2011-09-17 1110 浏览
八月三十一日 (星期三)得知公司有免費之越南之旅,心情大好馬上着老公仔訂機票同遊是日相約老公仔到灣仔覓食本想試YuYu Sushi,可惜遲了去,要排隊等位最後走到了喜喜,這家常常經過的快餐店還以為此店是走較中高檔的路線,原來十分之平民化座位略為迫夾,大家都吵吵鬧鬧的既然環境不舒適,我們就快快吃完離開义燒做得較為滿意,帶點肥肉質地中等,有嚼勁燒鵝肉少而且較實,皮已稔了
八月三十一日 (星期三)

得知公司有免費之越南之旅,心情大好
馬上着老公仔訂機票同遊
是日相約老公仔到灣仔覓食

本想試YuYu Sushi,可惜遲了去,要排隊等位
最後走到了喜喜,這家常常經過的快餐店

還以為此店是走較中高檔的路線,原來十分之平民化
座位略為迫夾,大家都吵吵鬧鬧的
既然環境不舒適,我們就快快吃完離開
义燒燒鵝飯
义燒做得較為滿意,帶點肥肉
質地中等,有嚼勁
燒鵝肉少而且較實,皮已稔了
[IMG:2
以種類來說,真的很什-有豬扒,雞扒,火腿扒和牛扒
牛扒韌口得很,差點咬不開
雞扒很薄,肉質尚算嫰滑
豬扒算是最好的,雖然厚,但肉質很鮮
意粉份量少而且太稔,很碎,吃得有點吃力

不消半句鐘,吃罷離開
急忙往書店看看越南有什麼景點
什扒意粉
2011-08-31
2011-09-08 261 浏览
晚飯時間冇咩人,心寒一截,但約人在此冇辦法,間嘢似燒味起家,食叉燒燒肉飯,叉燒好堅韌,燒肉過咸,飯太淋,啲汁怪怪味咁,加凍飲成$44好唔抵囉,美心大家樂好似仲好仲抵食。而家仲好口渴
唔好味
2011-09-08
2011-07-18 167 浏览
帶朋友睇跌打醫生,睇完再食飯,食了仲要趕返工,修顿球場附近喜喜最快啦,我們匆忙的點了一個二人套餐,燒味雙拼+枝竹斑頭腩+灼菜+湯+飯。都算抵食,只是服務生的態度好像不太在乎客人,不主動,天花滴水也不理會的客人。燒味尚可,斑頭腩不太新鮮、枝竹有股霉味、灼菜鮮亮,但時間不夠太生、湯和飯都差不多啦,燒味店不要要求太髙。20分鐘搞定一餐。
2011-07-17
呢間野經過了很多次了, 次次想入去都無去到, 星期二 佛誕 甘岩又經過, 決定入去試下服務真係一般, 個個樣子麻麻好睇, 無笑容, 不過好多地方都係甘架啦之後叫左 下午茶 餐 星洲炒米 , 但 個 星米 咸 到呀, 係好咸, 我都係第一次食到甘咸 既 星米, 之後同佢地講話好咸, 甘佢話可以換過第 2樣甘我咪 轉左 乾炒牛沙囉, 諗住無野啦,唉, 點知, 又係好咸, 不過無剛才甘咸, 但~~~~多了一陣 鑊"龍" 味, 甘我可以點, 又換咩??? 唔換了, 照食吧~~~ 我怕第 3次 唔知有咩味甘我一直以為係我甘好彩啦, 點知食食下聽到 隔離 枱 既 2位姐姐都有同一問題, 佢地叫左個唔知咩既 烏冬 又係好咸 又係叫左佢地換喎甘我知唔係我味覺有問題了~~~

甘我咪 轉左 乾炒牛沙囉, 諗住無野啦,

甘我一直以為係我甘好彩啦,

甘我知唔係我味覺有問題了~~~

2011-05-10
2011-05-04 115 浏览
午膳於喜喜小廚,試了這兒的燒味飯。一客乳豬叉雞飯,連飲品$50,略為貴咗啲啲。燒味飯賣相不俗,每款燒味五六件,叉燒外表紅潤大件,頭尾有少許燒焦的地方,味道OK,只是肉質不夠腍。切雞方面,有幸分得一只雞脾,味道及滑溜程度當然有所保證。至於乳豬,外皮係脆嘅,依附薄薄一層肥肉,瘦肉部份則不是很多,味道普普通通喇!

[4/5/2011; Wed]
2011-05-04
2010-12-27 27 浏览
十一月中旬‧晴醒起這裡的叉燒都不錯,來買20元試試如何。要焦一點的,走汁。不算很甜,焦位香口,有肉味,但肉質卻是不夠鬆化,有點韌。想像一下,如果用來放湯就剛剛好。如是日般淨吃,就差了一點。下一間。
十一月中旬‧晴

下一間。
不夠鬆化的叉燒
用來放湯,可能剛好
外卖自取
$20 (其他)
2010-12-11 82 浏览
Sometimes you can get an awful sui mei fan thats all fatty and bony and other times its actually pretty good. The meal I had on this day was very so so, the quality of cuts wasnt that good and rice was warm and not hot. So based on the other reviews its 5050 chance of getting an OK meal. I will be going again and stick with my normal choice of cha sui fan.

2010-12-08
2010-11-07 24 浏览
下午茶時段, 走了又走, 卒之走了入雙喜, 多幫襯的是謝非道的一間, 這間是第一次, 相信也是差不多, 沒有叫它的招牌菜 “燒味”, 而是叫了下午茶, 菜粒义燒炒飯, 炒得頗干身而且少油, 應該接近無油, 所以反而食落沒有鑊氣感覺, 但點都好過濕淋淋, 菜粒基本上是青豆紅蘿蔔, 有數粒菜心啦, 應該稱為楊州炒飯走蝦比較好, 奶茶一般貨色, 不過不失, $28而已, 絕對會再幫襯
2010-11-04
2010-08-08 24 浏览
試了下午茶中的廈門炒米+HMT.$28!我等左5首歌既時間先有得拎(TAKE AWAY的),即係等左差唔多20MINS先有!拎到番屋企, 即食啦!點知,料還料, 米粉還米粉! 第一次見...叉燒硬過我D牙,點食?!果D配菜好多都有異味!CARROT,cucumber都唔有D酸酸宿宿味!仲要係D texture勁怪~好垃圾!唔會再幫襯佢既下午茶!!!
試了下午茶中的廈門炒米+HMT.$28!
叉燒硬過我D牙,點食?!

唔會再幫襯佢既下午茶!!!
2010-08-07
20 分钟 (外卖自取)
  • NIL
2010-07-20 15 浏览
去了網友推介的喜喜....很多人....是中午時間....叫了個雙併餐 跟可樂......等左10分鐘. 要瘦叉. 比半肥瘦. 叫多少少飯, 比小左好多飯.一定唔夠一個人食.有圖為證. 好失望. 收我40. 唔開心. 可取地方只有 乾淨. 其他服務, 效率, 價錢, 食物, 質素. 不見得有令我接受的地方.不是反感. 我也明白 中午時間的忙. 但侍應在下單時 連我的要求都沒寫上去. 瘦叉和多飯又怎會出現呢. 你說不可以就不可以, 不要在我下單時說沒問題.來的時候又不一樣. 可知我是不吃肥叉燒的. 我浪費了一半叉燒的分量.....
去了網友推介的喜喜....很多人....是中午時間....
叫了個雙併餐 跟可樂......
一定唔夠一個人食.
有圖為證. 好失望. 收我40. 唔開心.

2010-07-20
2010-07-20 18 浏览
時間是上午11時20分,我不想食午餐,路過見到此店仍然有早餐,入去試吓。食物:-叉燒米粉:最初見到啲湯無乜色,以為無味,食落便知道味道剛剛好,不鹹又不淡;米粉軟硬度適中;叉燒都有五片,味道普通腸仔炒蛋牛油餐飽:腸仔味道正常,不過炸得燶咗少少;炒蛋比較多油;牛油餐飽的牛油大約等於平時獨立包裝的一半,喜歡吃牛油的人便會不夠;餐飽無特別凍奶茶少冰少甜:結果無少冰,奶茶都可以,不是特別好飲,又不是唔好好飲服務:-普通,無特別環境:-座位不太多

食物:-

,不鹹又不淡
;米粉軟硬度適中
;叉燒都有五片,味道普通
腸仔炒蛋牛油餐飽:腸仔味道正常,不過炸得燶咗少少
;炒蛋比較多油
;餐飽無特別
凍奶茶少冰少甜:結果無少冰
,奶茶都可以
,不是特別好飲,又不是唔好好飲

服務:-

叉燒米粉
凍奶茶
早餐的餐牌
2010-07-18
$24 (早餐)
早餐的餐牌
2010-04-08 34 浏览
個晚好肚餓,無物研究就衝左入去,以爲間間燒味店都差不多。座底叫個三寳飯例湯,朋友叫齋啡一杯。有個哥哥仔話:即係一個飯兩杯野飲。我話:不是,係一個飯,一個例湯,同一個齋啡。他再重復:即係一個飯兩杯野飲。我再説一次:係一個飯,一個例湯,同一個齋啡,不是兩杯野飲。他又再重復:即係一個飯兩杯野飲。我無話可説,只好由得拒。飲野到,係菜蜜,火到黎埋。 叫另外一個阿姐.阿姐問:點呀!阿姐態度不太耐煩,是香港服務特色。而個位哥仔就好似食左葯。飯到,不外如是,燒肉好硬,油鴨皮又唔脆又凍,湯少因爲多料,不太熱,好多肥糕係面。雖然好餓,但都覺得唔好食。因爲唔想浪費所以大部份都吃進。見個鬼佬同個中國人入來,想座裏面,阿姐示意拒地坐出面,最後鬼佬都唔睬拒。
有個哥哥仔話:即係一個飯兩杯野飲。
我話:不是,係一個飯,一個例湯,同一個齋啡。
他再重復:即係一個飯兩杯野飲。
我再説一次:係一個飯,一個例湯,同一個齋啡,不是兩杯野飲。
他又再重復:即係一個飯兩杯野飲。
我無話可説,只好由得拒。飲野到,係菜蜜,火到黎埋。
叫另外一個阿姐.

2010-04-04
2010-02-24 11 浏览
好少係喜喜食早餐,就為佢既早餐寫篇食評。要左份沙爹牛麵,一黎到,沙爹牛一"pat"過,賣相真係麻麻地,撈一撈,牛肉相當入味,沙爹味亦濃,唔錯,真係煩事唔可以睇表面。早餐拼有火腿奄列,蛋偏熟,牛油餐包,鬆化,包竟然可以用鬆化黎形容!!!!奶茶不錯。鋪頭細細,放左好多枱,有d迫,不過有電視睇新聞,讚。
好少係喜喜食早餐,就為佢既早餐寫篇食評。
奶茶不錯。

鋪頭細細,放左好多枱,有d迫,不過有電視睇新聞,讚。
$24 (早餐)
2009-12-28 20 浏览
一行三人到此聞名燒味既餐廳食lunch,碰巧係午飯時間,灣仔既餐廳無不人頭湧湧,門口大排長龍,呢度都唔例外。一入到餐廳,門口玄關位好窄,入面既亦排得密密麻麻,食客背貼背甘坐。幸好餐廳用了落地玻璃,除了減少擠迫感覺,亦令餐廳內部光猛。坐低後,先發覺我地既位置係走廊位,都幾危險下,因為上餐既員工都係係我地背後"攝"過,佢地一個不留神,我地真係會由頭濕到落腳。但無辦法,灣仔既午市,到到都係甘,只好期望呢餐食得平安,同埋期待好食既燒味compensate返。 我當然係試鎮店之寶 --- 燒味,叉燒燒鵝飯 ,朋友們點了燒肉燒鵝飯 & 碟頭飯 --- 豆腐燒腩飯。見朋友既燒肉燒鵝飯既燒肉好大塊,送多過飯,但我既叉燒燒鵝飯,飯同送既比例就無甘誇張。 叉燒燒鵝飯:燒鵝同叉燒既味道唔錯,唔知係唔係多數比鵝,因為我無特別要求都比左我,而叉燒偏瘦,亦燒到好,有兩舊直情到食唔到,但叉燒肉質幾爽;而飯既份量對我黎講係偏多,份量拍得住大家樂!但個最重要既燒味汁就做得麻麻。總括而言:鎮店之寶無坊間吹捧既咁amazing。只知有好多酒樓同樣做叉燒比呢度好,加上服務態度一般,都係試過下就算…

燒鵝肶燶叉燒飯
2009-12-23
午餐
2009-12-17 23 浏览
是日因為落雨,所以同同事仔們近近地搵間野食下,去左喜喜小廚唔知呢間同另外一0係灣仔喜喜係唔係同一間,但係我覺得呢一間比較大碟夾抵食Order左柱候牛腩飯,$33蚊包埋飲品,端上黎之後,嘩!咁大碟既~~成個碗面都係一舊舊好大塊的牛腩下面就鋪左菜芯我覺得d牛腩煮得幾入味,個腩汁撈飯黎食都唔錯~~!!
是日因為落雨,
所以同同事仔們近近地搵間野食下,
去左喜喜小廚

唔知呢間同另外一0係灣仔喜喜係唔係同一間,
但係我覺得呢一間比較大碟夾抵食

Order左柱候牛腩飯,$33蚊包埋飲品,
端上黎之後,嘩!咁大碟既~~
成個碗面都係一舊舊好大塊的牛腩
下面就鋪左菜芯
我覺得d牛腩煮得幾入味,
個腩汁撈飯黎食都唔錯~~!!