2023-05-05
【荃灣區】【喜登堡茶餐廳】有一排要過嚟海濱花園呢邊做啲嘢,咁一場嚟到就梗係食埋嘢先走,初初淨係以為得平台 A 嗰兩間茶記,後來發現仲有間類似酒樓嘅物體,仲有啲外賣店。再行落去睇吓,嘩,原來呢度全部都係餐廳,儼如一條食街咁。然而,有啲好似唔係好適合我當時嘅情況食,而且營業時間上都未必夾到。我去嘅時間多數都係下晝,有啲餐廳淨係做飯市唔做下午茶時段就會落場。而有啲唔做晚市嘅又就快 last order 咁,總之就係少咗好多選擇咁樣。上次食過新卓蕾,自己就係佢哋當日最後一個客,感覺都有啲尷尬,阻人收工隨時連累屋企人嘛,哈哈。當時嗰篇係 1am0782,不過嗰日係臨時臨急寫,所以就冇交待好多用餐背景咁,今次就講返自己係過嗰邊做啲嘢咁解。今次呢間喺上次嗰間對面嘅啫,茶記之對決咁。我份人就公道過譚公道,每邊食一次咁囉。我就咁睇,兩間都好似家庭式經營,而今次呢間光猛啲,而且好似佬味濃啲,傾向食啲碟頭嘢咁。不過我作為港女,都係叫常餐啦。叫咗個「金牌常餐」,主食叫「雞扒」,本身配米粉但佢嚟錯意粉就算啦,味道都係咁一般架喇。份「火腿奄列」稍為炒多咗,老咗少少,不過都唔係差嘅。飲品我要「凍奶茶」,茶記正常水平
叫咗個「金牌常餐」,主食叫「雞扒」,本身配米粉但佢嚟錯意粉就算啦,味道都係咁一般架喇。份「火腿奄列」稍為炒多咗,老咗少少,不過都唔係差嘅。飲品我要「凍奶茶」,茶記正常水平。夾埋 $49,都係冇下次架啦。。。
(地址:荃灣怡康街海濱花園10座海昇閣地舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am荃灣區 #荃灣 #荃灣西 #喜登堡茶餐廳 #茶餐廳 #冰室 #常餐 #特餐 #金牌常餐 #雞扒 #意粉 #火腿奄列 #凍奶茶 #1am0811 #1ambackup