2022-09-21 526 浏览
第一次試食就已經覺得難吃到難以下嚥;時隔幾個月再來試其他菜品都係麻麻。總的來說根本唔係正宗陝西菜。最不滿意嘅係服務態度,一個略微禿頭的男樓面,唔知係唔係老闆,一直黑口黑面,問他要啲辣椒油都唔耐煩咁,買單時連多謝都冇句。完全唔係陝西美食,簡直係相去甚遠
2022-09-18 525 浏览
俩西安朋友带我来吃的。装修的还行。首先老板态度不太好,一直不耐烦的态度,点菜的时候一直在催,要我们加额外配料被拒绝就有点不高兴。菜的分量真的很少,很小一小碗纯素凉拌青菜端上来,我想这菜喂猫的分量吗。以为再怎么贵能到30,结果同学说68,一时间我们之间充满了快活的空气。油泼面的面不错,整整的一长条,但是西安同学说油泼料不正宗,还偏甜。肉夹馍我觉得还行,饼挺酥脆的,还带着卤汁。但西安同学说卤汤味不地道。总之性价比很低,陕西人想家了请不要来这家店。
俩西安朋友带我来吃的。装修的还行。
总之性价比很低,陕西人想家了请不要来这家店。
2022-09-17
2022-08-24 596 浏览
The owner of this shop had a very bad attitude toward customers. He had completely no patience when my friend and I were ordering and checking out. Avoid this place if you want to keep your good mood.The food was generic, just regular flavors. Not worth it to take 3 stops subway if you work in central.

2022-08-07 725 浏览
總結:味道和服务都很差这家店在小红书发挺多广告所以种草很久真的来吃了以後疑惑它为什麽能开这麽久豆角焖面不能说十分正宗,可以说毫不相关油泼面真的就是油➕面速食面或711的面都会比它更好吃肉夹馍中规中矩,说不上好吃,只能说能吃店员非常冷漠,叫她故意装作没看见有在小红书发推广的钱不如提高一下食物和服务质素吧🙂
總結:味道和服务都很差

这家店在小红书发挺多广告
所以种草很久
真的来吃了以後疑惑它为什麽能开这麽久
豆角焖面不能说十分正宗,可以说毫不相关
油泼面真的就是油➕面
速食面或711的面都会比它更好吃
肉夹馍中规中矩,说不上好吃,只能说能吃
店员非常冷漠,叫她故意装作没看见
有在小红书发推广的钱不如提高一下食物和服务质素吧🙂
2022-08-05 560 浏览
看網上推薦就一直想來試試,今天終於來了,結果還是滿意的,愛麵食的我😍,尤其推薦扯面,叫了大辣,對於四川人來說不是很辣,油潑辣椒拌著面皮,又香又滑,很筋道,會再來⋯⋯
油潑扯面

哨子麵
芹菜🥟
油潑扯面
哨子麵
今天必須分享下這家我超愛的陝西餐館,超級無敵好吃啊。雖然一直也知道這家店很有名氣,今天一試,果然很有水準。店名:嘹咋咧🔥🔥超級推薦:老潼關肉夾千層膜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這個肉夾饃真的超級好吃,就是吃過立刻想再點一份,永生難忘的那種。外層很松脆,不油膩,配上中間的肉碎,太棒了。油潑面 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️受了電視劇《白鹿原》的安利,一直都很想試試正宗的陝西油潑面,每次電視劇里看到他們煮面,真的流口水。這次一試,真的很棒,香辣香辣的油,配上很有嚼勁的寬面,簡直太好吃了,一定要試試?涼拌牛肚 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這個牛肚一開始沒想著點,但是看到特價,就好奇試試。真的好香好好吃啊,簡直了,樣樣都好吃的停不下來。隨便點的幾樣,真的都很好吃。
店名:嘹咋咧🔥🔥
超級推薦:老潼關肉夾千層膜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
油潑面 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
涼拌牛肚 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
隨便點的幾樣,真的都很好吃。
今日見係星期日,諗住同事出街食返個工作餐,試下新嘢,陝西風味,ok,就呢間。入到去,都幾好生意,靚女都唔少睇下個餐牌,當然係試下陝西D傳統美食。以前食得白吉饃多,今次叫咗個潼關肉夾千層饃,諗住D酥皮應該幾香。食饃正常應該來碗羊雜湯,不過天氣咁熱費事太補咁就再加多碗有湯嘅麵啦,最后叫咗碗手掛面配秘制豬仔骨。個千層饃D酥皮都幾鬆脆,餡肉都幾好味,不過好似唔似好夠熱,加了青椒,係唔辣嘅,個人都係鍾意重口味D嘅,如果可以加大蔥芫荽就正啦。個麵就真係嘛嘛,食麵前指定動作,先飲口湯試味,湯底衹有好大陣陳醋味和辣油嘅少少辣味,完全飲唔出其他味道,唔掂!湯粉麵,個湯底係精華所在,一個好味嘅湯底,已經可以話成碗嘢成功咗一半。話咁快,呢碗麵已經扣咗一半分。跟住個掛麵,哇,好冧,唔係應該爽口彈牙咩,配以食之無味嘅湯底,你想我講咩好再扣多三分。好啦,最後配嗰舊豬仔骨雖然都唔係好滿意,肉香稍欠,咁都算可以食下。所以最後碗面都係俾兩分算啦。食完碗麵,大家互望,衹可以搖頭嘆氣。好啦,聽晚喺公司一人煮碗六和安食牛肉拉麵算啦,起碼個湯底好食到可以飲哂。又一次試新又一次失望,其實我哋要求好簡單啫
入到去,都幾好生意,靚女都唔少
咁就再加多碗有湯嘅麵啦,最后叫咗碗手掛面配秘制豬仔骨。
再扣多三分。
食完碗麵,大家互望,衹可以搖頭嘆氣。
又一次試新又一次失望,其實我哋要求好簡單啫
潼關肉夾千層饃
手掛面配秘制獵骨
2022-07-17
潼關肉夾千層饃
2022-07-13 366 浏览
大陸同事話要帶我去食啲特色嘢,舖頭名叫嘹咋咧 (讀都唔識讀😂原來即係當地方言十分美好咁解)呢度主打各種特色陝西菜,例如呢個白吉肉夾膜,係一個薄薄嘅酥餅,但又唔係 roti 嘅質地,個外殼會比較偏乾同埋爽身,反而有小小類似台灣嘅芋頭酥咁上下,夾埋肉碎一齊幾好食(唔辣)仲有油潑扯麵,成碗麵係一條好粗一條到底,口感好滑(有小小白布烏東咁感覺),中辣都係可接受辣度,撈勻包裹住麵條雪一聲入口,正喎呢個。加12蚊加配菜豬仔骨肉嫩唔老不過好搞笑地所有比較清菜類嘅項目返而幾貴,唯有skip veggie 做一日碳水怪魔 😂 完全唔係走健康路線
2021-12-12
2022-06-29 346 浏览
油潑扯面🍜陝西嘅 Biángbiáng面,又稱褲帶麵,每一條麵都好闊,非常彈牙有口感,重蒜重辣,雖然叫左小辣,不過都覺得唔夠辣,反而略嫌調味可以再重手啲,唔夠重口味!一條麵條寬度可達二三吋,長度則在1米上下,一碗一條麵,有彈性,很有嚼勁,又香又辣又過癮!潼關肉夾白吉饃 🥟乃中國陝西省另一傳統特色食物之一,意為「肉餡的夾饃」,熱白吉饃夾住涼肉,餅酥肉香,爽而不膩,回味無窮!📍嘹咋咧🥟🍜銅鑼灣渣甸坊9號地舖
油潑扯面🍜

潼關肉夾白吉饃 🥟

📍嘹咋咧🥟🍜
銅鑼灣渣甸坊9號地舖
2022-06-14 532 浏览
再一次黎幫襯嘹咋咧...去到門口...見到咁多人等以為食唔成...點知入去一問...2位立即有~正!今次encore左羊雜碎湯同手撕羊棒骨~羊雜碎湯用上湯配以羊肚...羊腸...羊肺...(應該係呢幾樣)及粉絲...帶有少少羊膻味~上次係凍凍地天氣飲..好暖胃...今次天氣熱飲都覺得正!手撕羊棒骨面頭佈滿孜然粉...肉唔會燒到好乾~配上孜然粉絕!今次試左3款上次冇食既野~老婆最愛...羊肉湯餃同油潑扯麵配乳香雞翼!老婆最愛(燴麵片)感覺好似家常菜一樣...入面有冬菇...肉片...椰菜...蕃茄同埋麵片~據說係陝西當地人經常係屋企食既菜色~濃濃既蕃茄湯底加入冬菇...肉片...椰菜...蕃茄同麵片燴煮~澱粉質配蕃茄湯正~羊肉湯餃...湯底有點酸辣...因為hubby唔太食到辣...安排了少辣...餃子飽滿而含少少羊膻味配上酸辣湯底好岩天氣凍時食~油潑扯麵配乳香雞翼...上次黎已經想試...不過礙於hubby唔食辣而且上次已經叫左個大盆雞驚食唔晒...就留到今次先試...我叫左個乾拌...油潑唔算太辣~扯麵既質感有D似雲吞皮...乳香雞翼我就有D失望...只係似普通炸雞翼...
再一次黎幫襯嘹咋咧...
今次encore左羊雜碎湯同手撕羊棒骨~
老婆最愛(燴麵片)
手撕羊棒骨
羊肉湯餃
羊雜碎湯
乳香雞翼
2022-06-10
老婆最愛(燴麵片)
手撕羊棒骨
羊肉湯餃
羊雜碎湯
2022-06-01 354 浏览
餐廳喺希慎廣場附近,地理位置方便,好容易搵到~~-油潑扯面配豬仔骨面係寬嘅,一碗就係一條面,因為面勁道,我同朋友分嘅時候決定下次帶把鉸剪過嚟😂😂😂面嘅口感有嚼勁,加上香辣刺激拌汁,每一啖都係享受🫶🏻-陝西釀皮酸辣嘅湯汁特別開胃,釀皮口感透薄爽口,特別正!-香炒土豆絲土豆絲口感香脆,不粉,能感覺到鑊氣,火候掌握得恰到好處,好送飯。-包菜炒番茄冇特別驚喜,正常水平,不過不失,唔需要特別試~~😵‍💫
餐廳喺希慎廣場附近,地理位置方便,好容易搵到~~
油潑扯面配豬仔骨
陝西釀皮
酸辣嘅湯汁特別開胃,釀皮口感透薄爽口,特別正!
香炒土豆絲
包菜炒番茄
冇特別驚喜,正常水平,不過不失,唔需要特別試~~😵‍💫
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ想食油潑扯麵好耐啦 係香港好少有扯麵食 而且有得比你選辣度都幾唔錯 配炸豬扒 都幾滿足 地瓜丸好好食 又無好油 😂 至於個紅油抄手 一般般啦 麻王好食好多 🤭 強烈唔建議叫羊肉串 醃得麻麻地 唔夠香 點解香港食串燒可以咁貴 🙃ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒHave u guys tried stretch noodle? It’s not easy to find it in HK but it’s here @liaozaliehk !!! Enjoy !! 😝 🌼 Food油潑扯麵配炸豬扒 72 , 紅油抄手 42地瓜丸 28羊肉串 88◇◇◇◇◇◇◇◇◇#cass_cwb #cass_銅鑼灣#cass_陜西菜#cass_Chinese #eatwccinhk
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

#eatwccinhk
  • 地瓜丸
  • 油潑扯麵加炸豬扒
2022-01-31 663 浏览
—————————————————————🍴美食資訊🍴油潑扯麵秘制豬仔骨($70)所謂嘅油潑扯麵係陝西關中地區嘅傳統麵食,同啲見開嘅四川涼皮唔同,佢更加闊同好長好長,長到係「一條過」,食落個口感好滑好有咬口😋😋同啲辣椒油、酸菜同炸蒜等等干拌,超級無敵好食👍🏻連唔太鍾意食闊粉/闊麵嘅腩王子都出聲叫好😎至於豬仔骨都炆得幾淋幾軟爛,但係再滷入味啲會更好🐷招牌酸湯麵配羊肉餃($80)齋望個湯已經知落足料,啲調味料都痴晒係碗邊,一睇就係超濃味個湯頭。一食第一啖麵已經覺得好開胃,酸酸辣辣咁🌶️ 再黎就係佢個麵真係好好味,係有彈性有咬口嘅幼麵(唔知係咪叫哨子麵呢?🤔🙈)更加要讚嘅就係佢個羊肉餃,外皮超煙韌,咬破之後羊肉味超濃咁湧出黎,正成碗麵都超好食🍜🥟潼關肉夾千層饃($33)想食哩種千層饃好耐架啦,難得係香港見到!一咬落去真係酥酥脆脆,而且溫熱溫熱咁唔會辣手同辣口。不過個肉餡就略嫌調味唔夠濃導致成個饃食落冇咩味,我地後期攞成個饃沾油潑扯麵啲紅油食先覺得昇華左🤣😜手撕羊骨棒($148)啲肉撕到一絲絲咁好容易食用。建議趁啲羊肉熱果陣快啲食,凍左冇咁香。沾埋少少黑醋食落冇咁寡。尖椒炒雞蛋($68)農家小炒

—————————————————————
🍴美食資訊🍴

油潑扯麵秘制豬仔骨($70)

招牌酸湯麵配羊肉餃($80)

潼關肉夾千層饃($33)

手撕羊骨棒($148)

尖椒炒雞蛋($68)
農家小炒👨‍🌾覺得可以炒得惹味啲同有鍋氣啲會更好🤔與其話係尖椒炒蛋,倒不如話似青椒炒蛋多啲🤫🫑

紅糖糍粑($48)
腩王子最愛嘅甜品之一🤴🏽不過哩間嘅糍粑整得比較淋身,少左啲煙韌嘅感覺🥲不過都叫做夠糯

西安冰峰橙汁($18/罐)
味道同芬達/美蓮達一樣😂😅不過係西安出產咁解🍊

價錢:3/5
份量:3.5/5
服務:4/5
會否推薦:會

難得係香港食陝西菜,哩間鋪頭最犀利嘅地方就係佢啲麵食類,無論係扯麵、哨子麵定係餃子皮,全部都好有咬口,超級好食!雖然鋪面細細,但係全場爆滿,食客基本上都係內地人、外國人同韓國人😜 可能係遊客推薦嘅食店之一?🤔

————————————————————
2022-01-03 599 浏览
落單嗰陣無啦啦走左去,走左去又隔多5分鐘先番來,真係等到唔耐煩都算,純粹好奇問一問有冇免費toppings(因為上次食係有免費toppings)佢就話左我地足足幾分鐘好唔耐煩咁強調左好多次話佢自己解釋過好多次點解冇免費toppings,話點解我地仲要問重點係佢從來都冇解釋過,仲話自己解釋過好多次😂,嫌我地煩,但我只係好聲好氣問左一句,其實佢可以一句答我地話「冇」就得,真係無必要服務態度咁差,我地冇得罪佢如果唔係我男朋友唔識聽廣東話,佢實鬧到佢成間餐廳都聽到
佢就話左我地足足幾分鐘
如果唔係我男朋友唔識聽廣東話,佢實鬧到佢成間餐廳都聽到

2022-01-03
下午茶
2021-12-21 517 浏览
本身看了評論,千里迢迢帶領導品嚐西安美食,結果因為菜太油膩了,領導吃完胃疼,因一頓飯對西安留下了不好的印象,十分影響古都形象。肉夾饃🥙還不錯,給個4.5分(滿分10分)豆角悶面太油膩,麵有點硬,給個3分涼皮不推薦,沒味道,還是中環蘭桂坊的好吃醬骨頭🦴,沒味道,給2.5分土豆絲,竟然不是手切的,給2分有冰峰汽水,給回憶一個10分吧老闆服務態度比較親切也許本身挺好吃,自己點的菜踩雷了,以上僅個人觀點,無惡意,僅供參考。

肉夾饃🥙還不錯,給個4.5分(滿分10分)
豆角悶面太油膩,麵有點硬,給個3分
涼皮不推薦,沒味道,還是中環蘭桂坊的好吃
醬骨頭🦴,沒味道,給2.5分
土豆絲,竟然不是手切的,給2分