2011-03-18
今日同朋友食呢間泰國餐廳,其實,今次已經係第二次去喇~第一次都係朋友介紹去0既,呢度0係灣仔某條橫街0既樓上,加上又book左位,所以唔駛排隊又唔駛逼就入得去食lu~坐低左,一睇menu,朋友發覺唔同左,記得上次有d野係超過$40,但今次menu上面所有野都係$40,我地食0個兩樣野都好似係平左上次係無論冷、熱或特飲都係唔駛加錢,而家就只係熱野唔駛加錢。今次同上次一樣,我都係叫左乾炒牛河,本來係想食濕炒0既野,但濕炒淨係得我唔係咁LIKE0既雞肉,咁牛肉就唯有係乾炒囉之不過都冇所謂啦!因為就算係乾炒其實都唔係好熱氣,因為碟野入面有菜啦~又有蛋啦~仲有紅蘿蔔添~而最重要0既係佢呢度d河粉並唔係一條條而係一塊塊架所以呢碟野並唔係用筷子而係用叉食,我覺得對於我呢個唔係幾叻用筷子0既人係一件好事,我食得仲自在仲滋味記得上次都係飲熱泰式奶茶,但上次杯奶茶係一D都唔夠熱,差D以為泰式就=唔熱囉好彩,今次係熱到有煙輕輕向上飄架我覺得好安慰,因為今日都幾凍,如果飲熱野會令腸胃舒服好多嘛~今次同朋友都係掃光碟上0既野(丫~朋友叫0既係金邊粉,因為碟野係辣0既,我冇試味,呢度唔作任何評論為妙)我地發覺碟度
今次同朋友都係掃光碟上0既野(丫~朋友叫0既係金邊粉,因為碟野係辣0既,我冇試味,呢度唔作任何評論為妙)我地發覺碟度都冇遺留太多油,咁真係唔錯,值得一提。
食到中段,侍應俾每人一小碗類似喳喳0既甜品,不過裡面係除左紅豆就冇其他豆,又冇芋頭,不過有西米,我唔知應該叫呢道甜品做乜好anyway,碗野都唔錯,甜度適中,但份量真係好少,個碗係平時用黎裝調味0既兜仔黎架咋
最後,我地都飽飽咁離開。
p.s.呢度d侍應都好好笑容,d梳化座位都好舒服~