2016-12-17 2762 浏览
如果大家想受气,欢迎来这家!一年前去时候服务很好,留下深刻印象。今日再去面目全非!前台招待的我问可否帮忙抬bb车上楼,她说不帮!心想也算了。结果上楼经理态度可憎到不可理喻!我说垃圾车可以移开吗?因为正对我们抬。他说不行,没地方放!可明明后面很多地方。过一阵我们卡座自己的两个电视我让其他服务员关了,怕影响bb,这个经理很可恶过来打开,说他们要做生意,不能关!!!简直气炸了!这两个电视只有我们抬能看见,你服务鬼去啊?!客观的说其他女服务员还是可以。如果这个餐厅这样经营下去,离关门不远了!香港朋友请绕行!
下去,离关门不远了!香港朋友请绕行!
2016-11-22 3945 浏览
哈,中午放飯同同事出去食,見到枱上個宣傳推廣,冰鎮鮑魚$38,見個樣幾靚仔同吸引,一致決定豪一豪,每人一隻!實物中規中具,中間已切了一刀,方便進食,鮑魚已烹調過有味道, 質感彈牙,冰凍感食起黎有新鮮感,唔錯!
午餐
2016-11-02 4332 浏览
My worst nightmare is a business lunchmeeting in Wan Chai, so much choice so little time. You need somewhere whereyou can talk without shouting and the service is friendly and efficient.Luckily a friend of mine put me on to the Taste Restaurant and Bar in ShipStreet, what a find. The well trained staff seem to know what’s required, good food with little interruptions. We went for Dim Sum, which turned out to be an excellent choice, Steamed Shrimp Dumplings, Steamed BBQPork Bun, Spicy Black Fungu

Street, what a find.

Pork Bun, Spicy Black Fungus in Sichuan Style
Crab Rice
Dim Sum
2016-10-27
Crab Rice
Dim Sum
  • Steamed Shrimp Dumplings
  • Steamed BBQ Pork Bun
  • Spicy Black Fungus in Sichuan Style
2016-11-01 3296 浏览
新店已搬過來已一段日子也沒有光顧,今次邀約家人一起來吃。店內裝修很中國色彩,枱上擺設很優雅,尤其個茶壼,好古代但真是有點過份重,可能係用鐵造餐牌都設計簡單得好金輝煌菜的款式都多樣化,我們叫了些前菜及主菜:涼伴川味麻辣黑木耳,涼伴木耳口感脆脆,配上川味麻辣,味道調配得剛好。日本胡麻醬件鮮山藥,也就是鮮淮山,雖然簡簡單單的一道菜,淋上胡麻醬,感覺爽爽滑滑,又夠開胃招牌蝦多士,蝦肉配上芥末沙律醬,隻蝦都算大隻,食落不覺油膩茶香煙燻雞,賣相麻麻地,但雞皮炸得很脆肉很嫩,煙燻及茶味好重好香濃,感覺煙燻味有少少過火(忘記影想)嚐館冰梅骨,冰梅骨甜甜的,而且肉厚。口水雞、鹵水拼盤、咕噜肉、豉椒炒苦瓜等雖然沒有驚喜,但味道比普通菜館好味食後感:除了食材料新鮮及高檔,廚師功勞也不少
新店已搬過來已一段日子也沒有光顧,今次邀約家人一起來吃。
餐牌都設計簡單得好金輝煌
菜的款式都多樣化,我們叫了些前菜及主菜:

涼伴川味麻辣黑木耳
日本胡麻醬件鮮山藥
招牌蝦多士,蝦肉配上芥末沙律醬,隻蝦都算大隻,食落不覺油膩
招牌蝦多士
(忘記影想

嚐館冰梅骨,冰梅骨甜甜的,而且肉厚。
嚐館冰梅骨
食後感:除了食材料新鮮及高檔,廚師功勞也不少
庆祝纪念
生日
涼伴川味麻辣黑木耳
日本胡麻醬件鮮山藥
2016-10-19 3630 浏览
以前在灣仔返工經常到船街用餐但已經是多年没來過。這次一班朋友約好來試試嚐館的特別菜單。今次朋友巳是第二次到這裡晚飯就由他點菜。都是點了一些他們的招牌菜。嚐館特別推薦奄仔蟹,不太愛吃蟹的我試著吃了半隻,金黃色的蟹羔很甘甜,肉很肥美用鹽焗帶著一點咸香,但也不會蓋過蟹的鮮味。朋友預訂了他們的糯米雞,要預訂嘅原因是制作過程覆習,整隻難拆骨再讓滿糯米飯,一次過可滿足吃生炒糯米飯加炸子雞!廚師們真的很有心思,雞是皮脆肉嫩而糯米飯也很爽囗,沒有太油的感覺,不錯嘅配答。看菜單他們還有茶燻雞,留待下次再試。嚐館菜式也有些潮州元素,也試了潮州鵝片,鵝肉很鮮,鹵汁也做得很正宗,我是不愛那種帶甜的,這𥚃算是很不錯。老友愛他們的石碢飯,果然又是很值得推介的,飯粒分明用料也精采,上枱時巳感受刭陣陣香味,有點獲氣!老實説因工作關係我也嚐過不少美食!這家也算是有水準之選!可以一試!一行四人的晚餐也不能再試其他菜式,留待下次的約㑹。

题外话/补充资料: 嚐館裝潢不算豪華但很舒適,枱與枱之間有足夠空間,不會太逼太吵,是朋友小聚傾談的好地方,他們沒有分入座時段,可以一枱人傾足一晚!
2016-10-15
  • 奄仔蟹,糯米雞蛋,石碢飯
2016-10-13 2332 浏览
嚐館 – Taste Restaurant & Bar in Wan Chai serves up traditional Cantonese food, tasty dim sum and fresh seafood. The entrance leading up to Taste Restaurant and Bar seems very different. The ground floor entrance level is bright and gold but once you actually walk upstairs to the restaurant- it actually leads to a a dark toned, modern yet traditional and spacious restaurant.We started with an order of their signature shrimp toast. And, boy was it good. The toast was nicely buttered, crispy, crunch

We started with an order of their signature shrimp toast. And, boy was it good. The toast was nicely buttered, crispy, crunchy but a bit on the oily side. (But a lil’ oil never hurt nobody!)

Char siu bao!! The buns were steaming hot..be careful while devouring these babies. The barbecue-flavored char siu pork inside the bao was a tad overly sweet though.

LBG! Lo Bak Gou…one of my favorite dim sum dishes. These radish cakes were packed with generous chunks of fresh radish and was piping hot.
I also love eating chicken feet!! Chicken feet has a lot of benefits including rich collagen. The ingredient collagen helps keep our skin glowing.

Pork and shrimp siu mai with fish roe. These were incredibly hot and really good! Nice, plump and juicy.

Steamed meatballs. All the dishes came out nice and hot and are pretty good but definitely pricier than other dim sum joints.

Last thing we ordered was the mango pudding, which I only had a spoonful of. It was pretty good but I’m not sure why I’m just not a big fan of mango pudding. Pretty good spot for dim sum but I’m definitely looking forward to coming at night and trying out the seafood!
2016-10-07
  • shrimp toast
2016-07-30 6297 浏览
灣仔的食肆多如恆河沙數,但富有人情味的小店卻越來越少,取而代之的都是高檔次的餐廳。幸好當中也發現了異類,就是位於船街的嚐館。當初感到名字似曾相識,後來才證實確是由安樂里搬遷過來,地方大了。先說餐廳門面變得光鮮有氣派,樓上雖然不是什麼豪裝,但感覺卻舒適閒逸。嚐館從前是主打小菜、海鮮及籠仔蒸飯的,今次地方大了,款式也增多了,加入了火鍋及潮州的元素,在午市時段,更做起點心來,令客人的選擇更為全面。先由冰鎮南非鮑魚開始,滷製後再以冰鎮而上,入口冰涼清爽,因用上味道濃厚的南非鮮鮑的關係,爽滑軟腍,採用了斜切的方法,令質感更有彈性,正因燴煮味道濃厚鮮甜,附上的芥末醬油不用了。點心是新增的項目,當然絕對少不了蝦餃及燒賣兩款大路的點心,蝦餃所採用的包法非廣東式的十三摺包法,而是用上潮州式的包法,更像一顆餃子,感覺新鮮,蝦餡方面做得不錯,爽口彈牙帶鮮甜。而燒賣則用上切肉來作餡,紮實的口感上帶著Q勁,配上鮮亮的蟹子,穩打穩紮的表現。蝦多士是招牌菜式之一,看賣相便知水準不錯,集爽、鮮發脆於一身,表面炸得金黃香脆,油而不膩,蝦餡並不只用上蝦膠,還有原隻鮮蝦,令賣相更為美觀,蘸上甜酸恰到好處的醬汁,味道當然也昇

蝦多士是招牌菜式之一,看賣相便知水準不錯,集爽、鮮發脆於一身,表面炸得金黃香脆,油而不膩,蝦餡並不只用上蝦膠,還有原隻鮮蝦,令賣相更為美觀,蘸上甜酸恰到好處的醬汁,味道當然也昇華了。
說到生磨杏汁白肺湯,由於作法繁複,市面上許多餐廳為了方便,不禁減少工序,其中必定是加入淡奶來增加色水,破壞了原有的杏香,豬肺的處理也不全面。嚐館的杏白肺湯則做到湯頭鮮甜,飄逸著陣陣的杏香,南杏及北杏的比例剛好,不會有苦澀味道,豬肺也清洗得爽口及白滑,一道好的白肺湯應當如此。
可是好戲卻落在招牌的A級奄仔蟹身上,餐廳用上的奄仔蟹是由菲律賓入口,體型巨大,比由內地入口的奄仔大上不少。另外,因菲律賓屬熱帶,氣溫影響不大,全年的質素都很穩定。由於奄仔是青雌蟹最年輕的時候,肉質最鮮嫩,而蟹黃則是金黃柔軟,甘香豐腴。
為了品嚐到奄仔蟹的鮮味,以鹽焗的方法去烹調,比清蒸的方法多一份香口的味道,蟹肉有著淡淡的咸香,質感也比清蒸的略為結實,然而淡黃色的蟹膏卻顯得軟滑甘香,形成強烈的對比。當天實在非常幸運,其中一隻更是重皮蟹,在外殻下,還有一層薄膜,所有軟滑的蟹膏都依附在軟殻內,吃來柔滑軟糯,滋味無窮。
來到尾聲,茶香煙燻雞的出現,令大家都有點目口呆,燻香遠遠已可聞到。從賣相上的確比坊間的深色,香味也較濃烈,細問之下,原來作法有異,是先燻製,後下油鑊炸香,怪不知燻香如此濃厚。在香脆的外皮及濃厚的煙燻香氣下,肉質卻仍然嫩滑,實在不需額外蘸汁,已令人陶醉。
嚐館

灣仔船街1-7號寶業大廈G至1樓

晚餐 ($300 - $400)

好味指數 (★★★★) 【5★為最高】

----------------------

Email (zysk@ymail.com)

用餐优惠
試食活動
  • 茶香煙燻雞
  • 奄仔蟹
  • 冰鎮南非鮑魚
朋友相約吃飯,四個人最適合食中菜,朋友試過嚐館大推一試,四人8pm order 6碟餸,麻辣鵝腸,麻辣味點到即止,食慣四川菜會略嫌不夠勁,但鵝腸肥美,每條都帶少肥膏。鹽焗奄仔蟹,大閘蟹負面新聞聽得多,奄仔蟹蟹膏雖然不及大閘蟹甘香,但令人少一份擔心,奄仔蟹十分大,兩隻四人吃剛好,肉厚加上爆膏,蟹肉鮮甜,油脂滿溢,啖啖滋味無窮。清清地准山時蔬,我不愛綠色蔬菜,但喜愛准山,蔬菜味道清淡,湯汁偏濃中和一下味道。蝦多士,蝦肉大隻彈牙有蝦味,多士夠脆身,要做到不會成口油不易,嚐館做得不錯。wasabi 萵筍,賣相漂亮,但伴碟的朱古力成為敗筆,完全不夾味道,相信只是裝飾,但多此一舉。冰涼萵筍爽口,很適合炎炎夏天,配wasabi酱很醒神。食到最後10pm隻風沙煙燻雞都未到,原本打算取消走人,但最後一刻先送上來,雖然等左隻風沙煙燻雞2個鐘,但真係好好味,皮脆肉嫩,吃得出雞味,滑嫩多汁(好怕吃雪藏雞味),迷人煙燻味絲絲入扣! 絕對是回頭率高的菜式,好彩最後一刻都食到。今餐之後,又要落力減肥,晚晚只可以食烚雞肉蔬菜了: (

今餐之後,又要落力減肥,晚晚只可以食烚雞肉蔬菜了: (
2016-07-11 2383 浏览
同事升職請食飯, 由主角話事去呢間度食主角話選呢間菜館係因為之前做過資料搜集, 食評好似幾唔錯, 菜館主打點心, 海鮮, 火鍋及廣東菜今次食既菜式可謂各形各色, 首先試既係佢既招牌蝦多士, 呢款菜唔係好多地方有得食, 呢度整得好香脆, 唔油膩同個蝦肉好爽口之後再有潮式卥水大拼盤, 夠晒份量, 包括蛋, 腎, 鵝肉, 豬耳及豆腐, D食物好入味, 食得出用時間浸製再之後有黑松露碧綠炒龍躉球, 材料當然有龍躉球, 每片都幾厚肉, 連埋皮食, 入口好有膠質, 當然要食多2塊再有茶香煙燻鷄, 雖然係煙燻煮法, 但食落皮脆肉滑, 好似炸咁既效果, 當然少左一份油感啦, 好味道黎多個蟹肉扒小豆苗, D蟹肉舖滿小豆苗, 好豪呀..........而D小豆苗夠清新又爽口, 中和一下以前食肉既感覺最後以呢個新鮮熱辣既黑糖糕作完美句號!同事........多謝你呢一餐咁好既安排, 祝你愈升愈有..............飲杯!
同事升職請食飯, 由主角話事去呢間度食

最後以呢個新鮮熱辣既黑糖糕作完美句號!

招牌蝦多士
2016-07-11
午餐
黑松露炒龍躉球
2016-06-18 8392 浏览
男人四十,是一個大關,也可以說是一個更年期。由青年變做中佬的大轉變,的確......是日的男人四十主角,不是張學友,是飲食博客界的其中一個風雲人物,猛烈南瓜在飯桌的生日會。我作為一個忠誠的小兵,亦有幸地得到寵愛,除了有一年他身處英國之外,基本上年年都有出席。而這一年的南瓜生日飯,就設宴在灣仔的《嚐館》。我對《嚐館》的印象,是由灣仔道藍球場的後巷店開始,當日為了陪 "美食焚化爐" (爐兄) 做採訪而試了一次。之後,此店同原先位於此位置的《榮興小廚》基本上互換了位置,兩者都變大了,變高檔了。是日也是醉翁之意不在食物,但的確醉翁之意是在酒,紅酒、威士忌、清酒齊全,只差在我未買支孖蒸來賀一賀。人大概齊了,首先來的前菜是日本胡麻山藥,也就是鮮淮山。日本人也食淮山,所以這是一個以中式方法上碟的日本菜。用了日本胡麻醬去撈淮山,入口的感覺爽爽滑滑,健康惹味。普寧豆腐拼蝦多士,有鳳城一帶的風味,也有潮汕一帶的味道。蝦多士是原隻鮮蝦配多士的那一種,很香口。之不過,有人說很油,但,食蝦多士就係咁架啦。嫌油就吃多幾件又脆又滑的普寧豆腐吧。辣味凍豬手,是冰鎮鹵豬手加上辣油,做成了少少的麻辣香,而豬手的皮同肉都帶

辣味凍豬手,是冰鎮鹵豬手加上辣油,做成了少少的麻辣香,而豬手的皮同肉都帶點爽口,味道吸引。
之後,出現了一客鹵水鵝片,令我頓時感覺,是日的一餐是否以潮州風味為主。因為除鹵鵝之外,以下的幾道菜式,都是潮州館子的常見物。

鹵水鵝,肉厚,肉香,說肥的程度雖然不高,但鵝肉香,鹵水香,皮亦夠滑夠入味,已經是可以令人一吃再吃的質素。
黃金乾扁涼瓜,黃金是指咸蛋粉,用香口的咸蛋黃伴上涼瓜,咸香中帶苦金,味道很特別。
炸豬手拼冰梅骨,脆皮豬手感覺有少少西式料理的感覺,而冰梅骨這東西又是外國人見到一家會大叫頂瓜瓜的東東。豬手皮脆,有油香,冰梅骨甜甜的,而且肉厚,是一個百份百氹老外食中國菜的 catalyst。
咸菜排骨大芥菜,是一個很典型的潮州菜,而大芥菜一定要這樣長時間炆過才會好食。面的大芥菜甘香,底的大咸菜香甜....而排骨,只是這一個煲的配角。
唔知點解,去親呢一D飯友局,總會點上杏汁白肺湯。我相信,是因為整豬是一年好花功夫的事。而新鮮的杏汁,要做得好也是考廚師功夫的。這一個湯,一入口就感覺到滋潤的感覺,惟是杏仁味不夠濃。
茶香燒燻雞,帶有煙燻味同茶葉香的雞,皮又脆,味又濃,而且雞肉亦充滿了味道極香的雞肉油脂,比起食什麼炸子雞同燒雞,味道更加之豐富。
潮州春菜煲,看名字就知道這又是潮州菜,有菜有肉,又熱又香,很不錯。
之後是一個清菜,是上湯浸菜菌,清清地,是每一餐都必須的食品。
說飯麵,有這一個招牌的籠仔龍躉蒸飯,魚肉的味道同飯在此完美地混合,飯充滿了魚油的香,而這就是這些籠仔蒸飯的妙處。
黃金伊麵,serve 都這一個東西,我已經沒有什麼口同胃再去容納了,只知道加醋後好味道,朋友讚好就行了。
食物大部份都有水準,我們包房的地方雖然是淺窄,但因為不太而令到該晚的氣氛甚佳。幸好,大家沒有喝醉。沒有人因為飲飽食醉而撞牆。但有人年達四十,收到一支未開既菊花。
2016-06-09 1294 浏览
同親戚出街食飯, 佢地黎呢間, 因為食過幾次都唔錯. 地點不算旺, 但好易搵.地方幾大, 有獨立房, 感覺唔侷促. 奉上既茶幾有特式.最特別係中菜館有蝦多士, 多士炸得夠脆, 又唔會太油膩, 夠香口. 面頭既蝦大大隻好爽口彈牙, 口感豐富.食到尾仲有紅豆沙西米露,  西米露夠綿, 唔太甜.
地方幾大, 有獨立房, 感覺唔侷促. 奉上既茶幾有特式.
食到尾仲有紅豆沙西米露,  西米露夠綿, 唔太甜.
2016-05-15 1524 浏览
響附近做完野都夜, 同同事食埋飯先走, 佢帶我黎呢間中菜, 佢話呢度FUSION野選擇多.要左個胡椒肉蟹煲, 肉蟹大隻, 肉厚飽滿, 入口鮮甜, 好香蟹味. 肉蟹蟹膏唔算多, 但少少既膏都已經夠濃烈, 好新鮮. 粉絲重胡椒香味, 所以食落係辣辣地, 但惹味開胃. 粉絲爽口彈牙, 唔會太濕, 味道一流.呢輪報告講野太多, 所以要個杏汁燉肺湯補補佢, 杏汁味濃郁, 精華落晒個湯度唔會太稀, 夠滋潤.

2016-05-15 6581 浏览
因為《食通灣仔》, 所以瑪利安會走到「嚐館」下午茶 , 亦是這樣她圖文通報各谷友 ... 「嚐館」的灌湯餃是足料兼美味。 收到了 , 收到了 ... 嘴饞的我們再加多幾分網上瀏覽的資料搜集 , 更加發現有一個全日供應的餐是更抵吃。 店裝修古色古香 , 感覺舒適。 茗茶每位 $12 , 前菜每碟 $15 , 當然還有加一服務費。 食店提供的優惠 , 讀讀也無妨。 反而我們對這份兩位起的全日套餐有興趣 , 每位 $298 便可以吃得到南非鮑魚及大肉蟹 , 連出名的灌湯餃也可以選擇。 頭盤是每位一隻的 冰鎮南非鮑魚 , 鮑魚切成有適量厚度的薄片並排在冰塊上 , 因為預先已燴煮過 , 所以我覺得不再需要蘸跟上的豉油芥末 , 清清地嚐盡鮑魚肉脆彈牙 , 冰鎮夠清爽。 湯品裏可選 灌湯餃 或 燉湯 , 當然要吃朋友大讚的 灌湯餃 , 但因為自身是對魚翅敏感 , 所以便把與灌湯餃一起燴煮的魚翅取出來 , 事實上魚翅是沒有味道的 , 它只單靠灌湯餃的湯汁來添味 , 不吃也沒有損失。 灌湯餃 的餃皮厚度適中 , 浸在湯裏讓人不會這麼容易把餃皮弄穿 , 而且吃的時候也不覺得餃皮會糊作一糰 , 口感

店裝修古色古香 , 感覺舒適。
食店提供的優惠 , 讀讀也無妨。
頭盤是每位一隻的 冰鎮南非鮑魚 ,
湯品裏可選 灌湯餃燉湯 ,
灌湯餃 的餃皮厚度適中 , 浸在湯裏讓人不會這麼容易把餃皮弄穿 , 而且吃的時候也不覺得餃皮會糊作一糰 , 口感良好;餃餡有雞肉、大菜、芫荽和蝦等 , 把湯餃填至滿滿 , 餃兒脹脹 , 湯汁濃甜。 其實正宗的灌湯餃是不浸湯的。
輪到吃蟹 , 兩位餐是一隻普通身形的肉蟹、 四位餐是一隻中肉蟹、六位餐是一隻大肉蟹;至於烹調方法是有五款可選 , 包括炒及蒸。 而我們的選擇是 黑白胡椒粉絲炒 , 上檯時已聞到香夾惹味。 炒粉絲是帶有韌度 , 吸收了胡椒及醬油味 , 不太辣而且是有點甜 ,
調味已被新鮮蟹肉吸收了 , 肉質爽滑鮮甜。
特式小菜共 14 款 , 兩位餐只可以點 1 款、四位餐是可以點 2 款、六位餐是可以點 4 款 , 我們把這個矜貴的機會獻給 脆皮炸豬手
原隻豬手的皮是非常脆 , 皮底下脂肪帶膠 , 咀嚼間有甘香的存在 , 可以蘸上附帶的黑椒酸醬 , 減膩之餘也添好味;豬手肉望上去是很柴 , 吃過才知它的軟滑 , 纖維不粗 , 同樣地蘸過醬 , 味會不同。
贈送的餐後甜品 , 每天不同 , 隨機 ... 今餐的 馬蹄露 , 黃澄澄的更有絲絲蛋花 , 消暑解熱又滋潤。
题外话/补充资料: 味道 4 環境 3.5 服務 4 衛生 4 抵食 4
2016-04-29 1672 浏览
今日本來去隔離街明記,但係爆晒冇得食,係街口見到有個易拉架幾吸引所以就打去問吓有冇位。上到去見到裝修得幾好,就坐低開始睇有咩食,有兩個侍應輪流行黎狂sell大海班、蟹、鮑魚。。。。價錢同利苑冇分別,如果要食貴菜,我搵唔到說服自己嘅理由去食一間不知名的新菜館⋯⋯跟住表明我話唔食呢D之後,啲侍應再冇行埋你囉。跟住我哋睇餐牌見到食潮州嘢就要一試!因為在座都係潮州冷!我哋叫咗煎豪餅(可以叫ok),沙嗲炒牛河(茶餐廳級數),冰鎮鮑魚(冇特別),鵝片(完全冇滷水味),雜菜煲(其本),口水雞(隻雞完全冇味再加啲汁上去)。埋單九百幾蚊,我加多幾舊水去利苑食好過。結論:冇第二次

。跟住我哋睇餐牌見到食潮州嘢
埋單九百幾蚊,我加多幾舊水去利苑食好過。
結論:冇第二次

2016-04-29
2016-04-27 4826 浏览
今日同老友記一齊去食晚飯....黎左灣仔呢間【嚐館】一坐低我地就點菜喇....嗌左1.冰鎮南非鮑魚2.鹵水鵝肝3.薑蔥炒蟹4.黃金煎伊麵冰鎮南非鮑魚- 174蚊-3隻呢個冰鎮南非鮑魚超讚好...我地嗌左3隻..佢仲會有WASABI 比我地點既..勁爽口.好新鮮..同埋其實佢真係鮮到唔需要點樣去點佢個WASABI,,我都覺得OK接受到的鹵水鵝肝-138蚊呢個鹵水鵝肝第一種感覺好FRESH..因為畢竟平時食開果D鵝肝都係香煎呀...再夾多士呀...但鹵水真係第一次試...我覺得鵝肝係真係整得唔肥膩既...鹵水汁亦到整到恰到好處~底下的豆腐亦都吸哂所有鹵水味...薑蔥炒蟹 -肉蟹- 498 - 1隻呢個絕對係全晚既重點..一上到黎已經香到不得了...食左啖粉C先...索哂D薑蔥汁..超好味..再食舊蟹...好多肉..基本上真係有好多膏呀...份量超多...我基本上一路食一路KEEP住都話好好味.....雖然價錢係貴一點...但我覺得物有所值...黃金煎伊麵-118蚊到最後我地嗌左個黃金煎伊麵....呢個我第一次食架..好得意佢係將D伊麵煎到一個圓形餅咁..之後上到枱後..佢比左D糖,醋我地.
今日同老友記一齊去食晚飯....
黎左灣仔呢間【嚐館】
一坐低我地就點菜喇....
嗌左
1.冰鎮南非鮑魚
2.鹵水鵝肝
3.薑蔥炒蟹
4.黃金煎伊麵

冰鎮南非鮑魚- 174蚊-3隻
冰鎮南非鮑魚
呢個冰鎮南非鮑魚超讚好...我地嗌左3隻..
佢仲會有WASABI 比我地點既..
我都覺得OK接受到的

鹵水鵝肝-138蚊
鹵水鵝肝
呢個鹵水鵝肝第一種感覺好FRESH..
因為畢竟平時食開果D鵝肝都係香煎呀...再夾多士呀...
但鹵水真係第一次試...
我覺得鵝肝係真係整得唔肥膩既...鹵水汁亦到整到恰到好處~
底下的豆腐亦都吸哂所有鹵水味...

薑蔥炒蟹 -肉蟹- 498 - 1隻
呢個絕對係全晚既重點..
一上到黎已經香到不得了...
薑蔥炒蟹
食左啖粉C先...
索哂D薑蔥汁..超好味..
薑蔥炒蟹
再食舊蟹...好多肉..基本上真係有好多膏呀...
雖然價錢係貴一點...
但我覺得物有所值...

黃金煎伊麵-118蚊
黃金煎伊麵
到最後我地嗌左個黃金煎伊麵....
呢個我第一次食架..
好得意
佢係將D伊麵煎到一個圓形餅咁..
之後上到枱後..
佢比左D糖,醋我地...
起初我咩都冇點到....我覺得..【E,,,都係好普通之嘛】
但到最後我點埋佢比我果D醬汁...
好好味呀....又甜又酸咁樣...之後佢又煎到個伊麵好脆身...好鐘意呀..
2016-04-18
  • 黃金煎伊麵