2020-11-05 79 浏览
嚐•捌地址: 銅鑼灣羅素街8號英皇鐘錶珠寶中心2樓電話: 23231288點心點心,通常有節日就會拉埋同事一齊食豐富,飲茶一盅兩件有別於傳統茶樓,呢度點心走精緻路線,部份點心揉合了新派原素。菜很別緻,test tube 隔起了$15一位,平常茶樓同收$15-20一位菜水錢,呢個可以自己獨立選木耳同七彩茄子冷拌前菜,木耳沈發完爽口有wasabi味,而茄子個汁微酸中會嚐到絲絲甜,絕對是開胃良品,各$28包點好可愛,是粉紅色豬頭,又燒包是也。另一個是流奶奶黃包,cute cute 外表下是不能抗拒甜蜜 滋味。包各$16一個$26有色蝦餃蝦肉飽滿,滲了蔬菜汁搓皮,色如翡翠。$52芒果炸蠔香脆,粉漿薄身而不油膩,下面是炸饅頭,面芒果醬酸甜很泰國風。$29又燒腸皮薄,淋上甜豉油皮叫好吸了豉油香。$48蓮藕肉餅夾爽口,帶點肥的絞豬肉餡,煎好熱呼呼椰皇老雞湯清甜$79,天氣乾燥宜飲湯水,正氣。$68野菌泡飯仲有脆米伴食,易消化。豬肉碎同菇夠鮮,有幾分似食廣東鹹粥。椰汁紅豆布甸同木糠綠茶布甸各$28 每人叫一款唔同再share,布甸滿度高得來入口好滑。一班同事來之餘,見到仲仲有個商務餐,點心水準高兼精美
嚐•捌

地址: 銅鑼灣羅素街8號英皇鐘錶珠寶中心2樓
電話: 23231288

點心點心,通常有節日就會拉埋同事一齊食豐富,飲茶一盅兩件

包點好可愛,是粉紅色豬頭,又燒包是也。

一個$26有色蝦餃蝦肉飽滿,滲了蔬菜汁搓皮,色如翡翠。

$29又燒腸皮薄,淋上甜豉油皮叫好吸了豉油香。

$48蓮藕肉餅夾爽口,帶點肥的絞豬肉餡,煎好熱呼呼

椰皇老雞湯清甜$79,天氣乾燥宜飲湯水,正氣。

一班同事來之餘,見到仲仲有個商務餐,點心水準高兼精美。
2020-11-02 66 浏览
☝🏻生活不能只有工作,提醒自己好好享受假日的時光 ☀️ 發現這間新開的點心餐廳,找個朋友找個假日就來試試。餐廳環境舒服,用上大量木系桌椅和掛牆的植物🍀,營造出身處大自然中的舒適感。欣賞餐廳選的掛牆圖片,簡單舒服。•用上新式的沖茶方式,新鮮又好奇!•橙棍冬瓜 $28 冬瓜的口感加上甜香的橙味,十分開胃麻煩三菇 $28 想起三姑六婆的閒言閒語就頭皮發麻狠狠的把眼前的三菇吃掉 😂 這碟三菇咸中帶辣,味道濃味帶勁•迷你馬拉糕 $15 熱騰騰軟綿綿,咬落香甜又鬆軟迷你size兩人食份量剛剛好陳皮牛肉球 $22牛肉球是必點的點心之一肉質軟腍嫩滑Size不算大,稍嫌肉味偏淡🤭 五香金角 $16 外皮不算厚,饀料足層次豐富有驚喜,推介•🍍鴿香鳳梨 $46造型可愛,最岩打卡 📸 外皮酥脆,內餡香甜,沒有平時鳳梨酥的纖維口感,這鳳梨酥口感甜潤,實在飽肚。•椰香老雞湯 $79 x2 原隻椰子盛著雞湯上枱香氣撲鼻 味道誘人雞湯濃而不油,帶著椰子香 味道鮮甜入口,口齒留香 看下面相片可見材料十足大有驚喜!👍🏻 •坐得舒服,服務周到餐牌點心主菜款式新穎,連cocktails也有 迷你的份量,令兩個人去飲茶都能試更多
☝🏻生活不能只有工作,
提醒自己好好享受假日的時光 ☀️
發現這間新開的點心餐廳,
找個朋友找個假日就來試試。

用上新式的沖茶方式,新鮮又好奇!
新派飲茶🍵

橙棍冬瓜 $28
冬瓜的口感加上甜香的橙味,十分開胃
麻煩三菇 $28
想起三姑六婆的閒言閒語就頭皮發麻
狠狠的把眼前的三菇吃掉 😂
這碟三菇咸中帶辣,味道濃味帶勁

迷你馬拉糕 $15
熱騰騰軟綿綿,咬落香甜又鬆軟
迷你size兩人食份量剛剛好
陳皮牛肉球 $22
牛肉球是必點的點心之一
肉質軟腍嫩滑
Size不算大,稍嫌肉味偏淡🤭
五香金角 $16
外皮不算厚,饀料足層次豐富
有驚喜,推介

點心🤤

🍍鴿香鳳梨 $46
造型可愛,最岩打卡 📸
外皮酥脆,內餡香甜,
沒有平時鳳梨酥的纖維口感,
這鳳梨酥口感甜潤,實在飽肚。
鴿香鳳梨

椰香老雞湯 $79 x2
原隻椰子盛著雞湯上枱
香氣撲鼻 味道誘人
雞湯濃而不油,帶著椰子香
味道鮮甜入口,口齒留香
看下面相片可見材料十足
大有驚喜!👍🏻

椰香老雞湯

坐得舒服,服務周到
餐牌點心主菜款式新穎,連cocktails也有
迷你的份量,令兩個人去飲茶都能試更多不同的點心
上茶樓飲茶不再是老餅的事宜😎

As usual, Menu for ref:-

新派飲茶🍵
點心🤤
鴿香鳳梨
椰香老雞湯
2020-10-30 140 浏览
#銅鑼灣 #好chill既飲茶 #精緻點心.餐廳位於銅鑼灣中心地帶 就係時代廣場食通天對面既一座大廈既2樓 裝修風格係西式 亦有小酒吧 成個style 好chill (但原來係食中式點心)🤣 .就好似一般酒樓咁要先叫茶 有6種茶可選 每位茶位$15 我地就擇左比較特別既荔枝紅茶 (好濃荔枝香味)超讚個茶葉好外國飲茶feel 👍🏻 係用支試管🧪裝著茶葉 另外比壺滾水再由自己沖水 咁樣茶既濃度就由自己話事👍🏻.食物方面主要係fusion點心為主 主要係中式點心 但整得好靚好精緻 蝦餃燒賣等簡單點心就唔逐一介紹 不過有幾個特色點心😋真係又得意又好食 ..▪️豬手豬腳 $38 / 橙棍冬瓜$28 兩個都係冷盤 開胃菜 凍盤既豬手同豬腳加上香蒜粒 少少酒味加上香口炸蒜 / 橙棍冬瓜好得意 將冬瓜做成冷盤 煮到岩岩好 咬落唔會太淋身 又酸酸地 夠開胃 .▪️舉手雞花$38其實即係炸雞翼 同佢炸完之後加左酸甜汁 又有點似韓國炸雞醬 加上點點芝麻 口感不錯 .▪️香茅墨魚 $38睇落以為係蔗蝦 其實係墨魚餅包著條香茅 擺盤十分吸引 味道都一樣好味😋 香茅既香味配上墨魚餅 唔會好膩.▪️香芒吉士炸包$2
#銅鑼灣 #好chill既飲茶 #精緻點心
▪️豬手豬腳 $38 / 橙棍冬瓜$28

▪️舉手雞花$38

▪️香茅墨魚 $38

▪️香芒吉士炸包$23
心型既擺設 其實係炸過既麵包 中間加上吉士 甜得黎又夾包 好特色既甜點

▪香芒️炸蠔 $52
本身自己好怕蠔腥味 但加埋芒果同埋底下係饅頭 原來咁夾同無腥味👍🏻上碟勁靚😍個look 勁似食鵝肝
香芒炸蠔

▪新加坡炒蘿蔔糕$68
呢個有少少辣 個style似新加坡炒辣蟹嗰種feel 將蘿蔔糕先炸過 再炒埋蝦一齊 洋蔥既香味好突出
新加坡炒蘿蔔糕

無舊式酒樓既老套又加點新式既設計同裝修,以前以為食點心配茶 但原來可以配酒飲一樣得🤘🏻 餐廳仲有有幾個廳房(可包場)
📌地址:銅鑼灣羅素街8號英皇鐘錶珠寶中心2樓
💰價錢:$150-$200
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————
#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #lifestyle #foodistagram #hkfoodcrew #hk #yummy #852 #foodstagram #香港美食 #美食 #yummy #相機食先 #食好西 #點心 #飲茶 #銅鑼灣 #Fusion點心

有色蝦餃
蟹子燒賣
試管茶葉
香芒炸蠔
有色蝦餃
蟹子燒賣
試管茶葉
2020-10-30 421 浏览
飲茶一向都給人傳統感覺,但這新派點心餐廳竟意外地讓人感覺像在吃Tapas一樣茶杯十分新穎,每人一枝試管盛載茶葉,可根據個人口味叫專屬自己的茶涼菜豬手豬腳酸爽Q彈,加入青瓜十分開胃橙棍冬瓜清爽冬瓜條帶鮮橙香,涼快無比湯羹海皇酸辣羮每口都是蝦仁、魚肉及筍絲等饀料,酸辣度拿捏得恰到好處點心有色蝦餃透亮的外皮帶有淺淺的紅黃綠和金箔色,內餡是爽口的大蝦!蟹籽燒賣綠色表皮薄透,頂端鋪上蒸熟的橘色蟹籽,光是外型的配色就令人食指大動!鵪鶉蛋燒賣充滿蛋香小菜舉手雞花炸至金黃香脆,加上黑醋蜜糖醬汁,傳來陣陣芝麻香香茅墨魚包含清爽、彈牙、香甜口感,一試愛上炸至酥香的椒鹽魷魚鬚配合香蒜及辣椒的香辣味道,令人食指大動飽到吃不下飯麵,點了一客新加坡炒蘿蔔糕炒得乾身夠鑊氣最後的甜點木糠綠茶布甸質感豐富香芒吉士炸包香味濃郁,心形設計十分有心思
荔枝紅茶/香片
涼菜豬手豬腳酸爽Q彈,加入青瓜十分開胃
豬手豬腳
橙棍冬瓜清爽冬瓜條帶鮮橙香,涼快無比
海皇酸辣羮
有色蝦餃/蟹籽燒賣/鵪鶉蛋燒賣
小菜舉手雞花炸至金黃香脆,加上黑醋蜜糖醬汁,傳來陣陣芝麻香
舉手雞花
香茅墨魚包含清爽、彈牙、香甜口感,一試愛上
香茅墨魚
炸至酥香的椒鹽魷魚鬚配合香蒜及辣椒的香辣味道,令人食指大動
椒鹽魷魚鬚
飽到吃不下飯麵,點了一客新加坡炒蘿蔔糕炒得乾身夠鑊氣
最後的甜點木糠綠茶布甸質感豐富
木糠綠茶布甸
香芒吉士炸包香味濃郁,心形設計十分有心思
2020-10-29
荔枝紅茶/香片
海皇酸辣羮
有色蝦餃/蟹籽燒賣/鵪鶉蛋燒賣
椒鹽魷魚鬚
木糠綠茶布甸
2020-10-21 153 浏览
好耐冇見朋友,咁岩大家經過銅鑼灣,不約而同咁就一齊食個午飯,由於限聚令關係,我地都寧願揀一啲高質素的餐廳,貪佢坐得舒服又安心。上左嚐。捌,果然同食評一樣地方好靚。🥰叫左好多點心,因為好耐冇見朋友,上菜速度ok,唔使等好耐,又唔會一次過上晒整凍啲食物。最推介係雞仔鳳莉酥,有得睇又好食,另外仲有黃金牛肉餅,頭抽干炒牛河,全部都好有質素!最後要一讚嘅係侍應都好有禮貌同經常講解食物,值得一去!😍😍😍
上左嚐。捌,果然同食評一樣地方好靚。🥰
2020-10-21 140 浏览
呢排一直限聚令中,都好耐冇見朋友,咁岩今日約到,就緊係搵間好架啦!雖然話疫情穩定啲,但都係搵間裝修好同坐得舒服嘅好啲,安心先食得好。於是揀左羅素街嘅嚐。捌!!!首先要讚下佢裝修真係好靚,完全無茶樓食點心嘅老土。兩個人點左好多點心,因為真係好耐冇見,上菜速度都好好,唔會太快,令食物凍晒,又唔會太慢,等極都無嘢食。最欣賞係佢嘅燉湯,原隻椰皇攞去燉,原汁原味!!!糯米餅同牛肉餅都好好食!!!最後,食埋甜品,完美的結局!!!

於是揀左羅素街嘅嚐。捌!!!

首先要讚下佢裝修真係好靚,完全無茶樓食點心嘅老土。

最欣賞係佢嘅燉湯,原隻椰皇攞去燉,原汁原味!!!

糯米餅同牛肉餅都好好食!!!

最後,食埋甜品,完美的結局!!!
2020-10-20 674 浏览
好耐冇同同事出去飲茶了,今次來到這間在公司附近新開的餐廳。餐廳環境時尚整潔,坐得舒適!點餐紙上有多款點心、小菜、前菜、飯麵可以選擇。這裡的茶跟出面喝到的有點不同,會以火熱住茶壺,然後會依各人想要茶放在試管內,把水倒進試管再滲一滲,便可每人飲不同的茶,幾特別!XO帶子餃 ,用上貝殼碟,外型有點像蒜蓉蒸帶子的感覺,帶子餃內餡豐富,有不少帶子粒,連埋XO醬一齊食特別美味!醬香鳳爪,鳳爪的味道濃郁,味道夠入味,而且不會好硬。翡翠粉卷,粉卷皮薄,晶瑩剔透,入面是素菜,適合很素的朋友。芝士蝦春卷,這款春卷跟平時吃到的有點不同,入面除了有蝦肉,還有芝士,外層脆卜卜,好香口!魚湯菜苗,菜心整得夠軟身,有淡淡的魚湯香味,菜上面還有杞子和百合,很清新的感覺!流口水雞 ,口水雞味道夠麻辣,肉質都算嫩滑,很刺激味蕾!川醬春蛋,平時食尖椒皮蛋比較多,第一次食尖椒鵪鶉蛋,一啖一粒幾特別,口感和皮蛋差不多,味道惹味!椰皇老雞湯,這個湯用了椰子盛裝,湯非常清甜,有好濃的椰子味,亦有雞的鮮味,很滋潤!海皇酸辣羹,這個酸辣湯的酸辣味道剛剛好,不會搶了另一個味的味道!入面有木耳、豆腐絲、金菇,非常開胃!楊枝甘露布甸及木槺抹
XO帶子餃
醬香鳳爪
醬香鳳爪,鳳爪的味道濃郁,味道夠入味,而且不會好硬。
翡翠粉卷
翡翠粉卷,粉卷皮薄,晶瑩剔透,入面是素菜,適合很素的朋友。
芝士蝦春卷
魚湯菜苗
流口水雞
流口水雞 ,口水雞味道夠麻辣,肉質都算嫩滑,很刺激味蕾!
海皇酸辣湯
楊枝甘露布甸及木槺抹茶布甸,前者有香濃的芒果味,布甸入面還有柚子肉、西米及芒果等,味道很清新!抹茶布甸,布甸有淡淡綠茶味,上面有十勝紅豆,甜甜的,能減少抹茶的甘味!
2020-10-16
流口水雞
2020-10-20 157 浏览
呢排唔知點解突然間好想飲茶,但係平日又要返工,星期六日又怕多人,咁岩知道原來銅鑼灣時代廣場附近新開左間餐廳有中菜同點心食,我哋就即刻搵日放工夜晚嚟食點心!餐牌上面見到無論係中式嘅涼菜、小菜定係點心都有好多選擇,而且價錢仲非常之親民,所以我哋雖然得兩個人都忍唔住嗌咗好多嘢嚟食~呢度唔同普通茶樓咁一定要全枱人飲同一隻茶,可以每人都揀自己鍾意飲嘅茶,我就揀返平時飲開嘅普洱,朋友就揀咗比較少見嘅荔枝紅茶。每人一筒茶葉嘅好處就係飲到最尾嘅時候茶味都仲可以好香濃,唔同普通茶樓咁沖幾次熱水就冇晒味。而且呢度嘅熱水仲會一直加熱,唔會因為擺得耐就凍哂,真係好貼心😍首先涼菜有雞絲粉皮同埋流口水雞,雞絲粉皮本身已經好爽口,配埋適量嘅麻醬食真係好惹味~而口水雞唔算太辣,易入口之餘都感覺到佢嘅香味。跟住一碗海皇酸辣羹,酸酸地幾開胃,而且仲落足料,加少少胡椒粉食味道一流我哋都叫咗一碗擔擔麵做主食,擔擔麵既麵底掛湯能力十分強,令到每啖麵都有好香濃嘅麻醬味一場黎到,我哋都點左四款點心嚟食,佢哋係即叫即蒸,所以上菜相對咁快,但係食住前菜等感覺都好快有得食。特別欣賞份排骨,蒜香味十足,而且食落一啲都唔覺得肥膩我哋仲叫咗份
我哋仲叫咗份香芒炸蠔,本身對蠔嘅腥味都好敏感,但係呢個炸蠔就一啲都唔腥,仲好香口,仲有半個炸饅頭擺喺底,呢個配搭幾新穎又有特色
我哋仲叫咗份魚湯菜苗,浸左湯嘅菜味道更加有層次
燉湯方面我哋就揀咗椰皇老雞,出奇地賣相超正而且好香甜可口。首先有原個嘅椰子外殼已經加咗好多分,個湯仲有好濃郁嘅椰子味,加埋紅棗同埋雞配搭合適之餘仲好滋補
最後加多個甜品就為呢一餐畫上左一個完美嘅句號❤️
2020-10-20 69 浏览
時代廣場對面有一間新派飲茶試業,即管去試一試,發現有驚喜。全新裝修,地方舒服,非常適合二至四人用餐;食物有水準,份量適中,推介美食 - 星加坡炒蘿蔔糕,辣得嚟嘢味,蘿蔔糕真材實料,另外,陳皮牛肉球及時菜蝦餃,用心製作,相當好食;飲茶方面,點了鐵觀音及荔枝紅茶,非常有茶味,比較特別的是,茶葉放在玻璃試管內冲泡,幾有特色。另外,靠窗位置比較開揚,仲可以望到對面時代廣場及街景,可能係新張試業,埋單仲有九折,價錢合理,值得一試!P.S. 臨離開時候,發現旁邊仲有一間越南餐館,估計係同一集團,下次可以再試一下!
2020-10-18
用餐优惠
優惠券
  • 星加坡炒蘿蔔糕
  • 老干媽炒雜菜
  • 陳皮牛肉球
  • 時菜蝦餃
  • 荔枝紅茶
本身約咗12點去時代廣場做脫毛.做完之後見到左午飯時間.最近銅鑼灣好似開咗好多新餐廳.所以決定中午去對面新開嘅呢間食點心🤗食物方面:⚪️呷醋木耳個醬汁調味啱啱好好開胃.木耳好爽口!⚪️七彩茄子茄子加蒜蓉真係好惹味.味道都好好⚪️ 睇住流奶👀個奶黃流沙包超級犀利.熱辣辣好正😬⚪️一籠八戒🐷個包係一個豬嘅樣好可愛.入邊叉燒餡都唔會太甜太肥.啱啱好👏🏻⚪️有色蝦餃🎨第一次食彩色嘅蝦餃.餡料都好多蝦好彈牙👍🏻⚪️布拉叉燒腸第一次食咁長嘅叉燒腸.唔錯👍🏻⚪️香芒炸蠔上碟見到勁靚.唔講以為食緊鵝肝咁.香脆嫩滑多汁🥰⚪️蓮藕肉餅超足料嘅蓮藕肉餅.蓮藕好多好爽脆.肉都唔會好乾都仲保留到肉汁.好好食🌟⚪️椰皇老雞湯椰皇味非常香.而且雞湯好清甜.入邊嘅椰肉同湯料仲可以食.好滋補☺️⚪️野菌泡飯上枱後店員會落炸過嘅脆米撈落泡飯.泡飯嘅上湯好鮮甜吾錯!⚪️椰汁紅豆布甸🍮⚪️木糠綠茶布甸🍵布甸唔會太甜幾有特色.唔錯👍🏻整體方面:餐廳裝修得好靚環境好大好舒適.每個人可以因應自己需要去揀茶.唔使幾個人去share一壼茶.幾好.我哋試咗荔枝紅茶同埋玄米綠茶🍵茶葉會放係好似試管🧪入面.自己可以調節濃度倒去另一隻茶杯度飲👍🏻食物全部好新鮮即叫即整
本身約咗12點去時代廣場做脫毛.
做完之後見到左午飯時間.
最近銅鑼灣好似開咗好多新餐廳.
所以決定中午去對面新開嘅呢間食點心🤗

食物方面:

⚪️呷醋木耳
個醬汁調味啱啱好好開胃.木耳好爽口!
⚪️七彩茄子
茄子加蒜蓉真係好惹味.味道都好好

⚪️ 睇住流奶👀
個奶黃流沙包超級犀利.熱辣辣好正😬
⚪️一籠八戒🐷
個包係一個豬嘅樣好可愛.
入邊叉燒餡都唔會太甜太肥.啱啱好👏🏻

⚪️有色蝦餃🎨
第一次食彩色嘅蝦餃.
餡料都好多蝦好彈牙👍🏻

⚪️布拉叉燒腸
第一次食咁長嘅叉燒腸.唔錯👍🏻

⚪️香芒炸蠔
上碟見到勁靚.唔講以為食緊鵝肝咁.
香脆嫩滑多汁🥰
⚪️蓮藕肉餅
超足料嘅蓮藕肉餅.蓮藕好多好爽脆.
肉都唔會好乾都仲保留到肉汁.好好食🌟

⚪️椰皇老雞湯
椰皇味非常香.而且雞湯好清甜.
入邊嘅椰肉同湯料仲可以食.好滋補☺️

⚪️野菌泡飯
上枱後店員會落炸過嘅脆米撈落泡飯.
泡飯嘅上湯好鮮甜吾錯!

⚪️椰汁紅豆布甸🍮
⚪️木糠綠茶布甸🍵
布甸唔會太甜幾有特色.唔錯👍🏻

整體方面:
餐廳裝修得好靚環境好大好舒適.
每個人可以因應自己需要去揀茶.
唔使幾個人去share一壼茶.幾好.
我哋試咗荔枝紅茶同埋玄米綠茶🍵
茶葉會放係好似試管🧪入面.
自己可以調節濃度倒去另一隻茶杯度飲👍🏻
食物全部好新鮮即叫即整.
店員都好有禮貌加水都好快.
推介一定要飲椰皇老雞湯好滋補好正.
想食有質素嘅點心一定要黎試吓💗
  • 睇住流奶
  • 有色蝦餃
  • 椰皇老雞湯
2020-10-16 481 浏览
同好耐冇見的朋友一聚,揀咗呢間位於銅鑼灣新開的中菜廳作為聚腳地點,寬敞的座位,中西融合的新派佈置,給人一種舒適寫意,創新得來又不失傳統的感覺☺️茶葉以類似試管盛載,可以自行因應濃度拎開,幾鍾意呢款設計,迎合唔同客人嘅口味~肉鬆豆腐~先來涼盤,豆腐冷吃不失嫩滑,仍然保持滑溜溜嘅質感,就像奶凍一樣,香濃嘅豆味配合微甜嘅肉鬆味道幾夾,肉鬆的質感亦與豆腐形成強烈對比,令整體感覺食落更有層次~川醬春蛋~再來一道開胃小菜,細粒嘅皮蛋第一次見,賣相好特別~醬料帶有微微辣的味道,稍有刺激味蕾的感覺,一口質感厚實的皮蛋配合少許酸麻的醬料,感覺特別開胃~鵪鶉蛋燒賣 時菜蝦餃 透明波波~終於有我最愛吃的特色點心,幸好可以選擇二人份量,令我可以食多啲唔同菜式☺️燒賣大大粒,上面包住了一整粒厚實的鵪鶉蛋,一口咬落去覺得好足料,不但有滿滿的豬肉餡,亦有鮮蝦☺️時菜蝦餃亦與平時傳統的蝦餃稍有不同,外皮煙韌,包住滿滿的蝦肉餡料,味道鮮甜彈牙☺️我最喜愛透明波波,有滿滿的蔬菜餡料,加入少量冬菇粒粒令整體口感更為豐富,不同的蔬菜更令味道層次更為特別,好想食多粒☺️布拉鮮蝦腸~唔少得試吓手拉腸粉,質感比坊間食到的更為滑溜,腸粉皮亦不

肉鬆豆腐~
肉鬆豆腐

川醬春蛋~
川醬春蛋

鵪鶉蛋燒賣 時菜蝦餃 透明波波~
鵪鶉蛋燒賣  時菜蝦餃  透明波波

布拉鮮蝦腸~
唔少得試吓手拉腸粉,質感比坊間食到的更為滑溜,腸粉皮亦不會過厚,餡料亦不吝嗇,包住幾粒原隻彈牙既鮮蝦,食落好滿足🤩
布拉鮮蝦腸

懷舊蝦多士~
不能不少得我最愛的炸物,蝦多士啱啱炸起口感十分香脆,最驚喜的係蝦肉經過油炸後口感仍然保持彈牙,並沒有乾身的感覺🤤
懷舊蝦多士

海皇酸辣羹~
酸辣羹十分足料,每一啖都有滿滿的木耳絲,豬肉條等等,味道調校得啱啱好,酸酸辣辣刺激味蕾,十分開胃(用透明嘅碗承載着好特別😝)

黃金四季豆~
鹹蛋黃包住整條四季豆,就如被黃金包住一樣嘅感覺,經過酥炸味道十分香脆,鹹蛋黃的鹹香為四季豆加左唔少分,就好似食緊炸薯條一樣食食吓已經食咗成碟,採用四季豆感覺上亦較為健康😝
黃金四季豆

海膽炒飯~
炒飯粒粒分明,每一粒都被滿滿的醬汁包圍着,但係味道卻啱啱好,不會過鹹,反而更能帶出海膽的鮮甜味道,而且每一啖都有不少蝦肉和帶子,感覺超級滿足🤤
海膽炒飯

榴槤糯米糍~
甜品係我最愛嘅糯米糍,好驚喜嘅係一咬開就已經有榴槤流心,溫度啱啱好令榴槤質感就好似雪糕一樣,配合煙韌的糯米糍外皮,真係忍唔住想食多粒🤩
榴槤糯米糍
2020-10-11