2024-05-15 84 浏览
今天與外國朋友相聚跟他來了這裡吃中菜我們點了以下風味小炒🛎️冰鎮咕嚕肉賣相不錯 有車厘茄菠蘿伴碟而且用冰鎮著 能做到外層香脆 內裡肉質嫩口 酸甜汁入味可口🛎️醬爆牛肉醬爆牛肉辣到適中 肉質嫩滑 配上有多種配菜 十分惹味開胃 送飯一流🛎️肥腸連鍋上挺有誠意肥腸外皮香脆 口感煙靭 醬料入味連三色椒蒜頭一起 令這道菜味道昇華環境🏡 座位舒適 有卡位 尚算寬敞服務👨🏻‍🍳 態度友善 員工回應快衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
今天與外國朋友相聚

環境🏡 座位舒適 有卡位 尚算寬敞

服務👨🏻‍🍳 態度友善 員工回應快

衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
2024-05-12 92 浏览
醬爆牛肉真係好香好香嘅。啲牛肉經過香炒之後,肉質鮮嫩多汁,咬落去有啲嚼勁。醬汁好入味,香氣撲鼻,有啲微辣同埋微甜嘅味道。啲牛肉同埋啲蔬菜一齊炒,口感好豐富,每一口都好滿足。接下嚟,我要講下乾鍋肥腸。肥腸口感脆爽,彈牙有嚼勁。啲肥腸表面嘅調味料都好入味,有啲辣辣嘅味道同埋啲香料嘅香氣。而且,肥腸同埋啲蔬菜同炒,啲蔬菜襯托出啲肥腸嘅香味,真係好開胃,又好下飯!冰鎮咕嚕肉肉質鮮嫩多汁,入口即化。啲咕嚕肉經過炸至金黃酥脆,然後再放喺冰鎮嘅碟上,令佢更加清涼爽口。啲咕嚕肉表面嘅醬料酸甜可口,帶點微辣,同啲肉嘅味道好搭配。食落去,啲肉嘅鮮味同埋啲醬料嘅風味好平衡,令人食得好開心。

2024-05-11 44 浏览
{邪惡惹味母親節大餐 - $349}麻甩兩老話要去西環買海味,夜晚黑諗唔到食咩見到一間小店,一於走入去挑戰一下!邪惡粵式小炒!令人一試難忘!♦️醬爆肥腸麻甩兩父子,最鍾意食呢啲麻辣嘢,呢個有北方氣息嘅肥腸!有嘢味嘅醬香,除咗肥腸之外,連配菜洋蔥都相當入味,肥腸肥瘦到恰到好處,唔會覺得太油膩!是麻甩兩父子的精選!♦️冰鎮咕嚕肉咕嚕肉炸得香脆,內裏仍然保持水嫩幼滑的肉排,令人一試難忘,配合埋冰鎮更加唔錯!肉食大王最愛!♦️豬油渣菜心麻甩老母話點都要叫碟菜,一於叫碟豬油渣炒菜心,本身菜心非常新鮮,配合埋豬油同埋上面嘅豬油渣爆炒,更添邪惡,令人非常驚喜,而家真係好少地方有得咁樣食。美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #嚥宮 (西環)西環堅尼地城厚和街19號順暉大廈地下1-2號舖
{邪惡惹味母親節大餐 - $349}

♦️醬爆肥腸

♦️冰鎮咕嚕肉

♦️豬油渣菜心

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #嚥宮 (西環)
西環堅尼地城厚和街19號順暉大廈地下1-2號舖
去堅尼地城做完嘢嚟咗呢間食個晚飯,叫咗碟冰鎮咕嚕肉,入口嗰吓外皮冰冰脆脆,裡面係熱辣辣!酸甜剛剛好,冰火交雜好過癮👍🏻爆炒肥腸一整鍋上,下面有火加熱保持熱度,肥腸爆炒得有少少脆皮,鍾意佢肥瘦啱啱好,唔會太多肥膏,新鮮乾淨帶嚼勁,配辣椒同洋蔥等配料,炒得夠惹味,送飯一流!醬爆牛肉一上枱超香,牛肉唔韌入味,又係勁惹味好快食完成碗飯😁全部小菜份量多,經濟抵食!員工服務態度親切,睇餐牌見早下有點心供應,夜晚除小菜外有雞煲同打邊爐,幾多元化嘅一間街坊小店😀
2024-05-10 47 浏览
朋友今日帶我去西環一間名好特別既餐廳叫嚥宮我本身好鍾意食咕嚕肉酸酸甜甜好開胃,朋友叫左冰鎮咕嚕肉比我試,食落別有一番風味,冰鎮過既咕嚕肉覺得個皮特別脆,啖啖肉好好食,菠蘿都係甜。除左咕嚕肉我地都鍾意食辣同嗦雞腳,所以叫左泡椒雞腳,好入咪辣得過印,一嗦脫骨,好味到嗦埋手指。最後叫多個肥腸~有個鑊仔慶住非常貼心。肥腸肥美肉厚,份量十足,配料仲有青紅椒,索晒汁既洋蔥~非常惹味,送飯一流。店員親切有禮,環境舒適,坐位寬敝一d都唔擠迫。
朋友今日帶我去西環一間名好特別既餐廳叫嚥宮

最後叫多個肥腸~有個鑊仔慶住非常貼心。

店員親切有禮,環境舒適,坐位寬敝一d都唔擠迫。
2024-05-09 31 浏览
我最近去咗一間叫做「嚥宮」嘅餐廳,真係食得好過癮!食物真係道道精緻,令人垂涎欲滴。首先,我就嚟到一份醬爆牛肉。個牛肉切得薄片,炒得恰到好處,咬落口即化。啲醬汁濃郁香濃,滲入牛肉嘅每一寸,令味道更加豐富。另外,我都試咗佢哋嘅豬油渣菜心。菜心嫩煮得剛剛好,口感爽脆。豬油渣加係上面,增添咗啲獨特嘅香脆口感同豬油嘅風味,令菜品更加美味。我都試咗佢嘅泡椒雞腳。雞腳煮得軟滑,入口即化。泡椒調味帶有微辣同微酸嘅風味,增添咗啲刺激味道。真係好開胃!最後,我就試咗佢嘅烤魚(江團魚)。魚肉鮮嫩多汁,烤得恰到好處,外脆內嫩。魚肉帶有淡淡嘅香氣,配上啲香料同調味料,味道更加突出。「嚥宮」係一間值得一試嘅中菜餐廳。食物精緻美味,特別係醬爆牛肉同豬油渣菜心,味道好正!如果你係粵菜愛好者,喜歡正宗嘅粵菜風味,一定要黎呢間餐廳試下佢哋嘅招牌菜。

2024-05-09 47 浏览
堅尼地城呢間餐廳中午有點心,夜晚有中菜食,好受街坊歡迎。而家夜晚唔止有酒樓菜式,仲有得食烤魚。所以我特登帶咗屋企人嚟食。佢哋嘅烤魚真係好大份。我哋嗌咗一份江團魚。烤魚好大隻,三至四個人都夠食。江團魚肉質嫩滑,又冇咩魚骨,味道仲好鮮甜。濃郁嘅湯汁有好香嘅辣椒同埋花椒香氣,再灑上芫荽香到不得了。青瓜同埋其他蔬菜索晒啲湯,越煮越好味。佢哋嘅冰鎮咕嚕肉又脆又多汁,味道酸酸甜甜好開胃!想營養均衡啲,所以我哋嗌咗一碟豬油渣菜心。菜心新鮮翠綠,加上豬油渣嘅香氣變得非常惹味。啲豬油渣仲脆卜卜!

佢哋嘅冰鎮咕嚕肉又脆又多汁,味道酸酸甜甜好開胃!

2024-05-09 38 浏览
朋友住附近,大家聚舊完想搵間小店食下,所以就揀左呢間點心鋪食個中式晚餐。炒肥腸唔會太辣,但夠哂惹味,配料份量都唔少,有三色椒椰菜等,索哂醬汁,送飯一流。肥腸清潔得好乾淨,肥瘦適中,外皮脆口,但內裏嫩滑得黎,更油香滿滿,食到停唔到口。冰鎮咕嚕肉擺盤有心思,酸甜適中,豬肉粒肥瘦均勻,唔會食到筋位,粉薄香酥,入口香脆嫩滑,掛汁入味,炸好嘅咕嚕肉放係啲冰上面,做到外凍內熱,夠哂滿足。醬爆牛肉都好夠鑊氣,味道唔算好辣,牛肉炒得岩岩好,唔會過熟或過生,嫩滑得黎好入味,絕對超值。評語食物賣相吸引價錢優惠🐵推介:🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)📌讌宮地址:西環堅尼地城厚和街19號順暉大廈下1-2號鋪#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong #中菜 #堅尼地城 #西環 #讌宮 #炒肥腸 #冰鎮咕嚕肉 #醬爆牛肉

評語
食物賣相吸引
價錢優惠

🐵推介:🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

📌讌宮
地址:西環堅尼地城厚和街19號順暉大廈下1-2號鋪

2024-05-09 31 浏览
打&出文我同朋友都好中意食烤魚, 今日就搵到呢間嚥宮試試,搭叮叮行落一條街就係,都算易搵路🗺️ 我地先叫左個涼菜小食:泡椒雞腳 $90雞腳經過泡椒的醃製,味道酸辣爽口,搭配上纖維豐富的肉質,口感更是美味。泡椒的香辣味道十分突出,讓人垂涎欲滴🤤🤤 主食就叫左烤魚:江團魚🐟 $218魚肉鮮嫩,搭配上烤製的外皮,口感香脆,十分入味。江團魚的醬料選用了獨特的調味,融合了大蒜、蔥、薑等香料,讓整道菜色香味俱全,非常開胃。 仲有叫左肥腸 $120豬大腸經過滷製後,口感韌而不膩,搭配上特製的醬汁,香味濃郁,讓人回味無窮。肥腸的鹹香味道十分突出,讓人吃了之後忍不住再來一碗米飯。🙌🏻 🤩 推薦指數:9 / 10📍 餐廳資料:嚥宮 (西環)西環堅尼地城厚和街19號順暉大廈地下1-2號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食
打&出文

我地先叫左個涼菜小食:泡椒雞腳 $90

主食就叫左烤魚:江團魚🐟 $218

仲有叫左肥腸 $120

🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:嚥宮 (西環)
西環堅尼地城厚和街19號順暉大廈地下1-2號舖

泡椒雞腳
肥腸
泡椒雞腳
肥腸
2024-05-08 58 浏览
最近去左堅尼地城一間粵菜館,餐廳做開街坊生意,但味道都唔錯,粵式小炒菜式都好有鑊氣👍🏻必試醬爆牛肉,牛肉炒到剛剛好,好嫩滑,搭配上香氣四溢嘅醬汁,辣辣地好惹味,送飯一流!配菜都幾新鮮,炒得岩岩好,唔會過老😋 豬油渣菜心都好有驚喜,而家好少地方有得食呢個餸,用豬油炒菜真係唔同d,特別香口,又保留咗菜心嘅鮮甜味⭐️涼盤都唔錯呀,我地叫左泡椒鷄腳,鷄腳好爽口,加埋啲泡椒嘅辣味同埋微微嘅酸味,真係好開胃!

2024-05-07 27 浏览
我最近去咗一間嚥宮餐廳,試咗幾款招牌菜,真係讚到冇得頂!首先,我要講講泡椒鷄腳。呢道菜鷄腳煮得剛剛好,肉質鮮嫩,配合酸辣嘅泡椒醬汁,味道鮮美,帶有微微嘅辣味,真係開胃又開心。另一道招牌菜係豬油渣菜心。呢款菜真係一絕!菜心炒得嫩綠,加入豬油渣炒香,豬油渣嘅香味融入菜心,令味道更加濃郁,口感香脆,絕對係一個令人回味嘅佳餚。最後,醬爆牛肉係另一款必試嘅菜式。牛肉切得薄片,炒得嫩滑多汁,淋上醬汁,味道鮮香,配合蔥薑,令味道更加豐富。每一口都帶有濃郁嘅牛肉香味,絕對係一個令人滿足嘅選擇。嚥宮真係一流!菜式豐富多樣,每一道菜都有獨特嘅風味,令人回味無窮。無論係泡椒鷄腳、豬油渣菜心,定係醬爆牛肉,都絕對值得一試。餐廳環境舒適,服務周到,係一個適合與家人同朋友共享美食的地方。下次我一定會再黎呢度!
我最近去咗一間嚥宮餐廳,試咗幾款招牌菜,真係讚到冇得頂!

2024-03-23 172 浏览
第一次去依間餐廳,一家人食晚飯,叫咗個六人餐。重慶雞- 雞肉唔熟豆腐蒸帶子- 酸宿味糖水椰汁紫米露- 酸宿味其餘嘅嘢正常成餐飯食到以為自己味覺有問題 😞同侍應反映咗,佢話可能雪櫃唔夠凍服務態度幾好都補救唔到😞無下次👎🏻
第一次去依間餐廳,
一家人食晚飯,
叫咗個六人餐。

重慶雞- 雞肉唔熟
豆腐蒸帶子- 酸宿味
糖水椰汁紫米露- 酸宿味
其餘嘅嘢正常

成餐飯食到以為自己味覺有問題 😞
侍應反映咗,佢話可能雪櫃唔夠凍
服務態度幾好都補救唔到😞
無下次👎🏻
2024-02-24 330 浏览
第二次同媽咪黎呢度食下午茶,雖然係街坊小店,坐就唔係十分好坐,不過食物質素唔錯,都叫抵食。今次叫咗四樣嘢:虎皮釀尖椒- 新鮮煎起,尖椒去咗只唔會太辣,不錯。賽螃蟹蝦餃- 唔知有冇記錯個名,幾特別,實際就係蝦餃,上面放咗賽螃蟹(即係蛋白)。賣相幾好,蝦餃味道唔錯,但係賽螃蟹有啲過熟,其實唔加上去都OK🤣鳳爪 - 唔會過淋,調味剛好章魚肉餅飯- 即叫即煲,新鮮熱辣。章魚好多,為成個肉餅增添香氣,正!係爭少少飯就Perfect啦🤗

今次叫咗四樣嘢:

虎皮釀尖椒
- 新鮮煎起,尖椒去咗只唔會太辣,不錯。

賽螃蟹蝦餃

鳳爪
- 唔會過淋,調味剛好

章魚肉餅飯
2023-05-06 761 浏览
嚥宮 swallow palace.after intensive swimming in the morning. im so fing hungry and want to eat food. my fd told me this is good place, same quality than the 新興,a very famous place of dim sum.i arrive and waited 3 tables. food are really fresh. i think they are hand made.the beef is still pink color. very tinder, juicy and soft.the shrimp is big as hell. 4 pcs. shirmps are big.much better than 翠亨村 althought the seat is not that comfort.粉果 is good too. i dont know it english name.the pork rib bone a
嚥宮 swallow palace.

i arrive and waited 3 tables.

the pork rib bone and chicken legs are nice.
u can observe their food size is always larger.b
worth the price.

hk$ 100 per ppl.
all full now.❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

2021-10-22 1198 浏览
諗住搵間打邊爐,求其入左一間,見佢有二人打邊爐餐。$218.....幾平下。係無期望既情況下,就係同預期差唔多既味道。不過不失,但絶對無驚喜,有得揀應該都唔會再食。揀左椰子雞火鍋為湯底,佢咁樣上係幾有誠意既,我以為會好濃郁,但係煲完聞到好似幾香咁啦,但飲落其實都係無乜味既。另外其他料就正常發揮,分量不算太多,但最後都會食飽左既,美國肥牛好一般,不過呢個價錢,就唔應該有太大既expectation。

係無期望既情況下,就係同預期差唔多既味道。
不過不失,但絶對無驚喜,有得揀應該都唔會再食。