餐厅: 囍慶酒家
资讯:

2018-07-31 945 浏览
之前食過位於沙田嘅喜慶酒樓, 覺得水準唔錯, 今日約了朋友到科學園那邊, 所以決定同朋友一齊試下科學園嘅喜慶酒樓! 去到門口已經感覺良好, 有一種華麗嘅感覺, 唔錯!唔錯! 我哋一同四人, 叫了好幾度菜式, 原本諗住叫 三四度菜, 最後叫了六道菜, 因為價錢實在太合理, 所以全部都想試試😅上湯焗加州大龍蝦伊麵外表平凡, 不過當食落嘅時候未到先前帶出伊麵同龍蝦嘅味道, 龍蝦好鮮味好新鮮, 所以值得一試!推介!推介!星加坡胡椒蟹必食之選, 雖然蟹唔算太多,但都唔少肉, 胡椒好香口, 呢度啱啱好🤗第三道菜 象拔蚌仔, 象拔蚌不算大條, 但非常新鮮, 好爽口,口感一流👍🏻琥珀合桃炒蝦仁原本覺得好普通, 但食落合桃實在停不到口, 香甜酥脆, 蝦仁彈牙爽脆! 正😋北京片皮鴨扁皮鴨非常香口, 青瓜條ge清新感中和扁皮鴨嘅肥膩 加埋一齊係絕配😆最後我哋叫了一個 杏汁燉白肺, 平時唔鐘意杏汁嘅我, 今日簡直令我另眼相開, 杏汁好香豬肺亦都洗得好乾淨好好味, 大家可以試試😉
, 因為價錢實在太合理, 所以全部都想試試😅

上湯焗加州大龍蝦伊麵

星加坡胡椒蟹

琥珀合桃炒蝦仁

北京片皮鴨

2018-07-30 494 浏览
一個8人餐只需$1698,菜芥加一全免,仲要係以海鮮為主,真係o 咀及顧慮係咪有魔鬼細節。但睇過其他人食評,又無中伏feel,於是我地7條揸車入去食。 5係以為酒樓係科學園就少人幫襯,真係 full house 架。一來酒樓5係大,二來由大學站 / 沙田站入去係勁方便。若係揸車仲好,週末好多泊位,食滿 $400 就有4小時 free parking,咁就可以慢慢食及行下海濱啦。訂座時,佢話要預備食材,所以問我地係咪食海鮮餐,揀邊款,要俾訂金 (可以ATM 過數)。酒樓冷氣一點也不涷,因為酒樓係開放式,沒有玻璃包圍,所以冷氣往外滲。我地7人就叫個8人餐,因為6人餐又要加件數錢,咁不如食得豐盛d,帶定盒去打包,5好做大嘥鬼嘛。8人餐包3渣飲料,我地揀咗4罐椰子水(2罐=1渣)+1渣橙汁。椰子水係越南產品又幾好飲喎。然後就開始不停上菜,共11道(湯+餸),真係食5停。如要炒飯,可以同侍應講,就送你一小碟。坦白講,呢個價錢就5會有太高要求。平時食開海鮮餐要位位 $500 或以上,所以我都調低咗期望。哈~竟然比想像中好,份量也5少。11道湯+餸。。。比較差d係湯太咸、蟹霉霉哋、貴妃蚌蒸得老咗。。

坦白講,呢個價錢就5會有太高要求。平時食開海鮮餐要位位 $500 或以上,所以我都調低咗期望。哈~竟然比想像中好,份量也5少。11道湯+餸。。。比較差d係湯太咸、蟹霉霉哋、貴妃蚌蒸得老咗。。。其他8款都ok 架。好似條魚蒸得滑,吊桶粉薄幾好味。

炒飯係送,都炒得爽,幾好。
糖水係送。。。紅豆沙,5好有期望。
侍應都勤快,都ok 既。
2018-07-22
2018-07-24 406 浏览
今日天氣咁好,就去踩單車啦!踩完單車就入去科學園食晚飯。當晚入到去都成七點啦! 都幾多人呀! 第一輪已經爆滿。茶芥每位$12, 小食$12晚飯三選一好抵食又吸引, 三款都想試! 有咁多款嘅餸, 要揀有d難。蠔好大隻,一睇落就知道係美國桶蠔嚟嘅,薑蔥爆得佢非常之入味,好creamy。 鴨掌炆得好腍,尤其是啲花膠就真係好入味嘞,不過海參就爽口嘅, 菜都好淋甜。 本應我哋想食燒鵝嘅,但係燒鵝賣曬,所以轉咗食乳鴿,隻乳鴿都炸得好香脆,我最憎嗰啲乳鴿就係乾爭爭,呢一隻炸左都保留到肉汁啦! 呢個頭腩煲好多肉,d料又多,頭腩一啲腥味都冇,同埋佢有炸過先至去蚊,豆腐軟滑入味, 下面有啲菜墊住索曬啲汁啦!走嘅時候仲見到門口有好多人喺度等位。
今日天氣咁好,就去踩單車啦!踩完單車就入去科學園食晚飯。

當晚入到去都成七點啦! 都幾多人呀! 第一輪已經爆滿。

茶芥每位$12, 小食$12
晚飯三選一好抵食又吸引, 三款都想試!
有咁多款嘅餸, 要揀有d難。

花膠鵝掌海參煲
紅燒脆皮鴿
紅炆龍躉頭腩煲
走嘅時候仲見到門口有好多人喺度等位。
2018-07-22
2018-07-11 369 浏览
而家出街食飯,度度都限時,想搵個地方三五知己一齊食個飯,傾下計過一晚,實在難搵到好地方。好彩醒起科學園呢間酒樓,可以慢慢坐,慢慢食。我地個位置幾好,喺正中間,有大電視睇。座位夠闊,唔會同人背貼背。裝修以西式婚禮為主,高貴幽雅。其實我地今次係衝住片皮鴨而黎,點知今日賣晒呀。失望到一個點。不過算啦,唔開心一陣啦。我地四個人叫左8個餸,食飽飽補返數先。上湯龍蝦伊麵,龍蝦炸過,肉質爽口,用左靚嘅上湯燴,再加上伊麵做底,令到伊麵吸收左雞湯同埋龍蝦嘅味道。烏雞燉花膠螺頭個湯好甜,唔油膩,補一補先吊燒雞皮脆肉嫰,味道剛好唔會鹹,同埋雖然叫左半隻雞,但都幾大隻。沙爹肥牛粉絲煲,牛肉非常腍,都幾多肉汁,而沙嗲汁好香同好濃,粉絲索晒d香味,味道唔會辣,仲好惹味,送飯食一流。菠蘿咕嚕肉,炸漿夠薄,非常脆口,內裹依然有肉汁,唔會太乾。加上個汁少少甜,少少酸,好開胃,好容易令人食完一件又一件。椒鹽鮑魚,第一次咁食鮑魚,少少脆,少少鹹,都幾好食。蒜蓉蒸貴妃蚌,貴妃蚌肉厚又鮮美,表面有好多蒜蓉覆蓋著住,又香又惹味。粉絲完全吸收左貴妃蚌嘅鮮味,唔會太鹹同太油。金銀蛋莧菜,食左咁多肉,都需要有個菜既,呢個清清地,唔錯嘅

上湯龍蝦伊麵

烏雞燉花膠螺頭
個湯好甜,唔油膩,補一補先

沙爹肥牛粉絲煲

菠蘿咕嚕肉

椒鹽鮑魚,第一次咁食鮑魚,少少脆,少少鹹,都幾好食。

椒鹽鮑魚

蒜蓉蒸貴妃蚌

金銀蛋莧菜,食左咁多肉,都需要有個菜既,呢個清清地,唔錯嘅選擇。

金銀蛋莧菜

最後叫左個紅棗糕,熱辣辣,唔會太甜,好香紅棗味,煙煙韌韌,個frd追住食,走時仲念念不忙添😂

紅棗糕

無論餸菜、服務、環境、衛生都幾好,呢個價錢算合理。下次有機會會再幫襯,一定要食片皮鴨。
上湯龍蝦伊麵
沙爹肥牛粉絲煲
菠蘿咕嚕肉
椒鹽鮑魚
蒜蓉蒸貴妃蚌
紅棗糕
2018-07-11 2483 浏览
囍慶我今晚揀了囍慶酒樓,價錢算實惠,菜式選擇都有很多,我們七點去食就唔使等位,但七點多後開始多人。烏雞燉花膠螺頭湯,好足料的燉湯,花膠、螺肉、瘦肉、原隻烏雞,鮮味無窮,老火湯真係好好飲!上湯焗龍蝦伊麵,呢個又係超抵食,龍蝦好多肉,伊麵份量適中。 一大隻龍蝦開邊,好容易就可以成嚿龍蝦肉起出嚟,方便過平時斬開一嚿嚿, 龍蝦肉鮮甜而肉質爽彈,質素非常好。伊麵味道亦都煮得啱啱好,絕對抵食。吊燒雞賣相很好,皮非常香脆,食落出奇地好食,雞肉入味而且嫩滑,有好豐富肉汁,肉不靭,值得推薦。金蒜粉絲蒸貴妃蚌隻,貴妃蚌很新鮮,蒜蓉蒸真的無得輸,鮮甜多汁又彈牙。椒鹽鮮鮑魚,蒸鮑魚食得多,椒鹽鮑魚第一次食,外面炸得香脆,裏面鬆軟。菠蘿咕嚕肉,甜酸味適中又有鑊氣,非常開胃,咕嚕肉炸粉薄身又炸得香脆,咬落啖啖肉香。金銀蛋莧菜賣相不錯,蔬菜新鮮,有鹹蛋皮蛋一齊,清得黎唔會太寡。食到好飽好飽,仲可以憑單免費泊車,又唔使喺市區同人迫,下次會再黎過!
囍慶

2018-07-10
2018-07-04 301 浏览
今日同老公一齊去科學院探望完朋友後,就去附近既囍慶食晚飯門口的擺設非常新潮面裝修四四方方,樓頂很高,有好多水晶燈,感覺奢華,舒適,最開心係有部大電視,啱晒我地兩個電視迷😁餐前小食既花生青瓜食完好開胃抵食餐牌有我最愛既龍蝦伊麵食 冰燒脆腩仔$58 ,皮夠脆,肉質夠嫩金蒜粉絲蒸蟶子皇$30/隻, 蒸到啱啱好,不會過熟, 粉絲加埋啲熟蒜一齊食,好鮮味' 上湯加拿大龍蝦(伊麵底)$128, 終於等到我最想食嘅主角嚟啦!冇諗過$128咁抵既價錢可以咁足料, 伊麵底仲唔使加錢, 龍蝦啖啖肉,好新鮮彈牙 西蘭花炒帶子$128, 帶子嘅份量比平常酒樓嗰啲多好多有成十幾粒😲,帶子醃得好嫩滑,整碟菜都炒得好有鑊氣食完成餐飯後,仲有紅豆沙食㖭
今日同老公一齊去科學院探望完朋友後,就去附近既囍慶食晚飯

門口的擺設非常新潮

餐前小食既花生青瓜食完好開胃
抵食餐牌有我最愛既龍蝦伊麵食

冰燒脆腩仔$58 ,皮夠脆,肉質夠嫩

西蘭花炒帶子$128, 帶子嘅份量比平常酒樓嗰啲多好多
有成十幾粒😲,帶子醃得好嫩滑,整碟菜都炒得好有鑊氣

食完成餐飯後,仲有紅豆沙食㖭

2018-06-24 350 浏览
第一次黎呢間野飲茶,樓面人都唔多個,侍應對客愛理不理,加水叫極都無人黎要搞到自己搵水壺。點心好多都話無,最勁係叫左個雞扎,入面魚肚超硬 雞肉係半件生,無蒸熟到。叫個經理黎,非常順灘地話幫我地取消,而旁面嘅樓面笑住同經理講:「哈!又有生😃」經理開心地笑而不語,即係擺明呢間野不嬲都有煮唔熟嘅習慣。見到枱頭有意見紙,上手客都寫左差唔多嘅野。間唔中都會黎科學園行下食下野,估唔到第一次上黎飲茶就中招,我未試過飲茶有蒸唔熟嘅點心,永遠唔會再黎!垃圾

見到枱頭有意見紙,上手客都寫左差唔多嘅野。

2018-06-24
下午茶
My friends and I went to a Chinese Restaurant called "Happiness Cuisine" (囍慶酒樓) located in Shop S101-S106, 2/F, Core Building 2, 1 Science Park E Ave, Hong Kong Science Park, Pak Shek Kok, Sha Tin沙田白石角香港科學園1期科技大道西1號核心大樓2座2樓S101-S106號舖.There are beautiful wavy crystal chandeliers hanging on the ceiling.The restaurant uses white colour as the theme colour with a touch of violet.Dinner Combo 優惠孖寶.."Roasted Goose" 囍慶燒鵝王+"Steamed abalones with dried tangerine Peel" 果皮蒸鮮鮑魚HKD$198"Grilled Goose"囍慶燒鵝王 (

Dinner Combo 優惠孖寶

"Roasted Goose" 囍慶燒鵝王
HKD$198

"Grilled Goose"
囍慶燒鵝王 (例)

Incredibly juicy, tender, moist and succulent.

Abundant amount of gravy!!!!Yummmmm

Highly recommended.

"Stir fed prawn with Coriander"
芫茜炒蝦仁
HKD$138

Prawns are jumbo in size

Very springy and bouncy

Not too salty.Good!
Steamed fresh grouper
清蒸游水龍躉仔
HKD$68( HKD$268 Original Price 原價)
(Each table can only order one 每桌限叫一條)

Seasoned with soy sauce and spring onion.

Quite fresh and firm.

Value for money!!!
Red bean sweet soup
紅豆沙
(free of charge for patrons in dinner time)
(晚市免費贈送)

Loadsssssss of various types of beans!!!

Not too sweet. Very nutritious and nourishing!!!

Highly recommended!
Homemade Steamed lotus paste buns
自家制壽包
HKD$68/ 6 pcs 個

Unlike the ordinary ones, these buns stuffed with lotus paste and the most important part-salted egg yolk!!!

Only few traditional Chinese restaurants present these buns with salted egg yolks within

One of the waitresses is very nice and friendly.
  • "Grilled Goose" 囍慶燒鵝王
  • Red bean sweet soup 紅豆沙
2018-06-20 226 浏览
今日又黎到科學園同朋友食飯。估唔到呢個園區都有一間咁有水準既酒樓。MENU上面小菜海鮮通通都有,海鮮有好多都好平先黎一個白灼九節蝦(例$88),,份量比想像中少,但勝在超級新鮮!每一隻都好彈牙厚實!中意食海鮮既我仲叫左兩隻蒜蓉粉絲蒸蟶子X2($56),蟶子每隻有湯匙咁大隻,用上蒜蓉蒸特別入味!粉絲索哂D汁勁好送飯!上湯龍蝦係必叫!有埋伊面底都係$128份量一D唔少,原隻龍蝦夠3-4個人食。蟹蚶啖啖肉,肉質好實,呢個價食到原隻新鮮龍蝦抵到爛!薑蔥美國桶蠔煲($138)同樣係必點!桶蠔隻隻勁肥美,一個煲一約有6-7大隻。用薑蔥爆香,每隻蠔都煎得焦香,惹味到爆!菜方面就點左個豉汁涼瓜牛肉($88)呢個對我黎講好驚喜,首先個豉汁好夠味好香,牛肉比我想像中更有牛味,而且口感又夠鬆軟!仲有紅豆沙送,一個滿足既晚餐

MENU上面小菜海鮮通通都有,海鮮有好多都好平

上湯龍蝦係必叫!有埋伊面底都係$128
份量一D唔少,原隻龍蝦夠3-4個人食。
蟹蚶啖啖肉,肉質好實,呢個價食到原隻新鮮龍蝦抵到爛!

用薑蔥爆香,每隻蠔都煎得焦香,惹味到爆!

菜方面就點左個豉汁涼瓜牛肉($88)

仲有紅豆沙送,一個滿足既晚餐
2018-06-07
  • 白灼九節蝦,豉汁涼瓜牛肉,薑蔥美國桶蠔煲
2018-06-19 252 浏览
平時都係踩單車先經過科學園,從來都未入過去入面,但原來入面有好多食店架,今次就黎左呢間酒樓試下。本身仲諗住應該會無咩人,點知一行入黎發現都有幾多人喎!而且有部大電視係中間,可以一路食一路睇下電視,首先我地黎左道上湯加拿大龍蝦(伊麵底),呢一道菜就係好抵食,原隻龍蝦再加個伊麵底都只係$128 ,呢個價錢真係去邊度搵呀!!我地成餐飯都無叫過一個白飯,因為食呢個伊龍已經夠晒喇!餐牌上仲有幾款孖寶揀,我地揀左鵝肝醬貢菜炒什菌+金蒜粉絲蒸皇帝貝(6隻)貢菜比較少見,出面唔係好多地方有得食,但通常貢菜都係整成涼菜,我都係第1次食炒貢菜。貢菜既口感食落爽爽地拼埋個充滿鵝肝醬既什菌,呢道菜特別得黎好好味!中意食蒜既朋友一定會鍾意呢道菜!因為每隻皇帝貝上面都有大量既蒜,再有粉絲墊係皇帝貝既下面,D粉絲吸晒皇帝貝既鮮味,蟲草花銀魚蒸茄子呢道菜既茄子本身比較清淡,但因為加左蟲草花同銀魚係面,口感同味道既層次都多左唔少,我個人認為呢道菜好適合長者呢!黑松露帶子炒蛋本身都怕呢個菜會無咩特別,但食落口都幾驚喜!因為佢個黑松露味真係好濃,仲有佢用帶子取代傳統既蝦仁,感覺好match,唔會覺得格格不入,比起係一般餐廳
平時都係踩單車先經過科學園,從來都未入過去入面,
但原來入面有好多食店架,
今次就黎左呢間酒樓試下。

本身仲諗住應該會無咩人,
點知一行入黎發現都有幾多人喎!
而且有部大電視係中間,
可以一路食一路睇下電視,

首先我地黎左道上湯加拿大龍蝦(伊麵底),
上湯加拿大龍蝦(伊麵底)
呢一道菜就係好抵食,
原隻龍蝦再加個伊麵底都只係$128 ,
呢個價錢真係去邊度搵呀!!
我地成餐飯都無叫過一個白飯,
因為食呢個伊龍已經夠晒喇!

餐牌上仲有幾款孖寶揀,
我地揀左鵝肝醬貢菜炒什菌+金蒜粉絲蒸皇帝貝(6隻)

鵝肝醬頁菜炒什菌

貢菜比較少見,出面唔係好多地方有得食,
但通常貢菜都係整成涼菜,
我都係第1次食炒貢菜。
貢菜既口感食落爽爽地
拼埋個充滿鵝肝醬既什菌,
呢道菜特別得黎好好味!

金蒜粉絲蒸皇帝貝(6隻)

中意食蒜既朋友一定會鍾意呢道菜!
因為每隻皇帝貝上面都有大量既蒜,
再有粉絲墊係皇帝貝既下面,
D粉絲吸晒皇帝貝既鮮味,

蟲草花銀魚蒸茄子
呢道菜既茄子本身比較清淡,
但因為加左蟲草花同銀魚係面,
口感同味道既層次都多左唔少,
我個人認為呢道菜好適合長者呢!

黑松露帶子炒蛋
本身都怕呢個菜會無咩特別,
但食落口都幾驚喜!
因為佢個黑松露味真係好濃,
仲有佢用帶子取代傳統既蝦仁,
感覺好match,唔會覺得格格不入,
比起係一般餐廳食既蝦仁炒蛋層次又更高了!

由於我本人係非常中意飲湯,
所以都係忍唔住叫左個杏汁燉白肺

杏汁燉白肺
呢個湯岩晒我呢D近日咳到就黎死既人,
佢個杏汁好滑好滑,
加埋個豬肺,以形補形
飲完覺得自己個肺舒服左好多

食飽飽喇,侍應問我地上唔上埋糖水
我地先知道有糖水環節

今日係喳咋
糖水-喳咋

好足料,入面真係有大量唔同類型既豆!

雖然呢間酒樓既位置係比較偏僻少少,
但假日踩單車經過科學園,
入黎食下野都唔錯!
2018-06-13
上湯加拿大龍蝦(伊麵底)
鵝肝醬頁菜炒什菌
金蒜粉絲蒸皇帝貝(6隻)
杏汁燉白肺
糖水-喳咋
2018-06-15 155 浏览
慶祝父親節最好當然係食中菜,早早book好枱,去到酒樓,叫餸當然要跟住爸爸口味選擇,所以點左佢最鍾意既蟹同燒味,加一個什菜煲已經非常豐富啦。因為地方同時係婚宴場地,所以裝修有氣派,明亮舒服,台中央有大投射螢幕可以睇到電視,而侍應都好殷勤有禮貌。燒味拼盤先上,每人叫左一碗白飯,有靚餸當然要配米飯呢!拼盤有叉燒及油雞及爽脆青瓜,賣相精緻,叉燒好同油雞都好新鮮,滷水汁又惹味。之後到薑蔥肉蟹煲,大大煲貨真價實,十分有鍋氣,蟹肉好新鮮清甜,連佐料蔥蒜都好入味,我地都冇浪費,一樣食曬。最後係上湯什菜煲,有小棠菜,蝦米,粉絲,菰等等,菜夠稔身清,粉絲又吸收左上湯精華,一口菜一口湯,好健康又好食。爸爸表示時菜色十分滿意,我地下次會再食!

爸爸表示時菜色十分滿意,我地下次會再食!
2018-06-14 2418 浏览
朋友在科學園上班,今日又來到科學園晚飯,飯後又順便可以散步回家。今日來到科學園區入面的「囍慶」。門口夠派頭。酒樓不算太大,但非常乾淨光猛。裝修好新酒樓剛好餐牌有很多海鮮,正合我這個海鮮迷的心意。首先先來一個白灼九節蝦,蝦份量比想像中少,但勝在新鮮彈牙。蝦肉超彈牙!正!蒜蓉粉絲蟶子都非常不錯,蟶子有湯匙般長,肉質厚實,配上好入味粉絲,送飯一流另一蒜蓉粉絲貴妃蚌,同樣新鮮!一向喜愛蠔,豈能錯過這個薑蔥美國桶蠔,薑蔥加上醬汁,味道濃郁。美國桶蠔一向肥美size夠大,入面共有6-7大隻蠔!$138好抵食另一抵食之選一定是上湯龍蝦伊麵,酒樓做特價只需$128,且配有伊麵底。龍蝦雖屬較細size,但非常厚肉,特別蚶位啖啖肉。蔬菜方面點了一個豉汁涼瓜牛肉,比預期中驚喜,牛肉入口即溶,而且牛味好重!最後侍應送上陳皮紅豆沙做甜品,味道有點太甜,但誠意搭救

今日來到科學園區入面的「囍慶」。
門口夠派頭。
酒樓不算太大,但非常乾淨光猛。裝修好新
酒樓剛好餐牌有很多海鮮,正合我這個海鮮迷的心意。
首先先來一個白灼九節蝦,蝦份量比想像中少,但勝在新鮮彈牙。
白灼九節蝦
蝦肉超彈牙!正!
蒜蓉粉絲蟶子
另一蒜蓉粉絲貴妃蚌,同樣新鮮!
蒜蓉粉絲貴妃蚌

上湯加拿大龍蝦伊麵
龍蝦雖屬較細size,但非常厚肉,特別蚶位啖啖肉。
豉汁涼瓜牛肉
最後侍應送上陳皮紅豆沙做甜品,味道有點太甜,但誠意搭救
紅豆沙
2018-06-07
白灼九節蝦
蒜蓉粉絲蟶子
蒜蓉粉絲貴妃蚌
上湯加拿大龍蝦伊麵
豉汁涼瓜牛肉
2018-06-10 217 浏览
今晚來到科學園呢間酒樓, 嘩!竟然星期六晚都咁多人,訂左7:30 都要等一陣才有位。待應介紹我們一些抵食推介。大部份都是海鮮菜式, 看看價錢真係好抵。還有這些套餐選擇,都係價錢相宜我們二人看過menu後, 都是決定散叫。杏汁燉白肺湯濃濃的杏汁香散發出來,一盎大概有四,五碗白肺都清洗得乾淨入味椒鹽鮮鮑魚蒸鮑魚食得多,椒鹽鮑魚第一次食,外香脆,内鬆軟星加坡胡椒蟹辣味適中,胡椒蟹當然沒有在星加坡那麼大隻啦! 但係啖啖肉 上湯焗龍蝦伊麵呢個又係超抵食,龍蝦好多肉,伊麵份量適中。埋單,大概$647 總括來說喜慶酒樓的海鮮真係又抵食又好味。如果揸車入嚟食滿200蚊還有兩小時泊車免費,400蚊有四小時。

待應介紹我們一些抵食推介。
大部份都是海鮮菜式, 看看價錢真係好抵。

還有這些套餐選擇,都係價錢相宜

我們二人看過menu後, 都是決定散叫。
杏汁燉白肺湯
濃濃的杏汁香散發出來,一盎大概有四,五碗

白肺都清洗得乾淨
入味

椒鹽鮮鮑魚
蒸鮑魚食得多,椒鹽鮑魚第一次食
,外香脆,内鬆軟

星加坡胡椒蟹
辣味適中,胡椒蟹當然沒有在星加坡那麼大隻啦! 但係啖啖肉

上湯焗龍蝦伊麵
呢個又係超抵食,龍蝦好多肉,伊麵份量適中。

埋單,大概$647

總括來說喜慶酒樓的海鮮真係又抵食又好味。
2018-06-03
2018-05-27 278 浏览
上個星期去過科學園食野,我同女朋友都覺得環境唔錯,人少少好舒服,所以今個星期再黎搵吓嘢食,最後決定揀呢間酒樓。酒樓面積唔算好大,好在我哋早去,大概七點鐘嘅時候已經全部滿座。見到餐牌有個超抵食兩人海鮮九大簋餐,冇睇錯呀係兩個人都有九道菜!我哋就決定試一試!先來一隻紅燒乳鴿,塊皮炸得非常香脆,而且亦都好多肉,新鮮炸起仲係熱辣辣,好正。侍應差唔多見你食完,就會準備檸檬熱茶同埋濕紙巾俾你洗手,好貼心。再黎一碟清炒白菜。之後嘅海鮮就陸續送來。首先有椒鹽海水蝦,每人兩隻共四隻。炸過既蝦可以連殼食,而且椒鹽份量啱啱好唔會太咸。然後有豉椒炒花甲,足足有一大碟,蜆肉無沙又鮮甜,而且個汁唔會太辣。跟住有清蒸鮮鮑魚,厚肉但完全唔un。再有勁蒜蒸貴妃蚌,真係有好多好多蒜頭,其實可以撥走晒啲蒜頭,因為貴妃蚌本身已經好鮮甜。仲有清蒸海上鮮,今次係一條中size嘅倉魚,有魚味但唔腥,而且只有一條大骨好容易去,加埋熟油豉油正!之後就多重頭戲上湯龍蝦伊麵,有一大隻龍蝦開邊,好容易就可以成嚿龍蝦肉起出嚟,方便過平時斬開一嚿嚿。伊麵味道亦都煮得啱啱好。最後仲有一窩粟米紅蘿蔔海鮮湯,魚湯裏面加上蝦,蜆,粟米同紅蘿蔔,十分鮮甜

再黎一碟清炒白菜。

跟住有清蒸鮮鮑魚,厚肉但完全唔un。

最後仲有一窩粟米紅蘿蔔海鮮湯,魚湯裏面加上蝦,蜆,粟米同紅蘿蔔,十分鮮甜。記得趁熱飲,因為凍左會有少少腥。

兩個人有九道菜,仲包括咁多新鮮海鮮,味道好之餘,免加一免茶介,仲要送飲品,
只係$438,真係諗唔到有咩理由彈,勁抵食!

而且值得一讚係服務真心好好,侍應時不時就會主動去幫你換碟,收碟,仲會問下你對食物既意見,讚呀!

2018-05-26 1762 浏览
入夜之後嘅科學園可以搵食嘅地方唔多, 而科學園入面最岩一家大細一齊食嘅就係囍慶酒樓而家已經好少地方有支裝懷舊汔水可以叫,所以平時少飲汔水嘅我都忍唔住叫左一支($12)。呢度食飯有晚市4選一優惠,可以用$168 就叫一隻燒鵝,咁抵當然唔可以放過啦,其實其餘三款都好抵食,$1蚊1隻雞,$68有龍躉,仲要$128就有原隻龍蝦食,真係唔知點揀好最後揀埋個孖寶D,咁就可以食埋隻吊燒雞同龍蝦,都只係$398燒鵝大大隻皮脆肉嫩,表面油份足夠,好令身,一口咬落去鵝油隨著鵝肉慢慢滲入口腔,令我不自覺食完一舊又一舊。蟶子配埋蒜蓉粉絲蒸,都完全可以食返出蟶子嘅鮮味龍蝦伊面D 龍蝦剝殼一D 都有難度,全因為酒樓已經將最難搞嘅鉗位分開左,就算就咁用筷子食一樣冇問題雞肉嫩滑,唔點個汁都夠哂味道炒飯好香,仲有唔少蝦仁、瑤柱絲同元貝喺入面芥菜好嫩綠,配以薯仔,成煲湯都好清甜呢個就味道正常,金銀蛋都多既魷魚酥就好大條,而炸粉都好薄最後叫多個斎米配燒鵝

,真係唔知點揀好

食完一舊又一舊。
燒鵝

蟶子配埋蒜蓉粉絲蒸,都完全可以食返出蟶子嘅鮮味
金蒜粉絲蒜蟶子

一樣冇問題
龍蝦
雞肉嫩滑,唔點個汁都夠哂味道
吊燒雞

炒飯好香,仲有唔少蝦仁、瑤柱絲同元貝喺入面
富豪蛋白炒飯
芥菜好嫩綠,配以薯仔,成煲湯都好清甜
香薯大介菜煲
呢個就味道正常,金銀蛋都多既
金銀蛋莧菜
魷魚酥就好大條,而炸粉都好薄
椒鹽魷魚酥
最後叫多個斎米配燒鵝