Intro: 相信食開曲奇同麵包都會聽過四喜嘅大名!呢到嘅麵包同曲奇餅都別具特色,半磅曲奇餅可以選擇三種口味,今次就試下比較正路嘅味道試試!___________________🍽 半磅曲奇餅 ⭐️ 8.5/10(咖啡吱花、桂花烏龍、雙重朱古力曲奇)💰 45✍🏻 朱古力味好重,而口感都好脆✍🏻 咖啡味好香,曲奇放入口係即溶嘅感覺✍🏻 桂花味偏淡,而食唔出烏龍味,但口感都好脆___________________🏠四喜麵包西餅📍長沙灣青山道500號百美工業大廈地下B6-8號舖⭐️ 8.5/10 (曲奇餅)___________________
🍽 半磅曲奇餅 ⭐️ 8.5/10
(咖啡吱花、桂花烏龍、雙重朱古力曲奇)
💰 45
✍🏻 朱古力味好重,而口感都好脆
✍🏻 咖啡味好香,曲奇放入口係即溶嘅感覺
✍🏻 桂花味偏淡,而食唔出烏龍味,但口感都好脆
🏠四喜麵包西餅
📍長沙灣青山道500號百美工業大廈地下B6-8號舖
⭐️ 8.5/10 (曲奇餅)
2022-10-03 603 浏览
同事帶我到呢間幾出名既麵包店,款式多又多人,大家都推介既曲奇同朱古力花生我食完有d失望🙈,但整體d野都有水準,可以一試既⭐麻糬波波 $12/43款口味,其實有款都係原味但係菠蘿皮,上次第一次試覺得幾特別,外皮脆比較乾身,但冇乜煙韌口感同空虛🤔 我比較鐘意另外兩款,幾有口感又實在,夠香濃芝士同朱古力味😋⭐西蘭花雜菇蛋批 $25係傳統麵包店少見,我焗返熱食都覺得幾好,唔會太淡或太濃味,蛋唔會老左,仲好飽~所以性價比高😂⭐泡芙 $15/2其實我想試大福多d但之次都賣晒🥲原味同朱古力分別只係外皮有dd朱古力,cream係一樣味😂 原味特別大~口感唔錯但當然唔可以同放雪櫃個d泡芙比較😅 ⭐雜綿曲奇 半磅$45 (桂花烏龍, 藍莓, 雙重朱古力)半磅原來咁少每款4-5塊左右😂,係好鬆化同乾身,但冇乜牛油味…藍莓味都冇乜🤪 鍾意桂花烏龍幾清新,另一款朱古力味都幾濃😋👅味道:3/5💵CP值:4/5

⭐麻糬波波 $12/4

⭐西蘭花雜菇蛋批 $25

⭐泡芙 $15/2

⭐雜綿曲奇 半磅$45 (桂花烏龍, 藍莓, 雙重朱古力)

👅味道:3/5
💵CP值:4/5
2022-10-01
2022-09-29 3129 浏览
23-9-2022 (Fri)同老公放假,咁啱可約喺呢頭返工嘅男友人NT攞嘢,我哋先嚟呢喥買個上次食過,有芫茜嘅蛋批俾同樣鍾意食芫茜嘅NT同佢太太(食評係2022年6月15日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E5%B9%B4%E8%BC%95%E5%90%8C%E5%82%B3%E7%B5%B1%E9%83%BD%E6%9C%89%E5%98%85%E9%A4%85%E5%BA%97-e4423780),順便自己要我哋嚟到睇,首先見到比利時朱古力鬆餅,之後見到我有興趣,$12.00四個嘅麻糬波波,但唔知咩味,我就自言自語問唔知咩味,喺隔離嘅店員即刻答我有芝士,朱古力同菠蘿包皮,咁我就揀晒三款, 菠蘿包皮嗰隻要兩個.然後搵蛋批,但見唔到芫茜三文魚蛋批lu,於是繼續睇吓有咩啦,見到$15.00一個嘅芫茜芝士包,由於唔知NT食唔食芝士,於是問吓佢,佢答ok嘅,咁松露呢?因為有松露朱古力,佢答一,兩粒得嘅.呾咁我買一包$25.00有六粒嘅俾佢,自己都要一包,全部共$77.00.我哋同NT會合後,就將芫茜芝士包同一袋
之後見到我有興趣,$12.00四個嘅麻糬波波,

自己都要一包,全部共$77.00.

我哋同NT會合後,就將芫茜芝士包同一袋松露朱古力俾咗佢先,我拎起松露朱古力時,凍凍地,大件事,唔通要雪?

我哋食完tea飽晒走人,返到屋企都食唔落飯lu,我冇將松露朱古力放入雪櫃,
松露朱古力
到夜晚攞一粒食吓,發覺似熔熔地, 原來要雪.食落,好軟綿綿,好滑好夠朱古力油,唔太甜,而松露味唔太多.
味道:4.5分 抵食:4分

到翌日朝,我由雪櫃攞出嚟食,佢係雪返挺身啲,
松露朱古力
而食落,口感依然軟滑,不過松露味好似冇晒喇,即係呢個買咗最好即刻食晒佢,否則就嘥晒.

而麻糬波波呢?
麻糬波波
買嗰晚打開,嗅到好香,但因為真係太飽,所以我哋冇食.我喺25-9-2022(Sun)晚至食老公之前食剩嗰半個芝士先,
芝士味麻糬波波
呢個覺得普通啲,唔太鹹.
味道:3分

到大前日(26-9-2022 Mon)朝,我就食菠蘿包皮嗰個,呢個已經硬咗,但甜甜地,唔錯.
味道:3.5分

而朱古力呢?呢個反而未變硬,仍有啲𡁻頭,味道又唔太甜,我食剩半個俾我老公食.
味道:4分

由於我太遲食,所以呢篇食評分數被拖低咗.

而NT同佢太太食咗芫茜芝士包同松露朱古力後,都話好食.

環境:
啱啱裝修完,好光猛闊落.
3 分钟 (外卖自取)
$19.25 (其他)
  • 松露朱古力
2022-09-24 701 浏览
第一次食四喜曲奇餅,一食愛上深深吸引了!他們的曲奇鬆脆酥香,卻沒有太重牛油味,所以口感不會太膩,我最愛咖啡曲奇,咖啡味不會太濃好好食,合桃曲奇都不錯,合桃香脆牛油曲奇美味。😋$45/半磅$80/一磅👍識揀嘅一定要一磅喇!
第一次食四喜曲奇餅,一食愛上深深吸引了!
$45/半磅
$80/一磅👍識揀嘅一定要一磅喇!
  • 咖啡曲奇
榛子曲奇麻糬軟歐($28) ●●●●◐聽個名就知又係啲邪惡美食😈好墜手😳😳有陣陣麵糰香 麻糬清甜 Q彈牽絲🤌🏻 表面鋪滿榛子味道相對淡🌰朱古力醬濃度就恰到好處🍫🍪麵包軟韌 整體味道如冇咁甜嘅金莎😂不過都係有啲腬,所以一係就分幾次食,一係就同人share啦!🐂
榛子曲奇麻糬軟歐($28) ●●●●◐
聽個名就知又係啲邪惡美食😈
2022-09-13 892 浏览
之前食過銅鑼灣超人氣嘅麻糬波波 今次就對比吓呢間超抵食嘅麵包小店🆚.📌麻糬波波 $12/4睇個價錢都嬴晒 仲可以任配口味🥹1️⃣脆皮麻糬波波層菠蘿皮好脆 麻糬波波就好空心 所以咬落會比較乾硬 冇qq嘅口感🙈但係都食到少少菠蘿包mix麻糬波波嘅感覺 但當然銅鑼灣好食好多🤣2️⃣朱古力麻糬波波呢款個texture就好好多😍實在好多 食落好Q軟煙韌 焗完個面仲會脆脆地🤎朱古力味都夠 仲有啲朱古力粒粒🍫3️⃣芝士麻糬波波口感同上面一樣 都係正嘅😋芝士嘅鹹香味都濃郁🧀

📌麻糬波波 $12/4
睇個價錢都嬴晒 仲可以任配口味🥹
1️⃣脆皮麻糬波波

2️⃣朱古力麻糬波波

3️⃣芝士麻糬波波
口感同上面一樣 都係正嘅😋芝士嘅鹹香味都濃郁🧀

芝士麻糬波波
1️⃣「花生醬味奶黃月餅🥮($168) 」2️⃣「迷你奶黃月餅🥮($168)」3️⃣「4色茶味奶黃月餅🥮($178)」-3款個包裝都超過癮🤣,見到 Elon Musk 句「我要將你收購」真係笑左😂有聲!當中奶黃月餅最正,蛋黃鹹香味十足唔死甜;其次係花生醬月餅,花生醬味香濃好仲有花生粒粒🥜;而茶味月餅都ok,鹹香味較出,當中焙茶/抹茶會濃少少🤏-仲試左雙黃白蓮蓉月餅同埋雙黃紅豆蓉月餅🥮,鹹蛋黃少少乾但都會出油幾香,蓮蓉同紅豆蓉都好幼滑~
1️⃣「花生醬味奶黃月餅🥮($168) 」
2️⃣「迷你奶黃月餅🥮($168)」
3️⃣「4色茶味奶黃月餅🥮($178)」
外卖送餐
  • 迷你奶黃月餅
2022-09-06 450 浏览
原本想去買個麻薯菠蘿包,但去到無?呢排中秋好多人係門口等抵月餅,見無貨一。場來到,買最基本架香港飽來試下。pineapple and chicken.tail bun 雞尾同菠蘿包,令人好失望架菠蘿包,佢個面脫又薄又唔脆,好似受了潮一。樣,黏住個包,個菠蘿包一。點都唔好食,無靈魂同精髓,而雞尾包個餡,唔夠牛油同香甜,椰絲餡也是很小。$28 黑糖麻薯餅,台式餅食,有紅豆泥同肉鬆,但個麻薯好黏牙,個餅皮鬆散。。。。。 紅豆都唔夠香大失所望仲要價錢唔平。好小比差評一間麵包店,何來好食?

好小比差評一間麵包店,何來好食?
2022-09-05 406 浏览
除咗傳統潮州月餅推介之外🤔我都仲有一間心水好想去試吓嘅。。呢間主要係買麵包。。上年我已經好想買㗎啦但係就賣晒。。今年佢一出我就即刻上網訂咗。。早啲訂仲有折添✌🏼✌🏼我當然買左3盒每隻味都試下啦。。我就每隻味都試過喇。。真心都幾好味。。我當然有焗熱佢黎食啦😋最特別係就係花生醬。。超濃嘅花生醬味。。超級足料👍🏼👍🏼仲有好多茶味啊。。四隻都係我最鍾意嘅😋😋重點佢啲月餅唔會太甜。。同埋唔算好流。。一次過都可以食到幾個👍🏼👍🏼仲有呀佢嗰啲ᑭᗩᑕKIᑎG傳統得黎又有啲新潮‼️為咗個盒我買咗個大盒裝嘅奶黃月餅。。因為大盒裝個奶黃大盒。。有少少似雷神😁😁我就問過有冇現貨買到。。啲職員同我講5/9就會有。。想買黎手試吓就要睇時間啦😋😋..🥮迷你奶黃月餅🥮四色茶味奶黃月餅🥮花生醬味奶黃月餅..📍 四喜麵包西餅 (長沙灣)長沙灣青山道500號百美工業大廈地下B6-8號舖..@sayhey4cake ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#
除咗傳統潮州月餅推介之外🤔
我都仲有一間心水好想去試吓嘅。。
呢間主要係買麵包。。
上年我已經好想買㗎啦但係就賣晒。。
今年佢一出我就即刻上網訂咗。。
早啲訂仲有折添✌🏼✌🏼
我當然買左3盒每隻味都試下啦。。
我就每隻味都試過喇。。
真心都幾好味。。我當然有焗熱佢黎食啦😋
最特別係就係花生醬。。超濃嘅花生醬味。。超級足料👍🏼👍🏼
仲有好多茶味啊。。四隻都係我最鍾意嘅😋😋
仲有呀佢嗰啲ᑭᗩᑕKIᑎG傳統得黎又有啲新潮‼️
為咗個盒我買咗個大盒裝嘅奶黃月餅。。
因為大盒裝個奶黃大盒。。有少少似雷神😁😁
我就問過有冇現貨買到。。啲職員同我講5/9就會有。。
想買黎手試吓就要睇時間啦😋😋
🥮迷你奶黃月餅
🥮四色茶味奶黃月餅
🥮花生醬味奶黃月餅
📍 四喜麵包西餅 (長沙灣)
長沙灣青山道500號百美工業大廈地下B6-8號舖
@sayhey4cake
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#sayheybakery#mooncake#mooncakefestival#midautumnfestival#cheungshawanfood#四喜麵包西餅#四喜月餅#長沙灣美食#奶黃月餅
🥮迷你奶黃月餅 🥮四色茶味奶黃月餅 🥮花生醬味奶黃月餅
🥮迷你奶黃月餅 🥮花生醬味奶黃月餅
🥮迷你奶黃月餅 🥮四色茶味奶黃月餅 🥮花生醬味奶黃月餅
🥮迷你奶黃月餅 🥮花生醬味奶黃月餅
2022-08-26 765 浏览
松露朱古力 ($25/6件)佢係一粒表面俾可可粉覆蓋住嘅生朱古力 ( • ̀ω•́ )✧入面不得了 煙韌如麻糬 建議買返嚟/雪完攤一陣先食,朱古力軟滑少少之後順滑得嚟,朱古力味更濃郁 慢慢嗒超正🍫‎( *´ސު`*)外層可可粉偏苦,中和返裡面生朱古力嘅甜味 減少膩感其實一粒都幾飽肚吓🤫不過保證食上癮,每次行過都忍唔住買返包,公司個個都鍾意食😂😂😂呢個價買得六粒朱古力未必算平,但係水準高嘅話我覺得俾廿幾蚊食都值返晒 ^^
松露朱古力 ($25/6件)

外層可可粉偏苦,中和返裡面生朱古力嘅甜味 減少膩感

• 松露朱古力
2022-08-14 1088 浏览
人龍麵包店🫠之前見到好多人都介紹呢間既菠蘿皮麻糬波波,專登慕名而來,去到都幾多人排隊,然後發現全部人都係買麻糬波波😂😂❤️ 麻糬波波 $12/4菠蘿皮同普通既麻糬波波同價錢,都係$12/4,幾抵食😝當日新鮮買即刻係附近食,但口感好古怪,好硬,好似食緊曲奇餅咁(?),完全無麻糬既質感😵‍💫😵‍💫但神奇地隔左一日叮返熱再食就變返正常麻糬波波質感,咬開唔算太空心,都幾好食😂😂❤️ 泡芙 $15/2另外見到泡芙幾靚咁,所以都買左兩個泡芙試下🫠口感有d似合桃酥,好搞笑😂入面d cream分佈唔太平均,咬到中間先開始有,同個泡芙係無封口,一路食d cream一路係下面飛出黎🥹雖然要排隊但其實人龍都keep住去得幾快,門面幾靚,麵包款式都多,價錢唔貴但無想像中咁好食,有d失望,如果下次有機會都會考慮試下其他包既🤣味道:6/10性價比:6.5/10📍四喜麵包西餅 長沙灣青山道500號百美工業大廈地下B6-8號舖📌人均消費: below $50#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foo
人龍麵包店🫠

❤️ 麻糬波波 $12/4

菠蘿皮同普通既麻糬波波同價錢,都係$12/4,幾抵食😝

❤️ 泡芙 $15/2

另外見到泡芙幾靚咁,所以都買左兩個泡芙試下🫠

口感有d似合桃酥,好搞笑😂

味道:6/10
性價比:6.5/10

📍四喜麵包西餅
長沙灣青山道500號百美工業大廈地下B6-8號舖

📌人均消費: below $50

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #麻糬波波 #麻糬 #麵包 #麵包 #泡芙 #puff
2022-08-03 1236 浏览
咁啱嚟長沙灣食飯順便去埋四喜😋 裝修完嘅四喜光猛企理咗 不過都係有啲迫🤣————————————————————————🐕 泡芙($8/1;$15/2)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯見有IG推介就買嚟試吓一件真係好大個😯成個手掌咁不過裏面空氣也是滿滿🤭起初一咬淨係食到嗰皮唔多見餡 當場超失望點知咬多幾啖 啲餡開始瀉出嚟原來去哂後面🫡 分佈得唔多平均😖泡芙皮普通 有啲似平時零食啲小泡芙忌廉奶味淡淡 朱古力味更不見蹤影食落輕盈 有種泡沫感感覺好空虛 唔夠creamy個人麻麻地鐘意😖————————————————————————🐕 蛋批($25-$38)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯法式蛋批喺四喜一大力作酥皮一層層 比較實淨 好似啲港式拿破倫同為蛋批 但每款口味都各有特色擁有截然不同嘅風味的確幾驚喜 值得一試呀😋❤️❤️我食前有拎去焗翻脆 啲蛋都冇話老咗🥚明太子沙樂米腸蛋批 ($38)明太子醬聚哂喺中間 辛口咸香 醬汁突顯蛋嘅滑溜 但整體以蛋味為主 相對冇其他款咁豐富🥓煙肉洋蔥蛋批 ($25)呢款喺classic嘅味道 一層煙肉一層洋蔥 煙肉冇額外煎香 喺好似火腿嘅存

🐕 泡芙($8/1;$15/2)🐕

同為蛋批 但每款口味都各有特色
擁有截然不同嘅風味
的確幾驚喜 值得一試呀😋❤️❤️
我食前有拎去焗翻脆 啲蛋都冇話老咗

🥚明太子沙樂米腸蛋批 ($38)

🥓煙肉洋蔥蛋批 ($25)
呢款喺classic嘅味道 一層煙肉一層洋蔥 煙肉冇額外煎香 喺好似火腿嘅存在 洋蔥爽脆 其味道比較突出 是重口味者之選

🥦 西蘭花雜菇蛋批($25)
呢款幾有驚喜 蛋餡保有西蘭花嘅水份 食落去會泌啲水份出嚟 所以幾清新 加上菇片彈牙 幾有口感 個人會回購呢款😋
🐕雜綿曲奇(4安士$25;半磅$45;一磅$80)🐕

泡芙
蛋批
  • 煙肉洋蔥蛋批
2022-07-22 977 浏览
四喜麵包店最近真係越嚟越高人氣✨佢哋嘅芫荽麵包超出色💚面頭爆多芫荽 食落味道超濃郁勁香口🤤麵包好鬆軟 內餡仲夾住芝士粒粒🧀同芫荽碎 芫荽控必食呀💯不過芝士存在感就偏低~就算唔加都好好食😋
2022-05-16 1369 浏览
相信無一個女仔可以抵擋來自朱古力嘅誘惑🍫🍩🍪🍫松露朱古力我本身就麻麻地好朱古力,但好中意松露😂白痴而孤陋寡聞嘅我,以為松露朱古力真係有松露就非常開心😂😂Anyway 雖然佢只係外表似粒松露,但初嚐感覺係香濃幼滑😎 食落似係拖肥糖,但唔甜而充滿濃厚朱古力味,亦有煙韌感,相信喜歡食朱古力嘅人會愛不惜手😆
相信無一個女仔可以抵擋來自朱古力嘅誘惑🍫🍩🍪

🍫松露朱古力
呢間良心街坊麵包店相信大家都聽過,今次聽聞佢地出左 #生朱古力 🍫同埋 #菠蘿皮麻糬波波 ,所以同朋友黎買🥳:-1️⃣「菠蘿皮/芝士麻糬波波🌕($12/4粒)」菠蘿皮外皮香脆,咬落煙靭,稍微偏硬,但整體嚟講唔使排隊,好抵食!而芝士麻糬波波就食落多左種芝士味💁🏻‍♀️~Crispy mochi balls/ cheese mochi balls ($12/4 pcs)-🐰💬小結:味道驚喜度唔大,認為銅鑼灣嗰間比較好食,不過價錢抵而且唔使排隊,經過可以買來試一試!btw小編飯腳話佢地嘅生朱古力好值得一試🍫🤣~-⚠️:店舖裝修中,期待佢重開!Removation in progress‼️
1️⃣「菠蘿皮/芝士麻糬波波🌕($12/4粒)」
🐰💬小結:
麻糬波波