這家位於長沙灣的「回春」,屬於新式cafe ,主打一系列健康美味的定食和飲品,風格清新脫俗,而且不收加一服務費,夠曬良心,一定會回頭!這家餐廳的健康飲品絕對是一大亮點,對健康飲品的研發可以說是下了很大功夫,注重營養搭配,還兼顧了口味,美味與養生並重!☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️🌸松茸味噌三文魚春之定食 $148松茸味噌三文魚春之定食是餐廳推薦。松茸的香氣與三文魚的鮮甜好夾!飯菜搭配精緻,蔬菜清新可口,仲有藍莓和泡芙點綴,口感層次豐富,能夠細嚐慢品,而且仲好健康!值得一試!🌸煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯$98煙鸭胸、糖漬橙、露荀、白菌、靈芝菇、洋葱必點,有驚喜!煙鴨胸有三件,鮮嫩Q彈夠厚身,糖漬橙與黑醋醬汁交織出獨特的酸甜滋味!而且加入白菌、靈芝菇、洋葱熬成意大利飯,白菌、靈芝菇、洋葱,意大利飯熬的好淋軟綿密,不比高級餐廳的出品遜色!🌸牛牛果青瓜啤梨羽衣甘藍燕麥奶昔$58高纖抗氣排毒之選!牛牛果、青瓜、啤梨等水果蔬菜的營養成分豐富,加上燕麥的膳食纖維,有效調理腸胃,排出體內毒素!整個飲品清新爽口,入口回甘,絕對是身體和味蕾的雙重滿足。🌸核桃蘋果香蕉燕麥奶昔(無添加糖)$58高纖排毒清胃潤腸!

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️

🌸松茸味噌三文魚春之定食 $148

🌸煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯$98
煙鸭胸、糖漬橙、露荀、白菌、靈芝菇、洋葱

🌸牛牛果青瓜啤梨羽衣甘藍燕麥奶昔$58

🌸核桃蘋果香蕉燕麥奶昔(無添加糖)$58
高纖排毒清胃潤腸!核桃與香蕉的奶香好夾,也很有飽腹感!蘋果的酸甜開胃,營養成分也同樣出色。最大的亮點在於完全無添加糖,可以有效清胃潤腸,排毒養生,飲落順口醇厚!

連單點的生巧蛋糕🍰都有誠意!朱古力🍫味濃郁至極

1K
2024-06-04 52 浏览
“松茸味噌三文魚春之定食”($148)“香蒜白酒虎蝦意粉”($128)“焙茶鮮奶”(+$25)“蝶豆花熱情果梳打”(+$38)荔枝角新開咗間叫回春嘅cafeCafe走木系文青風食物方面以日式同西式為主點咗松茸味噌三文魚春之定食🐟🍚木盤上擺有涼菜,主食,飯,配菜,甜品真係十分精緻☺️個飯食落有滿滿松茸味好香🍄‍🟫配上香煎三文魚好夾😚另一份就點咗香蒜白酒虎蝦意粉🦐🍝食落蒜香十足好惹味🧄3大隻虎蝦都夠哂新鮮😋飲品方面選擇都唔少除咗咖啡,仲有茶類,燕麥奶昔,梳打等仲可以用優惠價加配☺️點咗焙茶latte,蝶豆花熱情果梳打2杯水準都好高☺️特別係蝶豆花熱情果梳打打卡一流😛
“松茸味噌三文魚春之定食”($148)
“香蒜白酒虎蝦意粉”($128)
“焙茶鮮奶”(+$25)
“蝶豆花熱情果梳打”(+$38)

荔枝角新開咗間叫回春嘅cafe
Cafe走木系文青風
食物方面以日式同西式為主
點咗松茸味噌三文魚春之定食🐟🍚
木盤上擺有涼菜,主食,飯,配菜,甜品
真係十分精緻☺️
個飯食落有滿滿松茸味好香🍄‍🟫
配上香煎三文魚好夾😚
另一份就點咗香蒜白酒虎蝦意粉🦐🍝
食落蒜香十足好惹味🧄
3大隻虎蝦都夠哂新鮮😋
飲品方面選擇都唔少
除咗咖啡,仲有茶類,燕麥奶昔,梳打等
仲可以用優惠價加配☺️
點咗焙茶latte,蝶豆花熱情果梳打
2杯水準都好高☺️
特別係蝶豆花熱情果梳打打卡一流😛
2024-06-02 38 浏览
小店環境舒適,氛圍很好,雖坐落馬路旁,室內窗明几淨,加上柔和音樂,不失為一個好好享受咖啡的好地方!今日點了一個慢煮雞胸意粉,味道10分好,雞胸一啲都唔硬,出奇地煮得很柔很香,還有少少沙薑味,很特出亦10分Juicy,意粉硬度適中,配上特製醬汁,很美味的一餐😊主打咖啡味道偏酸有花香,以特色中式器皿盛載,別有一番感受很別緻! 希望都可大力支持有heart 小店❤️可惜咖啡豆不設外賣,唯有多些到店內享受吧!
黃金草慢煮雞胸意粉
黃金草慢煮雞胸意粉
2024-06-02 56 浏览
己經食左幾次既cafe shop 就係呢間《回春》店名易記又可愛,令人有好多遐想,是回去青春時代還是回憶青春美好呢?今次中午有空閒時間,自己慢慢炭返個慢活午餐:秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉👍🏻食落好惹味 甜酸辣兼備越食越開胃 最正兩大隻青口🥰牛牛果羽衣甘藍青瓜啤梨燕麥奶昔好清新好健康🤭加上冬陰功味有啲辣最好係飲返杯奶shake中和返🫶🏻剛剛好的感覺⭐️店名:回春📍荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
己經食左幾次既cafe shop 就係呢間《回春》

今次中午有空閒時間,自己慢慢炭返個慢活午餐:

👍🏻食落好惹味 甜酸辣兼備越食越開胃 最正兩大隻青口🥰

牛牛果羽衣甘藍青瓜啤梨燕麥奶昔

⭐️店名:回春
📍荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
果香芳療 Jo 甜品 果香芳療 咖啡 走啡 特調 牛牛果羽衣甘藍青瓜啤梨燕麥奶昔
2024-05-31
  • 牛牛果羽衣甘藍青瓜啤梨燕麥奶昔
2024-06-02 44 浏览
說到咖啡店多的地方,就會想起深水埗長沙灣一帶😎。這去去了家在長沙灣福榮街小店,門口是橙白色容易看到,店裡簡約裝修不會太嘈吵。下午時間去以午餐為主,跟餐附送凍岩茶一杯,也可升級加購喜歡的飲品🙈。-▪︎熱伯爵朱古力 +HKD$25用了西特別的粉色杯裝修,拉花挺美欵📸,而且味道挺香的。飲品色澤深色,先喝到香甜朱古力味,再飲到清香伯爵茶味。-▪︎蝶豆花熱情果梳打 +HKD$38顏色有層次感的冰飲,在這個天氣有透心涼感覺。另有一杯檸檬汁,倒進飲品裡顏色更吸引😛。攪拌後飲用,味道酸酸甜甜挺開胃。-▪︎松茸味噌三文魚春之定食 HKD$ 148顏色賣相吸引的日式定食,裡有多款健康食物,包括:三文魚、松茸菇飯、炒白菌靈芝菇、野菜、炸物、豆 腐、時令水果及甜品。.三文魚肉質厚身,帶皮脆肉嫰質感,魚扒滑溜無骨,魚油滲出帶點油份挺香😚。松茸菇飯口感豐富,簡單的配搭提升了飯香味,飯質煙韌有嚼感。-▪︎煙鴨胸黑醋意大利飯配蜜漬橘子 HKD$98夏天胃口不太好,吃個開胃醬汁製主吃吧😌。這個份量挺多的,煙鴨胸厚身軟腍,飯質煙韌醬汁惹味。蜜漬橘子味道酸酸甜甜,整體味道感覺清新。-▪︎伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 HKD$58甜品有數款選

▪︎熱伯爵朱古力 +HKD$25

▪︎蝶豆花熱情果梳打 +HKD$38

攪拌後飲用,味道酸酸甜甜挺開胃。

▪︎松茸味噌三文魚春之定食 HKD$ 148

▪︎煙鴨胸黑醋意大利飯配蜜漬橘子 HKD$98

▪︎伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 HKD$58
甜品有數款選擇,點了喜歡的巴斯克芝士蛋糕。簡單用了藍莓、忌廉和小葉子做裝飾,配拉花飲品打卡絕了!蛋糕質感軟滑,伯爵茶茶味清香,感覺不會太膩欵。

2024-05-29
2024-05-28 53 浏览
假日去咗Cafe回春同朋友興祝生日,cafe 簡約風,店員友善好有禮貌,好樂意幫我地喺甜品上加上生日句👍🏻👍🏻👍🏻 輕芝士圈圈山楂肉醬意粉意粉嘅軟硬度剛剛,芝士山楂肉醬好特別, 芝士味濃郁, 山楂肉醬酸酸甜甜好開胃🍝跟餐包凍岩茶 , 清涼又消滯👍🏻 黑松露白菌意大利飯意大利飯粒粒分明, 黑松露味香噴噴, 白菌好足料醬汁夠creamy! 熱伯爵茶朱古力估唔到會有拉花, 伯爵茶好香濃, 朱古力唔會太甜,好滿意👍🏻 雪糕大福皮牛角包窩夫甜品好有驚喜! 賣相吸引,有兩件雪糕大福, 煙煙韌韌,配酥脆窩夫好夾! 🧇

輕芝士圈圈山楂肉醬意粉
跟餐包凍岩茶 , 清涼又消滯👍🏻

黑松露白菌意大利飯

熱伯爵茶朱古力

2024-05-27 56 浏览
今日黎到cafe 聖地長沙灣🥴 試咗依間文青氣息濃濃嘅cafe❤️ cafe 以簡約木系裝橫為主,落地玻璃採納自然光作照明✅ 感覺和暖又舒適🌟 打卡勁有feel😙 🐧 例牌㨂咗數款甜品試下佢🫶 首先當然要試下,Cafe 自家製嘅蛋糕🍰 特濃朱古力蛋糕醇美又馥郁,甜苦滲半,唔會好膩或好漏👍 口感厚實富質感❤️ 巴斯克芝士蛋糕食落充滿芝士嘅濃香🤤 入口綿滑細緻🤭 好出色值得一試❤️ 之後再㨂咗個幾有特色嘅雪糕大福皮牛角包窩夫🥴 組合好新鮮,食落出奇地合拍😳❤️ 香脆嘅窩夫同軟糯煙韌嘅大福皮互相襯托,營造出特別嘅嚼感😆 好正👍 一旁伴有純香嘅朱古力雪糕🍫 熱烘烘嘅窩夫同涼浸浸嘅雪糕形成鮮明對比,好刺激超級棒😋 飲品㨂咗杯鮮奶咖啡☕️ 裝咖啡嘅杯子,採用了古代經典茗茶用嘅瓷杯,好古色古香😍 花紋典雅又別緻🫶 啱曬打卡😘 咖啡入口香滑細膩,鮮奶嘅醇香與咖啡嘅馥郁比例剛好,入口不澀不膩,好正👍👍👍

特濃朱古力蛋糕
巴斯克芝士蛋糕

鮮奶咖啡
下午茶
特濃朱古力蛋糕
巴斯克芝士蛋糕
鮮奶咖啡
📍「回春」- 長沙灣今次食食食之旅黎到長沙灣😌呢排👧🏻食到肥咗,要努力減下肥,所以係咁搵啲有健康選擇嘅餐廳,咁岩就搵到呢間新開嘅靚靚cafe ,仲有👧🏻愛嘅日式定食🤩📷餐廳位於荔枝角福榮街,裝修以啡木同白色🟤⚪️做主調,裝修比較簡潔舒服,門口仲有張枱凳同小🪴,打卡一流🥰🤩📸💯座位都算闊落,坐得幾舒服,播放住澎湃嘅音樂,整體感覺好chill ,好岩放假嚟同閨蜜一齊影靚相傾計👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️🍴松茸味噌三文魚春之定食💰HK$148✨推薦指數:8/10整個擺盤又靚又豐富,最岩啲中意咩都試吓嘅朋友仔🫶😍呢個定食有香煎三文魚扒、松茸菇飯、炒白菇靈芝菇、凍豆腐、翠玉瓜、甜薯、時令水果同甜品😙佢係即叫即整,大約需時15-30分鐘,保證熱辣辣😚三文魚大塊幾入味,不過皮就略嚴唔夠脆😛 松茸菇飯份量都幾多,竹茸菇粒遍佈成碗飯,飯嘅味道偏清淡☺️凍豆腐醬汁味道偏淡,上面有啲瓜子碎增略感;翠玉瓜幾Juicy😙炒菇一讚係唔會太油🤩甜薯同水果正常發揮😋甜品係小泡芙,抺茶味不過唔係好夠凍,可能因為成哂其他野先食,到最後就唔凍了🙈整體嚟講個set 好豐富,女仔食一定夠飽,最中意佢多元化同夠健康,不過就唔係好岩重口味人士🤣
📍「回春」- 長沙灣

今次食食食之旅黎到長沙灣😌

🍴松茸味噌三文魚春之定食
💰HK$148
✨推薦指數:8/10
整個擺盤又靚又豐富,最岩啲中意咩都試吓嘅朋友仔🫶😍

🍴秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉
💰HK$108
✨推薦指數:7.5/10
呢碗有青口、魷魚、洋蔥絲、番茄仔,不過魷魚有啲細舊,冬陰功汁酸辣中帶甜味,唔會話好辣但係好開胃,蝴蝶粉煮得好腍同埋好吸汁好入味,份量唔算多,但食哂會有少少膩,同人share 比較好🤗

🍴火龍果杞子莓莓燕麥奶昔
+💰HK$38
✨推薦指數:8.5/10
呢度有走糖嘅選擇真係好好👏🏻
雖然走糖,但水果本身都有天然甜味,飲落火龍果同莓嘅味道幾balance ,甜甜哋帶少少酸,飲落好fresh 又解膩,仲好健康添🤗

🍴核桃蘋果香蕉燕麥奶昔(無添加糖)
+💰HK$38
✨推薦指數:8.5/10
呢杯賣相幾靚,仲有花瓣碎係面作裝飾🫶
飲落佢嘅奶味比較出,之後香蕉味慢慢滲出嚟,甜度比上一杯低,而且比較飽肚,仲有啲核桃碎添,不過紙飲管太細食唔到😛
有時想輕食飲一杯都夠☺️

2024-05-25 85 浏览
喜歡荔枝角的悠閒感,晚上來別有感覺,滿滿特色和高質的隱世咖啡店墨西哥栗米片熱辣辣,烘得剛剛好,帶有微微咸,理想的咖啡店日西料理咖啡店有日式西式料理,也有自家做的咖啡,茶飲選擇。菜單很美美,地方打卡松茸味噌三文魚春定食這定食有烤三文魚,烤野菌,冷豆腐和甜薯,滿滿味道松茸飯。最後是甜品,一個泡芙作句號。菜餚結合日西感,三文魚油脂滿滿,是日本風味,有豐富口感,美味也輕芝士圈圈山楂肉醬意粉夏天非常熱,品嘗酸甜這個組合,滿滿驚喜。香濃芝士和酸酸的山楂融合,口感清新抹茶鮮奶清新順口的抹茶,順滑的細奶,不過甜過膩,回甘悠長,感受到綠茶的醇韻~感覺更加健康濃郁奶香和咖啡香氣,咖啡味濃郁,不太甜。第一眼已被滿滿特色的杯吸引著,入口香滑,帶着微微咖啡味,旅遊之感覺滿滿

墨西哥栗米片
熱辣辣,烘得剛剛好,帶有微微咸,
理想的咖啡店

抹茶鮮奶

濃郁奶香和咖啡香氣,咖啡味濃郁,不太甜。

2024-05-23 47 浏览
收工去睇戲,開場前揾下附近有無好野食 😋 見到呢間新開嘅回春,木系田園風裝修,再加上每一台都有鮮花,感覺好 chill 好舒服,環境絕對係大家分,估唔到食物飲品都幾唔錯 🤩 輕芝士圈圈山楂肉醬意粉呢個真係好好食 🤤 山楂同蕃茄嘅酸味互相輝映,酸酸甜甜,入口非常醒胃,同埋亦都中和咗芝士嘅漏,啖啖山楂加埋滿滿嘅肉醬,d 汁 又夠多😋松茸味噌三文魚春之定食九小碟賣相非常吸引 🤩 三文魚夠厚身,個皮煎得好脆,食落好香香草味,松茸飯調味亦都剛剛好,淡淡嘅鹹香,勁 match 😋 另外仲有麻醬豆腐、雜菇同埋翠玉瓜,甜小碟就分別有番薯仔、生果同埋泡芙,成個 set 好豐富~墨西哥脆片配鷹嘴豆泥青瓜醬鷹嘴豆泥青瓜醬又Creamy又滑,點埋個麥西哥脆片食,脆脆滑滑口感好好 👍🏻火龍果杞子莓莓燕麥奶昔(少糖)、焙茶鮮奶呢度嘅燕麥奶昔配搭都好吸引,今次就試咗呢杯火龍果杞子莓莓燕麥奶昔,入口好清新,少甜反而試到杞子好清嘅甜味,飲落又唔會覺得太Heavy 😍 朋友叫咗焙茶鮮奶,口感濃厚,焙茶落得好足,非常之香濃 😋

墨西哥脆片配鷹嘴豆泥青瓜醬

火龍果杞子莓莓燕麥奶昔(少糖)、焙茶鮮奶
回春👻星期六真係要好好嘆下食下好野過一個chill既下午長沙灣其實都幾多cafe黎到依間新開既回春食完佢啲野係唔係都可以回春😆.🔅秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 HKD 108幾有驚喜既冬蔭功湯味難怪做到佢地既廚師推薦冬蔭湯好有泰式既味道少少辣好惹味蝴蝶粉吸哂啲汁估唔到又做得幾好🤭🔅香蒜白酒虎蝦意粉HKD 128虎蝦意粉就成日食不過依到重蒜好啱我心水仲要好貼心咁虎蝦已經係剝埋殼食得好開心🔅自家製巴斯克芝士蛋糕 HKD 58擺盤幾有心思仲有士多啤梨點綴下蛋糕有淡淡既芝士味食件cake嘆下咖啡真係好正😛🔅Iced Latte / Hot Latte加$25/$30就可以升級杯野飲星期六咁chill當然要嘆返杯啡人都開心啲🤩.整體來說:特色cafe 回春之選😚.🎈 回春 (荔枝角)荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
回春👻

星期六咁chill當然要嘆返杯啡
人都開心啲🤩
整體來說:
特色cafe 回春之選😚
🎈 回春 (荔枝角)
荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
2024-05-22 24 浏览
因為Cafe個名叫"回春",實在好特別,所以印象深刻,特別容易記得!Cafe位於荔枝角, weekend嚟食Lunch,都見人流唔錯!我同朋友叫左兩個set lunch :⭐️松茸味噌三文魚春之定食$148 - 定食有一塊好大既三文魚、松茸菇飯、炒白菌靈芝菇、野菜、時令水果 同甜品,食材豐富顏色有精美。🌟香蒜白酒虎蝦意粉$128 - 意粉香蒜味好重,有3隻虎蝦、白酒、紫洋蔥同橄欖油,味道濃郁,好食!🥤升級果香芳療特飲$38- 火龍果杞子莓莓燕麥奶昔 有花青素 、明目,仲可以抗氧化添☕升級咖啡/走啡熱$25- Latte (Hot)整體食物味道吾錯,價錢有好經濟; 而且cafe環境好舒服,門口仲有個靚靚打卡位添!

我同朋友叫左兩個set lunch :

⭐️松茸味噌三文魚春之定食

🌟香蒜白酒虎蝦意粉$128

🥤升級果香芳療特飲$38
- 火龍果杞子莓莓燕麥奶昔
有花青素 、明目,仲可以抗氧化添

☕升級咖啡/走啡熱$25
- Latte (Hot)

2024-05-19
荔枝角新開特色Cafe☕️ 回春😳😍😍😍..荔枝角一處舊區但總有特色餐廳,今次黎到褔榮街一間西日小清新Cafe☕️,主打健康餐單🌿 份量亦十足呢。呢次點左一份西式意粉 & 一份和式定食 來個fusion 的晚餐。🔸輕芝士圈圈山楂肉醬意粉 $116芝士山渣肉醬意粉牛油果青瓜啤梨羽衣甘藍燕麥奶昔(少糖)估唔到山楂跟蕃茄肉醬味道咁夾,而且多一份酸甜開胃的味道,🍝份量十足味道濃郁。青色奶昔味道好清新💚。.🔸松茸味噌三文魚春之定食 $186松茸味噌三文魚扒飯定食核桃蘋果香蕉燕麥奶昔(無添加糖)表面香脆而肉嫩既三文魚,加上和食配有大量蔬果健康又均衡。核桃奶昔味道帶有燕麥香。🔸特濃朱古力蛋糕 $50最後來一件濃郁幼滑朱古力,入口軟滑即溶感覺甜蜜。..×××××ש荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖..

荔枝角新開特色Cafe☕️ 回春😳😍😍😍

🔸輕芝士圈圈山楂肉醬意粉 $116
芝士山渣肉醬意粉
牛油果青瓜啤梨羽衣甘藍燕麥奶昔(少糖)

🔸松茸味噌三文魚春之定食 $186
松茸味噌三文魚扒飯定食

核桃蘋果香蕉燕麥奶昔(無添加糖)

🔸特濃朱古力蛋糕 $50
最後來一件濃郁幼滑朱古力,入口軟滑即溶感覺甜蜜。
×××[回春 -Springtide]×××