2021-10-02
等咗五個月嘅點心放題——國金軒週末醉人盛宴二月預訂第一次枱,要五月先可以食,可惜五月未能出席,只可以推遲到十月再品嚐這個盛宴。點心放題都試過好幾間,國金軒嘅點心放題一定係三甲之內。飲品——飲茶做乜要講飲品呢?呢個點心放題係包含無限供應鮮橙汁及汽水,同埋特級中國茗茶,如果喜歡杯中物嘅,更可以$280無限暢飲香檳或紅白餐酒。前菜——有三個款式可以選擇我和朋友挑選了叉燒加翡翠螺及享負勝名嘅鮑魚雞粒酥及上素卷。鮑魚有少許糖心感覺。任食點心——全部在水準之上,尤其推介白胡椒豬肚雲吞、海味鹹水角、鵝肝荔芋角。主菜——有兩款共六種炮製方式可供選擇,朋友和我也選擇了波士頓龍蝦,食物味道和擺碟以為自己去咗法國餐廳,下次再嚟可以試吓沙巴龍躉。飯及粉面——蟹子玉帶蘭香絲苗/擔擔面可供選擇,建議份量可以少一點任食甜品——仍然係水準之上,強力推介楊枝甘露、蛋撻仔、合桃酥、馬拉糕、椰汁桂花糕(呢一款係筆者食過最好食嘅)
前菜——有三個款式可以選擇