呢間係食過最好食既豬軟骨咖哩飯,就算住係新界都會成日想過海食既一間餐廳🥰🥰(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌑豬軟骨野菜咖哩飯($66)鋪頭招牌茶,黎得都一定係叫佢架喇🤣個豬軟骨真係世界級,炆到好淋又入曬味,咬落啲軟骨係入口即溶,啖啖骨膠原🤤咖哩方面唔會太辣,有啲似日本既湯咖哩帶有少少甜味,岩曬香港人既口味🤏🏻🥰推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蕃茄牛肋野菜咖哩飯($65)呢個係第一次叫既,牛肋比起豬軟骨無咁吸引,但牛味都好重,同埋牛肋都有番相當厚度,不過我都係鍾意豬軟骨多啲🐷15種野菜咖哩飯+醬汁糖心蛋($60+$6)呢個係女小編最愛既坐忘餐單😆因為佢有好多款唔同既蔬菜,感覺好似食完唔會肥咁😂😂😂蓮藕好爽口,平時麻麻地蓮藕既我都食曬,另外薯仔都係好好味🤤🤤佢個飯都係蕃薯飯,不過感覺好似比以前食細份左🥲豬軟骨7小時煮定食($66)呢個其實係錯有錯著,因為我以為呢個都有咖哩🥲點知原來得沙律菜🤣所以呢個岩想無咁heavy既朋友仔😺價錢:🌕🌕🌕🌕🌘港島區黎講60幾蚊有咁高汁既咖哩同豬軟骨食真係相當抵,就算再追加配料都唔係好貴,價錢抵食,份量都足夠👍🏻交通:🌕🌕🌕🌕🌑位於天后食街既街尾,係天后話行過去都好快,

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
豬軟骨野菜咖哩飯($66)
蕃茄牛肋野菜咖哩飯

蕃茄牛肋野菜咖哩飯($65)
豬軟骨野菜咖哩飯

15種野菜咖哩飯+醬汁糖心蛋($60+$6)

豬軟骨7小時煮定食($66)
15種野菜咖哩飯

價錢:🌕🌕🌕🌕🌘

交通:🌕🌕🌕🌕🌑
位於天后食街既街尾,係天后話行過去都好快,如果泊車都有好多選擇,包括多層停車場,同埋維園既咪錶場,不得不提維園既咪錶場位置非常多,我地lunch time去到竟然一去就有位,非常lucky,建議大家去開個頭都可以試試運氣😎🤩 順帶一提,坐忘都好近東海岸公園主題區,大約行5-10分鐘都到,食飽飽行去睇下風景都非常舒服🥰🥰

環境/服務:🌕🌕🌑🌑🌑
當日午餐時間去都唔算太多人,雖然店鋪唔係特別大,但佢會安排客人隔開少少坐所以坐得都舒服😌不過想講一講門口個位男店員比我地既感覺有啲惡同唔識變通?🙈🤣因為我地一行4人去,同佢講4個人,但佢聽到就話2人一枱喎,咁大家都知道而家係2人一枱既,同佢講4個人係想佢可以安排2張鄰近既坐位🙈最後佢都係將我地安排係2張唔近既枱🥺好在落完單有人咁岩食完,我地自行要求先可以坐番埋一齊,呢點我覺得可能要改善一下🙈🙈

同埋鋪頭位置都比較窄同少位,加上長期都多人排隊,所以食完都唔會坐得耐,大家唔好諗住食完仲坐係度吹水唔走💦🤣

性價比:🌕🌕🌕🌕🌘
呢間算係小編最愛店鋪之一,而家襯紅隧無咩車就專登揸過海黎食🤣平日下晝食係爆曬人龍,同埋呢個有另一間分店係鰂魚涌,附近番工既朋友仔有口福了🤪

午餐
蕃茄牛肋野菜咖哩飯
豬軟骨野菜咖哩飯
15種野菜咖哩飯
2022-04-01 307 浏览
呢間位於天后既人氣日式小店主打無添加味精,而且多款主食都配上超大量蔬菜,非常健康!名乎其實好睇又好食,價錢仲要唔貴,要大大力推薦!除左天后佢地鰂魚涌都有分店架👍⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃🌟 豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯 $69呢個咖喱飯既貌相真係超吸引!蔬菜有好多種,蘿蔔、翠肉瓜、西蘭花、椰菜花、四季豆、西芹及薯仔等等。飯加左粟米粉,食落有口感之餘仲甜甜地😋 豬軟骨好腍好入味,果然係經歷左慢煮七小時🤤🌟 忌廉湯烤雞野菌烏冬 $69之前係IG見到呢個烏冬,立刻就被我save低左。忌廉湯好香濃之餘夠creamy,唔會好稀。雞肉同埋野菌既數量都好多,懷疑落湯之前有用黑椒煎香,好惹味🤤⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃ ⁃之後上網睇返店長之前接受既訪問,先知佢係日本人,而且堅持要客人食得健康既信念。咁用心又咁有水準既小店,絕對值得支持啦😆😆😋味道:5/5🏠環境 :3.5/5 (座位會迫少少)💰性價比:5/5🍽回頭率:5/5

🌟 豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯 $69

🌟 忌廉湯烤雞野菌烏冬 $69

😋味道:5/5
🏠環境 :3.5/5 (座位會迫少少)
💰性價比:5/5
🍽回頭率:5/5
聽聞天后有好多好野食,其中好多人推介就係坐忘,所以就同朋友仔過黎試下😋😋呢間主打日式咖哩🍛,亦都標榜無添加味精,以健康蔬菜為主👍🏻✾ 豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯 $69一上枱就好吸引,入面有好多唔同蔬菜,包括:翠玉瓜、紅蘿蔔、椰菜花、西蘭花、豆角、薯仔,唔同蔬菜🥬顏色繽紛🤣 而豬軟骨肉好軟腍,煮得好入味。最鐘意食較骨位置,軟骨食落滿滿骨膠原🥰🥰。而個飯入面有粟米粒,好健康,搭配埋甜甜咖喱汁好好食!!成個飯都好健康好美味,令人忍唔住一啖接一啖咁食😋而且份量十足,食完成個飯好飽好有滿足感🥰

✾ 豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯 $69
豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯

2022-03-10 355 浏览
好少同一間餐廳會keep住食,仲要唔近自己屋企😗呢間舖頭主打日式咖喱,餐廳sell冇味精,多菜健康飲食,醬汁係100%自家製,最重要係大大碟又唔貴,仲要免收加一🥺.🍛 7小時慢煮豬軟骨野菜咖喱飯 $69事關之前次次都係食咖喱飯所以今次冇影到相 🙈餐廳話就話主張多菜少肉,但豬軟骨都足足有兩大舊😂煮得好淋好入味,肥瘦適中🤤身為一個鍾意食菜嘅人,見到咁多菜真係好開心,依加岀街食幾何見到啲飯有菜呀😵‍💫.🍜 7小時慢煮豬軟骨白芝麻湯烏冬 $69第一次係到食烏冬,湯底就冇乜特別喇,不過清清地都幾好食☺️烏冬嘅口感有啲似讚岐,煙煙韌韌,份量十分之多,一個女仔應該食唔曬😂啲豬軟骨浸湯都冇破壞味道!.🍽味道: 4/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🍛 7小時慢煮豬軟骨野菜咖喱飯 $69
🍜 7小時慢煮豬軟骨白芝麻湯烏冬 $69
🍽味道: 4/5
🏙環境: 3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2022-02-26 444 浏览
坐忘應是道家思維,世人不斷追求而難以達成的境界。被這店名吸引,試一下如何坐忘。☺️餐飲組合不錯,標榜有十多種蔬菜配餐,我點了豬軟骨咖啡飯,飯菜各半,豬軟骨煮得軟軟的,味道也適合,各種蔬菜都有。👍不足的是食物不熱,飯很乾硬,店員態度不佳,若能改善就是坐忘了。😋
2022-02-21 329 浏览
豬軟骨煮得軟腍腍超入味,唔食菜嘅我整想加錢換哂啲菜做豬軟骨嗚嗚,碟上面除咗咖哩以外仲有肉汁,加埋一齊食比一般日式咖哩更特別~因為太平所以諗都無諗就加$6要咗多溏心蛋~半熟程度啱啱好,米飯唔係普通白飯而係蛋炒飯黎,surprise!咁樣嘅配搭令到成份餐點更加特別而且有風味,比起一般嘅咖哩飯好食得多!而且餐廳入面嘅餐單全部人手寫成,誠意十足之餘中英日文三語齊備,對於啱啱開始學習日文嘅人黎講真係恩物( ˶ ̇ᵕ​ ̇˶)
喺鰂魚涌返工嘅朋友一定會知呢間嘢,Lunch Hour一定會條隊排隊入去🤣(呢排另計,因為好多人都Work from home)➼ 溏心蛋肥牛烏冬一係就知係行健康路線🤣好多菜!!!烏冬好彈牙👍🏻肥牛份量都好多又唔會太老💕溏心蛋都好好味,有少少流心㗎!推介!🥰➺ 小分享:佢哋唔係成日開㗎!有次Weekend諗住去行山之前去呢度食個lunch,點知嚟到先發現佢冇開,先記得佢哋公眾假期係唔開門㗎🤣仲有佢哋嘅豬軟骨都好腍好好食㗎!鍾意食豬肉嘅朋友一定要試下!

➼ 溏心蛋肥牛烏冬

溏心蛋肥牛烏冬

➺ 小分享:

2021-12-18
溏心蛋肥牛烏冬
#emily出街食👅👅 呢間係一間bookmark咗好耐嘅平民小店 專食日本菜 🥢佢嘅慢煮豬軟骨係超級出名 但係對於住新界區嘅我來講真係有啲太遠啦🥺今次有機會去嗰邊staycation 就即刻去咗呢間餐廳食啦 😌嗰日去都係平日下晝 lunch time相對來講都好多人要喺門口大概等半個鐘位先有得食😩應該係好多喺附近嘅上班族都會喺嗰度食lunch~講返個慢煮豬頸肉烏冬先 豬頸肉非常入味而且因為佢慢煮咗超過7小時軟骨都已經煮到非常之淋 真係好好食!而且價錢亦都唔貴 係一間絕對值得encore嘅餐廳😋😋
#emily出街食👅👅
慢煮豬軟骨咖喱烏冬
慢煮豬軟骨咖喱烏冬
  • 豬軟骨七小時煮定食
2022-01-17 599 浏览
聽講天后有間好好食嘅豬軟骨咖喱飯🍛,今次就同朋友仔一齊去食啦😋😋😋呢間真係好多人等食呀!都要排一排先入到去,但都算快嘅👍🏻入面嘅位置較為窄,但個環境都幾有日式家庭餐廳嘅感覺。我同朋友都叫左佢人氣嘅:豬軟骨七小時野菜咖喱飯($69)佢個豬軟骨好好食呀🤩舊軟骨真係煮到好淋好食😋唔使點咬就吞左啦😆😆😆啲野菜就咁食都有味 唔似平時白烚伴下碟咁👍🏻個咖喱係日式嘅 甜甜地 辣辣地咁佢個飯有南瓜粒同粟米粒!好健康!好食😋

呢間真係好多人等食呀!都要排一排先入到去,但都算快嘅👍🏻

入面嘅位置較為窄,但個環境都幾有日式家庭餐廳嘅感覺。

我同朋友都叫左佢人氣嘅:豬軟骨七小時野菜咖喱飯($69)

佢個豬軟骨好好食呀🤩
豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯

豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯
  • 豬軟骨野菜咖哩飯
2022-01-09 416 浏览
日本無味精住家菜小店🌿餐廳標榜無味精, 多菜少油好健康🥙🥗😆餐廳雖然唔太大, 但環境舒適 日系簡約裝修🎑食物平民價錢又大份又好食 (๑´ڡ`๑)好抵食😋🐷豬軟骨定食 ($67): 4.5/5每次黎一定會食佢哋嘅豬軟骨超鍾意佢地嘅豬軟骨應該係全香港🇭🇰我食過最好味嘅🥺豬軟骨份量十足 大大舊啖啖肉 好滿足❤️而且煮到超腍, 幾乎入口即溶唔會好油膩, 口感唔錯定食配珍珠米飯🍚同芝麻醬沙律菜🥗賣相吸引, 又好味♥︎抵食 ⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)⁽🍛黑芝麻牛肋野菜咖喱飯 ($65): 4/5好特別嘅黑芝麻咖哩🍛估唔到黑芝麻加咖哩都幾夾芝麻的香配上微辣嘅咖哩🌶都幾惹味 ٩(◕‿◕。)۶牛肋條份量唔算多肉質比豬軟骨有嚼口牛味都幾重🐮配埋多種色彩繽紛嘅野菜 🥔🥦🥕同番薯南瓜粟米珍珠米飯🍚又均衡又健康🍠🎃🌽夠晒飽肚 🧡🐥烤雞野菜咖哩飯($64): 4/5咖喱汁濃郁,甜味比辣味重, 唔太辣烤雞份量十足(≧◡≦)煎到金黃色, 好香口肉質實在, 唔會好乾或者好硬雖然唔係招牌菜, 但係都唔錯同樣配上多種色彩繽紛嘅野菜 有翠玉瓜 薯仔 甘筍 椰菜花...🥔🥦🥕同番薯南瓜粟米珍珠米飯🍚好健康好開胃🍠🎃🌽📍 坐忘 (天后)🐰:

日本無味精住家菜小店🌿
餐廳標榜無味精, 多菜少油
好健康🥙🥗😆
餐廳雖然唔太大, 但環境舒適
日系簡約裝修🎑
食物平民價錢
又大份又好食 (๑´ڡ`๑)
好抵食😋

🐷豬軟骨定食 ($67): 4.5/5

每次黎一定會食佢哋嘅豬軟骨
超鍾意佢地嘅豬軟骨
應該係全香港🇭🇰我食過最好味嘅🥺
豬軟骨份量十足 大大舊
啖啖肉 好滿足❤️
而且煮到超腍, 幾乎入口即溶
唔會好油膩, 口感唔錯
定食配珍珠米飯🍚
同芝麻醬沙律菜🥗
賣相吸引, 又好味♥︎
抵食 ⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)⁽

同番薯南瓜粟米珍珠米飯🍚
又均衡又健康🍠🎃🌽
夠晒飽肚 🧡

🐥烤雞野菜咖哩飯($64): 4/5

咖喱汁濃郁,甜味比辣味重, 唔太辣
烤雞份量十足(≧◡≦)
煎到金黃色, 好香口
肉質實在, 唔會好乾或者好硬
雖然唔係招牌菜, 但係都唔錯
同樣配上多種色彩繽紛嘅野菜
有翠玉瓜 薯仔 甘筍 椰菜花...🥔🥦🥕
同番薯南瓜粟米珍珠米飯🍚
好健康好開胃🍠🎃🌽

📍 坐忘 (天后)
🐰: 4.5/5
  • 慢煮豬軟骨
  • 豬軟骨定食
  • 豬軟骨咖喱飯
  • 豬軟骨野菜咖哩飯
  • 慢煮豬軟骨咖哩飯
  • 黑芝麻牛肋野菜咖哩飯
📍坐忘 @ 鰂魚涌 / 天后​ღ 豬軟骨野菜咖喱飯 $66ღ 牛肋雜菇咖喱飯 $62本身唔特別愛日式咖喱嘅我 都好鍾意食呢間~咖喱味道絕對唔係平時罐頭感覺 唔會過甜而且超足料 無論豬軟骨或者牛肋都好淋好入味!入口即溶 食完絕對唔係cheap cheap肉嘅感覺 配菜都好多 蘿蔔甘荀翠玉瓜 我全都要!!仲要係南瓜粒飯(о´∀`о)夠晒健康喇~超級大碟 我食晒可以飽到唔洗食tea㗎😙回頭指數😼5/5(非常滿足嘅日式咖喱(*´꒳`*)
📍坐忘 @ 鰂魚涌 / 天后

ღ 豬軟骨野菜咖喱飯 $66
ღ 牛肋雜菇咖喱飯 $62

本身唔特別愛日式咖喱嘅我 都好鍾意食呢間~
咖喱味道絕對唔係平時罐頭感覺 唔會過甜
而且超足料 無論豬軟骨或者牛肋都好淋好入味!
入口即溶 食完絕對唔係cheap cheap肉嘅感覺
配菜都好多 蘿蔔甘荀翠玉瓜 我全都要!!
仲要係南瓜粒飯(о´∀`о)夠晒健康喇~
超級大碟 我食晒可以飽到唔洗食tea㗎😙

回頭指數😼5/5(非常滿足嘅日式咖喱(*´꒳`*)
隱世小店 係港島有兩間分店小小店舖 充滿家既感覺豬軟骨野菜咖喱飯🍛兩大舊豬軟骨 份量好足豬軟骨煮到好淋 又唔鞋口一食落口好多骨膠原😍相對而言 咖哩唔太似日式咖喱唔太甜 又唔太濃😂搭配唔同既日本蔬菜🥒🥬🥔白飯混合左粟米同南瓜 幾健康😋
隱世小店 係港島有兩間分店

相對而言 咖哩唔太似日式咖喱
唔太甜 又唔太濃😂
搭配唔同既日本蔬菜🥒🥬🥔
白飯混合左粟米同南瓜 幾健康😋
🌃餐廳環境走日式簡約風,家庭式小店,位與位之間較擠迫。.👨‍👩‍👧‍👧以下為2人份量參考(💲人均$6x)(lunch).🐷 豬軟骨野菜咖哩飯💲66👉 豬軟骨以慢煮7小時而聞名,好淋好入味,仲有好多七彩繽紛既蔬菜,翠玉瓜、馬鈴薯、椰菜花、西蘭花 、 甘筍,健康感提升,配上甜咖喱,好開胃,而啲飯仲有南瓜蓉混合而成。.🐟 烤雞野菜咖哩飯💲60👉 烤雞雖然不是招牌菜,但好有誠意,雞扒烤至金黃色,很香口,仲有好多七彩繽紛既蔬菜,翠玉瓜、馬鈴薯、椰菜花、西蘭花 、 甘筍,健康感提升,配上甜咖喱,好開胃,而啲飯仲有南瓜蓉混合而成。.🕍 坐忘天后電氣道127號地舖.此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。-
🌃餐廳環境走日式簡約風,
家庭式小店,位與位之間較擠迫。
🐷 豬軟骨野菜咖哩飯
💲66
👉 豬軟骨以慢煮7小時而聞名,

🐟 烤雞野菜咖哩飯
💲60

🕍 坐忘
天后電氣道127號地舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2021-12-02
2021-12-20 235 浏览
日本人主理既小店🍴全部餐點都無落味精👍每次黎都會必叫豬軟骨,係我食過最好食既😋😋🍴豬軟骨胡麻湯烏冬🍜$69慢煮7小時既豬軟骨用叉吉落去已經散左🤤入口即溶而且好入味😋配埋清淡既胡麻湯同埋雜菜就無咁膩😆🍴青芥胡麻汁豬軟骨定食🍛$69之前食過咖喱汁,今次試下新野。青芥胡麻汁好濃,有少少辣,幾開胃🤣不過始終2大舊肉。下次都係嗌返咖喱雜菜豬軟骨好d,無咁濟。如果係細食既女仔,可以2個人share都得😆
日本人主理既小店🍴全部餐點都無落味精👍
每次黎都會必叫豬軟骨,係我食過最好食既😋😋

🍴豬軟骨胡麻湯烏冬🍜$69

🍴青芥胡麻汁豬軟骨定食🍛$69
  • 慢煮豬軟骨
2021-12-18 241 浏览
📍「坐忘Camper’s」- 天后今次食食食之旅嚟到天后😌呢間係👦🏻👧🏻天后嘅飯堂,因為佢嘅慢煮豬軟骨飯真係好好好好好食😍😍😍呢間餐廳係日本人開,菜式好多選擇,而且標榜住無味精、多菜,岩哂想食得健康嘅人士🥰而且價錢仲好平民化,性價比💯💯💯📷餐廳店面比較細,座位有少少🤏🏻逼🙈而且差唔多每次去都要喺門口排隊,就知幾受歡迎啦🤣🍴豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯💰HK$69✨推薦指數:10/10呢款係👦🏻必嗌!首先佢份量好足,賣相好靚,滿滿嘅咖哩汁淋上大大件嘅豬軟骨同黃金玉米飯,仲配有好多唔同種類嘅蔬菜,真係未食已經覺得好吸引🤩🤩🤩豬軟骨食落係好腍身,燜得非常入味,啲骨燜到溶溶哋,同埋啲肉一齊食落口,係滿滿嘅骨膠原呀😍🤤連無牙嘅人都食到🤣咖哩汁香濃,配埋黃金玉米飯食,真係好夾好岩送飯,👦🏻每次都清哂成碟,一粒飯都冇剩架😂🤣!呢隻咖哩汁同咖哩雞飯個汁唔同,呢個偏甜多少少,用嚟撈飯好食啲😆配料都好豐富,有西蘭花、椰菜花、翠肉瓜、紅蘿蔔、豆角、西芹、薯仔,配埋咖哩汁食好好味🤗呢個配搭真係營養均衡又好味😍😘💯🍴青芥牛肋流心蛋沙律💰HK$84✨推薦指數:9/10呢碟嘅賣相都好靚💯🤩青芥牛肋有好多件,俾得好大方🤣
📍「坐忘Camper’s」- 天后

今次食食食之旅嚟到天后😌

🍴豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯
💰HK$69
✨推薦指數:10/10
呢款係👦🏻必嗌!
呢個配搭真係營養均衡又好味😍😘💯

🍴青芥牛肋流心蛋沙律
💰HK$84
✨推薦指數:9/10
呢碟嘅賣相都好靚💯🤩
青芥牛肋有好多件,俾得好大方🤣牛肋燜得非常入味,食落軟身juicy唔痴牙!個醬更加不得了,未食已經聞到青芥味😚牛肋配埋佢嘅青芥醬真係辣得嚟好刺激,係比較少見但好食嘅配搭🤣😋
流心蛋配埋自家製醬油都好好食😋
沙律菜份量好多,食落新鮮爽口,而且唔會太凍,就算冬天食落都唔會覺得好凍🤗沙律菜上淋有少少沙律醬,撈埋一齊食唔會太寡😋😇

推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰💰/5