2024-04-16 320 浏览
✨𝑺𝒕𝒂𝒚 𝒄𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉𝒚, 𝒆𝒗𝒆𝒏 𝒊𝒏 𝒎𝒊𝒍𝒌🥛最近覺得有啲攰要食啲甜嘢調劑一下堅離地脆💥一聽個名就知係堅尼地城次次都見到好多人排拿破崙今次試吓佢哋嘅曲奇嗌咗三個口味蝴蝶酥🦋 香濃黑朱古力🍫 燕麥葡萄乾曲奇🍪 同佢個名好貼切真係好脆係比較薄款嘅曲奇如果你係想食軟曲奇就未必啱你啦而味道就偏甜曲奇嘅牛油味就比較淡咁個曲奇唔係佢哋嘅強項#socrispy #堅離地脆 #西環美食 #saiwanfood #cookieslovers
✨𝑺𝒕𝒂𝒚 𝒄𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉𝒚, 𝒆𝒗𝒆𝒏 𝒊𝒏 𝒎𝒊𝒍𝒌🥛
最近覺得有啲攰

而味道就偏甜
曲奇嘅牛油味就比較淡
咁個曲奇唔係佢哋嘅強項

2024-03-30 320 浏览
我母親大人上年年底响依度買咗曲奇返屋企食,覺得好好味,所以近日就買咗半磅合桃味加腰果味孝敬本喵。返到屋企立即洗手,充滿期待又滿心歡喜打開袋子,就係拎咗一塊腰果曲奇出嚟,一咬之下,果然驚喜… 硬到…不得了!真心驚到咬崩牙!未試過食咁硬嘅曲奇餅㗎,乜唔係堅尼地脆咩?所以真係好想响度分享一下,如果你,自問牙好嘅,不妨可以挑戰一下。另一款合桃曲奇正常,但未至於好好食要encore。不過,見到依度好多人…話拿破崙好食,有機會仍然想試吓!

… 硬到…不得了!真心驚到咬崩牙!未試過食咁硬嘅曲奇餅㗎

另一款合桃曲奇正常,但未至於好好食要encore。

不過,見到依度好多人…話拿破崙好食,有機會仍然想試吓!
有日睇到人地推介呢間的拿破崙,就決定去呢間訂生日蛋糕。訂完蛋糕之後再買左幾款試下。拿破崙好食,老婆餅夠大件而且食到係低糖,海綿蛋糕好鬆軟。拎左蛋糕再寫番食評。拎餅果時好墜手,見到好大個好足料(目測夠8人食),生日牌都幾靚(上年買過某間600幾蚊既拿破崙個牌小學雞字之餘個蛋榚唔脆仲要好淋,好似唔熟咁)。店員有禮,仲有提醒拎蛋糕時要托住個底,另外仲比多個袋入住,等客人可以方便拎🙏🏻。(呢幾日拎太多個蛋糕,呢間態度最好,有d連鎖店拎蛋糕可以成個過程1粒聲都冇)拎完後大概3個鐘後食,好酥脆!口感好好!甜度又岩岩好,唔會太甜,仲要好多生果好足料👍🏻👍🏻3個人食左大概3份1就飽左😂將剩低嘅擺雪櫃諗住第日食,點知隔多日先記得食。估唔到仲有少少少脆😂😂都係好食既🙏🏻🙏🏻👍🏻我bb好鐘意食拿破崙,佢話最鐘意呢間!用料好足好紮實。之後先到帝苑、rosewood。網店果d就性價比太低。佢之後同人慶祝生日都要買呢個!😂😂我都覺得呢間性價比非常高👍🏻👍🏻 好彩當時有訂呢間👍🏻🥳🥳🥳🥳🥳
有日睇到人地推介呢間的拿破崙,就決定去呢間訂生日蛋糕。

訂完蛋糕之後再買左幾款試下。
海棉蛋糕
拿破崙
老婆餅

拿破崙好食,老婆餅夠大件而且食到係低糖,海綿蛋糕好鬆軟。

拎左蛋糕再寫番食評。
芒果拿破崙

估唔到仲有少少少脆😂😂都係好食既🙏🏻🙏🏻👍🏻

2023-12-17
海棉蛋糕
拿破崙
老婆餅
芒果拿破崙
2023-12-04 614 浏览
昨天給蛋糕外表吸引,上面砌成花形,靚🥰, 於是乎就買了一個半磅芒果蛋糕慶祝紀念日。我哋諗住放係陳列玻璃櫃, 所以對質素都係平常心,冇抱好大期望。同時,加了$20 要了朱古力牌。取蛋糕, 店家很用心地畫了心心,令朱古力牌非常加分。當蛋糕拎上手,非常地有份量,完全唔似半磅,到回家切蛋糕, 味道也很好,與CxxA 芒果蛋糕有D 似似地, 絕對物超所值。 感謝堅尼地脆為我們的紀念日加分。 下次會再幫襯, 更會試芒果拿破崙。 PS. 由於蛋糕太有份量, 餅盒把手斷左。建議下次加絲帶綁下可能好D。

2023-12-03
纪念日
在堅尼地城路過一家新開的小店名字叫《堅尼地脆》看著有不少街坊在排隊我也湊熱鬧去試試看價錢是曲奇$58/半磅‣ 意式馬卡龍 綠茶*2抹茶味中等甜度比較高吃起來很脆‣ 阿華田味曲奇*2/牛油曲奇*2阿華田味道比較淡牛油味就挺香脆度屬於中等‣ 燕麥紅莓提子曲奇*2燕麥味挺香的紅莓的甜酸味令味道更豐富‣ 伯爵茶曲奇*4伯爵茶味道挺香的脆度比較高,但不會乾‣ 3.6牛乳吉士泡芙/朱古力泡芙 ($20/2個)兩個泡芙都是有點脆皮的不過餡料就很一般質感也比較像奶油而不是吉士無論是牛乳還是朱古力味道都很淡💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟購買方式挺好的,很有彈性可以每款要多少塊都可以適合想買少量試味的人我買12片曲奇就$26性價比覺得還不錯有機會會再試試其他味道💰Total: $46📍堅離地脆西環堅尼地城卑路乍街30-30C號萬發大樓地下A6號舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_bakery🚩更多同區餐廳 #foodstep_堅尼地城 📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_ 🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
在堅尼地城路過一家新開的小店

燕麥味挺香的
紅莓的甜酸味令味道更豐富

‣ 伯爵茶曲奇*4
伯爵茶味道挺香的
脆度比較高,但不會乾

‣ 3.6牛乳吉士泡芙/朱古力泡芙 ($20/2個)
兩個泡芙都是有點脆皮的
不過餡料就很一般
質感也比較像奶油而不是吉士
無論是牛乳還是朱古力味道都很淡

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
購買方式挺好的,很有彈性
可以每款要多少塊都可以

📍堅離地脆
西環堅尼地城卑路乍街30-30C號萬發大樓地下A6號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_bakery
🚩更多同區餐廳 #foodstep_堅尼地城

🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
起堅尼地城地鐵站附近,成日都會經過每次都散發住曲奇烘焙牛油味😌除咗多款口味曲奇、仲有忌廉泡芙、啫喱杯、木糠布甸、牛油磅蛋糕、蛋糕仔、古法拿破崙等賣傳統得來帶點新意✨今次慶祝朋友生日,買佢個招牌芒果拿破崙蛋糕試吓 (+$20 有朱古力牌)落單嘅時候咁啱聽到有個顧客返嚟想回購拿破崙蛋糕,話好好食,就知道自己冇揀錯蛋糕~▶️ 皇牌芒果拿破崙 ($288)雖然話要提前兩日訂購,但好彩可以即日買到(一至兩日先製造一個)或預早一日落單都得明明係一磅,但size比想像中大,仲好重手!三層酥皮用古法炮製,特別酥脆,同時附有層次感,一路切一路散比起一般拿破崙酥更輕身更鬆化😮呢個冇加杏仁片,但已經好有口感酥皮層之間夾雜吉士忌廉,用咗3.6牛乳🥛食落幾滑同挺身,可以黏實拿破崙酥重蛋香味,帶奶味餘韻,好食過用普通白忌廉面頭放上大量切片芒果、士多啤梨、紅莓、藍莓,食落冇咁dry之餘帶生果鮮甜味道🥭(本身生果好熟又多汁)幾特別係外層另加咗脆脆,令蛋糕脆上加脆(真係堅離地脆)不過面頭糖霜令蛋糕甜咗少少🤏🏻少返啲或調低吉士忌廉甜度會較好-平時好少覺得酥皮製品好食,拿破崙更係少食 (可能成世暫時食過三次🙈),呢個的確唔錯
起堅尼地城地鐵站附近,成日都會經過
每次都散發住曲奇烘焙牛油味😌

傳統得來帶點新意✨

▶️ 皇牌芒果拿破崙 ($288)
明明係一磅,但size比想像中大,仲好重手!
皇牌芒果拿破崙

三層酥皮用古法炮製,特別酥脆,同時附有層次感,一路切一路散
比起一般拿破崙酥更輕身更鬆化😮
呢個冇加杏仁片,但已經好有口感
重蛋香味,帶奶味餘韻,好食過用普通白忌廉

幾特別係外層另加咗脆脆,令蛋糕脆上加脆(真係堅離地脆)

平時好少覺得酥皮製品好食,拿破崙更係少食 (可能成世暫時食過三次🙈),呢個的確唔錯,酥皮控一定好鍾意
蛋糕一磅起,要有返~8-12個人share先食得晒 (每人分到正常size而唔係幾啖)

其他產品望落都吸引,最近新出咗柚子芝士蛋糕

服務好好,用心經營,一星期七日無休,飽餅每朝新鮮舖頭製造❣️
性價比仲好高,以呢個價錢食到咁足料重手嘅蛋糕,非常抵食👍🏻
值得支持嘅平民小店,難怪平日唔少老街訪幫襯~
皇牌芒果拿破崙
2023-10-26 496 浏览
朋友生日想食拿破侖蛋糕🍰無心插柳搵到呢間店,見個名咁搞鬼抱住試下既心態order 左個芒果拿破侖生日蛋糕,拎既時候已經覺得好有重量份量十足,我地4個人食都食唔晒要打包返屋企脆卜卜既拿破侖$288 一磅 ,我覺得8人食都足夠🤭
朋友生日想食拿破侖蛋糕🍰

脆卜卜既拿破侖
$288 一磅 ,我覺得8人食都足夠🤭

芒果拿破侖
2023-10-24
生日
芒果拿破侖
2023-08-07 829 浏览
🚋依家用Visa卡坐叮叮拍卡只係$2🚈見有時間就揀架去堅尼地城嘅叮叮落去遊下行下☺️落叮叮附近見到呢間個名勁「攪笑」嘅餅店叫「堅離地脆」😂見佢哋有好多好多曲奇餅同勁吸引嘅蝴蝶酥😍一塲黎度😋就樣樣都買啲啦🧺新鮮抵食👍🍪整體款款曲奇味道都唔錯👍我自己就特別鍾意下面呢三款🍪🍪🦋😋我個人就好推介喇🥳🍓燕麥紅莓提子曲奇🍪:好鍾意佢呢個口感煙煙靭靭嘅感覺👍塊曲奇仲有好紅莓🍓同埋提子🍇添💯唔會太甜🥳🍵意式馬卡龍綠茶味🍪:綠茶控嘅我鍾意佢呢個意式馬卡龍🍵酥酥脆脆好香口🔥我仲冲定杯齋啡配佢👍超夾呀🥳🦋蝴蝶酥🍪:呢個蝴蝶酥超🈶️驚喜呀😋鬆脆程度比我想像中脆🔥唔太甜係亮點💡讚!讚!讚👍

2023-07-27 543 浏览
.星期日 行經香港大學附近.往上環方向走.留意到門面夠特別.姐姐又拿出一大盤出爐cookie.又難得見到問可唔可以 兩個口味換mix立即買個原味 同 朱古力🍫味.$20/兩個 有拳頭大細都唔錯👍🏻
星期日 行經香港大學附近
立即買個原味 同 朱古力🍫味
$20/兩個 有拳頭大細
都唔錯👍🏻
2023-07-22 501 浏览
今日行過見到呢個黑森林蛋糕 ($118/半磅)覺得幾抵就諗住買嚟試下,店員問要唔要加個朱古力牌($20),師傅可以即時整,不過就要等5~10分鐘,記得今日係媽咪農曆生日就決定加埋個牌,師傅係個牌上面加咗好多心心,媽咪見到蛋糕時覺得好正😆。媽咪食完好滿意話好味,老豆話係以前老餅鋪嘅味道,我就覺得入面夾心個啫喱好濃味,唔係連鎖店個種淡茂茂,而且蛋糕唔係死甜,好食。真心覺得超抵食又好味,可以 encore!
真心覺得超抵食又好味,可以 encore!
黑森林蛋糕
2023-07-22
生日
黑森林蛋糕
有沒有朋友跟我一樣超愛吃拿破崙蛋糕呢🥳!!! 愛吃的話,我要大大力向你推介 堅尼地城的🌟堅尼地脆𝐒𝐎 𝐂𝐑𝐈𝐒𝐏𝐘 呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!! 前幾天試了她家的 🎂芒果拿破崙蛋糕,好吃到不得了(≧▽≦),心心眼都出來啦🥰!!! 三層酥皮以古法炮製,又香、又酥、又脆🤭,一切下去,酥脆聲音令人陶醉,質素超高的!! 吉士忌廉用𝟑.𝟔牛乳製作,特別香滑,加上鮮甜芒果🥭和士多啤梨🍓,配在一起,好好吃耶~真心有驚喜\(//∇//)\!!! 蛋糕外層還有脆脆,多種口感。而售價只需$𝟐𝟖𝟖😳,又平又大件又足料又抵食,值得一試唷😏!!蝴蝶酥和曲奇🍪都好鬆脆,記得買回家啦~

蝴蝶酥和曲奇🍪都好鬆脆,記得買回家啦~
2023-07-19
2023-07-11 387 浏览
朋友好鍾意食拿破崙 係社交媒體網站見到尼間新開餅店有芒果拿破崙 賣相好吸引 但可惜朋友吾食芒果🥲 於是經過鋪頭問下可吾可以轉雜果 本身店員話暫時只有芒果口味 之後應該係鋪頭嘅師傅 聽到 話可以幫我轉做雜果款👏即刻訂左1個(要早兩日訂) 師傅重問我打算幾點食 話拿破崙最好係取餅後4個鐘內食 先食到最好嘅質感 👍 拿破崙有3層酥皮 中間夾住mix左雜果嘅吉士醬 上面鋪滿新鮮生果 酥皮夠脆 吉士香滑 雖然生果有少少酸 但連埋吉士一齊食啱啱好😋 個蛋糕1磅size($288) 拎起都幾重手 我地5個人食啱啱好 好食得黎 價錢又吾算太貴 性價比都算高
2023-07-04 385 浏览
唔好食,曲奇整得難食都幾難…………..無牛油香, 落左勁多糖,得甜味………….脆就真係幾脆,不過完全無其他味…………..朱古力無朱古力味………..阿華田無阿華田味……….—————————————————————————睇個樣好似好好食,比個外表呃左……………同外表好大落差…………建議想長做既話要改下配方🫤……..中左一次伏唔想買第二次😐……..—————————————————————————
唔好食,曲奇整得難食都幾難…………..
無牛油香, 落左勁多糖,得甜味………….
脆就真係幾脆,不過完全無其他味…………..
朱古力無朱古力味………..
阿華田無阿華田味……….
—————————————————————————

睇個樣好似好好食,比個外表呃左……………
同外表好大落差…………
建議想長做既話要改下配方🫤……..
中左一次伏唔想買第二次😐
……..
—————————————————————————

2023-07-04
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
2023-07-04 218 浏览
行過堅尼地城山市街,見到呢間小店好似幾多人幫趁,於是請店主(店員?)秤半磅 ($58)每款口味執少少。結果除了蝴蝶酥和杏仁酥條各一件外,其他如抹茶意大利曲奇(?)、朱古力海鹽、咖啡、腰果等每款口味各有兩件。曲奇鬆脆好食,唔係嗰啲平價起酥油和糖粉味。下次經過的話會再 encore!

2023-05-26 396 浏览
這間新開的餅店位於堅尼地城一條橫街,雖然地方唔算大,但係每天都有很多人排隊購買。我最喜歡他的雲石蛋糕,既有蛋糕的鬆軟亦有拿破崙的香脆。我每星期都要食一次。另外他的古法拿破崙亦做得非常出色,酥皮香脆又不會太甜。他亦有很多自家製曲奇,每天新鮮出爐,我最喜歡他的蝴蝶酥、杏仁酥、腰果脆脆及綠茶口味。我家中長期都有存貨🥰我亦多次買了他的各種甜品給公司同事品嚐,大家都很喜歡他的芒果布甸杯、木糠布甸及芒果糯米糍。
另外他的古法拿破崙亦做得非常出色,酥皮香脆又不會太甜。
雲右蛋糕
2023-05-24
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
雲右蛋糕
  • 雲石蛋糕、芒果糯米糍、曲奇