2022-12-06 35 浏览
我們找到一家富有特色的日式居酒屋先來預習一下🏮Shio 塩 位於中環鬧市中,為了徹底滿足我們想去日本的慾望,我們還穿了店員準備的和服拍照👘(悄悄告訴你,這是我第一次穿和服🤭)裝潢看得出花了很多心思,讓客人感覺就像身處日本的居酒屋,別有一番風味!先說說前菜,有鱈魚白子,七味蒜炒雞腳筋和醬燒支豆,每款都激發味蕾!白子鮮滑,雞腳筋香辣、支豆更是吃不停!雞白湯清酒煮蜆湯味濃郁,蜆肉很軟!刺身更是不得了!我最喜歡銀雪魚,最有驚喜!很新鮮,入口融化!還有油甘魚、帶子、牡丹蝦也很高質!熟食有濱燒岩蠔佐白素面、櫻花蝦炸豆腐、雞白湯丸子和真鯛五目什炊鍋飯!最後甜品就是鮮甜多汁的燒波蘿!真是完美的一餐!視覺、味覺、觸覺的享受!

2022-12-06 39 浏览
🥰終於去到日本喇~今次Caca黎到位於中環嘅日式餐廳「Shio 塩 」,完全置身日本一樣,佈置同廂座都係真日系,仲可以穿上浴衣👘體驗日本風情,仲影咗好多靚靚相呀❤️👧🏻Caca今次食乜嘢?Open drink: 沖繩黑糖薑茶-香甜滋潤。▫️前菜:鱈魚白子,七味蒜炒雞腳筋,醬燒支豆-白子滑而滋補,雞腳筋好嚼口,支豆係開胃小食呀!▫️吸物:雞白湯清酒煮蜆-鮮味靚湯配清甜蜆肉。▫️刺身:銀雪魚,帶子,牡丹蝦-每款刺身都鮮味肥美。▫️燒物:濱燒岩蠔佐白素面-手掌般大嘅燒蠔,吃得滿足喔!▫️炸物:櫻花蝦炸豆腐-特別中意呢個炸物,香脆度100%▫️碗物:雞白湯丸子-丸子內有雞軟骨,咬落好有口感。▫️食事:真鯛五目什炊鍋飯▫️甜品:燒波蘿-香甜我最愛。

👧🏻Caca今次食乜嘢?
Open drink: 沖繩黑糖薑茶-香甜滋潤。
▫️吸物:雞白湯清酒煮蜆-鮮味靚湯配清甜蜆肉。
▫️刺身:銀雪魚,帶子,牡丹蝦-每款刺身都鮮味肥美。
▫️燒物:濱燒岩蠔佐白素面-手掌般大嘅燒蠔,吃得滿足喔!
▫️炸物:櫻花蝦炸豆腐-特別中意呢個炸物,香脆度100%
▫️碗物:雞白湯丸子-丸子內有雞軟骨,咬落好有口感。
▫️食事:真鯛五目什炊鍋飯
▫️甜品:燒波蘿-香甜我最愛。
2022-11-29
🍢昭和時代日式居酒屋- SHIO 塩 🎌@shio_yakitori可以着和服瘋狂打卡,又好食嘅中環居酒屋。係最近我放工去減壓嘅好地方。🦐櫻花蝦炸豆腐好香口,做前菜佐酒小食最正。櫻花蝦包著豆腐一齊炸超正。嗰豆腐超正又唔會散。個鰹魚醬汁提升超讚。🐓雞白湯主打菜式,雞白湯質地厚白,口感 順滑,味道香醇濃郁,佢用新鮮三黃雞熬煮足24小時,果然夠火喉真材實料.🎣鱈魚白子刺身入口即溶,冬天補身超正👍🏻 加入酸汁、蘿蔔 蓉、葱花,越食越開胃。🦪浜燒日本岩蠔配素麵隻蠔超大隻超Juicy, 忍唔住叫咗幾隻🐟魚湯五目雜炊真鯛魚油香味較重, 鯛魚片每一片都軟嫰滑爽。🍶清酒煮蜆蜆肉大大粒,配上清酒,而家咁凍可以暖吓個胃🐔七味蒜雞腳筋七味粉辣辣地,未試過呢個部位,有幾爽口喎

🦐櫻花蝦炸豆腐

🐓雞白湯

🎣鱈魚白子刺身

🦪浜燒日本岩蠔配素麵
隻蠔超大隻超Juicy, 忍唔住叫咗幾隻

🐟魚湯五目雜炊
真鯛魚油香味較重, 鯛魚片每一片都軟嫰滑爽。

🍶清酒煮蜆
蜆肉大大粒,配上清酒,而家咁凍可以暖吓個胃

🐔七味蒜雞腳筋
七味粉辣辣地,未試過呢個部位,有幾爽口喎
2022-12-05 34 浏览
行行下比我係中環發現一間隱世居酒屋🤭裝修好有日本風 同朋友尼飲下酒食下小食都好啱feel~ 海膽舌拿魚蓉山卷好吸睛嘅山卷呀🤩🤩卷上面倒滿左海膽 舌拿魚蓉 蟹籽同三文魚籽😋😋😋真係超級足料 而且海膽仲好鮮甜 每啖食落味道都好豐富 口入面充滿鮮味🥰七味蒜炒雞腳筋雞腳筋真條第一次食 睇同食落其實都好似雞軟骨🤔咬落脆卜卜好爽口 仲加左七味同辣椒粉🌶️炒得好香口 送酒真係一流🍺刺身剌身包括銀雪魚 帶子同牡丹蝦🤩食落非常鮮甜 色澤鮮豔🥰件件都好肥美又大份 真條好足料呀😋😋濱燒岩蠔佐白素面真係大大隻蠔呀 下面就加左素面😯😯食落清清淡淡 又滑又好味 而且蠔都唔會好腥帶點鮮味👍🏼雞白湯丸子丸子入面加左一粒粒雞軟骨碎 😍食落口感層次都一流呀 加人雞白湯令味道更香濃 令人忍唔住飲哂啲湯😆😆真鯛五目什炊鍋飯五目代表五款蔬菜 係用新鮮真鯛熬成嘅湯去煮呢煲飯🥰😙令飯粒充滿魚嘅鮮甜 啖啖都好香🤤🤤 而真鯛肉質都好滑 唔會有骨架🤭燒菠蘿真係未食過燒完都咁juicy 🍍又甜嘅菠蘿 作為一餐嘅完結非常滿意😌🥰

海膽舌拿魚蓉山卷

刺身

濱燒岩蠔佐白素面

燒菠蘿
某日收工不經意地發現咗呢間極具昭和年代感的居酒屋,以原木顏色為裝修主調,懷舊古樸,餐廳內仲設有數個小包廂,鋪設榻榻米坐褥。鍾意打卡嘅朋友仲可以即場借居酒屋提供嘅浴袍著上身嚟打卡👘,真係猶如置身日本一樣。🤍前菜~鱈魚白子: 口感綿密柔滑,並特有乳狀的感覺,入口即融,味道豐厚。^_^🤍吸物~雞白湯清酒煮蜆;蜆肉好新鮮,每隻都脹卜卜,好香雞湯味,食完即刻暖晒胃🤍刺身~銀雪魚,帶子,牡丹蝦:每款刺身都肉質鮮嫩,滋味無窮🤍燒物~🦪濱燒岩蠔佐白素面:岩蠔好大隻,素面索哂蠔汁,好好味🤍炸物~🦐櫻花蝦炸豆腐: 櫻花蝦完全包裹住豆腐,外脆內軟,正🤍碗物~🐔雞白湯丸子雞湯好好飲,非常暖胃,湯丸子伴入雞丸骨,好有咬口🤍卷物~海膽吞拿魚蓉山卷 依個絕對係必點菜式,青瓜壽司卷上放上了勁量嘅吞拿魚蓉、京蔥、三文魚籽同海膽,成座山咁豐富,超足料,真係想再encore五嘅🤤今晚能夠享受到師傅用心烹調的各式料理,可以忘記一整天返工嘅疲勞,真係好滿足😊

🤍前菜~

🤍吸物~

🤍刺身~銀雪魚,帶子,牡丹蝦:每款刺身都肉質鮮嫩,滋味無窮

🤍燒物~🦪濱燒岩蠔佐白素面:岩蠔好大隻,素面索

哂蠔汁,好好味

🤍碗物~🐔雞白湯丸子
雞湯好好飲,非常暖胃,湯丸子伴入雞丸骨,好有咬口

🤍卷物~海膽吞拿魚蓉山卷

2022-12-01 56 浏览
用餐优惠
試食活動
雞白湯清酒煮蜆
銀雪魚,帶子,牡丹蝦
鱈魚白子,七味蒜炒雞腳筋,醬燒支豆
2022-12-01 1267 浏览
無計劃下同朋友restaurant hopping,嚟到Shio居酒屋食當晚嘅第二餐晚餐🍢餐廳佈置好似小日本,氣氛好啱小酌一杯🍶把酒談心💬食物同清酒超預期地好味,想同大家分享吓~飲食記錄:原條秋刀魚刺身🐟無提前預訂,餐廳都有準備到原條秋刀魚刺身,雖然唔算好大條,但好似之前咁講,細細條肉質會更鮮嫩🤤餐廳無將薑蓉及蔥直接放上秋刀魚,可見佢哋對秋刀魚嘅新鮮肉質非常有信心,唔會刻意加薑蔥僻腥👍🏻唔加薑蔥嘅秋刀魚刺身事實上都唔腥及幾嫩滑,加咗薑蔥則更惹味😋食完刺身店員會收返起魚頭魚尾,炸起再上菜,一啲都唔浪費👍🏻不過呢,如果一早炸起魚頭魚尾,再同刺身上菜,食客會倍覺安心🤣今次同幾位女性友人嚟到Shio,發現一道名字可愛嘅佐酒小食—小女子👩‍👩‍👧‍👧喺店員介紹下,長知識原來「小女子」係玉筋魚🐟油炸後拌上核桃及甜醬油,灑上白芝麻,食落玉筋魚就有啲似炒魚乾仔,配以核桃、甜醬油及白芝麻令口感更香脆,而且甜而不膩,唔會好痴牙😋仲好佐酒🍺🏮佐酒小食🍻💬無影哂每一碟小食,亦影得有啲求其,因為Shio氣氛實在幾好,少咗相機食先嘅環節😝簡單分享相片有影到吓蹤影嘅小菜🥢自家製免治雞肉棒配蛋黃醬免治雞肉棒嘅雞肉同雞

飲食記錄:

原條秋刀魚刺身🐟
原條秋刀魚刺身

小女子

自家製免治雞肉棒配蛋黃醬

免治雞肉棒嘅雞肉同雞軟骨嘅比例很好,入口唔會太軟棉棉,很有口勁,味道咸香,沾蛋黃醬更開胃🧡

唐揚雞軟骨

雞軟骨嘅炸粉唔會太厚/唔痴肉同雞軟骨甩開,好味,但有條頭髮😀店員下次要小心啲😗

枝豆

仲有啲食物未影/食,要提提下次影&食返(餐廳實在太好聊💬)
🤫鹽燒新鮮三黃雞雞腿排
好味呀~雞皮好脆,雞髀肉又滑,咸香惹味🤤
🤫威士忌黑糖菠蘿
掛住講嘢無食到,下次試返~

友人挑選嚟自新潟縣加荗錦酒造嘅清酒黃水仙🍶
新潟縣加荗錦—黃水仙

清酒標籤平實,命名卻帶烏語花香,讓人充滿暇想🙏🏻🌼🍶💭 餐廳安排黃水仙在約13°C享用。

黃水仙入口清甜但薄身👍🏻帶燒薰菠蘿味🍍及淡淡花香🌼與各類型食物配搭的可塑性高🍶🥢
2022-11-19
原條秋刀魚刺身
小女子
新潟縣加荗錦—黃水仙
  • 燒新鮮三黃雞雞腿排
  • 黃水仙
衝住可以借和服同包箱打卡而黎既📸 估唔到打卡餐廳 食物質素都令人有驚喜😍平時都好鐘意食白子,因為食完會美顏😝超鐘意好綿滑 ,入口即融既感覺😍呢道應該係我最喜愛既菜式🤤D海膽真係好鮮甜😋店員拎黎既時候 我同朋友都覺得好震撼海膽再加埋滿到瀉既吞拿魚蓉同三文魚子 蟹子~最底層就係青瓜卷~個人唔係太鐘意食熟既蠔 反而我同朋友都好欣賞蠔肉下面既素麵線 因為完全索曬蠔既鮮甜 而且市面上好似比較少見呢個做法🤔其實覺得雞軟骨都好好食 係對唔食辣既我黎講辣左少少🤔刺身厚切 好肥美 帶子都好鮮甜😋呢個魚湯五目雜炊又係好有驚喜,相比d魚肉我更加欣賞d飯,乾身得黎又真係吸曬魚既精華,同埋我好鐘意飯入面混有枝豆粒、本菇同栗子等等,好有口感。最後食埋個黑糖燒菠蘿😋好滿足
衝住可以借和服同包箱打卡而黎既📸
估唔到打卡餐廳 食物質素都令人有驚喜😍

平時都好鐘意食白子,因為食完會美顏😝
超鐘意好綿滑 ,入口即融既感覺😍

呢道應該係我最喜愛既菜式🤤
D海膽真係好鮮甜😋
店員拎黎既時候 我同朋友都覺得好震撼

其實覺得雞軟骨都好好食 係對唔食辣既我黎講辣左少少🤔

刺身厚切 好肥美 帶子都好鮮甜😋

呢個魚湯五目雜炊又係好有驚喜,

最後食埋個黑糖燒菠蘿😋好滿足
2022-11-29
🍽塩 (中環)📍中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓⭐️前菜1.七味蒜炒雞腳筋🐔佢嘅味道有少少似食雞軟骨,咬落去好爽口,味道就辣辣地,好惹味。2.醬燒枝豆🌱醬油味代替左平時食開嘅鹽味,枝豆好新鮮,好爽甜,真係食咗佢唔到口。3.鱈魚白子🐟鱈魚口感好嫩,入口即溶,加埋廚師嘅秘製醬油,中和左白子嘅肥膩感,十分用心。⭐️吸物4.雞白湯清洒煮蜆🐚雞白湯味道好出,好香雞湯味,加埋啲蜆隻隻都脹卜卜,真係又吸精又暖胃。⭐️刺身5.銀鱈魚🐟第一次食銀鱈魚刺身,師傅將銀鱈魚燒過,好香油脂,食落去油脂四濺,真係好吸引。6.帶子🐚帶子好新鮮,中間夾住一舊檸檬,檸檬帶出帶子嘅鮮甜,配搭得好好。7.牡丹蝦🦐牡丹蝦好大隻,咬落去爽爽地,都好鮮甜,切勿錯過。8.油甘魚🐟油甘魚好新鮮,食落去肉質鮮嫩,有淡淡既魚油香同柑香,滋味無窮。⭐️燒物9.濱燒岩蠔佐白素麵🦪燒過既熟蠔,肉厚飽滿,有大海既味道,淡淡既白素麵吸收左蠔既香味,真係令人想食多個。⭐️炸物10.櫻花蝦炸豆腐🦐櫻花蝦被炸到金黃色,咬落去外脆內軟,鹹中帶甜,好唔錯。⭐️碗物11.雞白湯丸子🐔雞湯鮮味好出,有濃濃雞湯味,丸子味道不算太濃,咬落去有少少爽口既雞軟骨,口感好唔錯。
🍽塩 (中環)

⭐️刺身

5.銀鱈魚🐟

6.帶子🐚

7.牡丹蝦🦐
牡丹蝦好大隻,咬落去爽爽地,都好鮮甜,切勿錯過。

8.油甘魚🐟
刺身(銀鱈魚,帶子,牡丹蝦,油甘魚)

⭐️燒物

9.濱燒岩蠔佐白素麵🦪
濱燒岩蠔佐白素麵

⭐️炸物
10.櫻花蝦炸豆腐🦐
櫻花蝦被炸到金黃色,咬落去外脆內軟,鹹中帶甜,好唔錯。

⭐️碗物
11.雞白湯丸子🐔
雞湯鮮味好出,有濃濃雞湯味,丸子味道不算太濃,咬落去有少少爽口既雞軟骨,口感好唔錯。底部仲有娃娃菜,吸收哂湯嘅精華,真係必試既菜式。

⭐️食事

12.真鯛五目什炊鍋飯🐟
真鯛既魚味好鮮甜,上面仲要配埋我最喜愛嘅香蔥,已經覺得好吸引。飯裏面夾雜着枝豆同紅蘿蔔,用秘製醬汁炒過,好吸引。食到最尾仲有飯焦,口感豐富。

⭐️甜品

13.威士忌黑糖菠蘿🍍
燒菠蘿咬落去好多汁,外表仲有一浸淡淡的威士忌味道,加埋黑糖嘅甜味,真係好出色。

⭐️卷物

14. 海膽蟹籽三文魚籽吞拿魚蓉卷物🐟
上面放上鮮甜嘅海膽,配上好像不用成本嘅蟹籽三文魚籽,同埋好似山泥傾瀉既吞拿魚蓉,真係不容錯過。
海膽蟹籽三文魚籽吞拿魚蓉卷物

⭐️串燒

15.燒牛舌芯🐮
牛舌芯好厚肉,口感軟嫩,油脂適中,加埋少少鹽,真係好香口。

16.燒白鱔🐟
白鱔落去爽口彈牙,好香魚嘅味道,有少少油脂,鍾意食白鱔嘅你哋不能錯過。

17.燒日本豚五花腩🥓
五花腩油脂分佈得好好,咬落去好嫩,一啲都唔柴,加上少少鹽調味,十分吸引。

18.燒杏鮑菇🍄
廚師用刀好細心喺表面切出格仔紋,令到燒汁更加吸收入杏鮑菇裏面,質感彈牙,好出色。

19.燒秋葵🌱
秋葵本來就係我嘅最愛,不用太花巧,燒完之後灑上少少鹽,完全合我心意。
串燒

⭐️飲料

14.白桃梳打水🍹
梳打汽水有淡淡的白桃味,杯底有漸變既黃色,完全滿足左我嘅少女心。
白桃梳打水

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5

P.S. 環境佈置都充滿日本嘅居酒屋氣息,彷彿好似真係置身於日本一樣。服務員招待得好好,都好有耐性同禮貌,食物質素都好唔錯,十分推薦。
醬燒枝豆
鱈魚白子
雞白湯清洒煮蜆
刺身(銀鱈魚,帶子,牡丹蝦,油甘魚)
濱燒岩蠔佐白素麵
海膽蟹籽三文魚籽吞拿魚蓉卷物
串燒
白桃梳打水
位於中環呢間特色餐廳【 Shio 塩】喺呢度我除咗可以體驗和服打卡,餐廳依家已經開始報置咗萬聖節嘅裝置,場內充滿咗詭異嘅氣氛。近我都忍唔住帶埋小朋友一齊上去打卡食嘢啊!#Shio 係一間裝修充滿傳統地道的#居酒屋係度彷如去左日本「返鄉下」😌😌以原木的顏色為裝潢主調,以老船木為主要結構,保留部份木材鋪設樓梯,讓人期待轉角會出現日劇中熱鬧又安穩的居酒屋場景!仲意有私人空間嘅你設有數個小包廂👍🏻可以俾你喺度靜靜咁同朋友吹下水。餐廳唔同位置放置老闆的私伙收藏品,給店裏噫添上一點時代感🎏 【食物質素方面】🐟餐廳逢週二/五在豐洲市場訂購原條鮮魚作剌身!十款以上的剌身以供選擇👍🏻👍🏻 餐廳提供唔少開胃特色送酒小食🍶🍯炸洋蔥圈🍤唐揚甜蝦🥚自家製免治雞肉棒配彈蛋黃🐔日本兩節雞翼🐟白鰻魚🍞厚揚豆腐🍍威士忌黑糖菠蘿🍵茶碗蒸🍙燒飯糰🍜清湯烏冬🍣SHIO卷🍣吞拿魚蓉壽司🐟SHIO刺身五點🍊四季橘吃燒灼🍇巨峰梳打乳酸🍈哈密瓜梳打乳酸

位於中環呢間特色餐廳【 Shio 塩】
#Shio 係一間裝修充滿傳統地道的#居酒屋
係度彷如去左日本「返鄉下」😌😌
餐廳唔同位置放置老闆的私伙收藏品,給店裏噫添上一點時代感🎏

【食物質素方面】🐟

🐟SHIO刺身五點
🍊四季橘吃燒灼
🍇巨峰梳打乳酸
🍈哈密瓜梳打乳酸
上到來見到可以借和服影相,好驚喜!入面裝修十分日風,有靚靚既日式廂房,好岩打卡😇唐揚甜蝦炸香不油膩既甜蝦,連壳一齊食,蝦味極濃,用來送酒絕對唔會失望!自家製免治雞肉棒配蛋黃汁大女兒極喜愛其蛋黃汁,見到佢食到笑咪咪就知幾好食!日式燒雞翼白鰻魚雞翼味道岩岩好,焦香火喉好好,正白鰻魚都夠香嫩,唔會有骨!仲叫左厚豆腐!威士忌黑糖菠蘿菠蘿有濃濃酒香,配上黑糖勁合襯。茶碗蒸/燒飯糰/清湯烏冬小朋友最愛,食得好開心🥳吞拿魚蓉壽司個人是喜歡吞拿魚蓉壽司,入口油感豐富,好滿足!SHIO剌身五點刺身魚片厚切,十分肥美,特別係赤身口感鮮嫩!帆立貝好鮮甜!四季橘燒灼巨峰梳打乳酸哈密瓜梳打乳酸

唐揚甜蝦

自家製免治雞肉棒配蛋黃汁
大女兒極喜愛其蛋黃汁,見到佢食到笑咪咪就知幾好食!

日式燒雞翼白鰻魚
雞翼味道岩岩好,焦香火喉好好,正

白鰻魚都夠香嫩,唔會有骨!

仲叫左厚豆腐!

威士忌黑糖菠蘿
菠蘿有濃濃酒香,配上黑糖勁合襯。

茶碗蒸/燒飯糰/清湯烏冬
小朋友最愛,食得好開心🥳

吞拿魚蓉壽司
個人是喜歡吞拿魚蓉壽司,入口油感豐富,好滿足!

SHIO剌身五點

刺身魚片厚切,十分肥美,特別係赤身口感鮮嫩!帆立貝好鮮甜!

四季橘燒灼
巨峰梳打乳酸
哈密瓜梳打乳酸

2022-11-07 60 浏览
SHIO 塩係一間傳統地道的居酒屋,以原木的顏色為裝潢主調,以老船木為主要結構,仲有幾間日式榻榻米小包廂,重點係佢哋有浴衣提供俾大家打卡👘成件事彷如去咗日本「返鄉下」咁😍食物方面逢週二/五仲有🇯🇵豐洲市場直送超過10款以上原條鮮魚作剌身,而我幾欣賞呢度星期六都有做set lunch🤩有魚生又有熟食多款選擇,仲附有麵豉湯茶碗蒸同埋前菜添💕🐟西京燒銀鱈魚定食一直都係我嘅必食之選😍肉質嫩滑又juicy,前菜醃蒜頭好開胃,茶碗蒸蛋味香濃,配埋熱辣辣嘅麵豉湯同白飯,太幸福了💕🐓柚子胡椒雞腿排配雞白湯炊飯雞皮燒到脆卜卜好似薯片咁,而且肉質非常鮮嫩多汁仲有淡淡嘅柚子香味,重點個飯係用精心熬製嘅雞白湯去熬煮而成,所以每一粒飯都吸飽咗雞白湯嘅精華,非常鮮甜,好似BB啲飯仔咁營養又好味😋我哋仲追加左蜜瓜梳打同埋波子汽水,仲有蘭王蛋同埋三文魚子🥸今餐真係好豐富,好滿足呀!

呢間日式居酒屋裝好有日本feel,用木做主題🏮!如果消費高仲可以坐包廂tim✨ btw大家係相到見到嘅鬼係前排Halloween 嘅佈置,超有心思🙊:-1️⃣「豐洲5點(各2切)🐟($428)」有金目鯛、牡丹蝦、帶子、深海池魚、時魚刺身,都ok新鮮,份量十足❗️🥰~Sashimi-2️⃣「豐洲丼🐟($368)」佢有一次相同上面嗰五款相近,仲有大量蟹肉,超足料~Douburi with sashimi -3️⃣「自家制免治雞肉棒🐔($58)」一睇個顏色就知道佢用咗蘭王蛋🥚!雞肉棒好juicy,好香,即叫即做~Minced chicken stick with Japanese egg👍🏻-4️⃣「雞肝醬多士🐓($128)」(👨🏻‍🍳)呢個店員話必食!雞肝醬濃味creamy,用黎搽竹炭多士好正,不過如果有多d多士就好啦🤣~Chicken liver with charcoal toast👍🏻-5️⃣「海膽吞拿魚蓉山卷🍣($198)」D吞拿魚蓉多到成座山咁!😳海膽同三文魚子份量都唔少,大滿足~Minced tuna rolls with salmon roe and sea urchin 👍🏻
1️⃣「豐洲5點(各2切)🐟($428)」
2️⃣「豐洲丼🐟($368)」
3️⃣「自家制免治雞肉棒🐔($58)」
4️⃣「雞肝醬多士🐓($128)」(👨🏻‍🍳)
5️⃣「海膽吞拿魚蓉山卷🍣($198)」
自家制免治雞肉棒
自家制免治雞肉棒
2022-11-04 624 浏览
🧡🤎💛着浴衣嘆復古居酒屋🏮屋企人話我生日正日應該會打風,所以臨急臨忙喺前一日book咗間居酒屋,預祝我生日🤣入到居酒屋已經有種返咗「鄉下」嘅感覺😚💚雞白湯野菜鍋💚 $138菜菜有幾款,有紅蘿蔔🥕、菇菇🍄、蔥段、娃娃菜等等,當湯鍋沸騰後就可以食啦😆天氣凍凍哋,飲返啖雞白湯 瞬間暖胃!💙Shio 卷💙 $228招牌卷物又點可以錯過喎!卷物有三文魚、吞拿魚、蟹肉🦀、帆立貝、炸蝦🍤,on top 仲有三文魚籽同埋沙律醬😚口感好豐富!🤎牛腸牛筋土手煮🤎 $198以鍋物嚟講,依個真係好有驚喜🤣(等候時間亦都係最長嘅)😳坊間好少地方有牛腸食嘅,仲要以鍋物形式上🍲!依個湯底味道濃香帶微辣,牛筋軟淋入味 牛腸有彈性而不韌,越食越上癮!🤤🧡自家製免治雞肉棒🧡 $58唔知點解居酒屋就一定要食免治雞肉棒🐥每個地方嘅免治雞肉棒都有佢嘅特色,依度嘅雞肉棒啖啖肉之餘,仲有小軟骨口感,咬落去脆脆哋又有肉香🤤沾上蛋液,真係完美!🤍天使之吻·白桃酒🤍 $88白桃味香甜,入口甜甜蜜蜜🍑適合女生品嘗🤭餐廳以原木顏色為裝潢主調,唔同位置都有老闆私伙收藏品嘅蹤跡,時代感滿滿😆餐廳仲有幾個小包廂添!😗而今次我哋都坐咗喺入面,着住浴
🧡🤎💛

🤎牛腸牛筋土手煮🤎 $198
牛腸牛筋土手煮

🧡自家製免治雞肉棒🧡 $58

🤍天使之吻·白桃酒🤍 $88
白桃味香甜,入口甜甜蜜蜜🍑適合女生品嘗🤭
天使之吻·白桃酒

餐廳以原木顏色為裝潢主調,唔同位置都有老闆私伙收藏品嘅蹤跡,時代感滿滿😆餐廳仲有幾個小包廂添!😗而今次我哋都坐咗喺入面,着住浴衣👘邊食邊打卡,真係好正!😍

📍塩 SHIO
📍中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓
Shio卷
牛腸牛筋土手煮
天使之吻·白桃酒
係IG見到呢間居酒屋好有Feel🥂 裝修好有懷舊感好似昭和時期咁🇯🇵 用老船木做嘅主要結構🚢加上泛黃燈光下嘅一個個小包廂💡感覺好有氣氛❤️ 適逢萬聖節仲多咗好多幾嚇人既Decoration👻氣氛一流食物都唔錯值得黎試一試🥰⭐️ SHIO卷 🍱係幾有創意嘅Fusion卷物料理🎨 用咗三文魚吞拿魚蟹肉同帆立貝🦀 份量好豐富 包住炸蝦 Spicy Mayo加上魚子既點綴令到口味好豐富🌶⭐️ 𩶘魚 🐟⭐️ 油甘魚腩 🐠刺身質素果然好高好新鮮👍🏻 特別一讚油甘魚肥美度適中有半溶嘅效果🤤⭐️ 自家製免治雞肉棒配蛋黃 🍗⭐️ 翠肉瓜 🥒免治雞肉好淋帶甜甜的焦香🔥 沾上蛋黃更滑更有蛋香🍳 翠玉瓜輕輕用鹽調味 更食得出鮮味⭐️ 鹽燒新鮮雞腿排 🐔特別用左三黃雞💛 果然肉味濃脂肪唔多👍🏻 雞皮烤得好香脆唔會油🥳 肉質果然比一般雞扒新鮮⭐️ 廣島蠔 🦪雖然唔算特別大隻但鮮味十足🌊
SHIO卷

⭐️ SHIO卷 🍱