2009-02-07
逛完朗豪坊, 本來想試下薯條, 但大路痴搵黎搵去都搵唔到, 黎到附近又攰又餓, 只好係度坐下順便醫肚~佢ge tea set價錢唔算太貴, 於是要o左一個香草意粉之類ge set~ 但我覺得佢賣點應該係甜品, 所以珍機會試下, 加o左一個拿破崙set~order後, 跟朋友傾計, 傾呀傾, 見人地遲過我地都有得食~ 我地就連飲品都未黎~估唔到第一樣上ge係拿破崙唔係餐飲.更估唔到原來份拿破崙係咁細ga, 好似美x西餅咁~~ 可能我之前睇到人地order ge格仔餅大大份, 所以期望錯o左 一一""換著以前,我一定會以9秒9ge時間吞o左件咁細ge甜品, 但我今次用o左<<法國女人不會胖>> ge原則, 試下慢慢一細談一細談咁食, 欣賞食味之餘又可增加滿足感~所以奇蹟發生o左! 件餅雖然細件, 但我食到20分鐘! 而且就算d士多啤利唔靚會酸, 但因為佢切到細細粒, 所以比d好甜ge吉士醬蓋o左d酸味~ 其實除o左吉士醬, d伴碟醬都好香甜; 餅皮雖然唔鬆脆, 但都算有層次, 加上個賣相present得幾靚, 所以未至於好差~不過碟pasta就真係今我極失望
估唔到第一樣上ge係拿破崙唔係餐飲.
不過碟pasta就真係今我極失望~ d意粉煮ge時間掌握得唔好,所以影響到咬感; 香草唔香, 又無咩汁, 所以好乾, 好無味; 至於d伴菜, 好明顯用料麻麻~
除o左食物, 仲要提下我地坐ge位... 佢係擺係一個加高建起ge平台上, 可能個平台舊o左又或者起得唔好, 每次有人客/ waiter經過都會上下晃動, 同埋發出大大聲ge噪音, 坐得好唔舒服, 食物都會因此扣分~
依度野食一般, 環境一般~ 但係係依個地段有個位坐低食下野, 個價錢又算within budget (對比要排好耐買ge一杯$3x薯條) 其實要求都唔會太高啦~