2024-02-22 223 浏览
用餐日期:2024/02/21用餐時段:午餐 用餐費用(每人):$53餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 室內不多座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯 服務:服務員服務態度好 點菜上菜都快味道:點了炸蛋豆乾螺螄粉炸蛋豆乾螺螄粉:份量足 配料足 這次選了小+中辣 這家的中辣也不過辣 粉細滑彈牙 湯汁鮮辣不過酸 也不咸 飲了湯後也沒口乾感覺 炸蛋很大塊鋪滿湯面 炸蛋豆乾腐竹吸了湯汁後口感煙韌香口 酸荀切得一條條味道酸脆 花生香脆不咸 其他配料也味道正常 整體味道好 推薦總結:因新年聚會食太多肉關係 今天想食清些便再來幫襯這家螺螄粉店 小店老閭娘還是如以往爽朗健談 服務員態度好 這家的螺螄粉正宗味道好價錢合理 小辣+中辣都不過辣 味道還是如以往一樣的好 今天老閭娘說因轉天氣咳到聲沙了 希望老閭娘和大家在新的一年都身體健康 心想事成 餐廳資訊:
用餐日期:2024/02/21
用餐時段:午餐
用餐費用(每人):$53
服務:服務員服務態度好 點菜上菜都快
味道:點了炸蛋豆乾螺螄粉

餐廳資訊:
2024-02-21
  • 炸蛋豆乾螺螄粉
用餐日期:2023/12/31用餐時段:午餐 用餐費用(每人):$55.5餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 室內不多座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯 服務:服務員服務態度好 點菜上菜都快味道:點了炸蛋豆乾螺螄粉+ 炸蛋大腸螺螄粉1-炸蛋豆乾螺螄粉:份量足 配料有炸蛋 豆乾 酸筍 油炸腐竹 花生 酸豆角 木耳 青菜 粉細滑彈牙 湯汁鮮辣不過酸 也不咸 飲了湯後也沒口乾感覺 炸蛋很大塊鋪滿湯面 炸蛋豆乾腐竹吸了湯汁後口感煙韌香口 酸荀切得一條條味道酸脆 花生香脆不咸 其他配料也味道正常 整體味道好 推薦2-炸蛋大腸螺螄粉:份量足 配料有炸蛋 大腸 酸筍 油炸腐竹 花生 酸豆角 木耳 青菜 粉細滑彈牙 湯汁鮮辣不過酸 也不咸 飲了湯後也沒口乾感覺 炸蛋很大塊鋪滿湯面 大腸處理得很好無腥味也夠稔但有點肥 炸蛋腐竹吸了湯汁後口感煙韌 酸荀切得一條條酸脆 花生香脆不咸 其他配料也味道正常 整體味道好 如大腸少肥些更好 總結:今天經過這家在門外看餐牌時老閭娘熱情介紹下便進內一試 室內座位不多 老閭娘安排了近門口2人位 服務態度非常好 這是我第一次食螺螄粉 選了小辣 老閭娘性格爽朗主動提醒湯汁係鮮
用餐日期:2023/12/31
用餐時段:午餐
用餐費用(每人):$55.5
服務:服務員服務態度好 點菜上菜都快
味道:點了炸蛋豆乾螺螄粉+ 炸蛋大腸螺螄粉

總結:今天經過這家在門外看餐牌時老閭娘熱情介紹下便進內一試 室內座位不多 老閭娘安排了近門口2人位 服務態度非常好 這是我第一次食螺螄粉 選了小辣 老閭娘性格爽朗主動提醒湯汁係鮮螺製 可安心飲湯 這家的螺螄粉份量足 可選不同辣度 湯汁夠鮮唔過酸唔腥唔咸 炸蛋豆乾花生酸荀腐竹浸了湯汁味道好 豆乾和大腸選擇較推薦豆乾 是值得推薦的螺螄粉餐廳

2024-01-01
$55.5 (午餐)
2023-07-24 642 浏览
出太子行街咁啱見到呢間小店反正原本想去嘅米線店冇開,就試吓呢間麻辣螺螄粉一碗粉有好多配料 木耳、豆角、筍、花生、炸腐竹 等等湯底味道濃郁 又不會太臭椒麻小酥肉炸得好酥脆 但冇乜椒麻味爆炒肥腸肥腸滷水過先再炒 好淋好入味
出太子行街咁啱見到呢間小店
反正原本想去嘅米線店冇開,就試吓呢間
麻辣螺螄粉
一碗粉有好多配料
木耳、豆角、筍、花生、炸腐竹 等等
湯底味道濃郁 又不會太臭
炸得好酥脆 但冇乜椒麻味
爆炒肥腸
肥腸滷水過先再炒 好淋好入味
2023-07-24 575 浏览
睇咗咁多食評,個個都讚,話第一次去諗住試吓,好失望。老闆好似好有誠意問意見,所以去咗幾次諗住有改善啦。點知一次又一次嘅失望。米粉:每一次去都唔同,第一次似正常譚仔米線;第二次,似未熟嘅米線;第三次又變返普通米線;今次第四次,淋到以為軟對抗,嘴唇掂到都斷,入口係糊狀溏心滷蛋:無滷水唔出聲,得溏心蛋,早啲通知無就唔會叫加$5腐竹:得8片正方形(唔好浪費金錢)湯底:清水加雞精,唔係用骨淆木耳絲:無,唔知係咪唔記得落酸豆角:勁鹹酸筍:正常炸蛋: 正常總結:不值一試,睇之前啲食評全部都讚,大家自己諗下點解
睇咗咁多食評,個個都讚,話第一次去諗住試吓,好失望。

溏心滷蛋:無滷水唔出聲,得溏心蛋,早啲通知無就唔會叫

加$5腐竹:得8片正方形(唔好浪費金錢)

湯底:清水加雞精,唔係用骨淆

木耳絲:無,唔知係咪唔記得落

酸豆角:勁鹹

酸筍:正常

炸蛋: 正常

總結:不值一試,睇之前啲食評全部都讚,大家自己諗下點解
2023-06-08 633 浏览
聽聞有家不錯的螺螄粉店,馬上拉上我的廣西好友來嘗嘗。真的有被驚喜到。根據店家推薦,我們點了炸蛋豆干螺螄粉($52)和炸蛋大腸螺螄粉($56),只吃過袋裝螺螄粉的我第一次吃炸蛋版本,新鮮出爐熱熱香香的炸蛋配上湯粉,絕好吃,還吃到了好大顆的螺肉。“真”螺螄粉。小食推薦涼拌魚皮!也是第一次吃藤椒味道清涼爽口,有點像冷串的味道(不確定是不是廣西小吃)小店不大,四五張台很乾淨。剛來的時候店裡客人少,老闆娘和熟客聊天帶上了我,熟客說他住荃灣,但經常過來吃吃聊天,感受到街邊小店舒適的快樂(雖然話題是勸我早結婚生子…)。
  • 炸蛋大腸螺螄粉
  • 藤椒涼拌魚皮
2023-05-10 542 浏览
酸辣藕尖 $28涼拌蓮藕食得多,藕尖都係第一食,外貌有D似竹筍,食落口感爽爽地都有D似筍既感覺,味道酸酸甜甜少少辣,夏天必食既開胃菜(半)椒麻小酥肉 $22椒麻小酥肉食起黎麻味香十足,無想像中咁麻辣岩晒食唔到太辣既我,炸到外皮脆卜卜,肉質又唔會好乾,細細條入口既口感幾好。(半)涼拌黄金皮蛋 $22選用高品質既黃金皮蛋,醬汁酸酸甜甜, 麻味香十足得黎唔算好辣 ,又香又惹味令人食唔到口螺肉餃子裡面除左好香既新味螺肉鮮之後,仲有大白菜同豬肉一齊食,咬落啖啖肉,配埋濃郁既螺螄粉湯底,超級建議大家一試炸蛋大腸螺螄粉(BB辣〕$56店主推薦炸蛋,就試試佢,螺絲粉煮得Q彈有嚼勁又滑嘟嘟,大腸滷的很夠味不會有腥味,風琴豆腐、炸蛋吸盡湯汁,咬起上嚟香脆可口,魚豆腐係用鮮腐皮包住新鮮魚肉,彈牙有咬口唔會有魚腥味,湯頭是店主獨家調配用豬大骨、雞骨、中藥材及野生石螺等熬煮,熬煮數小時完成,味道很香不會過咸,整體層次感相當豐富,唔會太辣太酸度,飲落口仲有螺既鮮味。
酸辣藕尖 $28

(半)椒麻小酥肉 $22

(半)涼拌黄金皮蛋 $22

螺肉餃子

炸蛋大腸螺螄粉(BB辣〕$56

店舖面積雖小,很好的舌尖美味體驗,老闆娘熱情好客細心,若果對食物有特別要求濃或淡,粉質軟或爽口可以向老闆娘提出,湯頭很鮮甜,我選擇了原味螺螄粉😋😋😋👍好,我給80分。補充多少少,最初我都係抱住一試無妨心態,膽粗粗食碗原味,沒有加其他配菜,先試下湯頭,初嚐味較淡,老闆娘立刻進入厨房再加湯頭給我,對配料的選材認真,我本人感到很窩心,真難得,所以我一定要寫食評讚吓,粉質較爽彈,喜歡食QQ 的會喜歡😍消費38元

原味螺螄粉
2023-05-02
2023-04-25 336 浏览
小店最好就係可以用店主傾下計了解下佢地背後既故事一個來自廣洲既媽媽同土生土長既香港兒子開既粉麵店同樣來自廣州既螺螄粉自然成為鋪頭既正宗招牌菜螺螄粉係廣西柳州既風味小食, 由柳州特有的米粉, 加上酸筍、木耳、花生、油炸豆皮、黃花菜、青菜等配料及適度既酸辣味同煮淡水石螺既湯水調合而成佢既米粉比米線硬身D,長D湯底唔臭唔好食, 同臭豆腐一樣聞起黎臭,食起黎香識食既朋友一定要叫埋炸蛋, 就咁食炸蛋會太油一定要將炸蛋浸湯,吸滿湯汁今日叫左既配菜有風琴豆腐,又係另一樣瘋狂吸湯既, 吸晒汁超惹味另外呢到既鹵水又係非常推介鹵水豬皮同大腸都係入味但唔會死鹹大腸仲要非常肥美之餘無異味!小食既鹽焗手撕雞, 份量非常多雞肉肉質唔老, 味道剛剛好藤椒涼拌魚皮魚皮一絲一絲的, 入口既藤椒味非常突出, 刺激!飲品就叫左以家香港好少見到既王老吉原來佢都係廣州特產!
小店最好就係可以用店主傾下計
了解下佢地背後既故事
一個來自廣洲既媽媽同土生土長既香港兒子開既粉麵店

同樣來自廣州既螺螄粉自然成為鋪頭既正宗招牌菜
佢既米粉比米線硬身D,長D
湯底唔臭唔好食, 同臭豆腐一樣聞起黎臭,食起黎香

另外呢到既鹵水又係非常推介
鹵水豬皮同大腸都係入味但唔會死鹹
大腸仲要非常肥美之餘無異味!

小食既鹽焗手撕雞, 份量非常多
雞肉肉質唔老, 味道剛剛好

藤椒涼拌魚皮
魚皮一絲一絲的, 入口既藤椒味非常突出, 刺激!

飲品就叫左以家香港好少見到既王老吉
原來佢都係廣州特產!
2023-04-22
喺太子諗住簡簡單單食一餐,路過呢度,見到餐廳名字幾特別,螺螄粉對我嚟講亦都新穎,於是就決定入去試吓😆$38「原味螺螄粉」,加 $8「油麥菜🥬」、$16「滷水豬手」,再加小食 $30「鹽焗手撕雞」,同埋 $9 Coke Zero😋「鹽焗手撕雞」先上,啖啖肉,有鹹香,有雞味,仲加咗白芝麻,增添香味🤩「原味螺螄粉」:叫咗小辣,辣度啱啱好適合我,螺螄粉爽滑彈牙😋仲真係加有螺螄🐚🤩豬手🐷🖐️有兩大件, 炆煮得好腍,豬手肉🐷🖐️完全離骨👍油麥菜分開上,爽脆好食😋仲有凍冰冰嘅可樂🥤小店服務仲好好,抵讚👍😊

仲真係加有螺螄🐚🤩

豬手🐷🖐️有兩大件, 炆煮得好腍,豬手肉🐷🖐️完全離骨👍

油麥菜分開上,爽脆好食😋

仲有凍冰冰嘅可樂🥤

小店服務仲好好,抵讚👍😊
2023-04-17 197 浏览
太子有間壺城風味食螺螄粉專門店,老闆娘and囝囝親自打理,係一間買少見少既溫馨小店,價錢大眾化,menu主打螺螄粉和各類小食。涼拌黃金皮蛋,晶瑩剔透夠靚仔!配上香醋加青瓜絲,非常開胃呢。炸彈大腸螺螺螄粉,湯頭用上大量螺肉去淆湯,超重螺香,好多配料如花生,木耳,小螺,荀絲等再加秘製螺汁,夠惹味又香辣,大腸乾淨質感夠潤滑!炸蛋浸湯食更佳口感,唔夠份量可以加底,保證飽肚。加多份秘製豬皮,爽口帶彈性,味道入味。鹽焗手撕雞,鹽焗味夠咸香,啖啖肉幾過癮,肉質嫩滑得黎亦夠緊嫩。

太子有間壺城風味食螺螄粉專門店,老闆娘and囝囝親自打理,
係一間買少見少既溫馨小店,價錢大眾化,

menu主打螺螄粉和各類小食。

涼拌黃金皮蛋,晶瑩剔透夠靚仔

!配上香醋加青瓜絲,非常開胃呢。

炸彈大腸螺螺螄粉,

大腸乾淨質感夠潤滑!

2023-04-14 151 浏览
位於太子嘅螺螄粉店,小店不大,大約只有十幾個座位,但食物又幾好食!今次我叫咗炸蛋豆乾螺螄粉。湯底味道係這家店最大的亮點之一,湯底微辣,由於用咗鮮螺,湯底味道濃郁。喺底撈一下,都真係有螺!而且仲可以吃。個湯味道鮮香,非常好飲😋🥚炸蛋都係鋪頭嘅招牌菜,香脆可口。店員有個小建議:等炸蛋同豆乾浸喺湯度浸到軟身先食。呢種食法好特別,因為只係食炸物嘅話,味道一定變得好油,但炸物吸收湯後再食,就會更加好味喇🤩除咗湯底,這間螺螄粉店仲提供其他小食,如手撕雞、肥腸、豬手、鴨腳等。今次我叫咗鹽焗手撕雞,雞肉軟韌適中,非常開胃,用來拌螺螄粉就正正~店員服務態度好好,而且會主動問顧客口味、意見,甚至可以按照客人嘅要求加辣、加酸等。整體嚟講,呢間小店嘅食物份量多、味道好、價錢合理,位置都近地鐵站出口,超方便!不失為一個唔錯嘅用餐選擇👍🏻
炸蛋
鹽焗手撕雞
2023-04-14
炸蛋
鹽焗手撕雞
2023-04-13 131 浏览
今日出開太子買花, 經過見到一間食螺螄粉嘅小店,就心思思就走入去食。同靚仔店長傾偈,原來螺螄粉並不是意粉,指既係用石螺餚四五個鐘頭煲出嚟嘅螺湯米線。小店雖小,但乾淨企理,坐得都舒服。靚仔店長推介我食舖頭嘅招牌炸蛋豆乾螺螄粉,話啲炸蛋索晒啲湯會好好味,個麵一上枱見到份量都好足👍🏻即刻飲下店舖大推既螺湯, 果真鮮味十足, 飲到螺味好甜,真係真材實料! 睇得出店家好用心去製作😋配上脆脆又索晒汁既炸蛋同豆乾真係一改我對螺螄粉嘅觀感。原來螺螄粉可以咁好食,食完之後以後唔會再買包裝即食嘅螺螄粉!另外點咗個小酥肉小食,炸得鬆脆惹味,配埋王老吉,食到捧住個肚走❤️
配埋王老吉,食到捧住個肚走❤️
2023-04-13
地鐵站D出口半分鐘!好方便!老闆好細心會詢問客人口味會否太清/太濃 完全感受到老闆對食物既要求壺城風味個湯底係經過四小時熬製超鮮味💖💖💖石螺味好強💖💖💖老闆話冇加任何味精!麵底彈牙 湯底超鮮我私心推大家叫鹵大腸‎♡老闆每日鹵的‎♡入味極至炸蛋第一次食唔係好油膩既口感!另外小吃叫了半份椒麻小酥肉半份黃金皮蛋 還有香辣炒石螺‎♡王老吉也很耐沒喝了 很滿足的一餐老闆你們店一定會很火的💖💖💖加油 因為壺城風味我對螺螄粉改觀了ᙏ̤̫͚ ‎♡
地鐵站D出口半分鐘!好方便!

老闆好細心會詢問客人口味會否太清/太濃
完全感受到老闆對食物既要求
壺城風味個湯底係經過四小時熬製
超鮮味💖💖💖石螺味好強💖💖💖
老闆話冇加任何味精!

麵底彈牙 湯底超鮮
我私心推大家叫鹵大腸‎♡
老闆每日鹵的‎♡入味極至
炸蛋第一次食
唔係好油膩既口感!

另外小吃叫了半份椒麻小酥肉
半份黃金皮蛋 還有香辣炒石螺‎♡
王老吉也很耐沒喝了 很滿足的一餐

老闆你們店一定會很火的💖💖💖
加油 因為壺城風味我對螺螄粉改觀了ᙏ̤̫͚ ‎♡
2023-04-01 134 浏览
今日放工去左太子食飯,一出地鐵見到一間新開螺絲粉,我都未食過螺螄粉,見新開吾算多人,價錢又大,所以入左去原來螺絲粉係係用鮮螺做湯底,所以湯底味較鮮香螺味,而且款式都吾少老公點左一碗炸蛋豆乾螺螄粉,再追加小食椒麻小酥肉,炸蛋好酥脆,豆乾似豆卜,吸收咗湯底既螺味,好好味,小酥肉好香好鬆化我自己點左一碗豬手鴨腳螺螄粉,加小食藤椒涼拌魚皮,豬手肉好淋,皮仲keep 到彈性,配合得十分好,涼拌魚皮好爽彈,加上檸檬汁同醋,帶少少酸,開胃小食,十分好味

老公點左一碗炸蛋豆乾螺螄粉,再追加小食

2023-03-31 85 浏览
感謝朋友介紹依間小店,螺螄粉真係做得好好,個湯底係超級好飲!原味螺螄粉+滷水豬手性價比非常高,如果唔係好肚餓,就咁食碗螺螄粉,都應該會非常滿足!湯好飲,粉嘅份量好多!而且口感滑溜爽彈,絕對好食過米線米粉! 滷水豬手大件夾抵食,非常入味!而且處理得好好,好乾淨,非常抵讚👍🏼👍🏼涼拌雞絲螺螄粉如果唔想食湯麵,都可以選擇涼拌螺螄粉,配料都幾豐富椒麻小酥肉-半份小食同樣出色,唔會有油淋淋嘅感覺,乾爽,而且外皮好香脆,味粉份量恰到好處,做到後勁麻辣感覺,非常過癮👍🏼👍🏼涼拌黃金皮蛋如果食涼拌螺螄粉,加埋依個皮蛋,用埋佢啲蒜蓉汁,就更加惹味😎😎青瓜絲好多,一啲都唔吝嗇,清爽清新無論係螺螄粉定係小食,價錢都非常抵,而且份量算係好多喺食緊嘢嘅過程中,見到好多都係熟客,同老闆有傾有講,係一間有人情味、有用心製作美食嘅小店,值得支持👍🏼☺️☺️
感謝朋友介紹依間小店,
螺螄粉真係做得好好,
個湯底係超級好飲!
原味螺絲粉加滷水豬手

原味螺螄粉
+滷水豬手
湯好飲,粉嘅份量好多!
而且口感滑溜爽彈,絕對好食過米線米粉!
涼拌雞絲螺絲粉

涼拌雞絲螺螄粉
如果唔想食湯麵,都可以選擇涼拌螺螄粉,配料都幾豐富

椒麻小酥肉-半份

涼拌黃金皮蛋

無論係螺螄粉定係小食,價錢都非常抵,而且份量算係好多

原味螺絲粉加滷水豬手