餐厅: 壽兵衛 - 壽喜燒專門店
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-10-24 1735 浏览
銅鑼灣高質壽喜燒最近入秋,天氣開始轉涼,非常適合吃shabu shabu。網上見到這間餐廳有A5和牛食,而且裝修具傳統日本特色,柔和的燈光,純音樂,好像去了日本餐廳提供熱茶、紙巾,食物即叫即整,熱騰騰,每兩台都有一位師傅,上菜速度快,記得提早預約,服務態度好。餐廳另收加一服務費~這次吃Supreme Wagyu Set $1280 +1/位,食物非常豐富前菜三點鮑魚、番薯、水雲醋刺身四點,厚切肥美鮮甜牡丹蝦、帶子、拖羅、獅魚和牛刺身與和牛海膽紫菜卷嫩滑的穴子茶碗蒸季節野菜盛合金菇、蘑菇、豆腐、娃娃菜、蘿蔔、南瓜、芋絲、洋蔥香煎牛舌芯配微辣蘿蔔蓉,再加入日本淡鹽和酸汁,撈埋一齊食A5和牛肉眼、A4和牛西冷A5黑毛和牛超肥美,肉質嫩滑,配合蛋漿和珍珠米,最後和牛炒烏冬,香口惹味最後有慕茸菇清湯暖胃,甜品紅豆雪糕配清甜蜜瓜服務質素:8/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
銅鑼灣高質壽喜燒

鮑魚、番薯、水雲醋

刺身四點,厚切肥美鮮甜

牡丹蝦、帶子、拖羅、獅魚

和牛刺身與和牛海膽紫菜卷

嫩滑的穴子茶碗蒸

季節野菜盛合
金菇、蘑菇、豆腐、娃娃菜、蘿蔔、南瓜、芋絲、洋蔥

香煎牛舌芯配微辣蘿蔔蓉,再加入日本淡鹽和酸汁,撈埋一齊食

A5和牛肉眼、A4和牛西冷

最後有慕茸菇清湯暖胃,甜品紅豆雪糕配清甜蜜瓜

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2024-10-22
說到壽喜燒,這間關西壽喜燒不得不提。無論價錢還是食物質素,cp值很高✨Dining city dinner set $498前菜三點磯煮鮑魚、水雲、三文魚籽蟹膏豆腐鮑魚雖然是冷食,但一點都不馬虎。煮得很入味,口感彈牙。爽口的水雲配上酸汁很開胃,蟹膏豆腐嫩滑鮮甜。有馬山椒穴子茶碗蒸蒸蛋中加入有馬山椒及穴子令香味提升👍🏼整個蒸碗蒸除了口感嫩滑,味道亦很豐富,壽喜燒A4和牛肉眼及A5和牛西冷肉質鮮嫩,師傅會因應我們的口味烹製客人喜愛的熟成度。兩款肉入口即溶,肉汁豐富。黑豚西冷肉質結實,配上壽喜燒醬汁令每款肉更加惹味😍餐廳還很窩心,壽喜燒需要配上白飯及雞蛋去品嘗,所以會提供無限追加白飯及日本黃雞蛋供客人食用,我就吃得很滿足,相信大家都一定很滿足🥰野菜盛合吃得多肉都會有油膩感,餐廳會安排蔬菜解解油膩。蔬菜類款式亦不少,分別有春菊、冬菇、豆腐等等。師傅原用剛剛烹調的壽喜燒汁,每棵菜都完完全全地吸收和牛的油脂香氣🤩每咬一口都很有味✨甜品開心果雪糕配蜜瓜🍈開心果雪糕每啖都有一粒粒的開心果肉,不會太甜🫶🏻蜜瓜爽口清甜,份量剛剛好

Dining city dinner set $498
前菜三點

磯煮鮑魚、水雲、三文魚籽蟹膏豆腐

有馬山椒穴子茶碗蒸

壽喜燒

黑豚西冷肉質結實,配上壽喜燒醬汁令每款肉更加惹味😍

野菜盛合

開心果雪糕配蜜瓜🍈

• A4和牛肉眼
  • A5 和牛西冷
2024-09-08 3916 浏览
岩從日本旅遊翻黎,對壽喜燒真係意猶未盡,呢間餐廳的烹飪師傅以傳統席前烹煮壽喜燒,可以提供視覺和味覺的雙重享受之餘,仲可以同主廚互動下,食物分量好足,水準無錯,餐廳裝修偏和式風格,,同朋友食的好滿足。前菜三點前菜有磯煮鮑魚、蟹膏豆腐同埋水云菜,磯煮鮑魚鮮味濃郁,口感彈牙,蟹膏豆腐好滑溜,入口有蟹膏嘅鮮味,水云菜配有酸汁,好開胃清新。三文魚籽蟹肉茶碗茶碗蒸滑嫩順口,三文魚籽粒粒飽滿,松葉蟹肉口感綿密,燉蛋的滋味入口即化, 海鮮的鮮甜齒頰留香。A4和牛肉眼肉眼口感軟嫩,肉質細緻,剛好五成熟,一咬滿口油香,係入口即溶的牛肉口感,加埋淡淡蛋汁同白飯一齊食,感覺真係超滿足。A4和牛西冷西冷牛味比肉眼更香濃多汁,油脂分布平均,肉質鮮嫩,牛味香濃,主廚的獨門醬汁令牛的濃郁香味發揮得淋漓盡致 。旬野菜盛合蔬菜種類很多,有新鮮的冬菇、豆腐、南瓜,娃娃菜等,吸盡壽喜燒汁同埋和牛嘅肉汁,好入味,食落鮮甜,清新解膩。日本黑豚西冷肉片幼滑,相對而言沒有和牛那麼油脂甘香,肉味道濃郁,但各有特色, 肉質纖細,入口軟嫩有彈性,肉味香甜不膩。舞茸菇清湯舞茸的口感滑嫩,搭配湯底的清香,清淡而不失風味,讓人回味無窮。開心果雪

A4和牛西冷

開心果雪糕
幼滑雪糕配搭著充滿香味的開心果粒與果仁粒,口感細緻綿滑,令口感層次更加豐富,加上哈密瓜的清新,真係呢餐飯的完美ending
2024-09-08 3334 浏览
今日又係因為Restaurant we嘅推廣試一下這間餐廳呢間餐廳充滿日本風格,感覺開陽舒適,座位亦都唔會好迫。Restaurant week 午餐$248+$98 A5 牛肉眼三文魚子茶碗蒸茶碗蒸熱乎乎,口感香滑,滿滿三文魚子,味道鹹鮮。蕃茄沙律十分清甜新鮮。關西風壽喜燒A5和牛西冷這壽喜燒由師父親自處理,和牛煮到半生熟,口感相當嫩滑,西冷又唔會太肥膩,又有少少肉味,加上濃厚嘅醬汁,再配上少少蔬菜,配上香滑嘅蛋汁,正呀!充滿牛脂的甘香,又有牛肉味,口感順滑,很滿足嘅感覺。A5 和牛肉眼肉眼部份入口即溶!口感相當嫩滑,油脂滿滿的,脂香馥郁,口感柔潤,加上蛋汁中和醬油嘅咸味,口感更為濕潤,好吃!烏冬呢個烏冬係幼嘅烏冬,口感比較軟滑,柔軟軟的,味道係醬油味。舞松菇清湯呢個清湯感覺清新,又幽幽嘅茹香,正好清一清味蕾,感覺清爽。甜品由於唔食得奶製品,店家幫我換上蜜瓜。蜜瓜10分清甜,多汁好吃!

三文魚子茶碗蒸

關西風壽喜燒A5和牛西冷

A5 和牛肉眼

烏冬

呢個烏冬係幼嘅烏冬,口感比較軟滑,柔軟軟的,味道係醬油味。

舞松菇清湯

呢個清湯感覺清新,又幽幽嘅茹香,正好清一清味蕾,感覺清爽。

2024-09-08
午餐
前陣子在網上看到有介紹日本那邊壽喜燒餐廳的影片,阿婆看完後就被燒到了😂立馬找來這間壽喜燒專門店來過過口癮🌟 人生頭一回吃壽喜燒是不用親自動手的🙈由店員在客人面前現煮,我們只需負責吃就好♥️每道菜都會有店員作簡單的解說,跟著指引由淡吃到濃🌟適當時會有小休息,上菜速度剛好,不會感覺吃得很趕時間♥️店員服務有禮,用餐體驗滿分💯前菜分別是磯煮鮑魚、胺康魚肝、鵝肝醬豆腐🌟跟著這個次序吃,由鮑魚的爽口鮮甜,到魚肝的厚實綿密,再來就是鵝肝醬的濃郁和豆腐的滑溜🔥很棒的開始🌟刺身分別是拖羅、鰤魚和帆立貝🌟鰤魚口感爽脆,帆立貝像果凍♥️拖羅細膩又軟綿🔥新鮮好吃👍🏻肉肉用的都是日本A4和牛,和牛肩胛肉的肉味突出,口感爽而厚🔥和牛肉眼的油花分布很美,入口即化🔥配一口白飯更可以減低油膩感♥️和牛西冷味道香濃♥️蘸生雞蛋液一齊吃更滑溜🌟餐廳很貼心的地方是中途會換一輪蛋黃,確保有足夠的蛋液可以隨時裹滿肉肉👍🏻👍🏻野菜會在吃肉肉時穿插式上菜~所以不怕因只吃肉而有太油膩的感覺🌟提供的野菜里有日本南瓜、甜心蘿蔔和青蘋果~南瓜甜美綿軟🌟青蘋果酸酸甜甜的清爽感可解膩🔥在吃完肉肉和野菜後會提供舞松茸菇清湯給我們清清口中的油膩感🌟稍作休息
先付三點
日本和牛
和牛西冷味道香濃♥️
舞松茸菇清湯
黑松露和牛炒烏冬
稍作休息後再開始製作主食~黑松露給好給滿🌟香氣十分濃郁🔥和烏冬充分混合~太棒了👍🏻
開心果雪糕
有驚喜的結尾🌟開心果雪糕味道夠濃,還能吃到開心果碎♥️搭配的蜜瓜清爽甜美🌟感覺到餐廳在設計餐點搭配時是真的有用心去考慮怎樣幫客人去除油膩感🌟整頓飯吃下來一點油膩感都沒有🔥表示十分的滿意😘
2024-06-25
  • 日本和牛肉眼
  • 關西風壽喜燒
  • 舞茸菇清湯
  • A4和牛肉眼
位於銅鑼灣既壽兵衛,主打壽喜燒,一入到餐廳就感受到濃厚既日式氛圍。餐廳裝潢簡約而優雅,營造出舒適用餐環境。加上背景音樂輕柔,令人好似去咗日本壽喜燒店。🥢三款前菜:首先係牛乳小芋,滑嫩可口,香甜牛奶與細膩小芋口感相得益彰;柚子胡椒八爪魚,鮮嫩八爪魚,配帶點微辣既柚子胡椒,令口感變得清新又開胃;水雲醋,酸酸甜甜道,爽脆口感好出色。🥢刺身三點:帶子、拖羅、鰤魚。鮮甜帶子口感滑嫩;拖羅油脂分佈均勻,入口即化;鰤魚肉質緊實。🥢海膽和牛他他:黑松露醬香氣與海膽鮮味相互交融,配上蔥花清香,令人一試難忘。🥢有馬山椒穴子蒸蛋:蛋質滑順,微辣山椒令整體味道層次更加豐富!🥢美國熟成肉眼:肉質鮮嫩多汁,口感豐富,肉香四溢~🥢香煎巴西牛脷心:搭配辣蘿蔔蓉與淡雪鹽,牛脷心香氣與辣味互相交織,實在令人回味無窮!🥢壽喜燒:店舖主打既壽喜燒係必試之選!今次試咗日本和牛肉眼同日本和牛西冷,肉質極為細膩,霜降分佈均勻,充滿彈性~另再搭配白飯與生雞蛋,食落每啖都幸福感爆棚!!🥢季節野菜盛合:包括金菇、蘑菇、豆腐、南瓜、芋絲、洋蔥等各款新鮮食材,吸盡壽喜燒汁,香甜又健康,滋味滿分。🥢青豆蟹肉黑松露魚子釜飯:即製釜飯集黑松露、蟹

🥢美國熟成肉眼:肉質鮮嫩多汁,口感豐富,肉香四溢~

🥢青豆蟹肉黑松露魚子釜飯:即製釜飯集黑松露、蟹肉、魚子醬、青豆等多樣食材於一身,馥郁美味交織,啖啖都係絕佳享受!
🥢舞茸清湯:清湯味道相當清甜,健脾益胃又可解膩。
🥢日本蜜瓜、芝麻雪糕:甘甜蜜瓜配香濃雪糕,令整個用餐體驗於甜蜜中圓滿結束~
壽兵衛 - 壽喜燒專門店
地址: 銅鑼灣銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅12樓
最近去咗位於銅鑼灣嘅✨壽兵衛✨同媽媽慶祝生日💝呢間專門做壽喜燒嘅餐廳,氛圍高雅又舒適,柔和嘅燈光配合木質桌椅,加上非常友善既店員,令人一入店就有一種賓至如歸嘅感覺😚🥳🔹前菜三點牛乳小芋:口感滑嫩,帶有淡淡嘅甜味,搭配香濃牛乳,好特別柚子胡椒八爪魚:八爪魚非常鮮嫩,加上柚子胡椒嘅香氣,口感清新又帶點刺激,十分開胃水雲醋:食落酸酸甜甜,清爽得黎唔會膩,非常開胃🔹海之幸刺身四點牡丹蝦、帶子、拖羅、鰤魚,每一款刺身都好新鮮~牡丹蝦肉質鮮美彈牙;帶子甘香完全無腥味;鰤魚帶有獨特鮮味;拖羅油脂感豐富,入口即化。🔹海膽、和牛刺身海膽滑溜,味道鮮美~和牛刺身質感柔軟牛味濃!兩者結合,搭配紫菜同紫蘇葉,層次感極之豐富!🔹有馬山椒穴子蒸蛋蒸蛋滑嫩,帶有淡淡嘅山椒香味,十分特別。🔹香煎美國熟成牛牛肉煎得恰到好處,外脆內嫩,洋蔥同蒜芯嘅香味更加係提升咗整體風味~🔹季節野菜盛合非常健康既選擇~有齊金菇、蘑菇、豆腐等多種食材,煮得剛好,保留食材本身嘅鮮味,再索滿壽喜燒香甜醬汁,更添滋味!🔹壽喜燒最期待既環節終於到!用上擁完美降霜既日本A5和牛肉眼及日本和牛西冷,肉質極其鮮嫩、牛味極重,食落細緻柔滑,配上白飯同雞蛋

🔹前菜三點
牛乳小芋:口感滑嫩,帶有淡淡嘅甜味,搭配香濃牛乳,好特別
水雲醋:食落酸酸甜甜,清爽得黎唔會膩,非常開胃
🔹海之幸刺身四點
🔹海膽、和牛刺身
🔹有馬山椒穴子蒸蛋
蒸蛋滑嫩,帶有淡淡嘅山椒香味,十分特別。
🔹香煎美國熟成牛

🔹季節野菜盛合
🔹壽喜燒
最期待既環節終於到!用上擁完美降霜既日本A5和牛肉眼及日本和牛西冷,肉質極其鮮嫩、牛味極重,食落細緻柔滑,配上白飯同雞蛋,每一啖都令人心滿意足!
🔹黑松露和牛炒烏冬
烏冬質地煙靭,與和牛粒同炒,充滿牛脂香,搭配黑松露,香氣撲鼻~
🔹舞茸清湯
熱辣辣呈上既舞茸清湯解膩去脂一流!
🔹日本蜜瓜、芝麻雪糕
來自日本既蜜瓜甜美多汁,另配冰凍芝麻雪糕,清香透心涼!
壽兵衛 - 壽喜燒專門店✨
地址: 銅鑼灣銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅12樓
2024-12-13 0 浏览
今日同朋友一齊食高質壽喜燒😍我的最愛😻呢間大推薦~大家要去食!我地兩個叫左兩個餐分享🥰【Supreme Wagyu Set】 & 【Deluxe Wagyu Set】1️⃣前菜三點牛乳小芋、磯煮鮑魚及水云醋最印象深刻是牛乳小芋☺️是日本傳統點心,味道本身不是太甜,但師傅落左糖增添味道👅而鮑魚口感彈牙,好味2️⃣海膽和牛他他及和牛紫菜卷兩款異曲同工之妙!都係一樣咁好食,重點係和牛他他伴上海膽配最中餅或紫菜,鮮味十足🙂‍↕️3️⃣刺身鱆紅魚、吞拿魚、牡丹蝦及帆立貝4️⃣穴子茶碗蒸蛋味香濃,口感細滑5️⃣香煎牛脷加咗辣椒蘿蔔蓉及柚子酸汁,最後淡雪鹽帶提鮮的效果,而牛脷可夾蔥花及洋蔥食用🙂‍↕️6️⃣日本產和牛背峰 肉質結實,配上蘭王蛋更突出肉味7️⃣A5和牛肉眼 九州雞蛋 油脂豐富,口感係近乎入口即溶😃沾上九州雞蛋入口就減點油膩8️⃣A4和牛西冷肉質冇咁油,肉味更濃,最後食青蘋果可解油膩🙂‍↕️9️⃣舞茸菇清湯食完肉類就飲碗湯,可解油膩🔟滿溢筋子斧飯超澎湃😍師傳將黑松露、新鮮松葉蟹肉及毛豆等材料製作斧飯🍚攪拌均勻後便可加無限量筋子!畫面很震撼!超正😍1️⃣1️⃣和牛炒烏冬師傳加上黑松露及和牛肉碎再炒烏冬!味道濃郁!烏冬口感很彈牙😋1️⃣2️⃣蜜瓜,柚

1️⃣前菜三點
牛乳小芋、磯煮鮑魚及水云醋

2️⃣海膽和牛他他及和牛紫菜卷

3️⃣刺身
鱆紅魚、吞拿魚、牡丹蝦及帆立貝

4️⃣穴子茶碗蒸
蛋味香濃,口感細滑

5️⃣香煎牛脷

6️⃣日本產和牛背峰
肉質結實,配上蘭王蛋更突出肉味

7️⃣A5和牛肉眼 九州雞蛋
油脂豐富,口感係近乎入口即溶😃沾上九州雞蛋入口就減點油膩

8️⃣A4和牛西冷
肉質冇咁油,肉味更濃,最後食青蘋果可解油膩🙂‍↕️

9️⃣舞茸菇清湯
食完肉類就飲碗湯,可解油膩

🔟滿溢筋子斧飯

1️⃣1️⃣和牛炒烏冬

1️⃣2️⃣蜜瓜,柚子雪葩

2024-12-13 0 浏览
上個禮拜夜晚收工約咗朋友嚟到銅鑼灣呢邊食dinner,朋友鍾意食壽喜燒,我哋就揀咗呢間壽喜燒餐廳試吓~我哋揀咗$980 1個set,好豐富前菜三點有磯煮鮑魚,水雲,蟹糕豆腐鮑魚,食落覺得煙煙韌韌,幾有咬口,水雲酸酸地,絲狀,一條條,有一粒粒蟹膏喺細磚嘅豆腐面,豆腐幾滑刺身三點帆立貝好新鮮,食落覺得幾煙靭,中拖羅好肥美,一大嚿食落覺得啖啖肉 海膽和牛他他海膽撈埋切成一粒粒嘅和牛,刺身中間仲有黑松露醬,撈咗蛋黃醬嘅海膽和牛他他擺喺脆餅入邊食,外脆內軟嘅口感,成個配搭都好正季節野菜盛盒一大盒唔同種類嘅蔬菜,有生菜🥬金菇,洋蔥🧅南瓜等等,職員親自煮俾我哋食,幾鍾意南瓜,甜甜地~薄片生菜配埋和牛肉,食都好好味😋金菇同洋蔥嘅配搭都好正美國熟成肉眼雪花紋狀嘅肉眼,一大塊,同樣係職員整俾我哋食,撈埋佢嘅蛋黃醬食一流日本和牛西冷雪花紋狀嘅和牛西冷,配埋佢嘅蛋黃醬食,入口即溶,口感超級豐富,仲有啲白飯,減少佢嘅油膩感,和牛西冷超級正麵豉湯食完壽喜燒要飲返一碗熱辣辣嘅麵豉湯,解膩好清甜嘅麵豉湯,飲完好飽肚蟹肉蟹籽釜飯一大個石鍋入面有炒到熱辣辣嘅釜飯,好足料嘅蟹肉,仲有任添蟹籽,好大粒嘅蟹籽,係爆珠

海膽和牛他他

季節野菜盛盒

美國熟成肉眼

日本和牛西冷

麵豉湯

蟹肉蟹籽釜飯
一大個石鍋入面有炒到熱辣辣嘅釜飯,好足料嘅蟹肉,仲有任添蟹籽,好大粒嘅蟹籽,係爆珠嘅感覺,超級豐富
2024-12-06
2024-12-04 178 浏览
同老公慶祝周年紀念,天氣涼涼地想食壽喜燒慶祝。是次點左Supreme Wagyu Set前菜三點:白子、姬松鮑魚、日本番薯白子口感軟滑,以酸汁調味,沒半點腥味。鮑魚軟腍入味,番薯綿密鬆化。刺身三點:拖羅、、帶子、赤鯥海膽和牛他他和牛粒加入蔥花生蛋黃,配上鮮甜海膽,以糯米餅盛起同吃,入口鬆化鮮美而不膩。茶碗蒸茶碗蒸上配上鰻魚及山椒 ,山椒的香氣令其更清新!壽喜燒包括A5級的和牛肉眼及A4的和眼西冷及厚切牛舌。和牛只煎一邊,另一面以蒸氣蒸熟,入口嫩滑如絲綢,脂香四溢,配上丸洲雞蛋黃中和膩感。牛舌牛舌爽口鮮嫩,搭配淡雪鹽及蔥花增添香氣。吃完肉類以溫熱清湯解膩。和牛黑松露烏冬黑松露味甚香,每條烏冬都充滿黑松露,份量十足!甜品開心果雪糕及蜜瓜,清甜作結。
同老公慶祝周年紀念,天氣涼涼地想食壽喜燒慶祝。
是次點左Supreme Wagyu Set
前菜三點:白子、姬松鮑魚、日本番薯
白子口感軟滑,以酸汁調味,沒半點腥味。
鮑魚軟腍入味,番薯綿密鬆化。
刺身三點:拖羅、、帶子、赤鯥
海膽和牛他他
茶碗蒸
茶碗蒸上配上鰻魚及山椒 ,山椒的香氣令其更清新!
壽喜燒
包括A5級的和牛肉眼及A4的和眼西冷及厚切牛舌。
牛舌
牛舌爽口鮮嫩,搭配淡雪鹽及蔥花增添香氣。
吃完肉類以溫熱清湯解膩。
和牛黑松露烏冬
黑松露味甚香,每條烏冬都充滿黑松露,份量十足!
甜品
開心果雪糕及蜜瓜,清甜作結。
📍壽兵衛😍銅鑼灣超高質素壽喜燒👍點咗兩個套餐🤪分別係 ~Deluxe Wagyu Set $980 😘~Supreme Wagyu Set $1280😍兩個set既嘢食大致相同🥳Supreme set 會由A4和牛upgrade做A5和牛🥳以及刺身拼盤會比較豐富👍😘~壽喜燒和牛質素真係非常之正😍😍兩塊都係超級靚部位(包括西冷同肉眼)👍都係超大塊🤩入口即溶🤪師傅功力深厚😘味道調配得勁好👍~燒牛舌😍好耐冇食過咁正嘅牛舌🥳比牛舌專門店做得更好👍👍質感非常正🤤😘~海之幸刺身四點😛新鮮高質素嘅刺身拼盤😍拖羅入口即溶😛帆立貝勁大粒😘質感亦都非常之正👍~和牛刺身🥳海膽和牛他他😍同壽喜燒嘅和牛一樣咁高質😛入口即溶👍海膽非常新鮮🥳食到停唔到口啊👍~餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次經過呢頭一定再嚟食😎📍壽兵衛 - 壽喜燒專門店 (銅鑼灣)銅鑼灣銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅12樓
📍壽兵衛😍銅鑼灣超高質素壽喜燒👍

📍壽兵衛 - 壽喜燒專門店
(銅鑼灣)

銅鑼灣銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅12樓
2024-11-24 205 浏览
朋友响銅鑼灣返工所以就搵間佢公司附近既餐廳响openrice 訂了枱餐廳會早一日用WhatsApp同你確定訂座仲會send埋Menu俾你選定食物方便餐廳預備食材餐廳店員服務非常好我哋點了set lunch嘅關東壽喜燒可以揀美國牛或日本牛我們點了日本牛$328日本牛係唔同啲非常嫩滑入口即溶沙律都好新鮮甜品嘅綠色雪糕以為係抹茶味店員介紹嘅時候原來係開心果味開心果味非常濃
朋友响銅鑼灣返工
店員介紹嘅時候原來係開心果味
開心果味非常濃
1961 浏览
2024-11-21 147 浏览
與友人慶生,選址壽兵衛,由專人服務烹調壽喜燒,滿滿的儀式感。前菜三點:白子、姬松鮑魚、日本番薯11月又是白子當造的日子,口感綿密柔滑,入口即溶,配上酸汁,甚是開胃;姬松鮑魚入口軟滑入味;番薯香甜蜜糯。刺身四點:拖羅、牡丹蝦、帶子、赤鯥赤鯥輕輕炙燒,帶出油香,入口帶點咬勁。和牛紫菜卷和牛刺身配止洋蔥和蔥花,油香十足;和牛粒以鮮甜海膽點綴,用紫菜卷起同吃,入口盡是鮮美。茶碗蒸吃完濃郁和牛,以清淡而嫩滑的茶碗蒸清清口腔,暖暖胃。Deluxe Wagyu Set的和牛用上A5級的和牛肉眼及A4的和眼西冷,另外較深色是的熟成牛。熟成牛配上蘭王蛋同吃,肉味香濃而軟嫩。厚切牛舌以帶米香的淡雪鹽調味,配上洋蔥同吃。和牛建議食法:先嘗和牛原味,再與蛋醬同吃,最後一口配上白飯,三重享受。吃完3片濃郁牛肉,送上清湯解膩。滿溢筋子釜飯釜飯加入和牛及黑松露,另配三文魚子任加,極盡奢華!最後是開心果雪糕及蜜瓜 !
前菜三點:白子、姬松鮑魚、日本番薯
刺身四點:拖羅、牡丹蝦、帶子、赤鯥
赤鯥輕輕炙燒,帶出油香,入口帶點咬勁。
和牛紫菜卷
茶碗蒸
吃完濃郁和牛,以清淡而嫩滑的茶碗蒸清清口腔,暖暖胃。
熟成牛配上蘭王蛋同吃,肉味香濃而軟嫩。
厚切牛舌以帶米香的淡雪鹽調味,配上洋蔥同吃。
吃完3片濃郁牛肉,送上清湯解膩。
滿溢筋子釜飯
釜飯加入和牛及黑松露,另配三文魚子任加,極盡奢華!
最後是開心果雪糕及蜜瓜 !
2024-11-18 170 浏览
最近剛從日本旅行回來心中對壽喜燒的追尋依然揮之不去這家餐廳的獨特之處在於主廚親自為食客烹煮每一道菜都充滿了用心與細緻的工藝不僅能享受美味更能在烹飪的過程中感受到那份溫馨與互動和朋友一同分享這份美食讓整個用餐體驗變得更加圓滿和愉悅Deluxe Wagyu Set $980Supreme Wagyu Set $1280✨前菜三點前菜包括磯煮鮑魚、蟹膏豆腐和水云菜。磯煮鮑魚鮮味十足,口感彈牙;蟹膏豆腐滑溜順口,入口即化,蟹膏的鮮味更是讓人陶醉;水云菜則搭配酸汁,清新開胃,十分提神。😬✨Deluxe刺身三點/Supreme刺身四點北海道帆立貝、鰤魚、大拖羅刺身厚切而且非常新鮮,肉質肥美,讓人一口接一口。 Supreme Wagyu set會多一隻牡丹蝦🤣✨Deluxe - 海膽和牛他他海膽、和牛和鵪鶉蛋的混合,盛載在薄餅殼中,無論味道還是口感,都讓人驚喜不已!✨Supreme - 和牛刺身&和牛紫菜卷 和牛超級香,朋友食到心心眼,和牛紫菜卷仲有海膽配襯,真係好好味🤣✨季節野菜盛盒這道菜包含多種新鮮蔬菜,如冬菇、豆腐、南瓜和娃娃菜等,吸收了壽喜燒的汁液和和牛的肉汁,味道鮮甜,清新不膩。✨Supr
最近剛從日本旅行回來

Deluxe Wagyu Set $980
Supreme Wagyu Set $1280

✨前菜三點

✨Deluxe刺身三點/Supreme刺身四點
北海道帆立貝、鰤魚、大拖羅
✨Deluxe - 海膽和牛他他

✨Supreme - 和牛刺身&和牛紫菜卷

✨季節野菜盛盒

✨Supreme - 香煎牛舌芯
搭配微辣的蘿蔔蓉,並加入日本淡鹽和酸汁,風味獨特,令人回味。

✨和牛選擇
Supreme分別有A4和A5的肉眼和西冷,而Deluxe就會有A4和牛,五分熟的和牛嫩滑可口,油脂與壽喜燒的蛋和飯混合,十分美味。

✨舞茸菇清湯
舞茸口感滑嫩,湯底清香四溢,清淡而不失風味,讓人忍不住一口口喝。

✨Deluxe - 筋子釜飯
用枝豆、松葉蟹肉和黑松露醬烹調,最後在飯面上撒上三文魚籽(魚籽可以無限添加),對於喜愛魚籽的我來說,實在是太過滿足了!

✨和牛炒烏冬
充滿黑松露味的和牛炒烏冬,份量十足,又香又飽肚❤️
甜品
去到最後後尾上咗個甜品,係士多啤梨雪糕加蜜瓜,超級甜,一個好的結尾👍🏼

🍴壽兵衛 - 壽喜燒專門店 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅12樓
📞5404 0522
位於繁華銅鑼灣的壽兵衛,無疑係壽喜燒愛好者的天堂。今次同朋友試咗兩個set,分別係delux wagyu set & supreme wagyu set首先登場的是牛奶凍滑順的口感和淡淡的奶香,為整個用餐體驗開了一個好頭磯煮鮑魚鮑魚鮮嫩,配上特製的醬汁,讓人忍不住多吃幾口。而柚子八爪魚則帶來清新的酸甜味道,讓人感受到海洋的氣息凡立貝、鰤魚、toro、牡丹蝦每一種食材的新鮮度都讓人印象深刻,特別是牡丹蝦,肉質鮮甜 和牛系列壽兵衛的和牛系列更是讓人心動和牛紫菜卷和和牛他他的搭配,展現了和牛的多樣吃法和牛紫菜卷的口感酥脆,而和牛他他的肉質細膩,搭配特製醬汁,每一口都讓人感受到奢華馬友山椒茶碗蒸山椒的香氣與茶碗蒸的柔滑完美融合,給人一種溫暖的感覺美國熟成牛脷芯7成熟的火候掌握得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,令人驚艷之後就到主角A4、A5肉眼A5肉眼比較出色油花分布均勻,咬下去的瞬間仿佛在舌尖上融化特別推薦A4西冷帶有獨特的肉香,脂肪分布分明,5成熟煮恰到好處,肉質極為柔軟配上蘭王蛋,沾少少蛋漿再配白飯,回味無窮黑松露烏東松露的香氣與烏東的Q彈口感相得益彰。師傅問我哋想食重口味定正常,我哋揀咗重口味,

首先登場的是牛奶凍
滑順的口感和淡淡的奶香,為整個用餐體驗開了一個好頭

磯煮鮑魚

凡立貝、鰤魚、toro、牡丹蝦
每一種食材的新鮮度都讓人印象深刻,特別是牡丹蝦,肉質鮮甜

和牛系列

壽兵衛的和牛系列更是讓人心動
和牛紫菜卷和和牛他他的搭配,展現了和牛的多樣吃法

馬友山椒茶碗蒸
山椒的香氣與茶碗蒸的柔滑完美融合,給人一種溫暖的感覺

美國熟成牛脷芯
7成熟的火候掌握得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,令人驚艷

之後就到主角
A4、A5肉眼
A5肉眼比較出色油花分布均勻,咬下去的瞬間仿佛在舌尖上融化

特別推薦A4西冷

黑松露烏東
松露的香氣與烏東的Q彈口感相得益彰。
師傅問我哋想食重口味定正常,我哋揀咗重口味,師傅就加咗好多黑松露去炒,勁香黑松露味

滿溢筋子松業蟹飯
鮮甜的蟹肉和米飯的搭配好match
師傅會首先淋一羹三文魚籽落碗飯度,然後話唔夠再加,之後我地添左好多羹,完全係滿滿當當既滿溢筋子飯!正呀

最後配上清湯消滯,仲有雪糕作結