2020-04-13
是咁的~壽司郎進軍左香港都幾個月但實在係太受歡迎根本就訂唔到枱一直都想試好耐今次終於的起心肝同女朋友仔包黎到黃埔分店walk-in搏一搏啦十二點前黎到但一等就等左個半鐘頭喇入到去就即刻瘋狂係咁禁野食,其實就唔止叫左下面咁少嘅不過篇幅會太長所以下面係重點d嘅野食油甘魚壽司在場燈光影響左手機嘅效果,實物份油甘魚充滿光澤食落亦好香魚油味,唔少人驚食油甘魚因為會有陣腥味,而腥味一般係因為處理得唔好或者唔新鮮先會咁,但呢到就完全冇呢個問題唔記得真名叫咩嘅燒牛肉壽司,係燒得非常之香,燒左嘅牛肉d油逼曬出黎食落係好甘香不過如果塊牛肉熱辣辣咁嘅話就會更香更好食喇鰻魚壽司食鰻魚好基本就係要冇骨,呢樣根本野呢到都做到証明處理鰻魚嘅功夫都做得唔錯而且鰻魚厚薄適中,魚肉細緻嫩滑,連埋彈牙嘅鰻魚皮~呢到嘅鰻魚壽司好出色蟹腳壽司(真名又唔記得)呢個幾驚喜,因為一般呢種壽司應該係會灼熟條蟹柳位,或者至少都半生熟不過呢件壽司就完全係生蟹腳,所以食落嘅口感就並唔係一絲絲蟹肉嘅質地而係類似布甸狀嘅口感,配合埋淡淡嘅蟹肉清香,食材非常新鮮呢個係一件頭嘅國產牛壽司牛肉好嫩滑但肉味唔濃反而上面個燒牛肉更加出色,不過呢個一件頭配
呢個係一件頭嘅國產牛壽司牛肉好嫩滑但肉味唔濃反而上面個燒牛肉更加出色,不過呢個一件頭配埋d洋蔥絲感覺都好fresh
大拖!可以話係呢到嘅重點好似話啱啱開業果陣係17蚊件抵到痴線,就算而家賣番27蚊我都覺得性價比好高大拖真係充滿魚油香而且係非常接近入口即溶唯一落差就係有少少筋,前後我地叫左三件都有一件係再多d筋,不過壽司郎定位始終唔係d咩高級壽司餐廳係行平民化嘅迴轉壽司,加上27蚊呢個價錢少少筋我覺得可以接受因為佢真係好鮮甜好香
海螺兩食呢個係兩種唔同食法嘅海螺一種係最原始嘅刺身另一種就係火炙食呢d貝類,刺身就最能夠食得出食材最原始天然嘅味道,呢隻螺係好爽脆亦有少少貝類嘅香味,加少少檸檬汁嘅話佢個貝香味會更加突出反而火炙海螺就破壞左爽脆嘅味道,熟左嘅海螺口感偏淋,失去左螺嘅獨特性,都係生嘅啱我多d
深海池魚壽司池魚係一種魚腥味比較重嘅魚,所以一般都會係薄切而壽司郎嘅池魚壽司都有加薑蓉同蔥粒僻腥,不過份量掌握得唔好所以食落淨係食到薑味根本食唔到池魚嘅魚味,薑呢d咁重味嘅野其實真係少少一點就已經好足夠所以我食第二件嘅時候就撥走曬d薑先食,食番個原味道呀嘛不過呢到嘅池魚冇乜特別,唔腥但魚味亦唔夠,普普通通咁啦
鮮鮑魚壽司聽講呢個係期間限定呢個真係幾正,雖然鮑魚本身係d冇乜味嘅海產黎,但單從光澤度同爽口嘅口感都食得出用料嘅新鮮呢個都值得一試
赤貝壽司呢個係我幾鐘意食嘅一種貝類因為好鐘意佢獨有嘅血腥味赤貝亦係行爽口路線嘅貝類,佢嘅爽脆程度低過上面講嘅海螺但又脆過頭先嘅鮑魚,而呢到嘅赤貝血腥味比較重,如果本身唔鐘意d味道重嘅朋友仔就要注意喇
北寄貝壽司佢就同頭先嘅螺、鮮鮑魚、赤貝係行完全唔同嘅路線,北寄貝口感係屬於彈牙,而且呢到嘅北寄貝挺身肉質厚,如果本身係北寄貝fans嘅話一定要食!
最後一款要講嘅就係帶子喇呢到係用上日本產嘅帶子,特點係肉質厚味道鮮甜,新鮮嘅帶子唔會好淋,食落係會有一種彈牙厚實嘅感覺,帶子呢個位係屬於佢嘅肌肉位,用黎控制殼嘅開合,肌肉如果係淋嘅話就一定係代表唔新鮮,呢個原則基本上適用喺所有貝類刺身到,因為通常食開嘅都係佢地用黎控制開合嘅肌肉位,一定係有d肌肉纖維先代表新鮮嫁
總結一下,壽司郎嘅用料係好新鮮,唔少食材都註明日本係原產地,單憑呢點用呢到價錢食到咁多日本新鮮食材已經好抵,佢地嘅壽司飯當然都係用上日本珍珠米,而且通常呢d講求速率嘅壽司店握壽司嘅力度都掌握得唔好,好易一夾就散,呢到嘅問題唔算大當然遇然都會有兩件係好易散但整體平均黎講呢方面都係合格嘅當人地集團要放棄年青人嘅時候我地係咪都應該要轉移下習慣呢,雖然呢到排隊嘅時間一定長過果到但類近嘅價錢可以食到質素更好嘅壽司,加上壽司郎喺香港嘅業務只係屬於初期,只要keep住咁多人幫襯就一定會再開多好間分店!到時就睇下邊個放棄邊個喇