2021-08-22 748 浏览
酸辣湯味道正常,酸辣程度及稀杰度都算正常,味道都OK好味!上海炒年糕都炒得唔錯,年糕唔會炒到黐埋一舊分唔開,唔算特別多油,獻汁都掛滿年糕同食物上面,但又唔會太稀太多,味道正常。擔擔麵跟鍋貼麵都叫爽,小辣,加埋麻醬,味道正常。鍋貼醬汁好豐富,吉隻筷子落去,醬汁即刻噴出嚟,咬落口啲汁繼續不絕咁流出來,好味。黑糖糕做到蜂巢效果,甜度適中,比較「粒」口,彈牙度都OK。魚肚水餃魚肚同餃子各有兩件,魚肚都好厚肉,可惜餃子個皮來的時候已經穿咗,味道預期當中。生煎包煎得都好香口,味道正常。
酸辣湯
味道正常,酸辣程度及稀杰度都算正常,味道都OK好味!

上海炒年糕

擔擔麵跟鍋貼

黑糖糕
做到蜂巢效果,甜度適中,比較「粒」口,彈牙度都OK。

魚肚水餃

生煎包
煎得都好香口,味道正常。
2021-05-27 519 浏览
經過天盛商場同朋友揀咗 上灘軒 呢間上海菜食肆午市都多選擇有set有點心嗌set有跟嘢飲 所以你唔叫開茶嘅話可以唔收茶錢~~1️⃣回鍋肉 (lunch set 跟白飯跟餐飲) $59 +$5 轉菜飯 +$20 蒜蓉菜芯💬回鍋肉肥瘦適中啲汁好送飯😂😂不過越食越鹹 最後要攞水洗洗🥵而且配菜略生 有啲硬菜飯幾好味雖然菜較少但有飯香而且唔油膩🤞加廿蚊有一碟蒜蓉時蔬抵到爛!大大碟不過有啲油出面食中菜係唔健康㗎啦~~□■□■□■□■□■□■□■□■□■2️⃣水煮魚 (lunch set 跟白飯跟餐飲) $68💬叫咗少辣嚟到係微微微微辣🤔所以嗜辣嘅人可以叫佢特辣😂😂魚片分量都多起碼有八九塊厚肉不過唔算滑嫩配料好足有粉皮 木耳 芽菜 冬菇■□■□■□■□■□■□■□整體嚟講味道一般 3/5服務都ok 冇其他食評講嘅問題(可能我好彩~~不過我覺得喺屋邨商場嚟講價錢略貴🥵食個lunch人均都成$90窮啊啊啊啊啊啊啊啊😭😭😭
經過天盛商場
同朋友揀咗 上灘軒 呢間上海菜食肆
午市都多選擇

有set有點心
嗌set有跟嘢飲 所以你唔叫開茶嘅話可以唔收茶錢~~

回鍋肉

不過越食越鹹 最後要攞水洗洗🥵
而且配菜略生 有啲硬
菜飯幾好味
雖然菜較少但有飯香而且唔油膩🤞
加廿蚊有一碟蒜蓉時蔬抵到爛!

大大碟不過有啲油

出面食中菜係唔健康㗎啦~~

□■□■□■□■□■□■□■□■□■

有粉皮 木耳 芽菜 冬菇

■□■□■□■□■□■□■□
整體嚟講味道一般 3/5
服務都ok 冇其他食評講嘅問題
(可能我好彩~~

不過我覺得喺屋邨商場嚟講價錢略貴🥵
食個lunch人均都成$90
窮啊啊啊啊啊啊啊啊😭😭😭

2021-05-25
水煮魚
2021-01-30 634 浏览
今日我同朋友下午黎到天水圍,第一次黎天盛商場覓食,路過哩間野,見人唔多就想試下。入到去,招呼我地落座嘅服務員表示可以隨便揀位坐,咁我地就是但坐。落座時發現d檯凳擺得好密,我地逼下逼下先坐得入去。然後個服務員就遠遠咁講:「xxxxx先可以坐」。我地兩個都聽唔清佢講乜,佢又重複講左一次,我地都係聽唔明!佢講到好快,一舊舊咁!最後仲有d態度唔多好!我地坐果個位係三張檯拼埋,最右果張貼左「禁止使用」,咁意思姐係中間同左邊果張可以坐啦!後來我地往後邊睇先見到有d檯擺好左碗,就估佢意思係擺左碗果d先可以坐,我地就自己換過去。同時聽到果位服務員大聲對佢同事講:「我叫坐佢地唔好坐,佢地係都要坐!」我心霖,我地第一次黎!點知間鋪點安排座位??一般都係無貼野嘅檯都可以坐架啦。點知有咩規矩啊?佢咁唔耐煩同埋背後講到咁大聲,我覺得唔係好好咯!大不了我就唔食,所以我地走左,又唔係免費,唔應該受氣~

大不了我就唔食,所以我地走左,又唔係免費,唔應該受氣~
2021-01-30
2020-10-10 658 浏览
每逢星期六日2:30開始,外灘軒就會有下午茶孖寶優惠,有粉面飯配一個點心加飲品都係大約$43至$52左右, 另加一收費。之前都已經食過幾次,食過幾次揚州炒飯幾好味,今日再叫一次,不過今次水準略為失望,飯身偏硬, 炒得略為燶咗少少, 生菜切得比較大件, 味道比起之前未夠濃味, 叉燒同火腿少咗啲,蝦就冇問題幾好。另外點心方面我點了雞絲粉皮,呢個係必點的, 粉皮煮得夠林亦不失爽口的口感, 胡麻醬加上芝麻,青瓜同雞絲, 10分開胃,所以每次前菜都必定叫雞絲粉皮。同行的朋友點了上海粗炒, 味道口感非常好, 調味適當,有少量冬菇同雞髀菇,白菜更加唔少得, 麵身類似烏冬不過硬身少少, 可以話炒得靚, 同埋好味!點心配左鮮蝦春卷,春卷皮油左些少,但係味道係好味,而且有原粒鮮蝦在內, 皮都係脆, 即叫即炸。嘢飲方便叫咗熱利賓納同埋凍檸茶, 份量味道都不錯,整體來說係一個抵食嘅下午茶餐,如果可以等到下午茶時間, 絕對可以當一個飽肚嘅午餐充飢。

楊州炒飯

雞絲粉皮

上海粗炒

2020-10-10
雞絲粉皮
上海粗炒
2020-08-18 509 浏览
媽咪話之前食過呢間早餐,覺得唔錯。同佢下午茶黎食,佢一個套餐有一個主食再加一款小食。我叫左酸辣湯同雞絲粉皮,再加凍檸水。首先,凍檸水一上黎,成個杯痴住勁多糖漿,好痴笠笠。酸辣湯份量好大,不過唔好食,調味唔開胃。而且成撻生粉未融曬都係碗到,我只係食左三分一。雞絲粉皮我同媽咪食左2條就無食,粉皮痴實曬仲要無咩味。媽咪叫左雪菜拉麵都好難食,配搭好怪,食剩一半。一定要提既係服務態度好惡劣。我地落單就好唔耐煩,同佢講太淡味,想要辣椒醬,佢就大大聲問要咩,黑曬面。總之下次一定唔會再去,難聽講句,就算請我都唔會去呢間食。
雞絲粉皮我同媽咪食左2條就無食,粉皮痴實曬仲要無咩味。
媽咪叫左雪菜拉麵都好難食,配搭好怪,食剩一半。

2020-06-29 383 浏览
呢幾日返左娘家住,今日媽媽放假帶埋囡囡3代同堂去飲個午市茶。之前都食過幾次嘅外灘軒,疫情緩和後場面都多左好多返半日剛放學嘅學生family, 不過隔離措施欠奉,枱與枱之間好近又無圍板叫左份乾炒牛河套餐連凍利賓納,3個點心分別係 馬拉糕,燒賣4粒,牛肉球3粒,普洱茶。得出嘅結論係上海菜5好叫中式點心超級難食 平時都好食得伏野嘅我地都嫌牛肉球同燒賣超咸同有怪味, 喼汁5係喼汁,燒賣脹卜卜似乎用料有問題牛河過得去,但無茶餐廳嘅嫩牛,但起碼入到口馬拉糕略甜 但已經係全場最好食 利賓納比例太多,媽媽溝左成3杯水先變返正常味記得之前黎食5係咁差,真係5敢再幫襯,5知係咪疫情轉左師傅,希望改善下

得出嘅結論係上海菜5好叫中式點心

牛河過得去,但無茶餐廳嘅嫩牛,但起碼入到口

馬拉糕略甜 但已經係全場最好食
利賓納比例太多,媽媽溝左成3杯水先變返正常味

2020-06-29
  • 馬拉糕
2020-03-16 599 浏览
天盛呢間外灘軒我都間唔中會食,佢午市同下午茶都幾好,有SET揀,免茶位費。下午菜50蚊左右就有一個主菜,一份小食,同一杯飲品,4人一齊食,開心share都幾好架!我成日都嗌的擔擔麵,濃濃花生醬加入少許辣醬,非常惹味﹐麵條好掛湯,每啖都食到香濃的花生味! 但係肉醬好似少左好多,唔係咁好喎@@干炒牛河牛肉細滑,有鑊氣,味道岩岩好!妯油抄手,酸甜的醋好味!平均每人都係50左右,下午茶冇茶位費,都係一個唔錯選擇!

干炒牛河
牛肉細滑,有鑊氣,味道岩岩好!

妯油抄手,酸甜的醋好味!

平均每人都係50左右,下午茶冇茶位費,都係一個唔錯選擇!
2020-02-24 345 浏览
曾在這吃過晚餐,記得松子魚好吃,今次朋友提議在此吃早餐。兩年未來過,桌椅似乎變舊了,被安排在店最裡面位置,燈較暗,環境一般😅。點了個醒晨超值孖寶,只要約$22,價錢看上去很抵,更有我一向喜愛的菜苗餃可選!可是銀汁粉湯淡,銀針粉吸不了湯汁之餘似乎只剩粉味😂,後來要加抄手辣汁才叫較易入口。菜苗餃也令人失望😞,皮是薄,但餡料味道淡,無蝦味,菜也提不了味。這個孖寶真「伏」。接來來到鮑汁雞腳,服務員提醒要盡快吃,我想原因是因為冷掉就變腥吧。雞腳皮韌,不入味,再次令人失望。幸好紅油炒手打救了今天的早餐,炒手餡料豐富,上面鋪的辣椒醬妙極👍🏻,正中我胃口!整體早餐食物味道一般,點心以酒樓味道較佳,還是在這用晚餐就可。
曾在這吃過晚餐,記得松子魚好吃,今次朋友提議在此吃早餐。

三絲湯銀針粉
鮮蝦菜苗餃

鮑汁雞腳

紅油抄手

蜜汁叉燒腸
2020-01-23
$70 (早餐)
紅油抄手
2019-11-17 453 浏览
今日朝早去左飲茶,誤打誤撞入左去呢間唔算太full既外灘軒。講真,佢既價錢都真係唔算便宜,而且選擇亦唔算太多,我覺得真係唔係好抵。我地一行4人最後叫左燒賣,皮蛋瘦肉粥配菜苗餃,牛栢葉,小籠包,生煎包,鳳爪。粥比較稀同埋我覺得有啲咸。鳳爪算正常,但我本身麻麻地佢。燒賣最failed...甩哂色又唔好食。菜苗餃,小籠包,牛栢葉唔推薦都無劣評。生煎包唔得。。。無味,唔香,而且餡又少。。。似個底有色,乾左水既蒸包咁既質素加上價錢,無乜必要都唔會再黎食。。。

粥比較稀同埋我覺得有啲咸。

鳳爪算正常,但我本身麻麻地佢。

燒賣最failed...甩哂色又唔好食。

咁既質素加上價錢,無乜必要都唔會再黎食。。。
2019-11-17
早餐
2019-05-13 704 浏览
從未食過咁難食嘅嘢叫左三樣,全部都難食!首先叫左片皮鴨。勁多肥膏,膻味極度濃烈,望到都反胃。有圖為證,肥到爆炸跟住到小籠湯包,以為難食極有限!點知一咬落去成陣膠味,想爆粗!有無搞錯,係咪玩具黎架?夾硬閉氣地吞左一粒,其餘放番入個籠到🙄🙄最後到煎鍋貼!睇個樣都已經眼都突埋🙈⋯⋯塊皮硬過鐵釘,未食完一粒牙骹都軟埋。零分都比多佢好後悔入左呢間嘢!失望至極!無下次!
從未食過咁難食嘅嘢

叫左三樣,全部都難食!
首先叫左片皮鴨。勁多肥膏,膻味極度濃烈,望到都反胃
。有圖為證,肥到爆炸

?夾硬閉氣地吞左一粒,其餘放番入個籠到🙄🙄

好後悔入左呢間嘢!失望至極!無下次!

2019-05-08 558 浏览
呢日慶祝母親節,屋企人鐘意食中餐,所以近近地就揀左屋企附近既上海菜!一入到去坐,經理己經同我講片皮鴨買剩2隻,問我要唔要一隻,於是我就拿拿臨叫左一隻先。片皮鴨係會即場幫你切,隻鴨都幾細隻下,切左出黎大約只有12片到。不過佢算平,$138連一打薄餅同配料,有青瓜蜜瓜同醬料。薄餅薄到透光,片皮鴨好有油香,幾好食喎!由於一鴨兩味,另外一味我地叫左鴨絲粉皮,粉皮幾有咬口,呢碟野炒得幾香口,但個人認為如果可以加D辣既話效果更佳。奶油津白幾有驚喜,好CREAMY,汁同菜既比例岩岩好。上海炒年糕一上台就覺得個色水差咁D,所以味道都係差咁D,有D失望。醉雞同樣唔夠入味。松子魚味道就幾好,又夠多汁,不過細條左D!仲有叫左小籠包同生煎包,兩樣都合格,不過就唔好期望超好食啦。全晚最失望一定係甜品MENU,本身餐牌上己經得好少選擇,連高力豆沙、豆沙鍋餅呢D基本甜品都無,我同屋企人睇中左佢既薑汁糕,但結果叫個時賣晒,但我明明個時只係夜晚八點左右。希望甜品方面可以改善下啦。

2019-05-04
  • 片皮鴨
2019-03-18 546 浏览
呢間係食上海菜,唔係友人話我知有得飲茶我都唔知我地一同3人去左飲個早茶先店內環境裝修係幾靚,而且鐘意呢到飲茶唔係好嘈,靜靜地可以傾下計~週日11點後重有一張新點心紙,不過D野食太飽肚我地無叫到~食物質素唔差WOR,我地一共點左8個點心,每樣都好食,唔太咸,牛肚牛百葉爽口彈牙,樣樣都係熱騰騰送上檯,食物都唔需要等好耐就有得食外灘軒地址 :天水圍天靖街3號天盛商場1樓122號舖電話號碼:27619800營業時間:星期一至日07:00 - 22:30
呢間係食上海菜,唔係友人話我知有得飲茶我都唔知
我地一同3人去左飲個早茶先
週日11點後重有一張新點心紙,不過D野食太飽肚我地無叫到~

外灘軒
地址 :天水圍天靖街3號天盛商場1樓122號舖
電話號碼:27619800
營業時間:星期一至日07:00 - 22:30
2019-03-17
$80 (早餐)
2019-01-19 679 浏览
老婆收工話想去食上海菜,之後諗到呢度都食過幾次,質數都尚可,我就早d去等位,好好彩早到左,2個人都好快有位。老婆到左之後,就由佢點餐,佢鍾意食點心,就點左小籠包及鍋貼。鍋貼熱辣辣,大大隻,餡料又多,每人食兩隻都有d飽肚,至於小籠包都不差,好多湯汁。每次來到都必定點選呢兩樣點心另外我地叫左半隻片皮鴨2食,不過就等左好耐囉,起碼都有半個鐘,亦都吹左幾次單先來到。鴨件唔算大件,兩個人食就岩岩好。其他鴨件就用黎整津白豆腐鴨湯,豆腐非常之滑,個湯唔錯。

其他鴨件就用黎整津白豆腐鴨湯,豆腐非常之滑,個湯唔錯。
2019-01-19
$127.5
2019-01-02 518 浏览
平安夜有得收早,所以約埋老公一齊撐抬腳,來到天盛商場,都有好多食店選擇,最後揀左呢間食飯,因為未食過,二來食上海野,好岩我地口味😋因為得兩個人,叫唔到咁多野,所以揀啲自己最鍾意食既,揀左三樣點心及一個孖寶😅鮮肉窩貼($34) - 熱辣辣,唔太油,好食!招牌灌湯小籠包($36) - 必叫,正!紅油抄手($36) - 皮就厚左啲🤪孖寶($198) - XO醬脆瓜蝦球及砂窩金腿雲吞雞:蝦球好大隻,好惹味,值得推薦👍🏻

鮮肉窩貼($34) - 熱辣辣,唔太油,好食!

招牌灌湯小籠包($36) - 必叫,正!

紅油抄手($36) - 皮就厚左啲🤪

2018-12-24
  • XO醬脆瓜蝦球
  • 招牌灌湯小籠包
  • 鮮肉窩貼
2018-04-08 1197 浏览
垃圾地方垃圾管理女部長态度十分極恶劣排队等位等于不用排队,每個人在取飛排隊,突然有兩個人沖入去攞位,之後有個部長給位他們,之後立即投訴被打尖投诉部長態度十分惡劣不願處理,被漠视,部長可以乱畀人入来坐态度非常恶劣。永遠不會去這個垃圾地方消費。
垃圾地方垃圾管理女部長态度十分極恶劣[2018-4-8]排队等位等于不用排队,每個人在取飛排隊,突然有兩個人沖入去攞位,之後有個部長給位他們,之後立即投訴被打尖投诉部長態度十分惡劣不願處理,被漠视,部長可以乱畀人入来坐态度非常恶劣。永遠不會去這個垃圾地方消費。
2018-04-08