2024-03-19 75 浏览
夢亞萊泰國餐廳位於洪水橋輕鐵站附近,係一間主打正宗泰國菜的餐廳。餐廳環境舒適,設有戶外同室內座位。餐牌亦選擇豐富,有齊泰式小食、湯、主菜、甜品等。我同朋友叫咗幾款招牌菜:•炸蝦餅:蝦餅炸得金黃酥脆,蝦肉爽彈,配埋甜酸醬,非常開胃! •沙嗲串燒(豬/雞)6串:沙嗲醬香濃,豬肉同雞肉都烤得夠晒好味! •飛天炒通菜:通菜爽脆,蒜香味濃郁! •泰式冬陰公明爐魚:冬陰公湯酸辣夠味,魚肉鮮嫩,如果再多D 湯就好啦! •泰式乾炒豬肉河:河粉炒得乾身,豬肉軟嫩,味道正宗! 平日晚上7點已經差唔多爆晒, 建議要BOOK 定位!

我同朋友叫咗幾款招牌菜:

•飛天炒通菜:通菜爽脆,蒜香味濃郁!
•泰式乾炒豬肉河:河粉炒得乾身,豬肉軟嫩,味道正宗!

平日晚上7點已經差唔多爆晒, 建議要BOOK 定位!
2024-03-19 60 浏览
夢亞萊泰國餐廳位於元朗洪水橋大街11號地舖餐廳鄰近洪水橋站同田心居是一座天藍色的建築物,非常搶眼餐廳可以坐室外,係花園用餐,非常寫意或者坐室內,地方寬敞餐廳廚師係地度泰國人,所煮既泰國菜非常地道風味特別推薦鐵板蠔仔煎蛋熱辣辣鐵板上蠔仔大大隻,非常飽滿煎蛋金黃色脆卜卜黃咖哩雞雞柳條非常滑咖哩有椰汁,微辣有洋蔥,薯仔非常美味可以配埋薄餅薄餅煎得夠香同乾身點咖哩汁非常正海鮮炒河有爽口的蝦,爽口魷魚大大隻青口配菜有紅蘿蔔,椰菜,炒得爽脆河粉非常滑菠蘿海鮮炒飯飯粒有臘腸同提子乾粒粒爽身有蝦,魷魚,青口仲有腰果,肉鬆原隻菠蘿上造型靚啤酒雪得夠凍麥味夠香夠醇
夢亞萊泰國餐廳位於元朗洪水橋大街11號地舖

餐廳鄰近洪水橋站同田心居

是一座天藍色的建築物,非常搶眼

餐廳可以坐室外,係花園用餐,非常寫意

或者坐室內,地方寬敞

餐廳廚師係地度泰國人,所煮既泰國菜非常地道風味

特別推薦
鐵板蠔仔煎蛋
熱辣辣鐵板上
蠔仔大大隻,非常飽滿
煎蛋金黃色脆卜卜

可以配埋薄餅
薄餅煎得夠香同乾身
點咖哩汁非常正

海鮮炒河
有爽口的蝦,爽口魷魚
大大隻青口
配菜有紅蘿蔔,椰菜,炒得爽脆
河粉非常滑

麥味夠香夠醇

2024-03-10
  • 鐵板蠔仔煎蛋
2024-03-18 39 浏览
好閨密愛靜,相約食飯,想不到俾我找到呢間環境氣氛一流的隱世泰菜。泰式炸皮蛋(2隻) $88 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)食這麼多年泰菜,真係第一次見,極具特色。以Q彈的蝦膠包裹着元朗獨有的流心皮蛋,即叫即炸,造成外脆內軟的口感🤩。配上醬汁,令人回味無窮,絕對是一大亮點😋。冬蔭功湯(細)$108 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)酸辣開胃,湯頭濃厚,非常正宗,現在想起還在回味中😋😋。用料十足,有海鮮如大蝦三至四隻,菇菌和大量香料。湯份量足足有六碗,性價比高🤩。青咖哩雞 $98青咖喱十分惹味且真材實料,以大量香葉,泰國茄子等材料煮成。以適量椰奶加入烹煮,使咖喱又香又滑。雞件大而滑嫩,份量不少。蒜蓉包(6條)$58配上香氣撲鼻的蒜蓉包,外脆內軟,喪點汁食,好味道停不了手😂👏🏻👏🏻。海鮮椰青焗飯$128 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)吸睛度爆登,賣相十分吸引。配料多到好像要傾瀉而岀🤩,目測有大量腰果,蝦仁,魷魚及蟹柳等海鮮。一口下去,海鮮鮮嫩多汁❤️。不但上枱時椰子香氣彌漫於空氣中,食落每一口飯都充滿椰香,可見椰汁充分包裹每一粒飯粒,實屬高質😍😍。泰式飛天炒芥蘭 $78清爽爽口的泰式炒芥蘭,色香味俱佳,滿滿泰式風味。特級椰青 $5

泰式炸皮蛋(2隻) $88 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
泰式炸皮蛋(2隻)

冬蔭功湯(細)$108 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
冬蔭功湯(細)

青咖哩雞 $98
青咖哩雞

蒜蓉包(6條)$58
蒜蓉包(6條)

海鮮椰青焗飯$128 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
海鮮椰青焗飯

泰式飛天炒芥蘭 $78
清爽爽口的泰式炒芥蘭,色香味俱佳,滿滿泰式風味。
泰式飛天炒芥蘭

特級椰青 $52
🤩非常巨大,清甜,令到心心念念泰國的我緩解了一點點思念之情。椰青中應屬特級,新鮮多汁,清涼解渴,是一道食泰菜必備的飲品。

青檸梳打 $38
清新怡人的青檸梳打,酸甜可口,為進食濃味泰菜時,增添了一份清爽。
特級椰青

總的來說,這頓泰式大餐給我留下了深刻的印象。菜餚口味純正,服務周到,環境舒適,是一家值得再次光顧的五星級泰國餐廳!@Big_Big_Foodie
泰式炸皮蛋(2隻)
冬蔭功湯(細)
青咖哩雞
蒜蓉包(6條)
海鮮椰青焗飯
泰式飛天炒芥蘭
特級椰青
唔洗去郊區都有打卡💙藍色小屋🏠餐廳係輕鐵站附近,落車行幾分鐘就到🛤而供應菜式🇹🇭泰國料理🇹🇭户外座位🪑仲可帶毛孩🐶人流都幾多,計劃週末 / 黃金時間去既朋友,記住𝐁𝐨𝐨𝐤位📞~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 蒜蓉包($58)厚切🍞面面金黃,好似粗金條咁,外脆包心軟,就咁食都好香。想再惹味𝐝可嗌多個咖喱點汁🥘.▪ 冬陰功湯 ($108/細)好多配料(蝦🦐 • 菇茹🍄 • 蕃茄仔🍅…),細𝐒𝐢𝐳𝐞都分到好多碗。味道辣辣甜甜,帶少少酸。.▪ 越式軟殼蟹凍卷 ($138)即係米紙卷,軟殼蟹🦀即叫即炸,請耐心等待🙇🏻‍♀️入面除左脆卜卜軟殼蟹,仲有芒果🥭 • 青瓜🥒 • 甘筍🥕 • 粉絲 雜菜🥬,米紙皮比較厚身,卷得夠實🤍.▪ 香茅爆炸蝦($328)好有睇頭,勁大碟🤩店員拎過黎上枱時,其他食客都擰晒過黎望🤣大大隻蝦🦐開左邊,爆到香口💥脆脆,脆香葉 • 大量炸蒜🧄 • 彩椒…勁惹味。讚讚位💕有即棄手套🧤 • 濕紙巾提供,拎住食更滋味😋.~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
唔洗去郊區都有打卡💙藍色小屋🏠
餐廳係輕鐵站附近,落車行幾分鐘就到🛤
而供應菜式🇹🇭泰國料理🇹🇭
户外座位🪑仲可帶毛孩🐶

▪[2010] 蒜蓉包($58)
厚切🍞面面金黃,好似粗金條咁,外脆包心軟,就咁食都好香。
想再惹味𝐝可嗌多個咖喱點汁🥘
蒜蓉包

▪[8000] 冬陰功湯 ($108/細)
好多配料(蝦🦐 • 菇茹🍄 • 蕃茄仔🍅…),
細𝐒𝐢𝐳𝐞都分到好多碗。味道辣辣甜甜,帶少少酸。
冬陰功湯
冬陰功湯

▪[1011] 越式軟殼蟹凍卷 ($138)
即係米紙卷,軟殼蟹🦀即叫即炸,請耐心等待🙇🏻‍♀️
越式軟殼蟹凍卷
越式軟殼蟹凍卷

▪ [3007] 香茅爆炸蝦($328)
好有睇頭,勁大碟🤩
店員拎過黎上枱時,其他食客都擰晒過黎望🤣
讚讚位💕有即棄手套🧤 • 濕紙巾提供,拎住食更滋味😋

• 冬陰功湯
  • 香茅爆炸蝦
夢亞萊泰國餐廳今次要介紹洪水橋入面一間泰國菜餐廳,呢間泰國菜餐廳雖然隱世,但落車之後好容易搵,我就元朗針灸完搭68X巴士喺洪水橋站落車,落車行一陣就會見到有一幢兩層藍色小屋,藍色小屋就係呢間泰國餐廳,輪椅人士記得要帶斜板,因為藍色小屋門外有一級,如果唔怕凍呢間餐廳仲有戶外座位,戶外座位都好方便嫁,記得要盡早book位,我果晚未夠7點已經爆滿,呢間份量夠多,非常抵食!1.泰式蝦膏炒飯$98(9/10)呢個蝦膏炒飯好香,炒飯炒到粒粒挺身,我仲食到粒粒臘腸同蝦米,令到炒飯更加香口,面上仲鋪上炒蛋,旁邊仲放咗好多肉鬆,仲放咗半舊青檸比你自己加,份量相當多!2.冬陰功海鮮湯(細)$118(9/10)呢個冬陰功海鮮湯入面嘅材料相當豐富,雖然點咗細份量,但完全係足夠分到4人每人飲一碗有多,入面放咗香茅、2隻青口、2條蟹柳、2隻鮮蝦,4舊魷魚,磨菇同蕃茄仔等,相當正宗,唔會好辣!3.紅咖哩牛腩$128(7.5/10)呢個紅咖哩牛腩一大煲,紅咖哩味香濃,牛腩大件略為韌咗少少,大約有20舊,其他配料有茄子、洋蔥、蕃茄仔、豆角、菠蘿等!4.海南雞(半隻)$148(7.5/10)呢隻海南雞有幾舊雞肉比較鞋,其
夢亞萊泰國餐廳

1.泰式蝦膏炒飯$98(9/10)

2.冬陰功海鮮湯(細)$118(9/10)

3.紅咖哩牛腩$128(7.5/10)

4.海南雞(半隻)$148(7.5/10)
呢隻海南雞有幾舊雞肉比較鞋,其他雞肉都嫩滑!

5.炸蝦餅(4件)$68(9/10)
呢個炸蝦餅內熱外脆,每一舊蝦餅都相當大舊,脆卜卜,好好味!

6.沙嗲(雞)6串$78(9/10)
呢6串沙嗲雞肉串嘅雞肉肉質好嫩滑,燒到帶少少香脆,而且唔乾,好味!

7.泰式珍多冰$48(9/10)
食泰國菜飲珍多冰先夠完滿,甜度啱啱好有椰香,綠色粉條比出面多好多,基本上每一啖都會飲到綠色粉條,飲到q彈嘅口感!

8.芒果沙冰$58(9/10)
呢杯芒果沙冰一路飲,一路聽住後面廚房嘅榨汁機聲,真係一舊舊芒果放落榨汁機榨出嚟,芒果味香濃唔會話放咗冰而好淡,掂哂!

2人總共價錢$821

個人口味總評分:8.625/10

@mumaroi8

地址:元朗洪水橋大街11號地舖

#夢亞萊泰國餐廳 #香港美食 #元朗美食 #元朗好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-03-11 41 浏览
外牆係藍色小屋,用餐環境非常舒適,室內採用簡約嘅現代裝潢,讓你感受到泰國的熱情和活力;户外座位更有feel俾花🌹包圍住咁~交通黎講洪水橋站行3分鐘就到🔸冬陰功明爐魚鍋$228色香味俱全,湯底酸辣開胃,魚肉鮮嫩,配上新鮮嘅蔬菜和香料好惹味~特別係菇同菜都吸收曬冬陰功陣味🤤🔸泰式咖哩炒花甲 $178濃郁泰式咖哩醬汁沾滿每隻花甲,又香又入味。每隻都充滿海鮮嘅鮮美👅🔸泰式炸皮蛋$88外皮酥脆,裡面軟嫩仲要係流心的,搭配著特製醬料仲好味佐!🔸雞豬串焼6pcs $78肉質鮮嫩好juicy ,烤得恰到好處~特別係醬汁淋係面特別好食😋

🔸冬陰功明爐魚鍋$228

🔸泰式咖哩炒花甲 $178

🔸泰式炸皮蛋$88
外皮酥脆,裡面軟嫩仲要係流心的,搭配著特製醬料仲好味佐!

🔸雞豬串焼6pcs $78
  • 雞豬串焼
  • 泰式炸皮蛋
  • 泰式咖哩炒花甲
  • 冬陰功明爐魚鍋
大部分菜式都超級好吃,價錢不太貴,環境又超美舒適,推薦大家想吃泰菜可以來這家,必叫豬頸肉,泰式肉碎生菜包,沙嗲6串,特級椰青泰式肉碎生菜包$88Cp值很高,生菜有好多,加上滿滿一大碗肉碎,十分惹味✨️沙嗲(豬/雞)6串$78超級香濃的沙嗲汁,重口味人士必叫‼️可以雙拼豬和雞,推薦大家選雞,雞肉會比較嫩一點特級椰青$52超級鮮甜的,大家一定要點,椰青好大一個,椰子肉也有好多,可以椰肉吃到飽❤️泰式鐵板蠔餅$118非常有gimmick 的一道,第一次看到一座山似的蠔餅,炸得很較盈,配上酸酸甜甜的醬汁吃很開胃,如果蠔仔份量可以多一點點會更好🤭蒜蓉包 $58排放得很整齊的蒜蓉包,表面金黃香脆但個人比較偏愛質地軟綿綿的蒜蓉包,這個質地會較結實香芒糯米飯 $88賣相精美,有紫糯米和白糯米,糯米飯軟熟,配上椰汁十分香甜芒果不酸,味道也不會太甜

泰式肉碎生菜包$88
Cp值很高,生菜有好多,加上滿滿一大碗肉碎,十分惹味✨️
泰式肉碎生菜包

沙嗲(豬/雞)6串$78
沙嗲(豬/雞)6串

特級椰青$52

泰式鐵板蠔餅$118
泰式鐵板蠔餅

蒜蓉包 $58
排放得很整齊的蒜蓉包,表面金黃香脆
但個人比較偏愛質地軟綿綿的蒜蓉包,這個質地會較結實
蒜蓉包

香芒糯米飯 $88
賣相精美,有紫糯米和白糯米,糯米飯軟熟,配上椰汁十分香甜
芒果不酸,味道也不會太甜
香芒糯米飯

豬頸肉
泰式肉碎生菜包
沙嗲(豬/雞)6串
泰式鐵板蠔餅
豬頸肉
洪水橋大街夢亞萊🏡🍽️😍在洪水橋街市旁邊,有一棟充滿泰國風情的藍色小屋,名為夢亞萊。步入其中,彷彿置身於一個自然舒適的世界。這裡的咖喱蟹🦀😋香甜新鮮美味,融合了泰國的獨特風味,讓人回味無窮。泰式乾炒牛肉河鑊氣夠,肉質鮮嫩,調味恰到好處,令人食指大動。🥩🔥品嚐泰式青木瓜沙律🥗🌶️,口感清新,帶著微微的辣味和酸爽的。 醬汁,令人愛不釋手。椰青沙冰🥥❄️原汁原味透心涼,讓人在炎熱的天氣中感到一絲涼意。最後,品嚐龍眼冰。,滋潤解渴。每一口都帶來果香四溢的口感,讓人心情愉悅。🍧🍈夢亞萊@洪水橋以其美食和舒適的環境,迎合著人們對美食和休閒的需求,讓人流連忘返,仿佛置身於泰國的味道。😊👍
洪水橋大街夢亞萊🏡🍽️😍

搵食搵到洪水橋,作為新開發嘅地方,越來越多好嘢食,今日呢間泰國菜成幢樓都係藍色,好靚😍餐廳對出有好多位置可以停車👍🏻好方便🫶🏻🔸雜錦甜品拼盤(6件)包括泰式千層糕、椰肉大菜糕和椰汁西米糕。三款甜品各有特色,泰式千層糕口感軟糯,層層分明;椰肉大菜糕清涼爽口,椰香濃郁;椰汁西米糕香甜可口,西米粒粒分明。🔸泰式蝦球炒金邊粉蝦球鮮嫩彈牙,金邊粉爽滑可口,配上酸甜的醬汁🔸海南雞(半隻)雞肉鮮嫩多汁,皮脆肉滑,蘸上泰式辣椒醬,更是美味。🔸 泰式拼盤(小)包括炸雞卷、炸魚餅、泰式春卷同炸蝦餅。炸雞卷外皮酥脆,內裡包裹著鮮嫩多汁的雞肉,炸魚餅魚肉鮮甜,口感彈牙,泰式春卷餡料豐富,有蔬菜、肉類和粉絲,口感清爽,炸蝦餅蝦肉鮮甜彈牙,令人可以一次過品嚐到多種泰式風味。🔸冬陰功湯(細)湯底酸辣濃郁,蝦、魷魚、菇類等配料豐富,讓人喝得過癮🔸飛天通菜通菜清脆爽口,配上泰式豆瓣醬,味道唔會太濃郁,而且職員好貼心會提我哋有少少辣🔸凍泰式奶茶奶茶香甜濃郁,茶味醇厚

🔸雜錦甜品拼盤(6件)

🔸泰式蝦球炒金邊粉
蝦球鮮嫩彈牙,金邊粉爽滑可口,配上酸甜的醬汁

🔸海南雞(半隻)
雞肉鮮嫩多汁,皮脆肉滑,蘸上泰式辣椒醬,更是美味。

🔸 泰式拼盤(小)

🔸冬陰功湯(細)
湯底酸辣濃郁,蝦、魷魚、菇類等配料豐富,讓人喝得過癮

🔸飛天通菜

🔸凍泰式奶茶
奶茶香甜濃郁,茶味醇厚
2024-03-06 81 浏览
洪水橋有一間泰國菜雖然地方隱世,但鮮藍色嘅外牆你一定可以一眼相中🤫餐廳裝修柔和輕鬆,入夜之後更加係格調滿滿❥蒜蓉包($58)麵包外層金澄酥脆,牛油浸滿麵包條至少三分二嘅面積,所以入口超香牛油味🧈仲非常百搭,點咩汁都甘好食😆❥ 椰汁雞湯($88)湯汁酸酸甜甜,又有椰汁個種奶奶嘅感覺,香茅、南薑味好突出,飲落味道層次好豐富😍菇菌同雞肉份量亦好多,而且兩者都係嫩嫩的❥︎ 泰式滷豬手($148)一黎已經比個份量嚇親😂個碟成個臉盆甘大,每舊肉都大大件啖啖肉。豬手肉質好軟冧,皮肉相連嘅位置特別軟糯,將滷豬手嘅精髓發揮得淋漓盡致🤤❥︎ 泰式蝦球炒金邊粉($108)酸甜鹹集於一身嘅金邊粉入口頗開胃,配搭芽菜、小蔥、蝦仁炒製。另外細心weie係隔離擺放辣椒粉、糖、青檸同花生碎,食客就可以按照自己口味調整啦😚❥燒牛小排沙律($198)炭燒賦予牛小排獨特嘅香氣,油脂位尤其豐腴🐮另外蔬菜清脆新鮮,整體調味酸辣可口,係作為激發味蕾嘅不二之選❥鹹魚炒雜菜($88)鹹魚嘅鹹香能夠同蔬菜嘅清甜相互融合,亦為菜品帶黎多一絲鮮味。勾芡部分味道都幾濃,可以稱得上係一道惹味嘅蔬菜🥬❥ 泰式珍多冰($48)甜度適中有椰香,綠色嘅粉
餐廳裝修柔和輕鬆,入夜之後更加係格調滿滿

❥蒜蓉包($58)

❥ 椰汁雞湯($88)

❥︎ 泰式滷豬手($148)

❥︎ 泰式蝦球炒金邊粉($108)

❥燒牛小排沙律($198)

❥鹹魚炒雜菜($88)

❥ 泰式珍多冰($48)
甜度適中有椰香,綠色嘅粉條亦比坊間嘅多好多,所以啜落去係每啖都有QQ彈彈嘅口感

❥特級椰青($52)
椰青好清甜解渴,飲曬之後仲可以慢慢掛D椰肉黎食🤤

整體食物質素唔錯,份量方面亦不吝嗇。眼見好多一家大細黎食。經過洪水橋或者屯門區真係不妨黎試試😬

2024-03-06 45 浏览
假日姐姐放假,同老公湊仔出街食飯,一定會搵附近有停車場🅿️嘅餐廳,方便隨時衝反上車同仔換尿片~呢間泰國餐廳仲有BB凳提供,啱哂帶仔嚟食飯🌟沙嗲串燒 $78六串串燒呢個價超佛心😳揀咗三串雞肉三串豬肉,醃得好入味,香茅香氣濃郁,蘸上沙嗲醬好惹味🌟越式涷蝦卷 $118原本想嗌軟殼蟹卷,好在侍應溫馨提示會等得比較耐,因為軟殼蟹卷係即叫即炸~我怕仔坐得耐發脾氣就揀蝦卷~塞滿爽脆蔬菜🥬芒果🥭配蝦,整體好fresh🌟海南雞(半隻 )$148雞皮油亮色澤誘人,嫩滑雞肉頗厚肉🌟 海鮮椰青焗飯 $128海鮮堆滿係椰青頂,以腰果點綴,賣相好吸引~白汁滿滿係椰香甜味,入面有好多飯,足夠2-3個人食食泰菜飲埋泰式珍多冰 同椰青 🩷甘就圓滿哂

🌟沙嗲串燒 $78

🌟越式涷蝦卷 $118

🌟海南雞(半隻 )$148
雞皮油亮色澤誘人,嫩滑雞肉頗厚肉

🌟 海鮮椰青焗飯 $128

食泰菜飲埋泰式珍多冰 同椰青 🩷甘就圓滿哂

今日放咗工,我同老公去咗撐枱腳❤️,老公請客😄。由於朋友高度推介,暫時去唔到泰國旅行嘅我哋,就專登入咗去元朗食泰國菜🇹🇭,泊車都方便,我哋就咁泊咗喺餐廳門口。前菜🌟泰式炸皮蛋(2隻) $ 88呢一個泰式炸皮蛋,真係好特別,特別在佢係用蝦餅包住皮蛋黎炸!有蝦餅嘅彈牙,又有皮蛋獨有嘅香味,好正!😝🌟沙嗲串燒 (三串雞三串豬) $ 78每次食泰國嘢,我都會叫串燒,因為實在太掛住泰國街頭串燒果種感覺,我覺得佢個豬做到呢個味道,巨好食☺️有炭燒又多汁!推!🌟泰式鳳爪沙律 $88呢一個都係必要嘅前菜,但值得一提嘅係,你要食得辣,因為佢都真係唔講得笑,如果你食得辣嘅話,一定要叫,10分惹味,甜酸辣🫶🏻冇齊,仲要勁多鳳爪🤣唔使爭😂我好鍾意佢嘅車厘茄係好鮮甜🫶🏻(沙律都唔會求求其其)麵食🌟泰式蝦球炒金邊粉 $108估唔到佢嘅賣相咁吸引😆好鍾意佢用個薄薄嘅蛋皮包住個金邊粉,睇得出師傅食過下夜粥!會回頭叫嘅菜式!味道幾好,亦都唔會油膩!-額外配調味(nuts/辣粉/糖,隨你喜好mix 落去,甜品🌟香芒糯米飯 $88價錢稍為高一點,但佢都係熱辣辣咁上,芒果都好甜!都算係冇對唔住佢嘅價錢~食嘅時候都係享受嘅!好鍾意

前菜
🌟泰式炸皮蛋(2隻) $ 88

🌟沙嗲串燒 (三串雞三串豬) $ 78

沙嗲串燒

🌟泰式鳳爪沙律 $88
我好鍾意佢嘅車厘茄係好鮮甜🫶🏻(沙律都唔會求求其其)
泰式鳳爪沙律

麵食
🌟泰式蝦球炒金邊粉 $108

-額外配調味(nuts/辣粉/糖,隨你喜好mix 落去,

甜品
🌟香芒糯米飯 $88
價錢稍為高一點,但佢都係熱辣辣咁上,芒果都好甜!都算係冇對唔住佢嘅價錢~食嘅時候都係享受嘅!好鍾意鋪喺上面啲綠豆炸脆,足泰國風味🫶🏻

飲品
🌟特級椰青 $52
好大個椰青,飲左好耐😂 清甜多汁!入貨來源唔錯~

🌟凍泰式奶茶 $38
老公唔係太鍾意飲甜,欣賞呢度嘅泰式奶茶唔會太甜😀😙

好用心寫~希望呢一類嘅隱世用心餐廳,多啲人認識啦!🫶🏻
2024-02-22
沙嗲串燒
泰式鳳爪沙律
哩間餐廳環境舒適,員工服務不錯,推介💖💖🦪泰式鐵板蠔餅鐵板上,超級大份量 ,疊高到好似成坐山咁 🗻好吸睛 都幾多蠔仔😍😍蛋煎得好香有脆邊🍞蒜蓉包砌得好靚⭐️好似個金磚塔咁,超濃蒜蓉味😨😨😨😨好好食,而且外層脆,裏面質感軟淋,一定必點🍱泰式拼盤有4款小食:蝦餅、魚餅、春卷、雞卷,超級豐富😍😍炸得好香口,雞卷好好食👍🏻👍🏻🍹香茅生薑+蜂蜜好夠薑🫚🫚🫚同埋有成條香茅🤣🤣好正另外推介💖💖🥭香芒糯米飯🥢蒜蓉炒花甲🥢泰式炸皮蛋🥢炸軟殼蟹✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ 5個為大🈵️分好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤靚環境:😍😍😍😍Chill 指數:🌿🌿🌿🌿推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔖 夢亞萊泰國餐廳 (元朗)元朗洪水橋大街11號地舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南#元朗好去處 #元朗美食#元朗#香港必吃 #香港必食#泰國菜#元朗泰國菜#洪水橋美食

哩間餐廳環境舒適,員工服務不錯,推介💖💖

🦪泰式鐵板蠔餅

好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤
靚環境:😍😍😍😍
Chill 指數:🌿🌿🌿🌿
推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔖 夢亞萊泰國餐廳 (元朗)
元朗洪水橋大街11號地舖

#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#元朗好去處 #元朗美食#元朗
#香港必吃 #香港必食
#泰國菜#元朗泰國菜#洪水橋美食
  • 泰式鐵板蠔餅
夢亞萊泰國餐廳好方便,係洪水橋站一出行幾分鐘就到。餐廳外觀好靚,卡位亦很寬闊。除了室內位置,亦有露天茶座。今日食海鮮餐。招牌菜式:[泰式檸檬🍋明爐魚鍋]泰菜餐廳必點,加左檸檬同辣椒🌶️,湯頭酸酸辣辣;魚肉好嫩滑。辣椒🌶️膏炒花甲花甲幾大隻,用辣椒🌶️膏整好香;肉質勁彈牙。泰式酸甜蝦球好好味,泰式酸甜醬味道好特別!蝦🍤大隻又新鮮,好有咬口。特級椰青&泰式珍多冰必點泰式飲品🥤。椰青凍凍的好解渴,椰肉好清甜。珍多冰好重椰汁🥥味,有埋條條咬下好飲🤤泰式千層糕做得剛好唔會太甜。

招牌菜式:[泰式檸檬🍋明爐魚鍋]

辣椒🌶️膏炒花甲
花甲幾大隻,用辣椒🌶️膏整好香;肉質勁彈牙。

泰式酸甜蝦球
好好味,泰式酸甜醬味道好特別!蝦🍤大隻又新鮮,好有咬口。

特級椰青&泰式珍多冰

泰式千層糕
做得剛好唔會太甜。
2024-03-06 29 浏览
今日同朋友嚟洪水橋去完順豐寄件順便搵食離遠見到呢間藍色小屋過嚟望吓,原來係食泰國菜有露天座位,又有室內座位勁chill天氣太凍,所以揀咗室內座位坐😂揀咗窗口位坐陽光照到入嚟,勁warm裝修用咗藍色tone好靚好舒服😊特級椰青$52 好大個好甜😋菊花蜜 $33好多菊花,唔算太甜好滋潤好味馬拉盞炒通菜 $88微辣,唔算太鹹份量勁多👍🏻黃咖喱雞 $98一大鍋😂勁香咖喱味帶香料味,好惹味雞肉大件椰汁雞湯細 $88分到差不多五碗椰汁味濃,配上少少蕃茄仔酸味味道恰到好處,推薦蒜蓉包 $58必點必點!超級推薦新鮮熱辣,脆卜卜香濃蒜蓉味,就咁食都好好食亦都可以配黃咖喱,吸哂咖喱味同樣好好食泰式拼盤細 $98蝦餅、魚餅、春卷、雞卷蝦餅好食😋脆卜卜香濃蝦味,好彈牙總結:環境好舒適,有小朋友high chair,無論係親子,定係閨蜜情侶談心都好合適,價錢適中,份量多,CP值高。
今日同朋友嚟洪水橋去完順豐寄件
順便搵食
離遠見到呢間藍色小屋
過嚟望吓,原來係食泰國菜

有露天座位,又有室內座位
勁chill
天氣太凍,所以揀咗室內座位坐😂

揀咗窗口位坐
陽光照到入嚟,勁warm
裝修用咗藍色tone

帶香料味,好惹味
雞肉大件

椰汁雞湯細 $88
分到差不多五碗
椰汁味濃,配上少少蕃茄仔酸味
味道恰到好處,推薦

蒜蓉包 $58
必點必點!超級推薦
新鮮熱辣,脆卜卜
香濃蒜蓉味,就咁食都好好食
亦都可以配黃咖喱,吸哂咖喱味
同樣好好食

泰式拼盤細 $98
蝦餅、魚餅、春卷、雞卷
蝦餅好食😋脆卜卜
香濃蝦味,好彈牙