2015-03-29
今個周末蘿拔妹都要返工, 咁就唯有係公司附近搵啲好野食啦, 咁啱蘿拔仔見到有間夢咖啡好似評價都唔錯就決定去食囉~ 其實先前食隱家既時候都有經過過, 但係見地方細細又人多都無諗住幫襯, 今日黎到先啱啱開鋪, 唔洗等就有位當然要試試!雖然鋪仔細細但光線充足, 擺設整齊, 感覺當算不錯唷, 但就是有股不明的味道, 蘿拔兔坐落就覺得好難聞, 好似係啲香水梳化擺耐左咁。不過食食下野習慣左同埋比食物既香氣吸引就漸漸不察覺呢!今天蘿拔兔的餐點是…..!明太子煙肉意大利粉意外的醬汁方面沒有很稀, 反倒是比較稠, 剛好cover了每一條意大利粉, 木魚片跟紫菜超大量的, 一點也不吝啬! 明太子份量也算充足, 每一口都是魚香跟明太子啪喇啪喇的口感, 味道十分不錯唷!手工和牛漢堡YUMMY! 漢堡用的是不是和牛蘿拔仔不得而知, 不過由芝士跟茄汁包裏, 味道豐富, 咬感踏實, 漢堡的味道是無可置疑的, 而且, 漢堡包焗得很香脆喔, 另旁邊的薯條是SHAKESHAKE薯條的味道, 但薯條當然比麥記的好吃多了, 不單脆而且不是空心的~抹茶拿鐵拿鐵綠茶味挺足的, 而拉花也相當對稱, 只是如果能有可愛點的圖案就更棒了
今天蘿拔兔的餐點是…..!
明太子煙肉意大利粉
手工和牛漢堡
抹茶拿鐵
綿花糖朱古力
朱古力味還不錯, 綿花糖吸了朱古力後些微發漲, 帶點溶溶的感覺, 附著朱古力吃當然是甜上加甜, 但一點都不惹人嫌!
太極窩夫
其實就是雙拼窩半啦, 一半是香蕉朱古力, 一半是士多啤利, 不得不提是窩夫本身相當的香脆, 而且容易切開, 除了生果外, 表面還加上綿花糖跟杏仁片, 爽脆中又帶點軟綿綿, 而且攞碟也挺美的, 相信是女生都會大愛吧! 可惜蘿拔妹要趕回去工作…只能狼吞虎嚥的吃完它…沒時間欣賞了