2015-03-29 1706 浏览
今個周末蘿拔妹都要返工, 咁就唯有係公司附近搵啲好野食啦, 咁啱蘿拔仔見到有間夢咖啡好似評價都唔錯就決定去食囉~ 其實先前食隱家既時候都有經過過, 但係見地方細細又人多都無諗住幫襯, 今日黎到先啱啱開鋪, 唔洗等就有位當然要試試!雖然鋪仔細細但光線充足, 擺設整齊, 感覺當算不錯唷, 但就是有股不明的味道, 蘿拔兔坐落就覺得好難聞, 好似係啲香水梳化擺耐左咁。不過食食下野習慣左同埋比食物既香氣吸引就漸漸不察覺呢!今天蘿拔兔的餐點是…..!明太子煙肉意大利粉意外的醬汁方面沒有很稀, 反倒是比較稠, 剛好cover了每一條意大利粉, 木魚片跟紫菜超大量的, 一點也不吝啬! 明太子份量也算充足, 每一口都是魚香跟明太子啪喇啪喇的口感, 味道十分不錯唷!手工和牛漢堡YUMMY! 漢堡用的是不是和牛蘿拔仔不得而知, 不過由芝士跟茄汁包裏, 味道豐富, 咬感踏實, 漢堡的味道是無可置疑的, 而且, 漢堡包焗得很香脆喔, 另旁邊的薯條是SHAKESHAKE薯條的味道, 但薯條當然比麥記的好吃多了, 不單脆而且不是空心的~抹茶拿鐵拿鐵綠茶味挺足的, 而拉花也相當對稱, 只是如果能有可愛點的圖案就更棒了

今天蘿拔兔的餐點是…..!

抹茶拿鐵
抺茶拿鐵

綿花糖朱古力

朱古力味還不錯, 綿花糖吸了朱古力後些微發漲, 帶點溶溶的感覺, 附著朱古力吃當然是甜上加甜, 但一點都不惹人嫌!

太極窩夫

其實就是雙拼窩半啦, 一半是香蕉朱古力, 一半是士多啤利, 不得不提是窩夫本身相當的香脆, 而且容易切開, 除了生果外, 表面還加上綿花糖跟杏仁片, 爽脆中又帶點軟綿綿, 而且攞碟也挺美的, 相信是女生都會大愛吧! 可惜蘿拔妹要趕回去工作…只能狼吞虎嚥的吃完它…沒時間欣賞了
2015-03-28
抺茶拿鐵
2015-03-28 1427 浏览
今日到個人在深水埗閒逛,還未知想吃什麼時,給西九大門口的一張廣告板吸引了。就按著上面的地址走上 7/F 吃我的最愛 - 雪糕窩夫到了 7/F 行了一圈眼前見到一間買形格時裝店再行近點便嗅到一陣令人感覺放鬆的香薰氣味,原來隔離便是我要找的地方。不用等,店員便帶我坐下,店子小小但也坐得舒服,打開 menu 見到不單只窩夫還有熱的食物,但我一心是要吃窩夫嘛,便點了一個蕉糖香蕉雪糕窩夫配士多啤梨雪糕。約10分鐘窩夫到了,當然要相機先吃吧!那女店員見我還未吃,便很有禮貌地提醒我窩夫要趁熱吃材美味的。我也不好意思再搞下去。淺嚐一口,香蕉上的蕉糖給烘得脆脆,伴著又暖又涼的窩夫及雪糕,令我即時提起精神再去吃下去。雖說窩夫蛋的香味是不夠,但質地很好。值得一讚就是那位店員,她很有禮貌地招呼每位客人。但價錢偏貴了一點

2015-03-28
2015-03-24 1402 浏览
很久沒有探訪西九龍中心,個商場很旺喎,雖然感覺商場管理很雜亂,清潔整齊都很有問題,店鋪什物周圍擺放,此店位於角落,算幾難找尋,隱沒在其他店鋪中間,路徑亦不明顯。依地址都要搵了一陣,地方不大,我估只可以坐廿幾人, 廚房很小,兩名員工製作食物,可以說有柯打即做即上檯,反而令食物上檯熱騰騰,食物都很美味,意粉調味亦很好蟹肉南瓜忌廉意粉,意粉質地很好,煮得剛好,蟹肉份量不少, 比不少大餐廳還煮得好。芝麻雞翼,推薦,剛炸好上檯,皮脆但不會油膩,伴碟沙律菜都算上貴貨焗薯皮,控制唔錯,冰焦糖咖啡 & 冰朱古力咖啡(mocha) 都很美味。唯一要彈是價錢算貴,食物份量亦不算大件夾抵食。埋單要成 二百八,男仕不飽

焗薯皮,控制唔錯,

冰焦糖咖啡 & 冰朱古力咖啡(mocha) 都很美味。
2015-03-22
  • 卡邦尼意粉
  • 芝麻雞翼
2015-03-18 1356 浏览
環境方面~位於西九,地方就腳,隨意食飯尚可店內擺設可以看出花了心思,不過地方實在太狹窄,座位不逼了,不宜朋友眾餐。食物方面~可能地方有限,廚房應該都係用一般電子爐,家庭式焗爐和咖啡機吧。未能烹調出有水準的食物也可以理解。意粉太濕,味道較淡雞翼外層味道尚可,裡面無味。建議醃製一下價格方面~尚算平民價錢,不過基於地段及食物味道,性格比就不如理想

環境方面~位於西九,地方就腳,隨意食飯尚可

食物方面~
意粉太濕,味道較淡
雞翼外層味道尚可,裡面無味。建議醃製一下

價格方面~
尚算平民價錢,不過基於地段及食物味道,性格比就不如理想
2015-03-08 1227 浏览
最近得知這餐廳很火熱,悉逄在附近把事情處理好,便一心與友人享受一下豐富晚餐。到步時間尚早,不用等位便被安排入坐。由於環境十分擠迫,所以已做好心理準備是快吃快走。看下餐牌,價錢在同區算貴,但與旺角的難吃樓上cafe是差不多的價錢,如好吃已值回票價。決定好餐點,被告知吃飯限時1.5 小時。明白的,地方少,不多做幾輪生意如何回本?等了一會食物便上枱,夠熱!明顯即點即制,這也是好吃的原因之一。朋友點的是瑞士汁雞翼意粉,瑞士汁咸味甜味適中,香味不住。意粉每一條也上色,足見料理人用心烹調。我點了煎雞扒卡邦尼意粉,雖說不上是我吃過最好的,但已算不錯。唯汁醬過杰身,個人比較喜好水份較多的汁。另一主角雞扒煎得香且脆!但又不會有燒焦感,無疑好吃。由於意粉份量不算多,本想再吃甜品,但服務之差實令我不能久坐。當天有2位侍應,但想拿水喝便問了3次(我又明白是想客人點飲品,但我真的想喝水)雖然地方淺窄,但可否向後座上菜時先跟我說一下會撞到我,而不要像理所當然一樣?我也是客,真的很搔擾。而令我不滿應該是侍應的一句:埋單係出面wo! 我攪錯了,向你招手示意埋單,真抱歉!明明你已很忙還要告訴我埋單是拿到收銀處,sor

到步時間尚早,不用等位便被安排入坐。

瑞士汁雞翼意粉

另一主角雞扒煎得香且脆!但又不會有燒焦感,無疑好吃。

煎雞扒卡邦尼意粉

而令我不滿應該是侍應的一句:埋單係出面wo! 我攪錯了,向你招手示意埋單,真抱歉!明明你已很忙還要告訴我埋單是拿到收銀處,sorxly囉!

侍應有男有女,不明言是誰,可能是我包容力太低,但那個加一服務費到今天還覺得好不明所以。可能侍應就是老細,你態度是不用改,但我也不會再去吃了。
煎雞扒卡邦尼意粉
2015-03-04 1366 浏览
慕名而來,亦沒有失望而回,原先打算食lunch,但因要等位,而且限制用膳時間只得1.5小時,所以另找餐廳lunch後再回來下午茶,反正最想試的只是(窩夫)甜品。下午茶時段只等了5分鐘並安排靠窗的位置。但亦規定每人一定要叫一款食品,一行三人,便叫了兩款下午茶餐和窩夫。茶餐的芝士炸薯條,略乾,芝士略小,而且等候時間較耐,也沒有太大的驚喜。另一款茶餐雪糕拌芝士蛋糕,反而不错,餐飲加$8可升級為綠茶鲜奶,即$42+$8,超值之選。而我最想試的甜品....焦糖香蕉雲尼拿雪糕窩夫,果然值得一試,才$62一客,大大份,非常美味。但餐廳太细,也沒有讓人想多坐一回的感覺,所以1.5小時的用膳時間巳很足夠。
焦糖香蕉雲尼拿窩雪糕夫
雪糕拌芝士蛋糕
綠茶鮮奶
  • 焦糖香蕉雲尼拿窩夫
2015-03-03 854 浏览
吃了午餐後 在西九逛了一會竟然發現了這間cafe遠處聽到打奶聲已覺奇怪眼見有位便進去試一試店內的設計非常有心思!而且還能看到深水埗的繁華景色身為女士 看到餐牌寫着種種花茶的功效不禁心動叫了玫瑰花茶不過 部分原因是看到鄰桌在喝啦被美麗的茶具吸引了附帶蜜糖 個人認為麻麻不過外觀上絕對可以彌補這個瑕疪 女人就是這樣吧⋯這杯hazelnut latte 也不錯不算好喝然後重點來了喜歡這個窩夫的賣相而且超好吃的說滿分!我們坐了很久 在慢慢的吃喝聊天非常享受
吃了午餐後 在西九逛了一會
竟然發現了這間cafe
遠處聽到打奶聲已覺奇怪
眼見有位便進去試一試
店內的設計非常有心思!
而且還能看到深水埗的繁華景色

滿分!
我們坐了很久 在慢慢的吃喝聊天
非常享受
2015-02-25 1089 浏览
店仔細細, 但係啲野食一啲都唔求其, 食物水準高, 令人有驚喜, 同朋友兩個人食到好飽好滿足, 美味的一餐, 下次路過西九龍一定會再黎食, 特別係杯咖啡, 好有水準, 拉花又靚, 真係唔捨得飲, 其他咖啡店好多都係即磨咖啡機沖就算, 而呢度既咖啡更勝一籌(個人係咖啡迷!)
all day breakfast
卡邦尼pasta
latte
题外话/补充资料: 店員禮貌幾好, 讓人感覺親切
2015-02-23
all day breakfast
卡邦尼pasta
latte
  • all day breakfast and pasta
2015-02-24 808 浏览
又到星期五可以放假啦~同事提議食好d行去西九龍中心7樓蘋果商場入面嘅Cafe Dream原來有間咁靚嘅cafe,等左一陣就有窗口位坐,lucky lucky~我地4個人叫左2個卡邦尼意粉,1個明太子意粉,我個同事一個人食哂5隻瑞士雞翼,3個芝士薯皮就夠哂飽佢話雞翼係食過最入味 而薯皮好夠芝士味~我個卡邦尼意粉size岩岩好,而且夠哂濃!同事個明太子意粉少少微辣特別正!飲品就叫左蜜桃茶,焦糖鮮奶咖啡,特濃咖啡同玫瑰花茶玫瑰花茶有蠟燭熱住好正啊!之後我地仲叫左個太極窩夫,叫太極係因為佢有兩朱古力同士多啤梨雪糕、香蕉同士多啤梨,好特別啊!而且擺得好靚好夢幻,我地4個係咁''相機食先'' 窩夫夠哂熱配埋凍雪糕一流!好開心有咁豐富嘅午餐啊~btw 女侍應好熱情nice係咁比suggstions我地
又到星期五可以放假啦~同事提議食好d

行去西九龍中心7樓蘋果商場入面嘅Cafe Dream
我地4個人叫左2個卡邦尼意粉,1個明太子意粉,
我個同事一個人食哂5隻瑞士雞翼,3個芝士薯皮就夠哂飽

佢話雞翼係食過最入味
 而薯皮好夠芝士味~
我個卡邦尼意粉size岩岩好,而且夠哂濃!
同事個明太子意粉少少微辣特別正!
飲品就叫左蜜桃茶,焦糖鮮奶咖啡,特濃咖啡同玫瑰花茶
玫瑰花茶有蠟燭熱住好正啊!
而且擺得好靚好夢幻,我地4個係咁''相機食先''
 窩夫夠哂熱配埋凍雪糕一流!
好開心有咁豐富嘅午餐啊~
btw 女侍應好熱情nice係咁比suggstions我地
2015-02-06
2015-01-27 1183 浏览
五點到達吃下午茶,人不多,不用排隊,坐在窗邊,聽著悠揚的音樂,窗外矗立幢幢超過五十年的舊樓,現代繁華與往昔倉桑,對比如此震撼人心!店子很小,頗有點局促感,廚房有幾個人,但出菜還是慢了點,以致窩夫上台已涼了點,影響味覺!天氣不錯典型咖啡店格局選擇挺多沙律下午茶餐,加鴨胸後連飲品約六十元,不貴,但絕對不便宜!沙律的質素對得起價錢,菜新鮮,汁清新,鴨胸夠熱,但份量細!另一個餐是雞扒卡邦尼意粉,配latte要加錢,約八十左右吧!意粉熱而彈牙,不是茶餐廳質素是肯定的,惟略乾身,影響口感!雞扒美味多汁,不錯!大大的latte,味道剛好!大大的窩夫,脆脆的,惟蛋香不足草莓略酸,影響了口感!埋單220元的下午茶,真的不便宜!但可以享受一個安然的傍晚,感覺還是不錯的!
窗外
選擇挺多
鴨胸沙律
雞扒卡邦尼意粉
Latte
大大的latte,味道剛好!
草莓窩夫
大大的窩夫,脆脆的,惟蛋香不足草莓略酸,影響了口感!
2015-01-27
雞扒卡邦尼意粉
Latte
草莓窩夫
  • 卡邦尼意粉
2015-01-20 1106 浏览
這裏環境很特別,四周圍繞著輕快的音樂,陪着美味可口的美食,令人享受着一個愉快的下午。今次試嘗黑松露炒蛋多士及卡邦尼意粉,意粉很幼細節,芝士味香濃適中,煙肉加上洋蔥,很有口感。
2015-01-15 1020 浏览
我之次都有試過呢到嘅下午餐覺得唔錯,所以再黎食晚餐今日,我地揀咗1,手工漢堡都唔算太差,但就無專門店漢堡包店咁好食整體就微暖麵包就唔似出面啲咁脆,比較軟牛肉就唔算多汁,飽就好夠價錢:852, 和風明太子煙肉意粉好香~唔錯上面就加咗啲日本嘅魚片加上意粉就出奇嘅夾魚片嘅味道會較出明太子就唔係好覺有但覺得整體黎講就係好好味嘅卡邦尼意粉加魚片價錢:703, 煙鴨胸肉蜜糖芥末沙律好好食~我第一口feel到芥末嘅辣之後就係蜜糖嘅香配上清甜爽脆嘅蘋果粒一流沙律菜又脆鴨胸肉又煙靭價錢:604, 黑糖紅豆綠茶雪糕窩夫窩夫上面加上咗好多唔同嘅材料黑糖同紅豆跟本就係同綠茶最好嘅配搭無得輸~窩夫又香,正,可惜佢係比較軟身唔係我最好個杯茶,但整體好好價錢:605,cappuccino樣貌令我有少少少少少少失望無咩花心機~(>﹏<)但都幾好飲~嘅算太差價錢:40整體:唔錯
我之次都有試過呢到嘅下午餐
覺得唔錯,所以再黎食晚餐

今日,我地揀咗
1,手工漢堡
都唔算太差,但就無專門店漢堡包店咁好食
整體就微暖
麵包就唔似出面啲咁脆,比較軟
牛肉就唔算多汁,飽就好夠
價錢:85

4, 黑糖紅豆綠茶雪糕窩夫
窩夫上面加上咗好多唔同嘅材料
黑糖同紅豆跟本就係同綠茶最好嘅配搭
無得輸~
窩夫又香,正,可惜佢係比較軟身
唔係我最好個杯茶,但整體好好
價錢:60

5,cappuccino
樣貌令我有少少少少少少失望
無咩花心機~(>﹏<)
但都幾好飲~嘅算太差

黑糖紅豆綠茶雪糕窩夫
和風明太子煙肉意粉
黑糖紅豆綠茶雪糕窩夫
2015-01-15 893 浏览
一個美好嘅下午和家人去了深水埗的一間咖啡店就係夢咖啡店因為之前行街知道有間咖啡店係西九龍7樓所以就特登等3點食下午茶set啲set嘅種類唔算多大約有5種~當我呢個綠茶控見到有'綠茶雪糕丹麥包 '就二話不說就揀咗佢而我屋企人就揀咗最最最簡單嘅凱撒沙律Set餐就跟一杯飲品如果想飲特別飲品,就要加錢最多都係加21蚊。除咗下午茶set,佢都有午餐set但要留意,佢只係星期一至五有set餐星期六日就要單叫首先,講咗食先~原來綠茶雪糕丹麥包除咗綠茶雪糕之外都有紅豆同黑糖一啲都唔孤寒丹麥包有個種酥皮外面搽上糖漿嘅感覺硬得黎有啲脆脆嘅感覺~正切開可以見到一層層嘅麵包層次呢個丹麥包你唔單止得綠茶嘅味道仲加上紅豆同黑糖嘅配搭令一個下午茶變得多元化得多但卡路里就~~爆但值得(≧∇≦)凱撒沙律就同出面嘅一樣有兩塊大大嘅煙三文魚沙律菜就清涼爽脆加上 醬汁就一流~Good但份量就嘅算多兩個set價格各約60蚊價錢中等啦~之後,到飲品我就揀咗加10蚊要熱green latte個拉花都唔錯~好香濃嘅抹茶味道上面個層嘅green latte比較濃郁我諗應該加咗一層抹茶粉口嘅質感比較重~正我屋企人另外叫咗個花茶裝飾就好靚
一個美好嘅下午

當我呢個綠茶控見到有'綠茶雪糕丹麥包 '
就二話不說就揀咗佢
而我屋企人就揀咗最最最簡單嘅凱撒沙律
Set餐就跟一杯飲品
如果想飲特別飲品,就要加錢
最多都係加21蚊。
除咗下午茶set,佢都有午餐set
但要留意,佢只係星期一至五有set餐
星期六日就要單叫

首先,講咗食先~
原來綠茶雪糕丹麥包除咗綠茶雪糕之外
呢個丹麥包你唔單止得綠茶嘅味道
仲加上紅豆同黑糖嘅配搭
令一個下午茶變得多元化得多
但卡路里就~~爆
但值得(≧∇≦)

凱撒沙律就同出面嘅一樣

裝飾就好靚啦
都幾香花香味
但就唔係好特別
呢個就好似50蚊
唔算好抵(>﹏<)

成個總數大約180蚊
2014-08-14
黑糖紅豆綠茶丹麥包
綠茶牛奶
2015-01-10 793 浏览
價錢合理,味道ok,喺深水埗區,有間水準Ok嘅Cafe.真係幾驚奇,佢嘅芝士煙肉焗薯皮,好好味,除此仲有個香煎雞扒自家制拍士圖意大利粉,香草味好濃!但係我最鍾意都係呢個香煎鴨胸巴馬臣芝士忌廉意大利粉,味道一流,鴨胸煎得好香,好ok,值得俾個👍佢。
2015-01-10
  • 香煎鴨胸巴馬臣芝士忌廉意大利粉
2014-12-12 1101 浏览
好少去西九龍。。印象又細又冇野行。。。黎到想食甜野。。呢間望落似樣d..真係幾細。。位置幾難搵。。香蕉窩夫大約等左15分鐘。。嘩。。賣相好靚但吾熱。。可能上面裝飾太複雜用太多時間所以凍左不過好有水準。。脆的雪糕好夾。。份量幾大。。可2人share cheesecake .from  tea set....包drink普通cake加少少心機。。好靚。。加分同supersandwich 的blue berry cheese cake 一樣甘好食

好少去西九龍。。印象又細又冇野行。。。
黎到想食甜野。。呢間望落似樣d..
真係幾細。。位置幾難搵。。
香蕉窩夫
大約等左15分鐘。。
嘩。。賣相好靚
但吾熱。。可能上面裝飾太複雜
用太多時間所以凍左
不過好有水準。。脆的
雪糕好夾。。份量幾大。。可2人share
cheesecake .
from  tea set....包drink
普通cake加少少心機。。好靚。。加分