2019-08-20 396 浏览
一直好想試大丈夫,但係幾次經過都無開,先發現原來星期六係休息!因為好近新開的麗新MCL戲院的關係,今晚來睇戲終於可以試倒,門口有大概十個人等位,等左4個字就入得,其實入面唔係好多位。試左鰻魚丼,真係幾好食,鰻魚唔會鯹,飯軟硬度適中!最欣賞係有埋沙律同蒸蛋!蒸蛋好食!另外叫左幾碟壽司,因為友人不吃生,所以叫左玉子同蟹柳壽司,估唔倒又幾好味。不過餐牌大部分都係飯丼,無湯麵的款式揀有d失望,希望之後會有熱烏冬配就最好!
  • 鰻魚丼
2019-08-08 539 浏览
好好味嘅一個午餐,雖然午餐時份要排大概半小時,其實呢間店最出名係南蠻炸雞同鰻魚,果然檯檯都以呢兩個套餐為主,正當我猶豫之際,店員話隱藏餐單係豬肉生姜燒,喔,好耐無食到合心水嘅豬肉生姜燒,就試吓。魚生真係好新鮮,而且刀功好好,擺出來已經夠晒吸引,平時我好少會覺得鮮嘅油甘都覺得好味新鮮呀😋😋生姜燒同朋友點嘅南蠻炸雞都係即叫即做有鑊氣,我唔食炸野試咗一塊,好好味。生姜燒比較無咩汁,亦無付沙律醬,感覺有啲可惜,不過店員好好,問佢攞就比咗,已經相當滿足。真係用心製作嘅小店。
好好味嘅一個午餐,
雖然午餐時份要排大概半小時,
其實呢間店最出名係南蠻炸雞同鰻魚,
果然檯檯都以呢兩個套餐為主,
正當我猶豫之際,
店員話隱藏餐單係豬肉生姜燒,
喔,好耐無食到合心水嘅豬肉生姜燒,就試吓。
魚生真係好新鮮,
而且刀功好好,
擺出來已經夠晒吸引,
平時我好少會覺得鮮嘅油甘都覺得好味新鮮呀😋😋
生姜燒比較無咩汁,亦無付沙律醬,
感覺有啲可惜,不過店員好好,
問佢攞就比咗,已經相當滿足。

真係用心製作嘅小店。

2019-08-03 476 浏览
午飯的時間於長沙灣覓食,原本想吃另一間早已經bookmark 的烏冬食店,但無意中搜尋到這一間令我打消了原先的打算改為試試評價好像比較不錯的大丈夫食堂😄當天時間還不到12時,店裡還不算很滿。看到餐牌上有牛油果三文魚丼,加上不想吃得太過熱氣,所以果斷點了這個而放棄了吉列豬扒定食。上餐來得挺快,只等了幾分鐘。午餐會附上一客茶碗蒸、沙律和麵豉湯,份量覺得還滿多的🤔麵豉湯不會很鹹,喝完也不覺得會很口渴。茶碗蒸意想不到的好吃,蒸蛋很滑沒有蒸太老😍三文魚跟牛油果都是厚切,可惜的是我覺得牛油果跟三文魚有點不太配,而且有部份的牛油果好像有點偏硬呢😯離開的時候外面已經有不少人在等候。在用餐的途中發現原來炸雞是這家必點的食物。價錢方面其實不貴,環境也OK。回頭率應該也高還會想再來,不過我應該會想試試炸雞定食或者其他款式的丼飯。

上餐來得挺快,只等了幾分鐘。
午餐會附上一客茶碗蒸、沙律和麵豉湯,份量覺得還滿多的🤔

麵豉湯不會很鹹,喝完也不覺得會很口渴。
茶碗蒸意想不到的好吃,蒸蛋很滑沒有蒸太老😍
牛油果三文魚丼

離開的時候外面已經有不少人在等候。
在用餐的途中發現原來炸雞是這家必點的食物。
價錢方面其實不貴,環境也OK。
午餐
牛油果三文魚丼
2019-08-02 331 浏览
午餐時間同同事經過呢間日本店成日見到好多人會排隊見今日12點比較少人啲 就入去試一試 首先需要問職員伶非再等叫號碼 等左10分中就安排入座入到環境很不錯雖然台比較逼 但坐得都幾舒服午餐時段比較多人 可能需要同人搭台坐底無內 員工就會主動過泥落單我叫左蔥粒吞拿魚腩丼 ($103)等左十幾分中就有得食以呢個價錢泥講 都幾低食沙律菜同飯可以再添加吾怕食吾飽 ;D吞拿魚比我想像中好食 完全無腥味厚燒玉子都吾錯漬物同麵豉湯都好正呢到只收現金 仲免加一
午餐時間同同事經過呢間日本店

入到環境很不錯
雖然台比較逼 但坐得都幾舒服
午餐時段比較多人 可能需要同人搭台

坐底無內 員工就會主動過泥落單
我叫左蔥粒吞拿魚腩丼 ($103)
等左十幾分中就有得食

厚燒玉子都吾錯
漬物同麵豉湯都好正

呢到只收現金 仲免加一

2019-07-27 446 浏览
不熟悉長沙彎食肆 經朋友推介來了這間吃日本料理的店舖。大概晚上八時左右出達 避開了晚飯人潮 不用等位直接可以入內。饅魚飯定食麵豉湯 蒸蛋 沙律 配菜 很少見如此完整的日本定食饅魚加上饅魚汁紫菜飯饅魚也算厚身 上口油嫩 沒有骨刺 十分好吃少有定食包括蒸蛋 蛋裡也有蟹柳 枝豆 味道不俗並不馬虎吉列海鮮定食有炸海老 炸蠔 炸魚炸物香脆 也不是多炸粉的 即炸十分燙口另外值得一讚之處,此店白飯可免費添加!服務員還貼心地詢問白飯要不要加饅魚汁。
不熟悉長沙彎食肆 經朋友推介來了這間吃日本料理的店舖。

饅魚飯定食
麵豉湯 蒸蛋 沙律 配菜 很少見如此完整的日本定食

饅魚加上饅魚汁紫菜飯
饅魚也算厚身 上口油嫩 沒有骨刺 十分好吃

少有定食包括蒸蛋 蛋裡也有蟹柳 枝豆 味道不俗並不馬虎

吉列海鮮定食
有炸海老 炸蠔 炸魚
炸物香脆 也不是多炸粉的 即炸十分燙口

另外值得一讚之處,此店白飯可免費添加!
服務員還貼心地詢問白飯要不要加饅魚汁。

• 鰻魚丼
2019-07-24 355 浏览
鐘意食日本野,一定要去試下!平時食日本野,最驚唔夠飽。如果要夠飽,二三百蚊就咁食晒。但依間大丈夫食堂,真係十分十分推介!因為有得添飯,最重要最重要,有得添「沙律菜」!!!又坐得舒服,食物質素又好。鯖魚定食,又豐富(又有湯,又有蒸蛋,少少配菜),真係燒得好好食!炸雞又係一絕!無論食量大或少,都一定十分滿足!
鐘意食日本野,一定要去試下!
2019-07-23 346 浏览
荔枝角長沙灣Lunch真係無咩野好食,依間日本食堂算係間唔中翻兜系列。店員態度都幾熱心,會專程介紹當日限定既菜式,不過我次次都係嗌依款壽司烏冬定食,貪佢夠平又飽肚!叫得日式既定食,當然唔少得漬物、沙律同味增湯,最估唔到既係佢包埋個茶碗蒸,算係幾有誠意同驚喜!味道方面,壽司有五款,卷物、蟹棒、玉子、墨魚、三文魚,整體水準唔錯,魚生尚算新鮮,美中不足係卷物塊紫菜唔脆!烏冬係腐皮烏冬,兩大塊腐皮好滿足!但腐皮既味道略嫌甜左少少,烏冬口感就不過不失,屬讚岐派但唔算彈牙。整體味道絕對係對得住個價錢!
荔枝角長沙灣Lunch真係無咩野好食,
依間日本食堂算係間唔中翻兜系列。
店員態度都幾熱心,
會專程介紹當日限定既菜式,
不過我次次都係嗌依款
壽司烏冬定食,貪佢夠平又飽肚!
叫得日式既定食,
當然唔少得漬物、沙律同味增湯,
最估唔到既係佢包埋個茶碗蒸,
算係幾有誠意同驚喜!
味道方面,壽司有五款,
卷物、蟹棒、玉子、墨魚、三文魚,
整體水準唔錯,魚生尚算新鮮,
美中不足係卷物塊紫菜唔脆!
烏冬係腐皮烏冬,兩大塊腐皮好滿足!
但腐皮既味道略嫌甜左少少,
烏冬口感就不過不失,屬讚岐派但唔算彈牙。
整體味道絕對係對得住個價錢!
2019-07-19
2019-07-13 344 浏览
前幾日做完運動,諗起附近呢間餐廳就即刻同朋友黎試小店地方唔大,8點幾去到都要等一等位不過都好快,只係等一陣坐低咗就睇下有乜好食先餐牌選擇唔算好多,一般款式都有本身想試下吉列豬扒定食但係做完運動食嘅,會有罪惡感所以今次我試咗個鯖魚定食先朋友就叫咗個三文魚腩飯個餐都好多嘢食有湯、沙律、茶碗蒸、小菜同主食鯖魚唔腥,好味!白飯係珍珠米,好食!湯就一般麵豉湯沙律都係一般生菜加sauce 店員好細心,我叫咗少飯都真係有做到!兩個人埋單160左右,好抵!下次會再黎
前幾日做完運動,諗起附近呢間餐廳
就即刻同朋友黎試

小店地方唔大,8點幾去到都要等一等位
不過都好快,只係等一陣

坐低咗就睇下有乜好食先

餐牌選擇唔算好多,一般款式都有

本身想試下吉列豬扒定食
但係做完運動食嘅,會有罪惡感
所以今次我試咗個鯖魚定食先
朋友就叫咗個三文魚腩飯

個餐都好多嘢食
有湯、沙律、茶碗蒸、小菜同主食

鯖魚唔腥,好味!白飯係珍珠米,好食!
湯就一般麵豉湯
沙律都係一般生菜加sauce

店員好細心,我叫咗少飯都真係有做到!

兩個人埋單160左右,好抵!
下次會再黎
2019-07-10 228 浏览
嚟到呢度食lunch都要排隊架因為呢度嘅刺身飯性價比高叫咗個三文魚定食三文魚都多同埋刺身都係新鮮嘅有沙律沙律有芝麻醬都唔錯不過我都好鍾意佢既蛋 蒸得啱啱好 好有蛋味 值得推薦比大家嚟食
2019-06-17 1002 浏览
自從長沙灣戲院開左,附近食肆相對地多左選擇,呢間大丈夫都算係不二之選,就近之餘坐得算舒服。平民價錢唔好要求多多,食得飽之餘仲要好味就好感恩,只可惜當晚太餓,見到吸引既食物就忘記左相機食先呢個道理,只能夠食完先影當補數。當晚每人一個主食已經夠飽肚,另外仲叫左赤蝦刺身同炸雞。炸雞夠熱,粉唔多;刺身有驚喜,一刺2食,抵食,想再食,唯一可惜既係三文魚魚頭同油甘魚頭都已經賣哂,惟有下次再幫襯過=]不過晚餐時間都多人,建議早啲去,唔洗排咁耐
自從長沙灣戲院開左,附近食肆相對地多左選擇,呢間大丈夫都算係不二之選,就近之餘坐得算舒服。平民價錢唔好要求多多,食得飽之餘仲要好味就好感恩,只可惜當晚太餓,見到吸引既食物就忘記左相機食先呢個道理,只能夠食完先影當補數。當晚每人一個主食已經夠飽肚,另外仲叫左赤蝦刺身炸雞炸雞夠熱,粉唔多;刺身有驚喜,一刺2食,抵食,想再食,唯一可惜既係三文魚魚頭同油甘魚頭都已經賣哂,惟有下次再幫襯過=]
不過晚餐時間都多人,建議早啲去,唔洗排咁耐
海鮮刺身丼
海鮮刺身丼
2019-06-03 974 浏览
因為朋友介紹咗間cp值極高嘅日本餐廳, 所以放工同屋企人一齊食, 攞咗飛之後等咗20分鐘就有位 。我地叫咗:1) 吉列豬扒定食 (5/5) 等咗一陣就有得食! 先睇埋相非常吸引,個皮炸到脆卜卜、金黃色,下面有個網格咗啲油,十分細心。豬扒非常厚身,而且見到有肉汁,口感非常豐富,但最正係個蒸蛋超級滑,落咗雞湯去蒸, 仲有蟹柳同埋菇,非常有誠意!2) 炸雞定食 (4/5) 跟住到炸雞個皮都係炸到好脆, 雞肉多汁, 唔油膩 ,非常值得一試小結: 整體食物味道可以 ,而且有誠意。 只是環境坐得有啲迫。服務都 ok。見到飲我哋飲曬水 都會幫手斟返水。會再食!

我地叫咗:
1) 吉列豬扒定食 (5/5)

2) 炸雞定食 (4/5)

小結:
  • 吉列豬扒定食
2019-05-24 859 浏览
這小店是隱藏的高CP值食店,而食物質素及味道都不輸一般大型的日本料理店。👍🏼👍🏼吉列豬扒定食 $108吉列豬扒炸得香脆,豬扒內裏仍有肉汁,但略欠豬肉香味。米飯任裝,煙韌好食有米香,不過有輕微斷米情況。蒸蛋蛋味道不足而配料味重。定食配料亦豐富,絕對是性價比超高之選。三文魚腩丼定食 $88三文魚腩鮮甜肥美,尤其欣賞丼內的飯,混合了白芝麻、紫菜及麻油等調味,整體味道配合得非常好,令人充滿滿足感☺️

吉列豬扒定食 $108

三文魚腩丼定食 $88
2019-05-22 590 浏览
本身放工無咩做,就約朋友去搵食好東西。最近發現長沙灣、深水埗都開咗唔少新餐廳,所以今晚就是但選擇咗一間去食。大丈夫食堂一間唔係太接近大馬路嘅餐廳,近明愛果邊,都用咗少少時間搵。門外不怎麼樣,門內卻別有洞天。與朋友一人叫咗一個定食,鹽燒鯖魚定食同三文魚腩定食。鯖魚不是一種新嘅食材,不過好多坊間嘅食鋪都唔係整得太好,一係就冇味,一係就唔夠新鮮。今次呢到嘅鯖魚定食就好有味道,鹽香嫩魚肉加上已經灸燒到脆身嘅魚皮,口感一流,配上日本珍珠米,簡直係味覺嘅極致~至於友人嘅三文魚定食,引用友人講嘅「無憾了」嚟形容就是最好不過。重點係家陣呢個物價高漲嘅時代,100蚊以內食到飯,仲要高質嘅,已經好滿足,一定會再幫襯!

大丈夫食堂

與朋友一人叫咗一個定食,鹽燒鯖魚定食同三文魚腩定食。

鯖魚定食
三文魚腩定食
2019-05-21
鯖魚定食
三文魚腩定食
  • 鹽燒鯖魚定食
2019-05-13 738 浏览
其實已經食過n次,但真係保持到一定水準,不得不佩服 🐮 我們每次幾乎都在11點半開門時用餐的,如果12點半左右才到就要在門外等一段時間喔我們通常會叫炸雞定食、鰻魚定食和炸豬扒定食的 (三文魚頭和刺身也有試過,不過沒有特別出色,所以不用特地介紹)。我本身不是太好炸豬扒的,所以通常會食另外兩款,而炸雞是我的推介 🐔🐔真的不講笑,一份五件大雞,炸得既香脆可口,內裡又多汁,而且白飯和菜絲是可添加的 (不過一份定食其實不添加已足夠),配上滑滑日式蒸蛋已很滿足 💚💚
其實已經食過n次,但真係保持到一定水準,不得不佩服 🐮

2019-05-13
2019-05-11 783 浏览
其實長沙灣,深水埗,太子好多小店都好抵食🤫👩🏻餓妹子每次食完嘢經過👀見到都好想食,今次特登一試!係正嘅!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻性價比極高!🙌🏻 推介推介!·🐷吉列豬扒定食 $98😋🥩炸豬扒 🥒漬物 🥚蒸蛋 椰菜 麵鼓湯👩🏻餓妹子好似真係唔😈邪惡唔食😅😍😍😍炸豬排真係好出色😍😍😍外面鬆脆,內裏係鬆軟有肉汁,唔腍唔韌!😋😜肉質好厚實,少少肥,肥瘦適中!唔知點解可以做到食得出炸粉鬆脆,但又唔覺得好厚粉?🧐點埋酸甜嘅醬汁,提升肉香,消炸物嘅滯!識食!😎唯一挑剔係可以加埋芝麻俾我地磨就最好喇!🤨😊椰菜絲好新鮮,加上芝麻醬,爽口chopchop聲。😂蒸蛋又滑🤩,有🍄冬菇🦀蟹柳🍥魚蛋等材料。麵鼓湯又唔係好鹹/好多味精!份量對於👩🏻餓妹子都覺得少少飽!正呀!👍🏻·🍣三點刺身盛 $58三文魚 口感豐富肥美 有魚油香❤️油甘魚 只有少量脂肪紋 唔會太肥😎👍🏻帶子 鮮甜大粒😍總括係:🙌🏻 FRESH!新鮮呀!😋😋重點係只需要$58,食到呢個質素係享受!·🐔南蠻炸雞 $48炸嘢每次食都覺得好正!😍熱辣辣!一咬落去出晒煙💨,不斷開口噴煙,講唔到嘢都要食!🤷🏻‍♀️原因係咩?因為凍咗無咁多汁,無咁滑,無咁新鮮,總之凍咗
🐷吉列豬扒定食 $98😋

三文魚 口感豐富肥美 有魚油香❤️
油甘魚 只有少量脂肪紋 唔會太肥😎👍🏻
帶子 鮮甜大粒😍
總括係:🙌🏻 FRESH!新鮮呀!😋😋
重點係只需要$58,食到呢個質素係享受!
🐔南蠻炸雞 $48
炸嘢每次食都覺得好正!😍熱辣辣!一咬落去出晒煙💨,不斷開口噴煙,講唔到嘢都要食!🤷🏻‍♀️原因係咩?因為凍咗無咁多汁,無咁滑,無咁新鮮,總之凍咗唔好食囉!😅之後食完就知衰,爆瘡、痱滋、喉嚨痛咩都齊!🙈
南蠻炸雞

🍗炸雞好出色🤩!唔多炸粉!外脆肉滑兼多汁!😍呢個價錢我以為只係普通唔嚡口。但呢個質素,呢個份量真係值得一讚👍🏻!一啲都唔馬虎!😉加上蛋黃醬,多咗份邪惡,但就多咗份層次!少少酸酸地中和咗炸雞嘅膩!🤤
🐚蒜香煮蜆 $38
煮蜆無論係清酒/蒜香/鼓椒,餓妹子都覺得好難抵擋!🤤而要整得好唔好食,只睇兩點:
1. 蜆新鮮程度 2. 醬汁 (心諗廢話🌚)
蒜香草煮蜆

呢個蒜香煮蜆,蜆雖然唔係大大粒,但勝在夠新鮮,漲卜卜!一咬,啲汁就係口入面jit出嚟!食晒都只要1️⃣粒有沙!算係咁!👍🏻雖然無清酒🍶,但牛油同蒜蓉味好香!👃🏻呢個配搭真係無得輸!🤗呢個價錢更加唔話得!😋
***餓妹子💁🏻‍♀️溫馨提示:
✔️星期六全日休息,唔好摸門釘🚪
✔️如果叫定食/丼物,可以添飯🍚&沙律🥗,唔洗驚唔夠飽!😜
✔️炸雞一上台好熱📛,小心辣親嘴!😚
#HungryMeizi #餓妹子
2019-02-22