2008-12-21 18 浏览
原來第一時段係六點至八點半,去到已經七點,所以我地不停叫野食。曾經食過其他放題店,通常都係初初叫o既刺身好厚好新鮮,但越叫越薄…但呢間好正架,碟碟都大大分足分量~~熟食: 蟹粥、炒烏冬、豆腐金菇煲都好好食。特別推介係吉烈蝦同帶子~~刺身方面,帶子同一般o既都有,鱆紅魚好新鮮。飲品:汽水任飲~~~總結: 一大班人聚會嘻嘻哈哈一餐o既話,呢度又平又好,waiters 態度都好勤快~~會再去~~

但呢間好正架,碟碟都大大分足分量~~

熟食:
蟹粥、炒烏冬、豆腐金菇煲都好好食。
特別推介係吉烈蝦同帶子~~

刺身方面,帶子同一般o既都有,鱆紅魚好新鮮。

飲品:
汽水任飲~~~

總結:
會再去~~
2008-12-15 11 浏览
昨晚於這店同朋友慶祝生日。這裡4個人以上就送壽司蛋糕的。這個蛋糕其實是刺身,下邊就係飯。但最特別的是那個好像荷花的蠟燭最為特別。因為昨晚除左我朋友生日之外,還有幾台都是。侍應放底蛋糕後,2分鐘左右,餐廳便較暗了燈。之後那個荷花就自動打開,蠟燭自動著了。生日歌便響起,好有氣氛的。之後侍龐會為你們影即影即有的相片,寫上字。就會放上入口處。這裡是任飲任食的。如果有coupon就低食$138炸。侍應上碟都好快,禮貌都好好的。
昨晚於這店同朋友慶祝生日。
這裡4個人以上就送壽司蛋糕的。
這個蛋糕其實是刺身,下邊就係飯。
但最特別的是那個好像荷花的蠟燭最為特別。
因為昨晚除左我朋友生日之外,還有幾台都是。
侍應放底蛋糕後,2分鐘左右,餐廳便較暗了燈。
之後那個荷花就自動打開,蠟燭自動著了。
生日歌便響起,好有氣氛的。
之後侍龐會為你們影即影即有的相片,寫上字。
就會放上入口處。
這裡是任飲任食的。如果有coupon就低食$138炸。
侍應上碟都好快,禮貌都好好的。
  • 我認為最好食就是那個芝士曼魚壽司,焗蠔,串燒及三文魚一定要食
講起日本放題,我食過好多間,如"青葉","大久保","朗田"這些. 但這些在我心目中的評分分數也很低,因以上這幾間,每一碟刺身都是細細塊的,完全沒有口感.而我首選的日本放題,就是這間為於尖東的-大吉.大家也可以看看以上相片,每一塊刺身也是大大塊的.不會因為是放題,而把食物縮水.無論刺身也好,熟食的食物也是不錯,特別是串燒. 還有,其中一樣食物,是我們一家四口都一齊推介的,這就是"蟹粥". 這個粥真的很鮮味,值得推介.我們一家四口,因為家境狀況的問題,不是時常出外花錢食飯. 但當一些慶祝活動,如生日這些,我們便會出外食飯,之前也去過不少日本放題,而"大吉"這一間日本放題料理,總是對我們情有獨終的.也因為是放題,所以任飲任食"仲包括啤酒喎",所以我們一家四口,狂點刺身及啤酒. 任飲任食有樣好,我們不會時常看著價錢來做人,想叫幾多,就叫幾多,食也食得豪放些.

• 蟹粥
2008-10-26 5 浏览
因為好早就book 定位, 所以去到時, d fd 都已經坐左幾個係度, 唔駛等~成餐飯有好有唔好... 某幾種魚生夠新鮮, 飽片好味, 帶子鮮~ 起初食都唔錯, 但之後再叫o既時候, d 魚生脂肪唔多, 搞到散開左... 比較失望~ 炸物新鮮炸起, 入口仲好熱~ 薯餅同帶子最正~ 而個吉列炸蝦比較失色, 食唔到蝦味, 只係食到d 炸麵包糠... 火鍋正! 剛剛滾起咁, 牛肉片又夠厚, 唔似打邊爐果d 咁簿, 豆腐落鍋時間適中, d 豆腐仲好滑~ 味係夠濃, 但略為過甜~ sushi 正~ 叫左一陣就好快黎到, 而且1 啖1 件, 可以多食幾款, 無咁快飽~ 但都有失色之處, 飯仲暖, 同埋無按我地order 指示落, 要黎果d 無黎, 無叫果d 就黎哂...=.="" 不過我地都無乜所略o既... 叫左焗蠔食... 不過... 我唔推介再叫... 無乜味... 牛柳同串燒... 正!!! 牛柳又熱又滑, 串燒又無過熟, 非常好味~ 同行有人生日, 大吉真係有心思, 個sushi cake 非常特別!! 有朵會開o既蓮花 (!?) 係上面, 做爉燭... hah

成餐飯有好有唔好...

同行有人生日, 大吉真係有心思, 個sushi cake 非常特別!! 有朵會開o既蓮花 (!?) 係上面, 做爉燭... hahaha~~ 好有心思~ 仲熄埋餐廳部分燈, 做左個暗暗地效果比我地吹爉燭, 真係非常特別, 再用即影即有相機幫我地影相, 釘係佢地門口, 唔係明星都釘上board?? 無錯~ 有好多人都係度試過過生日~
雖然有個sushi cake, 但應該放左一陣... 無哂鮮味lu~ 而且... 魚生上面有芝麻... 好怪=.=""
最後甜品... 雪糕糯米池1 粒... 無乜特別~

服務方面...
本來都ok ga, 但唔知搞乜, 無乜人執碗, 可能人多la... 後尾仲有45 mins 完結前, 佢就叫我地埋單, 都ok 算喇~ 但佢係咁提我地得番幾多時間, 快d 落order.... 到我地食完傾計, 就不停收拾, 我估係想我地快d 走囉~
2008-10-20 15 浏览
有期望所以有点失望, 不是差而是無乜驚喜, 六点幾到開頭無乜人食物一落Order很快就到, 仲排得靚靚潻,Tuna sashimi好靚不過就有白色根趙唔開,終於要出來,Salmon 好Ok,其它有甜蝦帶子都好好再叫.....但我mame不食魚生就差D啦, 無乜貴嘢...炸蠔、炸天婦羅、牛肉串、雞翼、最好蟹粥、炒帆立貝仲要切碎哂、叫左4 隻焗蠔媽媽老公話麻麻唶! 所以都無再叫。總括普普通通...
出來,Salmon 好Ok,其它有甜蝦帶子都好好
再叫.....
總括普普通通...
  • 蟹粥
  • Salmonsashimi
  • 甜蝦
  • 帶子
2008-10-02 14 浏览
開頭有D擔心.因為有好多食評都話唔好.但我一行十人都無問題.時間十月一日(2045-2300)任飲任食(一) 環境總算光猛,但地方迫狹。(二) 座位座位比較迫狹,野食都無位放,但可以接受。(三)食物1. 甜蝦 (可以接受)2. 三文魚(新鮮)3. 吞拿魚(新鮮)我最愛掂掂掂掂掂掂4. 北寄貝 (當天無)5. 八爪魚 (無叫)6. 油金魚 (新鮮)好似,唔記得是甚麼魚的刺身7. 蕃茄沙律(很Juicy,大孖說)8. 明太子炒菠菜(牛油味重,很香,好味!)9. 七味豬頸肉(無叫)10. 牛油炒雜菇(可以接受)11. 炒雜菜12. 雞軟骨串燒(可以接受)13. 雞腎串燒(可以接受)14. 燒海蝦(不能接受)15. 雞軟骨餃子(口感很特別,味道亦不錯)16. 鹽燒鯖魚(頗大的一條,吃到最後開變凍,就沒有繼續了)17. 韭菜煮蜆(可以接受)18. 鹽燒蜆19. 炸生蠔(幾好味,夠乾身)掂掂掂掂掂掂20. 炸蝦(可以接受)掂掂掂掂掂掂21. 蝦天婦羅(點了很多蝦!)22. 吉列豬扒(好大塊,味道不錯)23. 照燒雞扒 (無叫)24. 鹽燒雞翼(可以接受)25. 芝麻雞翼 (無叫)26.
時間十月一日(2045-2300)任飲任食
(一) 環境
總算光猛,但地方迫狹。
(二) 座位
座位比較迫狹,野食都無位放,但可以接受。

(三)食物
1. 甜蝦 (可以接受)
2. 三文魚(新鮮)
3. 吞拿魚(新鮮)我最愛掂掂掂掂掂掂
4. 北寄貝 (當天無)
5. 八爪魚 (無叫)
6. 油金魚 (新鮮)好似,唔記得是甚麼魚的刺身
7. 蕃茄沙律(很Juicy,大孖說)
8. 明太子炒菠菜(牛油味重,很香,好味!)
9. 七味豬頸肉(無叫)
10. 牛油炒雜菇(可以接受)
11. 炒雜菜
12. 雞軟骨串燒(可以接受)
13. 雞腎串燒(可以接受)
14. 燒海蝦(不能接受)
15. 雞軟骨餃子(口感很特別,味道亦不錯)
17. 韭菜煮蜆(可以接受)
18. 鹽燒蜆
19. 炸生蠔(幾好味,夠乾身)掂掂掂掂掂掂
20. 炸蝦(可以接受)掂掂掂掂掂掂
21. 蝦天婦羅(點了很多蝦!)
22. 吉列豬扒(好大塊,味道不錯)
23. 照燒雞扒 (無叫)
24. 鹽燒雞翼(可以接受)
25. 芝麻雞翼 (無叫)
26. 魷魚筒 (無叫)
27. 炸雞塊(很香口,幾好味)
28. 炸豆腐(很滑,不錯)
29. 焗生蠔 (比較細隻,但幾好味)
30.蟹肉粥 (幾好味)
31.雪花牛柳粒 (幾好味)
記唔曬唔好意思
(四)服務
整體侍應生都好好,我可以接受。

十個人總數係一千五佰一十八,除十個人為一佰五十二元。(唔知點解,因$158要加一)
今日我哋去食放題, 8:45p.m. 推門入去, 有位小姐帶我哋坐低, 環境都ok, 入坐率得四成, 之後就有位小姐問我哋飲乜, 我哋叫咗2罐汽水, 飲品係任飲嘅, 之後我哋就開始叫嘢食喇......首先第1 round我哋叫咗sushi, sashimi, 燒物同其他食物, 等咗一陣, 長腳蟹沙拉就嚟喇, 味道都ok, 跟住其他熟食都好快上枱, 但係等咗好耐, sushi, sashimi同其他食物都未嚟, 於是我哋入第2 round紙, 第2 round嘅牛油炒雜菇, 銀芽炒帶子同鐵板牛肉粒等都嚟咗, 呢幾樣食物味道都唔錯, 但第1 round嘅食物都未到齊, 於是我哋就追單, 而佢哋就講整緊喎, 再等等.... 算喇! 又過咗一陣, sushi, sashimi終於嚟喇! 嘩! 都唔知應該係好定唔好, sashimi件件都又肥又厚切, 味道ok, 每人都有1件, 但係嚇到好驚, 唔想再叫, 因為sashimi太肥厚, 接近尾指咁厚, 好似迫你食到好膩, 搏你唔再叫下一round咁, 不過甜蝦值得一試..... 到咗最後, 我哋叫咗個霜降牛肉鍋同6隻甜蝦sashimi, 嘩! 咁w
環境都ok, 入坐率得四成, 之後就有位小姐問我哋飲乜,
不過甜蝦值得一試.....
到咗最後, 我哋叫咗個霜降牛肉鍋同6隻甜蝦sashimi, 嘩! 咁wher!
只得4塊牛肉碎, 多多洋蔥, 老嘅黃芽白同少少粉絲及幾件豆腐,
寫到明係3~4人份量, 我哋都預咗2個人份量會唔多, 百幾蚊都唔要求好高,
之不過都唔好係只得4塊牛肉碎, 霜降牛肉喎! 你唔係霜降牛肉都唔緊要,
但係唔好咁寫囉! 牛肉原來係配菜, 咁不如叫雜菜肉碎鍋, 咁會好d....
(其實到差不多食完嘢, d燒物都仲未到, 我哋唯有追單, 點知佢地先話無入單)
唉... 算把啦...
總括嚟講, 此料理店味道尚算不錯, 不過手法上需要改善一下,
服務態度參差, 個別侍應無心serve客人, 如果下次路過而又諗唔到食乜,
都會考慮一下再嚟! 但要我哋刻意再嚟就唔會喇喇!
  • 牛油炒雜菇
  • 銀芽炒帶子
2008-08-20 21 浏览
第1次同10幾個朋友黎食 ~ 個個都讚不絕口因為食物既quality真係幾高 ~ 仲要係任食所以我地都覺得好抵 !上食物既速度都好快 ~但之後同兩三個朋友黎食又覺得冇左咁好食 .. 可能第2次食啦 ~總括黎講食量細既就麻麻抵食相反既話都ok抵食 !e度既刺身真係幾好味 ~ 三文魚大大塊又新鮮芝士焗青口賣相好好 ~ 味道都ok北海道海鮮牛奶鍋唔錯 ~ 幾香牛奶味個湯幾好飲至於炸物總括黎講我就覺得麻麻 , 但一口焗芝士幾好味 ~
第1次同10幾個朋友黎食 ~ 個個都讚不絕口
上食物既速度都好快 ~
總括黎講食量細既就麻麻抵食相反既話都ok抵食 !

e度既刺身真係幾好味 ~ 三文魚大大塊又新鮮

芝士焗青口賣相好好 ~ 味道都ok

北海道海鮮牛奶鍋唔錯 ~ 幾香牛奶味個湯幾好飲

至於炸物總括黎講我就覺得麻麻 , 但一口焗芝士幾好味 ~
刺身
芝士焗青口
北海道海鮮牛奶鍋
炸物
刺身
芝士焗青口
2008-08-05 6 浏览
平時食開亞士厘道間大吉, 因當天忘記訂位 ! 改去漆咸道個間. 唉 .... 估唔到同一居酒屋. 竟然水準相差咁遠 . 無論係服務態度 , 環境 , 食物水準 . 這間漆咸道的大吉真係相當之差 . 唔會再去此間分行 . 可以點一次野. 要連環寫了三次先黎. 仲要等到last order .

唔會再去此間分行 .
2008-07-18 9 浏览
作為公司康樂組組長的我,每月都要為同事們安排飯局,7月份報名參與飯局的恰巧全是食量驚人的魚生剌生fans,所以便到大吉大吃大吃&大吃!!`整體上各樣剌生都很新鮮,但甜虾略為不夠鮮甜!!雜果沙律比想像中好食,長腳蟹肉沙律如果少d生菜會好好多!!水蟹粥都好食,但份量都幾大鍋,叫一鍋大家share都ok!服務ok,但上菜慢,而且有漏單情況!!不過服務員有立即跟進!!市面上以差不多價錢的日式放題作比較的話,呢間都算幾好啦!!(8位或以上DBS/匯豐咭有9折啊)
(8位或以上DBS/匯豐咭有9折啊)
五一假期...又放假又放題真開心 祝楊太五二 HAPPY BIRTHDAY ! 睇食評好多個咸喎,所以都冇期待D乜咯﹔只係希望一班朋友有個地方聚一聚而已。我地十四人,真係留咗個房俾我地,仲要兩邊房打通果隻﹔一班人分兩邊坐其實唔多好,不過叫做自成一角有自己既天地有D私隱咁。睇食評都知間房好細,但估唔到真係細得交關,腳撞腳﹑腳頂腳好唔舒服啫,仲要好鬼局,唔開隻門呌氣都唔得﹔搞到個個食到咁上下就企晒响度,好心間大少少個房喇老闆,外面咁大地方,乜鬼室內設計師黎架。講返野食,刺生又幾好樣,三文魚﹑吞拿魚﹑鯖魚﹑北寄貝﹑赤貝﹑墨魚﹑甜蝦﹑玉子...等等,三文魚&吞拿魚都切得好厚,凍凍地又唔立口,北寄貝就好細粒似未發肯咁。其他熟食都係幾好又熱又夠味,炒雜菜﹑牛油金菇好香 (必食) 好差又唔講得上,俾個 OK 佢喇。因為嗌咗一板海胆& 好多啤酒(啤酒都幾貴tim啵) 所以埋單要成三千一有多
五一假期...又放假又放題真開心
祝楊太五二 HAPPY BIRTHDAY !

其他熟食都係幾好又熱又夠味,炒雜菜﹑牛油金菇好香 (必食)

好差又唔講得上,俾個 OK 佢喇。
2008-05-25 1 浏览
看見這間食店的食評好壞各半,所以專程和朋友在星期六晚來這裡試一下它的自助餐:食物方面,料理味道偏淡,不過刺身都幾新鮮,燒物和炸物亦不差;至於店舖推介的串燒和牛串 (應該不是和牛,不過都幾好牛味) 和焗廣島蠔,味道都唔錯... 由於我是第一次來,所以多次向店員詢問有關落單的事情,店員亦不厭其煩,有禮貌地向我逐一解釋,所以我覺得服務方面是OK的... 唯一要注意的事,人客開始多的時候,上菜速度會嚴重放慢,亦會出現漏單情況... 整體而言,每位$178 (平日好像會平一些),另收加一,即每位$196,在眾多日式放題中不是最好的選擇;但如果是在平日或宵夜時段有機會經過這裡的話,則可以一試...

2008-05-20 6 浏览
朋友介紹, 因為平, 不過要等到8:45pm先有得食就辛苦d. 一去到好似無咩人招呼你咁, 企咗成分鐘先過嚟問. 不過算啦, 我哋坐低咗後就劃嘢食.上菜嘅速度都尚算快.係d份量無咩準則, 有時寫5客燒和牛有3串,有時寫2客就有5串, 無寫嗰d又有嚟,寫咗嗰d又唔嚟,同佢講話無叫到又當聽唔到,行咗去,無叫又點食? 最慘係尾聲大家都飽飽哋嘅時候就仲辛苦,唔知食好唔食好,又唔知寫幾多好(因為驚寫3客嚟10客, 又唔肯收番)........D order 紙由A至G分類, A-刺身,壽司,B-手卷,卷物,飯 C-沙律 D-燒物,飯 E-和食 F-主食 G-炸物, 不如先講值得一試嘅食物先,勁落order嘅有......三文魚刺身(肥美,正常厚度)甜蝦同帶子(鮮甜)火焰吞拿魚同牛肉壽司就真係半生熟,鰻魚芝士卷(鰻魚都幾大塊,芝士又好香),鹽燒鯖魚(好滑),焗廣島生蠔(加埋其他配料,食落去個感覺好好)串燒和牛(幾嫩,有肉汁唔乾身)鹽燒冬菇(夠香又軟身) 不過唔會再order嘅有吞拿魚刺身有筋,章紅魚唔係太新鮮,長腳蟹肉沙律就比較少蟹肉, 鐵板魷魚鬚好多洋蔥,無咩魷魚鬚, 鮮蟹肉粥起初覺得好香,但飲
,鰻魚芝士卷(鰻魚都幾大塊,芝士又好香),鹽燒鯖魚(好滑),焗廣島生蠔(加埋其他配料,食落去個感覺好好)串燒和牛(幾嫩,有肉汁唔乾身)鹽燒冬菇(夠香又軟身) 不過唔會再order嘅有吞拿魚刺身有筋,章紅魚唔係太新鮮,長腳蟹肉沙律就比較少蟹肉, 鐵板魷魚鬚好多洋蔥,無咩魷魚鬚, 鮮蟹肉粥起初覺得好香,但飲飲吓隻味有d似白湯, 鹽燒秋刀魚好苦,因為食中咗條腸. 燒雞軟骨好乾........我哋仲有叫過玉子,北寄貝,角螺刺身,象拔蚌同鮑魚片壽司,青瓜同蟹子沙律,炸軟殼蟹卷, 燒海蝦,鹽燒三文魚頭,鐵板雪花牛柳粒,韮菜炒蜆,蜆仔麵豉湯,吉列蠔,吉列帶子都係普普通通, 無咩特別, 反而最後送咗個紫米露幾好味..........講真$160有咁多嘢食都唔奢望d service有幾好, 將價就貨, 都無咩餐廳可以做到又平,又好食仲要有好 service, 所以都算幾滿意
  • 三文魚刺身, 串燒和牛
2008-05-07 16 浏览
一行五人五月三日(星期六)去食6:00pm間野o係book位的時候已經一肚氣, book黎book去d staff都好似唔知做乜咁到星期六confirm booking 夠膽話我地book左8:45!! "8"同"6"差好遠喎, 聽都唔會聽錯la! 算喇, 改左就算, 如期六點去食去到五個人比張四人枱, 真係好逼好逼, 逼到超辛苦, 問佢有冇得轉又話full左, 到最後眼白白見其他枱由頭到尾都係冇人坐....D 野食都ok la, 款式都算多, 不過冇我最喜歡的軟殼蟹手卷. 味道尚算不錯可惜d人都唔知點做野, tick 左要羊架, 見佢咁耐唔黎就問下, 點知呢個時候個侍應先話「今日冇羊架」, 你落單o個時唔同我講??隔左好幾個鐘, 唔知關唔關事, 其中一人在家嘔吐, 好在嘔得唔多, 而嘔完都冇咩事第二日, 我, 屙左幾次, 仲有發燒, 睇醫生有可能係d野食有少少唔乾淨. 但當然唔係好犀利, 唔係就個個都有事, 可能我抵抗力差d就咁雖然醫生都只係話可能, 但係都係怕左呢間野......
一行五人五月三日(星期六)去食6:00pm

雖然醫生都只係話可能, 但係都係怕左呢間野......
(非会员)
我上左去 見幾便 又有新野 去左 冇想像之中咁差 刺身 肥美 大件 寫幾多件黎幾多件壽司 等就等耐左 不過燒牛肉唔錯卷物 唔錯 推介 饅魚之士卷沙律 好多款 最好食豆腐沙律燒物 新出既生豪 不過要等幾耐下 唔錯 雞軟骨等等 饅魚反 細細碗 和食 牛柳粒 同 新出既魷魚so 幾正 惹味F 吾記得左系咩 系反同埋烏冬個d 豬骨湯拉面 日式炒面 個d好大碟下 不過有待應提醒 冇中招 大家小心 不過人多 點個d都幾好食..熱烏冬同牛肉烏冬 唔錯炸物 正 依D價錢食到依D炸物 真系幾好 快到 同埋d吉烈野唔錯 炸蝦等等都唔錯小評:無想像中咁差 可能人多 先做到咁 待應態度唔錯 落單時己經講明寫數量 同埋叫我地留意下F個張d野食 無流到單..最後太胞 湯水冇飲 平日真系低食 1位 都系17x同埋見D人生日真系好有氣分` 不過D台幾細張 我地單數人 D台多左個位出黎 擺野唔錯 見人地都好迫下
我上左去 見幾便 又有新野 去左 冇想像之中咁差

刺身 肥美 大件 寫幾多件黎幾多件