2009-03-05 404 浏览
前晚由大陸坐船返來香港, 下船已經是接近八時, 拿著行李也懶得要老爸回家煮飯, 於是就近地來了這間大家樂吃晚飯.當晚由於是星期一的關係, 人不多, 環境也算清潔. 安頓行李後便買票. 我們點了咖喱乳飼牛坑腩飯, 香煎魚柳飯和厚切一哥焗豬扒飯, 另外加一元多一件薄餅.先說咖喱乳飼牛坑腩飯. 這個近期廣告極力吹捧的飯, 看上去已經與廣告有分別: 廣告裡的牛坑腩大大件, 像鐵板燒的牛肉粒, 咖喱色澤鮮明, 但當晚的那碟色澤暗沉, 牛坑腩又碎, 像賣剩的牛腩! 而且味道也不見得出色, 與平時的牛腩差不多, 咖喱則帶點辣, 我認為只是小辣, 但老媽卻說很辣, 沒有咖喱香! 至於加一元買的薄餅, 不熱之外也沒有甚麼味道, 印度快餐curry-in-a-hurry的水準比它還要高. 香煎魚柳飯的魚柳尚算嫩滑, 但外層的蛋卻太厚也煮過火, 又乾, 唔多得. 而且老姊當晚吃完後肚痛, 不知是否和這個香煎魚柳有關??厚切一哥焗豬扒飯則是大家樂一貫水準, 豬扒雖然軟但沒有味道, 上層厚厚的番茄醬把所有食物的味道都蓋過了. 焗餅不太濕, 算是ok.所以, 廣告的確信不過, 反而OR食家們的食評可信性高得多!!

焗豬扒飯
香煎魚柳飯
咖喱乳飼牛坑腩飯
2009-03-02
  • NIL
2009-01-26 16 浏览
今日初一,行街都無啖好食。行下行下,就去呢度食下午茶。我就食個叉賴配凍奶茶,我細佬就食西多士配可樂。本來想加個麥皮,但已經sold out。叉賴都係一般貨色,叉燒肥瘦均勻,賴粉都算爽口。唔錯啦。凍奶茶好好飲,奶同茶既份量都好夾。西多士好耐未食過剛剛炸好既西多,真係好食好多。配上糖漿同牛油,簡直係美味既組合。而且大家樂既西多士加埋花生醬,所以更加好食。呢餐都唔錯,而且服務態度又好,實有下次既。

叉賴
都係一般貨色,叉燒肥瘦均勻,賴粉都算爽口。唔錯啦。
凍奶茶
好好飲,奶同茶既份量都好夾。
西多士

呢餐都唔錯,而且服務態度又好,實有下次既。
叉賴
西多士
2008-11-10 35 浏览
逛海運時路過大家樂,腳有點倦想休息一會,怎料見到很多人正在火鍋。吃過晚飯才不到一小時,肚子還滿滿的,卻忍不住要了一份火鍋套餐。從未試過大家樂的火鍋,選擇了美國特級雪花肥牛‧手打肉丸雜錦套餐。很驚喜,是鴛鴦鍋,選了清湯及豬骨湯底。火煱料十分豐富,有兩層三格,包括雪花肥牛、鮮蝦挖、手打肉丸、脆皮腸、枝竹、豆腐,魷魚、冬菇、金菇、菜及麵線...。而醬料則有沙茶醬、炸蒜蓉、辣椒粒及醬油。以$56這個價錢來說,實在比足你了,是一人火煱的好選擇!

$56 (其他)
2008-11-02 16 浏览
女友本來想食海鮮那個set,可惜當天沒有今年竟然賣到$53-54一個火鍋,貴了很多,有點不值食火煱,實在太多一盤盤的食物,火煱食物佔了大部份枱面,我們由2人位轉往4人位但到rush hour,服務員一次又一次要我們讓出身旁的位子
女友本來想食海鮮那個set,可惜當天沒有
今年竟然賣到$53-54一個火鍋,貴了很多,有點不值

2008-07-23 39 浏览
差不多有五、六年沒有到過大家樂,因為附近的茶餐廳平靚正,二十多元在茶餐廳食物有保證,大家樂則水準浮沉如股市。最近看到紐西蘭爵士牛扒鐵板餐的廣告,大草原戶外境,宜人悅目,明知是廣告美學,還是想親身去試。三個人叫了三個紐西蘭爵士牛扒鐵板餐,配酥皮焗周打魚湯及鮮果雪糕泡芙 。套餐配有焗薯及雜菜,另加6元可以加「至冰COOL COOL」一杯。鐵板不夠燙,澆上黑椒汁時像冷板(見下圖),半縷煙都沒有冒起。牛肉明顯用梳打粉淹製,不單沒牛肉味,更難理解是居然很「鞋口」。酥皮焗周打魚湯的賣相很差,像是廚藝學校的實習功課。周打湯很鹹,而且放得太多生粉,糊得像嬰兒食品。焗薯本來很簡單,基本是熟了而又不燶就好,但大家樂為了省本錢,居然不用酸忌廉。中間白色一團東西,其實是沙律醬!廣告不停強調牛扒上是用「蒜茸牛油」,但其實沒半點蒜味。「至Cool冰冰」有挺多選擇,我們要了一杯 鮮芒果西米冰,口感太黏,像用陳年老芒果溝水。而且不夠凍。飲完有點想嘔。鮮果雪糕泡芙,泡芙受潮,雪糕好味。水果應該切了六小時以上,出了水。套餐HK$42 +HK$6 至COOL冰冰飲料。我諗大部份人試了一次,都會覺上當。

廣告不停強調牛扒上是用「蒜茸牛油」,但其實沒半點蒜味。

套餐HK$42 +HK$6 至COOL冰冰飲料。

我諗大部份人試了一次,都會覺上當。
廣告海報,美感一流!
真實賣相,截然不同。
牛扒內側,沒有紐西蘭。
鮮果雪糕泡芙,水果出水。
2008-07-22 16 浏览
第二次黎這裡食野...都係第二次食大家樂新出的鐵板餐因為覺得好食所以又黎=]第一次食左豬柳+炸魚+雞翼鐵板餐豬柳幾林....唔係我想像中咁硬炸魚同一般一樣雞翼都係同平時食開差唔多其實我就最鍾意個酥皮湯酥皮好鬆脆=] 個湯我覺得稀左d....但酥皮搭夠...哈哈今次食牛仔柳串+脆皮腸+雞扒鐵板餐黎到見到好多菜...岩我=]食到都差唔多飽哂...牛仔柳幾林....少少地岩岩好脆皮腸同一般一樣=]雞扒覺得佢硬左d...可能唔夠厚酥皮湯同上次差唔多...服務好好呀這間大家樂上次我坐低等緊bf買野...有服務員問我要唔要水/茶第一次見快餐店會咁又見到服務員好好人咁幫個女士攞餐番個位到^^
第二次黎這裡食野...
都係第二次食大家樂新出的鐵板餐
因為覺得好食所以又黎=]

第一次食左豬柳+炸魚+雞翼鐵板餐
豬柳幾林....唔係我想像中咁硬

炸魚同一般一樣
雞翼都係同平時食開差唔多
其實我就最鍾意個酥皮湯
酥皮好鬆脆=] 個湯我覺得稀左d....
但酥皮搭夠...哈哈

今次食牛仔柳串+脆皮腸+雞扒鐵板餐
黎到見到好多菜...岩我=]
食到都差唔多飽哂...

牛仔柳幾林....少少地岩岩好
脆皮腸同一般一樣=]
雞扒覺得佢硬左d...可能唔夠厚
酥皮湯同上次差唔多...

服務好好呀這間大家樂
上次我坐低等緊bf買野...
服務員問我要唔要水/茶
第一次見快餐店會咁
又見到服務員好好人咁
幫個女士攞餐番個位到^^
  • 鐵板餐
(非会员)
起初被這個廣告吸引,以為大家樂終於對食粉西冷有所改進,抱着1個其代的心情去試試,點知原來同之前的西冷不分高下,啖啖食粉味在口中歴久不散,分量比以前還小了最小4份1,對快餐店我知道不可其望過高,但這個廣告我覺得有欺翩的成份出現.
2008-06-16 22 浏览
佢影左相叫我幫佢UPLOAD佢食既吉豬雞翼蛋飯佢話好好味,大家樂水準如果時時咁好就好我就覺得大家樂一向都冇咩大差別大家樂加油吧~~
佢影左相叫我幫佢UPLOAD
佢食既吉豬雞翼蛋飯
佢話好好味,大家樂水準如果時時咁好就好
我就覺得大家樂一向都冇咩大差別
大家樂加油吧~~
2008-06-11 27 浏览
我家姐下午茶杯豆豆冰足料夠豆,可惜貴左d!!
2008-05-10 19 浏览
鰻魚:果然是用上初生鰻魚,因細舊之餘,肉還很薄,兩啖可以食完,跟海報圖片簡直是天淵之別不過,肉質真是一流,又腍又嫰炸豚肉:外脆內嫰,沾上鰻魚汁送飯好正
不過,肉質真是一流,又腍又嫰
炸豚肉:外脆內嫰,沾上鰻魚汁送飯好正
2008-04-08 19 浏览
早兩日,同同事去呢間食lunch,諗住快餐應該好快有得食,點知......排隊買ticket,有3個cashier,d人分散d,唔駛等咁耐,幾好~~不過排隊攞野食就勁囉~排到出門口呀~起碼有三十人呀~又唔係落雨,點解咁多人嘅?唔通o係呢個商場黎講,呢到真係係最低消費嘅食店?我叫左焗豬,我一路食一路流汗,我初時以為係d焗飯太熱,搞到我流汗添~點知食輕宜餐嘅同事都話熱呀~~咁多人,可唔可以開大D個冷氣呀???
咁多人,可唔可以開大D個冷氣呀???
2008-03-08 10 浏览
免治牛肉飯入面有d碎骨太失望~~~~~~~~而且d汁又冇味差差差差
免治牛肉飯入面有d碎骨
太失望~~~~~~~~
而且d汁又冇味
差差差差
2008-03-06 15 浏览
好耐無食大家樂既早餐或下午茶,特然有d懷念佢地既吉列豬扒同埋香腸所以黎食,而家仲有個蕃茄肉碎通粉跟,又幾好味,唔知佢地用邊隻通粉呢?不過腸仔始終都唔係細個食開果隻了,好彩吉列豬扒依然都仲係果個水準,加埋多士同埋汽水都係十九蚊,下午茶黎講都還算ok,最重要係食得幾飽肚,所以都覺得幾值。
2007-05-28 11 浏览
夏天之冰冰又出場了, 今次加了新口味, 但亦加了價, 現賣$13.今周已試了3款, 因我是大家樂冰冰的捧場客, 特別是它的紅豆冰, 真是天下無敵.雪糕西米紅豆冰, 今年加入西米, 效果出奇地好, 用上西米中和了紅豆的過甜味, 反而更好, 西米與紅豆都好腍, 加埋雪糕的無敵配合, 真想encore, 可惜一大杯已很飽了.另兩款是冰果賓治與冰果檸雜, 本人覺得太普通, 只是在有味糖水中加入生果, 但那些生果是雪到結冰的, 好硬, 沒有了生果應有的味道, 所以叫做"冰果", 但覺得不好食, 無下次. 始終都是紅豆冰最好.

始終都是紅豆冰最好.
2007-02-15 15 浏览
昨晚情人節大時大節應該無咩人會去食大家樂啩!點知放工後約八點半過到去,嘩! 點會有咁多人架!你地呢d一pair pair唔係應該要去鋸心型牛扒架咩!仲要同我呢d孤家寡人爭食仲無位添! 好彩好快有位,否則面矇矇企响度俾人眼望望好尷尬架!今晚叫左個五寶飯,有叉燒,紅腸,鹵雞翼,墨魚和咸旦,但我最憎食墨魚所以同師傳講可俾多隻鹵雞翼代替墨魚嗎!?! 但師傳話只可以俾多d菜,我明點解! 原來以前我食嗰隻四寶飯無咁大隻鹵雞翼架!今次咁大隻一定唔肯exchange啦! 無所謂啦!叫佢俾多d汁無餸都照食啦!