2005-04-15 12 浏览
到電腦商場購物後,跑來這兒吃晚餐。週一晚上,約六成滿。雖然漲價了,仍然點了招牌「茄蛋牛手攪麵」($12)和「灼芥蘭」($3)。麵條較前次(約一年前)失色,少了彈牙質感;牛肉仍然是粗糙貨色;幸好那茄蛋沒什麼變化。招牌辣椒油不算特別美味。灼菜的價錢,令人相當感動!環境佈置依舊惡劣,客路跟價錢成正比。個人覺得,除了價錢,這兒沒什麼吸引力。大概,短期內都不會再光顧。
到電腦商場購物後,跑來這兒吃晚餐。週一晚上,約六成滿。
灼菜的價錢,令人相當感動!
在餐裨上無意中發現有道菜叫賽狗肉,跟主問阿姐係乜東東,她解釋係用豬肉做,但味道似狗肉,係真唔係丫,為了求真,咁就脆脆地俾多十幾蚊。黎到既時候,個樣似炆豬肉,食落去,真係似到十足,連的皮都係,整到咁來自的汁,加上炆得耐既效果。的汁點整,係老版左溝右溝,定係呢個世界上真係有狗肉汁,就不得而知啦!

剛剛過去星期日的籌款宴前,去深水步高登打個round 兼去鴨記買線,順便試下其中一樣的名菜:茄蛋牛麵。12蚊一碗既份量其實都合乎比例,大約一年前有人帶過我黎呢度食,當時還未知道有乜招牌菜,但的確少左一些(當時食其他既野)。做end user或customer明白故中原因,兼知道知道背後既理論,會有另一種既體會。轉回正題,一來到第一時間試湯,未算清甜,但混在已煮好的蕃茄,調番起個味出來;不管雞蛋是否一齊與蕃茄煮還是分開煮後混埋,都唔會感覺到老;牛肉份量好少好薄,兼睇落去去好un,但食落去都好易入口,而且唔會老;麵好不容易才能折斷入口,浸在湯一段間,也不會像其他淋到唔使用牙都攪掂。該日還好彩見到貼在柱上宣傳單張主角的真面目。食完後,諗住埋單之際,見到一個菜式,在全港不應會再出現(即使新界/離島鄉村),老細還夠膽推出,係唔係咁堅丫,自己又夠quota,於是加左碼去試,想知點解睇下集自有分解。

2005-02-16 13 浏览
我同朋友來食。佢叫左個雪菜肉絲手攪麵,佢話d 麵唔及生麵彈牙,不過味道ok,佢仲話d雪菜唔係雪菜,好似d唔知菜碎,我眼見肉絲得幾條。而我叫左北方澆麵,要刀削麵,嘩!!!!!我用湯匙"bug"左兩杯油出來,味道普通,而且唔彈牙。仲有佢加左價,之前食係$10,而家最平都要$12囉。唔知係唔係只係呢間貴d。又唔係好多人係度,但係我地吹左阿姐3、4次先記得拎杯豆漿比我地。比錢個時,見到個阿姐拎碗麵比客人之前都會落油,好恐怖,怕肥既人叫個時記住叫走油。
我同朋友來食。

2005-01-31 7 浏览
價錢平~ 刀削麵ma ma ~ 去過好多次~ 都是個茄蛋牛肉手攪麵最好吃~! 其他食物普通啦~ + $3 有碟油菜~ 都蠻抵食^^~
價錢平~

刀削麵ma ma ~

去過好多次~ 都是個茄蛋牛肉手攪麵最好吃~!

其他食物普通啦~

+ $3 有碟油菜~

都蠻抵食^^~
2005-01-30 8 浏览
以前專登search 呢間野,點知越做越大,野食就變細,價錢就變多,質素也是快餐式,好迫好趕,可取的是麵款多,但一般男仔一碗不會飽。
(非会员)
2005-01-29 12 浏览
I THINK SO! THE OLD ONE IS THE BEST. ONCE, I ORDER IN MK SHOP(叫外賣) WHEN THR ONE WHO BRING FOOD COME ,HER POOR ATTITUDE: SHE SAID THEY RE VERY BUSY I CAN GO TO THERE TO EAT. I FEEL ANGRY IF YOU RE SO BUSY PLS TELL ME I CAN ORDER OTHER RESTAURANT (IN MK NOT ONLY YOU) THE GUIDE DIDN'T GIVE ME CHANGE. SHE SAID EVERYONE ORDER MUST PAY TIPS?? SHIT!!
前晚和女友行完西九龍中心,就去福榮街最近高登的大家食總店(有老細大頭海報個間),兩人食叫了茄蛋牛手攪麵、擔擔手攪麵、生菜、滷水牛、凍豆漿。我和女友都認為食手攪麵一定要到總店,其他分店最多只有7成水準(連辣菜莆都係!)手攪麵比刀削麵水準穩定,因刀削麵要花時間功夫做;而手攪麵係用手攪麵機做,是但一個亞嬸都幫你做到。同意大家所講,我認為大家食的招牌麵係茄蛋牛手攪麵。呢手麵附合四大條件:平‧靚‧正‧快。茄蛋牛手攪麵主角係茄蛋,牛肉只為點綴及増加口感,所以不要介意少。個人認為茄蛋是煮麵湯底的最佳天然材料,又有益又唔會口乾。(又平,只係十蚊一碗!)大家食如果想再加分,就要從服務著手。d伙計(鄉里、親戚)雖然工作賣力,但是質素所限... (常常漏單...)三點建議如下...1. 通知客人叫刀削麵要等10-15 mins.等人有心理準備。2. 太多人的話主動建議客人到街尾大家食。3. 老闆要巡鋪。最後食完麵...梗係去埋元州街松記食糖水la...駛人教?(食茄蛋牛手攪麵不宜加太多辣油菜莆,因辣油屬酸性,茄蛋湯亦酸,唔夾。)

三點建議如下...

2. 太多人的話主動建議客人到街尾大家食。

3. 老闆要巡鋪。

最後食完麵...梗係去埋元州街松記食糖水la...駛人教?

2004-08-17 20 浏览
星期日六點幾來到,真係好多人呀,小熊正想掉頭走的時候,呀姐即刻大聲叫咪走有卡位呀!敢小熊先至停步,卡位真係好過其他位,無敢迫.我點了鹵牛肉手攪麵$14,小熊就點了東玻肉刀削麵$14,還叫了一碟戒蘭$3,酸梅湯$5.鹵牛肉手攪麵-鹵牛肉係牛展,都ok,東玻肉刀削麵-東玻肉都ok,小熊話刀削麵食落質感麻麻,食完仲好鬼飽肚tim,不過我同佢都覺得手攪麵好食過刀削麵.戒蘭-好淋,仲加了腩汁,好味.酸梅湯-我飲了少少覺得好酸(可能係我唔太好酸梅湯)總括lee又真係好抵食,不過小熊話以麵來說荃灣的麵棧好過大家食,但以大家食現在開了敢多間分店,都算唔錯了,不過係環境麻麻囉.
鹵牛肉手攪麵-鹵牛肉係牛展,都ok,
戒蘭-好淋,仲加了腩汁,好味.
酸梅湯-我飲了少少覺得好酸(可能係我唔太好酸梅湯)
2004-06-09 17 浏览
茄蛋牛麵,茄好味過亦多過牛;勸各位食呢款麵唔好落任何冬菜或辣,會怪味。三蚊碟菜,食多碟都得.菜肉餃都唔錯,似灣仔碼頭.開得咁多分店自有其可取之處
三蚊碟菜,食多碟都得.
菜肉餃都唔錯,似灣仔碼頭.
開得咁多分店自有其可取之處