2024-03-27 1067 浏览
大尚宮 (荔枝角)📍荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫C1B-5號舖大尚宮位於較為隱蔽的荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫的C1B-5號舖,這家韓國料理的人氣卻毫不遜色,成為了當地不少美食愛好者的心頭好。走進餐廳,你會立刻被濃濃的韓式風情所吸引,從裝潢到擺盤,每一處細節都透露出韓國的傳統與現代交織的美感。提到餐點,大尚宮的石鍋飯(豬頸肉)是一道必試的佳肴。石鍋飯的精髓在於那層脆脆的飯底和滿滿的食材層次感,而大尚宮在這方面做得非常出色。選用的豬頸肉質地軟嫩且富有彈性,經過恰到好處的烹煮後,肉汁豐富,與熱騰騰的米飯混合,每一口都是滿足感的爆發。配料的選擇和調味也都恰到好處,使整道菜肴的口味層次豐富,既能品嚐到豬頸肉的鮮美,又能感受到石鍋飯特有的香氣和口感,是一道集視覺和味覺於一體的精品美食。而夏日裡,提供的解茶則是解渴的最佳選擇。這款茶飲不僅清涼解渴,其獨特的香氣和味道更是讓人回味無窮。餐廳精心選擇的茶葉,搭配上特制的甜度,無論是用餐時的搭配飲品,還是炎炎夏日的清涼飲品,都能讓人感受到一絲絲的涼意和舒適。
大尚宮 (荔枝角)

2024-03-26
  • 石鍋飯
2024-03-20 147 浏览
起荔枝角嘅平民食堂,平時行經都未必為意,今日特地入一入去睇下有咩野炸雞炸得掂,外面超脆,裡面多汁,正,好多醬汁同紫菜,好開胃,好好食石鍋飯份量唔細,配菜好多元化價錢好親民,最重要味道ok,下次口痕想食韓國野可以再戰商場除咗韓國嘢外,隔離仲有少量唔同菜式嘅餐廳,food court形式,比大家買完野食,舒舒服服咁坐下,食下野,座位可以見到開放式廚房入面即叫即整,全部新鮮熱辣辣,上菜都要小小時間,最緊重食物係熱辣辣上枱

石鍋飯份量唔細,配菜好多元化

價錢好親民,最重要味道ok,下次口痕想食韓國野可以再戰

2024-03-18 154 浏览
今日去荔枝角有事做,正是中份時份,去左香港工業中心地庫係food court,勁多人,心諗一定好食又抵食吧,就試下大尚宮先。呢間全部即叫即整,點了個豬頸肉石頭鍋飯,同紫菜包飯,配埋泡菜同野飲的。先講個紫菜包飯,一盒整齊乾淨又美觀,味道清新,材料豐富,有火腿,醃蘿蔔,肉鬆,醃菜,芝麻等等,香口好食,有份量都很夠,食落都飽啊。至於豬頸肉石頭鍋飯,同樣美味,大大碗,即叫即整,店員仲會提你小心碗邊很熱,很多料,有大量紫菜,煎蛋,豬頸肉,翠玉瓜,冬菇等等,口感豐富,我就加埋泡菜落去,辣辣地更加惹味。整體都好滿意,價錢又吾貴,地方又方便,難怪都多人食。

整體都好滿意,價錢又吾貴,地方又方便,難怪都多人食。
2024-03-15 894 浏览
大尚宮上次喺呢度食完隔離餐廳,今次就食呢間韓國菜小店「大尚宮」,佢哋每一樣野食都大概係$50幾至$70幾,價錢比較親民,跟餐仲會有泡菜或糖水送添,只限中午先有,送完即止!1.石頭鍋飯$50+肥牛$17+雪碧汽水$7(8/10)呢個石頭鍋飯份量都唔少,好啱素食人士食,因為入面有冬菇、紅蘿蔔絲、紫菜、翠玉瓜等,如果想食肉可以加$17有肥牛,大約有三大片肥牛,呢個送咗一碟泡菜,辣辣地好正宗!跟餐加一枝茶加$5,汽水加$7!2.紫菜包飯$50+道地解茶$5(8.5/10)呢個紫菜包飯入面嘅餡好豐富,一共有6大舊,而且包得好實,夾起嚟唔會散,面上仲放咗好多芝麻粒,入面嘅餡有肉鬆、火腿、醃蘿蔔、醃菜等,飯係用珍珠米,大大粒好有飯香,呢個餐送咗一碗紅豆沙糖水比我食,阿姐仲同我講係最後一碗,佢話得中午先有,夜晚無糖水送嫁!跟餐加一枝茶加$5,汽水加$7!2人總共價錢$129個人口味總評分:8.25/10地址:荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫C1B-5號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有
大尚宮

1.石頭鍋飯$50+肥牛$17+雪碧汽水$7(8/10)
跟餐加一枝茶加$5,汽水加$7!

2.紫菜包飯$50+道地解茶$5(8.5/10)
跟餐加一枝茶加$5,汽水加$7!

2人總共價錢$129

個人口味總評分:8.25/10

#大尚宮 #香港美食 #荔枝角美食 #荔枝角好去處 #香港工業中心 #工廈美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 紫菜包飯
2024-02-29 206 浏览
大尚公(荔枝角)今日你荔枝角附近見到呢個商場地下有美食廣場第一間就係呢間大尚公,喺門口已經聞到陣陣嘅泡菜香味🤤熔岩泡菜炒飯($73)今次喺度叫咗一個熔岩泡菜炒飯,芝士份量非常多,而且做到拉絲嘅效果,食落去滿滿嘅芝士味道👍👍泡菜份量都多非常融合到落去炒飯,感覺層次分明😍鐵板炒章魚章魚配搭上野菜經過鐵板炒之後非常入味,甜甜辣辣嘅韓式醬汁同章魚野菜10分配搭,蔬菜爽口加上章魚嘅鮮味值得一試🥰🥰
大尚公(荔枝角)

熔岩泡菜炒飯($73)

鐵板炒章魚
2024-02-21 213 浏览
次次食親韓國菜都唔方平得去邊,依家位於工廠大廈內嘅Food Court價錢超級親民化,主打多款傳統嘅韓式料理,主食、炸物、小食,樣樣有齊,老細好可愛,係間值得幫襯嘅小店!紫菜包飯有分炸同唔炸,佢話唔炸好食啲,所以叫咗份試試,賣相吸睛,包得好靚仔,火腿、醃菜、醃蘿蔔,咬落口感豐富、珍珠米充滿米香味,紫菜用麻油調味,再灑上新鮮芝麻,正😍炒粉絲都係經典嘢,五顏六色,餡料好多,菠菜、翠玉瓜、蘿蔔絲、紫菜、白芝麻等,仲有豬頸肉,麵條充滿油香氣,越食越過癮!小食有冰花煎餃,外脆內飽滿,香而唔膩,性價比高🥟

2024-02-12 238 浏览
平民貼地韓國料理 今日同朋友行完香工搵嘢食,香工地下不嬲就唔同款式嘢,見到有一間韓國菜都幾多人排隊又去試吓~餐牌都幾多唔同款式韓國菜,部隊鍋、韓式炒粉絲、韓國餃子等等,大部份都係50-70左右,貼地親民大尚宮嘅韓式炒粉絲絕對唔講得笑,滿滿肥牛、波菜、紅蘿蔔、冬菇絲,粉絲上面仲撒上大量紫菜,粉絲吸收了香濃的醬汁與及甜中帶辛的韓國辣醬,惹味又健康烤牛肉紫菜飯卷裏面蔬菜新鮮咬落去口感非常豐富,飯得唔會好硬,可能因為係即叫即做嘅關係📍大尚宮香港工業中心C座地庫C1B-5室
平民貼地韓國料理

烤牛肉紫菜飯卷

📍大尚宮
香港工業中心C座地庫C1B-5室
2024-02-11 165 浏览
行行下香工忽然間想食韓國嘢,見到地庫嗰層原來有一間。一落到去見到係類似foodcourt嘅環境、買完自己搵位食嗰種星期六去環境就唔算太多人,環境幾闊落。🐻部隊鍋好足料,爆多嘅泡菜、腸仔、午餐肉、豆腐、金菇,口感非常之正。加埋有個煤氣爐heat住真係慢慢食都得。只係食嗰陣就小心啲撞到,因為個爐都擺得幾高下。🐻熔岩泡菜炒飯份量超夠,芝士口感又好豐富。因為食咗個鍋一半先嚟,所以都差唔多飽飽地,結果有剩打包返屋企😂證明兩人share食都有剩,好抵食。總評分:🍯🍯🍯(3/5)

🐻部隊鍋

🐻熔岩泡菜炒飯

總評分:🍯🍯🍯(3/5)
2024-02-03 239 浏览
之前訂左新衫終於到貨可以拎啦😎拎完見仲有時間周圍行行逛逛,發現原來香港工業中心地庫有個隱世food court 入面仲有唔少餐廳🤭見咁耐無食韓國菜,「大尚宮」食物價錢貼地又相宜就諗住食埋先去下一站😎韓式鍋物、紫菜包飯、石頭鍋飯、炸雞🍗小食應有盡有,款款都想試下🤭價錢都係$5x 起,叫多幾款都唔怕👍🏻紫菜包飯$50有一盒,入面勁足料又大大條,酸黃蘿蔔、韓式醃菜、韓式香腸火腿等,紫菜夠脆身,飯🍚量夠之餘咁大卷食落都唔會散開👍🏻另外仲叫咗個韓式炒粉絲,又一誠意足料之作,菠菜、紅蘿蔔絲、洋蔥🧅、豬頸肉足料,炒粉絲唔會食到成口油,性價比高跟餐仲會附送前菜韓式泡菜,餐飲就可以揀汽水或者細支裝茶飲

跟餐仲會附送前菜韓式泡菜,餐飲就可以揀汽水或者細支裝茶飲
荔枝角大尚宮韓國料理食芝士雞肉石頭鍋飯👍🏻這裡的芝士雞肉石頭鍋飯,絕對是讓你口水直流的美味佳餚!雞肉鮮嫩多汁,配上濃郁的芝士,簡直是人間美味! 🥹☺️每一口泡菜都充滿了濃郁的韓式風味,酸酸辣辣的,讓人回味無窮。如果你喜歡酸辣口味的美食,那麼你一定不能錯過這裡的泡菜。🫶🏻在這裡,你不僅可以品嘗到美味的泡菜和石頭鍋,還能感受到韓國料理的獨特魅力。🥹下次你來到荔枝角的時候,千萬不要錯過這家大尚宮韓國料理😊😊
荔枝角大尚宮韓國料理食芝士雞肉石頭鍋飯👍🏻

下次你來到荔枝角的時候,千萬不要錯過這家大尚宮韓國料理😊😊
2024-01-21 198 浏览
香港好多大商場都有food court,結合多間食肆,但通常都係連鎖荔枝角香港工業中心C座呢個隱世 food court,唔係附近返工嘅朋友帶我去都唔知道!仲要全部都係小店,大尚宮有韓式快餐,選擇唔多但好多都好吸引,叫咗兩款主食都送一兜泡菜做前菜。飲品方面除咗汽水仲有細支裝解茶啱晒解膩豬頸肉石頭鍋飯唔係用真石鍋所以唔會癡底,但都夠晒熱辣辣,入面有好多菠菜芽菜同菇絲,煎蛋流心好正。豬頸肉肥肥地夠晒咬口👍🏻紫菜包飯入邊有火腿醃菜,珍珠米彈牙有米香,麻油味好重,晚餐 light啲輕食啱晒

紫菜包飯
2024-01-20 150 浏览
我最近光顧了位於荔枝角的大尚宮韓國餐廳,這是一家稍微隱蔽的地方,但絕對是一個值得一試的韓國料理餐廳。他們的菜色豐富多樣,味道地道,給人留下了深刻的印象。我首先點了他們的招牌菜之一,大骨湯。這道湯煮得濃郁,充滿了豬骨的風味。湯裡還加入了各種蔬菜,讓湯的口感更加豐富。每一口都帶來了滿滿的滋味,非常適合在寒冷的天氣中享用。接下來,我嘗試了他們的紫菜包飯。這道菜色簡單卻美味。紫菜包裹著熱騰騰的飯飯,內裡搭配了各種蔬菜和調味料。每一口都帶來了爽脆的口感和豐富的風味。這是一道非常經典的韓國料理,絕對是一個不容錯過的選擇。另外,我也嘗試了他們的泡菜煎餅。這道菜色以其獨特的口感和味道而聞名。泡菜的酸辣風味和煎餅的香脆口感完美結合,給人一種令人愉悅的味覺體驗。這款餐點的創意和味道絕對讓人驚艷。

【荔枝角•大尚宮】@ccmall.lckππππππππππππππππππππππππππππππ荔枝角cc mall地庫food court隱世韓式食店韓式紫菜飯卷 50$紫菜的香脆、蔬菜的清脆以及熟飯的口感,組合在一起,給人一種非常特別的風味。而醬汁則為這道食物增添了更多的層次與味道。熔岩芝士泡菜炒飯 73$將炒飯與熔岩芝士一起大口吃下,鮮辣的泡菜味與熔岩芝士的濃郁口感完美結合,真是一絕。而且炒飯的米粒做得非常鬆軟,每一口吃下都讓人感到滿足餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 123$✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#荔枝角美食 #大尚宮 #web3荔枝角大尚宮荔枝角青山道479-491號香港工業中心C座地庫C1B-5室
【荔枝角•大尚宮】@ccmall.lck

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#荔枝角美食 #大尚宮 #web3荔枝角
大尚宮
2024-01-15 146 浏览
星期六約咗朋友去香工行下街,行之前醫下肚,估唔到原來香工入面都有野食!揀左韓式餐廳大尚宮一睇個樣店舖唔算大,但款式就好夠同種類都多。韓式炒粉絲($50)好足料!食落完全唔油,有瓜有菜有菇有紅蘿蔔,料好似仲多過粉絲,面頭既紫菜好有麻油香!好夾。紫菜包飯($50)去到韓式餐廳最想食既通常都係個紫菜包飯,飯煮得岩岩好,唔會過硬或過軟。大骨湯($68)配飯一流,好夠味又足料,豆腐同菇配埋飯一齊食好快就食哂成碗飯啦!每個餐都會配一枝茶同泡菜做小食,好貼心。估唔到香工入面都有咁多選擇既餐廳!好多唔同選擇!行街前食,行完再食都唔會撞款!

揀左韓式餐廳大尚宮

一睇個樣店舖唔算大,但款式就好夠同種類都多。

韓式炒粉絲($50)

紫菜包飯($50)

大骨湯($68)

每個餐都會配一枝茶同泡菜做小食,好貼心。

估唔到香工入面都有咁多選擇既餐廳!

好多唔同選擇!行街前食,行完再食都唔會撞款!

2024-01-11 103 浏览
香港工業中心地庫有好多唔同嘅餐廳,今次試咗呢間韓國餐廳,餐牌有唔同嘅選擇,有包飯、石頭鍋飯、炸雞。豚肉泡菜蔬菜鍋個鍋上菜熱辣辣,泡菜味好濃,但又唔會太辣,豚肉份量好多,裏面有唔同嘅蔬菜,有椰菜、金菇菜,仲有好大嚿豆腐,送飯一流,套餐仲送埋一碟泡菜同一支飲品紫菜包飯包飯裏面有好多餡料,有肉鬆、午餐肉、鹹魚仔、黃瓜、蛋,加埋一齊食味道唔錯,而且每件紫菜包飯都切得好厚身,有口感,上面仲鋪滿芝麻,好香😄😄

豚肉泡菜蔬菜鍋

紫菜包飯