餐厅: 大快活
资讯:

2024-04-11 43 浏览
3點3下午茶,突然好想飲紅豆冰,就去了這間大快活,但是紅豆冰的餐下看到餐牌只是配雞髀或西多士,問了職員原來其他餐加$5都可以轉飲紅豆冰,咁又唔錯啵!於是我叫了一個雪菜米粉及熱狗的下午茶套餐,就加了$5飲紅豆冰,滿足了我的意欲!
2023-09-02 146 浏览
刚打完十號風球,拿拿聲出街食個下午茶餐,大快活沙嗲牛肉面+熱奶茶 是我心爱之選。本餐34元配熱飲,價錢不是便宜,但個沙嗲牛肉的确是大快活的好味之選。可能是刚打完風,今日人不算多,環境尚可
沙嗲牛肉面下午茶
沙嗲牛肉面下午茶
2022-11-10 265 浏览
同其他分店一樣,食物款式幾乎無分別,而味道亦都係正常發揮。 舖頭環境闊落坐得舒服,即使係早餐/午飯時間亦唔會太迫,出餐速度快,同附近餐廳比較之下唔會輸蝕。 出餐食物熱辣辣,蘿蔔糕配上辣椒醬冇得輸
同其他分店一樣,食物款式幾乎無分別,而味道亦都係正常發揮。

出餐食物熱辣辣,蘿蔔糕配上辣椒醬冇得輸
① 三重芝士焗沙嗲汁牛肉長通粉 $49黃金芝焗系列全新出品,身為香港沙爹牛肉關注組成員,見到即刻忍唔住要試下。利申: 之前食過阿活出品既焗長通粉唔太掂,都預左係試伏心態。.揭開蓋個賣相好似唔錯,但個沙嗲汁其實就係得面頭少少,根本唔夠撈長通粉。牛肉大概有六塊,加埋車厘茄,四季豆以及芝士,本身唔算好豐富,重點係個長通粉焗到又乾又硬,加上食到後期無晒汁,我真係啃唔落。.其實前排下午茶時段,我都試過大快活個沙爹牛肉包,個包有埋生菜絲同隻全熟蛋都算係咁,但牛肉同沙爹汁都唔多。最後我唔想乾啃個包,就叫職員加啲沙爹汁,職員話個汁比較水(稀)所以唔敢落太多而另外比一碟仔我。.其實大快活個沙爹醬汁幾香花生味,但唔算好特別。而黃金芝焗系列我係建議返食焗豬扒飯,唔好搞咁多野啦。
三重芝士焗沙嗲汁牛肉長通粉

① 三重芝士焗沙嗲汁牛肉長通粉 $49
2022-08-08 158 浏览
趁11點前網上買份早餐, 之後就落去攞, 慳返啲時間, 早餐餐要烚蛋腸仔加份通粉, 要嘅野其實好簡單😒點知攞份早餐上門, 一大開。。。只見到3件蘿蔔糕😣😣😣真心嬲左,點解可以連蛋都無, 比3隻蛋都都好, 最怕食快餐店啲粉狀蘿蔔糕☹️
因為今晚做facial,所以無煮晚餐。大快活新出左白咖喱,一直想食但都無食過,今晚終於有機會網上外賣自取有折,呢個係自疫情以來既德政!老老實實因為外賣自取有折,所以我都食多左大快活。白咖喱當然最配香茅豬扒啦,主食就揀左要鴛鴦粉。摻摻呢類型2個粉加埋一齊食既麵類一直都有,但我就從來都不喜歡,所以我揀呢個粉既時候都係唔抱任何期望。返到屋企就開壇進食啦份量方面我個人就滿意,豬扒夠大塊,都可以平鋪到一個外賣膠盒。食落厚度都係正常,唔係揼到薄chichi個種,上面仲有淋到白咖喱。因為啲豬扒都有醃到,所以唔需要靠白咖喱先有味。肉質鬆軟夠曬熱,而且有芫茜!加分!另外仲有少少芽菜做配菜,雖然我就唔食既,但係好似愛吃芽菜既人好似好多。之後就係鴛鴦粉啦,係粉絲加米粉。呢個粉我覺得有驚喜,首先2種粉粗幼差唔多,所以食落口感就好似平時食麵咁,唔會又粗又幼。而且質感又差唔多,唔會有兀突既感覺。白咖喱湯底唔會好似醬汁咁厚,配埋炸蒜少少辣椒碎,味道好好。如果太厚身食落感覺好heavy好油膩,所以某著名食白咖喱既餐廳個款就唔係我杯茶。總括然而,大快活既白咖喱係啱我口味多d,味道夠又唔會太濃同厚身,豬扒醃夠味就咁食都好
因為今晚做facial,所以無煮晚餐。

大快活新出左白咖喱,一直想食但都無食過,今晚終於有機會

白咖喱當然最配香茅豬扒啦,主食就揀左要鴛鴦粉。

白咖喱香茅豬扒鴛鴦粉

返到屋企就開壇進食啦

白咖喱香茅豬扒

白咖喱湯底鴛鴦粉

之後就係鴛鴦粉啦,係粉絲加米粉。

總括然而,大快活既白咖喱係啱我口味多d,味道夠又唔會太濃同厚身,豬扒醃夠味就咁食都好好味。可惜呢就係唔包飲品,呢杯奶茶係我自己再加錢的
2021-08-13
外卖自取
白咖喱香茅豬扒鴛鴦粉
白咖喱香茅豬扒
2020-10-21 289 浏览
開始有少少涼意,決定食煲仔飯,外賣!叫左一個五香雞翼配糯米飯,同臘腸豉汁排骨飯!外賣連煲仔用紙盒包裝,屋企距離餐廳大概5分鐘路程,煲仔到屋企打開時依然好熱,仲有煙出!糯米飯-有雞蛋絲,花生,食到有蝦米香,但其他配料比較少。有飯焦,整體口感唔錯,只係比較油。臘腸豉汁排骨飯- 呢個都有飯蕉,臘腸肥瘦均勻,不過豉汁排骨有醃製過,食落同煲仔飯鼓油唔係好夾。不過連鎖快餐食嘅煲仔飯黎講算不過不失。PS上網點餐有9折!
開始有少少涼意,決定食煲仔飯,外賣!

叫左一個五香雞翼配糯米飯,同臘腸豉汁排骨飯!

不過連鎖快餐食嘅煲仔飯黎講算不過不失。

PS上網點餐有9折!

2020-05-15 178 浏览
頹食都要食黃店食食大快活唔食大家樂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-鴨腿湯飯冇細個食嗰陣味冇陳皮味 好夾 落多咗好多鹽但係鴨髀都幾多肉 不過有d鞋但有冬瓜有菇都幾足料雖然個湯真係好咸 仲帶少少苦飲到會腎虧但係我同個friend都係咁飲係一種無形嘅魅力 不過唔會再食-焗豬扒飯偏酸但係幾開胃炒底好香好乾身 豬扒都好大塊仲有幾粒菠蘿開下胃-奶茶有少少似飲緊奶水嘅味應該係話茶水 唔夠奶味就係一杯奶茶溝左水嘅味道-不過依家個價錢其實真係幾抵仲要坐喺度有人送埋嘢食過嚟你度(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

頹食都要食黃店食
食大快活唔食大家樂(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
鴨腿湯飯冇細個食嗰陣味

奶茶有少少似飲緊奶水嘅味
應該係話茶水 唔夠奶味
就係一杯奶茶溝左水嘅味道
不過依家個價錢其實真係幾抵
仲要坐喺度有人送埋嘢食過嚟你度(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2020-03-31 114 浏览
我明白測量體溫係負責任,不過想提醒下記得清潔個測溫計,因為今日俾部野掂到,唔係咁好~我確信自己無擺頭搖頭,因為大多數店鋪都係比較小心保持距離的,如果量唔到都唔好係咁懟過哩……
2020-03-31
外卖自取
2020-02-04 178 浏览
同屋企人落街食晚飯,揀咗去大快活食鐵板餐,之前我都食過一次,不過佢係配粟米肉粒飯。今次再去食,佢轉咗做蕃茄汁腸仔飯。呢個餐有齊牛扒,雞扒,豬扒,正常雜扒嘅扒類,仲有好大條嘅司華力腸,包一碗仔飯,包飲品🥤啲料分量都幾多下,而且3種扒都好好食,牛扒整得好林,雞扒系煎雞扒,好香口,豬扒醃得好入味,唔會一啲味都無。而且跟咗一個飯,蕃茄汁都係鮮蕃茄汁🍅味道都唔差。以晚餐嚟講,價錢算正常,如果食哂其實都真系好飽下,呢個價錢有咁多嘢食,性價比算高喇👍🏻
同屋企人落街食晚飯,揀咗去大快活食鐵板餐,
之前我都食過一次,不過佢係配粟米肉粒飯。
今次再去食,佢轉咗做蕃茄汁腸仔飯。

呢個餐有齊牛扒,雞扒,豬扒,
正常雜扒嘅扒類,仲有好大條嘅司華力腸,
包一碗仔飯,包飲品🥤

啲料分量都幾多下,而且3種扒都好好食,
牛扒整得好林,雞扒系煎雞扒,好香口,
豬扒醃得好入味,唔會一啲味都無。
而且跟咗一個飯,蕃茄汁都係鮮蕃茄汁🍅味道都唔差。

以晚餐嚟講,價錢算正常,
如果食哂其實都真系好飽下,
呢個價錢有咁多嘢食,性價比算高喇👍🏻
2019-07-14 199 浏览
同朋友睇完戲,黎大快活食tea醫一醫肚,假日非常人多,坐滿全場。下午茶餐廿十幾至三十幾蚊,咁嘅價錢其實真係唔好有咩要求,賣相?無。味道?無。態度?無。有位你坐有野你食就唔好問咁多…自己點左熱狗加炸雞塊同熱奶茶($26),朋友叫左熱狗加迷你餐蛋麵同紅豆冰($39),價錢上真係無敵平嘅。忘記影個近鏡,朋友隻熱狗係無左條香腸,原因係賣晒,出去問下後就唔知係邊度搵到一條擺番落去…好懸疑?餐蛋麵係一個麵餅落滾水,都好均真,一定碗碗有同一樣嘅麵條份量,哈哈。自己呢份幾正常,除左啲雞塊樣衰啲,乾啲同未炸熟外,其實隻熱狗幾好食,多沙律醬正喎。熱奶茶ok嘅,可以多多啲奶更好飲。沒有期望就沒有失望,呵呵。

熱奶茶ok嘅,可以多多啲奶更好飲。

沒有期望就沒有失望,呵呵。
2019-06-02
2018-11-23 177 浏览
呢間大快活衛生好好 環境都好好價錢唔算太貴通常晏晝夜晚都會去食 夜晚火鍋都好出色好足料材料新鮮唔係啲低級野CP值好高成日同一大班friend一齊去食嘢都坐得好舒服 good
2018-07-13 196 浏览
今天是公眾假期。早上外出購物,由黃埔新天地逛往紅磡方向。不經不覺又到中午吃飯時間,只得一個人心想不如簡簡單單吃個快餐。見「大快店」就入去看餐牌點餐。因為早餐吃得太飽,所以我只點吉烈咖哩魚柳飯。派餐的侍應的態度有點怠慢及語氣不太好。可能太多顧客在排隊應接不暇。吉烈咖喱魚柳飯有炸魚柳,薯仔,椰菜及白飯。炸魚柳不夠脆口之餘,炸粉層厚,又軟又腍。估計在製作魚柳沖洗後,沒有吸取多餘的水分直接搽上炸粉落鑊油炸。魚肉質感很差,不新鮮,鮮味欠奉。椰菜,煮得太耐,菜葉"黃黃熟熟"。又好油,味道欠奉。白飯的口感粗糙,心想不如用咖哩汁來撈飯蓋過粗嚡的白飯。誰知道?出事了。咖哩汁味道好咸,應該是咖哩汁煮好後,不斷地加熱加劇了醬汁的綿密度及蒸乾了水份。以前很有名的"阿活咖哩",當時味道調教得很好,現在就每況愈下...薯仔的口感不俗,又軟又腍,質感綿密,好像薯蓉的感覺。總體而言,咖哩魚柳飯,口感一般和味道超咸。

因為早餐吃得太飽,所以我只點吉烈咖哩魚柳飯。

吉烈咖哩魚柳飯

薯仔的口感不俗,又軟又腍,質感綿密,好像薯蓉的感覺。
總體而言,咖哩魚柳飯,口感一般和味道超咸
题外话/补充资料: 注意炸魚柳的每個步驟及調教咖哩味道。
2018-07-02
2017-09-13 388 浏览
行下先發覺黃埔冇咩粥鋪,早左出門口就去公司附近大快活求其嘆個早餐;靚粥有皮蛋瘦肉粥同大白菜豬骨粥2款選擇,仲可以配肉燥銀芽撈麵/肉燥銀芽米粉/煎羅白糕,仲送1杯熱飲都係$27;我叫左大白菜豬骨粥配肉燥銀芽撈麵,如果有腸粉就好了;大白菜豬骨粥;真係好多大白菜,但豬骨就無啦,豬肉都有3-4塊,粥都好棉重點唔會食落好重味精,大碗多少少就好啦肉燥銀芽撈麵;上面真係滿滿好多既肉燥,但食粥其實係想清清地,真係寧願佢多芽菜少點肉,然後個麵真係好油,多油到食完個盒上面D油可以煎2隻蛋OMG,以後不食依個了,有冇淨粥呀LOL
我叫左大白菜豬骨粥配肉燥銀芽撈麵,如果有腸粉就好了;
大白菜豬骨粥配肉燥銀芽撈麵
大白菜豬骨粥
肉燥銀芽撈麵
2017-09-13
早餐
大白菜豬骨粥配肉燥銀芽撈麵
大白菜豬骨粥
2016-10-03 272 浏览
忽然餓到胃有少少痛,附近無乜好食下,又食大快活。水餃叉瀨淨食37唔平份量普通,水餃今日無咁易一夾就爛,但d叉燒就勁唔掂囉,真係對佢個燒美太失望喇,除左得五小片外,賣相刺隔夜咁,同深圳嗰d叉唔多貨仔,明明擺係櫃嗰條唔曳,咁咪中伏囉,不好食但又健康d,咁我寧願食難消化d既當當新包好過啦,唔健康但好味d,薯條仲可free轉粟米tim,仲有飲品熱朱都ok,今次嚇到我不想再食大快活的燒美了。
忽然餓到胃有少少痛,附近無乜好食下,又食大快活。

水餃叉瀨淨食37