2010-07-28 15 浏览
平時見有長龍在門外等候, 以為會好好味, 一直苦無機會入去食, 今日夜左去食飯, 9:20pm 先入坐, 所以有位.大戶屋地方寬淌, 環境舒適係唯一賣點我叫左個炸豬扒飯 ($78), 豬扒雖厚, 但毫無味道.... 配菜同個白飯就係幾好, 豬扒 lovers 可以小個選擇 !

今日夜左去食飯, 9:20pm 先入坐, 所以有位.

大戶屋地方寬淌, 環境舒適唯一賣點

我叫左個炸豬扒飯 ($78),

豬扒雖厚, 但毫無味道....

配菜同個白飯就係幾好,

豬扒 lovers 可以小個選擇 !
差! 無味豬扒 !
2010-07-27
2010-07-25 21 浏览
師奶的我最愛行supermarket esp Justco..上次 (N 年前)行完supermarket almost 10 pm..見佢仲比入 就入去 try try..又 ok wor..但太小麵啦 原以為好多 點知唔係囉 得個長字男仔應該唔夠食but doesnt matter la.. 可以係出面買dessert haha
師奶的我最愛行supermarket
esp Justco..

見佢仲比入 就入去 try try..
又 ok wor..
但太小麵啦 原以為好多 點知唔係囉 得個長字
男仔應該唔夠食
not bad..
not bad..
  • 蕎麥麵
2010-07-25 10 浏览
大戶屋算係一間頗出名的日本餐廳,有一次經過此舖,見人不是太多,便與朋友入去用膳。我與朋友各要了招牌定食與漢堡。招牌定食主要是薯餅和炸雞塊。炸物的確不錯,不算太油但亦夠脆,的確是這裡的名物。至於漢堡,我就覺得沒太大特別。坐位方面稍稍的迫,其他方面問題不大。

坐位方面稍稍的迫,其他方面問題不大。
2010-07-18 10 浏览
其實我都佷喜歡去太古城逛街的, 每次逛都會經過這家店舖, 總是很多人在站在門口排隊, 所以吸引到我想進去試試! 一進去坐下, 店舖地方比想像中細, 但環境都算清潔還可接受的! 由於試食這天我喉嚨不舒服, 所以沒有叫煎炸食品, 連我老公都只叫"滑蛋豬扒飯"而我這個套餐味道不錯呀(不過名字忘記了) 就因為這個餐, 令我又再次去光顧它呢!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~由於我第一次吃的時候, 因為喉嚨痛的問題, 所以我不甘心食不到它的"吉列豬扒飯", 因為這的吉列豬扒平宜過這家>>"吉列豬扒專門店" 一半價錢呢, 所以就叫了一份來試!而另一份就是"吉列雞扒飯配烏冬", 我初時以為自己叫的是"吉列雞扒配烏冬" 誰知原來是我看少一個"飯"字, 上菜的才發現原來是飯一碗, 烏冬一碗, 大胃王的你一定吃得飽, 而價錢都只是$7X 多, 十分抵吃!味道不錯外, 炸的豬扒及雞扒很脆口, 吃的時候不會很乾, 吃完這2款菜後, 因好合我胃口, 而且價錢平宜過列豬扒專門店呢, 我會再次惠顧的!

吉列豬扒飯, 又平又抵食
吉列雞扒配烏冬
吉列豬扒飯, 又平又抵食
吉列雞扒配烏冬
  • 吉列豬扒飯
假日晚市光顧大戶屋,如果不需要等位才是奇蹟吧?今次我約晚上7:15抵達,須等候15張枱樓面顯示下一張票是88號,而我的輪候號碼是103號見有點時間剩,便離開一會到旁邊的吉之島逛一逛逛了15分鐘,見個顯示屏才是跳到93號。但突然心血來潮跑回大戶屋門口,向店員查詢一下…. 才發現下一個號碼便是103,為甚府顯示屏仍沒有更新呢?我差點兒被這顯示屏騙倒了!看來負責安排入座的職員,要好好留意這點了今次依舊叫了一個熱烏冬炸雞扒飯定食、一個滑蛋豬扒飯定食炸雞扒依然是香脆可口,烏冬仍是爽口彈牙,湯烏冬的清湯也是如舊的清甜可口…… 看似今晚叫的食物水準保持,但當我吃第一口滑蛋豬扒飯時,飯卻是變了……從前大戶屋所選用的,是比較煙韌的日本米,是格外的吸引食客添吃多一兩碗飯可是,今天所用的降格成普通的泰國米,口感變得普通…… 也失卻了那種誘惑你吃多一兩碗飯的感覺儘管如此,我也添了兩次飯,吃了三大碗白飯呢無論如何,撇除白飯級數降了格外,熱湯烏冬、炸雞扒飯、滑蛋豬扒飯均仍是頗高質素的埋單找數才是一百七十多元,仍算是超值的
假日晚市光顧大戶屋,如果不需要等位才是奇蹟吧?
今次我約晚上7:15抵達,須等候15張枱
樓面顯示下一張票是88號,而我的輪候號碼是103號
見有點時間剩,便離開一會到旁邊的吉之島逛一逛

看來負責安排入座的職員,要好好留意這點了

今次依舊叫了一個熱烏冬炸雞扒飯定食、一個滑蛋豬扒飯定食
儘管如此,我也添了兩次飯,吃了三大碗白飯呢

埋單找數才是一百七十多元,仍算是超值的
滑蛋豬扒飯定食
2010-07-03
滑蛋豬扒飯定食
2010-07-01 18 浏览
今晚同女性朋友晚飯,想食日本菜,因為佢唔可以食生野,即刻想起去大戶屋,貪佢水準穩定又好味。 晚上7:30到達,想不到平日晚上都要等3-4張檯,不過都算快。 每次來這裡我揀食咩都要揀好耐,因為menu上張張相都影得好靚。最後朋友選了吉列豬扒定食,我就揀咗泡菜炒豬柳+盒子蕎麥麵。 吉列豬扒 - 炸得好乾身,唔油膩。好多人都會將佢同銅鑼灣吉列專門店比較,我就覺得呢度平好多(定食$81),味道分別又唔係大得好緊要,係個炸法有d唔同,而呢度就無咁多汁揀,椰菜絲無refill。呢度點豬扒嘅汁都好好味,一樣有芝麻玩,唔知大家知唔知,定食係有無限添飯,日本米,淨食白飯都好好味 泡菜炒豬柳 - 豬柳一 D 都唔"hai",用泡菜炒有少少辣好野味。D泡菜唔係好似有D地方,炒就用馬虎嘅泡菜;佢D泡菜係"shot shot" 聲又有味嘅,正 盒子蕎麥麵 - 蕎麥麵最驚就係唔彈牙,所以我多數揀凍食。呢度嘅麵實在相當唔錯!可能因為用盒上菜,所以D麵唔會黏埋,冷麵汁濃度適中,就算食到最後亦唔會覺得淡晒,次次我都全盒完成.. 椰菜絲 - 剛巧今次2個主食都有椰菜絲。我覺得椰菜絲嘅靈魂係個醬汁,淋滿汁我就一定食晒! 服

服務OK 啦,不過今晚有幸地與昆蟲相遇(在牆爬了很久
),隔離小姐嚇到飛彈300米...好彩佢男友勇猛地殲滅它...
吉列豬扒
盒子蕎麥麵
2010-06-29
庆祝纪念
纪念日
吉列豬扒
盒子蕎麥麵
2010-06-15 8 浏览
很久沒有去太古, 吉之島減價逛逛, 肚餓搵食. 假日此店排長龍, tea time時間卻無乜人.雖然無tea set要點正價menu菜式, 但價錢可接受. menu上有很多想吃的東西, 一次點不盡!點了蕎麥面吞拿魚飯套餐 及吉列雞排餐.最驚喜是上菜擺設. 冰涼蕎麥面放在日式竹簾上, 備一大瓶麥面 tsuyu及生洋蔥,都很日式地道,味道不俗. 前菜薯仔沙律十分美味, 是我首選雞排餐有一大盘沙律,用料新鮮,菜絲十分爽脆,伴著將汁,平衡炸物的油膩感可惜後勁不繼,最後餐飲的凍咖啡簡值垃圾,用咖啡粉沖可能還好喝,使今餐美好回憶造成陰影

點了蕎麥面吞拿魚飯套餐 及吉列雞排餐.

前菜薯仔沙律十分美味, 是我首選

• 薯仔沙律
2010-06-15 25 浏览
好耐無寫食評了, 最近有衝動寫開第一篇, 就會繼續想寫落去呢日去完沙灘之後黎左太古搵食~男朋友點了吉列豬扒定食: 佢話一定唔級某某專門店咁好食但都唔錯喎! 有驚喜 豬扒唔會炸得太乾, 還有肉汁tim, 但鬆化程度就係可接受啦~佢地都有支棍仔磨芝麻黎玩下! 有三款醬汁點: 沙律汁, 茄汁和豬扒汁 >>>但我地比較喜歡原味地食!我就點了花魚定食: 條魚燒得好香但唔會乾, 魚味唔係太濃! 本來有一個魚推介的但賣哂呢個都唔錯,份量都好多, 食左兩碗飯都未食哂啲魚! 仲有一碗配菜係黑色的, 有咸味但扁甜甜地,應該係菇類來的, 用來送飯也不錯! 這裡的飯係珍珠米, 係唔係日本黎就唔知啦, 但就好好味!毎粒都好煙"UN" 又有飯香, 要挑剔的就係飯對我來說是比較濕左少少但唔散! 男朋友咁就食左3大碗啦 我都唔蝕底食左2碗! 服務是好好地啦, 添飯添得快還會不時添茶, 但開頭還未諗定食咩既時候, 有少少感覺俾人催既感覺! 總括來說是滿意的~
好耐無寫食評了, 最近有衝動寫開第一篇, 就會繼續想寫落去

呢日去完沙灘之後黎左太古搵食~

我都唔蝕底食左2碗!

3碗
2010-04-02
3碗
2010-04-08 31 浏览
去穩男朋友食午飯 昆布滑蛋吉列豬扒飯蛋好食 令成個飯味道好好 好香好有層次 唔會得一種汁洋蔥好甜好好味 正!豬扒嘅肉質真係不敢恭維 好硬好乾 吉列比汁整到淋晒 不過反而幾好味播 不過整體味道係幾好嘅吉列雞打飯配盒子蕎麥麵蕎麥麵非常爽口彈牙 好好食 雞無雞味 但都算滑吉列好脆好香口 但粉都係厚左少少汁好酸呀 應該係咁嘅 但我就唔係咁中意 比想象中失望 而且都幾貴呢食完體埋古天樂d玩具就送男
去穩男朋友食午飯

昆布滑蛋吉列豬扒飯
蛋好食 令成個飯味道好好 好香好有層次 唔會得一種汁
洋蔥好甜好好味 正!
豬扒嘅肉質真係不敢恭維 好硬好乾

吉列雞打飯配盒子蕎麥麵
昆布滑蛋吉列豬扒飯
2010-04-07
2010-04-04 11 浏览
today went to eat 大戶屋 the 2nd time. last time ate 冷麵和toro飯,因為很好吃所以再戰一次。今次嘗試的是昆布滑蛋吉列豬扒飯,同樣很有水準,豬扒外脆香口,內唸,蛋剛好,來到的時候還是半生,滑蛋汁和甜洋蔥慢慢的滲透豬扒和飯面頭,十分可口。由於不是叫定食,所以沒有無限添飯,但是可以免費加大個飯,在下單的時候說了就可以。我沒有加飯,但是原來的飯其實也有2碗飯之多,而且飯跟汁的比例剛好,所以真的很好吃!飯也是一 粒粒,是日本的珍珠米,很有彈力。

2010-04-04
  • 昆布滑蛋吉列豬扒飯
2010-04-02 28 浏览
在星期六OT完,不想回家時約了朋友食晚飯.走了筲箕灣至西灣河都食過晒,突然想起試下吉之島百貨大戶屋 Ootoya,因上次無試過及行過都無.行去攞票時覺得太長因燈牌是105,而我票是155.但初我覺得以爲內部好細,等了差不多有半個鐘以上.叫號碼好快因爲好多人不等,所以到了我可以入坐,原來內部OK.餐牌款式不多我和朋友叫左兩個套餐,第一個套餐是限定節藍吞拿套餐(可配冷熱蕎麥麵,冷熱烏冬),而第二個是吉列豬扒套餐(可配冷熱蕎麥麵,冷熱烏冬),服務員服務禮貌好,面上菜時間快,不用等太耐.味道好味,好過吉之島山頭火服務差,未食完就收野兼埋單以後都唔到食,食到一肚火所以大戶屋 Ootoya可以去多次GOOD
,原來內部OK
服務員服務禮貌好
,面上菜時間快
,不用等太耐.味道好味
,好過吉之島山頭火服務差
,未食完就收野兼埋單以後都唔到食,食到一肚火

所以大戶屋 Ootoya可以去多次GOOD

2010-03-13
  • 蕎麥麵
  • 烏冬
2010-03-31 16 浏览
同阿媽去再戰大戶屋 (我已經係第N次食大戶屋), 7:30pm, 唔算多人等, 都係等4張枱。不過就好憎佢未有位比d客就叫定number, 當你走埋去”報到”, 佢同你講:”埋緊單, 等多陣就得啦”。你估中式飲茶咩, 點解佢唔可以等”真正”有位先叫number啫。食物:吉列豬柳定食:豬柳份量少(都幾細件), 不過味道還好。點豬柳的汁少得可憐。菜絲好一般, 同樣地, d汁少得可憐。其他定食內的配菜, 一般啦。(阿媽) 滑蛋雞扒飯:味道唔會衰得去邊, 雞肉都算老嫩滑。食物水準仲keep到, 不過service就每況愈下, 幾個圍埋傾計、收$&找$好無禮貌, 收餐具時居然用個有好多水的銀式大盤收(好中式茶樓、茶餐廳feel), 絕對唔係一間日式餐廳應有的水平。如此下去…………………….說再見………….不遠。

食物:
。菜絲好一般, 同樣地, d汁少得可憐
。其他定食內的配菜, 一般啦。
(阿媽) 滑蛋雞扒飯:味道唔會衰得去邊, 雞肉都算老嫩滑。

2010-03-30
2010-03-28 33 浏览
My mum birthday is on 13/3 , so our family go to Ootoyo restaurant to celebrate her birthday . When I go in this restaurant , I think it is small and crowed . It is quiet and tidy inside . It is a Janpaness food style restauant . In the restaurant , I ate the Fried Pork Chop with Cabbage Salad . It is very fantastic because the fried pork is golden brown well fried but not burned , and the pork is very juicy . The salad is small but quiet crispy , the vegetable is fresh . And my sister
In the restaurant , I ate the Fried Pork Chop with Cabbage Salad . It is very fantastic because the fried pork is golden brown well fried but not burned , and the pork is very juicy . The salad is small but quiet crispy , the vegetable is fresh . And my sister ate the Deep Fried Pork Chop Set , she said that the Deep Fried Pork Chop is crispy and tasty , the set is very yummy .
All the food in Ootoya is fantastic and tasty , the food in there is very fresh too , because they do it , before our eat , not beore last night , so I ate a lot with my family , Although the food are yummy in Ootoya , I think it is too expensive for me .
At last , I think this restaurant (Ootoya) is a good restaurant , and the food inside is tasty too , so I really want you to go to this restaurant and try there food . Hope you will have a good meal in Ootoya restaurant .
2010-03-13
庆祝纪念
生日
  • Deep Fried Pork Chop Set
2010-03-21 4 浏览
我叫左滑蛋豬扒定食, 男朋友話唔係好肚餓, 所以叫左五縠米豆乳雜菌粥定食 豬扒連沙煲上, 熱辣辣, 豬扒夠厚身, 多肉汁又夠滑, 好味, 男朋友個煲粥好重豆味, 但較咸, 定食所配o既白飯係珍珠米煮成, 我覺得好食過吉烈專門店個d, 呢度又係可以添飯聲稱唔係好肚餓o既男朋友, 最後都係要添飯 & 食左我半份豬扒先夠飽..............

男朋友個煲粥好重豆味, 但較咸,

....
2010-03-20
2010-03-08 24 浏览
食 lunchorder 左炸雞扒+冷烏冬 set炸雞扒好香脆,有肉汁.. 之前都食過炸豬扒.. 都係一樣咁好味 冷烏冬好彈牙, 個醬汁都唔會太鹹.. 加埋幾好食不過 碗飯就無食過咁濟.... 好浪費 可能 lunch time 多人啦, 無咩人斟茶
食 lunch
order 左炸雞扒+冷烏冬 set

冷烏冬好彈牙, 個醬汁都唔會太鹹.. 加埋幾好食
不過 碗飯就無食過咁濟.... 好浪費

可能 lunch time 多人啦, 無咩人斟茶
  • 炸雞扒
  • 冷烏冬