2021-11-14 161 浏览
放假揸車嚟到大澳,梗係要去食沙翁,好彩今日有開門仲要得幾個人排隊。沙翁即炸起,拎上手熱辣辣,外脆內軟,充滿蛋香又軟熟,好好味。如果唔想食咁甜,可以叫店主唔碌糖或者少糖,我呢個就係少糖版。
2021-11-10 175 浏览
專程入黎大澳 都係為左食沙翁🤩🤩 一定一定要食 真心推介😋😋沙翁 $14@ 呢度既沙翁 係即叫即炸 即沾上砂糖一上手仲係熱辣辣 而且十分巨形 飽滿 外胞內軟 入口充滿蛋香味 加上砂糖 口感超滿足 😋😋😋 幸福的味道😋😋 宜家香港好少地方有得食即炸沙翁所以臨走個陣 我都即刻買左6個帶返屋企比家人食即使沙翁凍左 但仍然都好好味😋😋

專程入黎大澳 都係為左食沙翁🤩🤩

我都即刻買左6個帶返屋企比家人食
即使沙翁凍左
但仍然都好好味😋😋
2021-11-03 156 浏览
嚟到大澳!點可以唔食沙翁!來親大澳,呢個係我嘅指定動作!一行近就知道,沙翁就出爐啦!我喺市區係唔會食沙翁㗎!第一就係質素問題啦!第二食慣咗呢間嘅沙翁!今日都唔例外都要買返個食!老闆係一個風趣幽默嘅人!都會同客人開下玩笑!真係係一個鄕村地方有既人情味!食呢個沙翁有既唔只係甜味!係有人情味!又香脆!呢一種嘅味道係市區係買唔到嘅!有陣時食呢間野都好講運氣!聽當地居民講!有時係唔會開門!不過今日好彩佢有開!可以品嚐呢度嘅人情味嘅沙翁
2021-11-01
下午茶
  • 即炸沙翁
2021-10-22 210 浏览
大澳必食小食之一:沙翁 $14建議要盡快購買因為沙翁數量有限,係先到先得,買完即止當日好好彩,差不多黃昏時間都買到最後既沙翁~沙翁外脆內軟,配合埋外面既砂糖簡直無得頂! 絕對會食過返尋味~另外,沙翁外面既糖係即叫即沾上可以防止砂糖溶左分外滋味~😋所以食既時候就要小心d隨時會整到全身都係糖~
大澳必食小食之一:沙翁 $14

建議要盡快購買
因為沙翁數量有限,係先到先得,買完即止
當日好好彩,差不多黃昏時間都買到最後既沙翁~

沙翁外脆內軟,配合埋外面既砂糖
簡直無得頂! 絕對會食過返尋味~

另外,沙翁外面既糖係即叫即沾上
可以防止砂糖溶左
分外滋味~😋
所以食既時候就要小心d
隨時會整到全身都係糖~

2021-10-21 170 浏览
行完虎山落黎未去到遠遠已經見到有人排緊隊咁岩遇到新鮮出爐熱熱地既沙翁當然要馬上買隻黎食 外層係滿滿既白糖唔好覺得好甜 因為裏面係使用雞蛋、油及麵粉混合的麵團炸起來 所以 充滿蛋味又好軟熟 跟白糖一齊食剛剛好 如果都係怕肥 就同朋友一齊分享lahappy double up!!
行完虎山落黎
未去到遠遠已經見到有人排緊隊

咁岩遇到新鮮出爐熱熱地既沙翁
當然要馬上買隻黎食

外層係滿滿既白糖
唔好覺得好甜
因為裏面係使用雞蛋、油及麵粉
混合的麵團炸起來
所以 充滿蛋味又好軟熟
跟白糖一齊食剛剛好
如果都係怕肥 就同朋友一齊分享la
happy double up!!
2021-09-30 266 浏览
入到大澳,當然要試下必食沙翁,果然未到鋪頭門口,已經排長龍。等左大概5分鐘之後,開始派籌,店員話拎左籌可以周圍行陣再返黎。感覺幾貼心,周圍行左10幾分鐘後再返去就差唔多到。沙翁係keep住即炸即出即賣,終於可以試食啦🤤,熱辣辣嘅沙翁,鋪滿砂糖,大細剛剛好,一人食完一個,仲可以繼續掃其他嘢食。沙翁外脆內軟,入口鬆軟,咬落去有啲似食緊梳芙厘嘅口感,亦唔會覺得特別甜,砂糖豐富左口感。果然係大澳名物。👍🏻紫貝天葵茶天時暑熱,加埋支酸酸甜甜嘅紫貝天葵茶,真係一流。

紫貝天葵茶
天時暑熱,加埋支酸酸甜甜嘅紫貝天葵茶,真係一流。
2021-09-27 233 浏览
由於水燈節,所以同朋友專登入左去大澳,諗住經營入得嚟咁梗係要試下大澳啲美食啦,咁我上網睇到一間餅店,喺大澳出曬名,而佢出名嘅係即叫即炸既沙翁。除左沙翁佢都有其他野食既有糯米糍同埋一啲飲品。即時見到店員或者老闆娘啦!好快手咁將岩岩炸出嚟既沙翁上好砂糖,然之後分袋畀我哋。岩岩出爐既沙翁,真係好金黃,聞到香味都流曬口水上好糖既沙翁,仲吸引。。影完依張相之後瞬間已經畀我哋消滅曬喇。。口感鬆軟,雖然係油炸嘅一啲都唔膩,仲真係好香蛋味。

除左沙翁佢都有其他野食既有糯米糍同埋一啲飲品。

岩岩出爐既沙翁,真係好金黃,聞到香味都流曬口水

口感鬆軟,雖然係油炸嘅一啲都唔膩,仲真係好香蛋味。
  • 即炸沙翁
2021-09-27 113 浏览
星期日趁假期入咗大澳唔知係咪因為花燈節嘅關係所以人都比較多舖面唔係特別起眼但見到人龍就知道係呢到了🤣因為人多嘅關係所以老闆會派籌,等大概二十分鐘左右返返去舖頭聽到叫號碼就可以買到即刻炸起嘅沙翁!我當日就攞完籌去附近行咗陣返到嚟就啱啱好有得食(>^ω^<)唔洗企係到排隊勁正!沙翁面頭會有薄薄地一層砂糖,沙翁唔會太熱令到啲糖溶,所以咬落去仲會食到砂糖嘅顆粒感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)雖然係炸但一啲都唔油膩!外面炸得金黃,入面係軟綿綿咁同埋有濃濃蛋香(*¯︶¯*)食完有滿滿嘅幸福感!!$14必試(^ν^)
星期日趁假期入咗大澳
唔知係咪因為花燈節嘅關係所以人都比較多
舖面唔係特別起眼但見到人龍就知道係呢到了🤣

食完有滿滿嘅幸福感!!
$14必試(^ν^)

• 沙翁
2021-09-27 59 浏览
一場入到黎大澳,一定要試吓名物 -大澳沙翁。市區出面真係好小搵到即叫即炸嘅沙翁,上一次去大澳咁啱舖頭唔開門,今次嚟到有開,雖然見到條人龍有成十幾人,一定要排買嚟試吓。果然名物唔係浪得虛名,熱辣辣, 外脆內軟,蛋味香濃,雖然沙參面頭沾滿砂糖,一啲都唔覺得好甜,味道啱啱好,仲好食過西班牙油炸鬼churros.另外仲買咗花生糯米糍,後悔淨係買咗一個,真係皮薄餡靚,啲餡多到流出黎,下次一定要買半打返去做手信。

《大澳馳名沙翁 超軟熟即炸即食》聽聞沙翁係大澳必食嘅名物😋,一場嚟到大澳,就排隊買嚟試嚇啦~沙翁 💰14呢到嘅沙翁係即叫即炸😋嘅,要排隊等一陣先有得攞㗎🥡,沙翁嘅表面沾上一粒粒嘅白砂糖,咬落去口感好鬆軟😍,唔會過甜,食落去好似食緊甜嘅油炸鬼咁,但一啲都唔油膩,大家記得趁熱食啊🔥~〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️味道👅:9/10(值得一試!)環境☺️:N/A(只限外賣)服務🙇‍♂️:9/10抵食💸:7/10〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍴 大澳餅店 Tai O Bakery📍大澳吉慶街66號 66 Kat Hing Street, Tai O〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰如果你鐘意呢段食評嘅話希望你可以幫幫手讚好同埋分享比其他人🙏🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
《大澳馳名沙翁 超軟熟即炸即食》

沙翁 💰14
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
味道👅:9/10(值得一試!)
環境☺️:N/A(只限外賣)
服務🙇‍♂️:9/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰
如果你鐘意呢段食評嘅話
希望你可以幫幫手讚好同埋分享比其他人🙏🏻
2021-09-11
5 分钟 (外卖自取)
$14 (其他)
2021-09-04 142 浏览
大O必食小食,2個鐘頭車入到黎點會唔試呢~沙翁,14蚊/個,人生第一次食沙翁,即炸非常新鮮,排第2個,所以第一輪就有,一輪約5~7個,之前冇食過冇比較,但係佢整體外脆內軟,只係本人唔係特別中意食沙翁糯米糍,10蚊/個,27蚊/3個,佢唔係大o必食,但係依家係我嘅必推list,皮薄,餡料多到爆出黎,果陣食得太狼狽冇影到爆餡相,果日食完,回頭買左半打做手信,放室溫第2日,皮只係硬左小小,但係皮本身夠薄,對口感影響不大P.S. 個姐姐好搞笑又親民,2次出爐都有大叫:要打卡就黎啦下,影靚d,今日影我老公好啦,我冇set頭呀下
大O必食小食,2個鐘頭車入到黎點會唔試呢~

2021-08-21
  • 糯米糍
2021-08-28 168 浏览
呢個可謂大澳名物未食過沙翁嘅我以為佢同冬甩差唔多見佢一舊麵團炸到金黃色 以為佢會好油膩 所以買一件分黎食就算點知一食就為之振驚上手仲暖 外皮微脆帶有沙沙口感 內裏鬆軟 有著蓬鬆感食落滲出陣陣蛋香 加上表面甜甜嘅砂糖就好似甜蛋咁 一啲都唔油膩食完想買多個就排長龍🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️————————————————————————
呢個可謂大澳名物
就好似甜蛋咁 一啲都唔油膩
食完想買多個就排長龍🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
————————————————————————
沙翁
沙翁Price:$14📌沙翁係即製,所以要等一陣先有得食😌炸完就會即刻痴啲砂糖上去,拎上手真係好熱下,熱到辣手🧐size仲要好大舊,記住要趁熱食,蛋香味好重,入面嘅麵包好軟熟,一咬落去外脆內軟😍😍雖然係炸嘅,但完全無好油嘅感覺,食完真係好滿足🥳🤩打完篇食評,又好掛住佢😚
Price:$14

2021-07-20 305 浏览
5月21日,结婚周年日,和老公請假去大澳玩。入咗大澳,行下大澳水乡,去大澳文物酒店影下相,已用了上半日。再去行大澳哋街市,行下行下,發現有细个便喜欢吃沙翁,原本計劃吃一倜,但结果一个人吃咗2個。好香好軟熟,又熱辣辣,正。如果再去,必再吃
5月21日,结婚周年日,和老公請假去大澳玩。
2021-07-02 272 浏览
好好食既沙翁好好食既沙翁好好好食既沙翁重要既事係要講三次依個真係大澳必食既名物高生戒左甜野都要食既甜品依度無堂食,就算世界首富黎到都係同我地一樣,企係條街度欣賞美食啦蛋之香真係一啲都無吹噓完全完美地做到蛋之香食過就会知道原來蛋甘平凡既食材,原來有甘不凡既香味外皮炸得薄薄地香脆,食落香脆之外,內裹鬆軟糖之甜聽落好廢,糖梗係甜架啦做到甜而不膩就係成功既地方,最神奇既地方係我眼見既甜係-----白砂糖而係食到小甜而不膩既感覺價錢14蚊一個米芝蓮欠佢一個膠袋
好好食既沙翁

高生戒左甜野都要食既甜品

蛋之香
真係一啲都無吹噓
完全完美地做到蛋之香
食過就会知道原來蛋甘平凡既食材,原來有甘不凡既香味

外皮炸得薄薄地香脆,食落香脆之外,內裹鬆軟

糖之甜
聽落好廢,糖梗係甜架啦
而係食到小甜而不膩既感覺

價錢14蚊一個