2019-09-19 1487 浏览
位於海洋公園內的「大熊貓餐廳」以熊貓生長的四川為主題,餐廳是自助形式,主要提供中式快餐,除了有四川風味食品外,也有亞洲美食,包括多款包點、兒童餐、燒味飯、廣東點心、湯飯麵等等。因為帶左小朋友,所以首選一定是兒童餐,其實外表都幾豐富,而且打卡也不錯👌🏻食物方面,炸物就不過不失,但那個漢堡包🍔裡的漢堡排就偏硬而且乾身,懷疑是番熱再番熱,下次不要點這款。
2018-07-08 3191 浏览
備註:餐廳是自助形式,憑入園時隨門票附送的長者園內優惠劵可獲此餐廳8折優惠! 位於海洋公園內的「大熊貓餐廳」以熊貓生長的四川為主題,餐廳是自助形式,主要提供中式快餐,除了有四川風味食品外,也有亞洲美食,包括多款包點、兒童餐、燒味飯、廣東點心、湯飯麵等等,但食物選擇不多,唯價錢實在頗貴。雖然早有心理準備在海洋公園或迪士尼樂園等主題公園吃東西,除非是吃熱狗、雞髀小吃之類的小食,要是想找個坐得舒服的地方享用餐飲的話,價錢一定不會便宜,可我也沒有想過普普通通的一個燒味雙拼套餐,竟然都要接近一百五十元埋單,當中最低的消費的熊貓包三個也要五十元,沒法啦,旅遊點嘛! 餐廳採用全自助方式選餐及付款,顧客由指定入口前行選取食物和飲料,到出口處由餐廳收銀員計算價錢付款,隨後在餐具枱取用餐具和醬料 ▲紅燒川味牛腩配白飯 (附送芒果布甸) HK$162 ~ 雖然價錢比市區餐廳貴許多,但跟主題公園內其他食肆比較算是合理,加上地方舒適寬敞,牛腩炆得又腍又入味,甜中帶點麻辣,十分好味 長者入園時隨門票附送的長者園內優惠劵可獲此餐廳8折優惠!

長者入園時隨門票附送的長者園內優惠劵可獲此餐廳8折優惠!

5月係我生日,原本今日打算去海龍王食Lunch;用左張生日主菜買一送一Coupon。點知今日自己太Hea,遲左出門口,去到海龍王餐廳已經2點;Cut左Lunch囉,再入就係等2點半既Tea。唉~原本重諗住2點半先Tea Time,2點左右去到都重有Lunch,點知冇。唯有去熊貓餐廳試下之前見到果個兒童餐,因話買2個兒童餐,第二個有半價嘛。今日去到熊貓餐廳又OK唔多人喎,真係唔知上次點解連熊貓都排長龍要等位。入到熊貓餐廳都幾多位,但都有幾多地方冷氣不足,越坐越熱呢。所以我地坐係度揀揀下野食都頂唔住,調左位;走番入中間D既位黎坐,近窗的,全都好熱。仔仔竟然冇興趣兒童餐,叫左肉燥蛋飯;婆婆同仔仔都話幾好食,好食過兒童餐既肉醬意粉啦。我自己就一般,因我真係唔多鍾意肉燥。原價要142,又冇飲品,好彩都叫做杯布丁,但都係幾貴,有金卡有85折,又唔知乜事,比錢時話今個星期到27號為止,有Extra 5% Off,即係有8折。咁最後折完又折只係114.7,感覺又唔算太貴。漢堡兒童餐,個樣都幾靚架,亦都唔少野食喎;有芝士漢堡,炸雞塊,薯條,粟米,啫喱同曲奇餅,重有杯凍朱古力添。162一個係唔平架啦,不過

肉燥蛋飯
兒童餐B
漢堡兒童餐,個樣都幾靚架,亦都唔少野食喎;有芝士漢堡,炸雞塊,薯條,粟米,啫喱同曲奇餅,重有杯凍朱古力添。162一個係唔平架啦,不過見佢第二份有半價,即係2個兒童餐都係243姐,一個大約120;咁又唔貴喎,而且賣相係幾靚。唔,漢堡就有少少乾,曲奇勁蘇唔太好味,其他薯條炸雞,凍朱古力都OK的。
兒童餐A
肉醬意粉兒童餐,一樣有炸雞塊,薯條同曲奇餅,凍朱古力,啫喱變左布丁,粟米變左西蘭花車厘茄。肉醬意粉係冇漢堡咁吸引,但賣相都OK。肉醬真係麻麻地,個味有D怪,唔係一般食開的肉醬味,其他都冇乜點,係曲奇好蘇唔好味囉。

睇落2個兒童餐好似好少野,其實都食到我地好鬼飽,真係唔算少。如果下次再黎下午茶唔知食乜好,兒童餐重有買2份第2份半價的話,都係一個好選擇黎。
2018-05-20
肉燥蛋飯
兒童餐B
兒童餐A
2018-03-23 1594 浏览
海洋公园除了除了海龙王餐厅,也就这家店可以吃吃了。正好遇到海龙王餐厅没开门,跑到这家店试试。基本上就是简餐,套餐形式,价格不便宜,随便一份面要162,一个茶包也得30多。点了两个面,一辣一不辣,肉燥饭,牛肉饭,根据套餐不同,有的搭配的甜品是布丁,有的是哈根达斯冰淇淋。主食的口味还可以吧,但是有点偏咸,分量足够吃,儿童餐看着还行,但口味不佳,不如直接点成人餐。总体而言还可以吧,出门旅游不能太讲究。解决便餐的选择。
海洋公园除了除了海龙王餐厅,也就这家店可以吃吃了。

总体而言还可以吧,出门旅游不能太讲究。解决便餐的选择。
2018-03-22
重陽節補假跟家人去了海洋公園哈囉喂,本來我們是想去海龍王餐廳的,但排了很久還是沒有位置所以就改到了這間"海洋公園的美食廣場"去吃飯雖然這家店的裝修佈局一般,而且食物的價格都貴得離譜,但由於是海洋公園,一支水都要賣成廿幾蚊既關係仍能吸引到不少客人本來也想試試那個熊貓包是什麼味道的,但最後由於太貴的關係只叫了一碗牛肉麵再加一支雪梨茶味道方面我覺得還可以接受,是一般茶餐廳的質素,不同的是那三片牛肉都是厚切的,一塊牛肉相等於出面的三四塊,還是能吃得飽人的;至於米線方面也挺滑,但麵線有點斷開,所以口感方面只算是不過不失最後跟餐送了一杯Haagen-Dazs雪糕,味道還是一如以往的好味彈牙最後折實埋單194蚊,以這種食物質素而言性價比絕對是超低的,若果有得選擇的話我覺得還是去海龍王餐廳比較好,可以一邊睇魚一邊吃飯,反正大家都是一樣貴自然要選一間座得比較舒服,格調比較好的啦~
2016-10-10
雖然早有心理準備,去得海洋公園或迪士尼樂園等主題公園吃東西,除非是吃熱狗、雞髀小吃之類的小食,要是想找個坐得舒服的地方坐下享用餐飲的話,價錢一定不會便宜,可我也沒有想過普普通通的一個燒味雙拼套餐,竟然都要接近一百五十元埋單。在這間設計都算頗有特色的「大熊貓餐廳」裡,其實食物選擇不多,除了一些簡單的包點和西式的兒童餐外,真正的粥麵飯主食基本上只得數款,當中最低的消費也要八十元,實在頗貴,而我這天在炎熱的天氣下當然不想吃粥,所以便保險地點了「叉燒燒鴨雙拼套餐」做午餐。這套餐除了一碟飯量不多的白飯加兩條油菜外,叉燒與燒鴨是另上的,此外,還有一小杯迷你裝的雲尼拿味「哈根大師」雪糕和一杯清茶。雪糕既是名牌大師之作,柔滑甜美是理所當然的,清茶就是清茶,偏淡的味道也在意料之內,但白飯飯量偏少,根本填不飽肚子可就在意料之外。畢竟,這燒味雙拼套餐絕對稱得上是昂貴。幸好,這天廚房給我的,是全隻鴨中最佳的部位-----鴨髀,而且厚切叉燒的肉質和口感也算不錯,雖然跟真正的靚叉燒還有一段距離,仍算不過不失,總算不會讓人得到一個又貴又很不好吃的結果。想在主題公園裡面想找價錢合理,味道出色的好東西吃,著實不易!

2016-06-20 2058 浏览
我們來到了海洋公園,看見這餐廳鄰近海洋列車,地點就腳,便選擇在此用餐。老實說,其實這個套餐性價比不算高,整個套餐$148,一個雙拼飯、一杯中國茶,和一杯75ML Häagen-Dazs 雪糕。燒味師傅也十分友善,我要求的瘦叉、食雞胸和走汁、都能做到。雞的份量也算多,味道正常,可惜的是,肉有一點雪味。
我們來到了海洋公園,
看見這餐廳鄰近海洋列車,
地點就腳,
便選擇在此用餐。

老實說,
其實這個套餐性價比不算高,
整個套餐$148,
一個雙拼飯、一杯中國茶,
和一杯75ML Häagen-Dazs 雪糕。
叉燒油雞飯
燒味師傅也十分友善,
我要求的瘦叉、食雞胸和走汁、
都能做到。
雞的份量也算多,
味道正常,
可惜的是,肉有一點雪味。

2016-06-18
叉燒油雞飯
2016-05-31 1577 浏览
今日黎呢度參加朋友婚宴,婚宴係自助午餐,本身對樂園餐飲無咩期望,點知又有意外驚喜喎!食物質素算幾唔錯!千層闊麵軟硬度適中,唔會過林,有好多芝士,好creamy,好香!燒排骨煮得好林,好入味!甜甜地!仲唔會太乾,保留到肉汁!三文魚柳呢味我最欣賞!煮得非常入味!個醬汁甜甜地,同個魚味好夾!燴牛膝燴得好林,d肉入口即溶,又唔會太咸藍莓cheese cake呢個cheese cake做得好出色!好重芝士味!好香滑!有靚餅店o既質素!軟心朱古力餅有心太軟o既感覺,我覺得略為甜左少少其他雜餅都做得唔錯!芒果撻&朱古力撻都好好味!
千層闊麵
軟硬度適中,唔會過林,有好多芝士,好creamy,好香!
燒排骨
煮得好林,好入味!甜甜地!仲唔會太乾,保留到肉汁!
三文魚柳
呢味我最欣賞!煮得非常入味!個醬汁甜甜地,同個魚味好夾!
燴牛膝
燴得好林,d肉入口即溶,又唔會太咸
藍莓cheese cake
軟心朱古力餅
有心太軟o既感覺,我覺得略為甜左少少
其他雜餅都做得唔錯!芒果撻&朱古力撻都好好味!
2016-05-28
用餐时段
2016-05-20 1262 浏览
來海洋公園玩,都無諗住要食甚麼山珍海味,只求醫飽個肚便算。來到這餐廳門外,看到餐牌上的食物相片不錯,於是便走進去,侍應叫隨便自己找位坐低,餐廳是自助形式,差不多坐滿。出去買野食,由於人多要排隊才能進去叫食物,沿路一直沒有詳細餐牌和價錢, 只得幾張相,排了25分鐘,終於入到去,得幾樣選擇,燒味飯160蚊一碟,肉燥飯130蚊一碗,無計,排咗25分鐘唔通唔食咩。可惜order燒味飯也有難度,呢度既主要客群是不會禮讓的, 好不容易才拿得一碟叉雞飯,餐牌寫明是送汽水的, 去到汽水檯好像打風一樣,12安士杯, 有的裝了3份2, 有的裝了3份1, 好像飲剩一樣, 好不容易付了款。雖是這樣的價錢, 但不論賣相和份量只像平價燒臘飯店的貨色。 開始食, 切雞一般,凍冰冰, 肉質硬,無雞味,普普通通。反而叉燒不錯,夠入味和鬆化, 但算不上有驚喜。菜也是凍冰冰的。再試肉燥飯,夠晒味,有少少偏鹹, 蛋也是凍冰冰的,是雪櫃拿出來那種。食完望下隔離枱富有遊客,一家大細七人七碟燒味飯, 你會用千幾蚊食普通燒味飯嗎?
餐雞飯
2015-08-07 1839 浏览
今天和家人來海洋公園玩,由於我們有大熊貓餐廳的優惠劵,於是在這裡吃茶餐。餐廳內坐滿了食客,茶餐下午三時開始,只有燒味雙拼湯麵餐,食客可選叉燒切雞或叉燒燒鴨做餸,我們各點三份。取完燒味,再取湯麵及果汁,果汁有石榴汁、芒果汁和橙汁三款任擇,雪糕是小盒裝的Haagen Dazs,只剩呍哩嗱和比利時朱古力味兩款。我們捧著食物去收銀處付錢。湯麵的份量很大,麵是油麵,質地較硬;叉燒很軟熟但肉頗肥;切䫣肉質嫩滑味美;家人説燒鴨很硬,吐了很多出來。好欣賞這個餐的飲品是膠樽裝果汁,我飲石榴汁,味道清甜解渴,裡面有少許石榴果肉,相當好飲!這個餐令人歡喜之處是有雪糕,我選了比利時朱古力雪糕,可於用餐後憑收據去收銀員處領取,雪糕十分冰涷甜美,可以在夏天陽光猛烈的下午時分歎冰涼美味的雪糕,真是一件樂事!我最滿意是整個茶餐的配搭!

2015-08-06
用餐优惠
優惠券
2014-12-01 1959 浏览
諗住係呢間食埋晏原來呢間只有燒味飯入到黎又吾想食燒味飯為左食呢個熊貓包充心期待咁得意又可愛既包熱辣辣一啖咬落 乾淨淨咁又話係奶黃包 奶黃呢?入邊原來係煉奶包仲要少到得兩三滴包身就有啲硬好失望
諗住係呢間食埋晏
原來呢間只有燒味飯
入到黎又吾想食燒味飯
為左食呢個熊貓包
充心期待咁得意又可愛既包
熱辣辣一啖咬落 乾淨淨咁
又話係奶黃包 奶黃呢?
入邊原來係煉奶包
仲要少到得兩三滴
包身就有啲硬
好失望
2014-01-17 2653 浏览
Ocean Park is awesome. I don't know why. I hate those expensive, rigged games where the prizes stink, even though they're impossible to win. I hate rides. And I hate seeing large endangered mammals cooped up in noisy, cramped artificial enclosures. But put all those things together... and it's paradise!I expect bad food at theme parks. You're a captive audience. You have to eat, so they'll sell you whatever they want at whatever price they want. But actually, the food here is pretty good.The dum

Dumplings
The dumplings are OK. Nothing really spectacular, but serviceable. B-
Beef Noodle Soup
The spicy noodle soup is reasonably spicy and tasty, a little bit heavy on the grease, and no vegetables to speak of. Still, if I came back, I'd probably get this again. B+
Panda Buns
I'm not a custard-bun type of person, but it's difficult to resist animal-shaped food. Really wish you could just get one though.
No custard in this guy.
2013-12-22 2058 浏览
喺海洋公園行咗一輪想唞唞,就入咗大熊貓餐廳。環境唔錯,有唔少熊貓相。價錢,嚇死人!燒味飯都$128! 駛唔駛呀!唔太肚餓試吓點心算。見到熊貓奶皇包,上次喺迪士尼酒店食卡通點心嘅陰影又再浮現: 造型一百分,可惜可能製作需時,食落竟硬到似翻叮隔夜點心... 不過呢個熊貓奶皇包只需$28三件,算平了,即管一試,反正選擇不多...喺零期望下一食,咦,ok喎!雖然奶皇少到似奶醬搽饅頭,起碼個包係軟嘅!造型不及迪士尼點心,但總算認得出熊貓樣。呢個點心算ok. 畢竟,食物係攞嚟食,唔係淨係攞嚟玩同影相的...
喺海洋公園行咗一輪想唞唞,就入咗大熊貓餐廳。
環境唔錯,有唔少熊貓相。
價錢,嚇死人!燒味飯都$128! 駛唔駛呀!
2013-12-19
2012-06-13 1727 浏览
五月十六日 (星期三)老公仔生日到海洋公園,昨日先來病,真掃興還以為自己能夠極速痊癒,吃了早餐又感到不適了已進入下午茶時間,還是要填填肚子的,就進了大熊貓餐廳他生日還要陪我吃粥海鮮粥配油條賣五十八元的粥品,於園區內不算貴要知道買枝水也需廿元時,五十八元的價錢又似乎很"相宜"粥底亦很不錯,即叫即煲,富米香海鮮用料包括帶子以及魷魚,值得一讚是帶子非常鮮味略為失望的是海鮮相信是煲完粥才放入,粥底毫無海鮮的鮮味油條比一般的幼了不止一半看落很乾,唯一好處是沒有油條的油膩且已經變凍了,不好吃對我們來說,這碗粥的份量簡直連小食也不如不過老公仔說"有我已粥夠"時,已夠飽肚了
五月十六日 (星期三)

老公仔生日到海洋公園,昨日先來病,真掃興
還以為自己能夠極速痊癒,吃了早餐又感到不適了

已進入下午茶時間,還是要填填肚子的,就進了大熊貓餐廳
他生日還要陪我吃粥
帶子味道新鮮,也很爽口
唯粥底沒有甚麼海鮮味
海鮮粥配油條
賣五十八元的粥品,於園區內不算貴
要知道買枝水也需廿元時,五十八元的價錢又似乎很"相宜"
粥底亦很不錯,即叫即煲,富米香
海鮮用料包括帶子以及魷魚,值得一讚是帶子非常鮮味
略為失望的是海鮮相信是煲完粥才放入,粥底毫無海鮮的鮮味
竟是油條,豈能不油膩?
油條比一般的幼了不止一半
看落很乾,唯一好處是沒有油條的油膩
且已經變凍了,不好吃

對我們來說,這碗粥的份量簡直連小食也不如
不過老公仔說"有我已粥夠"時,已夠飽肚了

2012-05-16
帶子味道新鮮,也很爽口
2011-11-20 1447 浏览
呢日係我同男朋友拍拖4年黎左呢度二人世界~首先就看見了那個很可愛的熊貓包包,二話不說就點了一個及後再點了肉燥飯,海皇粥(送油條),飲品點了深海特快(超令)&龍鳳檸樂,D飲品整得好靚,I LIKE IT價錢方面其實都幾貴下,咁就$200..奶黃包個美都幾好的,流得黎又唔會超誇,不話好少奶黃,第一口成個都係包黎既.肉燥飯好夠熱,讚!個粥幾足料,都算多餸,不過超及唔夠熱囉..微暖=.=(唔通過左午飯時間就係咁!?)油條,真係油D左,食左一件已經唔想食第二件...野飲方面就大讚,冇得彈...話晒都成30幾蚊一杯...做得唔好飲就真係......D野食同價錢都有代改善~咁另外值得讚既就係個環境,可以邊睇PANDA VEDIO邊食野,GOOD
呢日係我同男朋友拍拖4年

黎左呢度二人世界~
首先就看見了那個很可愛的熊貓包包,
二話不說就點了一個

及後再點了肉燥飯,海皇粥(送油條),

價錢方面其實都幾貴下,咁就$200..
油條,真係油D左,食左一件已經唔想食第二件...
D野食同價錢都有代改善~

熊貓奶黃包
深海特快