2023-11-21 389 浏览
大成由細食到大,每逢諗唔到晚餐食乜,佢都係個好選擇。最近天氣開始涼,次次經過都好多人排隊,今晚咁啱見到冇人,當然即刻幫襯!。環境從來都未試過堂食,永遠都係企喺門口叫外賣,而家等外賣時,仲可以睇下隔離店嘅兔仔。。食物粥加腸粉套餐係40蚊,今時今日真係良心價。最鍾意佢地真係即叫即整,全部熱辣辣,好啱秋冬食。雖然係普通巳嘅皮蛋瘦肉粥同埋炸兩,但由於新鮮整,我都覺得好好味~不過腸粉嚟講,平時都係食開蝦米腸,今次轉下食炸兩。。服務每次叫外賣,店員落單都係神速,你叫多蔥的話,佢地一定記得加多啲蔥比你。

。環境

。食物

炸兩

。服務
2023-11-20
2023-07-03 424 浏览
本身係想試生滾豬膶粥配腸粉但原來只係晚市宵夜供應反正坐低左就叫個豬膶拼牛筯麵試下落完order,老闆就入咗廚房預備等左成十分鐘,碗麵終於上枱即叫即煮呢點令人有些感動口味嘅嘢好個人呢碗豬膶牛筯麵賣相平平但老闆即叫即煮已經覺得好有誠意豬膶厚切啖咪肉唔腥牛筯稔滑最正係個麵底爽口超彈牙極加分咬到最後一啖個質地都冇變本身唔好麵,落完order仲諗不如轉米粉但食完老闆碗麵之後就覺得下次去其他地方都要叫麵了雙拼連嘢飲$42呢個已經係散叫非套餐價小店大家都要好好珍惜
本身係想試生滾豬膶粥配腸粉
但原來只係晚市宵夜供應
反正坐低左
就叫個豬膶拼牛筯麵試下

落完order,老闆就入咗廚房預備
等左成十分鐘,碗麵終於上枱
即叫即煮呢點令人有些感動

牛筯稔滑
最正係個麵底
爽口超彈牙極加分
咬到最後一啖個質地都冇變
本身唔好麵,落完order仲諗不如轉米粉
但食完老闆碗麵之後
就覺得下次去其他地方都要叫麵了

雙拼連嘢飲$42
呢個已經係散叫非套餐價
小店大家都要好好珍惜
2023-04-16 424 浏览
筲箕灣低調街坊茶餐廳 呢到分開早晚兩班人做 晚市會有雲吞麵 同粥品 但係就冇左奶茶水吧 每到晚市都會keep住好多街坊排隊買外賣 因為佢哋開到凌晨 同埋價錢真係好平 雲吞麵雖然加咗價 但只係賣$22 簡單記錄一下.⭐️生滾豬膶粥$23 ($40套餐 跟腸粉)上次出完post 講呢間沙嗲麵 好新奇之後 有幾位朋友仔同我講呢間豬潤粥唔錯👍🏻終於試到 佢嘅豬潤粥 超級厚身同大塊👍🏻超級足料 有成4大片 放滿左成個碗👍🏻口感方面 做到爽滑 高分😋因為足料 所以佢地粥入面有豬潤嗰種甜味😅好過香港好多薄切嘅豬潤粥😅亦都唔會好似譚仔咁煮到老哂只係$23黎講 超級好評.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_筲箕灣 .#大誠餐廳 (筲箕灣)地址:筲箕灣筲箕灣道372號地下.⭐️評分:味道:4.5/5環境:2/5 老舊服務:2.5/5抵食:4.5/5.‼️想睇更多資訊‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord‼️fb:funfunfoodrecord.#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogg
⭐️生滾豬膶粥$23 ($40套餐 跟腸粉)
上次出完post 講呢間沙嗲麵 好新奇
😅亦都唔會好似譚仔咁煮到老哂
只係$23黎講 超級好評
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_筲箕灣
#大誠餐廳 (筲箕灣)
地址:筲箕灣筲箕灣道372號地下
抵食:4.5/5
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #筲箕灣美食 #雲吞麵 #豬潤 #豬潤粥 #腸粉
筲箕灣平民老舊茶餐廳 發現原來港島東都幾多平野食 今次呢間環境明顯睇出年代感 宵夜時段都keep住好多人外賣 人均大概$20-30 $21雲吞麵 皮蛋瘦肉粥$19 雖然望番10年前已經加價近一倍 但今時今日定價一樣好平民 雖然唔係咩呃like食物 但都值得記錄一下.先講講⭐️雲吞麵$21呢個超抵食 今時今日好少賣到咁平底下有四粒雲吞 表面放住鹼水幼麵雲吞以肉餡為主 但每粒都有2-3隻蝦肉(影到好似好少蝦 實際蝦比圖多少少🤦🏻‍♀️)🤔雖然蝦肉稱唔上彈牙 但都算足料👍🏻湯底唔錯wo 有魚乾甜味 仲有少少韭黄鹼水味唔重 呢個價錢超級抵食.⭐️沙嗲牛肉麵 火腿煎蛋 凍奶茶$39呢個就相對特別好多啦 同市面做法好唔同😧佢地加左三色椒 洋蔥 芽菜做配料🤔沙嗲牛肉加左係湯底入邊沙嗲味浸晒係湯底入邊 湯底辣辣地 椒味重但沙嗲未完全明顯唔明 同我想像中好大出入食完第一個形容詞係 好搞笑嘅味道整體唔差嘅 不過就唔會再點啦🤣.飲品 凍奶茶正常 但比較多冰.你地住果區有冇咩又平又正嘅野食呢?歡迎分享話比我知啦.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_筲箕灣 .#大誠餐廳 (筲箕
先講講⭐️雲吞麵$21
呢個超抵食 今時今日好少賣到咁平
底下有四粒雲吞 表面放住鹼水幼麵
雲吞以肉餡為主 但每粒都有2-3隻蝦肉
(影到好似好少蝦 實際蝦比圖多少少🤦🏻‍♀️)
🤔雖然蝦肉稱唔上彈牙 但都算足料
飲品 凍奶茶正常 但比較多冰
你地住果區有冇咩又平又正嘅野食呢?歡迎分享話比我知啦
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_筲箕灣
#大誠餐廳 (筲箕灣)
地址:筲箕灣筲箕灣道372號地下
⭐️評分:
味道:3/5 沙嗲牛肉2.5
環境:2/5
服務:2.5/5
抵食:4.5/5
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #筲箕灣美食 #雲吞麵 #牛腩河 #沙嗲牛肉 #早餐
2021-02-27 777 浏览
今晚食粥食出了只曱甴。换个新粥比我的,但系心里唔舒服。之前住港岛,经常食宵夜过来。发现以前味道好许多,炸良都多许多,现在分量少佐,价钱贵佐,中食出来只曱甴。 哎,感觉非常不好,以后都唔会去了。味道都差佐。
今晚食粥食出了只曱甴

。 哎,感觉非常不好,以后都唔会去了。味道都差佐。
2020-05-01 914 浏览
今日去筲箕灣一間好大嘅玩具舖度睇玩具,咁睇之前就有啲肚餓,就醫下個肚先啦!見到有間餐廳都幾多客人,咁就試下啦!望下埲牆, 見到有一個生滾粥再加腸粉嘅套餐。點左個粉腸加豬潤,再加多個叉燒腸。落左單之後,見到個師傅會即拉腸粉,非常有工架。咁上菜啦,個粥底好綿,而且好足料,塊豬潤大大塊,粉腸都係乾淨嘅,唔洗落咩調味都已經好夠味道,而腸粉就好滑,中間d叉燒都好足料,好抵食,食飽就行去買玩具啦,有機會會再去幫襯。

2019-03-28 859 浏览
夜晚肚子餓又不想吃太飽太肥膩,這間大誠餐廳真是夜宵精選,位置筲箕灣電車路的大誠餐廳,正宗港式風味五香牛腩撈粗/湯粉,牛腩很入味,陣陣的陳皮香,口水流另外粥加腸粉套餐才36元,推薦炸兩,大件又好吃
五香牛腩撈粗/湯粉,牛腩很入味,陣陣的陳皮香,口水流
另外粥加腸粉套餐才36元,推薦炸兩,大件又好吃
2017-08-01 1138 浏览
家人屋企附近有餐廳,晚上供應粥品及腸粉,也有水餃雲吞湯粉麵.. 在區內頗有名⋯⋯粥套餐 $32蝦米布拉腸,很精彩,皮很很薄、很滑、有米香、蝦米分佈平均,附上小瓶甜豉油,不咸,味道調較得與布拉腸很夾!豬肝粥,粥底靚,很綿,粒粒米煲到開花,一看便知是用心去煲的,豬肝頗鮮,頗嫩,令人吃得滿足!今時今日甘啲水凖,物超所值,值得推薦!
粥套餐 $32

今時今日甘啲水凖,物超所值,值得推薦!
2012-11-14 1037 浏览
成11點收工經過, 見到有幾個人在店外, 埋去睇睇.原來等緊外賣. 睇MENU.宵夜餐有粥跟腸粉廿六蚊, 可惜我唔LIKE食粥, 於是淨叫個腸粉拎返去食.即叫即做, 等左5分鐘.約10分鐘後在家打開.都仲熱熱地, 豉油有細小盒分開上.粉夠滑, 米香就唔好要求, 牛肉都爽口.
成11點收工經過, 見到有幾個人在店外, 埋去睇睇.

原來等緊外賣. 睇MENU.

即叫即做, 等左5分鐘.

約10分鐘後在家打開.

都仲熱熱地, 豉油有細小盒分開上.

粉夠滑, 米香就唔好要求, 牛肉都爽口.
2012-11-09
5 分钟 (外卖自取)
2012-05-05 670 浏览
近期經常幫襯,因為此店價錢便宜, 最平$14已有個粉麵.而且營業至凌晨三時!最合夜晚肚餓時買宵夜!粉麵質素合格, 收$14當然不能要求太多, 丸麵有4粒丸, 麵底分量尚可.早前另點了一客豬手, $39分量頗多,吃的時候覺得味道很好, 而且炆得很焾很入味, 除毛也很乾淨 (最怕D豬皮上面仲有好多毛).可惜事後口渴咗一晚, 相信味精不少......
近期經常幫襯,
因為此店價錢便宜, 最平$14已有個粉麵.
而且營業至凌晨三時!
最合夜晚肚餓時買宵夜!
早前另點了一客豬手, $39分量頗多,
可惜事後口渴咗一晚, 相信味精不少......
外卖自取
2011-08-11 747 浏览
自從兩位老師傅由"桃園"過o左去"大誠"小弟也跟隨!!!鮮蝦腸首選,滑滑滑但今日食o左叉燒腸,同樣美味。
2011-08-07
$26 (宵夜)
  • 鮮蝦腸
尋日行經筲箕灣,下午茶時間食個TEA. 入左試下.下午茶餐有好幾款,味道OK.....廿幾蚊算係咁.見到人食d炒粉面都幾得, 個樣OK!. 不過我無試.下次試下.
尋日行經筲箕灣,下午茶時間食個TEA. 入左試下.
下午茶餐有好幾款,味道OK.....
廿幾蚊算係咁.
見到人食d炒粉面都幾得, 個樣OK!. 不過我無試.
下次試下.
(非会员)
2007-02-02 316 浏览
food 普普通通,趕時間最好,快歺5 秒即出,現成貨,食飽就走。仲有衛生好差,見過事头用手挖d冰入杯整凍飲比客,如果有人打開後門成陣坑渠臭味,入後冷睇下嚇c您!!
(非会员)
2007-01-10 263 浏览
我總共食過三次,每次都有嘢發生,第一次食茶餐時要通粉,佢嚟咗麵,第二次食茶餐時要熱好立克,佢嚟咗熱呵華田,兩次都算,弟三次同朋友去大誠食晏,快餐(係免治肉碎或凉瓜牛肉)飯,咁、當然叫左兩個唔同餸架啦,跟住見老細係水吧攞住碟凉瓜牛肉飯經過我張抬,我望一望,嘩!碟飯D汁凍到硬晒,邊位灘咁奈都唔食,要老細拎去廚房倒呀!跟住老細唔夠5秒出嚟,將碟手上嫁飯放到我枱到,嘩!眼都突埋100%係頭先D汁凍到硬晒嗰碟凉瓜牛肉飯,佢好似变魔術咁淋番少少熱汁係面就比我,我即時同朋友講返,我朋友同個伙記講話–碟凉瓜牛肉飯重凍過雪櫃拎出嚟,換過碟嚟,個伙記重大声話厨房咁凍都出比客架!其實係個老細衰姐,男人都咁小家,唔掂重有食品味道唔得,其實環境都唔係咁乾淨
佢嚟咗熱呵華田,兩次都算,弟三次同朋友去大誠食晏,
快餐(係免治肉碎或凉瓜牛肉)飯,
咁、當然叫左兩個唔同餸架啦,
跟住見老細係水吧攞住碟凉瓜牛肉飯經過我張抬,
我望一望,嘩!碟飯D汁凍到硬晒,
邊位灘咁奈都唔食,要老細拎去廚房倒呀!
跟住老細唔夠5秒出嚟,將碟手上嫁飯放到我枱到,
嘩!眼都突埋100%係頭先D汁凍到硬晒嗰碟凉瓜牛肉飯,
其實係個老細衰姐,
男人都咁小家,唔掂
重有食品味道唔得,其實環境都唔係咁乾淨