2022-10-16 60 浏览
去到食比較有驚喜,因為Menu嘢食種類豐富繁多😍 有好多比較少見嘅越南小食👍🏻例如扎肉蒸粉包。同埋佢價錢都幾抵食🤫咁首先煮食就叫咗🔸$63 咖哩牛腩飯 -份量超級有驚喜🙌🏻牛腩起碼俾咗八舊😂入邊仲要有牛筋😍佢個咖喱汁偏甜口。🔸$73 海南雞飯自雞油飯 -好有驚喜!雞皮下有啫喱膏😍😍 雞件有油光,嫩滑富雞味,雞皮好滑。跟餐特飲加$12。🔸$12 椰汁冰🔸$8 蜂蜜玫瑰柚子茶另外仲叫咗兩款小食🔸$62 炸蝦餅 -炸得好香脆,裏面嘅口感又夠彈牙,再配上泰式辣醬,好惹味!🔸$33扎肉蒸粉包(2件) -第一次食🤣裏面有粉絲、木耳、肉碎等,口感比較豐富。配上酸甜汁食。

咁首先煮食就叫咗
🔸$63 咖哩牛腩飯
-份量超級有驚喜🙌🏻牛腩起碼俾咗八舊😂
入邊仲要有牛筋😍佢個咖喱汁偏甜口。
🔸$73 海南雞飯自雞油飯 -
好有驚喜!雞皮下有啫喱膏😍😍
雞件有油光,嫩滑富雞味,雞皮好滑。

跟餐特飲加$12。

🔸$12 椰汁冰
🔸$8 蜂蜜玫瑰柚子茶
另外仲叫咗兩款小食
🔸$62 炸蝦餅
-炸得好香脆,裏面嘅口感又夠彈牙,
再配上泰式辣醬,好惹味!
🔸$33扎肉蒸粉包(2件) -
大越越南餐廳 | 親民越南餐廳 🔥餐廳係沙田圍港鐵站出閘 行5分鐘已經到達餐廳門口有幅巨型壁畫 一睇就知道係越南餐廳 顏色鮮艷餐牌可以可以單點一個個餸 仲都有唔同既套餐選擇 套餐價錢就相較抵食d 仲要免加一添🔶大越火車頭 ( 二人份量 )有好多牛肉食物 包括: 牛丸、生牛肉、牛筋、牛腩片、牛柏葉湯底有越南既味道 濃濃之餘仲有配菜既香草味 肉既份量好足 兩個人share黎食岩岩好🔶沙爹牛肉串 (3串)上碟時串燒仲係熱辣辣 即叫即燒既串燒表面有微微既焦香 但唔會熱過火 仲有一碟惹味沙爹汁可以點黎食 牛肉大大舊 食落去都有咬口 好滿足🔶軟殼蟹米卷軟殼蟹炸透 口感係脆口之餘入邊係軟身米卷睇落白雪雪 食落已經調好味 有少少魚露成個米卷咬落口就好有層次 脆脆既軟殼蟹表皮 軟軟既軟殼蟹 加埋有少少咬口既米卷 🔶椰汁三色冰一開始好擔心會太甜 但飲落岩岩好甜度 唔會過甜表面仲有椰汁既泡泡 估計有真係用椰子榨汁三色冰份量唔會太多 可以飲到椰汁之外 仲有d甜品食下🍴整體評價:CP值高既越南餐廳 食物質素整體都高口味似係越南食既味道軟殼蟹米卷出色推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————
大越越南餐廳 | 親民越南餐廳 🔥
餐廳係沙田圍港鐵站出閘 行5分鐘已經到達
餐廳門口有幅巨型壁畫 一睇就知道係越南餐廳 顏色鮮艷

仲要免加一添

🔶大越火車頭 ( 二人份量 )
有好多牛肉食物 包括: 牛丸、生牛肉、牛筋、牛腩片、牛柏葉
湯底有越南既味道 濃濃之餘仲有配菜既香草味
肉既份量好足 兩個人share黎食岩岩好

🔶沙爹牛肉串 (3串)
上碟時串燒仲係熱辣辣 即叫即燒既串燒

軟殼蟹米卷出色
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖

付款方式
Visa Master AlipayHK 支付寶 現金 八達通 OpenRice Pay
2022-10-10 60 浏览
🚞沙田圍站,打卡完雞蛋仔名店【潮食】,再來吃越南河~✨餐廳環境整體比較整潔,而且座位算寬鬆,坐得好舒服。員工態度好好,而且食物分量足。✨兩個人點咗一個晚市套餐,加配飲品【荔枝冰沙】一共200HKD。🥤荔枝冰沙,味道正常夠甜,天熱飲一啖真係好降溫。✨扎肉蒸粉包,扎肉味道幾好,不過覺得量有d少。🍲二人分量火車頭,粉的量好多,一定食得飽。不過我當日的湯底好淡,完全體會唔到其他人文章分享的濃郁湯底,而且只有幾條芽菜,完全冇香味。比起在錦麗食嘅越南河,大越哩碗火車頭真的好普通。🥬馬拉盞生菜,d馬拉盞夠鹹但係冇香味,所以食起身會有d苦澀味。✨總結:餐點分量大,價格不貴,但味道只有3.5分。
🚞沙田圍站,打卡完雞蛋仔名店【潮食】,再來吃越南河~
🥤荔枝冰沙,味道正常夠甜,天熱飲一啖真係好降溫。
✨扎肉蒸粉包,扎肉味道幾好,不過覺得量有d少。
✨總結:餐點分量大,價格不貴,但味道只有3.5分。
荔枝冰沙
炸肉蒸粉包
火車頭
馬拉盞生菜
荔枝冰沙
2022-10-06 65 浏览
終於的起心肝去左學車,上完第一堂約左朋友係駕駛學院附近既餐廳食越南菜,見到佢地既Menu價錢親民,而且裝修得好企理,一於坐低試下先~🌟咖喱牛腩湯粉湯底無味精,用藥材同雞殼熬製,特別鮮味,加入香濃既咖喱牛腩,牛腩煮到好腍好入味,河粉吸收哂湯底既精華好好食👍🏻👍🏻🌟烤豬頸肉飯 朋友揀左烤豬頸肉飯,豬頸肉烤到脆邊,食落爽口有嚼勁,份量都幾多,性價比高😚🌟海南雞飯 最近愛上左海南雞飯,見到佢地有得叫即刻叫返碟黎試下先,雞油飯好香,雞肉嫩滑無骨,連皮食就最正🥰🥰🥰🌟三寶飯 三寶飯係指扎肉、雞翼同豬扒,雞翼同豬扒半煎炸夠哂香口,扎肉都好好食😋🌟炸春卷 小食必點炸春卷,夠哂香口,配料都幾多,正😌🌟扎肉蒸粉包 第一次食扎肉蒸粉包,外皮滑溜,厚薄適中,餡料都好豐富,有免治豬肉、木耳、洋蔥等,加埋泰式甜酸汁,口感層次豐富😋😋🌟酸辣鳳爪 朋友點左呢個酸辣鳳爪,味道調得好好,鳳爪醃得好入味,醬汁酸酸辣辣夠開胃💯🌟椰汁珍多冰椰子味道香濃,呢啲天氣飲就最好不過😚🌟凍蜂蜜玫瑰柚子茶朋友叫左杯玫瑰柚子茶,有淡淡既柚子清香,好開胃☺️

🌟咖喱牛腩湯粉

🌟烤豬頸肉飯

🌟海南雞飯

🌟三寶飯

🌟炸春卷
小食必點炸春卷,夠哂香口,配料都幾多,正😌

🌟扎肉蒸粉包

🌟酸辣鳳爪

🌟椰汁珍多冰
椰子味道香濃,呢啲天氣飲就最好不過😚

🌟凍蜂蜜玫瑰柚子茶
朋友叫左杯玫瑰柚子茶,有淡淡既柚子清香,好開胃☺️
2022-09-25 68 浏览
平時都鍾意試下唔同嘅嘢😋朋友推薦你一間嘅生牛肉河粉都好唔錯,因為佢哋嘅湯底係自家製,🐔加入藥材同雞殼熬製,冇味精,果然特別鮮味。🐮大越生牛肉湯粉 。牛肉熟度啱啱好,而且湯粉都好好滑,好味到連個湯都飲埋。🥥椰汁珍多冰,勁香椰子味,而且入邊嘅珍多,綠豆粉條清爽,幾解渴。軟殼蟹米紙卷🦀好鍾意米紙卷透薄煙韌嘅口感,入邊包埋香脆嘅軟殼蟹🥢都好唔錯。大越三寶飯🍚個飯嘅配料幾豐富,我最鍾意當中嘅香茅雞翼,醃得好入味,🔥而且香脆,食得非常過癮。沙嗲牛肉串(3 串)🐮牛肉份量都幾多,性價比高。

沙嗲牛肉串(3 串)🐮牛肉份量都幾多,性價比高。
2022-09-24 1060 浏览
🌃 食肆為越南餐廳,餐廳鄰近於沙田圍港鐵站,餐廳門面有一幅以越南漁村村民為題的巨型壁畫, 由@nikitong.art 設計, 非常吸睛, 而餐廳內裏以木色為主調, 空間感很大, 枱與枱之間嘅距離比較闊, 而餐廳主打一系列嘅正宗越南菜, 並設有多人套餐選擇,小編今次試了風味二人餐A, 只需$188, 另外再加配了串燒及特飲等, 只需254蚊埋單, 仲要 免加一添。。.🍜 大越火車頭 ( 二人份量 )💲 跟餐👉 呢個可以試齊最多款配料, 有生牛肉、牛筋、牛腩片、牛柏葉、牛丸、 同其他香菜等, 湯底非常濃郁, 檬粉超掛湯, 每啖都食到香濃足料湯味。。🍢 沙爹牛肉串💲 42👉 一份有3串, 餐廳即叫即燒, 燒得幾焦香, 牛肉幾有咬口, 再沾上香濃嘅沙爹汁, 十分之惹味。.🍲 清沅扎肉蒸粉包💲 跟餐👉 一份有四件, 蒸粉包粉皮晶瑩剔透, 裏面配上三絲餡料, 表面再加上彈牙嘅扎肉, 作為正宗越南前菜合適不過。.🥗 馬拉盞灼通菜💲 跟餐👉 通菜灼嘅時間恰到好處, 令到通菜食落爽脆, 加上鹹香惹味嘅馬拉盞醬, 別具一番風味。.🍹 最後小編叫了兩杯嘢飲, 分別係 椰汁三色冰同埋薄荷青檸特飲, 椰汁味非

🍜 大越火車頭 ( 二人份量 )

🍢 沙爹牛肉串
💲 42

🍲 清沅扎肉蒸粉包

🥗 馬拉盞灼通菜
💲 跟餐

🍹 最後小編叫了兩杯嘢飲, 分別係 椰汁三色冰同埋薄荷青檸特飲, 椰汁味非常濃郁, 而薄荷青檸梳打幾清新。

📍 大越越南餐廳
沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-09-23 119 浏览
大越南餐廳•沙田今日放工好肚餓,又想獎勵下自己,同時又唔想食咁貴,就嚟咗呢間餐廳。果然無揀錯。啲食物好惹味!趕走monday blue😆..✅ 法式香茅雞翼🧈$48呢個小食真係無揀錯!佢炸到脆卜卜,調味又調得好香口。🥰..✅ 沙嗲牛肉串🐮$42一食就食到好濃嘅花生醬味😋配埋佢跟嘅醬汁更加好味。而且牛肉唔會有太多筋位,箍緊牙嘅我都唔會咬得太辛苦。😌..✅ 海南雞喇沙🍜$73食越南嘢又點可以唔叫喇沙。今次呢個喇沙好香口,而且海南雞嘅份量都對得住價錢。😝..✅ 香茅豬扒飯🐖$63呢個飯好惹味。豬肉肥瘦適中,最值得一讚嘅係佢煎得啱啱好。而且佢有好多蒜粒同蔥花,惹味感up😛
大越南餐廳•沙田
✅ 法式香茅雞翼🧈$48
呢個小食真係無揀錯!佢炸到脆卜卜,調味又調得好香口。🥰
✅ 沙嗲牛肉串🐮$42
海南雞喇沙
香茅豬扒飯
  • 蒜蓉牛油雞翼
2022-09-22 100 浏览
有日, 見到外牆有一幅好靚的壁畫🥰。 除左打卡之餘📸,都入內餐廳試試☺️。 (5⭐️最高)生牛肉湯粉 (5⭐️)熱度太約60度左右, 湯底比較淡味😌, 生牛肉份量適中💕。 湯粉份量偏多, 入口幼👍🏻。烤豬頸肉湯粉 (5⭐️)豬頸肉因為另外上, 份量好大😍, 湯底足料, 有九層塔、芽菜及生洋蔥等😙, 豬頸肉份量足而咬落爽口、彈牙💖。❤️推介-炸蝦餅(5⭐️)勝價比最高, 份量又大, 每件咬落爽口、彈口兼有蝦味🍤。 配上泰式甜辣醬😜, 加上表面的薑蒜, 更加滋味。沙嗲牛肉串 (5⭐️)不是用普通牛肉做, 而是用牛筋腩。 醃料使牛筋腩都鬆軟而入味🤩。 不用再加汁都已經好滋味😍

有日, 見到外牆有一幅好靚的壁畫🥰。
除左打卡之餘📸,都入內餐廳試試☺️。 (5⭐️最高)

生牛肉湯粉 (5⭐️)
生牛肉湯粉

烤豬頸肉湯粉 (5⭐️)
烤豬頸肉湯粉

❤️推介-炸蝦餅(5⭐️)
蝦餅

沙嗲牛肉串 (5⭐️)
生牛肉湯粉
烤豬頸肉湯粉
蝦餅
沙嗲牛肉串
河畔呢邊唔係好多餐廳,呢間越南嘢都算係幫襯過好幾次,價錢好貼地,選擇好多,最緊要係味道都保持到水準。🔸大越生牛肉湯粉湯底係鮮甜牛肉湯,冇味精,牛肉份量都好多😋🔸蒜蓉牛油雞翼炸得香脆,舖上蒜蓉牛油,幾乎係每次都會叫嘅小食😋🔸芝心蝦多士今次第一次試,上次見到人哋食覺得好吸引,芝士真係有流心的感覺。多士舖滿芝麻,咬落好好香好脆口!好好食!🔸扎肉肉蒸粉包呢個越南特色小食都唔係好多地方有,粉包餡料十足,有啲蝦米冬菇等等,生肉上面都有少少蔥油,再點下越式酸甜汁,味道豐富,呢個都係我勁鍾意食嘅嘢☺️☺️🔸椰汁珍多冰、凍檸茶只係加$12就可以有特飲,凍檸茶只係加$8,正常發揮但係真係好抵!

🔸大越生牛肉湯粉
湯底係鮮甜牛肉湯,冇味精,牛肉份量都好多😋

🔸蒜蓉牛油雞翼
炸得香脆,舖上蒜蓉牛油,幾乎係每次都會叫嘅小食😋

🔸芝心蝦多士

🔸扎肉肉蒸粉包

🔸椰汁珍多冰、凍檸茶
跟沙田區的朋友吃飯,近近地嚟左呢間大越,餐廳都算大,做附近街坊嘅生意,燈光跟一般街坊餐廳有別,竟還有些少昏暗,走情調路線。餐牌選擇豐富,由粉麵到咖喱包都應有盡有。兩位女孩子在晚上也不願多吃飯,就點了一個主食和三個小吃分著吃,感覺這裡的份量都是偏大的,尤其馬拉盞通菜,想不到$33的份量如此驚人,好抵食。泰原香茅豬扒撈檬 $63香茅豬扒下墊了滿滿的青瓜和配料,淋上酸甜汁撈著吃,份量也是頗多。軟殼蟹米紙卷 $62 有四件,就米紙包裹著粉麵條、生菜及軟殼蟹,正常發揮。芒街炸蝦餅$62炸過的扁身的蝦餅一開八,配酸甜醬。一人一杯嘢飲,點了青檸梳打及椰汁紅豆冰~都幾大杯~~2個女仔吃著吃著覺得份量真得幾足,又不用加一,都幾適合家庭落樓食飯。
跟沙田區的朋友吃飯,近近地嚟左呢間大越,
餐廳都算大,做附近街坊嘅生意,
燈光跟一般街坊餐廳有別,竟還有些少昏暗,
走情調路線。

餐牌選擇豐富,由粉麵到咖喱包都應有盡有。

兩位女孩子在晚上也不願多吃飯,
就點了一個主食和三個小吃分著吃,
感覺這裡的份量都是偏大的,
尤其馬拉盞通菜,想不到$33的份量如此驚人,
好抵食。

泰原香茅豬扒撈檬 $63

香茅豬扒下墊了滿滿的青瓜和配料,
淋上酸甜汁撈著吃,
份量也是頗多。

軟殼蟹米紙卷 $62 有四件,
就米紙包裹著粉麵條、生菜及軟殼蟹,正常發揮。

芒街炸蝦餅$62
炸過的扁身的蝦餅一開八,配酸甜醬。

一人一杯嘢飲,點了青檸梳打及椰汁紅豆冰~都幾大杯~~

2個女仔吃著吃著覺得份量真得幾足,
又不用加一,都幾適合家庭落樓食飯。
2022-09-10 87 浏览
位於沙田嘅大越越南餐廳,不嬲都係肥雞好鍾意去嘅平民度地餐廳 , 因為cp值相對都幾高。佢嘅蝦頭膏酸辣海鮮湯檬不嬲都係肥雞最中意嗌其中一樣嘢, 佢嘅湯頭非常之鮮甜,香茅味出色,酸酸辣辣非常之開胃,用埋蝦膏蝦頭調嘅湯底,飲得出係真材實料。佢嘅生牛肉檬粉湯佢都非常之鮮甜,牛肉分量非常之足夠,次次食都連湯帶麵一齊食曬。小食就叫咗佢嘅蒜香牛油雞翼,蒜蓉牛油味十足,熱辣辣食非常之過癮!。再嗌多個椰青解渴,清甜可口。
2022-09-09
Intro: 沙田圍有兩間越南餐廳都好出名,而今次揀左一間比較偏僻少少嘅餐廳,佢地午市連特飲都係60~80蚊炸,而坊間都大獲好評,而今次試左喇沙~___________________🍽 香茅豬扒喇沙 / 香茅豬頸肉喇沙(檬粉)⭐️ 8.5/10💰 58✍🏻 喇沙有好濃厚嘅椰香味,檬粉掛湯又彈牙✍🏻 豬扒/豬頸肉份量足,香茅味突出✍🏻 豬扒/豬頸肉外皮脆口,但肥膩左少少菠蘿熱情果特飲🍹⭐️ 8.5/10💰 午餐加配8蚊✍🏻 特飲係梳打水再溝菠蘿同熱情果醬✍🏻 出乎意料地夾,彼此味道唔會蓋過對方✍🏻 夏天要飲梳打,清暑之選___________________🏠 大越越南餐廳📍 沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖⭐️ 8.5/10
Intro:
___________________
🍽 香茅豬扒喇沙 / 香茅豬頸肉喇沙(檬粉)
⭐️ 8.5/10
💰 58
✍🏻 喇沙有好濃厚嘅椰香味,檬粉掛湯又彈牙
✍🏻 豬扒/豬頸肉份量足,香茅味突出
✍🏻 豬扒/豬頸肉外皮脆口,但肥膩左少少

菠蘿熱情果特飲🍹⭐️ 8.5/10
💰 午餐加配8蚊
✍🏻 特飲係梳打水再溝菠蘿同熱情果醬
✍🏻 出乎意料地夾,彼此味道唔會蓋過對方
✍🏻 夏天要飲梳打,清暑之選

___________________
🏠 大越越南餐廳
📍 沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖
⭐️ 8.5/10
2022-09-02 80 浏览
聽說沙田圍站也有好多好吃的,今天特意過來嘗試大越越南餐廳,位置很方便,地鐵站出來,走幾分鐘就到了。 看來菜單,第一感覺就是假期特別親民,一個鲜椰青 只要28,比我家樓下超市都便宜。 沙嗲牛肉串3串肉質鮮嫩多汁又有營養,份量很足,一口咬下去,香味在嘴裏滑開,回味無窮。 酸辣鳳爪.很大一盤,鳳爪很新鮮,脆脆的口感,酸酸甜甜,非常下飯 軟殼蟹米紙卷特別健康的越南菜,每次都必點 香茅雞翅4件雞翅鮮美入味之餘滿足了我的味蕾,外皮酥脆內心柔軟,汁水鮮美,沒有加一,價錢合理大越越南餐廳沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖

沙嗲牛肉串3串

酸辣鳳爪.
很大一盤,鳳爪很新鮮,脆脆的口感,酸酸甜甜,非常下飯

軟殼蟹米紙卷
特別健康的越南菜,每次都必點

香茅雞翅4件

沒有加一,價錢合理

大越越南餐廳
沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖
2022-09-02 84 浏览
餐廳勁多選擇,我哋兩個都係做緊生酮/low carbs 飲食,所以冇嗌澱粉質,揀咗四個餸。牛腩有牛味,夠曬淋,外皮炸到好脆,個皮似係fish and chips嗰隻炸魚嘅粉漿,鍾意食炸嘢香口嘢嘅啱曬。蒜蓉牛油雞翼嫩滑香口,牛油味夠重。海南雞係呢度嘅招牌菜,果然真係好好食,雞肉超超超嫩滑,加埋個醬汁,食到停唔到口。最後係今晚最有驚喜嘅串燒牛肉,牛肉超juicy,一啲都唔鞋,冇渣。有3串,實在太好食,食咗1.5串先記得影相今晚四個餸都超級好食,勁惹味,都係必叫之選!

蒜蓉牛油雞翼嫩滑香口,牛油味夠重。

今晚四個餸都超級好食,勁惹味,都係必叫之選!

2022-08-27 82 浏览
計吓計吓,原來自己有一段時間冇食越南野,今次經開沙田圍,就決定去大越越南餐廳試下。坐底望望menu就order左二人海南雞套餐,另加蜆港番茄牛腩飯,飲品有椰青及凍檸檬茶。二人海南雞套餐包括馬拉盞通菜、海南雞例牌一份、大越火車頭河粉。馬拉盞超級惹味,配新鮮通菜食一流。海南雞肉好嫩滑,而且冇肥膏,雞皮超滑,點特製醬汁食好開胃。大越火車頭河粉有牛丸、牛筋、牛腩片、生牛肉及牛栢葉,份量極多且牛味濃,最緊要湯底夠鮮,河粉夠爽滑。蜆港番茄牛腩飯嘅牛腩好多,而且牛腩長時間忟煮所以好腍好入味,加埋新鮮番茄醬撈飯食冇得彈。鮮椰青去食越南野必叫,好fresh好解暑。

鮮椰青去食越南野必叫,好fresh好解暑。