2013-03-20 209 浏览
又一個在尖沙咀覓食的晚上有點口痕想吃烏冬所以就走進最熟悉的厚福街光顧大門橫丁吧之前光顧大門橫丁都是去太子的店這次是第一次來尖沙咀分店啊跟太子一樣 地方不太大不過我們較著眼在食物上 所以不要緊吧點完餐以後 我們就坐著等吃對小昆蟲一向敏感的我突然看見男友背後的吧枱位置有一隻小強經過雖然經理立刻幫我們解決了那隻小強但是心裡難免還是會有點陰影奈何店內沒有其他位置可換而且食物也來到了那就快點吃完快點離開吧先來的是男友點的辛辣咖哩吉列蠔烏冬($69)吉列蠔是分開上的而且一客有五隻 份量很多啊吉列蠔外表金黃 咬下去非常燙口內裡還吃到一隻隻的蠔 非常不錯伴著的還有吉列醬 如果醬汁味道再重一點就更惹味了烏冬方面 以熱騰騰的鐵鍋盛著還有甜豆 粟米 鳴門卷 溏心蛋等配料溏心蛋挺有蛋香 比預期的表現好啊湯底確實有很濃香的咖哩味而且散出淡淡的辛辣 比外間吃的要特別呢烏冬都算有咬口 如果能再彈牙一點 那就更讓人滿意然後是小吃 炸墨魚咀($36)一碟大概有十多粒左右墨魚咀size都算大粒 香脆的炸粉 包著有嚼勁的墨魚咀再加上撒了七味粉的吉列醬 是一道吸引的小吃啊我點的辛辣番茄燒鳥烏冬($69)最後終於登場由於雞扒是
又一個在尖沙咀覓食的晚上

但是心裡難免還是會有點陰影
奈何店內沒有其他位置可換
而且食物也來到了
那就快點吃完快點離開吧
先來的是男友點的辛辣咖哩吉列蠔烏冬($69)
吉列蠔是分開上的

溏心蛋挺有蛋香 比預期的表現好啊

湯底確實有很濃香的咖哩味
而且散出淡淡的辛辣 比外間吃的要特別呢

烏冬都算有咬口 如果能再彈牙一點 那就更讓人滿意
然後是小吃 炸墨魚咀($36)
一碟大概有十多粒左右
墨魚咀size都算大粒
香脆的炸粉 包著有嚼勁的墨魚咀
再加上撒了七味粉的吉列醬 是一道吸引的小吃啊
我點的辛辣番茄燒鳥烏冬($69)最後終於登場
由於雞扒是即燒的 所以點的時侯店員都有細心提醒等候時間會長一點
但當燒鳥出場的時侯 我就知道等待是值得的

雞扒切成了條狀 然後放在爐上燒
燒的時侯把雞油全都逼出來
最後就只剩脆卜卜的雞皮和嫩滑的雞肉
雞肉底部還鋪了燒汁 可以沾著一起吃呢

烏冬都是稍為不夠彈牙
至於湯底呢 真的不能被她的樣子騙到啊
本以為番茄的湯底是偏甜的 即使辛辣也不會辣得太過
(我是不太吃得辣之人 只為過過口癮才還這款湯底)
誰知湯底真的把辛辣完全演繹出來
再加上熱鍋的熱力 把辣度提升了不少
喝了幾口已經讓我辣得冒汗 連咀巴也紅了

不過湯裡淡淡滲出的番茄味又讓我愛不釋口 真讓人矛盾呢
题外话/补充资料: 只論食物的話 其實我是會給笑臉的 但對我來說 一間餐廳的衛生其實跟食物質素同樣重要 也影響客人對餐廳的信心 所以這次我還是先給OK 如果餐廳的環境能夠改善的話 我還是會很快重臨的:)
2013-03-16
  • 燒烏
聽人講,蕃茄湯底烏冬好味,就去試。8:45去到,仲有人排隊,所以等左20分鐘。叫左個火鳥蕃茄烏冬同野菜烏冬,仲有炸墨魚咀。1.火鳥蕃茄烏冬 $66煎雞扒好食,個皮煎得好香,啲肉又多汁。蕃茄湯底好鮮味,烏冬夠滑。可惜雞扒同烏冬分開上,都等左個烏冬10分鐘2.野菜蕃茄烏冬$56菜無特別,但烏冬同湯底係絕配3.炸墨魚咀$32好好食,上碟仲好辣咀,個墨魚咀夠un,好好嚼!炸得好香,點埋沙律醬,一流!份量仲要幾多下!蕃茄烏冬同炸墨魚咀係必食之選,不過下次要早啲去👍
叫左個火鳥蕃茄烏冬同野菜烏冬,仲有炸墨魚咀。

1.火鳥蕃茄烏冬 $66

2.野菜蕃茄烏冬$56
菜無特別,但烏冬同湯底係絕配

3.炸墨魚咀$32

蕃茄烏冬同炸墨魚咀係必食之選,不過下次要早啲去👍
2012-01-24
  • 蕃茄烏冬同炸墨魚咀
2012-11-18 85 浏览
之前的食評都已經提及過厚福街, 今次一個到了另一家又是主打手打烏冬的餐廳, 原來他們除手打烏冬外也有串燒的呢!一個人平日八點多, 餐廳基本上已告爆滿. 不過餐廳的效率也高, 流轉速度極快. 而我也很多被安排至一個無人的角落, 無人打擾亦無人逼過來, 自在自在. 特別一提, 此店也有賣不錯的日本清酒, 雖然用上的都是超市大眾品牌, 但店員中也有對日本清酒有熱誠有認識的人.先來第一串是鹽燒墨魚鬚 (本來想吃的是墨魚翼, 但因已告賣光), 不過墨魚鬚郤一樣好吃, 清清淡味的墨魚透過燒烤及些許鹽而帶出鮮味. 而墨魚肉質嫩滑可口, 很易嚼斷, 很不錯. 配上我很喜愛的木下酒造旗下玉川山廢雄町純米酒, 純米醇香加上山廢釀造方法令酒的鮮味大大提升, 暖後與墨魚配合得天衣無縫.第二串是鹽燒牛舌心, 用上牛舌最嫩的部分做成厚切丁方, 急火快燒製, 外面脆香內裡則軟嫩. 可是肉類質感強, 清酒加熱後辣味提升才僅僅配搭得到.脆皮燒蠔, 這個也很不錯. 一般燒蠔的火候控制也很難. 因為如果猛火快燒, 外脆而蠔囊熟不透; 而燒太耐無論猛火慢都會變硬變韌. 餐廳師傅採用聰明的做法, 將雞皮包裹生蠔同燒, 雞皮油

脆皮燒蠔, 這個也很不錯. 一般燒蠔的火候控制也很難. 因為如果猛火快燒, 外脆而蠔囊熟不透; 而燒太耐無論猛火慢都會變硬變韌. 餐廳師傅採用聰明的做法, 將雞皮包裹生蠔同燒, 雞皮油可保蠔的外皮不會乾韌, 而雞皮外皮亦可烤得脆香, 增加多一重口感.

而另一個異曲同工的便是脆皮蝦與露筍卷, 也算是不錯的選擇.

接下來是燒雞泡魚乾. 可是這個雖然有燒的香氣卻沒有應有少許乾脆的嚼勁, 比較軟稔一點, 而且還帶一些甜味, 感覺一般配酒亦一般.

跟著是兩個中規中矩之作, 燒鴨腎及燒西冷牛. 兩串師傅都下得比較重手, 太鹹.

要數到脆口, 雞軟骨也是不錯的選擇, 外面乾香而有嚼勁質感.

可是芸芸整餐最失敗莫過於燒雞中翼, 燒得太乾而沒有了雞翼的汁油水份, 肉質亦欠彈性, 不合格的水平.

而這個卻迅速收回失地, 他將墨魚滑釀在雞皮之內燒, 後加上松露醬, 配搭很不錯.

吃完最後一輪串燒後, 以一個烏冬作結. 這裡推介的是蕃茄湯鍋烏冬, 麵質是可以的, 蕃茄的鮮味亦有, 可是味道的平衡不足, 感覺亦不夠濃. 雖然素菜湯料亦不少, 但整體還是一般.

整體來說, 餐廳的串燒是作得不錯的, 不過有一定程度的局限性. 或許是操作的師傅手藝不一又或者是用料質量參差等都影響餐廳的表現與發揮. 另外, 餐廳主打的蕃茄湯水平只屬一般, 真要仔細想想。
2012-11-06
  • 雞皮蝦
  • 牛舌心
  • 燒墨魚鬚
2012-11-06 48 浏览
這條街對我來說除了糖水鋪和多車泊阻住條街外, 我唸唔倒有任何特別之處。 喺完全唔知點算底下, 決定試下呢間連名都唔知係乜既拉麵。本身心態是Hea食, 即快, 求其同要平。 但我坐底之後, 我覺得除左冷氣凍D, 座位窄D外, 無什麼東西我可以挑剔的, 原來服務同食物都出乎意料之外超班。格局非常MK的大門橫丁, 害我們等了良久, 這個良久是35分鐘, 真的, 我們懷疑師傅是否睡著了, 我們不斷催不斷催, 這個時候我開始感覺到這餐廳的可愛之處: 5分的服務態度, 或者殘忍點說不屬於這裡的服務態度。 是位很斯文的男士, 如果我說有紳士風度好像有點浮誇, 但我真的覺得。 我們催了起碼5次, 由我們最初不滿到非常不滿, 到他認真的道歉再慌忙幫我們跟單, 最後我自己都不好意思。 他的服務態度叫我們等夠一個鐘都不會投訴, 沒誇張。千呼萬喚, 終於出來。 是番茄雞柳手打烏冬, 和芝士一口雞撈手打烏冬, 說實在的, 是否手打真的不清楚, 我吃不出, 但烏冬,確實很煙韌, 我喜歡它的韌不是某大牌子的機器式過韌, 是需要點力度咬卻又不會費很多力去咬斷麵的那種感覺, 或許就是適合個人口味吧。 至於湯方面, 用

千呼萬喚, 終於出來。 是番茄雞柳手打烏冬, 和芝士一口雞撈手打烏冬, 說實在的, 是否手打真的不清楚, 我吃不出, 但烏冬,確實很煙韌, 我喜歡它的韌不是某大牌子的機器式過韌, 是需要點力度咬卻又不會費很多力去咬斷麵的那種感覺, 或許就是適合個人口味吧。 至於湯方面, 用鍋上讓每口番茄湯都是熱騰騰的送進胃裡, 感覺幸福。 番茄湯不算濃郁但卻有攪爛的番茄蓉於湯裡, 是很用心的去做。 而雞柳不夠新鮮應該是冰過沒太多味了, 幸好壞的湯底能把天堂裡的天使沉淪, 好的卻能把地獄的魔鬼救贖, 這麼一來冰到無晒味既雞柳就得重生了 =) 吃到這裡, 我開始體諒為什麼要搞這麼久才出兩個麵。

至於芝士撈冬就更出色, 芝士雖然杰左DD, 但係雞塊是新鮮炸的, 我女友都忍唔住叫我試翻件, 外面真係炸得好脆, 而味道當然比剛剛無味雞為優勝, 如果番茄雞柳手打烏冬係招牌菜的話, 或許餐廳應該將呢個轉翻做推介。

最後我加翻唔洗10蚊就有個沙律, 碗細但沙律超大, 沙律醬亦太多, 但又出奇地好新鮮, 菜好爽脆好甜, 就是蘿蔔切得太粗了難以入口。

好開心, 多了一個開飯的選擇。 雖不算得上好好食, 但2人百元左右落樓, 對出品製作認真, 加上5星酒店服務就真係贏晒!
也真的要推一推
烏冬確實很煙韌
新鮮炸的, 真係炸得好脆
10蚊唔洗, 碗細沙律大, 讚x2
2012-08-07 67 浏览
This place is an accidental treasure find. I was just walking around Tsim Sha Tsui, looking for a place to have a little something to eat before dinner when I passed by its welcoming doors. I decided to go in. It was the best decision I made that week.The staff were very friendly in welcoming any and all who enter, and serve you hot tea as soon as you're settled down.Unfortunately for me, I was about 30 minutes too early in arriving - their specialty udon is not available until after 6pm. I ende

Unfortunately for me, I was about 30 minutes too early in arriving - their specialty udon is not available until after 6pm. I ended up ordering the recommended udon (chicken and seafood) that was then available. I'm glad I listened to the server who made this recommendation. It was superb! The soup was so creamy and flavourful. And they did not scrimp on the chicken and seafood in the udon soup; it was plentiful.

I also ordered their scallops with black truffles. This one literally melted in my mouth. Although the butter is heart attack-inducing in richness, it did not in any way steal the truffle's thunder. They complemented each other very well to produce one of the best scallop dishes I've ever had.

They seem to be specializing in black truffles when I went, and I also tried the chicken skin and pork skewer with truffles. The chicken skin was crispy to perfection, the pork was tender and juicy, and the dollop of black truffles on top gave it a twangy taste all its own.

I am definitely coming back to try more of their skewers and appetizers and that specialty udon I missed the first time around.
Scallop with Black Truffle
Awesome Udon
Chicken and Pork Skewer topped with Black Truffle
2012-04-15
Scallop with Black Truffle
Awesome Udon
  • Scallops with Black Truffle
同yan去食飯,yan推介喱間烏冬店話好得,於是就去試下了,6點幾去到,因太早唔算好多人,之後7點就排長龍了好多人等。聽講蕃茄烏冬好食,於是要喱個呀,仲叫左小食。糖心蛋($8/2件) and 餃子($8/2件),本身鏗意食糖心蛋,必叫,味道上唔算太特別好食,普通水準。餃子唔算好油果下ok,不過皮邊硬,味道一般啦。極上牛肉手打烏冬($65),蕃茄湯底,用鍋上可保持溫度,牛肉份量好多,每片都係厚身,半熟,味道很讚!蕃茄湯底濃郁,烏冬夠滑煙韌,幾好食。吉列炸蠔($38),有5粒,個價算合理,好脆亦唔膩,不過冇乜鮮味。愛上左個極上牛肉手打烏冬了。
聽講蕃茄烏冬好食,於是要喱個呀,仲叫左小食。

愛上左個極上牛肉手打烏冬了。

2012-06-16 35 浏览
今日同友人在尖沙咀約見。由於落緊雨,所以求奇搵間食,點知中招黎到呢間野比我感覺係迫。無所謂,特色吧?之後坐低左要我調位,有個樓面講野又勁大聲。叫左兩個烏冬。同兩隻芝士蠔。菠蘿串。烏冬湯底有渣,到底好難食。芝士焗蠔,蠔未熟,係生蠔,好難食,芝士唔知用乜芝士,除左個面比火槍燒過,焦左果度有芝士感覺外,其他像燉旦白既質感。。。差!9分差
2012-06-16
2012-05-03 54 浏览
和朋友在尖沙咀飲完,朋友話肚餓,就去咗厚褔街搵食行入街離遠已經見到有間掛滿紅燈籠嘅食店大排長龍,我和朋友都覺得呢間嘢應該唔會差得去邊PS:當時已經十一點幾於是人等我又等,結果出乎意料只係等咗五分鐘就經已可以入座,
题外话/补充资料: 雖然店內員工比較繁忙,但都無留單情況出現,,埋單後都無催促我哋離去,個經理仲行過來詢問我哋D嘢食啱唔啱口味,坦白講嗰餐我哋消費唔高,但都得到應有嘅服務,熱誠嘅態度,比起某某食店....唉.....向人學吓啦
2012-04-25
先嚟兩杯有茶包嘅熱茶
雞皮虾仔,雞軟骨,又唔係太油膩
芝士磨姑,燒到啱啱好,磨姑同芝士喺口入面容為一體
牛肉烏冬,湯底濃郁,牛肉味濃且嫩
糖心旦,同出面相比,本人覺得唔差,因價錢較出面便宜
幾有特色
  • 溏心蛋
  • 芝士磨姑
2012-04-15 27 浏览
路過此地, 一試此店餃子不會太乾, 煎得很好, 溫泉蛋ok, 絕無問題有點新意的日式沙嗲拉麵, 味道不錯, 麵很多, 牛肉亦可以地方其實很少, 枱與枱與間的確很小距離, 與隔離枱手肘撞手肘, 真不好受, 清楚地亙相聽著鄰枱的對話, 真不舒服, 幸好食物不錯, 否則下次未必再來呢...
路過此地, 一試此店
湯麵加$8的餃子及溫泉蛋
餃子不會太乾, 煎得很好, 溫泉蛋ok, 絕無問題
沙嗲牛肉拉麵
有點新意的日式沙嗲拉麵, 味道不錯, 麵很多, 牛肉亦可以
2012-04-02
湯麵加$8的餃子及溫泉蛋
沙嗲牛肉拉麵
2012-03-25 30 浏览
夜晚係尖咀考完上試就諗住要食野獎勵下自已, 一心都plan要食碗熱辣辣烏冬, 有人推介我黎食就鎖定目標,去到都有少少人係門口等緊,我地三個都係等左一陣就有位,店內地方唔係大,台之間都係放得密密麻麻,人貼人咁...半open式kitchen,都聞到少少油煙味...我地一人叫一碗烏冬食, 大家都係叫蕃茄湯底,每叫一碗都可以加8蚊有兩隻餃子同一隻溏心蛋,好底呀...一人加一碟丫,再加三串雞軟骨...我同朋友都係叫雞柳蕃茄烏冬, 唔記得佢全名係咩...一黎到熱辣辣, 仲有半隻溏心蛋,雞柳都食下食下都好多,不過就普通唔係突別好味, 湯底濃郁,好實在o既感覺, 仲有粟米粒都係我至愛,烏冬煙煙韌韌, 係我鍾意o個隻讚歧烏冬了...表面睇都唔係好大碗,其實入面夾下夾下都好多, 我成碗連底都差唔多食晒見底了,yummy~而加o既餃子同溏心蛋呢,8蚊真係好底呀,餃子皮薄涵多,不過就可以煎香少少,同唔夠熱...而蛋呢好靚o既黃,食落甜甜地,有種好滿足o既感覺~~仲有我鍾意o既雞軟骨,我揀左食辣味,都好香口,燒得o岩o岩好, 少少辣...都唔錯~食完都幾滿足,都唔算太貴,acceptable,下次再去可以試下

食完都幾滿足,都唔算太貴,acceptable,下次再去可以試下其他湯底

2012-03-18 22 浏览
上次經過這店,排滿食客的,心想總不會差吧。今次6時多到達,未見人龍,於是決定一試!一進店,被安排坐在入口旁邊的二人座,跟鄰座只有一隻食指/或更少的距離 ... ... 未免太親近了吧!MENU圖文並茂,挺吸引的。看了良久,我們二人點了一人一個烏冬及一些串燒。大門唐心手打冬配餃子蛋/ 番茄湯︰番茄湯很濃,不錯。豬軟骨大大舊,夠淋,份量很足!烏冬夠咬口!至於糖心蛋,實在太好吃了!但餃子只是普通貨色,不吃也罷。極上牛肉沙嗲手打烏冬︰味濃的沙嗲湯,配上牛肉,小鬼雞說不錯!雞泡魚乾︰有點太濕 ... 乾一點會比較好。但配上我最愛的BB沙律醬,i m settled!特式和牛︰牛味夠,但又未至於和牛的級數燒茄子︰原條燒茄子 ... 花生碎未免多了點,如果多點炸蒜會更好!侍應生從不間斷的加水,值得一讚!食物質素OK,只是環境實在太擠迫,個人認為只適合速食。如三五知己相聚,還是另作選擇比較好。

... 未免太親近了吧!

特式和牛︰牛味夠,但又未至於和牛的級數
2012-02-26
  • 溏心蛋
2011-12-29 15 浏览
聖誕節同朋友吃飯慶祝......行下簡下 最後去食橫丁3條友等位等左5分鐘都冇就有位.......炸生蠔 .... 食得出真係新鮮 + d沙律醬幾好食串燒雞皮包露筍 .... OK啦 一般般串燒菠蘿 ..... 幾正 D菠蘿暖暖地 幾開胃 串燒牛肉粒 ..... 講真真係食唔出咩味燒鯖魚 ..... 幾好蕃茄湯牛肉烏東 ...... 值得一叫 個''傑傑地''蕃茄湯+ D手打烏東 正呀 吉列豬扒 ......... 私人以言 第一:幾硬 第二: 都唔脆 第三:塊豬扒都幾薄燒三文魚頭 ........ 幾正三文魚鰭 ..... 有叫但我試到其實overall黎講 間野個價錢都食物都成正比 , 服務唔算差都又末叫好 =.= , 環境就 真係迫左少少囉
聖誕節同朋友吃飯慶祝......行下簡下 最後去食橫丁

3條友等位等左5分鐘都冇就有位.......

炸生蠔 .... 食得出真係新鮮 + d沙律醬幾好食

圣诞节
  • 串燒菠蘿
(非会员)
2011-12-27 27 浏览
早前食過太子分店, 烏冬著實不錯, 今日BOXING DAY行完街街, 決定再試一次.先談食物, 再談服務.味道保持水準與男朋友一齊, 叫了蕃茄湯燒鳥烏冬和九洲湯燒鳥烏冬, 十多分鐘, 慣常等待時間.烏冬令人期待, 熱騰騰的. 彈牙, 有咬口, 每次都很滿足.九洲湯底, 濃, 郤咸了點. 蕃茄湯依舊濃郁, 夾著蕃茄肉, 我不禁擅自渴了男友數口美味濃湯.燒雞皮脆內香, 配上醬汁, 非常好味.今次不算太餓, 錯過了十時後特價小食, 特別是雞皮蝦串燒, 有想過下次再戰.服務態度惡劣小妹通常只看不寫, 今次著實太激氣, 所以寫下第一篇開飯留言!!約晚上十一時許, 埋單期間, 戴眼鏡, 穿著黑色套裝女店員 (相信是經理)遞上賬單, 男友沒足夠現金, 於是決定簽卡, 於是遞上信用卡及九折卡, 夾好賬單摺給她埋單, 過了一會, 此疑似女經理回來, 此人遞回賬單, 便說: "未夠百五蚊, 冇得簽卡喎", 男友回應: :唔好意思, 我哋唔夠現金:, 此女郤不屑大聲說 :"冇就出去撳錢啦!" 邊說邊轉身搞收銀機, 態度嚣張惡劣, 自問香港出外飲食廿多年, 從未遇過如此質素差勁的服務, 我們可是付了加

先談食物, 再談服務.

味道保持水準

九洲湯底, 濃, 郤咸了點.

燒雞皮脆內香, 配上醬汁, 非常好味.

服務態度惡劣

約晚上十一時許, 埋單期間, 戴眼鏡, 穿著黑色套裝女店員 (相信是經理)遞上賬單, 男友沒足夠現金, 於是決定簽卡, 於是遞上信用卡及九折卡, 夾好賬單摺給她埋單, 過了一會, 此疑似女經理回來, 此人遞回賬單, 便說: "未夠百五蚊, 冇得簽卡喎", 男友回應: :唔好意思, 我哋唔夠現金:, 此女郤不屑大聲說 :"冇就出去撳錢啦!" 邊說邊轉身搞收銀機, 態度嚣張惡劣, 自問香港出外飲食廿多年, 從未遇過如此質素差勁的服務, 我們可是付了加一服務費的啊, 小姐! 自此, 我決定不再光顧這食店, 不快回憶太深.

2011-12-26
用餐优惠
其他
  • 蕃茄湯燒鳥烏冬
2011-11-19 20 浏览
個星期六o係奧海城整完d 私人野後, 諗住順便去新港試下一風堂 (太掛住日本d 拉面啦!!), 點知睇睇下野又傾到過哂時, MISS 左, o係店員力推大門橫丁之下又幫我打電話拎埋位 (佢識人), 咁食烏冬既我地都好有興趣, 咁一於試試啦, 一風堂就唯有留番下次啦! 去到見已經有人排緊隊, 我地等10分鐘倒就入得了. 佢地推介我食既豬骨湯烏冬已經賣哂 (晚上8點幾), 咁得番一個CHOICE, 就係蕃茄湯底. 咁唯有照去馬!!番茄蟹烏冬, 隻蟹真係似裝飾多過食, 冇肉又冇膏!番茄牛肉烏冬, 湯底酸酸甜甜咁囉, 冇乜特別; 烏冬就幾"煙un", 唔錯!燒牛舌, 好多黑椒, 好香口, 幾好味!黑松露雞皮墨魚滑 (個名應該冇咁長, 大約係咁啦), 哇哩個真係好好味, 雞皮燒到脆, 包住舊墨魚滑又夠彈, 正!哩間野食燒野會比較好, 烏冬既湯底就真係一般料子. 尖咀諗唔到食咩既都可以ENCORE一下, 試下佢個豬骨湯底.
番茄蟹烏冬, 隻蟹真係似裝飾多過食, 冇肉又冇膏!
燒牛舌, 好多黑椒, 好香口, 幾好味!
黑松露雞皮墨魚滑 (個名應該冇咁長, 大約係咁啦

2011-10-16
  • 黑松露雞皮墨魚滑
2011-10-10 31 浏览
在門外見相片中的食品好似不錯, 便入去試試吧~坐位比較狹窄, 買了東西也沒有地方放個紙袋, 咁唯有放在地上吧~坐下先送上綠茶一杯, 個味很濃, 但是味道怪怪的, 不太像綠茶味..咁細粒既, 又食唔到有蠔的味道, 好像只是食緊一件炸物似的, 如果就咁食可能唔知係炸蠔嚟...!來到看樣子都唔知係豬頸肉年糕串, 豬頸肉包住煙un的年糕, 不過無論是味道和樣子真不像是豬頸肉這個樣子幾吸引, 不過味道只是一般, 幸好個醬令它賺回點分數, 全餐最好係呢個 蕃茄湯吃不出是真材實料的, 叉燒太過厚切啦, 好似豬扒咁厚, 不過當然不能和日本的比較吧...而溏心蛋就不夠流心, 也沒什麼蛋香, 而且應該一早已準備好, 上的時候已經是放涼了 湯底味道十分古怪, 完成沒有豬骨湯果個味道!! 二人共要二百多元, 但是以這樣的質素, 索價未免太高了~唯有送上人生第二個劣評..!
在門外見相片中的食品好似不錯, 便入去試試吧~
炸蠔
豬頸肉年糕串
一口豆腐
豬軟骨叉燒手打烏冬(蕃茄湯)
叉燒拉麵(豬骨湯)
湯底味道十分古怪, 完成沒有豬骨湯果個味道!!
2011-10-04