2024-10-27 329 浏览
大雞食堂堂食先試到最新鮮上枱熱辣辣嘅嘅雞扒🥳最出名既雞排真係食極都唔會厭。♥ 招牌蔥油燒雞扒飯 $65主角出場,呢度嘅雞扒真係好香嫩多汁,熱辣辣上枱配上滿滿既蔥花,白飯加埋豉油汁撈埋蔥花一齊食好香。雞扒係厚身咖仲要好嫩好多肉汁,送飯食好快就食哂😋😋♥ 招牌蔥油燒雞扒撈丁 $65同事就中意食撈丁,一樣有滿滿嘅蔥花,雞排雞油味好香但係唔會太油,配埋蔥花同出前一丁一啖一啖甘食食,雞扒外皮燒得好香脆,一啖咬落去啲肉汁流出嚟好正嗌咗杯珍珠奶茶解渴,珍珠軟彈,奶茶不膩岩岩好!

♥ 招牌蔥油燒雞扒飯 $65

♥ 招牌蔥油燒雞扒撈丁 $65

嗌咗杯珍珠奶茶解渴,珍珠軟彈,奶茶不膩岩岩好!

2024-10-27 356 浏览
今日同男朋友出銅鑼灣買野,順便去左佢想去食好耐嘅餐廳😎見呢間嘅好評都幾多,一直好期待嚟呢到食😍地方淺窄但麻雀雖小五臟俱全,喺門口已經聞到好香燒雞味✨我地用QR code落單,等左五至十分鐘已經有野食😋一嚟到見到出曬煙,熱辣辣好吸引✨叫左個田園濃茄雞扒飯($65),套餐包熱飲🤓雞扒好入味,鮮嫩多汁,雞皮燒到脆卜卜,啲飯都粒粒分明,茄汁餸飯一流,高質呀🥹男朋友叫左招牌蔥油雞扒撈丁($65),蔥油撈丁勁香,略嫌蔥油加雞扒加公仔麵三樣加埋太濃味,食落都幾鹹🥺比錢嘅時候先知冇加一,銅鑼灣嚟講真係好抵食🥰有機會經過可以encore😋
2024-10-19 564 浏览
假期的午後,我約了好友到位於鵝頸橋附近的一間專賣燒雞扒的小店——大雞食堂。這間餐廳以其日式簡潔的裝潢,開放式的廚房設計讓我們能夠親眼目睹廚師現烤香口的雞扒。即便是星期六的午餐時段,店內依然坐滿不少食客,環境舒適,也沒有追交枱的感覺。招牌蔥油雞扒撈丁 $65招牌菜式生燒雞扒表面烤至微焦,內部卻保持著豐富的肉汁。撈丁可轉日版出夢一丁,麪底加上蔥油的調味,整體口感香口無比😄蔥油燒慢煮豬頸肉撈丁 $70慢煮豬頸肉肉質軟嫩,而且烹調得宜台式珍珠鮮奶茶 +$9茶底由餐廳自制,紅茶的香濃,搭配Q彈的珍珠🎈大雞食堂🎈銅鑼灣摩理臣山道10號地舖

招牌蔥油雞扒撈丁 $65

蔥油燒慢煮豬頸肉撈丁 $70
慢煮豬頸肉肉質軟嫩,而且烹調得宜

台式珍珠鮮奶茶 +$9
茶底由餐廳自制,紅茶的香濃,搭配Q彈的珍珠

🎈大雞食堂🎈

2024-10-19 499 浏览
見到有人介紹灣仔呢間蔥油雞扒撈丁,冒住爆血管嘅生命危險去試試。點了招牌蔥油雞扒撈丁套餐,HK$65 包飲品,真係抵 👍🏻👍🏻雞扒嫩滑,但個皮冇想像中咁脆,不過炭燒味勁香濃。蔥油撈丁超邪惡👿,但好味。如果蔥油可以用碟仔另上,因應個人喜好自己加,咁就perfect 啦。𝓣𝓲𝓹𝓼 💎:店舖不大,午餐時段可能要排隊。如果可以就早少少或遲少少去。🏷️ 𝘚𝘶𝘪𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘘𝘶𝘪𝘤𝘬 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩, 𝘤𝘢𝘴𝘶𝘢𝘭 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘰𝘭𝘭𝘦𝘢𝘨𝘶𝘦𝘴 / 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘴—————-

𝓣𝓲𝓹𝓼 💎:
店舖不大,午餐時段可能要排隊。如果可以就早少少或遲少少去。

—————-

2024-10-05 589 浏览
由於返工喺銅鑼灣,所以四出搵好食嘅嘢😂今日同朋友去咗呢間交界,灣仔銅鑼灣交界嘅大雞食堂🐔本身以為只係個名黎但原來你真係食雞扒🐔😂今次試咗佢蔥油撈公仔麵🍜蔥油味勁香,但係唔算油膩馬來西亞咖喱雞扒飯🍛椰香味好濃👍🏻重點係雞扒層皮脆卜卜,肉質仲係好滑好Juicy 🤤另外仲可以加錢轉珍珠奶茶~雞扒配珍珠奶茶,正到呢😆😆環境唔算特別大,但係環境舒適啱晒一班上班人事輕輕鬆鬆食返餐😂😂👍🏻👍🏻
由於返工喺銅鑼灣,所以四出搵好食嘅嘢😂
今日同朋友去咗呢間交界,灣仔銅鑼灣交界嘅大雞食堂🐔
本身以為只係個名黎
但原來你真係食雞扒🐔😂
今次試咗佢蔥油撈公仔麵🍜
蔥油味勁香,但係唔算油膩
馬來西亞咖喱雞扒飯🍛
椰香味好濃👍🏻
重點係雞扒層皮脆卜卜,肉質仲係好滑好Juicy 🤤
另外仲可以加錢轉珍珠奶茶~
雞扒配珍珠奶茶,正到呢😆😆

環境唔算特別大,但係環境舒適
啱晒一班上班人事輕輕鬆鬆食返餐😂😂👍🏻👍🏻
2024-10-04 488 浏览
有時嚮銅鑼灣,想食返個快餐,就會諗起#大雞食堂 。雞扒質素一直保持得幾好,而且價錢合理。就算雖屬小店,但環境舒適,亦唔會唔趕人走。以QR code落單,方便計數。馬拉咖哩雞扒飯(正常)+$3 凍奶茶 厚厚雞扒,即叫即燒。煎得好香,雞扒燒烤技術純熟,既保持肉汁、皮脆肉嫩,又不覺油膩。馬拉咖哩唔算辣,鐘意食唔辣咖哩嘅你,可以試下呢個咖哩雞扒飯!#大雞食堂 #dachicanteen #雞扒 #珍珠奶茶 #下午茶必選 #香港美食 #香港探店 #香港雞扒飯 #100家探店計劃 #銅鑼灣美食

馬拉咖哩雞扒飯(正常)+$3 凍奶茶

馬拉咖哩雞扒飯
凍奶茶

#大雞食堂 #dachicanteen #雞扒 #珍珠奶茶
#下午茶必選 #香港美食 #香港探店 #香港雞扒飯
#100家探店計劃 #銅鑼灣美食
2024-09-30 561 浏览
激死!!今朝早要開OT~!心情煩躁~🫣😓特別想食啲邪惡食物,滿足返自己嘅慾望😝,個腦即刻醒起撈丁♥️😝!!朋友話呢間蔥油雞扒撈丁好正,最愛撈丁嘅我又點可以錯過呢?!捉埋老細陪我試!大大碗撈丁一上枱……啲蔥油香到呢😍!!件雞扒都幾大件,好大陣燒焦香味~食落又彈牙又juicy~配埋蔥油,簡直冇得彈!!個叮麵煮得啱啱好,非常彈牙!🥰雖然我冇加錢轉出前一丁,但係我個人覺得已經夠好味~係兒時嘅味道!本來想試埋個慢煮燒豬頸肉,點知賣曬?!😓😢真係無緣~~唯有望住隔離枱食,等下次有機會再試啦!佢仲有其他飯類,譬如咖哩飯選擇~所以食乜嘢真係悉隨專便!🥰👍🏻

2024-09-28
  • 招牌蔥油燒雞扒撈丁
2024-09-29 360 浏览
經過銅鑼灣同灣仔中間嘅摩理臣山道,有一間門口全黑,望唔到入面,好神秘嘅餐廳😎原來呢間型格嘅餐廳係一間雞扒專門店。見到廚房嘅烤爐密密燒雞扒,就知道一定要試吓招牌嘅蔥油雞扒,好邪惡。佢哋嘅全日特惠餐只需$56起,包埋熱飲,幾抵食🤑🤑🍗招牌蔥油燒雞扒撈丁 $65雞扒燒得好香🔥雞皮做到少少脆口又有少少炭火香嘅感覺。雞肉唔夠嫩滑,不過勝在啖啖肉😙一丁煮得剛好,條條分明又夠足夠嘅爽口感,唔會變成一坨坨。撈勻蔥油食夠香口😛🧋珍珠奶茶 +$9跟餐飲品+$9可以轉珍珠奶茶,超大杯😆奶茶屬於奶味比較香個種🥛珍珠大大粒,不過自己偏好口感可以再煙韌啲。推介指數(10分為滿分):7分

🍗招牌蔥油燒雞扒撈丁 $65

🧋珍珠奶茶 +$9

推介指數(10分為滿分):7分
2024-09-28
放假約咗朋友去銅鑼灣行街,行到肚餓就想食飯。不過銅鑼灣啲餐廳價錢都比較貴,想搵啲親民價錢嘅嘢食,就俾我發現咗依間雞扒專門店,價錢非常親民又性價比高!田園濃茄燒雞扒飯 $65燒雞扒外皮煎得香脆,雞肉肉質非常鮮嫩多汁。蕃茄汁非常濃郁,酸酸甜甜非常開胃,充滿蕃茄香味。白飯份量非常之多,男仔食嘅話都一定夠飽!如果可以有啲蔬菜做配料就更好!馬拉咖喱燒雞扒飯 $68咖喱汁味道香濃,配飯一齊食,非常惹味!咖喱唔算太辣,唔食得辣嘅朋友都可以試吓!雞扒同樣煎得非常香脆可口,肉質鮮嫩!檸檬茶檸檬茶茶味香濃,唔會太甜,甜度啱啱好奶茶茶味同奶味比例啱啱好,茶底香濃
田園濃茄燒雞扒飯

田園濃茄燒雞扒飯 $65
馬拉咖喱燒雞扒飯

馬拉咖喱燒雞扒飯 $68

檸檬茶
檸檬茶茶味香濃,唔會太甜,甜度啱啱好

奶茶
茶味同奶味比例啱啱好,茶底香濃
2036 浏览
田園濃茄燒雞扒飯
馬拉咖喱燒雞扒飯
2024-09-21 243 浏览
作為雞愛好者 聽到銅鑼灣新開左間專食雞扒嘅餐廳要即刻過黎試下 係銅鑼灣禮頓中心個面一路向灣仔方向行過去會比較快同易揾路入面座位唔多 12點鬆啲去都要等下位餐牌唔算好多款式揀 雞扒飯 撈面 咖喱定蕃茄湯 我今次就揀左雞扒撈面 首先面唔會過咸 雞扒係幾入味 上下都煎到金黃色好脆口 又唔會overcook令雞肉鞋身 會再黎食!

係銅鑼灣禮頓中心個面一路向灣仔方向行過去會比較快同易揾路

入面座位唔多 12點鬆啲去都要等下位

餐牌唔算好多款式揀 雞扒飯 撈面 咖喱定蕃茄湯

今日去左銅鑼灣食lunch,見到呢間主打生燒雞扒既店鋪,行緊過去個陣已經聞到陣雞扒味! 入面位置雖然唔多,但內裡裝修感覺好似一間溫馨小店。既然佢出名係雞扒就一定要試下! 蔥油雞扒撈丁雞扒燒得好靚,每塊既雞皮都係有D焦香,肉質好juicy,咬落一D都唔乾。撈丁面質岩岩好,唔會太淋,仲有D咬口! 蔥油好香口,撈勻曬每條面都吸曬蔥油,好滿足。珍珠奶茶呢到除左港式餐飲,仲有珍珠奶茶架,而且係客製,甜度冰度自己簡! 珍珠好煙韌,茶底都好濃。馬拉咖哩雞扒飯咖哩唔會太辣,椰香味好重,配埋雞扒啖啖肉,送飯一流。百香果綠消暑解渴!

入面位置雖然唔多,但內裡裝修感覺好似一間溫馨小店。

既然佢出名係雞扒就一定要試下!

蔥油雞扒撈丁

珍珠奶茶

馬拉咖哩雞扒飯
咖哩唔會太辣,椰香味好重,配埋雞扒啖啖肉,送飯一流。

百香果綠消暑解渴!
2024-09-14 451 浏览
我今日約同好友去銅鑼灣時代廣場shopping ,好友推薦《大雞食堂》午膳,近近地就不防一試,我地穿越鵝頭橋過去位於摩理臣山道10號地舖的大雞食堂進發,小店型式經營,食客頗多。我點左個 招牌葱油燒雞扒飯 $65,餐飲係百香果綠茶$11(跟餐);好友點左個 馬拉咖喱牛肋條飯 $72 ,餐飲係台式珍珠鮮奶茶 $9(跟餐)。招牌葱油燒雞扒飯賣相不錯,雞扒燒得金黃香脆,雞肉嫩滑好味,廚師將葱油放在碟邊,好細心呀!咖喱牛肋條炆得軟腍入味,送飯一流,咖喱不太辣又好味;珍珠奶茶好好味,珍珠有咬囗,百香果綠茶好清爽。

• 百香果綠茶
  • 台式珍珠鮮奶茶
  • 馬拉咖喱牛肋條飯
  • 招牌葱油燒雞扒飯
2024-09-11 437 浏览
店面小小但環境舒適 食物賣相同味道都好吸引 ⠀▸ 招牌蔥油雞扒撈丁 HKD$65 (全日特惠餐包熱飲) ⠀雞扒同撈丁雖然係好普通嘅嘢 但呢間嘅雞扒真係燒得啱啱好!有好香嘅炭燒味 肉質鮮嫩多汁 冇雪味 而且雞皮微脆 又大大件好厚肉 食起嚟真係超級香~ ⸜(*˙ᵕ˙*)⸝ ⠀撈丁嘅蔥油好香 份量俾得好足夠 啱啱好可以撈晒成個麵⠀食到尾會覺得有少少乾 但係本身揀燒雞扒+撈丁呢個配搭都預咗會偏乾身⠀下次會想試埋有汁嘅咖喱燒雞扒飯!⟡
店面小小但環境舒適 食物賣相同味道都好吸引

▸ 招牌蔥油雞扒撈丁 HKD$65
(全日特惠餐包熱飲)

雞扒同撈丁雖然係好普通嘅嘢 但呢間嘅雞扒真係燒得啱啱好!

撈丁嘅蔥油好香 份量俾得好足夠 啱啱好可以撈晒成個麵

下次會想試埋有汁嘅咖喱燒雞扒飯!⟡
招牌蔥油雞扒撈丁
新開張🤩🤩CP值勁高親民價錢!裝潢偏日式木系嘅簡約風格老闆超著重質量,全炭燒生雞扒✨全部即叫即整,食好西都預左要等㗎啦!招牌蔥油雞扒撈丁🍜雞扒超大塊!外皮勁脆,中間好嫩滑仲有啖啖炭燒嘅味,勁正係香港地真係好難搵到間炭燒生雞扒!出前一丁軟硬度適中,撈埋蔥油勁香~台式珍珠鮮奶茶🧋採用紅茶底,聞落勁香唔建議揀無糖~唔係會冇咩味咁📍 大雞食堂 (銅鑼灣)銅鑼灣摩理臣山道10號地舖#銅鑼灣美食 #銅鑼灣茶記 #親民價錢 #蔥油雞扒 #珍奶控 #台式飲品
新開張🤩🤩CP值勁高親民價錢!
裝潢偏日式木系嘅簡約風格
老闆超著重質量,全炭燒生雞扒✨
全部即叫即整,食好西都預左要等㗎啦!

招牌蔥油雞扒撈丁🍜
雞扒超大塊!外皮勁脆,中間好嫩滑
仲有啖啖炭燒嘅味,勁正
係香港地真係好難搵到間炭燒生雞扒!
出前一丁軟硬度適中,撈埋蔥油勁香~

台式珍珠鮮奶茶🧋
採用紅茶底,聞落勁香
唔建議揀無糖~唔係會冇咩味咁

📍 大雞食堂 (銅鑼灣)

1991 浏览
2024-09-06 548 浏览
今日想同大家分享下我最近試過嘅全日特惠餐,真係好抵食!招牌蔥油燒雞扒飯 $65生燒雞扒外脆內嫩,好juicy,蔥油香氣四溢,配上白飯,簡直係完美搭配!每一啖都令人食指大動,特別係果啲蔥油,真係好味到唔想停口。蔥油燒慢煮豬頸肉撈丁 $70豬頸肉煮得剛剛好,肉質軟滑,唔會太油膩,食得出用酒醃過,好香口,配埋香噴噴嘅蔥油,味道更加升華。撈丁嘅米飯吸收咗豬肉嘅精華,食落去真係好滿足!全日特惠餐仲跟熱飲,凍飲加3蚊,熱檸水同凍檸茶都係水準以上,好好飲,為依餐美食畫上完美句號。總括來講,呢個全日特惠餐真係性價比高,無論係味道定係份量,都值得一試!環境又舒適 ,可以慢慢坐唔趕人走,一於下次再嚟!評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺@ dachicanteen大雞食堂銅鑼灣摩理臣山道10號地舖📍銅鑼灣港鐵站A出口7分鐘路程#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #銅鑼灣 #CWB #雞扒 #珍珠奶茶 #下午茶必選 #香港美食 #香港探店 #100家探店計劃 #銅鑼灣美食#dachicanteen #

今日想同大家分享下我最近試過嘅全日特惠餐,真係好抵食!

招牌蔥油燒雞扒飯 $65

翻兜指數:🩺🩺🩺🩺

@ dachicanteen
大雞食堂
📍銅鑼灣港鐵站A出口7分鐘路程

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #銅鑼灣 #CWB #雞扒 #珍珠奶茶 #下午茶必選 #香港美食 #香港探店 #100家探店計劃 #銅鑼灣美食#dachicanteen #大雞食堂

2024-08-28