2021-12-28 435 浏览
好鬼正😆今日我去左fd屋企食晚飯,之後突然好想食甜品,我friend就帶我去大圍美林附近食甜品🤩唔係住大圍嘅我唔知美林有間甜品店,仲有好多選擇,有主食(台灣野)小食同甜品😆😆😆😆不過太飽所以無食距d主食,就一人揀左個甜品share食🤪第一個芒果爺爺:3.6牛奶雪糕(後食kfc個個雪糕d),芒果幾甜,同埋椰水果凍,幾好食😋另外嘅係楊枝甘露配雪糕,都係3.6牛乳雪糕,楊枝甘露係好食個隻🤩價錢中等,可以接受
好鬼正😆

價錢中等,可以接受
  • 芒果爺爺
2021-12-09 336 浏览
我住呢間野附近, 幫襯超過十次以上, 最近幾次買,質素每況愈下, 琴晚食咗個雜果楊枝甘露,外賣兜已經好細碗,可以畀半條蕉切都唔切就擺入去,我諗條蕉嘅份量佔咗五份一碗,本身雜果楊枝甘露擺蕉已經好古怪,如果係少少就冇所謂,半條隊落去就真係嬲唔計今次,對上一次食綠豆沙,唔知點解一pat pat咁,好似食芋泥咁樣,但水嘅部分又好水,唔知發生咗咩事,之前食過好好食,間嘢係咪換咗廚師?晚市都加左價,但啲餸嘅份量仲少咗

外卖自取
2021-11-04 366 浏览
手芋家圓 $41(香芋雪糕、芋圓、紅豆粒、水晶、涼粉、椰奶忌廉、花奶) 充滿台式風味嘅糖水,令我想起逛完夜市去糖水店休息嘅時光😌配料同雪糕塞滿整個大碗,撈一撈底有好多配料😚👍而我的最愛係橙色紫色軟Q煙韌放滿滿嘅芋圓🥰香芋雪糕香芋味重,配合其他配料一齊食特別好味😋
手芋家圓 $41
(香芋雪糕、芋圓、紅豆粒、水晶、涼粉、椰奶忌廉、花奶)

2021-09-26 455 浏览
上午只是吃了個迷你月餅便外出,忙了6-7小時才有時間坐下來,肚子實在等不到晚上才開餐,唯有在附近找找吃平時經過附近也只是到主商場嘟八達通享乘車優惠,今次倒可試試新式「冬菇亭」的美食難得星期六日也有下午茶供應,而且選擇頗多主食跟餐飲,仲可以多個選擇加錢轉甜品所以決定試試叫了個迷你肉燥雞扒飯,在電視螢光幕上見了介紹芝麻糊自家制,有點期待😚點知加$15居然係迷你嘅芝麻糊???一陣食下睇下係咪咁正值迷你肉操炸雞扒飯-炸雞扒熱辣辣係出晒煙嘅 ,但係個肉操醬汁就有啲似快餐店式果尐汁,似開粉打芡果尐咁冇揀免費餐茶而用所謂嘅優惠加$15叫咗個自家製芝麻糊老實講出去糖水舖食碗芝麻糊廿元左右,依樹要加$15仲要原來係迷你版,其實唔平囉碗芝麻糊色澤亮麗烏黑(好似讚緊頭髮)但香味欠奉,唔多似係自己用黑芝麻打磨製作~失望食落無乜芝麻香;所謂嘅優惠價比$15唔多值兩樣食品一個OK一個不太滿意,拉平!

難得星期六日也有下午茶供應,而且選擇頗多

主食跟餐飲,仲可以多個選擇加錢轉甜品
所以決定試試

點知加$15居然係迷你嘅芝麻糊???
一陣食下睇下係咪咁正值

下午茶T13加錢轉糖水

迷你肉操炸雞扒飯-

冇揀免費餐茶而用所謂嘅優惠加$15叫咗個自家製芝麻糊

芝麻糊

碗芝麻糊色澤亮麗烏黑(好似讚緊頭髮
)但香味欠奉,唔多似係自己用黑芝麻打磨製作~失望
食落無乜芝麻香;所謂嘅優惠價比$15唔多值

兩樣食品一個OK一個不太滿意,拉平!

2021-09-19
1️⃣ ⭐️特大雜果爺爺 $69 (8/10)⭐️用嘅係3.6牛乳軟雪糕🍦超香滑🤤好濃嘅牛奶味,味道比一般雪糕甜少少,但因為咁溶到落啲生果到都好好食😙中間有好多唔同種類嘅生果🍌🥭🍉🍈最大驚喜嘅係食到底嘅鮮椰果果凍🥥大熱天時食一流😛超清涼🤤2️⃣ 三重芝士粟米豬頸肉飯 $37 (7.5/10)見到碗飯已經覺得好吸引🤤好有粟米忌廉湯嘅味道🌽加咗啲芝士仲有焗飯嘅味道🤪啲汁多到啖啖都汁撈飯🤓3️⃣ 迷你香菇肉燥飯 $30 (6/10)呢個肉燥飯味道就差少少🤨肉燥唔太多味,撈飯會最淡咗😚而香菇就真係兩粒菇好😅蘿蔔又唔夠甜😟不過唔好睇細細碗,其實都好飽😗(女仔份量夠曬食)4️⃣ 木瓜鮮奶 (跟餐加) (7/10)超級原汁原味嘅木瓜鮮奶😍睇佢結身程度就知用咗幾多木瓜🤓好有木瓜味🤪懷疑淨飲一杯都夠飽😛

1️⃣ ⭐️特大雜果爺爺 $69 (8/10)⭐️

2️⃣ 三重芝士粟米豬頸肉飯 $37 (7.5/10)

3️⃣ 迷你香菇肉燥飯 $30 (6/10)

4️⃣ 木瓜鮮奶 (跟餐加) (7/10)
2021-07-26 374 浏览
之前美林區食早餐選擇好少。如果唔過大圍嘅話,剩係得翠X丶大家X丶麥當X同飲茶。終於!終於!終於!有多一個新選擇!大飯堂增加早餐時段,比居民多一個選擇。早餐menu 同下午茶差唔多,食物質素冇變,唯一唔好嘅地方就係開九點。希望佢哋越做越好,可以加多啲唔同新嘅嘢落menu
迷你蜜脆雞翼烏冬
迷你蜜脆雞翼烏冬
2021-06-16 415 浏览
食左飯好似仲有少少位,一定係要食碗糖水來個終結😂 唔洗諗啦,已經衝左去大飯糖😋今日天氣真係好熱,特別想食雪糕,最後叫左”波波池”。呢碗野真係幾抵食,自選2球雪糕,小丸子,3色芋圓,紅豆同埋西瓜波波。紅豆有少少甜好好味👍🏻 小丸子同芋圓都好煙韌,我會將d小丸子推埋d雪糕度令佢有少少硬,我覺得咁樣d小丸子會更加好食芋頭味芋圓食到有粒粒芋頭,但係另外2個味就食唔出原材料味道。 西瓜波波雪得夠凍 食完成碗野飽晒

食完成碗野飽晒

2021-06-13 367 浏览
到大圍一般也不會碰到,因為在美林邨的巴士站。想不到果然是個很開陽的大飯堂,有台湾菜和小食,但這次我們是專來試甜品的。對没有budget 吃甜品的我,實在是大有收穫!Bailey 河粉配軟雪糕,Bailey 湯的酒味道恰到,河粉太爽口了🤤 有點兒失望是他們暫時沒有自家製作的芝麻軟雪糕。另一個甜品是很普遍的楊枝甘露。這個己多年来、在很多甜品屋吃過了,沒想到可以找到更好的,但原来也可以有突破!有半隻芒果藏在新鮮冰凍的芒果puree 底下,西米大大粒的,爽韌而不會溶在口裏,還有新鲜爽口的沙田柚。🥰 材料新鮮,不太甜,有心思💪🏻💪🏻
  • 楊枝甘露
2021-04-30 597 浏览
時不時都要去美林村既我,大飯糖已經成為左我既飯堂加上疫情關係冇得飛食下台灣野當去左旅行,心情都好啲位置係美林巴士站隔離,非常方便因為係冬菇亭改建,所以樓低超高,空間感好好,坐得好舒服三重芝士粟米豬扒飯芝士量係勁多,完全鋪滿哂成碟飯鍾意食芝士既一定要試個芝士汁係加左粟米落去,可以平衡番芝士肉燥鹽酥豬扒飯肉燥好惹味,應該係用左半肥瘦肉鹽酥豬扒吾會太干,厚度岩岩好咖喱雞扒飯咖哩吾辣,好香椰香味雞扒非常大塊,炸得岩岩好,咬落仲有好多汁
時不時都要去美林村既我,大飯糖已經成為左我既飯堂
加上疫情關係冇得飛
食下台灣野當去左旅行,心情都好啲

位置係美林巴士站隔離,非常方便
因為係冬菇亭改建,所以樓低超高,空間感好好,坐得好舒服

三重芝士豬扒飯

三重芝士粟米豬扒飯
芝士量係勁多,完全鋪滿哂成碟飯
鍾意食芝士既一定要試
個芝士汁係加左粟米落去,可以平衡番芝士

肉燥鹽酥豬扒飯
肉燥好惹味,應該係用左半肥瘦肉
鹽酥豬扒吾會太干,厚度岩岩好

咖哩雞扒飯

咖喱雞扒飯
咖哩吾辣,好香椰香味
雞扒非常大塊,炸得岩岩好,咬落仲有好多汁
午餐
三重芝士豬扒飯
2021-04-23 468 浏览
焦糖燉蛋(熱)配3.6牛奶軟雪糕$45 🍦想要冷熱交融嘅口感,除左揀心太軟配雪糕之外,仲可以考慮叫呢款甜品 焦糖燉蛋蛋香突出,而且甜度相當適中,配上又香又軟嘅3.6牛奶雪糕,定價$45實在係一個好親民嘅價錢,值得推薦超級榴槤山$78 🍨今次係我第一次品嚐榴槤甜品 未放入口已經有陣飄來榴槤之香嘅感覺但原來入口又唔係好重口味啫幾適合初級榴槤挑戰者去試下超級榴槤山包含綿綿冰,水晶,小丸子同埋D24榴槤球雪糕呢幾種不同口感嘅食材,很不錯

焦糖燉蛋(熱)配3.6牛奶軟雪糕$45 🍦

超級榴槤山$78 🍨

今次係我第一次品嚐榴槤甜品
未放入口已經有陣飄來榴槤之香嘅感覺
但原來入口又唔係好重口味啫
幾適合初級榴槤挑戰者去試下
甜品甜品,好想食甜品!邊到有得食?網上看到網友推介,就專登過嚟一試。很久沒有到屋村裡食嘢,還要到新式類的冬菇亭食嘢,真的會好味嘛?環境可接受,都很乾淨。職員奉上餐牌,選擇困難症突然出現了😂!職員送上我們選的甜品,想了很久,都想𣎴超食物名稱,已忘記了😜!但甜品很有驚喜,雪糕牛奶味很濃郁、芒果綿綿冰,芒果味雖不太重,但冰都尚算綿😙!水果沒什麼特別,心太軟如果可以熱多一點點就更完美!
甜品甜品,好想食甜品!邊到有得食?

網上看到網友推介,就專登過嚟一試。

環境可接受,都很乾淨。
職員奉上餐牌,選擇困難症突然出現了😂!

水果沒什麼特別,心太軟如果可以熱多一點點就更完美!
2021-03-05
下午茶
要試最新款的甜品有 10% 會作慈善用途草莓樂園一見實物,即刻 wow 左出黎 睇 menu 個時都無個這種感覺又有綿綿冰,又有成座山咁高 3.6 牛乳雪糕山 加埋新鮮士多啤梨 一次過滿足三個願望 享受 triple up 草莓綿綿冰真係用士多啤梨做,見到粒粒種子 味道酸酸甜甜的,像山楂餅原粒士多啤梨揀得都唔差 全部都是熟透的 有甜味,亦有酸味 配雪糕食就 perfect 啦堂食白色小丸子非常堅韌透明的啫喱以為是荔枝味 但其實無味 haha
要試最新款的甜品

有 10% 會作慈善用途

草莓樂園

一見實物,即刻 wow 左出黎
睇 menu 個時都無個這種感覺

草莓樂園

又有綿綿冰,又有成座山咁高 3.6 牛乳雪糕山
加埋新鮮士多啤梨
一次過滿足三個願望
享受 triple up

草莓綿綿冰真係用士多啤梨做,見到粒粒種子
味道酸酸甜甜的,像山楂餅

原粒士多啤梨揀得都唔差
全部都是熟透的
有甜味,亦有酸味
配雪糕食就 perfect 啦

堂食白色小丸子非常堅韌

透明的啫喱以為是荔枝味
但其實無味 haha
  • 草莓樂園
💛💛💛大飯糖甜品小食屋💛💛💛夜麻麻又想食熱食,又想食糖水。係Apps到是但搵,搵左係大圍美林邨既依間餐廳。佢吸引我地既地方係好似乜都有得食,熱食有飯麵、小食,凍食有糖水、特飲等等😆。我地嗌左一份主食同一份甜品。環境唔錯,好多枱好多位,我估平時晚飯時間都唔洗等位。冬菇蘿蔔湯麵(蕃茄湯底)$37我哋expect剩係得冬菇同蘿蔔做餸,但係點知仲有啲生菜同紅蘿蔔,真係嚇死人😂。我冇諗過$37一碗麵會有咁多料,真係好過份😍。分別講返唔同餸嘅味道先,冬菇好厚身,咬落去有汁架,非常之好食,唔係啲垃圾菇😋!生菜都唔係一啲難食嘅生菜,仲有少少爽口。因為有少少煮過龍🤨,如果煮既時間短少少仲好,應該會更爽脆。蘿蔔都有索到啲湯,因為食落唔夠淋,煮耐啲更好🧐。講返個蕃茄湯底,少少假,應該係番茄醬少少鮮茄煮成。好處係超級濃郁,煮到湯到杰身架,姐係夾起條麵,啲湯係掛左係麵到,當佢沾麵咁食啦😂。男朋友鍾意蕃茄,佢覺得好正。我唔鍾意,就筆少啲湯😆。最過分嘅係$37並唔係單點一碗麵嘅價錢,仲送糖水或者飲品。我哋揀咗凍腐竹糖水,因為係星期一至四去食,所以唔使加錢。重點係!竟然好好食😍,平時啲餐廳係腐竹還腐竹,水還水。依到唔
💛💛💛大飯糖甜品小食屋💛💛💛

冬菇蘿蔔湯麵(蕃茄湯底)$37

冬菇蘿蔔湯麵(蕃湯底)

最過分嘅係$37並唔係單點一碗麵嘅價錢,仲送糖水或者飲品。我哋揀咗凍腐竹糖水,因為係星期一至四去食,所以唔使加錢。重點係!竟然好好食😍,平時啲餐廳係腐竹還腐竹,水還水。依到唔係,佢真係有煮溶啲腐竹,食落去個糖水好厚身,唔會水了了咁。除咗腐竹糖水仲可以唔加錢揀菠蘿冰,或加錢有紅豆沙綠豆沙紫米露等等。
腐竹糖水

芒果爺爺(芒果、3.6軟雪糕、原隻鮮椰皇果凍)$68

芒果爺爺個價錢仲貴過我食一碗麵,但食落又覺得值喎💕,一來好好食,二來好大份😍,我地兩個share岩岩好,唔會唔夠喉。成個甜品可以分幾部份,分別係雪糕、椰凍、芒果、椰子殼。雪糕方面第一啖食落去竟然有麥當勞嘅味道,我哋心諗今次一定中伏啦,之後再慢慢食,開始覺得好重奶味,好好食🥳。之後食芒果,感覺上芒果冇浸過糖水,因為佢唔係一陣死甜味。椰凍係最正嘅一個部份😍,因為椰凍非常之清,唔會過甜,食落去好似飲緊椰汁水咁,就好似食緊固體嘅椰汁水,呢個係畫龍點睛嘅一個部份。椰子款啲肉唔滑,所以我地都無挖黎食😂😂。
芒果爺爺

成篇野打到好似打手文咁😂,但真係好正!睇我其他食評就知,我會話間餐廳難食,但依間真係無野好批評💕。我一定會返嚟呢間餐廳再食過,仲要有免費泊車啊!!!!

埋單$105(無加一)
2020-11-19
$50 (宵夜)
冬菇蘿蔔湯麵(蕃湯底)
腐竹糖水
2020-11-07 592 浏览
呢間甜品真心高質,可以當正餐🥰見網上cm話服務態度唔好,但我反而覺得幾唔錯🤣一定會再去😋-🍦白松露3.6牛奶雪糕 · 配焦糖燉蛋🍮-呢個係期間限定🔥好感動,白松露味超濃郁,真係啖啖都帶有鹹香,甜甜鹹鹹,好衝擊好正😭😭 仲有少少朱古力脆片,但雪糕真係好易融🙈除咗燉蛋,仲可以配心太軟、河粉、涼粉、蛋白等👀好多選擇‼️仲要焦糖燉蛋可以揀熱/凍❄️ 燉蛋好濃蛋香奶香,而且好香滑👅🥚-評分:8.5/10價錢:$55-🥭芒果爺爺🥥-呢個超巨型🍦係3.6軟雪糕+原隻鮮椰皇果凍+芒果切粒🥭3.6軟雪糕超大舊,而且好香滑,如果奶味濃郁少少就好🤏🏻雪糕底層係原隻鮮椰皇果凍+芒果‼️ 椰皇果凍好新鮮,而且啖啖椰香,滑luetluet,口感一流🥥芒果都好多粒,仲要好鮮甜,好高質嘅甜品🤪-評分:8.2/10價錢:$65-🧂鹽酥三寶丸🍢-呢個係下午茶飯麵套餐(14:00-18:00),包免費餐飲或者可以加錢食甜品👅餐飲揀咗熱黑糖薑茶☕️好暖身好好味,啱晒冬天飲🤪三寶包括章魚丸🐙墨魚丸🦑同埋魚腐各兩粒🐟最鍾意魚腐,墨魚都好彈牙🍢幾有咬口幾好味👅-評分:7.7/10價錢:$34 (假期) | $29 (一至五) -🍠三色芋圓
🍦白松露3.6牛奶雪糕 · 配焦糖燉蛋🍮
評分:8.5/10
價錢:$55
🥭芒果爺爺🥥
評分:8.2/10
價錢:$65
🧂鹽酥三寶丸🍢
評分:7.7/10
價錢:$34 (假期) | $29 (一至五)
🍠三色芋圓🥥
係芋圓同椰奶嘅配搭👅味道分別有紫薯黃薯芋頭🍠覺得芋頭味最突出,黃薯都okay,但紫薯味可以再突出少少🤏🏻同埋芋圓韌咗啲,應該木薯粉落太多?🤣額外加咗小丸子同黑珍珠,原本以為係黑糖珍珠,但原來係第二樣嘢🤣小丸子韌度啱啱好,好好味🥰
評分:7.3/10
價錢:$23 (+$7+$7)
📍 大飯糖甜品小食屋 大圍📍
2020-06-28 1197 浏览
今日去咗喺大圍依一間嘅大飯糖!佢係有好多唔同選擇嘅,二當中最受大家歡迎嘅就係甜品。今次又係同一大班朋友同埋女朋友去嘅,我哋大家都叫咗好多唔同甜品,係因為我哋太鍾意食榴槤班期,佢亦都係我開甜品店必試嘅食物,我覺得一間甜品店嘅甜品出唔出色,好大嘅因素都係睇佢嘅榴槤班戟。而我可以講,大飯糖嘅榴槤班戟係超級出色!店舖環境亦都十分舒適,好適合同朋友、家人或者女朋友一齊去食!嚟緊我一定會再返嚟食,喺度推薦比大家都去試吓!
今日去咗喺大圍依一間嘅大飯糖!
嚟緊我一定會再返嚟食,喺度推薦比大家都去試吓!