餐厅: 天仁茗茶
资讯:

2023-04-15 377 浏览
今天,我認為有少少熱,就想着去天仁茗茶飲一飲珍珠奶茶,因為平時都有去其他店舖飲開,其他的店的店員質素很好的,可是我去這間的時候,令到我十分失望。希望這能夠改善。

唸住天氣凍去買杯熱飲,其中一杯叫左熱珍珠鮮奶茶 微糖,加左$0.5要袋包裝,攞嘢都有check到杯外的貼紙係咪我order嘅嘢飲,點知返到屋企插吸管唸住飲個陣,先發現冇珍珠,一粒都冇!等待外賣時有望到帶眼鏡男職員沖奶茶好求求其其,倒到滿瀉只係隨便擦擦,縱然可能不是我這杯飲品,都請正視員工沖飲品的整潔和衛生問題!
2022-12-18
等候时间
6 分钟 (外卖自取)
$30 (其他)
2022-12-18 172 浏览
今日叫兩杯飲品,一邊等嘅時候望住兩位男同事沖,因為外賣拎走所以都唔拎出嚟睇,無理由珍珠都冇,點知山長水遠番到屋企,插飲管入去飲一啖嘅時候,又真係無喎,哈哈 。。。就係想食珍珠先飲,宜家咩心情都冇哂💩
2022-10-27 152 浏览
最近先發現OpenRice有天仁茗茶現金卷賣,可以用$22買到價值$25的現金卷,雖然不是平很多,不過好過無。自從有了大杯裝後就只會點大杯,嫌普通杯太細,不夠飲。沙田連城的分別要注意下單,經常落錯單,記得看清楚是否正確。不過這分店店員沖調飲品認真,質素不會太飄忽,每次都覺得好好飲!
知道乳酪飲品可以減$5,同🤴🏻晚飯時特登唔叫嘢飲,留返黎就係試試佢😄😄乳酪共有3款口味,但可惜想飲嘅兩款口味 ‘ 冰士多啤梨乳酪綠🥤’ 同 ‘ 冰香橙乳酪綠🥤 ‘ 都冇貨,只好飲剩低嘅 ‘ 凍綠抹茶乳酪🥤 ‘ 🤨🤨~~~凍綠抹茶乳酪🥤~~~抹茶同乳酪感覺唔係好夾😕😕,兩邊味道都拉低晒🙄🙄,一邊唔夠綠,令一邊又唔夠酸🙁🙁,似兩邊都溝稀左咁☹️☹️!我覺得非常一般,而且減咗$5都要$31😒😒,但一向唔鍾意乳酪嘅🤴🏻就話鍾意佢冇乜乳酪酸,所以幾好飲🥴🥴

~~~凍綠抹茶乳酪🥤~~~

2022-06-05
5 分钟 (外卖自取)
$31 (其他)
2021-03-28 707 浏览
今日適逢信用卡有優惠, 平時見其他 天仁茗茶鋪頭出面都很多人等 。但沙田呢間竟然只有兩三個人, 起初還以為疫關係所以比較少人 。 於是便買了一杯好多人都話好飲既913奶茶,還特意加了珍珠。 但好可惜 杯奶茶 一啲茶味都冇, 珍珠又唔Q彈。 我好懷疑 之前啲食評係唔係刷出嚟,定係呢間舖頭啲質素真係這麼差, 所以冇乜人 幫襯, 好彩用信用卡半價優惠來試,正價完全唔值!
2021-02-13 386 浏览
去到沙田買左個外賣,一於順便買埋d搖茶利襯反d辣野啦!我地叫左珍珠奶綠同埋綠茶珍珠,呢個係我都必定會order既,因為茶味同珍珠互相配合,之前我都有試過洛神花茶,味道酸酸地,最岩係夏天飲!工作效率方面都好好,同埋我想買膠袋拎走既時候,女店員都好有禮貌🥰,正正因為做得多分店!反而會注重左服務方面😸。等候時間都好快!不過我最近都好少買,因為疫情期間,好難冇啦啦除低個口罩,不過我相信如果唔洗帶口罩一定會勁多人排隊!

2020-09-23 444 浏览
之前未試過呢個配搭,覺得幾有趣,就買咗杯試吓。飲咗一啖發現都幾好味!!口感好fresh!!估唔到佢哋咁襯!!好快就飲晒一杯。不過我想講佢無大size,想買大杯都唔得,有啲sad!
2020-09-19 315 浏览
近兩個月第三次在這間分店點熱香芋鮮奶綠。水準不太穩定,第一次偏甜,飲品微熱;第二次叫咗少甜,又好似唔多較甜,溫度只是微暖;第三次叫返正常甜,今次可接受,可惜始終不夠熱。可能因為不是堂食的飲品,食店怕飲品太熱的話,翻倒會發生意外吧。但喜歡飲熱飲的人會着意其溫度,而且如果溫度足夠才可把芋頭的香味帶出。至於茶味方面,今次才能嚐出它的綠茶味。同樣地,如果溫度可以較高,茶味應會較香。整體上,除了溫度以外,味道可以。芋頭可以大粒少少,增加口感,現在介乎芋頭小顆粒與芋頭蓉之間。飲用時,建議先用飲筒(係,我知我唔應該用飲筒,有點浪費)搞伴,把綠茶、鮮奶和芋頭搞暈會較可口,否則飲到最後,芋頭會一pat沉底,浪浪費費,可可惜惜。

2020-09-19
2019-12-30 550 浏览
今日在沙田叫叫叫,叫出個未來,完事後又受到胡椒噴霧的洗禮,的確要喝杯野打打氣今次叫左杯一直我愛的香芋奶綠,但到時卻發現比起一年前細杯左好多,而價錢卻貴了很多,不過質素還可接受,就是少了點芋頭,茶味淡了,希望之後可以改善吧!

2019-05-28 545 浏览
食完dinner, 咁啱醒起天仁茗茶係附近,於是就行過去買杯野飲!!!🤣🤣🤣本身想試下913黑糖珍珠奶茶,點知已經賣晒😢😢😢只好下次請早🙈最後唯有撰返佢經典之作-珍珠奶綠(少冰)可能係晚飯時間,無乜人排隊,買完俾錢+攞埋杯野都只係5分鐘唔知係咪喜茶開左,啲人走晒去排喜茶🙈不過我個人都係鍾意天仁茗茶有茶味,仲帶點奶香味,加上珍珠好有𡁻口,如果唔係怕飲完太肥,真係會日日走去飲一杯🙈🙈🙈
最後唯有撰返佢經典之作-珍珠奶綠(少冰)
可能係晚飯時間,無乜人排隊,買完俾錢+攞埋杯野都只係5分鐘
唔知係咪喜茶開左,啲人走晒去排喜茶🙈
不過我個人都係鍾意天仁茗茶

2019-05-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
2019-05-14 296 浏览
買左杯鮮榨水果綠茶,七分甜,嘩第一啖甜到吐出黎,以為未搞均啦,點知成杯都係咁,糖漿咁。同個腿鏡女店員反映,佢話:「係咁甜架,因為有果糖同糖漿,你下次叫走甜啦」頂落單你唔講⋯之後幫我加返兩啖茶,對成件事無幫助囉,老公都話飲唔到但係已經行到好口乾,最後我地勉強飲左四分一就掉左,因為真係解唔到渴個甜度係沖開兩杯都仲可以囉,仲要已經七分甜,邊個飲到?擺明佢搞錯分量啦,仲話店鋪推介⋯⋯⋯唔怪得唔洗排隊,絕對無下次
買左杯鮮榨水果綠茶,七分甜,嘩第一啖甜到吐出黎
,以為未搞均啦,點知成杯都係咁,糖漿咁。

2019-05-13
2019-04-23 410 浏览
總會有啲時候好想飲下廢水但市面上一杯都400幾kcal起跳太浪費我地珍貴的quota了!到底喺天仁點揀先冇咁唔健康呢?🧐✅飲品🥤1. 無味原茶🍵- 無糖茶+糖漿- 無糖原茶類係零卡路里 (要嗌走糖)- 通常如果我想咬珍珠先會配無糖茶 (如果唔係就咁喺711買茶都ok🙄)- e.g. 茉香綠茶、913茶王、冰鎮紅茶、桂花金萱冰茶、桂花茶王....2. 冰果茶🍎🍊🍵- 無糖茶+鮮榨果汁+糖漿(根據你選擇嘅甜度)- 嗌走糖嘅話,至少攝取嘅都係天然果糖,不過就攝取唔到生果嘅fibre- e.g. 香橙綠茶、鮮榨水果茶、檸檬紅茶...- 有其他台式飲品店會用果味糖漿代替鮮榨果汁,嗰啲就真。唔抵飲了!.3. 鮮奶類🥛- 無糖茶+鮮牛奶+配料+糖漿- 嗌走糖嘅話,可以當係飲緊牛奶+茶,所以不會太heavy- 配料嘅糖通常冇得走 (e.g. 珍珠有用蜂蜜煮、芋頭蓉/燕麥有加砂糖)- e.g. 913鮮奶茶、香芋鮮奶綠、鮮奶綠/茶、普洱拿鐵....4. 有味原茶🍯🍵- 無糖茶+配料+糖漿- 唔肯定配料係用有味糖漿定exactly嗰樣食物(e.g.洛神花汁 VS 洛神花糖漿)- 都係嗰句,走糖呀~- e.
總會有啲時候好想飲下廢水
到底喺天仁點揀先冇咁唔健康呢?🧐
✅飲品🥤
1. 無味原茶🍵
- 無糖茶+糖漿
- 無糖原茶類係零卡路里 (要嗌走糖)
2. 冰果茶🍎🍊🍵
- 無糖茶+鮮榨果汁+糖漿(根據你選擇嘅甜度)
- e.g. 香橙綠茶、鮮榨水果茶、檸檬紅茶...
3. 鮮奶類🥛

- 無糖茶+鮮牛奶+配料+糖漿
- 嗌走糖嘅話,可以當係飲緊牛奶+茶,所以不會太heavy
4. 有味原茶🍯🍵
- 無糖茶+配料+糖漿
- 唔肯定配料係用有味糖漿定exactly嗰樣食物
(e.g.洛神花汁 VS 洛神花糖漿)
- 都係嗰句,走糖呀~
- e.g. 冬瓜茶、洛神花茶、有黑糖/蜂蜜嘅...
5. 奶茶類🥛🍵
- 無糖茶+奶粉+配料+糖漿
- 用奶粉/奶精,冇鮮奶咁天然,卡路里相對比較高 (~60-70kcal)
6. 冰沙類🍧🍨
- 建議嗌無奶類成份,因為冇得揀鮮奶茶所以會比較唔健康
- 唔肯定佢嘅成份
- 走糖都會落糖漿
✅配料🍡🍯
💡就算嗌無糖,佢本身所有配料都有落糖煮,係冇得走嘅!
(較低卡)愛玉~仙草<珍珠(~125kcal)<燕麥
(唔肯定佢蜂蜜會加幾多!)
我通常會嗌無糖,再自備stevia加落去😆
同埋天仁茗茶嘅官方網頁有列明飲品嘅卡路里,大家可以去check下!
📍各大天仁茗茶分店
等候时间
10 分钟 (堂食)
$26 (其他)
2018-10-28 501 浏览
常常光顧 天仁茗茶,因為鮮香芋奶綠 系幾好,新鮮材料,但沙田店服務 真系要改善如正常一樣買票,環保杯有扣減 。讚👍🏻x1 。 可以多元化付款。八達通,支付宝。讚x2。飲品質素👎🏼👎🏼 我個人認為差勁.......一次 : 香芋鮮奶綠 ......無香芋,變咗鮮奶綠第二次: 珍珠香芋鮮奶綠.....無咗珍珠到底有無咁難 調一杯飲品,無次啱。到底太忙?還是服務員好難訓練? 沙田店最差勁.....連最基本都做唔好.....

飲品質素👎🏼👎🏼 我個人認為差勁.......
一次 : 香芋鮮奶綠 ......無香芋,變咗鮮奶綠
第二次: 珍珠香芋鮮奶綠.....無咗珍珠

沙田店最差勁.....連最基本都做唔好.....
珍珠香芋奶綠(無珠)
嚴重投訴!本人於14:06購買飲品時,詢問有無黑糖奶茶時,環境太嘈,听不到該店員詢問什麼,以店員嘅反應係兇惡咁再次詢問本人!態度極不專業,希望貴店嚴重正視此問題。