餐厅: 天天素食
资讯:

2023-07-09 606 浏览
佢哋嘅招牌菜式之一 羅漢齋。呢道菜色彩繽紛,好多新鮮嘅蔬菜同豆腐塊,一睇就開胃。蔬菜嘅新鮮度同口感真係令人驚喜,每一口都充滿咗天然嘅甜味。豆腐塊嘅口感豐富,外酥內嫩,忍唔住多食幾塊。整道菜香味滿滿,絕對係素食愛好者嘅最愛。除咗羅漢齋,佢哋仲有一道經典嘅小食─牛蒡煎餅。呢個小食係我喺素食餐廳頭次嚐到,給咗我好大嘅驚喜。牛蒡煎餅嘅外皮金黃酥脆,裡面係軟嫩多汁嘅牛蒡絲。佢嘅口感獨特,一口咬落去,蔬菜嘅甜味同鹹香完美結合,令人回味無窮。最後,佢哋嘅紫菜卷。呢道菜簡單但美味,紫菜鮮嫩口感同裡面嘅蔬菜絲完美契合。食一口,蔬菜嘅脆度同紫菜嘅鮮味喺口中交織,好愉悅。加上佢哋自家製嘅醬料,更能提升整體嘅風味。呢間唔只係一個素食餐廳,更係一個令人身心放鬆嘅地方。餐廳環境溫馨舒適,充滿自然氛圍,令人彷彿置身於田園之中。

2023-07-02
2023-05-25 525 浏览
自從兩個月前轉左大部份時間素食之後,我都幾依賴呢一間小店,每日都希望食一啲健康而又送到飯嘅素食,所以一有機會就叫個兩餸飯加支嘢飲。兩餸選擇唔算多,不過必叫嘅係梅菜素扣肉,鍾意佢梅菜較多唔係太重味,扣肉軟林林蒟蒻咁樣竟然做到啲汁炆到入去嘅感覺。有問過自己係咪齋口唔齋心,其實唔係,因為呢一味餸係咁多款式裏便最好送飯同埋入味嘅選擇,唔通下下嗌炸素春卷嚟送飯咩😙 另外仲試咗咖喱薯仔、羅漢齋、牛蒡煎餅、紫菜卷,都好食嘅,有幾條綠色嘅新鮮蔬菜🥬,very proper working meal👍
2013-08-02 3479 浏览
腐皮卷($5.5/pc):腐皮不會太硬,餡料的味道一般;可惜有點油膩.BTW 同行的朋友說後悔買了春卷($5.5/pc)我覺得食物可能放了很久,因為不是太多人來買.
腐皮卷($5.5/pc):
腐皮不會太硬,餡料的味道一般;可惜有點油膩.

BTW 同行的朋友說後悔買了春卷($5.5/pc)
我覺得食物可能放了很久,因為不是太多人來買.
2013-08-02
外卖自取
2012-11-27 2264 浏览
去藍田看醫生,早了到又想找些什麼止口痕,就在去轉麥記買咖啡的途中發現了這小小素食檔。玻璃櫥窗裡有各式素點心(事實上連一整條芋頭魚都有,好誇張!),點心呢就 $20 有四件,像我只買一隻眉豆茶果的便要 $5.5。非常工整的一隻茶果,皮很薄,也比一般吃到的茶果煙韌,相信是糯米粉的比例較高吧?而且這個皮也相當甜呢。裡面的眉豆餡可以用幼滑來形容,卻是缺了一粒粒細碎眉豆提供的口感;更重要的是,沒有了茶果的靈魂:五香粉!那真的是一個遺憾來的...

外卖自取
下午茶
2011-12-29 1487 浏览
今次係我第ㄧ次寫食評,因為這間素食店既荼粿實在好好食,所以不得不向大家推介!眉豆荼粿:每個星期都心思思想食,糯米皮幾薄,可看見入面的眉豆餡,眉豆餡真材實料 而且糯米皮十分軟糯,煙韌, 食落有糯米皮的甜和眉豆餡的鹹,頗特別,好幸福~ 紅豆荼粿: 由於眉豆荼粿不是次次買到,無眉豆荼粿時,只好以紅豆荼粿作替代品, 其實食落同眉豆餡的差不多,不過都是以眉豆荼粿作首選.擂沙湯圓:芝麻餡份量足,很香芝麻味,不只是ㄧ味死甜椰絲花生糯米磁:可能是我不愛]椰絲的關係,略嫌太多椰絲,吃了ㄧ半即放棄。奶皇卷:無咩奶皇味,可不試還試過叉燒包和菜肉包,都係真既有肉的好味D,加上吃時己凍到硬曬,想食去茶樓吧.總括來說,這素食店最岀色的不是素食,反而是甜點,記得試眉豆荼粿,必食

其實食落同眉豆餡的差不多,不過都是以眉豆荼粿作首選.

擂沙湯圓:芝麻餡份量足,很香芝麻味,不只是ㄧ味死甜

奶皇卷:無咩奶皇味,可不試

1 分钟 (外卖自取)
  • 眉豆荼粿
2010-12-21 1168 浏览
好耐無幫襯天天素食,以前鍾意買佢地的點心,但越食越發覺唔係咁健康,多油和食頸喝,難消化.應該起碼半年以上無幫襯.今天晚餐想食齋,於是買左個兩餸飯盒.($25一份)兩餸:葡汁薯仔素肉+翠玉瓜炒雜錦 (從7款餸中選兩個)飯:好鬼多.男人實夠食,女仔的話,散叫多一樣餸或點心,兩個人SHARE一個飯都夠.葡汁薯仔做得好味,越食越開胃.薯仔係鹼性食品,好嘢嚟架.湯:跟飯送的菜干紅蘿白雪耳湯,味道不錯.25蚊食到盒素食飯好抵呢.味道都幾好,大家不妨試試.加錢可以要豆漿,汽水之類的飲品
應該起碼半年以上無幫襯.

今天晚餐想食齋,於是買左個兩餸飯盒.($25一份)

兩餸:葡汁薯仔素肉+翠玉瓜炒雜錦 (從7款餸中選兩個)
葡汁薯仔做得好味,越食越開胃.薯仔係鹼性食品,好嘢嚟架.

湯:跟飯送的菜干紅蘿白雪耳湯,味道不錯.

25蚊食到盒素食飯好抵呢.味道都幾好,大家不妨試試.

加錢可以要豆漿,汽水之類的飲品
2010-12-20
3 分钟 (外卖自取)
  • 兩餸飯
2009-08-24 882 浏览
返屋企食飯,行過見到D齋,忽然好想食齋鹵味,我就買咗$15 (任揀3欵),我要甜酸齋、齋鴨腎和齋义燒,再加齋雞扎($5),攞番屋企加餸。酸齋最好味、齋鴨腎就硬咗少少又甜咗少又,而齋义燒也OK。其實我最鐘意食咖哩齋,但今日買晒。但齋雞扎就痲麻哋,芋頭又唔夠粉,味道又淡咗D。

酸齋最好味
2007-12-01 255 浏览
行過呢間店n次..見到甘多人買..就去買埋一份,點知出來d野系凍..真系唔知點解仲會甘多人去買!!=.=
行過呢間店n次..見到甘多人買..
就去買埋一份,點知出來d野系凍..
真系唔知點解仲會甘多人去買!!=.=
2007-10-29 241 浏览
今早買了腸粉做早餐, 腸粉質地可以, 當然不及加了豬油般那樣滑啦. 只是沒有麻醬!!失色了不少.第一次試這裡的腸粉, 之前都是吃它的糯米糍, 奶皇卷等甜點吧! 一切已成過去, 這裡無變, 變的只是你.

一切已成過去, 這裡無變, 變的只是你.
2007-05-15 212 浏览
幫襯既係天后分店擂沙湯圓份量比以前o係荃灣買既大件糯米皮又薄d而且仲係每邊都係咁薄又夠晒煙韌中間餡料唔過甜份量又多係我每次想食擂沙湯圓首選幫襯既店舖椰絲花生糯米磁就好失望原來除左外面係椰絲外中間亦有大量椰絲但只有少量既花生糯米皮好在夠煙韌結果我放棄晒d餡只食皮眉豆茶果好有驚喜中間餡夠多又磨得夠幼滑皮又煙韌雖然無大澳o個d咁好食但已經係香港九龍區食過最好味既食評分數如果唔計椰絲花生糯米磁就有4分架喇
幫襯既係天后分店

雖然無大澳o個d咁好食
但已經係香港九龍區食過最好味既

食評分數如果唔計椰絲花生糯米磁就有4分架喇
2006-05-13 211 浏览
綠茶糯米茲- 豆沙餡, 緣茶皮, 幾香茶味, 豆沙香甜, good~~擂沙糯米茲- 芝麻餡, 外層加芝麻餡粒粒脆香, 比綠茶甜, also good~~~

2006-05-08 177 浏览
買左二件奶皇卷和二粒香芋糯米糍 ($10/4 件), 奶皇不太甜, 芋頭餡幾香喎, 有粒粒芋頭, 兩款外皮都很軟熟煙勒, 抵食過日本大福同糯米糍啊!
2005-02-16 198 浏览
昨晚在祖母家開年,上去前經過此店,見佢做緊特價,便買了些點心過口癮。 要了二件擂沙湯丸、一件豆沙角和一盒細齋鹵味。擂沙湯丸好正,皮好煙韌,餡料好香芝麻又夠飽滿;豆沙角的豆沙偏甜,而且油頗多,不太好:齋鹵味o既酸齋同齋鴨腎最出色;咖喱齋就認真麻麻,個汁好怪;齋叉燒整得過實,又唔夠入味,淡無無;最可惜的是賣晒素鵝,試唔到>_<