2018-08-27 495 浏览
專登入元朗食天奴,見網上好多人介紹話好好味豬扒,下就3點到餐廳已經爆滿哂人,好少可見茶記tea time都咁多人,入去坐時發現個個都係食豬扒飯,唔見有人order下午茶餐,可見得呢到應該真係好出名食豬扒飯😋😋😋😍😍叫咗豬扒蛋飯黑椒汁,豬扒大大塊,但好鬆軟易切,豬扒痷過好香口,成個餐好熱速辣送上,上餐時間大約5分鐘,蛋係流心,勁正撈飯,黑椒汁唔辣,飯好多好熱,茄子🍆則好似燒過咁,但味道稍淡,整體黎講$51蚊食呢個飯係值既,豬扒真係好好好食好香口😋😋😋😋

2018-08-26
2018-07-24 573 浏览
聽人講黎天奴食豬扒飯就聽得多👂有冇試過佢個吉到魚加羅宋湯螺絲粉🙄今日返工直踩5個鐘,又係第一餐即時諗到天奴~因為佢個螺絲粉早餐係最襟飽~可以捱到tea time😎講下個羅宋湯螺絲粉先,濃濃既羅宋湯好夠味,最驚d似水溝罐頭湯個d,呢度唔係夠晒味😋d螺絲粉又唔太淋,我本人係意粉,通心粉都唔鍾意淋,呢度啱啱好😏仲有佢個吉列魚,嘩😍好脆呀~外賣都仲係好脆😍😍加埋d沙律醬☺絕配👍就算浸落d湯度都依然keep住好味😍

2018-07-24 444 浏览
午飯時間成日排長龍,外邊好鬼熱都有人座🔥如果等冷氣位就要等耐少少依間店都有比較多汁選擇蒜蓉汁/黑椒汁/咖哩汁/鮮茄汁/鼓油,如果唔夠汁可以客氣咁叫店員加汁當然鼓油汁最好味👍豬扒雖然醃得好入味,肉質都鬆軟滑口,豬扒都好厚身下而且每個豬扒餐也會有條長茄子伴菜,茄子係經過油炸,入口雖然比較感覺油但好軟身,亦都吸左豬扒 嘅油香味道,格外香口大量配菜,感覺較其他的輕怡健康蛋亦都可以選擇炒蛋或者荷包蛋,鼓油汁嘅話配荷包蛋一定係完美其實佢地唔止豬扒出色,吉列豬扒同炸雞脾都睇落相當吸引
午飯時間成日排長龍,外邊好鬼熱都有人座🔥
如果等冷氣位就要等耐少少
當然鼓油汁最好味👍
豬扒雖然醃得好入味,肉質都鬆軟滑口,豬扒都好厚身下
大量配菜,感覺較其他的輕怡健康
蛋亦都可以選擇炒蛋或者荷包蛋,鼓油汁嘅話配荷包蛋一定係完美

其實佢地唔止豬扒出色,吉列豬扒同炸雞脾都睇落相當吸引

午餐
2018-07-20 474 浏览
住元朗朋友介紹下,一行五人走去天奴食個午餐,店舖外邊方住四五張枱都坐滿客人,入面地方比較細,裝修都比較舊。但牆上都貼滿由雜誌介紹這間餐廳雞脾炸得脆卜卜,好香可口比較多人落單都係呢碟豬扒意粉,醬汁都有七款,相當吸引
雞脾炸得脆卜卜,好香可口
比較多人落單都係呢碟豬扒意粉,醬汁都有七款,相當吸引
2018-07-20
2018-06-10 519 浏览
今天和朋友去了元朗一間專食豬扒的餐廳,等位等了大約15分鐘左右,我覺得豬扒的味道是不錯,但是我覺得比較薄一點,至於豬扒的size夠大,全個餐食晒很飽🤗反而豬扒配上的茄子味道十分好,好吸引豬扒可配薯菜或者意粉, salad 也不錯👍🏻
豬扒可配薯菜或者意粉, salad 也不錯👍🏻
2018-05-20 467 浏览
次次經過天奴都人山人海,究竟點解?今日就走去試下!等左好耐終於有位了!第一碟係炸豬扒飯、砌一角食,即時心心眼,通常食店豬扒硬過石頭,但依度係鬆化後形容....好小會用到茄子做配菜!雖然係一個配菜,但整得都好味道!豬肶飯,係食肉獸既角度黎講,肉雖然好味但太小肉食!香茅豬扒飯,配洋蔥汁意粉,豬扒整到肉質好鬆軟,份量都好多!依間店果然多人叫豬扒,豬扒出面食唔到依度既肉質,肉質好鬆軟唔似平時餐廳硬豬扒!實在太美味了!必食豬扒!!
豬肶飯,係食肉獸既角度黎講,肉雖然好味但太小肉食!

2018-05-13 397 浏览
早上去到元朗,未夠鐘就去咗天奴食早餐。同平時一樣,本來想叫個魚柳早餐,老闆娘介紹食豬扒或雞扒,我又無乜所謂,同埋 “眼大肚窄“ 唔多適合喺我身上,因為我一定食得晒兩個餐。豬扒餐,真係好味,好冧,真係連無晒牙嘅公公婆婆都咬到。雞扒味道好正,表面啲皮雖然唔及啲烤雞皮咁脆。要特別提醒,多士可以免費轉換波羅包,但數量有限先到先得。仲有,請留意,坐位有限,所以去到都有可能要喺外面企一陣或可以坐喺外面。值得介紹一下佢哋支秘製辣醬,相信一定唔會差,啱啲食辣嘅好友。
早上去到元朗,未夠鐘就去咗天奴食早餐。

2018-05-12
$40 (早餐)
  • 豬扒出前一丁麵
豬扒蛋飯配豉油是香港人的一種地道平民快餐飯,雖則是簡簡單單的煎豬扒,簡簡單單的煎蛋, 要做得好吃,也是需要一定的功夫,可以稱得上有水準的豬扒蛋飯,豬扒要選鬆軟的梅頭肉 (一般店家選用普通的豬扒,為了達到肉質鬆軟,會使用過多生粉醃製,犠牲肉味),以高温煎烤,保留豬扒的肉汁,這樣的煎豬扒,便不需要過多的調味了。煎好的豬扒連肉汁放到軟硬乾濕適中的白飯上,配以兩隻半熟的煎蛋,食用時佐以以豉油、酒、砂糖調配的豉油汁,剛想像已食指大動。今天午餐專程到位於元朗昌盛徑的天奴豬扒餐廳,讓我這個"豬扒精"來試一試這一間標榜"豬扒"的餐廳的水準吧。店鋪座落一條小巷,假如對元朗市區不熟悉,很難發現這裡其實有幾家頗有人氣的餐廳。餐廳空間比較狹小,店家也如其他元朗區的食店般,會使用店外露天的空間,開放座位。由於來的時候剛好有客人離開,我選擇了室內的座位用餐。餐廳的食物選擇不算太多,不過由於餐廳主打豬扒,相信來的客人主要也是點豬扒或快餐飯類的,所以也不是大問題。我點了一份香茅豬扒蛋飯配黑椒汁,配餐飲凍奶茶。為什麼不是豉油汁呢?這是因為我看到身傍客人的豉油汁豬扒的賣相,臨時決定的。等了約五至十分鐘,我點的己經來到了。

等了約五至十分鐘,我點的己經來到了。看賣相還不錯, 份量也大。我聽到坐在對面的客人說是衝著飯餐的煎茄子而來的,可惜由於本人對茄子過敏,這個茄子對我來說是減值了。元朗區有好幾家供應這一類快餐飯的食店也會在飯餐上加上茄子,是因為元朗人特別喜歡吃茄子嗎?

香茅豬扒蛋飯配黑椒汁

坦白說,我對於這個飯是有點失望的。豬扒雖然份量頗足,可惜的是吃不到豬扒的肉香。我不清楚肉香是就正如我在文中最初所說,豬扒醃製得很鬆軟而犠牲了,還是給香茅味道蓋過了,總而言之,不是我所想的豬扒。再說說這個煎蛋吧,為什麼豬扒飯一定要配上煎蛋呢?假如你試過豬扒的油脂混合蛋汁和豉油汁的味道,就不用我多說了。這亦是今天的第二個可惜,對於喜愛吃豬扒蛋飯的人來說,除了豬扒之外,這個蛋汁,豬油和豉油汁的組合,用來配飯,本來是一絶,可是這次的體驗,除了豬扒不行,蛋汁之少只能配兩口飯...$51的豬扒蛋飯,很失望呢...

今天唯一值得一讚的是這家店的人員很好,在午飯時間這種繁忙的時段,每個人員也很有禮貌,笑容掛面. 這亦是為什麼遇到失望的豬扒的我,没有真的很失望呢,希望店家可以好好研發,改良品質,不要浪費了員工的熱誠。我會再來試試的
2018-03-20
2017-09-21 1696 浏览
好耐無黎呢度食野喇,原因是太多人。今次朋友想黎,所以便等下位啦!點知,大熱天時,下午茶時間都等左成廿幾分鐘。餐廳的位又窄喎,我地五人,要坐四人枱加一張圓櫈。我的朋友都叫了豬扒飯,但我就叫了蕃茄牛肉煎蛋飯和熱檸水。檸水好快上,飯都係等左一陣啫。碟飯都算夠份量架喇,牛肉好多,飯就一碗甘上下啦。除了牛肉,仲有一隻半熟的煎蛋和一條長茄子。賣相幾好,但蕃茄汁太甜。牛肉好lum,幾好味。朋友都有請我食少少豬扒架,幾好味,所以甘多人叫係有道理的。我朋友就話個條長長的茄子最吸睛,不過我就覺得油左D。煎蛋都係流心的,好味的。

2017-08-17 1528 浏览
元朗都有好幾間打正旗號食豬扒嘅豬扒飯,唯獨係呢一間要等位平日放工又食唔到嘅天奴豬扒飯係會令到我想食完再食嘅!平日放工時間經過已經收左鋪,次次我可以食到嘅日子都係星期期六日,唔係隨時隨地到食先會令人珍惜嘅!嚟呢度食飯,每一次我都會好專一叫佢地嘅香茅豬扒飯,至於醬汁係可以揀,我多數揀蒜蓉汁或者洋蔥汁,兩隻都好好味,我亦都見好多人會加汁。佢嘅豬扒飯除左有豬扒之外,仲有一隻煎蛋同一條大茄子,加埋晒咁多樣野,所以成隻碟都放滿左食物。豬扒好鬆軟好入味,茄子好大條,飯加埋蛋汁一齊食好好食。呢度食野雖然坐得有d迫,但係食物真係唔錯,而且仲食得好飽tim!
午餐
2017-07-14 1427 浏览
元朗實在太多好野食,今次介紹呢間你茶餐廳,不過佢早午餐下午茶都好多人幫襯,因為佢既豬扒🐷非常出名,仲要唔係浪得虛名架😝雖然餐廳座位只有廿幾個,但門口都有幾張檯,唔怕熱都👌🏻既就只有兩張餐牌,最好食係豬扒同炸雞肶香茅豬扒蛋飯,連冬飲$52條矮瓜好香,好淋豬扒超大塊之餘,仲要煎得啱啱好,唔會痴牙,一定一定要試呀呢個就係秘制辣汁,要自己問員工拎係十分辣架,點少少就已經出汗,點完帶起肉味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻正常餐廳凍奶茶

雖然餐廳座位只有廿幾個,但門口都有幾張檯,唔怕熱都👌🏻既

就只有兩張餐牌,最好食係豬扒同炸雞

香茅豬扒蛋飯,連冬飲$52
條矮瓜好香,好淋
豬扒超大塊之餘,仲要煎得啱啱好,唔會痴牙,一定一定要試呀

呢個就係秘制辣汁,要自己問員工拎

正常餐廳凍奶茶
2017-06-15 875 浏览
聽朋友講話有間食豬扒飯幾有驚喜 我就順便去左試吓 叫左豬扒蛋飯 配咖喱汁 好快就黎到喇 佢好特別 有條茄子喺上面 好好味! 豬扒好淋好味 重點係配菜都食得出有比心機烹調 菜都有真係炒過的 唔會好油好硬!所以真係好值得推介呢一間!份量都幾大份 好飽呀 另外朋友叫左粟米汁 佢地話覺得好食過咖哩汁🤣
聽朋友講話有間食豬扒飯幾有驚喜

另外朋友叫左粟米汁 佢地話覺得好食過咖哩汁🤣
2017-04-20 1236 浏览
今日去吃的這一家是元朗區很有名的豬扒店, 一到午餐時候, 除了學生哥外也有一大班人在外面等待, 有分是室外位和室內位, 咁熱的天氣當然是要選擇室內吧等了大約25分鐘才能被安排進去, 入到去的環境其實都幾迫下, 一張卡台一邊要坐3個人, 袋都沒位放今次我點了的是炸雞脾煎蛋飯, 自選的配汁是豉油. 最喜歡這家店的特色是無論選什麼飯都是會配一條長長的茄子, 而茄子是又淋又好吃的, 十分讚. 煎蛋是半熟蛋, 非常考廚師的技巧, 非常好吃. 炸雞脾非常大只, 而且外脆內軟, 唔會炸到外皮全部都係炸粉!! 總括黎講如果只是說食物的質素我是很欣賞的, 但因為太多客人而導致坐得太迫了

2017-04-03
  • 炸雞脾煎蛋飯
2017-03-27 875 浏览
鮮茄焗豬扒飯🐷係似用真番茄整 唔似係茄膏個啲 酸酸甜甜咁好開胃炒飯底有蛋香 但唔會過油主角豬扒好淋滑 鬆化 唔會咬唔開😗份量都幾多 友人話呢間所有有豬扒既野都好食架啦😛
鮮茄焗豬扒飯🐷
係似用真番茄整 唔似係茄膏個啲
酸酸甜甜咁好開胃
炒飯底有蛋香 但唔會過油
主角豬扒好淋滑 鬆化 唔會咬唔開😗
份量都幾多 友人話呢間所有有豬扒既野都好食架啦😛
2017-03-25 737 浏览
咖哩豬扒飯 聽落好普通 但呢間餐廳睇落好用心條🍆好好食 好香口(雖然有啲油)粒煎蛋流心既 咖哩偏甜 撈蛋汁同飯一齊食一流👍🏻主角豬扒好淋滑 鬆化 唔會咬唔開😗友人話呢間所有有豬扒既野都好食架啦😛
咖哩豬扒飯 聽落好普通 但呢間餐廳睇落好用心
條🍆好好食 好香口(雖然有啲油)
粒煎蛋流心既 咖哩偏甜 撈蛋汁同飯一齊食一流👍🏻
主角豬扒好淋滑 鬆化 唔會咬唔開😗