2023-01-09 676 浏览
話說取消疫苗通行証之後第一個星期六,去咗紅磡街巿文記(見另文),食到連女友小熊都唔滿意!第二日,星期日,當然要食間好D嘅餐廳啦!由於要落鴨記買工具,於是乎揀咗基隆街強記!太耐無去,差D行錯路!點知落到去,烏天黑火,無開檔,唉..... 唔知係咪又褶埋!哩個已經係香港新常態!疫情之後,好多餐廳都結業,希望強記只係休息吧.想幫襯強記係因為方便泊架電單車,一路食一路睇住,咁..... 轉去去天祥成為不二之選,愛文新就唔好囉,懶得等位!今次去天祥,即刻有位唔洗等,食D咩由小熊話事,佢揀咗個炒聖子,西蘭花鮮魷同炸子雞.𠵱?炒聖子D相無咗記錄?炒聖子唔夠嫩口,相信只係時令問題吧,錯手食咗隻辣椒辣到跳舞,但小熊話D辣椒一D都唔辣!我懷疑小熊唔係地球人,係外星人,派嚟地球係我身邊監視我!西蘭花鮮魷嘅鮮魷炒得緊緊熟,所以入口彈牙又嫩口,唔會過火變韌.炸子雞一級棒啦!雞肉又係啱啱熟,仲有少少血,肉質嫩滑,皮又香脆,推介!前後食咗一個鐘,總共有三批人走嚟問我,係咪邊部邊部車嘅車主,話部車頂住佢走唔到,下次D車主幫幫忙,食飯果時留一留個聯絡電話係車頭吧!

由於要落鴨記買工具,於是乎揀咗基隆街強記!

太耐無去,差D行錯路!

𠵱?炒聖子D相無咗記錄?

炸子雞
西蘭花鮮魷
炸子雞
西蘭花鮮魷
2022-10-10 886 浏览
來得大牌檔,遇左環境唔同出面餐廳。但都未至於差成咁。求其帶我去啲地下吉鋪入面坐底。有其他食客係入面。食煙,大叫,拍檯拍櫈,算!我當大牌檔氣氛,跟住食物方面,份量少,價錢貴!$148一碟小炒王,小炒王一粒腰果都無,仲好意思叫小炒王。好意思收$148碟,咁岩隔離枱又叫小炒王,擺到明一碟當兩碟上,細碟到離譜!薯仔牛柳粒,又係$148,薯仔好多,牛柳粒極少!椒鹽雞軟骨$11x,成碟都係炸蒜,好少雞軟骨!一枝普通大啤成$38!咁樣埋單成$400,唔係話$400食唔起,而係唔值!$400有咁既環境,咁既食物質素,洗乜係你度食。 總結:早幾年食物都仲可以。今時今日,差!淨係識加價。$400成功做到以後都唔洗再來,勁👍🏻
總結:早幾年食物都仲可以。今時今日,差!
淨係識加價。$400成功做到以後都唔洗再來,勁👍🏻
2022-10-08
石硤尾街嘅大排檔,一向都非常之受歡迎,今晚去完參觀酒廠,咁啱避開左晚市最多人嘅時間,經過天祥 見佢唔洗等位,立即坐底食返個鑊氣小菜先~ 一人叫一樣「唔好諗立即講」嘅例牌小菜,再加一個 胡椒豬肚湯,飲完酒飲整返碗 的確係好~ 噢噢極~ 好多朋友都係為 天祥嘅椒鹽鮮魷 而嚟, 都果然係無介紹錯, 熱辣辣又夠香口,又唔會唔夠味又夠乾身生炒骨,可能係因為夜左, 骨肉比例明顯就真係骨左少少, 味道係好嘅但好似無乜野食到另一樣聞名不如見面嘅, 就係真係環境好鬼熱鬧,其實都唔係好聽到同枱講野喇 要有心理準備 咁啱身上又有紅酒, 問下店員亞姐介唔介意我地開嚟飲, 佢都好好人咁拎埋開瓶器畀歡迎我地開,飲埋枝Banfi 廠嚟送飯正先啦~!

胡椒豬肚湯

椒鹽鮮魷

生炒骨

要有心理準備

胡椒豬肚湯
椒鹽鮮魷
홍콩 선수이부구의 길거리 구멍가게🤩선수이부구의 TOP 5 식당 🔥🔥🔥친구가 추천해서 방문하는데 완전 놀랬어요!!!최고의 길거리 구멍가게😍저녁시간에 대기시간 30분이상😣7시전에 대기없이 들어갈수입습니다🥸오늘메뉴:- 피망 감자 소고기 볶음 - 두부튀김 - 킹 사이즈 굴 튀김 - 머스터 갈비 볶음 이와중에 굴 튀김을 젤 추천합니다!!!이런 큰 굴 튀김은 처음에 봐서 되게 신기하고 아주 맛있어요🤤🤤🤤
홍콩 선수이부구의 길거리 구멍가게🤩
선수이부구의 TOP 5 식당 🔥🔥🔥

친구가 추천해서 방문하는데 완전 놀랬어요!!!
최고의 길거리 구멍가게😍

저녁시간에 대기시간 30분이상😣
7시전에 대기없이 들어갈수입습니다🥸

오늘메뉴:
- 피망 감자 소고기 볶음
- 두부튀김
- 킹 사이즈 굴 튀김
- 머스터 갈비 볶음

이와중에 굴 튀김을 젤 추천합니다!!!
2021-12-30 822 浏览
朋友超級想食天祥旺角shopping完都要坐的士過嚟食最初點咗五個餸 四個人食後尾叫咗啲啤酒,點多過豬水送酒大排檔嘅炸物。真。係。無。得。輸!椒鹽九肚魚同蠔餅超級好食蠔餅嘅蠔意想不到大粒蜜汁薯仔牛仔粒嘅薯仔先少炸後炒,有脆皮感覺,但略嫌薯仔太多。金銀蛋豆苗不過不失麻辣東風螺汁很好美味 但東風螺不太入味送酒菜-麻辣豬手 味道很好 豬手入味,送酒一流食物很好吃 氣氛一流但室內是個米奇樂園,不斷在消防喉跑過不停完全影響食慾
朋友超級想食天祥
旺角shopping完都要坐的士過嚟食
最初點咗五個餸 四個人食
後尾叫咗啲啤酒,點多過豬水送酒
大排檔嘅炸物。真。係。無。得。輸!
椒鹽九肚魚同蠔餅超級好食
蠔餅嘅蠔意想不到大粒
金銀蛋豆苗不過不失
麻辣東風螺汁很好美味 但東風螺不太入味
送酒菜-麻辣豬手 味道很好 豬手入味,送酒一流
食物很好吃 氣氛一流
但室內是個米奇樂園,不斷在消防喉跑過不停
完全影響食慾
2021-12-29
  • 麻辣豬手
2021-09-29 754 浏览
天祥大排檔….以前耐唔時都會同三五知己圍埋食下小菜飲下啤酒🍻坐響路邊嘆下…真係別有一番風味去大排檔次次都會必點既椒鹽九肚魚同鮮魷..炸到好鬆脆,炸槳亦唔太厚身..拎黎送啤酒真係一流。蒜香牛仔骨牛仔骨咬落有小小韌….就咁咬咬唔開…要用隻手先食到…最正係呢個咸菜豬肚粉腸煲…黎到熱辣辣…滾瀉咁滯….雖然而家夏天食有啲唔合時…個個出哂汗但個胡椒味加咸菜真係好正..呢個食到連個湯都飲埋…….冬天黎一定再食。
天祥大排檔….
以前耐唔時都會同三五知己圍埋食下小菜飲下啤酒🍻
坐響路邊嘆下…真係別有一番風味

蒜香牛仔骨
牛仔骨咬落有小小韌….
就咁咬咬唔開…要用隻手先食到…

最正係呢個咸菜豬肚粉腸煲…
黎到熱辣辣…滾瀉咁滯….
雖然而家夏天食有啲唔合時…
個個出哂汗

但個胡椒味加咸菜真係好正..
呢個食到連個湯都飲埋…….
冬天黎一定再食。
2020-04-12 1945 浏览
由於疫情關係,對面平時幫襯的關了門,所以人少少,試試對面的天祥。食物太鹹。一碟菜心炒牛肉足可看看廚師的功架,結果鹹到出汁。芥末排骨,貴相欠奉,也不好吃,還說是招牌菜。雞煲一般,尚算合格。豉椒炒蟶子,完全冇豉椒味,見到隻碟爛成咁也冇胃口。。。
2020-04-12
2020-01-31 1279 浏览
昨晚跟馬騮去樓下對面 石峽尾街的大排檔天祥打邊邊要了胡椒豬肚鍋底,馬騮還加了小半碗花雕酒加下去,不過還是沒太大的胡椒和酒香味(菜燙了是有一點,但普遍來說沒什麼味),裡面的鹹菜倒是蠻好吃,豬肚和粉腸沒吃另外點了鮮牛肉、豆腐和麵筋,鮮牛肉是很嫩很滑,但牛味還是惠州的好吃多了!豆腐份量應該有4大件,很滑,但跟麵筋一樣也沾不上胡椒味最後還喝了點湯,味道是不錯,如果胡椒味和酒味重一點更好!(以前小時候我常頭痛,兔媽都是會煮這個給我去頭風的!)值得一提的是未有鍋前都有脆花生吃!幾乎給我吃完呢!我們旁邊的人也剛好是同行,讓馬騮感觸地說起了自己以前的事埋單300中~養豬了~
昨晚跟馬騮去樓下對面 石峽尾街的大排檔天祥打邊邊

胡椒豬肚鍋底

最後還喝了點湯,味道是不錯,如果胡椒味和酒味重一點更好!
(以前小時候我常頭痛,兔媽都是會煮這個給我去頭風的!)

值得一提的是未有鍋前都有脆花生吃!幾乎給我吃完呢!

我們旁邊的人也剛好是同行,讓馬騮感觸地說起了自己以前的事

埋單300中~養豬了~
2019-11-15
  • 胡椒豬肚鍋
2020-01-18 901 浏览
位置唔易搵。地方細。係細到一班人唔可以圍住張枱坐。一圍住,其他食客冇可能行到。坐坐下有陣火水味漂過。(唔知係咪隔黎有車房定咩)魚內臟果d ok魚腸內冇油炸鬼但有唔知米粉定粉絲間間做法不同蚝餅d粉又厚又濕小炒王應該要改名叫炒九菜九王算牛仔粒。份量超小。過份左d但係幾好味既。職員態度好好,唔該前唔該後。但野食真係有進步空間。仲要索埋d火水味,唔會再去。幾好服務都冇用最基本去大排檔食既餸。都可以咁,走人都仲要去第2度再食
位置唔易搵。
地方細。係細到一班人唔可以圍住張枱坐。
一圍住,其他食客冇可能行到。
坐坐下有陣火水味漂過。
(唔知係咪隔黎有車房定咩)
魚內臟果d ok
魚腸內冇油炸鬼但有唔知米粉定粉絲
間間做法不同
蚝餅d粉又厚又濕
小炒王應該要改名叫炒九菜九王算

牛仔粒。份量超小。過份左d但係幾好味既。
職員態度好好,唔該前唔該後。
但野食真係有進步空間。
仲要索埋d火水味,
唔會再去。幾好服務都冇用
最基本去大排檔食既餸。
都可以咁,走人都仲要去第2度再食
2019-06-02 1831 浏览
見到這間餐廳的評價比附近的大排檔低,有點吃驚。因為我真心覺得這間大排檔非常不錯!尤其最近也光顧過愛文生,認為天祥不比愛文生遜色。首推一定是這個黃金四季豆!餐牌上沒有的。黃金鹹蛋醬炒得香脆鬆軟,熱辣辣食最美味。四季豆體積小,成條鋪滿黃金醬,喜歡食黃金醬的朋友,大啖食一定非常滿足!金牌炸子雞ok,沒有驚喜也沒有失望。咕嚕肉很好味,菠蘿也很甜。所有餸菜新鮮熱辣。這間位於深水埗的大排檔環境很市井,有些室外位置沒有冷氣,早來的可以選室內用餐。不過,我最不喜歡的是他室內煙味很大,通風不太好。
黃金四季豆

金牌炸子雞(半隻)

咕嚕肉

黃金四季豆
金牌炸子雞(半隻)
咕嚕肉
2019-02-28 1812 浏览
趁天氣仲有少少涼 可以坐出街 來天祥大排檔一下🤩 先來 椒鹽鴨舌~ 似避風塘 style的~ 好多炸蒜,十分惹味 😚 多都好大碟~ 友人問 估下呢度有幾多隻鴨? 唔好諗啦,仲之好多🤣豉椒炒聖子~ 雖然唔算好大隻,不過夠鑊氣 😉啫啫芥蘭~ 係 上到檯都啫啫聲係必要的 😆  熱辣辣的 🤩 是正正子 😌~炸大腸~ 炸得剛好,唔會乾爭爭,不過可惜實在太肥啦~ 食咗幾件要投降了 😆深圳雞煲~ 唔係好辣~ 近骨的雞肉幼嫩,吸收了煲內香料的氣味~ 很香口 😍土魷蒸肉餅~ 呢碟等咗好耐, 仲以為佢漏單 😆~ 堅! 肉質嫩滑 Juicy 👍🏻👍🏻 就呢碟肉餅可以餸一碗飯 🤤完滿🤩~又抵食 飢 point : 9 / 10 #天祥菜館 #我要#hungermarch #非飢詩
趁天氣仲有少少涼 可以坐出街

來天祥大排檔一下🤩

先來 椒鹽鴨舌~ 似避風塘 style的~

豉椒炒聖子~ 雖然唔算好大隻,不過夠鑊氣 😉

完滿🤩~又抵食
飢 point : 9 / 10
#天祥菜館 #我要#hungermarch #非飢詩
  • 土魷蒸肉餅
  • 深圳雞煲
2019-02-17 921 浏览
1850坐底食飯 等左9個字先黎第一碟野 坐到2008先黎左3碟野 同啲伙記講要埋單吾等先開始多野食等嘅時間本身就已經長 嘢食如果好食既其實我哋唔會介意但係野食都吾好得去邊 京都肉排就得骨🦴

等嘅時間本身就已經長 嘢食如果好食既其實我哋唔會介意
但係野食都吾好得去邊
京都肉排就得骨🦴
京都肉排
2019-02-16 818 浏览
農曆假後第一日返工,朋友約食飯,第一時間應承,大家心血來潮想食大排檔,諗起深水埗仲有,好彩有朋友早啲嚟搵位,未夠7點已經坐滿曬成條街,包括馬路,轉角位仲可以擺多幾張枱,今日好旺埸,坐下一會便開始有人等位。先來家香焗魚腸,用缽仔焗,面頭嗰層蛋脆卜卜好香,絕對俾足料,內含大量魚腸,也有魚潤,這個菜懷舊味重,唔係周圍有得食。蝦乾小炒王,蝦乾同土魷都炒得好香,加上韭菜呆韭黃勁爽口,堅好食!豉椒炒蟶子,炒得好有鑊氣,蟶子好新鮮,爽口唔韌,豉汁青椒味道也很豐富, 眨下眼大家都已經食曬。 咁多嘅椒鹽炸豆腐,這個食到停唔到口,熱辣辣炸得好香口,外脆內軟,正呀!繼續係潮州煎蠔餅,要等一段時間才送到來,一食落口就知道師傅功夫了得,熱辣辣香脆可口,一啲都唔油膩。然後係蜆蚧鯪魚球,好大碟足足有12個大大鯪魚球,鯪魚肉好新鮮,我一口氣食咗三個,好得。最後是椒鹽炸鮮魷,大排檔叫這個菜是常識吧,椒鹽味道啱啱好,不會太鹹,鮮魷就炸得啱啱好,超好食!?

2019-02-15
本來去愛文生大排檔食,但門口貼左是日休息。 於是行兩步到對面馬路試下呢間。8:15pm 叫左三道餸 ,到8:45pm 都未黎,之後狂催都無用,阿姐剩係回應「師傅炒緊」。最後等左一個小時都未有。9:15pm 阿姐過黎,竟然問我食乜,我重複一次三個餸比佢聽,佢竟然話賣晒!!我立即起身講句粗口, 轉身走。x 你呀。你話嬲唔嬲?補充一句,雖然是大排檔預左唔會好衛生,但真係見到現場幾隻老鼠經過,好影響食慾。推薦大家唔好黎食。

你話嬲唔嬲?

推薦大家唔好黎食。
2018-12-27 762 浏览
每逢大時大節都會同屋企人黎深水埗呢邊食大排擋,炒十零個小菜😋萬發、增輝、小菜王等等比較出名既都幫襯過,但佢地既環境都算企理,有冷氣,坐得舒服,環境衛生都可以。今日本來想食對面既愛文生,但係竟然無開,見到天祥都坐滿晒禁濟,味道應該都ok既,所以就試一試。比較特別既係佢係舊式既鐵皮大排檔,坐係條街度食,我坐既位只有風扇無冷氣,同埋坐膠凳,十分地道隔離枱仲有兩個阿叔傾計傾到勁大聲勁嘈,又食煙,影響晒食慾椒鹽九肚魚首先份量唔算多炸粉薄,食落脆口不油膩,入面既魚肉都算嫩滑,不過真係好咸,食一舊要飲半杯水蜜椒薯仔牛柳粒 $108呢碟份量好多而且好夠穫氣,牛柳粒好軟淋,肉好嫩同埋好多肉汁,表面略焦食起黎更加香口,而薯仔軟硬適中,唔會太林、太粉或生,表面炒得脆脆地,內裡都入味,唔錯但係牛柳粒就偏咸,又係要狂飲水酥炸鍋貼小棠菜呢碟炸得好酥脆入面係小棠菜粒同埋蝦肉,但應該溝左野,蝦味好淡,如果唔係見到有小小蝦肉都唔知係食緊蝦肉😂😂但小棠菜粒需然炸過但仍保持到爽口同埋清甜,不過整過黎講餡料比較淡,無咩味一定要點汁食。咸魚雞粒豆腐煲 $75豆腐煮得好香滑,雞粒既味道就正正常常,但係咸魚香唔太突出,要好認真食先
隔離枱仲有兩個阿叔傾計傾到勁大聲勁嘈,又食煙,影響晒食慾

椒鹽九肚魚
首先份量唔算多

蜜椒薯仔牛柳粒 $108
呢碟份量好多
唔錯
但係牛柳粒就偏咸,又係要狂飲水

酥炸鍋貼小棠菜
呢碟炸得好酥脆
一定要點汁食。
咸魚雞粒豆腐煲 $75
豆腐煮得好香滑,雞粒既味道就正正常常,但係咸魚香唔太突出,要好認真食先食到少少咸魚味,麻麻地

豉油王炒麵 $68
炒得好香,麵條唔會太林同埋癡埋一舊,乾乾地幾好食,但係太咸!!
同埋平時街邊賣十幾蚊既炒麵都會有少少肉或者火腿絲,但呢碟只得啲菜,性價比好低。

係一間好地道既大排檔,但係價錢唔算平,整體太咸,份量唔算多,性價比一般