2018-08-23 395 浏览
咪以為太興淨係做燒味,佢個下午茶包羅萬有,女仔細食可以嚟個輕量版茶餐,食件西多或者奶油豬仔飽,想飽的可以食碗湯麵,上次我食過牛肉麵都ok呀。 今日我就俾茶餐價食個 early dinner, 哈哈,當然係食招牌燒味啦! 我叫咗個特瘦义燒飯,肉質幼嫩,個蜜汁仲好惹味! 阿爸叫個叁拼燒味飯,跟足餐牌咁,三拼要燒肉切雞义燒,份量好足呀! 所有茶餐都包杯飲品,如果唔想飲茶啡,可以試吓佢嗰羅宋湯,超足料,有齊蕃茄椰菜紅蘿蔔…,高纖夠健康! 、湯粉麵組

特瘦义燒飯

特瘦义燒飯
羅宋湯
  • 叁拼燒味飯
2018-07-24 229 浏览
老公突然話午餐想食太興,我又冇乜特別想食,就順他意吧!本來以為求其一餐,點知有小小驚喜!其實平時我都去開這間太興,吃過的早餐、晚餐都不錯的。而今次我叫了以為普通的牛丸米粉,原來好好味的!米粉是爽口的新竹米粉,我覺得已經好正;另外,牛丸有新鮮的牛肉香味,亦吃到有牛筋,估計是手打的牛丸,亦十分彈牙!連我老公都搶了兩粒來吃。我叫侍應給我辣椒油,這裡的辣椒油不太辣的,但很香,所以加起來很好食。冰鎮奶茶是我的最愛,基本上每次都叫它!水準保持!
老公突然話午餐想食太興,
我又冇乜特別想食,
就順他意吧!
本來以為求其一餐,
點知有小小驚喜!

其實平時我都去開這間太興,
吃過的早餐、晚餐都不錯的。
而今次我叫了以為普通的牛丸米粉,
原來好好味的!
米粉是爽口的新竹米粉,
我覺得已經好正;
另外,牛丸有新鮮的牛肉香味,
亦吃到有牛筋,估計是手打的牛丸,
亦十分彈牙!連我老公都搶了兩粒來吃。

冰鎮奶茶是我的最愛,基本上每次都叫它!
水準保持!
2017-06-20 609 浏览
其實大埔都好多選擇 只不過放工近地鐵就起食餐好少少。叫左個個肥牛煲係同張圖差咁遠....圖片只供參考姐,都唔使差到咁遠下話...? 定係不符商品說明先。就算你係叮出黎都好,可以落番小小水冇咁乾, 乾到痴埋一舊夾又夾唔到,啲沙嗲醬都未溶咸到完全食唔到。啲菜又好老。咁簡單兩個菜式都做唔好, 可唔可以唔好浪費食物? 仲話係咪蹝野食店,如果係煮得好相信都唔會出現咁多浪費既情況,啲野咁難食咪嘥野食店真係浪得虛名,貼錢買難受了!

2017-06-20
2017-04-25 371 浏览
冰鎮凍奶茶,個個都話自己係原創,快餐店、茶餐廳、士多仔異口同聲地道,不過關我鬼事咩,哈哈。質能幼滑致極,茶味突出、奶味強烈,各有千秋,香甜濃郁又夠凍,堅透心涼 ﹗不過份量真係有點少,飲兩杯先夠喉呢。炒滑蛋厚切極上午餐肉出前一丁,每日一丁基本野,我的留住青春靈丹妙藥。侍應阿姐話只可以依足 menu 去 order,不準轉煎蛋、不準轉火腿、不準轉腸仔 ﹗加錢都不準轉,真的嗎?極上午餐肉?形容的有點浮誇,只不過是火腿午餐肉罷了。沒怎麼煎過,不香口;沒怎麼烚過,不軟塾。實質偏硬帶油,麻麻地。菜芯不甜帶草青味,老而不嫩,照食可也。預早煮定的麵條,泡湯出貨,粉口又無味又唔夠熱,非常討厭 ﹗微暖的炒滑蛋,強勁的牛油味道,西炒蛋來的,滑得黎有點硬實喎。完成港西合壁的早餐,行山前食飽飽,行動開始 go go go ﹗

冰鎮凍奶茶
炒滑蛋厚切極上午餐肉出前一丁
炒滑蛋厚切極上午餐肉出前一丁
2016-01-03
$50 (早餐)
冰鎮凍奶茶
2017-03-28 382 浏览
好少幫襯太興,因為覺得食燒味不用那麼貴吧!去完郊遊,在火車站附近覓食,尼度好像比較快有位又可以坐一陣。等左約10分鐘就有位了。同兩位朋友坐下,各自叫了燒味飯、豬軟骨拉麵,午餐包餐飲。個豬軟骨都好味、淋又不致於散。麵就standard啦,無驚喜也不覺差。奶茶就真係好飲嘅,有茶味!怪唔得d人成日話來太興飲奶茶啦!我們坐在卡位,傾左約1個多小時,都無人趕我地走。我覺得地點算方便、又幾好坐。服務態度可以啦,環境又唔會好嘈!ok!
同兩位朋友坐下,各自叫了燒味飯、豬軟骨拉麵,午餐包餐飲。
奶茶就真係好飲嘅,有茶味!怪唔得d人成日話來太興飲奶茶啦!
2017-03-19
2017-03-01 275 浏览
經過大埔探親下午三點幾探完親戚個小朋友,食個太興再返屋企,平時上網睇人講太興食物有正有反,今次食完等我又試下評價。下午茶時間冇乜客人,入門口都係叫我隨便坐,但冇比到水杯我,於是我嗌完三餸燒味飯叫落單阿姐比隻杯我,結果都係冇左回事。5分鐘左右就有得食,賣相味道都唔錯,如果服務可以好啲就最好喇。
經過大埔探親

2016-10-10 387 浏览
難得去一次太興,三個人好肚餓,叫左欖菜肉鬆四季豆、金菇肥牛煲、蒸肉餅,同埋燒肉一碟。點之,真係估你唔到咁難食,以太興嚟講真係大失水準。蒸肉餅同肥牛金菇尚算不過不失,正常味道。欖菜四季豆又油又濕,一啲鑊氣都無。燒肉真係唔掂,睇圖都見到,皮燒到黑哂,食落去一陣燶味,啲肉又鞋,仲衰過落樓下街市燒臘檔廿蚊一條頭頭尾尾的貨色,仲好意思話自己做燒味。仲有,啲樓面阿姐無啦啦就黑面,唔知做乜。收檔啦,以後都唔會幫趁。
仲有,啲樓面阿姐無啦啦就黑面,唔知做乜。
收檔啦,以後都唔會幫趁。

燒肉
2016-10-09
2016-09-27 232 浏览
早餐時段,多數是 7:30左右,樓面管理常常失控,今天我等了 8 分鈡,仍未有員工落單,同枱的人客已喝完奶茶但還在招手找人吹趕他的食物,眼見樓面只有三個員工,又怎能應付全院滿座呢!員工的服務態度又怎可有水準!這種情況常常出現,有時候樓面與厨房員更有爭執,把不滿情緒轉到客人身上! 今天看形勢不妙,快快離開! 😵😵
2016-07-13 272 浏览
大埔墟火車站出閘一上電梯就見到。大玻璃窗,夠晒光猛。香辣雞下脾拼惹味薯角餐$35- 薯角熱辣辣,雞鎚將啲肉推晒落一下面,變食一個球狀,揸住支骨黎食,感覺幾得意,肉質亦好幼嫩炒牛河餐$50- 叫左幾分鐘就上枱,速度奇快。唔係一早炒定呀?好大碟,一上枱就好香。啲牛肉又滑又大片,個河粉好香,好足鑊氣,好肯定係即炒。今年食過最好味既牛河鯪魚粉葛赤小豆-活動優惠劵免費送的。好大盅,好多料,好味道!有鯪魚味,但又唔見唔到有鯪魚!飲左一碗先記得影相,原本好多的埋單時用優惠劵,收銀員都耐心入code(啲code成日過唔到)!俾錢後仲報以微笑,再加一句:「多謝晒!歡迎下次再黎呀!」感覺好窩心,呢樣最抵讚,久遺了既態度,好耐冇見過有收銀員係咁好態度,一般都係面無表情。 作為食客,聽到呢句,心情的確唔同晒!我會為呢句說話再幫襯,就係咁簡單!
大埔墟火車站出閘一上電梯就見到。大玻璃窗,夠晒光猛。

2016-07-12
用餐优惠
優惠券
2016-06-29 248 浏览
因為有活動送餐蛋麵,所以就黎食返個下午茶。因為最近食得好密太興,先知道原來間間價錢唔同,新達呢間,平少少。啲位密啲,冷氣唔夠,但好旺場,閒日下午茶都要等位。叫左個輕盈义燒飯餐$30,轉冷鎮奶茶加$3。义燒夠霖,肥瘦適中,燒得亦幾香口。好啱下午餐時段輕食。呢個就係送既頂級午餐肉滑蛋公仔麵:兩塊午餐肉有筷子咁厚,裏面仲有一抽抽既火腿,真係好高級咁,好味,賣相亦好吸引。滑蛋好軟滑,仲見到啲蛋汁。個湯底就咸左啲,但好香麻油味。因為個餐蛋麵免費,減左$37,盛惠$33埋單。好抵食!埋單時個e-coupon 嘟來嘟去都嘟唔到,收銀哥哥好有耐性咁努力嘗試嘟,好服務
因為有活動送餐蛋麵,所以就黎食返個下午茶。

叫左個輕盈义燒飯餐$30,轉冷鎮奶茶加$3。

义燒夠霖,肥瘦適中,燒得亦幾香口。好啱下午餐時段輕食。
呢個就係送既頂級午餐肉滑蛋公仔麵:
因為個餐蛋麵免費,減左$37,盛惠$33埋單。好抵食!

2016-06-28
用餐优惠
優惠券
2016-05-23 285 浏览
今日有點事來了久違的大埔墟,在未前往朋友住所前,先去了新達廣場覓食去。因為我家寶貝想吃叉燒飯,見到太興,就直接進去了。時間尚早,馬上可以入座。店面算整潔,每桌都有一壺滾水讓客人自酙,熱度足以漉熟人,攜同幼童家長請小心。餐具都放在桌邊櫃桶,但最驚異的,是名乎其實的「冇叉用」,鄰座食客要多次呼喚侍應才可拿取。侍應態度,真的很一般。太興的乳豬,好像只吃過一至兩次,然後很多時候,都是一早賣完。抱著姑且一博的心態叫了個乳豬叉燒雙拚,連凍飲$68。食物上桌,所見即所得。飯的份量對女生是稍多,二人分享是剛好的。乳豬皮香脆,醃味算充足的,算是合格,不過呢,整件事的問題就是出於叉燒上面....奉上的叉燒竟然是瘦叉。雖然叉燒的醃味算是香甜,但真的是極瘦,完全沒有半肥瘦柔潤香滑的口感。好,基於我家寶貝要吃,太肥也不好的考慮,也就算了。如果只是我一人享用,如果這是單拚的叉燒飯又要收取某程度算是頗貴的價錢,我一定給喊臉。

因為我家寶貝想吃叉燒飯,見到太興,就直接進去了。

時間尚早,馬上可以入座。

侍應態度,真的很一般。

抱著姑且一博的心態叫了個乳豬叉燒雙拚,連凍飲$68。

食物上桌,所見即所得。
飯的份量對女生是稍多,二人分享是剛好的。

好,基於我家寶貝要吃,太肥也不好的考慮,也就算了。

2016-05-22
2016-02-10 220 浏览
今天年初三,我和男友去這間餐廳吃午餐,由於新春關係,今天需要加一服務費。我們叫了燒腩飯和鰻魚粟米炒飯,飲品叫了凍檸茶少冰和咸檸水。燒腩飯味道方面,燒腩是凍的,而且十分細件,有一大半都是肥膏和骨頭,燒腩肉只得很少。不過肉質十分軟熟,又很入味,味道不錯。另外,白飯加了豉油十分美味。鰻魚粟米飯方面,炒飯太濕,飯有太多水份,味道一般。鰻魚只得很少,不太抵吃。凍檸茶方面,凍檸茶十分大杯,味道不錯。咸檸水方面,檸水味道太淡,味道一般。價錢方面,燒腩飯$76,鰻魚粟米炒飯$63,另收加一服務費,總共$152.9,十分昂貴!總結來說,燒腩飯味道不錯,不過燒腩太少和凍,而且價錢偏貴。
我們叫了燒腩飯和鰻魚粟米炒飯,飲品叫了凍檸茶少冰和咸檸水。
燒腩飯
鰻魚粟米炒飯
凍檸茶方面,凍檸茶十分大杯,味道不錯。
凍檸茶
咸檸水方面,檸水味道太淡,味道一般。
咸檸水
總結來說,燒腩飯味道不錯,不過燒腩太少和凍,而且價錢偏貴。
2016-02-10
燒腩飯
凍檸茶
2015-10-26 220 浏览
魚湯魚肚龍躉球鍋,套餐要 HKD120 都幾貴啊 ﹗有紅棗、杞子、芹菜、豆腐、娃娃菜作配菜,浸滾熱辣魚湯食,索晒湯汁,正呀!湯底夠顧香甜帶魚味,雖知唔係鮮魚餚成既魚湯,不過味道還好。美味,尤其是魚肚,又棉滑又吸湯力特強,比起龍躉球更好味。龍躉即深魚大石斑,肥大肉厚啖啖肉,煮熟後質感始終較鞋,但好有咬口,我一向對龍躉麻麻地,食細條斑更可口!切雞例牌,搞錯呀又係雞翼﹗上次又係!早知 order 半隻,只係差幾十蚊之麻。Over cook 過熟雞肉有點乾有點鞋,毫毛嫩滑多汁感覺,唔難食但好普通。

切雞例牌
2014-07-07
2015-09-10 311 浏览
大砂鍋黑椒豬手、蝦皇醬啫啫芥蘭苗、胡椒豬肚湯,兩個人三味餸都要二百幾埋單,依家出街食飯閒閒地要過百蚊,真係有點貴呢﹗冰鎮奶茶,鎮店之寶,冰鎮奶茶既始祖!質感滑溜溜,茶及奶既比例剛剛好,各有各精采,相互融和又唔會蓋過對方,先黎奶香,再有茶香隨之而來,味道香濃而細膩,好滿意!蝦皇醬啫啫芥蘭苗煲,蝦醬一炒起真係好香好香﹗熱騰騰一個大砂煲放上枱面,侍應即時係人面前兜兜撈撈,吱吱喳喳作響,勁有氣氛﹗芥蘭鮮嫩爽脆又多汁,裡面帶著天然菜蔬甜味,黏上蝦醬獨特既海鮮味,好食啊﹗可以添食。緊記要趁熱食,凍左有點咸呢,越凍越咸。砂鍋黑椒豬手,同樣要趁熱食,凍左會好鞋,會變硬添,仲會好咸添。熱食可口,在砂鍋中打滾,質感唔算太硬,黑椒微辣帶香,濃一點會更開心,欠了點蒜香。豬皮夠膠口,肉質堅挺啖啖肉,豬肉味道似現成咸豬手,並不是自家醃製而成,總括一試無妨,大中華最出色。我覺得都係德國食既正宗脆皮咸豬手最好食,外脆內嫩勁 Juicy,肉質滑溜似炆豬肉,豬肉味香濃,但暫時係香港未遇到 ﹗胡椒魚肚湯雞煲,新品種。天氣冷滾住食最正,好鬼暖笠笠﹗滾一滾神仙企唔穩。啜啖靚湯,雞件滑魚肚棉餚出香甜濃郁湯底,Good ﹗當然連吞

胡椒魚肚湯雞煲,新品種。天氣冷滾住食最正,好鬼暖笠笠﹗滾一滾神仙企唔穩。啜啖靚湯,雞件滑魚肚棉餚出香甜濃郁湯底,Good ﹗當然連吞幾碗,但要忍一忍,乾晒無得滾。不幸地食完有少少頸渴囉,有改善空間。

冰鎮奶茶
蝦皇醬啫啫芥蘭苗煲
砂鍋黑椒豬手
胡椒魚肚湯雞煲
2014-02-24
冰鎮奶茶
蝦皇醬啫啫芥蘭苗煲
今日去探人,貪就腳就去左呢間食下午茶一打開餐牌,樣樣都好貴,40~50一個茶餐結果,揀左最平既下午茶-三十雞既輕盈叉燒飯,飲咸檸水食物上台時,一見,我同朋友都o左咀,真係輕盈迷你! 飯仲有d一舊舊,又硬太興不嬲出名燒味,但d叉燒又瘦又干早知去大x樂仲好~ 廿幾蚊叉燒飯下午茶仲好過佢咸檸水真係好咸, 但幾好飲,夏天清熱岩哂
今日去探人,貪就腳就去左呢間食下午茶
一打開餐牌,樣樣都好貴,40~50一個茶餐

結果,揀左最平既下午茶-三十雞既輕盈叉燒飯,飲咸檸水
食物上台時,一見,我同朋友都o左咀,真係輕盈迷你!
 飯仲有d一舊舊,又硬
太興不嬲出名燒味,但d叉燒又瘦又干

早知去大x樂仲好~ 廿幾蚊叉燒飯下午茶仲好過佢
咸檸水真係好咸, 但幾好飲,夏天清熱岩哂
輕盈叉燒飯
咸檸水