2011-07-17 72 浏览
是夜有微型藝術展 @ 太古由於之前已吃dinner, 所以藝術展後在此品嚐甜品店外的sofa 沒有了, 只餘店內的chair, 較硬身.......不過環境氣氛都比starbuck 好叫了芒果撻, 紐約芝士餅, 一杯strawberry+banana 的凍飲不知是否夜了的關係, 芒果撻的皮不脆, 有些硬了芝士餅與一般的分別不大至於strawberry+banana, 很清新, 不過價錢亦相對較高一分錢一分貨吧.......
是夜有微型藝術展 @ 太古
由於之前已吃dinner,
所以藝術展後在此品嚐甜品

不過環境氣氛都比starbuck 好

不知是否夜了的關係,
芒果撻的皮不脆, 有些硬了

芝士餅與一般的分別不大

一分錢一分貨吧.......
2011-07-15
好味既朱古力波型蛋糕! 約$25到..外面果層其實一D都唔硬, 只係睇落去光滑架咋, 其實係"林"既.入面係充滿住朱古力既軟軟地既心.. 下面都係朱古力造既.唔打閃光燈, 都幾好睇架...***我地仲叫左咖啡黎親住黎食..
好味既朱古力波型蛋糕! 約$25到..

入面係充滿住朱古力既軟軟地既心..

下面都係朱古力造既.
唔打閃光燈, 都幾好睇架...

***
我地仲叫左咖啡黎親住黎食..
依間PACIFIC COFFEE有好多好多大sofa係舖頭出面(仍然係太古城入面,所以有冷氣), 而果到樓底好高, 又可以望對面街既山景, 都幾正架個環境.不過, 果日去到, 無哂出面d sofa位, 所以唯有坐入面.入面d位無咁好坐, 大多數都係d硬chair, 不過d燈光都ok好, 又有music, 佢地一貫既咖啡店情調~* * * * *有好多野食選擇:* * *我地簡左:* * *我好鐘意佢d strawberry飄雪, 好香既strawberry味, 上面d cream又好正, 加埋岩岩好!* * *我都勁鐘意佢既OREO餅!中間果層cream有d朱古力碎係入面, 好甜, 少少脆脆地係d軟滑既cream入面, 好正!上下2塊朱古力餅反而鹹鹹地, 中和左d cream既甜味, 真係配搭得岩岩好~我試左少少之後, 分開左黎食, 即係餅還餅食, CREAM還CREAM食... 都一樣咁好食~* * *依2杯野係一樣既, 好似係咖啡加CREAM, 都好味, 不過唔及上面果D別緻同好味~

* * * * *

我地簡左:
Pacific Coffee - food 05

Pacific Coffee - food 01
* * *

我都勁鐘意佢既OREO餅!
Pacific Coffee - food 03

• STRAWBERRY
  • OREO
  • 朱古力
2011-05-03 79 浏览
琴日同左女友去左呢間店到食個tea,hea下,好多人,冇乜位,等左陣見到有人走,但都係要搭枱,好迫好嘈,嘈過酒樓,係我去過咁多間分店中,環境最差o既,叫左個熱鮮奶同凍紅茶,質素同其他分店差唔多,我地仲試左個西班牙烤雞芝士,都幾好食wo,又有咬口,而且好足料,呢樣不錯.
琴日同左女友去左呢間店到食個tea,hea下,
好多人,冇乜位,等左陣見到有人走,但都係要搭
枱,好迫好嘈,嘈過酒樓,係我去過咁多間分店中,
環境最差o既,叫左個熱鮮奶同凍紅茶,質素同其
他分店差唔多,我地仲試左個西班牙烤雞芝士,
都幾好食wo,又有咬口,而且好足料,呢樣不錯.
2010-03-30 77 浏览
做梗+$1多一杯, 好抵尋日同個fd去, 佢叫iced mocha, 我叫mochaccino,叫左中杯, 每人盛惠$16 (好似係) 好抵今次係我第1次光顧, 如果係平日, 係度飲杯野個$已夠我食1餐講返杯野, 我果杯都ok好飲喎, 好香朱古力味, 同coffee既香味配合得好好個fd都話佢果杯好飲, 不過唔夠starXXXXX.....環境方面, 要加分ar! 真係好好hea好舒服!基本上d沙發係任坐唔嬲既, 就算你杯野飲完n年你都可以繼續坐.d人唔會出黎睇都見到有好多人係度溫書喎, 唔知係咪考ce考al果d博殺份子整體黎講, 幾好啦!! 不過個優惠做到31/3就完* 俾"抵食"4分偽因為個優惠
做梗+$1多一杯, 好抵

叫左中杯, 每人盛惠$16 (好似係) 好抵

環境方面, 要加分ar! 真係好好hea好舒服!
d人唔會出黎睇

整體黎講, 幾好啦!!
不過個優惠做到31/3就完

* 俾"抵食"4分偽因為個優惠
2009-06-20 65 浏览
Pacific coffee 有買1送一優惠..小妹已經用左好幾次呢個優惠啦. . 今日同男朋友行開太古城,想搵個地方抖抖,於是係pacific 坐低左. 我地order 左一杯vanilla latte,一杯hazelnut latte, 再加一件蛋白檸檬批...咖啡方面,始終覺得不及starbucks 香濃, 又或者係買一送一關係, 味道偏淡, 冇乜咖啡味咁. 最驚喜都係個批..第一次食...好味. . 好特別既味道, 軟滑既蛋白加上淡淡既檸檬香, 食到底仲有d 檸檬醬係底. . . good good good..一定會再試...
2009-06-13
  • 蛋白檸檬批
(非会员)
2009-05-21 70 浏览
一直都覺得Pacific Coffee的Tiramisu賣想不討好,蛋糕本身的質地較軟滑,放得久了很容易變成一“Pat Pat”。直至前日發現它們終於換了新裝,以小杯盛著賣相精緻,亦方便我們以小匙細味,味道依舊軟滑,以下午茶的份量剛剛好,配以Latte最合味。
Tiramisu
2009-05-19
Tiramisu
2009-04-30 35 浏览
晚上和朋友在此傾談事務, 叫了decaf cappuccino, 一貫的味道, 泡沫一貫的持久, 只是今次泡沫打得不夠幼滑, 帶點粗糙

泡沫不夠綿滑
$28 (宵夜)
2008-10-07 41 浏览
偶然在openrice見到有食家話strawberry+banana類似frapp的東西好飲, 於是早兩日特登去買黎試, 果然係正! strawberry同banana味mix得剛剛好, 兩隻生果的味都有, 好醒胃解渴, 要了grande size, 飲完後發覺唔夠喉, 哈哈, 它成為我的新寵了!!
2008-06-10 19 浏览
我好少去pacific coffee 咁約左人傾野, 就試下叫左個hot chocolate paradize 同埋個beef pie個pie 係我番左香港第一次食,, 應該話第一次係香港食..唔~ 個hot cho, 都ok! 飲飲下到底就好怪~ 個pie.. 好一般.. 問佢可唔可以上網呢, 佢地話得,, 之後再問, 要自己有pccw wifi先得~ .. 好心佢講清楚d啦~
唔~ 個hot cho, 都ok! 飲飲下到底就好怪~
個pie.. 好一般..
2008-05-19 31 浏览
無食飯~去左飲杯野算數~strawberry banana smoothie~用半隻香蕉整架~感覺幾健康~唔錯~
無食飯~去左飲杯野算數~

strawberry banana smoothie~
用半隻香蕉整架~感覺幾健康~
唔錯~
$~30
2008-03-07 28 浏览
食飯前黎呢到享受下人生先唔想飲MOCHA...想食D低卡食物o係冇choice之下買左一條健康營養棒一條110kcal...的確係低卡低卡..但係高價細細一條要$20...雖然味道唔錯...但係$20...令我銀包流失唔少養份...
食飯前黎呢到享受下人生先
唔想飲MOCHA...
想食D低卡食物
o係冇choice之下
買左一條健康營養棒
一條110kcal...的確係低卡
低卡..但係高價
細細一條要$20...
雖然味道唔錯...
但係$20...
令我銀包流失唔少養份...
2007-11-27 31 浏览
最近不僅心情惡劣, 麻煩事總會特別多.星期天一早醒來睡不著, 就出來吃少少東西才去看齣戲.晨早溜溜, food court 未開, 就在此地消費一下.最近極之需要蛋白質, 熱鮮奶+ 磨菇茄子蛋批就正好, 冇咩人, 就去左張沙化坐, 都幾舒服.熱鮮奶熱熱的好暖買, 要講就講個批.個批是返叮, 個面頭都幾討好, 金金黃黃; 磨菇同茄子都有齊, 但是蛋味欠奉.不過食都ok 飽, 可以晏少少先食午餐.
最近不僅心情惡劣, 麻煩事總會特別多.
星期天一早醒來睡不著, 就出來吃少少東西才去看齣戲.
最近極之需要蛋白質, 熱鮮奶+ 磨菇茄子蛋批就正好,
冇咩人, 就去左張沙化坐, 都幾舒服.
熱鮮奶熱熱的好暖買, 要講就講個批.
不過食都ok 飽, 可以晏少少先食午餐.
2007-09-27 58 浏览
太古城的Pacific Coffee Company,位置開揚舒適又人流不多,我們買杯飲品,便可將外賣甜品變成堂食辦,還可以拿碟及叉呢! 飲品名稱叫Rocky Road Chillio,冰涼香甜,其實即是朱古力咖啡沙冰。驚喜位是加入棉花糖:雖然凍的棉花糖硬硬實實的,遠不如在熱朱古力裡半融的滋味,但可能我們兩個還孩子氣吧,有棉花糖你一啖我一啖,覺得十分開心! 開心的經歷。這樣的買位大法,應該還可以用好多次... ;)

開心的經歷。這樣的買位大法,應該還可以用好多次... ;)
2007-06-08 38 浏览
這是在fridge 那邊拿的sandwich,付錢後staff 就替我烘烤,讓本來冷冰冰的sandwich,搖身一變成為熱呼呼的sandwich,裡面的mushroom 很多很新鮮,加上適量的cheese,很好吃,很喜歡這樣熱熱的sandwich~bagel 也要烘烤烘烤一下~~~ 烘烤後的bagel 香脆,塗上jam 後,很很很很很好吃~ 我拿了兩種jam: honey 和strawberry。======================================想看塗了jam 後的bagel 嗎?請到my blog:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?mid=1367&fid=-1

想看塗了jam 後的bagel 嗎?請到my blog: