Lunch試新野!一入去自己寫紙同量體溫 感覺良好要試一定係試滷水鵝🙊我叫左滷水鵝瀨粉~2行肉好滿足😋滷水鵝肉幾入味 個皮幾肥無食到😂瀨粉竟然係好彈牙!口感有小小似薯粉😆最後用杯茶走結尾~如果其他地方有我一定會成日去食!整體分數:7.84
Lunch試新野!

一入去自己寫紙同量體溫 感覺良好

要試一定係試滷水鵝🙊

我叫左滷水鵝瀨粉~
2行肉好滿足😋滷水鵝肉幾入味 個皮幾肥無食到😂
瀨粉竟然係好彈牙!口感有小小似薯粉😆

最後用杯茶走結尾~

如果其他地方有我一定會成日去食!

整體分數:7.84
2021-11-01 835 浏览
.又黎到北角發掘好野食🥙今次到呢間比較中式既潮州食店有種感覺係以前去酒樓食晚市叫既野食咁仲要係良心小店💛.🥢 鵝肝叉燒粒炒飯 $108碟飯上到黎估唔到係咁大碟🍛夠曬兩個人既份量有多添呀鵝肝差唔多每兩啖都食到一粒🦆碟飯炒出黎超有獲氣好香係好有驚喜🤩.🥢滷水拼盤(3拼)$128叫左三樣元蹄 豬大腸 鵝腎本身碟野仲有啲豆腐入面三樣野都好夠滷水味勁正🦆鵝腎完全唔硬好爽口 鐘意食內臟一定要叫🐷豬大腸相對黎講比較左啲 要挑走左啲肥膏先得🐷元蹄啲肉都幾好食 唔算好硬.

又黎到北角發掘好野食🥙

🦆鵝腎完全唔硬好爽口 鐘意食內臟一定要叫
🐷豬大腸相對黎講比較左啲 要挑走左啲肥膏先得
🐷元蹄啲肉都幾好食 唔算好硬

2021-10-25 713 浏览
今日嚟到北角行街,見到呢間喺地鐵站隔離嘅潮州打冷小店,佢有好多款唔同嘅潮州午餐套餐選擇,價錢唔太貴,所以就入咗去試佢一下!.我嗌咗呢個滷水腩肉拼鵝件飯,睇佢擺盤已經覺得非常吸引!😍配菜有滷水豆腐、滷水蛋同埋啲椰菜。.豆腐同蛋都滷得入味,椰菜正常~.腩肉🐷肥瘦分明,一層脂肪一層瘦肉,食落有肉味,又有滷水嘅香味,推薦😋.鵝件🦢有油香,肉質腍,同樣滷得入味;佢塊皮吸收晒所有滷水汁嘅精華,千祈唔好唔食佢!!🤪.白飯🍚勁多,食到我好飽😮‍💨😮‍💨.呢度滷水出色,大推! 💯
我嗌咗呢個滷水腩肉拼鵝件飯,睇佢擺盤已經覺得非常吸引!😍

配菜有滷水豆腐、滷水蛋同埋啲椰菜。
豆腐同蛋都滷得入味,椰菜正常~
白飯🍚勁多,食到我好飽😮‍💨😮‍💨
呢度滷水出色,大推! 💯
2021-10-24
午餐
  • 滷水鵝片飯
2021-10-15 617 浏览
平時嚟得太平飯店就梗係食佢嘅新派潮式打冷,今日就同大家介紹吓佢嘅平民港式早餐👍🏻👍🏻扒麵自選餐 $37今日係個long day,要食個飽肚啲嘅早餐😝😝,叫左個扒麵自選餐👍🏻👍🏻雞扒:大大塊,大過手掌🖐️,肉質鮮嫩,外皮香脆,好食牛乳炒滑蛋:炒蛋就梗係最緊要夠滑,呢度唔會令你失望,蛋味足,又夠滑,夫復何求😂😂整體來講係個唔錯嘅港式早餐,份量夠多,大食一族就記得一定要嚟食啦❗️❗️❗️❗️

扒麵自選餐 $37

雞扒:大大塊,大過手掌🖐️,肉質鮮嫩,外皮香脆,好食

難得去到北角,又見到呢間太平飯店打冷🥰當然要入去一試啦🤗最吸引我嘅就係有鵝腸呢一味小菜,佢仲有唔同嘅煮法添,小抄真係非常嘢味,環境衛生乾淨,姨姨風趣幽默👍🏻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️姨姨推介我哋一定要試呢個蝦🦐蜆蠔仔泡飯所有海鮮材料都非常新鮮,所以泡飯非常鮮甜,飯粒彈牙。姨姨果然冇介紹錯👍🏻冰鎮醉酒鵝肝鵝肝和酒味恰到好處,簡直係開胃前菜四季豆炒鵝腸呢個一定要試,非常嘢味,鵝腸彈牙爽口。豉椒炒蟶子皇話明蟶子皇,梗係大大隻啦,一定滿足到你嘅口感,聖子皇新鮮爽脆。糖醋麵糖同埋醋係可以自己調配,麵底非常爽脆。其實仲有好多嘢想試,不過真係好飽😌所以唯有下次再試,值得回味的打冷。太平飯店 (北角)🏡北角渣華道124號地下D舖☎️3107-3797

姨姨推介我哋一定要試呢個
蝦🦐蜆蠔仔泡飯

冰鎮醉酒鵝肝
鵝肝和酒味恰到好處,簡直係開胃前菜

四季豆炒鵝腸
呢個一定要試,非常嘢味,鵝腸彈牙爽口。

豉椒炒蟶子皇

糖醋麵
糖同埋醋係可以自己調配,麵底非常爽脆。

太平飯店 (北角)
🏡北角渣華道124號地下D舖

☎️3107-3797
  • 四季豆炒鵝腸
  • 蝦蜆蠔仔粥
2021-10-06 475 浏览
出開北角,晚上搵嘢食,想食中菜,在OpenRice 見幾多人😋於是試吓,我們坐在卡位,但唔知係卡位的櫈背唔係幾好定後面果個人一坐落去時太大力,佢一坐就震到我們,如果飲緊湯真係會’瀆’親,我們打算叫食物時,職員主力介紹啲比較貴的餸,龍蝦大眼雞果D,但我哋無叫,叫了蠔仔粥、焦糖溏心蛋、醉香溏心蛋、滷水鵝件、欖菜肉碎四季豆,佢啲溏心蛋好入味,焦糖溏心蛋有驚喜,欖菜肉碎四季豆偏咸要撈飯食,單食過咸,鵝件也入味,蠔仔粥個湯也幾好,唔會過咸,整體ok.
北角匯對面既太平飯店主打潮式打冷,店面玻璃已經清楚見到廚房掛住一隻隻鵝同雞,親民價錢,非常值得一試👍🏻黃金糖醋麵|$98糖醋麵煎到金黃色,相當香脆😍加上砂糖同醋一齊食,醋可以減輕炸麵油膩感,口感好脆花雕慢煮醉鵝肝|$128餐廳用左秘制白滷水,以慢煮方式將鵝肝煮至入味,口感保留嫩滑😋芝士流心蝦棗|$118香脆腐皮包住蝦膠同芝士,一切開芝士蜂擁而出🤤芝心效果做得好出色,不過蝦味唔算好濃,主要都係食芝士滷水鵝片拼墨魚|$178鵝肉嫩滑,肥瘦均稱,滷水汁味道濃郁,相當入味☺️墨魚切成片,厚度適中,爽脆且有嚼口,鵝片底仲放滿滷水豆腐,不過相對就冇咁入味🙈

黃金糖醋麵|$98

花雕慢煮醉鵝肝|$128

芝士流心蝦棗|$118

滷水鵝片拼墨魚|$178
2021-10-01
2021-07-04 1136 浏览
今日做嘢太忙,冇時間食午餐,要去到近下午茶時段先有機會食嘢落肚,就嚟到太平飯店,順便介紹吓呢度少人提嘅下午茶餐💛💛好多唔同嘅選擇,就算食麵餐都只係需要$30 ,又抵又好食澳門豬扒包 $32因為唔想成日食公仔麵,決定試一試佢呢度出名嘅豬扒包豬扒:又大塊又多汁,外皮炸到香脆又唔會太窿,好Juice好食另外入邊仲有唔同嘅菜,配合醬汁,令豬扒包唔會太乾,唔會好似澳門食嘅豬扒包咁乾爭爭😂😂整體來講又平又好食,有機會可以嚟試吓

好多唔同嘅選擇,就算食麵餐都只係需要$30 ,又抵又好食
澳門豬扒包

澳門豬扒包 $32

因為唔想成日食公仔麵,決定試一試佢呢度出名嘅豬扒包

整體來講又平又好食,有機會可以嚟試吓
澳門豬扒包
2021-06-04 968 浏览
太平四寶飯 $60 包茶蜜汁叉燒好正,邊位有咬口,中間啲肉入口即溶。鹵水腩仔唔同脆皮果隻,肉質ok, 連皮食更佳。豆腐新鮮,有豆香,夠滑。卥水蛋有少少硬,不太咸。檸茶啲水冇用過濾器,有陣味。
太平四寶飯 $60 包茶

蜜汁叉燒好正,邊位有咬口,中間啲肉入口即溶。

鹵水腩仔唔同脆皮果隻,肉質ok, 連皮食更佳。

豆腐新鮮,有豆香,夠滑。

卥水蛋有少少硬,不太咸。

檸茶啲水冇用過濾器,有陣味。
2021-05-11
2021-05-22 732 浏览
今日嚟到北角區食個快午餐,黎到之前同大家介紹過嘅太平飯店🥰🥰上次就同大家食佢嘅高級潮州fusion菜,今日就同大家食下佢既燒味午餐🤘🤘蜜汁叉燒煎蛋飯 $49蜜汁叉燒:叉燒偏瘦,但又唔會太乾身,蜜汁味甜甜地,但又唔會死甜,外皮有烤到燶燶地,幾高質👍🏻👍🏻而叉燒飯加埋煎蛋就簡直錦上添花,流心嘅蛋汁撈埋叉燒同飯,簡直係絕配❗️❗️❗️❗️咁好食嘅飯,加埋都唔需要$50 ,簡直係超值❗️❗️❗️❗️

蜜汁叉燒煎蛋飯

蜜汁叉燒煎蛋飯 $49

蜜汁叉燒煎蛋飯
2021-04-29 1139 浏览
今日去將軍澳線做野,搭多幾個站直接去港島東搵好野食。之前聽朋友講過呢間中式嘢食都唔錯,尤其是燒鵝好好食,就等我黎食個快餐試下啦!我地兩個人嗌左一個燒鵝炒飯,同埋一個叉燒煎蛋飯。燒鵝返比想像中更加好味道。首先佢鑊氣好夠,啲飯炒到粒粒分明,有蛋白絲,亦都有蛋香,但又唔會太鹹,或者太油。燒鵝切得比較細粒,份量唔算話好多,不過鵝味好濃。相信如果係嗌例牌燒鵝,會更滿足。叉燒煎蛋飯都OK,蛋係太陽蛋,有少少流心效果。叉燒味道正常,唔會話特別好食或者難食,正常野。飯量好多,豉油甜味重,同叉燒&蛋都好夾。食中式餐廳最緊要係杯奶茶 XD!覺得呢間奶茶的茶味都濃,奶味出,算是合格以上的分數。下次可以試下食小菜,相信都應該幾唔錯。

2021-04-17
2021-04-18 992 浏览
今日突然好想食鹵水,就嗌咗呢間嘅鹵水鵝片,墨魚,同埋元蹄三拼 ($225) 鵝片好香好入味,每片亦都唔會切得太薄,不錯,墨魚亦都彈牙,處理得宜,但元蹄嘅肉好韌就唔推薦另外叫咗蠔仔肉碎粥($65)粥底同一般潮洲粥唔同,係奶白色嘅,但食唔到魚或者豬骨嘅味,似係加咗奶煮成奶白色,蠔肉太細而且無乜鮮味,但亦唔會腥,可能因為而家唔係蠔嘅季節,整體不過不失最後叫咗韭菜豬紅($64), 豬肉份量都幾多,而且唔會腥,但韭菜少得可憐,應該只有一啖嘅份量,整體味道蒜味較重,冇乜驚喜

外卖送餐
2021-04-03 1232 浏览
復活節長假期行咗成日山,食打冷晚餐醫肚就啱晒😎 6:15pm 左右到唔使等位~太平飯店除咗打冷嘢仲有其他小菜,幾多選擇一心想食鵝片可惜今日冇,就叫咗滷水鵝件併腩肉 ($158) 啲肉切得好靚,底下仲有豆腐,滷水汁食到舔舔脷🤤 跟住係幾乎枱枱都嗌嘅黃金糖醋麵($88),呢個比想像中細,兩個人食啱啱好,再脆啲應該更好食😆平時法式foie gras 食得多,花雕鵝肝($128) 都係第一次食,估唔到又幾夾,鵝肝仲好嫩滑添😍美中不足就係衛生方面,見到幾個員工出入廚房都係冇戴口罩😵

太平飯店除咗打冷嘢仲有其他小菜,幾多選擇

滷水鵝件拼腩肉

黃金糖醋麵

花雕慢煮醉鵝肝

美中不足就係衛生方面,見到幾個員工出入廚房都係冇戴口罩😵
$205.5 (晚餐)
滷水鵝件拼腩肉
黃金糖醋麵
花雕慢煮醉鵝肝
2021-03-29 604 浏览
今日嚟到位於北角渣華道既人氣潮洲打冷:太平飯店😍😍早少少6點黎,唔使等就入得😂😂如果唔係記得卜枱先好黎😳😳流心芝士蝦棗:其中一個必食嘅主菜,蝦肉夠彈牙,大大份,蝦味濃郁,個外皮炸到金黃,香脆,正👍🏻👍🏻👍🏻入面芝士味夠,一切開就流晒出嚟,幸福!鳳梨豬手煲:近期主打嘅鳳梨系列,鳳梨大大粒好甜,豬手好細心咁幫你拆晒肉,食落藥同肥膏比例啱啱好,必叫👍🏻👍🏻👍🏻尖椒炒扣肉:尖椒夠香夠辣,扣肉又係肥膏同肉嘅比例啱啱好,椒香好夠,好食😋
今日嚟到位於北角渣華道既人氣潮洲打冷:太平飯店😍😍

早少少6點黎,唔使等就入得😂😂
如果唔係記得卜枱先好黎😳😳

芝士蝦棗

入面芝士味夠,一切開就流晒出嚟,幸福!

• 炸蝦棗
  • 鳳梨豬手煲
2021-02-26 882 浏览
北角幾有名氣既打冷餐廳🤗同朋友係附近打完波黎食個晚餐,店面不算太大,枱與枱之間就比較逼,但食到好嘢就無所謂啦🤟🤟🤟 點左滷水拼盤,醉香糖心蛋,黃金糖醋麵,蠔仔肉碎粥和涷烏頭🤓 最好食係黃金糖醋麵😋 外表平平無奇,好似一塊大Pizza甘,食落去個味道好特別,好開胃好想再食第二啖😂 其次係醉香糖心蛋,味道香濃😎黃金糖醋麵😎醉香糖心蛋😬滷水拼盤😋最後因為肚餓掛住食,所以淨係影左3張食物相🙈
北角幾有名氣既打冷餐廳🤗
點左滷水拼盤,醉香糖心蛋,黃金糖醋麵,蠔仔肉碎粥和涷烏頭🤓

黃金糖醋麵😎

醉香糖心蛋😬