2020-11-10 191 浏览
第一次幫襯,見佢餐牌又有中式點心,又有台式食品,而且環境舒適,價錢相宜,在尖沙咀來説性價比算高。最因賞鹽酥雞滷肉飯👍🏼雞粒香脆。排骨飯也很脆又好吃,但排骨上的醬放太多,吃吃下有點漏,幸好有柚子醋奄酸蘿蔔做配菜中和一下。烤香腸還配上蒜片,很夾下次一定會再去試其他台式小食👍🏼
最因賞鹽酥雞滷肉飯👍🏼雞粒香脆。
烤香腸還配上蒜片,很夾
下次一定會再去試其他台式小食👍🏼
排骨滷肉飯
鹽穌雞滷肉飯
台式香腸
排骨滷肉飯
鹽穌雞滷肉飯
台式香腸
2020-11-07 173 浏览
同友人閒逛尖沙咀,搵食期間就發現依間食堂,肚餓關係,就入去試下啦門面都幾特色嘅就兩至三個鋪位,初時以為好細間依個位賣單時,發現都幾靚幾岩打下卡嘅初時以為有下午茶餐,因為我地已經晏食野,出面係見到個下午茶餐牌...點知侍應話無都幾失望...無辦法之下,就叫左兩個午市套餐,友人叫左個鹽酥雞滷肉飯+小唐菜+凍柚子蜜;我就叫左個排骨滷肉飯+小唐菜+熱香芋奶綠啦咁樣就要$209啦,每人都要$104.5,午市或下午茶(果時已經1430啦🙈),比較平時係貴左啲我地食落之後,其實都唔會覺得好大驚喜,只可以用不過不失啦,唔會話好好味,而杯香芋奶綠,少甜左之後,我都係覺得較甜🧐個人口味啦,同埋水唔夠熱,因為差唔多飲到底時,係會飲到粉粒...未溶得晒囉鹽酥雞尚算可以嘅,唔會太重味,不過自己唔係好鍾意炸野,所以一般啦,排骨初時都覺得份量足都抵食喔,但食耐左就開始覺得較膩啦,唔可以單食,所以佢配埋少酸嘅白蘿蔔,可以中和下,依點值得少讚啦整體都不過不失,但唔會轉登走去再試嘅
門面都幾特色嘅

就兩至三個鋪位,初時以為好細間

依個位賣單時,發現都幾靚幾岩打下卡嘅

午市套餐

整體都不過不失,但唔會轉登走去再試嘅
2020-11-07
$104.5 (午餐)
2020-11-07 221 浏览
依間食台灣菜嘅餐廳位置唔係好顯眼,所以去食飯嘅個日都唔算太多人!餐廳環境裝修都幾靚,有少少復古帶文青嘅台灣小時光感覺🌾**********<嘉義雞肉飯> $48依碗飯嘅份量好似平時啲肉燥飯咁,見依個比較特別就叫左黎試下,係用左雞肉絲加左啲炸蒜油,食落都幾香,不過味道就會淡少少,比起肉燥飯無咁惹味🤣**********<犇之三寶麵> $86主食方面仲叫左碗麵,有牛腩、牛筋同埋牛肚,配料都煮得夠入味,加上個湯底清清地,都唔錯嘅🤓**********<基隆廟口甜不辣> $38另外比較有驚喜嘅係個甜不辣,黎到先知道佢係炸嘅甜不辣,外皮脆脆地而裏面嘅口感煙煙韌韌,同埋調味都做得幾好,係一個唔錯嘅小食😍

<嘉義雞肉飯> $48
嘉義雞肉飯

<犇之三寶麵> $86
犇之三寶麵

<基隆廟口甜不辣> $38
嘉義雞肉飯
2020-10-14 350 浏览
冇得飛台灣,唯有喺香港食台菜😭之前食過銅鑼灣店幾次,今次試下尖沙咀店,環境更寬敞,裝潢帶有古早味。原來呢間店係歌手龍小菌有份投資嘅。我哋幾個女仔咩都想試,叫到成枱都係!最後當然吃清光!特別鍾意呢度嘅小食蔥餅有少少似手抓餅,外皮微脆,咬落有韌度,入面包左牛𦟌、酸菜、青瓜,加埋甜麵醬,味道豐富。三寶麵包括牛腩、牛筋、牛肚,湯頭清爽唔會過鹹,有藥材香~牛腩鬆化無渣,麵條帶嚼勁。甜品當然要點芋圓!有雙色地瓜圓 (口感煙韌)、仙草、黑糖珍珠,我仲見到店員現場燜煮黑糖,珍珠Q彈,黑糖味好香濃。
我哋幾個女仔咩都想試,叫到成枱都係!最後當然吃清光!
眷村牛肉捲蔥餅
特別鍾意呢度嘅小食
犇之三寶麵
台式芋圓
眷村牛肉捲蔥餅
2020-10-07 146 浏览
👍🏾推薦程度:台式嘢嚟講,唔錯食,不過最低消費嗰吓有少少令人卻步,食個tea飲杯嘢係叫得到低消門檻嘅,不過就會冇隨心嗌咁自由。💰抵食程度:💰💰💰(3/5)以純粹行過想食少少嘢就唔特別抵,但如果當食個飯嘅話,價錢算係咁。*有人排隊就會有用餐時間限定*人頭最低消費$75✔️小知識:「犇」讀奔。1️⃣🥭愛文芒果莎莎(限定)趁有機會快啲去飲!佢杯嘢上嘅時候睇落啲芒果係淺色,本身以為會酸,但食落超甜!!成杯嘢冇違和感,係飲到會brain freeze嘅程度,注意飲嘅時候唔好太快!2️⃣冷泡炭焙烏龍茶好飲嘅茶,唔係普通嘅茶。印象中我唔洗叫無糖,不過安全起見confirm一次,無糖可以飲到茶原味!3️⃣台式芋圓(凍)食親台灣嘢都會想食佢個糖水,食親台灣糖水都離唔開芋圓。呢碗芋圓重有黑糖珍珠同仙草,偏偏最好食嘅係珍珠同仙草。珍珠夠甜同夠咬口,仙草味都好出,反而芋圓唔夠彈口又冇乜芋頭味。4️⃣基隆廟口甜不辣鍾意炸嘢呢個好香口,調味得恰到好處,九層塔嘅香味同蒜嘅香味好夠,甜不辣嚟講冇得彈,係舊米糕有啲癡牙同冇乜味,不過佢唔係主角,影響好細。

*有人排隊就會有用餐時間限定
*人頭最低消費$75

✔️小知識:「犇」讀奔。

1️⃣🥭愛文芒果莎莎(限定)
愛文芒果莎莎

2️⃣冷泡炭焙烏龍茶
冷泡炭焙烏龍茶

3️⃣台式芋圓(凍)
台式芋圓(凍)

4️⃣基隆廟口甜不辣
2020-08-29
愛文芒果莎莎
冷泡炭焙烏龍茶
2020-10-05 87 浏览
台灣呢個地方基本上三兩個月都會去走一轉,不過今年梗係冇機會啦,突然之間想食下鹽酥雞,估唔到係duty free 裏面會遇上佢, 暫時一相思之愁,未夠12點門口都已經要排隊啦,估佢唔到,一於試吓,叫咗個鹽酥雞配滷肉飯,如果佢啲飯再多啲就好啦,因為佢啲滷肉好好食,又唔會太鹹啱啱好,加埋杯珍珠奶茶,鹽酥雞反而冇乜驚喜,正常好食,朋友仔嗌左鹽酥排骨!呢個唔錯!都會再去多一次!仲有要講嘅係佢哋杯冬瓜茶!出邊飲嗰啲一般得個甜字,佢哋嗰度冇咁甜之餘仲會見到有啲渣,well ~感覺好似幾堅haha不過都係唔錯嘅!值得返頭再去
朋友推薦下發現到新太陽廣場下面有呢一間hidden gem😍一入到店舖就感受到濃濃既台灣氣氛,店面座位唔算太密,所以坐得舒服,同朋友黎聚會傾計都唔錯。為左補償去唔到台灣旅行的心,今次都叫左好多款野,接下來就揀幾款深刻既菜式推薦一下。眷村牛肉蔥捲餅👍🏻六件既香脆既蔥油餅入面包住厚身牛𦟌,牛𦟌厚得黎唔會韌,再搭配酸菜同青瓜,好味有驚喜😋大腸包小腸最愛的台灣小食之一😍係香港唔係好多地方有🥺煙韌既糯米飯包住台式腸同酸菜~滿足左呢一年好想台灣夜市既食呢個小食既願望。話梅小蕃茄🍅酸酸甜甜又juicy作為開胃菜呢個真係no.1首選其他既食物、台式飲品仲有甜品都水準不錯👍🏻而且價錢合理。值得再來的餐廳!

眷村牛肉蔥捲餅👍🏻

眷村牛肉蔥抓餅
愛文芒豆花
  • 眷村牛肉捲蔥餅
2020-09-11 106 浏览
今次黎尖沙咀食台灣菜,本店係銅鑼灣,而家開到黎尖沙咀,旁邊仲有個食中點心,一於試吓先黃金泡菜酸酸甜甜既泡菜😍好醒胃,相對平時韓式泡菜,無咁辣同無咁重口味黑橋牌香腸!超愛吃!😍😍扎實既口感😍😍吾洗調味都夠正!雖然食落就油咗d台灣菜梗係要嘆杯珍珠奶茶!好好咬既珍珠牛肉麵!麵質而言係一讚,厚身有口感😍牛肉麵帶甘點味,蘿蔔非常入味🤪牛肉就一般般,口感偏實一點,但整體不錯的蔥油餅就有點失望,食落係脆,但可以香口d

黃金泡菜

台灣菜梗係要嘆杯珍珠奶茶!好好咬既珍珠

蔥油餅就有點失望,食落係脆,但可以香口d
2020-09-08
標題唔小心押韻左😂黎到呢間係尖沙咀既台式餐廳,估唔到lunch都要大排長龍!好彩早少少黎食~裝修幾靚,但食物就麻麻啦。————————🔸紅燒牛肉麵 $88個湯一d牛味都冇,只係鹹鹹哋既湯再加好少好少辣。牛肉幾嫩,不過同蘿蔔一樣完全唔入味。麵質都一般😟😟😟😟評分:🌕🌕🌕🌑🌑-🔸香酥排骨滷肉飯 $82冇食滷肉飯唔知點,不過d排骨好乾同好瘦...都唔好食既😪評分:🌕🌕🌕🌑🌑
————————
🔸紅燒牛肉麵 $88
評分:🌕🌕🌕🌑🌑
紅燒牛肉麵

🔸香酥排骨滷肉飯 $82
冇食滷肉飯唔知點,不過d排骨好乾同好瘦...都唔好食既😪
評分:🌕🌕🌕🌑🌑
香酥排骨滷肉飯
香酥排骨滷肉飯
2020-09-02 87 浏览
位於大陽廣場LG,主打台灣風味食物。首先店舖設計以大地概念,以啡色為主,再以綠色植物作點綴,令客戶感到舒適放鬆。 有一種cafe形式感覺亦像台灣般會佈置得很潔淨說回食物質素,今次叫了個紅燒牛肉麵。 湯底濃郁,香氣足夠,味道偏濃烈。牛肉煮得相當淋,脂肪比例亦足夠,值得推介。 小棠菜及蔥花味道尚算可以,不會淡而無味。飲品方面,除了一般凍檸茶之外,不少台灣飲品也是台灣食店必備元素!味道亦貼近台灣味道,思念台灣既你,絕對需要來潮拜一下
位於大陽廣場LG,主打台灣風味食物。

亦像台灣般會佈置得很潔淨

味道亦貼近台灣味道,思念台灣既你,絕對需要來潮拜一下

2020-08-28 175 浏览
台式食肆近幾年在港越發受落,這也是其中一間火紅的店子,店內的裝修陳設很具台灣風情。老婆對這個「不能錯過的麻婆豆腐拌麵」讚口不絕,她説辣中帶鹹香,非常對她口味!而脆酥惹味的鹽酥雞則令我吃得一口接着一口;涼拌小茄子軟淋入味、滷肉飯鹹中帶甜,整體水準不錯,且價錢實惠,前菜小吃也多選擇,正餐或下午茶皆宜。#鹽酥雞 $48#涼拌小茄子 $35#滷肉飯 $48#麻婆豆腐拌麵 $68#奔之食堂#龍小菌#奔之食堂地址: 尖沙咀廣東道28號力寶太陽廣場LG樓LG07-08號舖電話: 26686638

麻婆豆腐拌麵

鹽酥雞
涼拌小茄子
滷肉飯
2020-08-27 71 浏览
💛#支持良心餐廳💰三寶麵 (牛肚、牛筋、牛腩) $96💰 古早味炸雞滷肉飯 $88本身個三寶麵湯底係辣嘅但我問有冇得走辣所以佢就俾咗清湯我~講個麵先 有啲似刀削麵 未到彈牙但係有咬口 牛筋係三者之中最高質 好淋 但係得兩三舊仔 牛肚同牛腩都幾un下 一般整體黎講唔值呢個價錢滷肉飯反而好食啲 整得都幾入味同埋佢個炸雞隻醬有少少甜甜地 幾特別~Lunch set有得跟杯嘢飲 今次叫左蜂蜜柚子茶 唔會太甜 茶味好濃其實本身黎係想食佢嘅牛肉捲餅😭但原來下午茶先有㗎!
💛#支持良心餐廳

💰三寶麵 (牛肚、牛筋、牛腩) $96
💰 古早味炸雞滷肉飯 $88

本身個三寶麵湯底係辣嘅
但我問有冇得走辣所以佢就俾咗清湯我~
講個麵先 有啲似刀削麵 未到彈牙但係有咬口

牛筋係三者之中最高質 好淋 但係得兩三舊仔

牛肚同牛腩都幾un下 一般
整體黎講唔值呢個價錢

滷肉飯反而好食啲 整得都幾入味
同埋佢個炸雞隻醬有少少甜甜地 幾特別~

其實本身黎係想食佢嘅牛肉捲餅😭但原來下午茶先有㗎!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀♜ 丫爸皮蛋豆腐 $42♜ 涼拌小茄子 $35♜ 話梅小蕃茄 $38♜ 甜不辣 $38♜ 大腸拼小腸 $40♜ 鹽酥雞 $48♜ 牛肉卷蔥餅 $68無法出門遠行的日子,龍小菌有份的奔之食堂相信可以一解大家對台灣及美食的思念。坐在經過悉心設計的台灣古早味裝橫下,點上幾道台式特色小吃,幾個朋友隨意坐在木椅上聊聊天,配合稍微昏暗的燈光,非常隨意的環境,興起的聲浪再大一點都完全冇突兀🤭它位處於商場地庫的隱蔽位置,放眼看出去不會見到其他商店,也沒有太多路人,完全自成一角,更加有助沉醉於這晚屬於我們的台灣慢時光。(#小食尤其出色❗️)#丫爸皮蛋豆腐雖然看似製作沒有什麼技巧,但味道清爽的皮蛋涼豆腐,甜甜的醬汁剛好配上嫩滑碎豆腐,加上木魚絲及蔥花的香氣非常配合,令人一口接一口🤤#涼拌小茄子🍆看上去稍微有點偏油,不過吃時完全不會膩,朋友非常喜歡,最後皮蛋豆腐、涼拌茄子、話梅蕃茄......我們吃不夠,有再order多次🤪#話梅小蕃茄超級開胃的小蕃茄,粒粒都充滿話梅味😍邊聊天邊吃,完全冇負擔,第一個就被清空!我們還笑說回家要自己製作🍅🍅🍅#甜不辣作為煙韌怪,每次見到甜不辣必定要試!但

♜ 丫爸皮蛋豆腐 $42
♜ 涼拌小茄子 $35
♜ 話梅小蕃茄 $38
♜ 甜不辣 $38
♜ 大腸拼小腸 $40
♜ 鹽酥雞 $48
♜ 牛肉卷蔥餅 $68

(#小食尤其出色❗️)

#丫爸皮蛋豆腐

#涼拌小茄子

#話梅小蕃茄

#甜不辣
作為煙韌怪,每次見到甜不辣必定要試!
但這味甜不辣🤔跟我想像中...或者最常吃到的甜不辣不一樣,外皮微脆偏硬,又沒有炸出來的脆感,其他人試了一下都興趣不大,但我口痕咬咬下又覺得幾好咬啊~
但下次再訪應該都不會點。

#大腸拼小腸
非常飽肚的一個台灣小食!
在台灣的話,基本上在夜市一定把它跳過😂不然食完都已經飽了。不過今次作為晚餐,大家 share 也不怕膩,嗯...大腸即是糯米飯腸 + 小腸即是台灣腸,都沒有問題,但是合起來就是不怎麼樣🙊看來這小食只適合冬天在街邊捲得實實的邊暖手邊吃。

#鹽酥雞
口感偏硬不夠酥脆,好想失去了鹽酥雞靈魂🤷🏻

#牛肉卷蔥餅
再飽都要留個胃試一試☺有手抓餅影子的蔥餅外皮微脆,咬落有如印度 naan 餅的微煙韌,捲上牛肉、葱花、青瓜,沾上剛好的醬汁,令人印象深刻。
比起平時吃到的卷餅,因為預早切成六等份,分來吃的時候沒有那麼狼狽👍🏻
♜ 麻辣牛肉乾拌麵 $68
♜ 三寶麵 $86
♜ 滷肉飯$48

#麻辣牛肉乾拌麵
之前在 HKTVmall有見過他們的拌麵,已經打算試,今次剛好可以試一試。
我個人還是比較偏好扁闊形狀的背面,這款偏幼偏方圓味道也是偏淡,沒有需要一試。不過牛肉還是很好吃的。

#三寶麵
比起麻辣牛肉乾拌麵,更加推薦這款湯麵。牛腩、牛筋、牛肚,一次過滿足。湯頭夠濃又不會太鹹,吃下是清爽的感覺,不過麵身都是偏軟淋,個人偏好一般般。

#滷肉飯
如果吃得下的話可以一試,就是非常經典的台式口味,偏甜,很惹味。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

一次過試了10款美食!
到底我們有多餓😂...不過每款都似是小食不太撐的就令人想一一都試下,加上大家都非常掛住台灣,在無法遠行的時候,可以在餐桌上「食過當去過」也不失是一個回味的方法。
2020-06-20
  • 眷村牛肉捲蔥餅
  • 話梅小蕃茄
  • 皮蛋豆腐
2020-08-18 75 浏览
🌟差唔多成年冇去台灣,特別懷念台灣美食呀🤤就同母親大人去位於尖沙咀呢間台灣菜試試,一入到去都覺得好文青,以木系為主,仲有不少植物同擺設裝飾呢香酥排骨$48排骨以原塊切開,排骨炸得酥脆,外酥內嫩,仲有伴以醃青瓜仔😊鹽酥雞$48差不多每次食台灣菜都必點鹽酥雞,這裏都整得不錯,外皮脆卜卜,鹹香又惹味牛肉湯水餃(6隻)$56牛肉湯好香濃,水餃的餡料都好飽滿兩者一齊吃味道亦好夾呢😝紅燒牛肉麵 $78份量都幾多,湯底香濃,但又唔會好油膩,牛肉都好軟淋又入味,而麵質都幾彈牙,不錯呀😉起司奶蓋草莓歐蕾 $35超愛有芝士奶蓋的飲品,這裏的芝士奶蓋都做得幾濃厚,芝士味幾香,加上粉紅色的草莓歐蕾好看又好喝呀☺️
🌟差唔多成年冇去台灣,
特別懷念台灣美食呀🤤

香酥排骨$48
排骨以原塊切開,排骨炸得酥脆,
外酥內嫩,仲有伴以醃青瓜仔😊

鹽酥雞$48
差不多每次食台灣菜都必點鹽酥雞,
這裏都整得不錯,外皮脆卜卜,鹹香又惹味

牛肉湯水餃(6隻)$56
牛肉湯好香濃,水餃的餡料都好飽滿
兩者一齊吃味道亦好夾呢😝

紅燒牛肉麵 $78
份量都幾多,湯底香濃,
但又唔會好油膩,牛肉都好軟淋又入味,
而麵質都幾彈牙,不錯呀😉

起司奶蓋草莓歐蕾 $35
超愛有芝士奶蓋的飲品,這裏的
芝士奶蓋都做得幾濃厚,芝士味幾香,
加上粉紅色的草莓歐蕾好看又好喝呀☺️
午餐
2020-08-05 70 浏览
由台灣人主理嘅小店,最近喺尖沙咀開咗新分店 終於有機會食到。餐廳裝修好有心思 以木系為主 感覺好清新〰️眷村牛肉蔥捲餅呢款捲餅用上蔥油餅捲成有別於平時上薄薄嘅蛋餅皮嘅口感比較厚身 個人幾喜歡呢款實實在在嘅口感🤤中間有厚厚嘅牛展 青瓜絲同榨菜足料之餘 口感好豐富 如果外層煎得更脆就更好了.〰️麻辣牛肉乾拌麵呢款乾拌麵係用上闊身扁面配上牛腱絲 青瓜絲 蔥花同埋辣醬牛腱好軟淋 麵質都好彈牙好好食唯一係麻辣醬汁可以更多更惹味就好了🤤.〰️皮蛋豆腐/話梅小蕃茄另外仲加咗呢兩款前菜 昨開胃小菜呢款皮蛋豆腐比較特別 豆腐係碎嘅形式呈上皮蛋香再加上秘製醬油香撈埋一齊真係好好食 鍾意皮蛋豆腐嘅唔好錯過🤣用上台灣話梅醃製嘅小蕃茄 細細粒好可愛食落酸酸甜甜 而且冰鎮過 好開胃 🤤

餐廳裝修好有心思 以木系為主 感覺好清新

〰️眷村牛肉蔥捲餅