2011-11-20 117 浏览
如意的蛋糕, 早就想試試, 不過價錢唔平今次4個人慶祝生日, 買個細既蛋糕都ok, 於是就響如意買左個1磅既芒果mousse蛋糕. ($288)佢外表望落膠膠地, 未食之前的確怕得個靚字, 味道唔好.但食落並唔係咁既一回事呢!mango mousse 算幼滑, 而且味道恰到好處, 有淡淡奶香, 唔會過甜, 有清新既芒果味最緊要係一d都唔膩! 再加想裝飾(+桃花)並唔係糖霜而係dark chocolate! 哩樣真係好驚喜, 又唔會蓋過mango mousse既味道真係一流!我自己唔鐘意太甜. 哩個蛋糕味道真係岩岩好. 老人家, 上年紀既壽星應該都唔會鐘意咁甜. 可以試下哩個味道呢.再加上成個裝飾都好靚, 特別係d中文字, 好秀麗!
mango yu-e cake
如意的蛋糕, 早就想試試, 不過價錢唔平

佢外表望落膠膠地, 未食之前的確怕得個靚字, 味道唔好.
食落並唔係咁既一回事呢!
真係一流!

再加上成個裝飾都好靚, 特別係d中文字, 好秀麗!

mango yu-e cake
2011-07-10 103 浏览
又到每月一次的生日會,今次提意大家食這店的蛋糕,因為實在太美了!畫功超高,一個賞心悅目的蛋糕,大家看見的時候無不讚歎!今次選了朱古力口味,應該是用上了黑朱古力,味道不甜並帶點dark choco的苦,算是不錯!其實這次寫食評實重點是讚賞這店的服務,實在超友善,訂蛋糕不需要提前落訂,店與客之間講求互相信任,好過大部分的連鎖餅店,雖知道如果要親身去訂的話,住在大埔的小明周往天后訂餅,真的會用了不少時間!這個兩磅裝畫一般的蛋糕盛惠$588

這個兩磅裝畫一般的蛋糕盛惠$588
朱古力mousse凍餅
2011-06-26
朱古力mousse凍餅
2011-06-03 98 浏览
上個月同事响如意餅店訂咗個母親節蛋糕, 好鬼靚. 所以我趁住亞媽生日, 訂咗個Mango Mousse Cake. 另外仲買咗幾個細餅返公司食個餅好靚, 味道不錯, 一磅啱啱好買咗Blueberry cheese, Pistachio, Passion fruit cheese, Chocolate mousse 同埋 Opera隻隻都好似藝術品, 同事都唔捨得食同事們最鐘意Passion fruit cheese; 我就喜歡Chocolate mousse cake不是Opera就唔得, 無層次, 好糊口不得不讚是服務, 一流! 由電話落單到取餅, 非常週到 職員更將每隻細餅嘅紙托用膠紙逐一固定於餅盒內, 非常細心! Like!
上個月同事响如意餅店訂咗個母親節蛋糕, 好鬼靚
Mango Mousse Cake
個餅好靚, 味道不錯, 一磅啱啱好
好靚
隻隻都好似藝術品, 同事都唔捨得食

不是Opera就唔得
, 無層次, 好糊口
連個盒都好靚
不得不讚是服務, 一流!
由電話落單到取餅, 非常週到

2011-06-02
15 分钟 (外卖自取)
Mango Mousse Cake
好靚
連個盒都好靚
2011-05-30 79 浏览
為朋友生日在如意訂了蛋糕..服務員非常細心在電話上不停講解 值得一讚最後選了店員推介的''passion fruit cheesecake'' 再選了自已喜愛的蛋糕形狀同字樣訂的是8'' cake ($560) 較大所以訂了2支桃花, 而桃花每支$80 (有點貴)味道清而帶甜,感覺很易入口..桃花也真的很美..不捨得吃另外會把完成品放在Yu-E facebook page..所以如果想訂蛋糕的話, 可以在fb page 看相片集再一讚最後還收到了老闆 thank you inbox msg!! 很窩心
為朋友生日在如意訂了蛋糕..
服務員非常細心在電話上不停講解
值得一讚
再選了自已喜愛的蛋糕形狀同字樣

味道清而帶甜,感覺很易入口..桃花也真的很美..不捨得吃

另外
會把完成品放在Yu-E facebook page..
所以如果想訂蛋糕的話, 可以在fb page 看相片集

再一讚
2011-05-24 65 浏览
很少寫食評的原因是因為懶惰,但在感動,感恩之下驅使我寫下我的第一次食評。 懷著既興奮且好奇的心到如意餅店網站看了cake photo,並打電話預訂了一個鮮芒果mousse cake給敬愛的媽媽慶祝母親節,接電話的店員十分nice的比了意見。取蛋糕當天,真的非常熱鬧,餅櫃滿滿放了已訂的cakes,美不勝收,客人絡驛不絕,熱鬧非常,等之餘,拍了好些相片以作欣賞!蛋糕真的不但有「超靚」外表,味道亦非常之清新,大大粒鮮芒果肉舖滿內層, 夾在軟滑的mousse中吃後齒頰留香,証明用料上乘。媽媽真的既開心又感動,發自內心的笑容已明白到她的喜悅及滿足!在此深深多謝您的「養育之恩」希望以後用更多孝順來報答您!!!

2011-05-05 40 浏览
難得來天后,怎可錯過這家餅店?沒能力買起一大個蛋糕,就買一個小的慰藉一下心靈吧服務態度很好呢,耐心地介紹各款蛋糕和味道當天有6款口味,在熱情果和士多啤梨之間最終選了士多啤梨,因為樣子美些連外帶盒子都這樣美,抵讚!軟滑的strawberry cheese包著鬆軟的蛋糕,進口清新不膩,但少點甜會更好。驚喜的是蛋糕上用作裝飾的朱古力也很好吃,不是那些死甜的貨色!很欣賞師傅的手工和心思,不過我還是較喜歡隔鄰的Thomas Trillion,蛋糕賣相更精緻,味道也更細膩,雖然價錢是貴了點

服務態度很好呢,耐心地介紹各款蛋糕和味道

連外帶盒子都這樣美,抵讚!

2011-02-21 42 浏览
之前睇食評,得知如意o既蛋糕咁靚,本身都鍾意整蛋糕,鍾意整比朋友,屋企人生日,但今年開始都冇乜時間同精神去整喇,就搵d特別d o既蛋糕送比人,既然見到如意o既蛋糕咁靚,就試試啦,上網又好似唔係好搵到有網頁,本來想親身去訂,想揀下有咩款,打電話去如意訂,店員非常有禮貌,話唔使一定親自訂,打電話落order都ok,仲比左個網頁我睇,咁我就再仔細上網望下,原來真係好多款都整得幾靚...今次係訂比姑媽,一望到d相有句"福壽年年",唔錯~佢o既"壽"字寫得好靚,我自己整開蛋糕都知寫字寫得好唔係易,都好考功夫佢o既蛋糕有熱情果味,開心果,朱古力,士多啤梨,藍莓同芒果味,我想揀熱情果mousse佢又話冇,要熱情果芝士,因為驚食飽飯食芝士會好漏,同埋有屋企人唔食芝士,但店員話佢地o既芝士係比較light,加上熱情果係帶d酸,會幾開胃,聽佢講完..我就一於揀熱情果味啦,特別d嘛,同埋鍾意粉粉紅紅靚d~打電話去訂,都唔使我比訂金先,真係講個信字,如果訂左唔去拎都冇我計,我拎蛋糕當日都打去confirm一次,好好禮貌話有單o既,去到天后唔識行去永興街,又打去問,又係好好禮貌教我...去到六點,餐廳未開,黑媽

打電話去訂,都唔使我比訂金先,真係講個信字,如果訂左唔去拎都冇我計,我拎蛋糕當日都打去confirm一次,好好禮貌話有單o既,去到天后唔識行去永興街,又打去問,又係好好禮貌教我...去到六點,餐廳未開,黑媽媽...終於見到我個蛋糕喇,好靚呀...店員比我望一望,就幫我pack好,個盒仲好靚tim,又夠硬,我仲同師傅傾左幾句,我話我山長水遠(新界)走黎試你d cake,你d cake真係畫得幾靚,師傅話靠經驗掌握個技巧,最重要係用個心黎整...我都覺得係,我整cake都係用心黎整

好,講返個蛋糕,姑媽見到都好開心架,面頭已經靚,側面都有花喎,個蛋糕望落好似布甸咁,食落海棉蛋糕好軟熟,d芝士好smooth,熱情果味真係帶d酸,芝士味唔太重,食落好似乳酪味咁,唔錯,唔會太漏,因為食飽飯食...一磅size十個人食真係夠喇,都係試少少,如果未食飯食就真係想再食多少少o既...唔錯呀

不過呢,一磅 $268 真係貴左d喇...貴過cova,貴過tony wong呢~ 但要讚係佢唔單止個樣得,食落去都唔錯~
如果想送一個特別d o既cake比人,如意係唔錯o既選擇

一件件細餅,要3x一件
熱情果芝士
熱情果芝士
2011-02-14 31 浏览
奶奶生日, 她是一個很傳統的人, 在貴網看到此餅店的蛋糕, 心想老人家應該會喜歡的.所以趁她生日便決定訂一個作為生日蛋糕.店員介紹了數款出名的口味, 熱情果芝士、朱古力、芒果,而他們十分推介熱情果芝士味, 但怕奶奶對酸味不太接受, 所以便決定嘗試芒果味比較安全罷. 雖然佢係芒果芝士慕思蛋糕,但感覺好輕型, 並吃不出有芝士味. 好彩中間夾了稀有的芒果小粒, 使它重拾了應該有的主題味道, 否則也不知道食之何物. 再說, 慕思可能偏多了, 所以連蛋糕的口感也欠缺了.總括, 蛋糕的設計及畫工是很有特色及漂亮, 但在於食既角度來說, 並沒有什麼特別.而且一磅要$268 ...視它為一件只得外表的藝術品也不錯, 若想食其味道, 那就不敢恭維了.
所以趁她生日便決定訂一個作為生日蛋糕.

店員介紹了數款出名的口味, 熱情果芝士、朱古力、芒果,

再說, 慕思可能偏多了, 所以連蛋糕的口感也欠缺了.

而且一磅要$268 ...

2011-02-10
2011-02-01 30 浏览
早前朋友生日時吃過這家的cake,味道不錯。故今天下午專程去看看還有什麼款式或味道可選擇,今晚 family gathering 便有飯後甜品啦!!! 進去後,像未營業的樣子。原來是他們要趕一批 events 用的 cake,所以暫停午市。看著showcase 的一些 cake,花多眼亂,店員很 nice 地把每個味道逐一介紹。有Pistachio、Mango Moussee、Passion fruit cheese 、Strawberry cheese、Opera ... ... ... 本打算買些細 cake,但剛巧售罄。最小要一磅,沒辦法,唯有選一個 passion fruit cheese cake。店員說很多客人喜歡這味道,味道很不錯的。還可以寫字,什麼都行,店員說讓 cake 可以個人化一點。 ( 讚 ^^ )當要包裝時,我才問店員會不會有細 cake ??她問我有沒有打電話預訂過?? 我說沒有。她問我想要多少件? 我說大概五、六件。她說入去問一問師傅會不會有,可以先給我?真好!!! 幸好還有四件不同味道的! ^^最後沒有買大 cake,店員也沒有不滿,還說細 cake 可
早前朋友生日時吃過這家的cake,味道不錯。

進去後,像未營業的樣子。

本打算買些細 cake,但剛巧售罄。
店員說很多客人喜歡這味道,味道很不錯的。
還可以寫字,什麼都行,店員說讓 cake 可以個人化一點。
( 讚 ^^ )

當要包裝時,我才問店員會不會有細 cake ??
她問我有沒有打電話預訂過?? 我說沒有。
她問我想要多少件?
我說大概五、六件。
她說入去問一問師傅會不會有,可以先給我?
真好!!!
幸好還有四件不同味道的! ^^

最後沒有買大 cake,店員也沒有不滿,還說細 cake 可以嘗試到不同的味道!! ( 讚 ^^ )

整個過程感䁷都很好!!

味道當然也不錯。
細細件,很精緻,只是strawberry 同 Pisachio 會稍為甜了一點,不過很creamy。
個人喜愛 Opera 味道,多重口感,能吃得出每一層的味道,最重要是不會太甜,甜度剛剛好 ~ *
推介!!
2011-01-28
5 分钟 (外卖自取)
  • Cake
(非会员)
2011-01-28 28 浏览
早前朋友生日時吃過這家的cake,味道不錯。故今天下午專程去看看還有什麼款式或味道可選擇,今晚 family gathering 便有飯後甜品啦!!! 進去後,像未營業的樣子。原來是他們要趕一批 events 用的 cake,所以暫停午市。看著showcase 的一些 cake,花多眼亂,店員很 nice 地把每個味道逐一介紹。有Pistachio、Mango Moussee、Passion fruit cheese 、Strawberry cheese、Opera ... ... ... 本打算買些細 cake,但剛巧售罄。最小要一磅,沒辦法,唯有選一個 passion fruit cheese cake。店員說很多客人喜歡這味道,味道很不錯的。還可以寫字,什麼都行,店員說讓 cake 可以個人化一點。( 讚 ^^ )當要包裝時,我才問店員會不會有細 cake ??她問我有沒有打電話預訂過?? 我說沒有。她問我想要多少件? 我說大概五、六件。她說入去問一問師傅會不會有,可以先給我?真好!!! 幸好還有四件不同味道的! ^^最後沒有買大 cake,店員也沒有不滿,還說細 cake 可
早前朋友生日時吃過這家的cake,味道不錯。

進去後,像未營業的樣子。

本打算買些細 cake,但剛巧售罄。
店員說很多客人喜歡這味道,味道很不錯的。

當要包裝時,我才問店員會不會有細 cake ??
她問我有沒有打電話預訂過?? 我說沒有。
她問我想要多少件?
我說大概五、六件。
她說入去問一問師傅會不會有,可以先給我?
真好!!!
幸好還有四件不同味道的! ^^

( 讚 ^^ )

整個過程感䁷都很好!!

味道當然也不錯。
推介!!
2011-01-28
5 分钟 (外卖自取)
$134 (其他)
  • Cake
(非会员)
2011-01-07 28 浏览
上星期行過買了一個非常美味的passion fruit cheesecake比家姐生日, 今曰同朋友食lunch, 決定give it a try!Set lunch 有 5,6款揀o Appetizer 只serve tomato soup with garlic bread, 試一口, 好香番茄味, garlic bread 又脆又香, 巳很高興!Maincourse 我叫了牛肋骨配spicy tomato source with 意粉. 冇失望. 成碟清晒!Dessert 唔包, 但冇理由唔食佢地d靚蛋糕, 叫了L'opera (chocolate cake). Wonderful!! Coffee 係連歺的, 一樣香濃!!埋單HKD 120, 非常滿意. 注意, 件蛋糕要HK 32, 所以不吃会平d. 但本人覺得物有所值!!侍應招呼很週到, 一定会再來!!

Set lunch 有 5,6款揀o

Coffee 係連歺的, 一樣香濃!!

侍應招呼很週到, 一定会再來!!
2011-01-06
  • Cakes
2010-12-21 23 浏览
是晚被賦予既任務就係帶酒同埋買蛋糕,雖然唔算係強項,不過我都幾喜歡呢個工作的。=) 上次同佢地食完may's cookies既crunch cake,今次話想試d新野,咁我就即刻諗到呢度,所以晚飯前一天就打黎訂蛋糕啦。打去既時候店員非常有禮貌,問店員有咩口味佢講左幾隻,淨係記得熱情果芝士,朱古力,同芒果,問佢推介邊隻多D佢就話好多時客人都覺得熱情果芝士好味,所以我就要左呢款啦~ 店員仲會好好咁問寫咩字,又話有個名會靚D等等~是日 5 點幾黎到拎蛋糕,去到門口漆黑一片,我呆左又趕時間喎! 打電話原來話按多幾下鐘就應該會有人出黎的,可能係預備晚餐中~ 不過入到去其實都要等一陣,可能又要等佢放入盒成都要等左十分鐘到,跟住我同店員係找續上又出左D小意外,好彩大家都唔係麻煩人,問題好快就解決啦。晚飯時候拎個蛋糕出黎大家當然嘩嘩聲,大讚漂亮啦~ 大家都喜歡真係好啦,又俾人讚我做得好,嘻嘻~~ 個蛋糕唔止得個樣,食落味道都非常唔錯~ 雖然佢係芝士蛋糕,但佢食落感覺好light,一D都唔會覺得好膩,會食到淡淡既芝士香~ 另外因為熱情果所以佢有D酸酸地,但個酸味唔會太over,感覺好清新~ 蛋糕食落都幾
靚~~~

俾個正面大家睇下

雖然佢係芝士蛋糕,但佢食落感覺好light,一D都唔會覺得好膩,會食到淡淡既芝士香~ 另外因為熱情果所以佢有D酸酸地,但個酸味唔會太over,感覺好清新~ 蛋糕食落都幾鬆軟,表面d花花係朱古力黎既,帶返d甜味俾個蛋糕~ 所以總括黎講大家都好滿意呀~ 當然主角開心就更加完美啦。

是日呢個蛋糕為大家製造左一d驚喜,我既任務又順利完成,真係好! 仲要多謝店員,因為我都有d唔好意思~~ 雖然二百幾蚊一個蛋糕都幾貴,哈,但都係心意而且大家開心最重要。=))))
10 分钟 (外卖自取)
$268 (宵夜)
靚~~~
俾個正面大家睇下
2010-12-17 44 浏览
媽咪生日﹐有心人幫我search 到依間餅鋪。faymui 媽咪係一個喜愛中國風既人﹐又有學畫畫﹐fit o西﹗打電畫去訂﹐主理人好nice﹐ 又有 patient﹐一讚。原來間鋪有西餐食添﹗個蛋糕係passion fruit cheese cake﹐好醒胃唔太酸﹐幾好。我覺得依件係 artworks,唔係一個蛋糕甘簡單真係做得好精美。再次讚一下幫我search 同訂既人﹐thank you!

媽咪生日﹐有心人幫我search 到依間餅鋪。
原來間鋪有西餐食添﹗

再次讚一下幫我search 同訂既人﹐thank you!
2010-12-16
  • cakes
2010-12-17 24 浏览
要搵一d特別既蛋糕如意絶對係首選賣相特別之餘味道絶對有水準價錢都超水準一磅要$268加一枝梅花$80咁樣就$348如果加名牌要+ $50所以冇加直接寫名係蛋糕上面店員十分細心很有心思的小店
要搵一d特別既蛋糕
很有心思的小店
味道十分好
2010-12-01
外卖自取
$348 (其他)
味道十分好
2010-12-03 18 浏览
每次經過呢間餅店都好想試下, 趁屋企有人生日, 於是訂齊咁多款口味, 一次過試晒. 我地決定訂一個大蛋糕做主打, 其他味道就選細size既cake伴邊. 正當我地煩惱緊咩味做主打既時候, 店員推介熱情果芝士味, 果然無令我地失望, 味道好特別而且清新, 大家都讚好味. 至於其他味道, 個人認為咖啡味都唔錯, 但其餘既味道就偏淡. 又靚又好味既蛋糕, 生日既人收到一定會好開心!