2024-07-30 142 浏览
尖沙咀「姚姚酸菜魚」主打酸菜魚、近期居然同「美極®鮮辣汁」聯乘合作,推出麻辣香鍋,配菜選擇多多、其他菜品有辣有不辣!推介大家前往⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️🧡麻辣香鍋(麻辣鍋底)$297.00少麻/少辣/鮮蝦/魷魚鬚/掌肥牛/蓮藕片/四季豆辣度適中,既能刺激味蕾,又不會過於辣到無法接受。鮮蝦肉質彈牙,、魷魚鬚口感脆爽,增添nv的層次感。肥牛肉質鮮嫩,沒有任何老柴感,搭配蓮藕片和四季豆,清脆爽口!🧡傳統擔擔拌麵$68.00傳統擔擔拌麵。醬汁濃郁順滑,帶有濃濃的花生香氣,醬汁與麵條完美融合。麵條Q彈有嚼勁,不會過於軟爛!🧡紅糖糯米茲粑 $68.00紅糖糯米芝粑有軟糯綿密的口感,加上紅糖的香甜,讓人回味無窮!🧡彩虹烏龍冰粉$68.00冰冰涼涼的,清爽解膩。色彩繽紛,口感冰爽滑順,非常適合夏日品嘗!

🧡麻辣香鍋(麻辣鍋底)$297.00

🧡傳統擔擔拌麵$68.00

🧡紅糖糯米茲粑 $68.00

🧡彩虹烏龍冰粉$68.00

2K
2024-07-27 162 浏览
多數人去海港城食飯 集中喺海洋中心嗰邊 其實喺港威中心揾食更好 坐得舒服 食物有水準 重點係唔使慢慢排隊等枱😉-🍲酸菜魚拼水煮牛肉嚟「姚姚」食酸菜魚係必然 不過人總有貪心嘅時候 雙拼鍋有魚又有肉 一個辣一個唔辣 咁就更圓滿😘 🐟唔辣嘅係魚 湯底清清地 我哋可以食真啲魚鮮同酸菜甘鹹 白芝麻好香口🥹🐂水煮牛嘅招牌紅噹噹顏色 超刺激食慾 牛肉肉質細嫩 湯底小麻小辣 食到成咀油最正係油而不膩 下飯🍚一流🧾呢個鴛鴦鍋我相當滿意 下次再嚟 打算同屋企人幫襯佢嘅四人餐 菜式選擇多咗 一樣咁抵食😌-🌱乾煸四季豆四季豆翠綠爽口 油潤有光澤 肉碎吸收醬汁 香濃惹味-🧊紅豆烏龍冰粉最後嚟一碗冰粉做甜品 清一清味蕾 烏龍茶味唔係好明顯 冰粉勝在滑嘟嘟入口清涼 紅豆🫘清甜-📍姚姚酸菜魚尖沙咀廣東道3-27號 海港城港威商場二樓2307號舖

🍲酸菜魚拼水煮牛肉

🌱乾煸四季豆
四季豆翠綠爽口 油潤有光澤 肉碎吸收醬汁 香濃惹味

🧊紅豆烏龍冰粉

📍姚姚酸菜魚
尖沙咀廣東道3-27號 海港城港威商場二樓2307號舖
2024-07-26 193 浏览
連續兩年榮獲「中國酸菜魚十大品牌」嘅🐠姚姚酸菜魚🐠🇭🇰香港都有得食啦!早兩日終於有時間去試吓佢究竟係咪真係咁好味?😋👍🏼果然冇失望!不愧為米芝蓮認證酸菜魚專門店! 餐廳以藍色為主題,感覺好時尚好清涼,環境整潔,枱與枱之間有適當距離,就算坐滿人都唔會有壓迫感!餐廳係用手機自行下單,每個餸菜都可以自己選擇走蔥、走辣、走花生,想走乜嘢都可以👍🏼👍🏼👍🏼另外,餐廳好貼心每一枱都設有一瓶凍茶,供客人享用。食物方面,我哋叫咗⬇️1️⃣ 姚姚酸菜魚二人份2️⃣ 酸菜雞蛋炒飯3️⃣ 彩虹烏龍冰粉酸菜魚我哋叫咗小辣,剛剛好食到佢嘅惹味之餘又食到個魚香味,魚肉非常滑,酸菜送飯一流,鍾意食魚嘅朋友,千祈唔好錯過,真心好食😋包你食過返尋味👍🏼👍🏼👍🏼酸菜雞蛋炒飯,炒得好香,米飯粒粒分明都炒得幾好味!彩虹烏龍冰粉,食落去透心涼又唔會好甜,個椰汁帶起成個甜品嘅香味,非常消暑解渴!另外,我見到佢推出四人套餐都幾抵食,不過今日人少食唔到咁多,下次多人啲可以試吓!人多係抵食啲😂
連續兩年榮獲「中國酸菜魚十大品牌」嘅🐠姚姚酸菜魚🐠
🇭🇰香港都有得食啦!
早兩日終於有時間去試吓佢究竟係咪真係咁好味?
😋👍🏼果然冇失望!
不愧為米芝蓮認證酸菜魚專門店!

另外,餐廳好貼心每一枱都設有一瓶凍茶,供客人享用。

食物方面,我哋叫咗⬇️
1️⃣ 姚姚酸菜魚二人份
2️⃣ 酸菜雞蛋炒飯
3️⃣ 彩虹烏龍冰粉

酸菜雞蛋炒飯,炒得好香,米飯粒粒分明都炒得幾好味!

另外,我見到佢推出四人套餐都幾抵食,
不過今日人少食唔到咁多,下次多人啲可以試吓!人多係抵食啲😂
姚姚酸菜魚,二人份量
酸菜雞蛋炒飯
彩虹烏龍冰粉
2024-07-23
姚姚酸菜魚,二人份量
酸菜雞蛋炒飯
彩虹烏龍冰粉
2024-07-22 172 浏览
久唔久都再去幫襯一次姚姚酸菜魚,自從上次試過佢個香鍋之後返唔到轉頭,所以今次帶埋老友去試下,希望可以令到佢入坑!之前去咗順德,所以頭盤揀咗炸牛奶,外層好脆好鬆化,口感好特別,初頭睇賣相以為會好油好漏,但入口一啲都唔覺得漏,當咬完之後就就好似溶化左咁,值得一試。香鍋配料揀左豬頸肉、魚片頭、豬腩肉、蝦等等,呢個鍋辣味適中,食材都夠香,其中最正最驚喜係蝦,超級香口,蝦殼都脆卜卜,超級邪惡。臨走嗰陣見到Menu上邊原來有多人套餐,下次都可以帶埋屋企人嚟食,就咁睇落都好抵,值得下次再黎食!@yaoyaohongkong

@yaoyaohongkong

2024-07-19
  • 麻辣香鍋
2024-07-19 165 浏览
姚姚酸菜魚🐠📍香港尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖(港鐵尖沙咀/尖東站A1 出口,步行約7分鐘)♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎最近,相信好多人都會去尖沙咀睇多拉a夢😂,去到唔知食咩好?不如去呢間位於海港城既人氣粉藍色調既酸菜魚店試下啦🤩,順便可以配合返多拉a夢藍色既主題🤭,影相都靚d。🌟姚姚酸菜魚(2人份)$288好大盆既酸菜魚呀😯,個盆係粉藍色,襯返間餐廳個主題。另外,魚肉亦都好嫩滑。🌟酸辣土豆絲 $58呢個菜式梗係用嚟送飯啦🙈,岩晒鐘意食飯人仕。🌟藤椒無骨鳳爪 $68無骨既鳳爪係特別吸引既🤤,懶人岩晒。🌟姚姚脆奶 $58呢個必試,外脆內軟,好好味😋。🌟特級米飯 (1碗) $18整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎♠︎
姚姚酸菜魚🐠

📍香港尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓
2307號舖
(港鐵尖沙咀/尖東站A1 出口,步行約7分鐘)

🌟姚姚酸菜魚(2人份)$288

🌟酸辣土豆絲 $58
呢個菜式梗係用嚟送飯啦🙈,岩晒鐘意食飯人仕。

🌟藤椒無骨鳳爪 $68
無骨既鳳爪係特別吸引既🤤,懶人岩晒。

🌟姚姚脆奶 $58
呢個必試,外脆內軟,好好味😋。

🌟特級米飯 (1碗) $18

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

2006 浏览
2024-07-04 128 浏览
我和朋友最近造訪了位於尖沙咀港威商場的姚姚酸菜魚。整體來說,這家餐廳在菜品質量和口味方面表現出色。首先,他們的招牌菜式——酸菜魚十分出色湯底酸香適中,不會過於刺激,反而帶有一種醇厚的回甘味。魚肉本身鮮嫩多汁,口感讓人難忘。搭配上飽滿爽脆的酸菜,口感層次感豐富。這道菜展現了廚師的功夫。此外,我也嘗試了他們的麻辣乾鍋。這道菜的麻辣程度恰到好處,不會讓人感到過於刺激。鍋中的食材新鮮可口,與濃郁的湯汁相得益彰。值得一提的是,他們採用了美極®️鮮辣汁作為調料,為這道菜增添了獨特的風味。分量也十分豐富。總的來說,姚姚酸菜魚在菜品質量和口味方面都表現出色。無論是招牌酸菜魚還是麻辣乾鍋,都讓人難忘。

首先,他們的招牌菜式——酸菜魚

十分出色

湯底酸香適中,不會過於刺激,反而帶有一種醇厚的回甘味。

魚肉本身鮮嫩多汁,口感讓人難忘。

此外,我也嘗試了他們的麻辣乾鍋。

2024-06-30 93 浏览
🍊 餐廳名稱:姚姚酸菜魚 (尖沙咀)🐝 味道:8/10環境:8/10整體分數:8/10💰人均:$300+———————————————————呢間可以話係人氣長期都高企嘅酸菜魚店,每次去都係爆場咁濟!不過最特別係除左一般嘅川菜之外,竟然仲有北京填鴨食!一直心念念左好耐今日終於可以滿足我所有願望。麻辣香鍋💰269呢款由「美極」x姚姚麻辣香鍋,$48鍋底自選5食材以上!我今次就揀左午餐肉,鮮蝦,花菜,土豆&魔芋絲。賣相已經令人垂涎三尺,美極嘅香氣真係食指大動。每份食材都好入味,食得好過癮!春夏滋味套餐 💰338呢款套餐係佢地嘅皇牌,我入到去基本上人手一份!有招牌嘅酸菜魚,份量雖然係精裝版,但2-3人食絕對唔成問題!魚肉質嫩滑,大大片,酸菜正正常常,唔會太酸,一般人都會喜歡嘅味道。另外就會有半隻北京烤鴨,雖然呢間餐廳唔係主打烤鴨,但唔係馬虎了事。鴨皮透亮油光,食落脆口油香滿瀉,皮薄,合格有餘!最後有埋孜然椒鹽鴨架,中規中矩,喜歡lun骨嘅朋友仔可以試吓!🗺️ 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖 🔍#FlavorforToday尖沙咀🚆 尖沙咀站A出口,步行約8分鐘
🍊 餐廳名稱:姚姚酸菜魚 (尖沙咀)🐝

春夏滋味套餐 💰338

🗺️ 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2307號舖
🔍#FlavorforToday尖沙咀
🚆 尖沙咀站A出口,步行約8分鐘
有時,北上舟車勞頓真的覺得很累。香港吃酸菜魚治癮。這家店算頗有名氣,但平日晚飯時間看來不用等位。早前,平日晚到海港城分店不用排隊,相當方便。吃得酸菜魚,酸菜魚就是主要食物,但喜歡新意,於是點了雙拼,指的是酸菜魚拼避風塘大蝦。先講起家的酸菜魚,湯底都算清甜帶酸,魚片滑亂,沾上酸味,味道鮮甜。另外,配搭對比強烈的避風塘大蝦,蒜香、辣味充足。抵食嗎?我數過蝦份量大約有12、3隻,都有半隻手掌大,都可以接受。由於太耐沒有吃,所以還點了麻辣香鍋,配料自己選擇。我便選擇了比較難烹調的田雞、重慶酥肉、土豆。田雞肉爽滑,蘇玉帶油香,而土豆呢,盡吸調味,好惹味。每一啖配料都充滿美極鮮辣汁的香味、辣椒的辣和香,配飯吃一流,但實在好熱氣,始終是辛辣炸物。所以吃完火辣、熱辣辣的美食,當然要清一清。因此我選擇了彩虹烏龍冰粉。一啖有多種層次和口感,因為有脆口的芝麻、煙靭的丸子、有着勁的青提子乾等等,配合帶有茶香的冰粉,清新又滿足。全晚除了酸菜魚以外,最喜歡的就是冰粉。

來到姚姚,除了食酸菜魚,還有很多選擇✿ 今次yo叫咗風味小菜、惹味涼拌、麻辣香鍋都不錯٩(◕‿◕。)۶✩大盆花菜 $98菜爽脆之餘還炒得又香又美味帶少少辣讓人更開胃(✯◡✯)✩藤椒無骨鳳爪 $68無骨鳳爪鮮嫩香Q有嚼勁♡︎酸甜帶麻,好好食!✩美極鮮辣汁麻辣香鍋 $296美極鮮辣底汁更惹味少辣已經火辣辣(yo廢(^‿^✿)價錢可任選5餸,午餐肉厚切煎香、雞軟骨脆口、蓮藕片香辣爽脆,均是本yo必食☻︎嫩牛肉、豬頸肉是yo的肉肉之選,肉質算軟腍…✩茉莉香橙 $38橙香清甜是水果的甜味,不錯♥︎✩鮮奶紅茶凍 $38紅茶凍Q滑好食撞上鮮奶不太甜,喜歡❣︎

✩大盆花菜 $98

菜爽脆之餘
還炒得又香又美味
帶少少辣讓人更開胃(✯◡✯)

✩藤椒無骨鳳爪 $68

無骨鳳爪鮮嫩香Q有嚼勁♡︎
酸甜帶麻,好好食!

✩美極鮮辣汁麻辣香鍋 $296

美極鮮辣底汁更惹味
少辣已經火辣辣(yo廢(^‿^✿)
嫩牛肉、豬頸肉是yo的肉肉之選,肉質算軟腍…

✩茉莉香橙 $38
橙香清甜
是水果的甜味,不錯♥︎

✩鮮奶紅茶凍 $38
紅茶凍Q滑好食
撞上鮮奶不太甜,喜歡❣︎
2024-06-06
2024-06-21 88 浏览
朋友介紹,去試一試~朋友介紹呢一間,佢話酸菜魚同埋水煮牛肉都唔錯,於是身為酸菜魚既Fans,我就去左海港城試試佢!週末下午大概2點半Walk in,唔需要等位,入到嚟環境系可以既,座位都算寬鬆~ 但枱同枱之間就有啲貼,會聽得好清楚隔離枱傾計~2個人叫左一份酸菜魚2人份HK$288, 如果想試埋水煮牛肉,可以好似我朋友錦,擇酸菜魚拼水煮牛肉,都系貴HK$20,2人份HK$308~ 2人份魚唔算太多,但都系預料之內,因為我地有加米飯,所以又未至於唔飽,而味道方面,可能因為我之前有食過幾間好食既酸菜魚,對比之下,唔覺得佢好去到要推介既程度,個人評分3.8分,唔算太差,但又未到會有下次~姚姚酸菜魚2人份HK$288 *另收加一服務費
朋友介紹,去試一試~

HK$288 *另收加一服務費
2022-11-27
2024-06-20 53 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️❶麻辣香鍋 $48(嫩牛肉 +$55;雞翼 +$40 ;四季豆 +$38 ;寬薯粉條 +$40;雞軟骨 +$50)上枱既時候比面頭嘅辣椒 嚇左一嚇😂好彩食落都算handle到😆配料方面最少要揀5️⃣款所以我哋就揀左嫩牛肉 +雞翼 +四季豆 +寬薯粉條 + 雞軟骨🐣個人最like就係寬薯粉條同四季豆🥵寬薯粉條 煙煙韌韌 超鎖汁 食落香辣又惹味😋四季豆保持住脆嫩既口感 為呢個菜色增添左口感同層次👄呢個麻辣香鍋同平時食到嘅有啲唔同😺醬料方面係用左美極鮮辣汁👻美極鮮辣汁用左小米辣椒同花椒提練而成🌸 風味獨特醇厚同時又唔嗆口⏳❷紫蘇牛蛙 $198牛蛙係預先炸過再炆嘅🐸食落多左一層炸皮 同平時既唔同🈶而紫蘇葉片質地較軟 味道清新😵❸茉莉香橙 $38茉莉花茶茉莉花香氣幽雅 清新怡人🍵再配合香橙 令整體多左一份甘甜🍊❹手打檸檬茶 $38同平時茶記既檸檬茶唔同🍋係用左香水檸檬💚香水檸檬比黃檸檬 酸度更搶更鮮明👍🏻檸檬同茶底互相配合 味道甘甜清新🏌🏻‍♀️

味道:⭐️⭐️⭐️

係用左香水檸檬💚
香水檸檬比黃檸檬 酸度更搶更鮮明👍🏻
檸檬同茶底互相配合 味道甘甜清新🏌🏻‍♀️
2024-06-17 121 浏览
難得星期日去海港城行街,夜晚同朋友直接係附近搵食。姚姚酸菜魚就係附近,見浸味好香,一於就試下佢個招牌酸菜魚!成間餐廳都係用Tiffany Blue既顏色為主,同一般市面見到既酸菜魚既中餐廳大紅色好唔同。由於我同朋友都唔係好食得辣,所以叫定兩大杯鮮水果烏龍茶,用黎解辣用。一杯成$48都唔平架。要左個雙拼,姚姚酸菜魚拼水煮牛肉。落Order既時候可以按自己口味同需要揀辣度、酸度、連麻度都可以揀。我地就要左個小辣其他正常。相比之下水煮牛肉比酸菜魚辣,但兩個都好好食,係可以接受既辣度。我同朋友一大兜全部清哂,飽住咁走
難得星期日去海港城行街,夜晚同朋友直接係附近搵食。
姚姚酸菜魚就係附近,見浸味好香,一於就試下佢個招牌酸菜魚!

姚姚酸菜魚拼水煮牛肉
2024-06-16
姚姚酸菜魚拼水煮牛肉
2024-06-10 49 浏览
今日嚟到尖沙咀食姚姚酸菜魚,見到佢有個美極麻辣香鍋都好吸引!!咁今次就唔食酸菜魚住啦麻辣香鍋$48 之後再自選配菜(五款起)配菜大約三十幾至五十幾蚊左右最欣賞就係可以全部材料自己揀,一定岩食🤩🤩我就揀左土豆,嫩牛肉、豬頸肉、雞軟骨同埋午餐肉Total: $296嚟到份量都好多,大約係三至四人份左右味道都好入味,冇加辣嘅我哋覺得唔辣,食得辣嘅朋友可以選擇加辣😛麻麻辣辣口水雞 $98熟到岩岩好,肉質都好嫩,味道唔錯,不過都係可以再辣啲😛🤣麻辣豬手 $98一嚟到見到成碟都係辣椒好興奮,煮得好淋,岩哂我 夠入味!讚🤩見到隔籬嗰台嗌咗雙拼酸菜魚同蕃茄魚,好大盆好吸引,下次一定要試吓先!

麻辣香鍋$48
之後再自選配菜(五款起)
配菜大約三十幾至五十幾蚊左右
最欣賞就係可以全部材料自己揀,一定岩食🤩🤩
我就揀左土豆,嫩牛肉、豬頸肉、雞軟骨同埋午餐肉
Total: $296
嚟到份量都好多,大約係三至四人份左右

麻麻辣辣口水雞 $98
熟到岩岩好,肉質都好嫩,味道唔錯,不過都係可以再辣啲😛🤣

麻辣豬手 $98

美極麻辣香鍋
麻麻辣辣口水雞
麻辣豬手
美極麻辣香鍋
麻麻辣辣口水雞
麻辣豬手
2024-06-09 48 浏览
好耐之前有試過一次酸菜魚,其實味道都唔錯,但係嗰陣時仲未有午餐,所以要成二百幾蚊一個人午餐食酸菜魚就覺得有啲太貴,今次經過見到佢出咗麻辣燙午餐,加埋一 100蚊包咗三個葷菜,三個素菜,有麵食嘅麻辣湯,而且仲有一杯手打檸檬茶同埋冰粉,覺得幾ok,所以就入去試下一上碟面盆咁大嘅碗,料嘅份量其實都幾足嘅,葷菜我叫咗嫩牛肉,牛柏葉同埋魚片,嫩牛肉係真係好嫰嘅,牛柏葉亦都淥得啱啱好,係爽脆嘅,而且魚片一啲草味同埋腥味都冇,仲好滑,湯底只有兩款,一係藤椒,一係麻辣,我要咗藤椒,其實藤椒都係有輕微嘅辣味,我覺得比較清爽整體嚟講味道唔錯,海港城入面食到100蚊嘅午餐而且仲係好食嘅,係幾難得,可以返兜

2024-06-09 27 浏览
性價比低,呢個價可以食到更好的咯,魚嫲嫲地,唔爽口,d料都好少,得幾舊魚,加左紅薯粉得幾條,服務員話:係啊,我地淨係加8條!?!?紅糖糍粑都唔好食,得萵筍ok d,比較入味,唔會有第二次…有點失望…