2020-06-04 148 浏览
終於可以食雞蛋仔😆~~~前幾個月一路唔敢買完野食係街邊食 直到最近出面情況好返好多 連續好多日都無本地確診 我同大舊先敢買野企係街邊食~~~呢日我哋就買咗媽咪雞蛋仔 然後搵咗個空曠少人嘅area 享受新鮮 熱辣辣嘅美味雞蛋仔🥚~~~係街邊食雞蛋仔 呢個滿足感真係真係係香港人都會明白 而香港咁多間雞蛋仔 但我同大舊食黎食去都係最鍾意媽咪雞蛋仔 佢個招牌又夠eye catching 味道又好食 雖然攞咗米芝蓮 但係咁耐以來都冇退步 之前最中意紫薯番薯雞蛋仔 但由於係冬季限定 夏天無得食 所以我地就叫左鳳凰卷雞蛋仔 ~~~鳳凰卷好香裏面有芝麻有紫菜又有肉鬆 一啲都唔輸我哋嘅冬日最愛「紫薯番薯雞蛋仔」😊結果我哋食完一底之後又想食 最後食咗兩底鳳凰卷雞蛋仔~~~另外食雞蛋仔又點可以無飲品呢 我哋叫咗一杯紅豆冰 同一杯益力多沙冰 紅豆冰啲豆比得好足 益力多沙冰就香香甜甜 而且兩杯都好消暑 夏天飲超正~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)餐廳:媽咪雞蛋仔 (上環)地址:上環文咸東街32號地下
終於可以食雞蛋仔😆
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
餐廳:媽咪雞蛋仔 (上環)
地址:上環文咸東街32號地下
媽咪雞蛋仔已經食過好多次,依舊令我百試不厭,點解呢?因為佢哋每隔一陣都推出新口味嘅雞蛋仔,次次都會有唔同嘅驚喜,佢哋有勁多唔同口味嘅雞蛋仔,緊有一款啱晒你!今次我哋點左黃金雞蛋仔同埋牛油果朱古力雞蛋仔,我自己好鍾意黃金雞蛋仔,每一粒都食到鹹蛋黃味,加上有蛋香又脆卜卜,依家諗起都想食返底!朋友點牛油果朱古力雞蛋仔,朱古力味非常突出,佢都好鍾意呀!呢排天氣好熱,今次我哋都加錢套餐叫嘢飲,我叫咗杯綠茶豆花,豆花同綠茶個味真係好夾,超級好飲呀!下次想試吓佢隻馬介休味雞蛋仔呀~^_^
媽咪雞蛋仔已經食過好多次,依舊令我百試不厭,點解呢?

下次想試吓佢隻馬介休味雞蛋仔呀~^_^
2020-05-13 112 浏览
媽咪雞蛋仔真係雞蛋仔界嘅王者創意口味永遠冇得輸有選擇困難症嘅人真係唔知點算茶味雖然都係我最愛但我今次放棄咗佢簡左佢地兩款🥰牛油果朱古力味好似大纜都扯唔埋點知食落又出奇地夾係粒粒都充滿着牛油果啊朱古力又溶溶地咁,成個口感都超正另外紫薯雞蛋仔食一底已經飽足一日係澎湃到咁呀! 加埋紫薯成件事港女左又好似健康左成個雞蛋仔嘅口感又變得更加厚實做lunch一流另外飲品都好多款式可以揀㗎抹茶牛乳好似都係佢哋嘅必叫項目飲落有茶香得來唔會死甜正
媽咪雞蛋仔真係雞蛋仔界嘅王者

創意口味永遠冇得輸

有選擇困難症嘅人真係唔知點算

茶味雖然都係我最愛但我今次放棄咗佢

簡左佢地兩款🥰

牛油果朱古力味好似大纜都扯唔埋
點知食落又出奇地夾

係粒粒都充滿着牛油果啊

朱古力又溶溶地咁,成個口感都超正

另外紫薯雞蛋仔食一底已經飽足一日

係澎湃到咁呀!

加埋紫薯成件事港女左又好似健康左

成個雞蛋仔嘅口感又變得更加厚實

做lunch一流

另外飲品都好多款式可以揀㗎

抹茶牛乳好似都係佢哋嘅必叫項目

飲落有茶香得來唔會死甜

做左中環人已經過10年.每日下午食飯時間都係搶食世界爭取每分每秒都係為餐飯,今日行過媽咪雞蛋仔雖然5多人,但陣陣雞蛋香味好吸引睇下個牆上的廣告又好多款式,所以都會選擇特別D 既味道因為平日已經食飯盒已經好悶同同事選左一個穩陣味道及 一款特別味道再加兩杯飲品,大家可以撈亂食HK$109 蚊,平均每人54 蚊等左5分鐘香噴噴的雞蛋味之外仲要好重手不似輕飄飄既感覺拎左個磅,磅下都有成200g 一份先試下牛油果朱古力味.因為我怕佢濕,又5係喎外脆內軟,牛油果肉都算平均反而朱古力味較少配上蛋香味.剛好.而伯爵茶朱古力味, 外層色澤較深,第一啖入口茶味帶香,沒有抺茶苦澀味.而朱古力微甜亦沒有過火轉溶,食落方便,飲品方面好老實, 大熱天時,更係飲涷飲,不過牛乳都驚變壞,但又好想試下,宇治抺茶紅豆牛乳冰搖涷飲抺茶味帶微苦,整體不會太甜反而放在濕溫下.變得更甜,但味道一樣好味而我杯港式奶茶蒟蒻芒Q.比想像中好.茶味夠之餘香滑, 再配上彈牙珠珠,超爽,就算放耐左飲,茶同珠珠沒有太大改變珠珠依然彈牙.仲要兩杯飲品的配料都5少.不用加錢絕對滿足可能平日食開飯盒,突然轉下口味, 好開胃,過左兩日又再去買另一味道
做左中環人已經過10年.
每日下午食飯時間都係搶食世界
爭取每分每秒都係為餐飯,
今日行過媽咪雞蛋仔雖然5多人

香噴噴的雞蛋味之外

仲要好重手
不似輕飄飄既感覺
拎左個磅,磅下都有成200g 一份

先試下牛油果朱古力味.

因為我怕佢濕,
又5係喎
外脆內軟,

牛油果肉都算平均
反而朱古力味較少
配上蛋香味.

剛好.
而伯爵茶朱古力味, 外層色澤較深,
第一啖入口茶味帶香,沒有抺茶苦澀味.
而朱古力微甜亦沒有過火轉溶,

食落方便,
飲品方面
好老實, 大熱天時,
更係飲涷飲,
不過牛乳都驚變壞,
但又好想試下,
宇治抺茶紅豆牛乳冰搖
涷飲抺茶味帶微苦,
整體不會太甜
反而放在濕溫下.變得更甜,
但味道一樣好味
而我杯港式奶茶蒟蒻芒Q.
比想像中好.
茶味夠之餘
香滑, 再配上彈牙珠珠,超爽,
就算放耐左飲,
茶同珠珠沒有太大改變
珠珠依然彈牙.
仲要兩杯飲品的配料都5少.

不用加錢絕對滿足
可能平日食開飯盒,
突然轉下口味, 好開胃,
過左兩日又再去買另一味道.
減肥又要遲D

2020-05-04
5 分钟 (外卖自取)
  • 牛油果味
媽咪雞蛋仔 (上環) 📍上環文咸東街32號地下呢日係上環行街買野,經過呢間久仰大名既媽咪雞蛋仔,決定停下腳步👣,買黎試下做LUNCH 🍴 望住店內有個巨形雞蛋仔Menu,選擇困難症發作,吾想諗咁多,決定簡採用英國御用品牌既川寧伯爵茶雞蛋仔🧇同埋好吸引既牛油果🥑朱古力🍫雞蛋仔。牛油果🥑朱古力🍫雞蛋仔 (HKD35): 熱辣辣,外脆內軟不在話下,餡料豐富就黎滿瀉,平時食開雞蛋仔都係甜食,今次竟然係用牛油果🥑super food,創意十足,幾乎啖啖都食到牛油果溶,配埋粒粒朱古力🍫,好味😋。 雞蛋🥚仔用既應該係上乘日本面粉,口感鬆軟,濃濃雞蛋🥚香,食落輕盈。川寧伯爵茶雞蛋仔🧇(HKD 28):用上川寧伯爵茶,伯爵茶其佛手柑成份有減肥作用,顏色好突出,茶色係每一粒雞蛋仔入面都不難找到,真材實料,味道又吾太甜,仲要係期間限定,必食😍宇治抹茶牛乳豆花(HKD 30): 飲得出牛乳好香濃,全脂牛奶🥛配上抹茶🍵粉,日本抹茶出色加埋滑捋捋有機山水豆花,估佢吾到咁夾。總結:伯爵茶雞蛋仔好出色 伯爵茶味香濃大推宇治抹茶牛乳豆花 抹茶香配滑捋捋豆花#媽咪雞蛋仔#雞蛋仔#香港街頭小食#米芝蓮#期間限定#伯爵茶雞蛋
媽咪雞蛋仔 (上環) 📍
上環文咸東街32號地下

總結:
伯爵茶雞蛋仔好出色 伯爵茶味香濃
大推宇治抹茶牛乳豆花 抹茶香配滑捋捋豆花

#媽咪雞蛋仔#雞蛋仔#香港街頭小食#米芝蓮#期間限定#伯爵茶雞蛋仔#牛油果🥑朱古力🍫雞蛋仔#宇治抹茶牛乳豆花#港式奶茶豆花

2020-04-13 95 浏览
如果問我香港有咩街頭小食出名,除左魚蛋燒賣之外,就一定係雞蛋仔同格仔餅🤩!而媽咪雞蛋仔既質素最有保證👍🏼,每一底既外皮都脆卜卜,內裡蛋味香濃,口感綿密,咬落好有層次🥺。舊有款式多元化 多選擇,又會不斷改革創新,定期推出唔同既新口味😋。.🍌香蕉朱古力雞蛋仔💲30香蕉蓉超多,又香又甜,同朱古力夾埋一齊真係絕配😍,個感覺就好似食緊有脆既口感既香蕉朱古力pancake😋。.🥑牛油果朱古力雞蛋仔💲35牛油果控必選😍!每一粒都充滿住牛油果蓉,非常香滑,不過因為加熱左,所以有少少苦澀味,不過配埋朱古力既甜味去平衡番,都幾好食😋。🌟期間限定
🍌香蕉朱古力雞蛋仔💲30
🥑牛油果朱古力雞蛋仔💲35
🌟期間限定

2020-04-11
10 分钟 (外卖自取)
1) 粒粒朱古力雞蛋仔 ℍ𝕂𝔻 𝟚𝟛媽咪雞蛋仔長期都係我既雞蛋仔榜首因係佢真係可以做到外脆內軟🥺外脆內軟既雞蛋仔,依家真係好難搵喇🙈試過媽咪雞蛋仔之後,真係一試返唔到身,會成日都好想食佢粒粒朱古力係我經常食既味,好多朱古力粒,但又唔係過甜甜度較得岩岩好呀!.每次食媽咪雞蛋仔我都會好矛盾,究竟試新味好,定係食返粒粒雞蛋仔好🤔有無人可以教下我?🙈..小pop會繼續不停食食食,所以如果想得到更多似食資訊,請like & follow~😋
粒粒朱古力雞蛋仔
1) 粒粒朱古力雞蛋仔 ℍ𝕂𝔻 𝟚𝟛
媽咪雞蛋仔長期都係我既雞蛋仔榜首
因係佢真係可以做到外脆內軟🥺
外脆內軟既雞蛋仔,依家真係好難搵喇🙈
試過媽咪雞蛋仔之後,真係一試返唔到身,會成日都好想食佢
粒粒朱古力係我經常食既味,好多朱古力粒,但又唔係過甜
甜度較得岩岩好呀!
有無人可以教下我?🙈
2020-02-23
粒粒朱古力雞蛋仔
2020-03-05 88 浏览
今日同姥姥口痕買咗雞蛋仔外賣翻屋企食🤤!1️⃣伯爵茶朱古力雞蛋仔 (期間限定) ☕️🍫🧇$30另加兩球雪糕🍦 +$20朱古力🍫味好濃郁,每一粒雞蛋仔都帶有淡淡嘅twinings伯爵茶香氣!雪糕我揀咗朱古力🍫同雪呢拿味,味道好似Häagendazs嘅雪糕!成件事勁邪惡😈🙆🏻‍♀️美味指數:8.02/102️⃣牛油果朱古力雞蛋仔(冬季限定)🥑🍫🧇 $35朱古力🍫同牛油果🥑嘅配搭幾創新!🙆🏻‍♀️美味指數:6.55/103️⃣宇治抹茶🍵牛乳豆花 $30 宇治抹茶🍵茶味濃度尚算適中,牛乳嘅味道比較淡,豆花用咗山水豆腐花,香滑綿綿!🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/104️⃣蜂蜜生薑 $20姥姥大愛❤唔使怕薑味太辣,呢個嘅蜂蜜🍯味突出啲!甜甜地䁔暖地,岩哂呢個天氣飲!🙆🏻‍♀️美味指數:7.10/10💡整體來講,性價比極高之餘又可以過下口癮,而且真係好足料,款式又多!媽咪雞蛋仔 (上環)地址🐾:上環文咸東街32號地下
[上環~媽咪雞蛋仔]
今日同姥姥口痕買咗雞蛋仔外賣翻屋企食🤤!
1️⃣伯爵茶朱古力雞蛋仔 (期間限定) ☕️🍫🧇$30
另加兩球雪糕🍦 +$20
🙆🏻‍♀️美味指數:8.02/10
2️⃣牛油果朱古力雞蛋仔(冬季限定)🥑🍫🧇 $35
朱古力🍫同牛油果🥑嘅配搭幾創新!
🙆🏻‍♀️美味指數:6.55/10
3️⃣宇治抹茶🍵牛乳豆花 $30
🙆🏻‍♀️美味指數:7.12/10
4️⃣蜂蜜生薑 $20
🙆🏻‍♀️美味指數:7.10/10
媽咪雞蛋仔 (上環)
地址🐾:上環文咸東街32號地下
2020-02-29 703 浏览
<媽咪雞蛋仔> 除了有雞蛋仔之外,還有格仔餅及飲品...等!當然,期間限定特色口味雞蛋仔也不容錯過呢!另外!之前,買雞蛋仔配飲品的套餐-$4,現時,已取消套餐,全部散叫無優惠!當初,新開業的一段時間,平日中午等外賣雞蛋仔,隨時等上 10~20 分鐘;最近,新型冠狀病毒肺炎疫情之下,只需等5分鐘便拿得雞蛋仔!格仔餅有:原味、抹茶、咖啡及朱古力四種口味; 配上牛油、煉奶及花生醬,亦可以加$3 配上金莎朱古力榛子醬!上次已嚐過咖啡味格仔餅配上牛油、煉奶及花生醬, 今次試抹茶格仔餅配金莎朱古力榛子醬!幫襯之前,先問女店員,格仔餅要等上 10分鐘, 雞蛋仔要等上 20分鐘!抹茶格仔餅 $24 配金莎朱古力榛子醬+$3抹茶格仔餅散發清香,質感綿密而不算甜,金莎朱古力榛子醬被吸收,顯得杰達達, 兩者也夾得來,換言之!抹茶同朱古力也可做朋友啦!抹茶紅豆雞蛋仔 $27 + 朱古力雪糕一球 $10用杯盛載,一來賣相好睇,二來方便週到!雞蛋仔跟雪糕好夾得來!未食已散發香氣誘惑!卻是在杯裡的雞蛋仔被本身的濕氣焗至軟身, 雪糕融化,變成奶昔及水份,亦會另雞蛋仔的質感變得軟腍,況且,下半部份食起來

之前,買雞蛋仔配飲品的套餐-$4

抹茶格仔餅 $24 配金莎朱古力榛子醬+$3
 兩者也夾得來,換言之!抹茶同朱古力也可做朋友啦!

抹茶紅豆雞蛋仔 $27 + 朱古力雪糕一球 $10
用杯盛載,一來賣相好睇,二來方便週到!

雞蛋仔跟雪糕好夾得來!未食已散發香氣誘惑!

卻是在杯裡的雞蛋仔被本身的濕氣焗至軟身,
 雪糕融化,變成奶昔及水份,亦會另雞蛋仔的質感變得軟腍,
況且,下半部份食起來較論盡!
朱古力雪糕夾雜朱古力碎,口感帶脆比預豐富!
咬開可見其飽滿及綿密的質感!加入紅豆的抹茶雞蛋仔,幸好不算太多,未至於覺得膩滯!

抹茶紅豆雞蛋仔 + 朱古力雪糕一球
朱古力雪糕
伯爵茶雞蛋仔 $28
雞蛋仔質感綿密富彈性,帶返公司依然香脆!加入 Twinings 伯爵茶葉,滲出清新茶香,相對蛋香大減,
剛好夠甜!
伯爵茶雞蛋仔
紫薯蕃薯雞蛋仔 $32 (期間限定)
一底約有 30粒雞蛋仔,最過癮莫過於成底拿來食,
 甜度剛好,質感香脆綿密飽滿,相對紫薯較多!加上,紫薯及蕃薯纖維高,減低罪惡感!
同時增加飽肚感!
紫薯蕃薯雞蛋仔
牛油果朱古力雞蛋仔 $35 (期間限定)
翠綠軟腍的牛油果配搭甜美的朱古力,全靠朱古力突出的甜味來提味,整體入口甜美帶微鹹,兩者口味混合起來還過得去吧!

牛油果朱古力雞蛋仔
牛油果朱古力雞蛋仔
港式奶茶豆花 (少甜) $24
少甜的港式奶茶味道微甘,豆腐花少甜,兩款港式美食的配搭,出奇地擦出不俗的火花!
 同時,增加口感!

港式奶茶豆花
宇治抹茶牛乳豆花 $30
甘與甜味平衡,加入滑不留口的豆腐花,每一啖都啜到,
 意想不到這個配搭都幾夾!

2019-07-12
10 分钟 (外卖自取)
抹茶紅豆雞蛋仔 + 朱古力雪糕一球
紫薯蕃薯雞蛋仔
港式奶茶豆花
2020-02-16 99 浏览
鹽燒紫菜粟米雞蛋仔𝗌𝖺𝗅𝗍𝖾𝖽 𝗌𝖾𝖺𝗐𝖾𝖾𝖽 𝖺𝗇𝖽 𝖼𝗈𝗋𝗇 𝖾𝗀𝗀 𝗉𝗎𝖿𝖿-💰$30-i don't know why this happens to me but every now and then, an egg waffles crave will pop up to me, and i know i HAVE to assuage this food crave. after a fulfilling lunch, a whiff of sweet-smelling, half-cooked egg batter wafted to my nose while i was ambling down the streets of sheung wan, the enticement was real ofsdjfn. @noelwaii and i were instantly triggered and we head straight to mammy pancakes. we shilly-shallied on the flavours since there
鹽燒紫菜粟米雞蛋仔
💰$30
i don't know why this happens to me but every now and then, an egg waffles crave will pop up to me, and i know i HAVE to assuage this food crave. after a fulfilling lunch, a whiff of sweet-smelling, half-cooked egg batter wafted to my nose while i was ambling down the streets of sheung wan, the enticement was real ofsdjfn. @noelwaii and i were instantly triggered and we head straight to mammy pancakes. we shilly-shallied on the flavours since there was a chunk of tempting options. this is our first time trying savoury egg waffles and no, i didn't regret it at all. savoury seaweed with sweet corn, they came together in harmony, it was heaven to me.
egg waffles are the best things since sliced bread and i'm so ready to try more creative flavours, the pork floss and white sesame is next (or maybe matcha, salted egg yolk, or even seaweed, pork floss and sesame!) ><
其他
2020-02-09 97 浏览
經過上環呢間媽咪雞蛋仔,聞到啲蛋香,實在忍唔住要黎食番底。呢度有啲期間限定款色,我今日就揀左牛油果朱古力($34),另外揀左鳳凰卷($35)。牛油果朱古力($34),牛油果粒都幾多架,連埋雞蛋仔一齊咬落去,都有少少爆漿效果。牛油果同朱古力呢個配搭幾新穎,但因為朱古力唔係太重,所以兩樣嘢唔會唔夾,到最後都覺得幾平衡。反觀鳳凰卷又幾特別,可能因為鳳凰卷本身就係蛋香重,同雞蛋仔本身嘅材料相近,再加上紫菜仲有啲肉鬆,同埋鹹鹹地嘅調味,都真係幾正!原來呢度啲飲品都幾抵飲,而且配搭都幾新穎,唔用珍珠而係用芒果蒟蒻,仲有豆腐花!咁特別,當然要試下。飲品就揀左凍咖啡加芒果蒟蒻($22+8),仲有宇治抹茶牛乳豆花($30)。豆腐花係成磚山水豆腐花係入面架。抹茶味都幾夠,奶味則較淡,叫左少甜,啱啱好!
經過上環呢間媽咪雞蛋仔,聞到啲蛋香,實在忍唔住要黎食番底。

2020-02-02
下午茶
2020-02-05 86 浏览
上親戚屋企拜年前食個下午茶先,經過媽咪雞蛋仔俾佢濃濃嘅蛋香吸引住。呢度有多款特色雞蛋仔,味道有咸有甜,仲有多款特色飲品!☀️鳳凰卷雞蛋仔即叫即烘嘅雞蛋仔,都幾大份!鳳凰卷雞蛋仔裏面有原片大紫菜,肉鬆,白芝麻, 十分足料!雞蛋仔外脆內軟,質感鬆軟實在,唔係空心空氣感嗰種,所以食落其實都幾飽肚。☀️香蕉朱古力雞蛋仔朱古力份量適中,唔太甜,朱古力味香濃,配埋香甜嘅香蕉,好正!口感帶點煙韌軟糯,外皮脆脆地,令人忍唔住想一食再食。☀️熱宇治抹茶牛乳抺茶甘香,茶味濃,牛乳清香。☀️熱蜂蜜生薑好啱天氣凍冰冰嘅時候飲,好潤喉,少少辣,好滋潤。
呢度有多款特色雞蛋仔,味道有咸有甜,仲有多款特色飲品!
☀️鳳凰卷雞蛋仔
即叫即烘嘅雞蛋仔,都幾大份!
☀️香蕉朱古力雞蛋仔
☀️熱宇治抹茶牛乳
抺茶甘香,茶味濃,牛乳清香。
☀️熱蜂蜜生薑
好啱天氣凍冰冰嘅時候飲,好潤喉,少少辣,好滋潤。
下午茶
2020-01-29 88 浏览
每次經過媽咪雞蛋仔聞到佢哋咁香嘅雞蛋仔味都好想食🤤 今次見到推出左全新秋冬期間限定口味 就決定試下🥳我地試左紫薯番薯雞蛋仔同埋伯爵茶雞蛋仔😚 大概等5分鐘左右就有得食 一如以往 雞蛋仔餡料超級足料 紫薯番薯雞蛋仔入面塞滿左紫薯同番薯 🍠而且係真材實料 味道唔會好甜 所以食完都唔會覺得好膩👅 伯爵茶雞蛋仔係用Twinings既伯爵茶製作而成 伯爵茶味道都好出 同樣唔會好甜 外脆內軟好好味😋另外我哋仲揀咗兩杯飲品一杯係宇治抹茶牛乳豆花 而另一杯港式奶茶沙冰🤩 宇治抹茶牛乳豆花係用山水豆腐花 飲落有口感又好滑 宇治抹茶味道超濃郁 意想不到咁出色😍 港式奶茶沙冰同樣非常濃 飲極都好重奶茶味完全冇淡到 最鍾意係佢哋無論食物同飲品都唔會好甜 食多d都得🌟

紫薯番薯雞蛋仔

港式奶茶沙冰
紫薯番薯雞蛋仔
港式奶茶沙冰
  • 紫薯蕃薯雞蛋仔
2019-12-28 213 浏览
❣️媽咪雞蛋仔 (上環)上環文咸東街32號地下-----呢幾日天氣凍左少少又係時候儲返D脂肪補下暖🤓前幾日放工 返屋企食飯之前 又買咗兩底雞蛋仔返去同屋企人一齊share 食晚飯之前仲買野食 通常都會比媽咪鬧 唯獨係買雞蛋仔佢唔會 因為佢都鍾意食😂-#紫薯番薯雞蛋仔($32)呢款雞蛋仔係冬季限定 每年冬天B仔都一定會特登買黎食 雞蛋仔非常厚實 中間填滿紫薯同番薯 咬落微脆軟糯 有少少似蛋糕仔感覺味道香甜 食完令人感覺好滿足好飽肚 所以B仔之後都真係有少少食唔落晚飯😛-#鳳凰卷雞蛋仔($34)呢款雞蛋仔嘅口感同紫薯番薯雞蛋仔完全截然不同中間嘅餡料有肉鬆 紫菜同芝麻等等因為呢啲材料比紫薯同番薯更乾身 所以整出嚟嘅雞蛋仔非常爆脆 蛋香同牛油香亦更為突出 邊緣位嘅脆勁尤其出色整體黎講 兩款雞蛋仔嘅風格雖然完全唔同 但係我兩款都鍾意😂-凍伯爵茶($20)用左Twinings伯爵茶黎沖製 茶味夠濃 飲落香香甜甜又解膩 同雞蛋仔非常夾😁-檸檬蘆薈蜜沙冰($25)蘆薈份量比得一啲都唔手軟飲落酸酸甜甜 檸香頗出 一樣係清新解膩之選 不過冬天飲真係有啲凍😂-----👶🏻B仔整體評價:8.2/10個👍🏻👶🏻B
❣️媽咪雞蛋仔 (上環)
上環文咸東街32號地下

#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowsheungwan
2019-12-14 174 浏览
朋友都知道我好鍾意食雞蛋仔!每次食都覺得有一種好幸福嘅感覺!我最鍾意就係媽咪雞蛋仔!外脆內軟富蛋香,咬開鬆脆嘅外層,裏面軟綿綿嘅質感,即叫即整,冬天食更加係暖笠笠!今個秋冬「媽咪雞蛋仔」首次推出期間限定牛油果朱古力雞蛋仔,牛油果表示控非常期待!鍾意鹹口味嘅可以試吓我呢個雙重芝士雞蛋仔車打芝士加埋mozzarella,雙重芝味!烘完嘅芝士脆脆地,啖啖芝味!yummy另外朋友都點左一個黃金雞蛋仔,每一粒都食到鹹蛋黃碎,邪惡又美味!媽咪雞蛋仔仲有好多飲品可以選擇,冬天加番一杯暖笠笠嘅熱生薑蜜,滿分!

我最鍾意就係媽咪雞蛋仔!

烘完嘅芝士脆脆地,啖啖芝味!yummy

2019-12-13