2017-03-28 901 浏览
紫菜粟米雞蛋仔 $28.超級新奇既咸口味雞蛋仔😛我覺得配撘又唔錯 雞蛋仔既蛋香夾住紫菜粟米好似食三文治咁🤔初時好怕伏但食落冇乜問題既 最驚喜係外脆內軟心個口感做得好好😛入面絶對唔係空心 果然係繼低調高手之後我最愛既雞蛋仔 否過我下次想食朱古力😊😊$28 食個雞蛋仔其實好貴
紫菜粟米雞蛋仔 $28

2017-03-10 873 浏览
有小小肚餓,天氣又凍凍地,最好就係可以拎住d 暖既野黎食𠺢喇。咁啱去到銅鑼灣,自小又係雞蛋仔既粉絲,就決定去媽咪雞蛋仔度食野。上次同朋友試過綠茶朱古力,好飽肚!而且一直都係食甜味既。咁今次就試下個咸既啦。肉鬆芝蔴味!本身粒雞蛋仔已經係好正既外脆內軟。今次嘅肉鬆,每粒都有。如果少啲肉鬆果粒就會有好香嘅芝麻味。基本上來講芝麻味比較濃。今次只係覺得個合併法比較特別。芝麻既香同肉鬆既咸甜唔算太合拍。或者公司可以試吓第二隻合併嘅味道。希望下次可以試到驚喜。

肉鬆芝蔴味!

希望下次可以試到驚喜。

2017-03-09
講起雞蛋仔,「媽咪雞蛋仔」應該無人不曉, 2017年榮獲米芝蓮街頭小食推介, 相信有不少吃貨會慕名而來~😏  小編食過第三次, 但覺得實際上唔係話特別好食!🙈 不過「米芝蓮」呢d野係外國人評分架嘛, 外國人覺得正,香港人食開覺得平平無奇,都是正常的。🙊 小妹常嚷着想吃雞蛋仔, 難得我接收工,當然要去「媽咪」買一底啦! 雖然已經到晚飯時間7,8點,但仍然有不少人等住食呢!😯 媽咪雞蛋仔有超過十多種口味的雞蛋仔, 除了原味和較為普遍的粒粒朱古力, 還有抹茶紅豆、朱古力咖啡、肉鬆、白芝麻、起司等口味, 秋冬繼續有紫薯和栗子口味~  不過小妹對秋冬系列無特別喜好, 就買了一底原味雞蛋仔($17), 等了10分鐘左右,終於有得食啦!😜  外皮烤得頗香脆, 雖然是即叫即做,但始終覺得不覺熱, 可能是因為脆和熱難以做到一個平衡點吧! 有點兒失望的是每粒雞蛋仔都已經不再像從前一樣滿滿地充滿蛋漿, 全部都是空心的。😟 唯一保持水準的是雞蛋仔仍然微微滲透出蛋香,加返d分數! 整體來說, 以$17一底雞蛋仔來說, 香脆又有蛋香,都算是不錯。👍🏻 不過水準每況愈下,😟 看來店家要多花心思才可繼續蟬聯來年米芝蓮
講起雞蛋仔,「媽咪雞蛋仔」應該無人不曉,

2017年榮獲米芝蓮街頭小食推介,

相信有不少吃貨會慕名而來~😏

小編食過第三次,

但覺得實際上唔係話特別好食!🙈

不過「米芝蓮」呢d野係外國人評分架嘛,

外國人覺得正,香港人食開覺得平平無奇,都是正常的。🙊

小妹常嚷着想吃雞蛋仔,

難得我接收工,當然要去「媽咪」買一底啦!

雖然已經到晚飯時間7,8點,但仍然有不少人等住食呢!😯

媽咪雞蛋仔有超過十多種口味的雞蛋仔,

除了原味和較為普遍的粒粒朱古力,

還有抹茶紅豆、朱古力咖啡、肉鬆、白芝麻、起司等口味,

秋冬繼續有紫薯和栗子口味~

不過小妹對秋冬系列無特別喜好,

就買了一底原味雞蛋仔($17),

等了10分鐘左右,終於有得食啦!😜

外皮烤得頗香脆,

雖然是即叫即做,但始終覺得不覺熱,

可能是因為脆和熱難以做到一個平衡點吧!

全部都是空心的。😟

唯一保持水準的是雞蛋仔仍然微微滲透出蛋香,加返d分數!

整體來說,

以$17一底雞蛋仔來說,

香脆又有蛋香,都算是不錯。👍🏻

不過水準每況愈下,😟

看來店家要多花心思才可繼續蟬聯來年米芝蓮街頭小食推介了!🙊
2017-02-28
10 分钟 (外卖自取)
2017-03-01 560 浏览
近來香港多了很多雞蛋仔舖,價錢有平有貴各有所好。但我始終覺得還是傳統的雞蛋仔好食。除了北角雞蛋仔,最近多了間雞蛋仔名店叫媽咪雞蛋仔。經常見鋪前排滿人,昨天終於去試食了原味雞蛋仔雖然較以前街邊的雞蛋仔貴些少,但香港物價越來越貴,成本上升之下價錢算合理雞蛋仔識食就係食色香味在店門口,已經聞到濃烈的蛋香。底雞蛋仔烤得恰到好處顏色均勻。香脆有咬口但又不會太乾。每粒雞蛋仔也軟軟的一口味道不會太甜而且有蛋香味。絕對是會推薦的雞蛋仔鋪

雞蛋仔識食就係食色香味

味道不會太甜而且有蛋香味。

絕對是會推薦的雞蛋仔鋪
  • 原味雞蛋仔
2017-02-17 508 浏览
Feeling hungry, grabbed a HK popular street snack. Not a plain waffle, but a green tea egg bubble waffle for just $25. The waffle was freshly made when. you order. You can see the layers of texture was soft inside and structure outside.Green tea and eggs waffle taste mixed properly with each other. I wish I could know the secrets!

2017-02-12
2017-02-15 447 浏览
失望的一次果日去左銅鑼灣 返屋企之前想食個雞蛋仔甘 諗起銅鑼灣都有媽咪雞蛋仔 甘就去左啦 我平時食開旺角分店 雖然我都預左吾同分店 質素都會有d吾同 但估吾到係甘囉⋯⋯抹茶紅豆雞蛋仔 $25買飛個時已經話要脆d同留邊 睇住佢抹茶粉係臨時先同原味蛋漿no no吾平均都算 仲要勁淡味 甘我同食原味有咩分別? 個雞蛋仔我食吾夠5分鐘就已經成底淋曬 完全比我既感覺係食緊一底平生不熟既雞蛋仔我真係第一次話對抹茶紅豆感到失望可以見到個雞蛋仔d綠茶粉仲係一粒一粒下次一定吾會再黎銅鑼灣分店 都係食返食開個間!
失望的一次
抹茶紅豆雞蛋仔 $25
我真係第一次話對抹茶紅豆感到失望
可以見到個雞蛋仔d綠茶粉仲係一粒一粒

下次一定吾會再黎銅鑼灣分店 都係食返食開個間!
2016-08-31
2016-12-05 1083 浏览
行街邊行邊食是常識吧😎~ 雞蛋仔🍳係我至愛的香港小食!呢間媽咪雞蛋仔喺禮頓道轉角位好方便!仲要知道佢有奶茶味,唔試㸃得?一去到鋪頭就見大排長龍,但唔算等好耐~ 佢有小小sorting嘅...佢group埋同一樣flavour嘅一齊整.... 我覺得咁樣幾好 😊呢個雞蛋仔外好脆但內唔夠軟,好香,味道甜甜的帶淡淡的奶茶香,最後加埋呢個靚靚包裝~ 創意加心思,一試無防~ 不過作為雞蛋仔忠實fans.... 下一次我都係會揀番原味~
行街邊行邊食是常識吧😎~

奶茶雞蛋仔
奶茶雞蛋仔
2016-11-27 723 浏览
維他奶茶 X 媽咪雞蛋仔 😺個包裝袋都好吸晴呀😝即叫即整雞蛋仔都幾香脆😂不過可能太脆,一掂就好容易裂開😭影唔到完整嘅雞蛋仔食起上嚟奶茶味都幾香,做到外脆內軟☺️雖然拎上手唔係非常濃烈嘅奶茶味,但係咬落有淡淡的奶茶甘香😊

2016-11-06 1008 浏览
换了个新包装,特别有标志性!下午过去,好多人排队,当时就担心会影响水准…点了新的口味试试,里边的香芋满满的!真材实料!但是皮不够香脆,而且不到五分钟,就软掉了!
2016-10-30 797 浏览
自从上次两次觉得水平有点疏忽,好像有大半年没去吃了,天气转凉,想去试试新品维他奶茶味道的!很香,一阵蛋香味,好满足!入口还是外脆内软,很饱满的一颗颗,有点奶茶味,甘甘的,但很淡,不影响!是开始的味道,好吃的妈咪鸡蛋仔终于回来啦!下次过去要试试芝士口味的!
2016-10-12 825 浏览
雖然冇初初開嗰時咁好食,其實都仲係好食呀!我覺得始終都係綠茶紅豆最好食,唔太甜, 綠茶味夠其實栗子味都幾好食,不過始終栗子又甜雞蛋仔又甜對我來講就太甜。最好有熱西茶或者花茶買, 食完甜野真係想飲啖熱茶!
雖然冇初初開嗰時咁好食,其實都仲係好食呀!

我覺得始終都係綠茶紅豆最好食,唔太甜, 綠茶味夠

最好有熱西茶或者花茶買, 食完甜野真係想飲啖熱茶!
2016-10-08 520 浏览
聽聞媽咪雞蛋仔出左港式奶茶味特來朝聖, 小妹穿街走巷用天生的食物GPS找到了遠離銅鑼灣鬧市的媽咪新分店。媽咪的亮點就是獵奇口味的雞蛋仔,曾被紫薯口味驚豔~這次便要了今夏新口味,維他奶茶味雞蛋仔。拿到手熱辣辣,看著包裝便更期待~趁熱吃了一顆。。em...奶茶味呢?相較一般雞蛋仔奶味更重,但茶味卻要仔細咀嚼才能有少少感覺。。所以講,食得係情懷。。下次還是食番朱古力或者紫薯味好啦
奶茶味雞蛋仔
2016-10-01
5 分钟 (外卖自取)
2016-09-27 536 浏览
維他奶茶雞蛋仔$22朋友愛喝奶茶,特意帶他來吃新出的奶茶味雞蛋仔。當初是因為維他奶茶紙袋吸引著,希望一試。沒想到,當雞蛋仔從店員遞上的時候,變了普通紙袋一個。失望了,所以味道也帶了點苦澀。言歸正傳,其實雞蛋仔有淡淡的奶茶味,脆脆的,也值得一試!
維他奶茶雞蛋仔$22
2016-09-17
15 分钟 (外卖自取)
2016-09-11 670 浏览
當日覆完診, 突然想食雞蛋仔, 亦想試一下新奇口味, 想起這間有我至愛的內涵....栗子, 紅薯, 可惜, 時機不對, 沒有我喜愛的內涵, 唯有食原味啦, 味道ok, 有蛋香, 亦不太甜, 沒有化學的味道, 口感亦好, 外脆內軟, 不錯, 下次一定要吃到我的至愛餡料!!
唯有食原味啦,
原味雞蛋仔
$16 (其他)
原味雞蛋仔
有關注我的朋友應該會知道我很喜歡吃香蕉,也喜歡吃雞蛋仔,所以才會寫這個雞蛋仔專題。這次居然讓我在這裡發現了香蕉雞蛋仔!!!簡直是一箭雙鵰!雖然賣$25有點貴,但因為是夏日限定,早吃早享受,還是忍不住試一下。本來還想加朱古力粒,不過要另加$3,因為要省錢的關係沒有加哈哈哈。店外沒有座位,只能外賣自取。即叫即做,等了幾分鐘。收到我的香蕉雞蛋仔時發現他加了朱古力粒!!應該是不小心加了哈哈哈,很開心。香蕉跟朱古力素來就是好朋友,但想不到跟雞蛋仔也出乎意料地非常配!!很多香蕉肉,每一粒每一口都吃得到;蕉肉跟蛋漿混和在一起,有入口即溶的感覺;朱古力粒更是神來之筆,半溶於雞蛋仔內,層次更佳。愛蕉之人絕對要試,不過$28一份雞蛋仔真的有點貴,足以吃一份平民午餐了!
香蕉朱古力雞蛋仔
5 分钟 (外卖自取)
香蕉朱古力雞蛋仔