餐厅: 子鴨留香
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-03-08 154 浏览
荃灣荃新天地有新嘅中餐廳進駐!淨係睇個名已經知道主打菜式就係烤鴨😍梗係即刻要試下先~京川滬菜都有,菜式選擇好多啊!餐廳裝修設計雅致,好闊落而且有空間感,最適合家庭聚會。而且店員服務態度好好,認真介紹菜式,又主動添茶同埋換碟,令人賓至如歸。川味蒜泥白肉蒜味濃郁,腩肉肥瘦比例適中,酸酸辣辣咁樣好開胃,底下仲配有粉皮添。話梅醉乳鴿原隻乳鴿切件上,酒味香濃,乳鴿肉質鮮嫩。招牌生煎包果然係必食之選❤️外皮帶有一啲香脆,入面嘅包沾上肉汁,趁熱食好正!留香烤鴨擺盤精緻,烤鴨底下會有個熱爐幫佢keep住溫度,唔怕好快凍晒,呢個設計真係好貼心。烤鴨皮脆肉嫩,食落好香口又唔會油膩,仲配有多款配料,包括青瓜、蔥絲、烤鴨醬、山楂條、牛油果醬,口味配搭非常之特別。金沙大蝦 🍤一共有四隻,每一隻都好大隻,啱啱炸起好香脆!外面沾滿大量鹹蛋黃,蝦肉爽口彈牙,真係超級邪惡啊~香蕉高力豆沙飯後甜品再食返個高力豆沙,脹卜卜咬落好似疏乎厘軟淋淋嘅口感,入面仲有滿滿嘅豆沙同埋香蕉,唔會過於甜膩,簡直大滿足呀!

川味蒜泥白肉

話梅醉乳鴿
原隻乳鴿切件上,酒味香濃,乳鴿肉質鮮嫩。

金沙大蝦 🍤

香蕉高力豆沙

2023-03-06 1873 浏览
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:荃灣荃新天地又有新餐廳插旗今次係主打京,川,滬既上海菜餐廳「子鴨留香」招牌菜係高溫慢水烤製嘅片同皮鴨全店 以墨綠色為主調整體比到人清幽雅致嘅舒適感樓底高,感覺亦寬敞.◈ 川味蒜泥白肉白肉肥瘦相間,8成瘦2成肥不油膩亦不會嚡,是很正宗的川香味入口攜香,蒜泥與辣椒的搭配和諧.◈ 話梅醉乳鴿擺盤精心,將整只鴿子拆開每一片肉都浸在醬汁中咬下一口,話梅的酸甜爆開之後又帶上一絲細膩的酒香,十分開胃解膩鴿子肉很細膩,皮又Q沒有腥味,每一塊肉都是酒香.◈ 蘿蔔絲酥餅入口驚艷,酥皮內包裹著多汁的蘿蔔絲咸甜適中,絲絲入味蘿蔔絲含量高,甜甜脆脆的.◈招牌生煎包招牌生煎包皮薄餡料給的足足的不會咬下去都是面皮第一口先吸內里的湯汁很鮮有爆汁的滿足感,底部煎得脆脆的面上撒上黑芝麻,焦香焦香的.◈ 留香烤鴨 半隻一上枱便見到仙氣飄飄,忍吾住要打下卡選用養殖50天,無激素鴨子配合18種香料,再以慢火烤成最後以20小時風乾,每隻鴨子都係製成不易烤鴨香氣四溢,外皮烤得酥脆呈亮皮肉間一層薄薄的油脂,鴨肉嫩嫩的不會柴師傅刀功嫻熟流暢片片鴨肉薄厚適中,柔嫩多汁鴨肉肥瘦相間,緊實細嫩蘸上烤鴨醬,配上黃瓜絲,蔥絲

☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
荃灣荃新天地又有新餐廳插旗
今次係主打京,川,滬既上海菜餐廳「子鴨留香」
招牌菜係高溫慢水烤製嘅片同皮鴨
全店 以墨綠色為主調
整體比到人清幽雅致嘅舒適感
樓底高,感覺亦寬敞

◈ 川味蒜泥白肉
白肉肥瘦相間,8成瘦2成肥
不油膩亦不會嚡,是很正宗的川香味
入口攜香,蒜泥與辣椒的搭配和諧

◈ 話梅醉乳鴿
擺盤精心,將整只鴿子拆開
每一片肉都浸在醬汁中
咬下一口,話梅的酸甜爆開
之後又帶上一絲細膩的酒香,十分開胃解膩
鴿子肉很細膩,皮又Q
沒有腥味,每一塊肉都是酒香

◈ 蘿蔔絲酥餅
入口驚艷,酥皮內包裹著多汁的蘿蔔絲
咸甜適中,絲絲入味
蘿蔔絲含量高,甜甜脆脆的

◈招牌生煎包
招牌生煎包皮薄餡料給的足足的
不會咬下去都是面皮
第一口先吸內里的湯汁
很鮮有爆汁的滿足感,底部煎得脆脆的
面上撒上黑芝麻,焦香焦香的

◈ 留香烤鴨 半隻
一上枱便見到仙氣飄飄,忍吾住要打下卡
選用養殖50天,無激素鴨子
配合18種香料,再以慢火烤成
最後以20小時風乾,每隻鴨子都係製成不易
烤鴨香氣四溢,外皮烤得酥脆呈亮
皮肉間一層薄薄的油脂,鴨肉嫩嫩的不會柴
師傅刀功嫻熟流暢
片片鴨肉薄厚適中,柔嫩多汁
鴨肉肥瘦相間,緊實細嫩
蘸上烤鴨醬,配上黃瓜絲,蔥絲
特別的是仲有牛油果肉,山楂條添
裹進面皮里一起吃,特別咸香,滿口留香

◈ 生拆蟹肉河蝦豆腐
一碗看似平淡的生拆蟹肉河蝦豆腐
仲實質係隱藏左吾少材料
白色的蟹肉散髮著淡淡的鮮香
與河蝦的咸香纏綿在一起
帶來海鮮特有的濃香
輕輕吮吸一口
豆腐的豆香帶著海鮮味瀰漫上舌尖
真係一啖接一啖,超好味

◈金沙大蝦
金沙大蝦色澤黃澄澄,金燦燦的
伴隨著誘人的香味,令人有忍不住品嘗的衝動
每一隻蝦都很厚大,並開背取了蝦線
大蝦包裹著濃濃的咸蛋黃醬和粟米粒去炸
炸制過後的蝦肉口感Q彈,咸蛋黃沙糯
粟米粒甜,又增添口感
鹹香恰到好處

◈ 上海回鍋肉
切到薄厚適中的五花肉
煸炒入味又不失其形
搭配上紅椒和青蒜增色又解膩
回鍋肉色澤紅亮,肉片肥瘦相間
入口肥而不膩,味濃香

◈ 細沙南瓜餅
金黃色的南瓜餅仿若披著一層紗衣精緻又好看
本以為是單純的南瓜餅,咬一口卻發現
原來內里是甜甜的豆沙蓉,豆沙蓉細滑
外層煎得脆香,整個酥軟甜糯,香味醇厚

◈ 香蕉高力豆沙
圓碌碌的望落好似雪球
口感綿軟,整體感覺不會特別油膩
瀰漫著一股淡淡的香蕉味
2023-03-05 261 浏览
讚1 全場有一個侍應姐姐既服務好到呢 直頭以為佢有份 行動爽手 主動介紹食物2 填鴨係港式切法 不過都皮脆既 夾住饃饃皮黎食都幾香口 海鮮醬山渣條呢啲都齊全3 上菜速度好好好快彈 1 整體味道係偏淡 得鹹味而無乜食材或者醬料既味 呢一點要改善下

3 上菜速度好好好快

2023-03-04 229 浏览
經過見係新開冇幾耐, 一於訂定位替姑奶慶生! 初初對佢哋公司的規限...什麼限時90分鐘...過半數人才可入內等等...未吃心中已打折扣, 不過都明白嘅, 星期六係暢旺的! 我哋自己都醒目11個大人細路準時到達, 還好安排了一個房比我哋, 仲唔使最低消費添, 即刻加分👍因為只8個大人, 於是點了六和菜另加粗炒生煎包, 份量好足夠哂食! 主打的片皮鴨, 有款新派牛油果醬, 👍整體每個餸都尚算okay, 切🎂費$80都好合理!會再去試其他餸菜!
2023-03-03 235 浏览
🥢荃灣 新開中菜熱辣辣脆皮烤鴨啖啖肉酸菜桂花魚🥢有時會突然間好想食片皮鴨同中菜,如果想同朋友或者屋企人食好啲,見到荃新天地新開左一間裝修幾靚,環境幾舒服的片皮鴨專門店,牆上仲有好多掛畫係鴨仔嚟幾得意,今次就特別去咗試吓🥢陳醋海蜇頭 $128新鮮海蜇頭再用上陳年陳醋去製作,每口充滿住陳醋香及酸甜感,入口索索聲清新開胃🥢脆皮素鵝 $85脆炸起的脆卜卜的素鵝,中間充滿香菇片,食起上來脆口,作為開胃小食感覺唔錯🥢黑松露小籠包 $68一客四件的黑松露小籠包,即叫即蒸出嚟熱辣辣的,好鍾意佢哋呢個小籠包的皮非常之薄,輕輕一夾好軟熟,從旁邊位置輕咬小洞再慢慢品嚐黑松露湯包的汁,超濃的肉汁加上黑松露的香氣,最後慢慢品嚐整個小籠包的美味🥢招牌生煎包 $58生煎包底部煎至微焦口感,脆皮鬆軟之外帶肉汁,不過一定要趁熱食🥢紅燒排翅 $328想食好啲嘅時候點咗個紅燒排翅,一排排的魚翅夠曬大片,上面仲有灑上一絲絲的金華火腿吊出香味,排翅好靚夠曬豪華,充滿骨膠原,營養價值夠晒高,翅湯濃稠落少少紅醋味道更好味🥢留香烤鴨 (半隻) $288我哋最期待嘅烤鴨,終於出現啦,碟下用上自熱包坐熱,可以keep 住溫度,烤鴨的皮超
🥢荃灣 新開中菜熱辣辣脆皮烤鴨啖啖肉酸菜桂花魚

🥢陳醋海蜇頭 $128

🥢脆皮素鵝 $85
脆炸起的脆卜卜的素鵝,中間充滿香
菇片,食起上來脆口,作為開胃小食感覺唔錯

🥢黑松露小籠包 $68

🥢招牌生煎包 $58

🥢紅燒排翅 $328

🥢留香烤鴨 (半隻) $288
我哋最期待嘅烤鴨,終於出現啦,碟下用上自熱包坐熱,可以keep 住溫度,烤鴨的皮超脆,肉質軟滑而且香口,餅皮是即蒸出爐,上枱時候出晒煙,另外一盤賣相超打卡的醬汁及配料,特別用上鮮打牛油果醬,山楂條,青瓜,京蔥,食法就係用皮包住鴨肉鴨皮及配條一齊食,牛油果醬及山楂的清新酸甜味,剛好中和了多食烤鴨的油膩感,所以食多幾件都不會膩

🥢鍋粑伴糖醋蝦球 $180
脆脆的鍋巴上放了酸甜開胃的蝦球,酸甜度剛剛好,而且蝦球厚肉大件又爽彈

🥢酸菜桂花魚 $288
欣賞酸菜魚係用上滑溜無骨的桂花魚,特別厚切的魚片啖啖肉,底部仲有少少薯粉配上酸菜湯幾惹味

🥢鐵板葱爆牛肉 $138
熱辣辣鐵板蔥爆牛肉,牛肉好香口夠鑊氣,上檯仲咋渣聲,跟一客麼麼皮,包住京蔥同牛肉一齊食夠曬惹味香口

🥢金沙驢打滾 $58
驢打滾是一種以糯米做皮紅豆做餡的傳統小吃,入面口感柔軟,中間充滿紅豆蓉,微甜的甜度配上表面的黃豆粉,特別有風味

🥢高力豆沙 $52
最期待的甜品就係高力豆沙,外層係用蛋白再用高溫油炸製成,外層充滿蛋白香,入邊係香蕉同埋紅豆沙,甜度不高剛剛好,一口好似泡芙咁鬆軟,大大一粒好滿足

📍子鴨留香 (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G48, 50, 52, 56, 58 & 77號
2023-03-03 1340 浏览
中菜廳「子鴨留香」在荃新天地正式開幕了,餐廳佔地五千呎,環境寬闊雅緻,非常適合家庭聚餐✨菜式選擇亦不少,可以在這裡一次過吃盡京、川、滬菜🍴🔸前菜川味蒜泥白肉拌好後夾起腩片佐以粉皮,加上酸酸辣辣的蒜泥醬汁,吃起來清爽開胃。而話梅醉乳鴿擺盤亦很有心思🫶🏻 話梅花雕酒的味道醇厚,灑上杞子點綴,乳鴿肉嫩又入味🔹留香烤鴨是夜的主角!我們就點了半隻留香烤鴨試試~ 餐廳很貼心的在盒子底下加上熱水,除了有陣陣仙氣外,還有保溫的作用。片皮鴨以高溫慢火烤焗,外皮油潤酥香超銷魂的🤤 薄餅上可按喜好加入京蔥、青瓜、山楂條、烤鴨醬和牛油果醬🥑 牛油果醬倒是第一次見的搭配,創新得來令味道和口感生色不少🔸金沙大蝦一共有四大隻份量十足🦐 蝦肉厚實彈牙,炸得酥脆可口,再裹上鹹香的蛋黃和粟米粒,真的滋味無窮!🔹生拆蟹肉河蝦豆腐豆腐超嫩超滑溜溜的,加上鮮味的蟹肉和河蝦,以清新的菜式喚醒味蕾🔸點心點了蘿蔔絲酥餅和招牌生煎包。蘿蔔絲酥餅底下舖滿芝麻,入口很香,口感味道俱佳。招牌生煎包新鮮煎起,趁還冒著煙趕快吃,裡面的肉餡還帶點肉汁💦🔹上海回鍋肉五花腩炒得香氣逼人,帶豆瓣醬的香辣滋味,充滿川式風味🔥🔸甜品點了細沙南瓜餅和香蕉高力

🔸前菜

蘿蔔絲酥餅

🔸點心
上海回鍋肉

🔹上海回鍋肉
五花腩炒得香氣逼人,帶豆瓣醬的香辣滋味,充滿川式風味🔥
細沙南瓜餅

🔸甜品
點了細沙南瓜餅和香蕉高力豆沙。細沙南瓜餅QQ的很軟糯,而香蕉高力豆沙充滿空氣感,內餡清甜而不膩
金沙大蝦
生拆蟹肉河蝦豆腐
蘿蔔絲酥餅
上海回鍋肉
細沙南瓜餅
一行3人食慶生飯,點左個4人餐。好快侍應就上蟹肉翅。飲到一半,雞絲粉皮、醉雞、煙熏魚,黃金蝦,竹笙聿白,回鍋肉,小籠包,片皮鴨連配菜已經從四面八方湧到餐枱上。前後不到十分鐘。唔講以為自己食緊快餐。好明白今時今日餐廳想做左幾轉,但都唔駛一下子上晒所有菜(高力豆沙除外)。枱上的菜由熱都變唔熱,用餐體體驗極差。講番食物質素,真係一般。蝦肉無味,津白芡汁杰,回鍋肉勁油,小籠包、片皮鴨正常。比接待旅行團的團菜稍為好一點。呢餐成為約$1,000大圓。總括而言,呢間餐廳最啱趕時間嘅你,上菜速度絕不令你失望。
總括而言,呢間餐廳最啱趕時間嘅你,上菜速度絕不令你失望。
2023-02-18
2023-02-03 1543 浏览
見到荃新天地開左新店,一於約埋朋友去試食順便團拜埋😁。我地8人叫左:❣️雞絲粉皮,無驚喜❣️烤羊肉,好食❣️黑松露小籠包,個皮勁薄,值得推介❣️烤鴨,賣相幾好,有個熱爐可以暖住食物,算係幾細心設計。而且竟然有我最鍾意嘅牛油果配埋黎食😍,烤鴨唔算好肥,鴨皮都脆。不過用黎包住個塊皮嫌厚左少少❣️豆苗❣️炒飯,足料炒得夠乾身❣️驢打滾,第一次聽依款甜品,原來係糯米配紅豆蓉總結報告,食物品質算唔錯,下次可以帶埋爸爸媽媽黎食。
見到荃新天地開左新店,一於約埋朋友去試食順便團拜埋😁。

我地8人叫左:
❣️雞絲粉皮,無驚喜
❣️烤羊肉,好食
❣️黑松露小籠包,個皮勁薄,值得推介
❣️豆苗
❣️炒飯,足料炒得夠乾身
❣️驢打滾,第一次聽依款甜品,原來係糯米配紅豆蓉

總結報告,食物品質算唔錯,下次可以帶埋爸爸媽媽黎食。
2023-02-01
庆祝纪念
团年饭
  • 小籠包、烤羊,烤鴨
2023-01-26 1471 浏览
今晚同老婆丫囡去荃灣行街,經過有間新開嘅片皮鴨店就入去試食吓。我哋叫咗小籠包、生煎包、擔擔面、半隻片皮鴨~片皮鴨皮脆好食半隻份量好夠(老婆話食唔晒打包令走😂)👍🏻片皮鴨配料第一次見有牛油果🥑我老婆鍾意食👩🏻小籠包好多汁好食有驚喜😋生煎包同我其他地方食開嘅差唔多不過不失,擔擔面係比細路女食👧🏻所以叫咗少少辣(丫囡話有少少辣唔怕喎)花生味足好好味(佢話)。老婆話仲有其他嘢想食,下次約多啲朋友一齊食可以試吓雲吞雞同蘿蔔絲酥餅。
2023-01-26
2023-01-19 1706 浏览
是晚同太太慶生,見新開張,裝修幾好,入去一試,點知……中大伏!前菜:上海鳳尾魚$108,炸得好乾身好酥,薄薄一抹糖漿,初食有驚喜,可惜細嚼之下魚腥味頗濃,打左折扣。主菜1:半隻片皮鴨連鴨架津白豆腐湯$376,鴨肉極乾,係風乾了那種。餅皮是烙餅,烘烤得太乾,放進口中是咬到很多乾麵粉的感覺。鴨架湯很白,沒有一丁點禽肉的味道,相信是花奶味粉水煲豆腐津菜罷了。主菜2:酸菜桂花魚$288,魚肉很厚實,肉色暗紅,完全沒有鮮味。桂花魚只要新鮮,既便厚切,燙湯後肉色應雪白,入口要輕滑,容易分為一梳梳肉。是晚的桂魚應是腌過久,或是經冷藏的魚肉。大失所望。菜品:京醬燒茄子$88,不值一提,茄子走油欠火候以致吸收太多油氣,而且溫度不夠,入口頗為辛苦。點心:小籠包 $58原味和$68黑松露,是晚較為高質的出品,皮薄多汁水,做點心嘅師傅係要讚賞嘅。前文提及中伏嘅主因不在食物,而在侍應的服務。好明白年近歲晚要翻多兩檯搶生意,點完菜15分鐘不到把所有菜全上齊也無妨。可是侍應竟然拿一個托盤欲蓋著酸菜魚以「保溫」,真的是不可思議!即時制止,但對方回答「我幫你抹下再蓋」真令人無言……總結,把「鴨」作為店名,但烤鴨真的不佳

總結,把「鴨」作為店名,但烤鴨真的不佳。
2023-01-18
庆祝纪念
生日
2023-01-15 1248 浏览
碰巧路過新鋪開張,而且裝潢有心思,抱嘗鮮心態進入享用晚餐,最後三人獲分配圓桌,後來上菜是會不太夠空間,如能上長方枱卡位會更好,座位分隔有點不夠大。茶正常發揮食物驚喜地有好質素,但作為前菜的海蜇皮價錢上份量不太足夠,可能是因為搭配上切條鮑魚。烤鴨是脆皮香口的,配料上有多上稀有的牛油果和山楂條,另外加錢搭配嘅火鴨絲是挺不錯的。另外有點了鴨架津白豆腐湯,和竹笙奶油扒津白有點重複但是也是好味道的。小籠包也屬於是比較好吃的一層。現時製作的食物對得上價錢收費
茶正常發揮
小籠包也屬於是比較好吃的一層。
現時製作的食物對得上價錢收費
  • 留香烤鴨
2023-01-15 1111 浏览
新店開業第一日。先講服務環境, 服務好。 環境闊落, 坐得舒服, 裝修間局唔錯。 重點食物,2個人 連加一食咗$515蚊: 一麵,一魚一排骨,一點心。 擔擔麵, 唔熱,偏酸, 花生味唔夠。 糖醋魚半條, 太酸,魚肉唔新鮮。 黑醋排骨, 太硬, 咬唔開, 肉少肥膏多。 蘿蔔絲酥卷, 呢個唔錯,脆香。 最後, 排骨食剩一半打包拎走。 比一個紙盒同紙袋。 埋單先知紙盒收你2蚊,紙袋收你3蚊。加一即係$5.5 。 無問係我唔著, 但係可以同顧客講外賣盒收錢。 就算你紙盒紙袋收得貴都起碼知道。
新店開業第一日。
擔擔麵, 唔熱,偏酸, 花生味唔夠。
糖醋魚半條, 太酸,魚肉唔新鮮。
黑醋排骨, 太硬, 咬唔開, 肉少肥膏多。
蘿蔔絲酥卷, 呢個唔錯,脆香。