餐厅: 安南越式牛肉粉X越茶
资讯:

2021-09-09 34 浏览
周六睡醒過來吃午飯,聽說這樣容易瘦,說起越南菜,就想起之前出差越南時候的經歷,具體已經不記得了,只有當時的美食讓人覺得難忘 越南菜口感以清爽為主,夏天吃,特別爽口。今天點了濱海,是越南菜的另外一種吃法吧 材料是完全一樣的,蔬菜和米粉,不過這一次是用生菜包米粉,配上肉絲,味道一樣鮮美。 生菜很新鮮,營養豐富。還有特色的越式冬瓜茶,吃完可以2像手搖杯一樣,慢慢喝。簡直就是超級放鬆的周末。加了紅豆,甜甜蜜蜜的。評分:5星

評分:5星
2021-09-07 47 浏览
將軍澳人有福了, 最近多咗好多新食肆, 呢間新開嘅越式餐廳價錢平民, 食物種類選擇都多, 仲有小編最鍾意嘅珍珠奶茶😍牛坑腩片湯粉河: 呢碗嘢一上碟熱辣辣香噴噴, 一定要趁熱食先食到牛肉嘅juicy感同埋牛肉真味🤗👍🏻 香燒豬頸肉撈檬: 豬頸肉好大份, 撈埋秘製越式酸辣醬汁非常惹味開胃🤤是Q但伯爵珍珠奶茶: 小編係畀個名吸引點咗嚟試下, 啲珍珠真係好qq彈牙, 奶茶有陣陣伯爵茶飄香, 飲得過✨❤️總括嚟講,想食嘅朋友最好喺繁忙時間早啲攞飛,因為將軍澳好食嘅餐廳真係好多人排隊❤️❤️✨~~~~~~~~😋味道: 7/10📸賣相: 7/10🛋️環境:7/10💁‍♂️服務: 7/10💎性價比: 8/10💲人均:$150⏪回頭率:70%~~~~~📍安南越式牛肉粉將軍澳欣景路8號新都城中心2期2樓2021-23號舖

~~~~~~~~
😋味道: 7/10
~~~~~
📍安南越式牛肉粉
將軍澳欣景路8號新都城中心2期2樓2021-23號舖
2021-09-07 86 浏览
Weekend in Tseung Kwan O area and I wanted to eat something! We found this place called An Nam Pho. There wasn't a line so we went in!The restaurant was not too big but seating was spacious enough. They even had a take out counter for drinks. Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge. When we were there, they had only the afternoon tea set available. Sets include a drink.Boyfriend had the Sliced Interim Brisket Noodle With Soup ($47). This was ok. The soup had a light beef t

Boyfriend had the Sliced Interim Brisket Noodle With Soup ($47). This was ok. The soup had a light beef taste. The brisket itself was tender and soft. The noodles were chewy and smooth.

I had the Chicken Wing with Lemongrass Noodle With Soup ($47). The soup here had a slight chicken taste but it was mostly MSG.

The chicken wings were quite good though cold. I guess everything was prepared ahead of time because this came out very fast after I ordered. But these were good and I do love cold chicken.

Portion size was quite good. Not too small but able to finish. The food tasted fine though the soup base had a good amount of MSG. The drinks were quite good as well. Prices not expensive.
2021-09-04
2021-09-05 29 浏览
將軍澳友又嚟啦!去新都城行街見到新開咗間越南嘢😆又試試佢先😀·✨雞絲撈檬 $60好大一碗撈檬😵雞絲份量不少,碗埋撈檬汁酸酸甜甜,幾惹味😬·✨牛坑腩片湯檬 $58牛坑腩都幾腍,湯檬食落正正常常😗·✨軟殼蟹米紙卷 $58冇諗過米紙卷咁大舊,入面嘅同撈檬嘅材料其實差唔多,有檬粉、紅蘿蔔、青瓜、生菜而軟殼蟹份量好少😕味道一般·✨Q彈港式烏龍珍珠奶茶🧋 +$12正常茶餐廳水準🧐·🌟正常發揮,午餐係幾平嘅😌
✨雞絲撈檬 $60
好大一碗撈檬😵雞絲份量不少,碗埋撈檬汁酸酸甜甜,幾惹味😬
✨牛坑腩片湯檬 $58
牛坑腩都幾腍,湯檬食落正正常常😗
✨軟殼蟹米紙卷 $58
而軟殼蟹份量好少😕味道一般
✨Q彈港式烏龍珍珠奶茶🧋 +$12
正常茶餐廳水準🧐
🌟正常發揮,午餐係幾平嘅😌
2021-08-31 36 浏览
睇完戲已經到左下午茶時間,之前行過呢間新開既越南河粉已經想試,今次有機會試佢個下午茶~次次行過都見到門口好多人等位,我地都等左15分鐘左右先入得下午茶(星期一至日 2pm-6pm)香茅豬扒湯河粉($47)所有湯粉都可以揀河粉/檬粉/粉絲/金邊粉我地揀左湯檬粉🍜整體湯粉表現出色,但唔知係米下午茶既關係份量比較小🥩豬扒有驚喜,好香香茅味,而且好冧,個邊煎到香脆,合格有餘湯底亦都好香,有青檸同辣椒粒可以加🦪安南海鮮炒金邊粉 ($51)呢個相比起湯粉就失色不少就好似普通豉油炒麵咁,味道偏淡海鮮有青口/迷你蝦仁/魷魚都係叫返湯粉好食好多另外跟餐加$12可以轉越茶我加左杯古早黑糖冬瓜愛玉 (原價$32)係普通珍珠奶茶果啲700ml外賣杯叫左半糖小冰一開頭啲冰未溶都幾甜,但到冰溶左之後杯野就冇乜味🤣但都算好飲👍好香冬瓜茶味
次次行過都見到門口好多人等位,我地都等左15分鐘左右先入得
下午茶(星期一至日 2pm-6pm)

香茅豬扒湯河粉($47)
香茅豬扒湯河粉

所有湯粉都可以揀河粉/檬粉/粉絲/金邊粉
我地揀左湯檬粉
🍜整體湯粉表現出色,但唔知係米下午茶既關係份量比較小
🥩豬扒有驚喜,好香香茅味,而且好冧,個邊煎到香脆,合格有餘
湯底亦都好香,有青檸同辣椒粒可以加

🦪安南海鮮炒金邊粉 ($51)
安南海鮮炒金邊粉

呢個相比起湯粉就失色不少
就好似普通豉油炒麵咁,味道偏淡
海鮮有青口/迷你蝦仁/魷魚
都係叫返湯粉好食好多

另外跟餐加$12可以轉越茶
我加左杯古早黑糖冬瓜愛玉 (原價$32)
係普通珍珠奶茶果啲700ml外賣杯
叫左半糖小冰
一開頭啲冰未溶都幾甜,但到冰溶左之後杯野就冇乜味🤣
但都算好飲👍好香冬瓜茶味
古早黑糖冬瓜愛玉
2021-07-11
香茅豬扒湯河粉
古早黑糖冬瓜愛玉
  • 香茅豬扒
2021-08-31 27 浏览
餐廳同茶飲店合租一個鋪位呢個做法好似愈嚟愈普遍,我相信主因係可以慳返好多租金成本,又可以相互吸客,相得益彰~今次推介係平民越式餐廳連住一間茶飲店,食越南河粉嘅時候都可以飲到好飲嘅手搖,係開心嘅😆餐廳越南特色菜嘅選擇都真係好多,首先就食個招牌火車頭,明明一人份量大碗到以為佢比咗兩人份量我,生牛肉,牛腩,牛丸,牛筋,牛柏葉應有盡,餸都比得夠多,最想讚係生牛肉上菜時真係生,紅得好粉嫰😍有時有啲地方食生牛肉一嚟已經半生熟,實唔好食~另一款試嘅係蟹頭膏蕃茄湯檬(轉咗金邊粉),特別之處係個蕃茄湯可能係我食過最濃嘅,蟹頭膏同成件事都好夾👍🏻因為連住間「越茶」,所以飲品選擇好多,港式越式台式都有,今次叫左芝士奶蓋烏龍茶覺得十分高質,最主要係個芝士奶蓋好掂,做到好濃郁芝士咸香,算係我飲過嘅芝士奶蓋入面最好飲嘅Tier,推介!埋單$200有找👍🏻

將軍澳新都城有好多食店,但係越南菜就唔太多。最近開咗依間「安南越式牛肉粉」,旁邊仲有越丶台式茶飲店「越茶」。店名「安南」原來係越南嘅古稱,依到除咗有各款越南經典地道菜式之外,仲可以叫埋「越茶」嘅越式/台式茶飲。我喺平日下午茶時段嚟到,見到間店坐到滿晒,好有人氣!一望Menu價錢真係好平民👍🏼經濟實惠又多選擇。叫咗幾個下午茶餐,由兩點至六點供應,仲要冇加一🥰(服務生話晚市先會有加一)🔘生牛肉湯河粉 $47牛肉夠薄身,入口十分嫩滑,湯底濃郁香口,食之前擠咗少少青檸汁,味道更有層次。🔘蝦頭膏海鮮炒飯 $56以下午茶來說,這客炒飯份量很多喔,海鮮料有蝦丶魷魚等等。炒飯炒得非常香口惹味,入口滿滿東南亞風情。🔘越式蒸粉卷 $40 1客有3件,粉皮晶瑩透亮,口感滑溜,入面餡料豐富,有甘筍丶木耳絲等等,上面有蔥花蝦米,增添鮮味。🔘椰汁三色冰/椰汁仙沙冰(下午茶餐+8)下午茶餐本身包一杯港式熱飲,我哋想飲啲越南風味特飲,+$8就可以轉換了。兩杯特飲都有濃郁椰漿香🥥,裏面有口感清爽嘅綠色粉條,而三色冰就多咗紅豆蓉喺入面。🔘古早黑糖冬瓜(原價$28 ;下午茶餐+$12)點左杯「越茶」嘅台式飲品,冬瓜茶清甜消

🔘生牛肉湯河粉 $47

🔘蝦頭膏海鮮炒飯 $56

🔘越式蒸粉卷 $40

🔘椰汁三色冰/椰汁仙沙冰(下午茶餐+8)

🔘古早黑糖冬瓜(原價$28 ;下午茶餐+$12)
點左杯「越茶」嘅台式飲品,冬瓜茶清甜消暑,分量很大👍🏼原來台式飲品配越式料理,非常搭配呀。

見到依度有幾款越式法包都好吸引,話說越南曾經係法國殖民地,飲食文化受到法國嘅影響,下次要試試先~

2021-08-24 33 浏览
食物一般,冷氣不夠,座位坐得好不舒服最重要是服務態度真的是十分差(女收銀員)女收銀員唔俾食客放在吉椅上,即使有其他空位置的枱,不多人亦都冇人等位也可以,一見你放個背包在椅子上,她每次經過臉上都露出不悅,還眼望望我這張枱,最重要一有食客入來即叫他坐下來迫我們走,整個過程食得好不舒服,這一點服務態度我已經不會再來幫襯。越式餐廳不只這一間,還有其他更好可以揀,最重要要令食客舒服。
食物一般,冷氣不夠,座位坐得好不舒服
最重要是服務態度真的是十分差(女收銀員

早排屋企人行街見到呢間越南嘢、話想試吓畢竟係兩老話想試嘅咁我都唔會特別出聲嘅…😐去到門口、先發覺個裝修同坐位咁似茶記嘅喂(心知覺得唔對路…)Anyway啦 坐低咗之後、睇啱想叫咩嘢食但係就叫咗好耐都無waiter過嚟幫我哋落單服務員嘅態度同禮貌係真係同茶記無分別😑😑😑先嚟嘅係個蒸粉卷入面啲料都叫足嘅、不過係完全一啲味都無🙈唔合格、評級:F(唔合格)第二樣係個豬肉碎蝦片同個粉卷一樣、無味啲豬肉碎、實過石仔😑More worse, 底下塊蝦片係又淋又un 好似塊蝦片係放咗兩三日受潮個種評級:U (千祈唔好叫)之後終於有樣嘢似返啲樣火車頭湯河(二人份量)個份量就真係幾夠多、我哋三個人分都夠食而且啲餸都幾多、唔同嘅牛肉都係幾件、大大件嘅味道就真係普通貨色、無乜特別、正正常常啦😀評級:D (普通)之後仲有兩樣嘢(因為唔好食、無影相)首先係個越南咖喱牛腩配法包如果你係鐘意食傳統咖哩嘅人、你會好失望咖喱唔辣、無咖喱應有嘅香料味唯一有嘅係咩味?好似刷牙咁嘅薄荷味🤮牛腩唔好食、我諗連鎖快餐店嗰啲都好食過佢唯一係個法包叫做可以攞返少少分個包都熱嘅、個面雖然有啲硬、但係都脆嘅、包入面就普通。評級:F(唔合格
早排屋企人行街見到呢間越南嘢、話想試吓
畢竟係兩老話想試嘅咁我都唔會特別出聲嘅…😐
去到門口、先發覺個裝修同坐位咁似茶記嘅喂
(心知覺得唔對路…)

Anyway啦
坐低咗之後、睇啱想叫咩嘢食
但係就叫咗好耐都無waiter過嚟幫我哋落單
服務員嘅態度同禮貌係真係同茶記無分別😑😑😑

先嚟嘅係個蒸粉卷
入面啲料都叫足嘅、不過係完全一啲味都無🙈
唔合格、評級:F(唔合格)

第二樣係個豬肉碎蝦片
同個粉卷一樣、無味
啲豬肉碎、實過石仔😑
More worse, 底下塊蝦片係又淋又un
好似塊蝦片係放咗兩三日受潮個種
評級:U (千祈唔好叫)

越式蒸粉卷  同  豬肉蝦片

之後終於有樣嘢似返啲樣
火車頭湯河(二人份量)
個份量就真係幾夠多、我哋三個人分都夠食
而且啲餸都幾多、唔同嘅牛肉都係幾件、大大件嘅
味道就真係普通貨色、無乜特別、正正常常啦😀
評級:D (普通)
火車頭湯河

之後仲有兩樣嘢(因為唔好食、無影相)
首先係個越南咖喱牛腩配法包
如果你係鐘意食傳統咖哩嘅人、你會好失望
咖喱唔辣、無咖喱應有嘅香料味
唯一有嘅係咩味?好似刷牙咁嘅薄荷味🤮
牛腩唔好食、我諗連鎖快餐店嗰啲都好食過佢
唯一係個法包叫做可以攞返少少分
個包都熱嘅、個面雖然有啲硬、但係都脆嘅、包入面就普通。
評級:F(唔合格)

最後叫咗杯三色冰
無特別、紅豆同綠豆煮得唔夠
而且無乜椰汁味、明顯水多過椰奶
唔建議大家試
評級:F(唔合格)

埋單:400幾

總結嚟講
未試嘅唔洗試、好食過佢嘅越南嘢多的是
我諗你去食乜麗嗰啲連鎖嘢、你會無咁嬲🙈

服務:E
食物:F
環境:E
總評分:F(唔合格)

同朋友去新都城行街,見到依間新開無耐未試過,個fd叫個優惠套餐都幾抵,「生熟牛肉粉」,之後再加10幾蚊仲有杯珍珠奶茶~ 我不左啖湯飲,個牛湯好夠濃。我就食清啲,叫咗個「雞絲扎肉河」,佢哋仲有個品牌叫「越茶」,有越南飲品、椰青、椰汁冰,比較特別係仲有台灣珍珠奶茶同埋香港人鍾意嘅芝士奶蓋,選擇好多,我就加咗杯芝士奶蓋紅茶,都幾好飲,真係啖啖芝士粒,睇得出用料幾靚!不過見到佢哋生意好忙,有時出餐都要等,好在我哋叫湯河粉比較快。下次試吓下午茶再嚟,好似仲抵食
我不左啖湯飲,個牛湯好夠濃。

雞絲扎肉河
雞絲扎肉河
2021-08-04 40 浏览
將軍澳新都城二期新開了 安南越南牛肉 的分店,趁平日人少,先去試試味道~我們二人點了兩個下午茶餐,兩點後就已經有下午茶餐供應,點了一個飯餐和一個餐。⭐️香茅豬扒飯肉質不硬,入味,份量足,整體不錯~⭐️牛坑腩片湯河粉牛腩片好軟易入口,不過份量偏少,河粉份量就足夠,湯底入味,不過如果湯底有其他配料會好味好多。下午茶menu選擇多,不過暫時未有得加小食住~喜歡越南菜的不會失望,價錢相宜,室內環境清新。

⭐️香茅豬扒飯
肉質不硬,入味,份量足,整體不錯~

⭐️牛坑腩片湯河粉

下午茶menu選擇多,不過暫時未有得加小食住~

喜歡越南菜的不會失望,價錢相宜,室內環境清新。

2021-08-02
2021-07-24 146 浏览
見呢排好耐都冇食越南菜,最近喺新都城2期商場開咗間叫安南嘅越南餐廳,諗住去試吓啦,昨晚六點幾就同太太特登走去食晚餐,一去到餐廳門口,攪掂晒啲安心出行、量體溫等手續之後,接待員帶領我哋去咗張左右都有人坐嘅長枱,客人與客人之間只係有一塊細細塊嘅膠板隔住,自己手踭與隔離客人手踭都差唔多可以觸碰到,而且張枱面嘅面績亦都非常狹窄,如果一個人食就勉強可以擺放食物嘅,但係兩個人食就只能夠一人食一碗或一碟嘢,叫多兩樣食物都好頭痕,權衡輕重之後,都係決定唔坐走人,寧願去隔離嗰間意樂食算啦,雖然啲嘢唔係好得,但係起碼坐得舒服,心情都靚啲啦!
2021-07-11 104 浏览
17:53入座,17:54落order, 明明仲有6分鐘,竟然說下午茶截單,最諷刺的是櫃台落緊下午茶外賣,堂食就冇,要人選晚餐,太不合理!服務員又超冇禮貌,真係令人嬲。唔係見佢新開張,都唔會試。而且地下勁污糟,冇人理。另外,上菜好慢,一個人叫豬扒飯都食完,隔離枱遲入座d野食都黎曬,我叫個炒飯半個鐘都未黎,催佢,話係新鮮炒要耐d, 但等足30分鐘先有碟飯吃,有甚麼炒飯特別到要整咁耐呢!這是我第一次寫食評,因為實在覺得不公平。

2021-07-11
下午茶
2021-07-11 74 浏览
經過見到新開業,坐低一試。我地叫咗兩碗粉麵+米紙卷。原本想叫生菜包,但係侍應可能啱啱返工唔太清楚有咩餡料,我地就放棄咗。上菜時,份量大到嚇一跳,連隔離枱都「哇 駛唔駛咁大碗」。火車頭嘅牛肉同牛丸好食。蕃茄湯底比較厚,酸酸甜甜好啱我口味。意外驚喜係米紙卷,皮薄煙韌,粉絲彈牙。落少少魚露酸甜汁好開胃。每塊份量都比正常大一倍。一開始覺得價錢有啲貴,睇到份量就覺得好抵食。見到隔離枱嘅二人火車頭個碗仲大過日式拉麵大碗,起碼夠兩大一細食。如果下次再食,我會直接叫一個米紙卷做主食,再加一兩個小食。

火車頭
蕃茄牛腩河粉