2017-07-24 86 浏览
好耐冇食串燒找間有口碑的吃被川式和芝士吸引左😍去到職員見我拎咁多野好貼心咁主動俾張 chair我放 加分!!!!鋪頭不是好大 全滿 好彩有book叫左好多野 講唔哂 只講最正既!!1. 焦糖蕃茄 個皮脆卜卜😍2. 果味手工啤 易入口岩女仔飲3. 麻辣牛骨髓 全場最正食物 有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻4. 羊架 正非常正!!! 配埋薄荷醬 and 芥未 我俾滿分野食味道已經夠如果想重口味d 有梅粉 孜然粉 辣粉任落價錢方面: 同一般串燒店差不多 但我覺得比一般既好吃當晚飯的話預每人二百蚊到都好飽好滿足😊
好耐冇食串燒
找間有口碑的吃
被川式和芝士吸引左😍
去到職員見我拎咁多野
好貼心咁主動俾張 chair我放 加分!!!!
鋪頭不是好大 全滿 好彩有book
叫左好多野 講唔哂 只講最正既!!

1. 焦糖蕃茄 個皮脆卜卜😍
2. 果味手工啤 易入口岩女仔飲
3. 麻辣牛骨髓 全場最正食物 有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻

野食味道已經夠
如果想重口味d 有梅粉 孜然粉 辣粉任落

價錢方面: 同一般串燒店差不多 但我覺得比一般既好吃
當晚飯的話預每人二百蚊到都好飽好滿足😊
2017-07-22 122 浏览
係附近睇完戲,有小小餓意,朋友介紹黎呢間串燒店食下串燒飲下啤酒~黎到時差不多10:30pm,店員介紹餐牌時話我地有宵夜優惠,全單85折,正😄👏🏻呢間餐廳幾環保,用過左膠既餐牌,畫完俾佢落單,一抹走又可以再用,讚👍🏻一黎叫左杯1664生啤先,行過黎有點熱~跟住叫左幾款小食及串燒麻辣牛骨髓牛骨髓唔係間間店有,好耐冇食,見呢間店有就叫左D牛骨髓好滑,但個麻辣汁就偏咸,食完要飲多兩啖啤酒😜 (佢仲有燒雞子添架....鍾意食既朋友可以黎試下)4隻芝士蒜蓉燒蠔呢間店有幾款焗蠔選擇,見佢推介呢款,又可以一人兩隻,就叫左。黎到已經聞到好香,個蠔肉好肥美,仲有好多蒜蓉😋蒜蓉燒蜆一般....蜆有沙,味偏淡蒜蓉燒茄子個人覺得燒得唔夠香,似蒸🙈麻麻值得一提,呢間店座位仲可以揀店內或店外,店外可以自己燒,幾好玩~朋友果然冇介紹錯!

一黎叫左杯1664生啤先,行過黎有點熱~

跟住叫左幾款小食及串燒

麻辣牛骨髓

牛骨髓唔係間間店有,好耐冇食,見呢間店有就叫左

4隻芝士蒜蓉燒蠔

黎到已經聞到好香,個蠔肉好肥美,仲有好多蒜蓉😋

蒜蓉燒蜆
一般....蜆有沙,味偏淡

蒜蓉燒茄子
個人覺得燒得唔夠香,似蒸🙈麻麻

2017-07-21
$120 (宵夜)
  • 芝士蒜蓉燒蠔
2017-07-21 68 浏览
都幾好食,旁邊有孜然粉同辣粉等等嘅調味料調味,食左十幾樣野大約四百幾蚊,比較推介廚師腸、花枝丸等比較入味嘅野,上菜速度好快,但因為夏天坐入面冇得自己燒,啲野好快凍曬,茄子擺得耐都好易出水,建議快啲食,總括黎講都唔錯嘅!
2017-07-21
  • 燒韮菜
  • 花枝丸
2017-07-19 103 浏览
今日過海,行街行得攰,提早食晚餐。一行3人都想食串燒,見依間食評不錯,就過來試試。可能時間尚早,店內還未有客,隨便搵個位坐低左。店內環境舒適,冷氣充足。串燒及燒物種類選擇多,我地都用左一段時間先寫好食咩串燒及燒物。如串燒及燒物味道不夠,店內還會提供調味粉。有梅粉、孜然粉及香辣粉,可以自行加入調味。店外都設有坐位,而且每張枱都會特別提供巴蕉扇俾客使用,服務幾好貼心。等左一輪時間,串燒終於燒好。串燒食得多,少見舖頭有燒菜心,所以即點。菜心燒得唔會乾身,食落菜味十足,調味剛剛好,唔係菜乾。讚!蜜汁燒芝心獅子狗食落芝士味濃,外面甜甜地。火辣惹味燒尖椒,是原隻尖椒拎去燒。而串燒蜜糖燒賣、燒鮮味海螺串及汁燒八爪魚鬚串,味道都唔錯。燒芝士餈飯夠特別,餈飯上加有芝士燒溶左,食落外脆有飯蕉香,味道幾特別另一食餈飯風味。沙茶醬燒雞脾菇,菇汁十足,配沙茶醬又幾不錯。燒雞軟骨串、玉子燒及燒韭菜,份量好幾多下。焦糖脆蕃茄在燒熟既蕃茄上加上沙糖再燒到變焦黃色,食落口蕃茄超juicy,脆口焦糖配埋蕃茄既酸甜味原來係咁夾架。另外極品烤餃子釀雞翼、燒手打魚皮餃同秘製沙爹醬燒豬頸肉都係唔錯。激讚依個金銀蒜蓉燒生蠔,蠔肉唔
今日過海,行街行得攰,提早食晚餐。
一行3人都想食串燒,見依間食評不錯,就過來試試。

可能時間尚早,店內還未有客,隨便搵個位坐低左。
店內環境舒適,冷氣充足。

如串燒及燒物味道不夠,店內還會提供調味粉。
有梅粉、孜然粉及香辣粉,可以自行加入調味。

燒菜心
等左一輪時間,串燒終於燒好。
串燒食得多,少見舖頭有燒菜心,所以即點。
菜心燒得唔會乾身,食落菜味十足,調味剛剛好,唔係菜乾。讚!

蜜汁燒芝心獅子狗食落芝士味濃,外面甜甜地。
火辣惹味燒尖椒,是原隻尖椒拎去燒。
而串燒蜜糖燒賣、燒鮮味海螺串及汁燒八爪魚鬚串,味道都唔錯。

沙茶醬燒雞脾菇,菇汁十足,配沙茶醬又幾不錯。
燒雞軟骨串、玉子燒及燒韭菜,份量好幾多下。

金銀蒜蓉燒生蠔
激讚依個金銀蒜蓉燒生蠔,蠔肉唔乾身,蠔味十足唔會有蠔殼碎,配埋生熟蒜勁惹味。

麻辣田雞脾
依個麻辣田雞脾,口感滑身,即食即離骨,只稍微鹹左少少。
食串燒點可以唔啤一啤下,所以叫左杯Hoegaarden Draught beer 一齊飲,因為太大杯有成500ml。

仲有叫多一杯凍柑桔蜜,都係一齊飲。
原來我地都唔覺唔覺叫左多樣野食,加上飲埋d野飲都幾飽。
入夜店來客人越來越多,原來都有好多人會用串燒及燒物作為晚餐既選擇。
2017-07-10
燒菜心
金銀蒜蓉燒生蠔
  • 燒芝士餈飯
  • 沙茶醬燒雞脾菇
2017-07-14 112 浏览
甚少在這帶搵食,既然今次跟友人在附近辦事,決定在筲箕灣晩餐才各自回去~~同行友人建議去安安燒食下串燒飲下啤酒,好,一於起行!(最好唔洗我諗食咩😂)一貫日式的裝潢,牆上的掛畫顯得份外有格調!芝士蒜蓉燒生蠔👍🏻 生蠔size 夠大,蠔肉絕對肥美多汁,完全唔腥!配埋芝士夠香口Juicy!!蒜蓉生燒茄子超多蒜蓉係面加上孜然粉等香料,入口十分惹味,但食到中間味道偏淡唔完全入曬味!餃子雞翼雞翼面塗上香甜蜜糖,不會烤得太濃太乾,表面烤得金黃酥脆,內裏仍保持嫩滑多汁,不錯!芝士翠肉瓜可能掛住傾計的關係,唔係上枱即刻食,面既芝士變得有點硬,芝士唔夠creamy濕潤,幸好翠肉瓜仍然夠爽脆!皇牌燒牛舌牛舌烤得剛好,外脆肉嫩,加上少少辣粉已經十分惹味可口!每枱有提供辣粉、孜然粉 同梅粉,可以自行加辣,十分方便~食串燒當然要飲啤酒,餐廳有多款手工啤、1664 生啤等等⋯⋯整體而言,食物質素及服務都唔錯,可惜餐廳的冷氣頗大,串燒等食物好快變凍,建議一次過唔好點太多,最好分開點及趁熱食!

一貫日式的裝潢,牆上的掛畫顯得份外有格調!

芝士蒜蓉燒生蠔👍🏻

蒜蓉生燒茄子

餃子雞翼

芝士翠肉瓜

皇牌燒牛舌
牛舌烤得剛好,外脆肉嫩,加上少少辣粉已經十分惹味可口!

2017-07-12
2017-07-06 136 浏览
今晚約了住在筲箕灣的好友,問她筲箕灣哪裡有必食之選,不加思索下,她介紹了「安安燒」。經過餐廳門前,只見燈籠高掛門前,紅通通的燈火通明使餐廳顯得很有風味。突然感覺有點像日本的居酒屋,很別緻很有feel!餐廳有戶外位置,很合適幾個好友知己坐在一起食串燒,飲飲酒。餐牌有各種串燒選擇.沙茶醬燒雞脾菇:外香內裏juicy,  非常好食!惹味沙茶燒金菇:金菇端上時,以foil紙包住,打開裡面就是金菇。金菇以沙茶醬燒,分外惹味,雖然略嫌有點鹹。軟骨串、軟骨棒、豚肉串:紫色花伴碟顯得雅緻,減掉吃肉的罪疚感。縱使這樣,所有怕肥的罪疚感隨著肉串放進口裡,香甜豐厚的肉滋味在味蕾上跳舞的一剎那,全部給拋諸腦後了。三隻串燒都燒得很香。軟骨串爽口、軟骨棒有肉包裹著更惹味、豚肉串香口肉身還算滑。這裡的串燒真得燒得很香口有水準,下次想食燒烤的東西,但又不想到燒烤場自己燒,一定會再來這裡的!

餐廳有戶外位置,很合適幾個好友知己坐在一起食串燒,飲飲酒。

餐牌有各種串燒選擇.

沙茶醬燒雞脾菇:外香內裏juicy,  非常好食!
沙茶醬燒雞脾菇

惹味沙茶燒金菇

金菇以沙茶醬燒,分外惹味,雖然略嫌有點鹹。

軟骨串、軟骨棒、豚肉串

2017-07-06
沙茶醬燒雞脾菇
軟骨串、軟骨棒、豚肉串
2017-06-27 88 浏览
🗨💬🗨💬🗨💬🗨💬🗨💬🗨安安燒e到有別於其他燒烤因為佢種類多選擇又多😍😍有時會有d限定揀😏😏而且佢d菜式都好新頴第一道菜食個玉子燒先😆好特別既口感🤔好似soft cake咁好重蛋香味之後有嗌左個芝士肉鬆糯米飯煙煙unun 份量剛剛好 而且熱lala食真係好正羊架燒得剛剛好😂😂😆點解咁講?因為佢冇羊羶味😝芝士蠔比起其他係比較特別因為佢芝士味比較淡🤔 可能係為咗帶出蠔嘅鮮味😎所以想食芝士既朋友 揀糯米飯la
🗨💬🗨💬🗨💬🗨💬🗨💬🗨
煙煙unun 份量剛剛好 而且熱lala食真係好正
羊架燒得剛剛好😂😂😆點解咁講?因為佢冇羊羶味😝
芝士蠔比起其他係比較特別
2017-06-22 1427 浏览
呢間串燒店係mk都幾出名,原來筲箕灣開左,就的起心肝同朋友黎試。因為怕串燒會凍食唔切就分左2次叫😂😂呢度d侍應好親切,見我一袋二袋就主動俾圓凳我,又提我地支筆會容易漏墨等👍🏻⭕️蒜蓉燒扇貝 $46扇貝大隻新鮮,唔會咬極唔爛,蒜蓉俾勁多,推薦! ⭕️金銀蒜蓉燒生蠔 $77生蠔大隻,蒜蓉又係勁多,略嫌生蠔冇咩鮮味 ❓芝士蒜蓉撈丁 $47蒜蓉太多,令芝士味唔突出叫招牌芝士撈丁應該會好味d ⭕️燒娃娃菜 $13好特別!菜新鮮,調味唔會太咸,唯一唔好既就係燒得有d乾,但都推薦! ❓沙茶燒金菇 $30後悔了,應該要叫蒜蓉牛油味,呢款食落偏咸偏重口味,朋友同我都不太好 ⭕️燒雞脾茹 $14好多汁😍😍😍呢個用沙茶醬燒又唔太咸bor,推薦! ⭕️燒豚肉串 $20好多肉汁!都幾多件下,不過就有d難咬😂⭕️安格斯肉眼牛柳串 $41朋友食的,朋友話好多肉汁,份量算多,食得出係令既牛柳,推薦!⭕️餃子釀雞翼 $30勁特別!出名食到既通常係糯米釀,勁考功夫!雞肉滑,餃子餡唔錯同雞肉幾夾,推薦! ❓燒魚皮餃 $28好大粒😂餡料唔錯,但皮偏厚,扣左好多分🙈⭕️燒燒賣 $16蜜糖燒燒賣雖然普通

⭕️蒜蓉燒扇貝 $46
扇貝大隻新鮮,唔會咬極唔爛,蒜蓉俾勁多,推薦!

⭕️金銀蒜蓉燒生蠔 $77
生蠔大隻,蒜蓉又係勁多,略嫌生蠔冇咩鮮味

❓芝士蒜蓉撈丁 $47
蒜蓉太多,令芝士味唔突出叫招牌芝士撈丁應該會好味d

⭕️燒娃娃菜 $13

❓沙茶燒金菇 $30

⭕️燒雞脾茹 $14
好多汁😍😍😍呢個用沙茶醬燒又唔太咸bor,推薦!

⭕️燒豚肉串 $20
好多肉汁!都幾多件下,不過就有d難咬😂
⭕️安格斯肉眼牛柳串 $41
⭕️餃子釀雞翼 $30

❓燒魚皮餃 $28
好大粒😂餡料唔錯,但皮偏厚,扣左好多分🙈
⭕️燒燒賣 $16
蜜糖燒燒賣雖然普通,但甜甜地甘好吸引,同呢度燒賣唔會太粉,推薦!

⭕️ 熱菊花蜜 $14
食串燒甘熱氣就簡杯清熱既飲品,本身對佢冇咩期望,但原來係勁好飲!唔會太甜,又好香菊花味,成晚飲左2杯😂🙈🙈
  • 蒜蓉燒扇貝
  • 餃子釀雞翼
  • 安格斯牛柳串
  • 燒燒賣
  • 燒雞脾茹
2017-06-22 70 浏览
早幾日去完泰國之後迷上咗食串燒所以之前朋友約食串燒既時候我二話不說應承咗所以我對安安燒期望都好大一入到去個環境尚算舒適惟到係張枱有d細所以當你叫到成枱都係既時候張枱係會唔夠位擺所以我哋係分幾round叫一黎唔洗攤凍哂二黎唔洗多到冇位擺呢度既串燒有好多款海鮮,肉,丸類,同埋蔬菜類如果怕唔夠飽唔梗要因為佢仲有栥飯撈公仔麵俾你大家選擇我同朋友2個食咗402蚊總共叫咗14樣野當中包括3杯飲料1碗撈公仔麵剩下既都係串燒有2款串燒我都覺得幾好唔錯既第一就係蒜蓉燒扇貝第二就係安格斯肉眼牛柳粒因為個扇貝好鮮貼蒜蓉都好惹味(不過我同朋友叫咗好多有蒜蓉既野所以第二次再叫佢時候我哋避開d有蒜蓉既野反而我覺得金銀蒜蓉燒生蠔就麻麻因為鮮味不足而個個沙茶燒金菇太咸啦食一半我都同朋友放棄咗燒魚皮餃我就覺得佢個皮太厚佢有d野的確幾好食例如個個雞翼餃子我覺得係幾有驚喜既但短期內我都未必會再食
早幾日去完泰國之後迷上咗食串燒
所以我哋係分幾round叫
一黎唔洗攤凍哂
二黎唔洗多到冇位擺
呢度既串燒有好多款
海鮮,肉,丸類,同埋蔬菜類
如果怕唔夠飽唔梗要
例如個個雞翼餃子
我覺得係幾有驚喜既
但短期內我都未必會再食
2017-06-21 93 浏览
又同女朋友去搵好野食今日就去左筲箕灣食串燒一入去 員工服務態度好好 笑容滿面枱面有三樽粉比客人自由加落去有梅粉 、香辣粉 同孜然粉叫左幾樣野食,分別係「玉子燒」、「燒娃娃菜」、「燒菠蘿」、「燒甜薯」、「蒜蓉燒生蠔」、「蒜蓉扇貝」同埋「燒多春魚」先上既係玉子燒,多左炭燒既香味 入口好甜燒娃娃菜係女朋友既首選 加左沙茶醬 連唔太中意食菜既我都食左4、5條燒菠蘿 不過不失 同出面無咩大分別 加梅粉食會有唔同既感覺 可以試下燒扇貝同生蠔扇貝不過不失 好多蒜蓉係面最有驚喜係個燒蠔,蒜味唔會蓋過蠔味入口juicy 下次黎會再叫
又同女朋友去搵好野食
今日就去左筲箕灣食串燒

一入去 員工服務態度好好 笑容滿面
枱面有三樽粉比客人自由加落去
有梅粉 、香辣粉 同孜然粉

叫左幾樣野食,分別係

先上既係玉子燒,多左炭燒既香味 入口好甜
燒扇貝同生蠔
扇貝不過不失 好多蒜蓉係面
最有驚喜係個燒蠔,蒜味唔會蓋過蠔味
入口juicy 下次黎會再叫
蒜蓉燒扇貝
燒菠蘿
金銀蒜蓉燒生蠍
Strong bow  蘋果酒
燒娃娃菜
2017-06-21
$200 (宵夜)
蒜蓉燒扇貝
金銀蒜蓉燒生蠍
Strong bow  蘋果酒
燒娃娃菜
2017-06-03 46 浏览
行完山特登同朋友嚟到呢間幾出名嘅安安燒食晚飯,舖頭有內外嘅坐位,因為好熱所以就決定坐入面。見到好多人推介芝士痴飯所以我地都叫左,個味道幾得意,但一定要盡快食,唔係會硬得好快就食唔到。燒烤叫左d common 野,好似係雞肉串,帶子,冬菇,娃娃菜咁,全部都係新鮮整,幾夠味另外叫左個牛油金菇好香好肥好好食 我個朋友爭d想再叫多個但真係好飽。最後仲叫左個朱古力玉子燒,蛋味好夠上面有小小焦糖好好食 提提大家可以bk定枱再嚟因爲佢夜晚都幾full gah
另外叫左個牛油金菇好香好肥好好食
提提大家可以bk定枱再嚟因爲佢夜晚都幾full gah
2017-05-25 98 浏览
其實經過左呢間餐廳好多次,但係因為佢好似冇一啲會食得飽嘅餐所以都冇入嚟食,今次見自己飽飽地又想食啲嘢,決定入嚟挑戰一下!😜😜😁一入到黎見到呢個三重芝士撈丁俾佢果三款芝士吸引住,所以二話不說就帶咗黎食之後就叫多兩個小蜜試吓佢嘅燒烤功架!第一樣嘅小牛就不過不失,雖然好林但係唔係無令我想係咁食🙈反而佢個茄子就留下好深刻嘅印象!一來燒得唔乾,而且個香蒜燒茄子味道唔會好鹹,食得出茄車尾度二唔係剩係得調味料嘅味道!值得一讚!另外佢哋揀嘅茄都扮得好靚所以好享受個個味道至於個主角撈丁,同出面既好唔同,可能係因為加入左藍芝士,令個味道好似有一啲數但係又唔會又好難接受嘅感覺,好啱大眾嘅口味😝
一入到黎見到呢個三重芝士撈丁

俾佢果三款芝士吸引住,所以二話不說就帶咗黎食
2017-05-15
  • 燒茄子
2017-05-14 106 浏览
食串燒係同朋友食飯的好選擇。邊食邊傾,一串串燒份量少,可以同朋友些牙然後食好多不同款式味道。這間串燒店都是朋友介紹,口碑不錯。平日夜晚時分9點鐘左右都好多客。先看看餐牌,很多選擇。有豬牛羊雞,海鮮,小食,甜品。單是在店內坐坐,陣陣的燒肉味已非常香,食慾大增。由於太肚餓,先點了這個。鰻魚汁芝士撈面值得一試!之前都未食過呢個配搭的撈面。果然有驚喜。大量的好香濃惹味的芝士與即食面好襯,本來想每人吃一兩口。怎知份量超多。好鐘意食芝士,所以又點了這個。燒芝士餈飯。芝士味不算勁,但燒過的餈飯好吃好好食有咬口。幾香口叫左好多款串燒。有個小貼士,餐廳上的速度都幾快,不用一次過點完所有。如果一次過點完,就會未吃完一樣第二,三串就來了。放涼了又不夠好吃。當中喜歡有燒賣,外面燒到少少脆,加佢燒個蜜糖汁就已經簡單又好味。幾特別的燒生蠔。朱古力生蠔。完全是貪新鮮特別。生蠔都幾大隻同肥。餐廳另外有芝士燒生蠔,芝士蒜蓉生蠔。下次都想試試。推介的還有燒魚皮餃。加上孜然食,味道不錯。又是幾有咬口。另外,牛肉呢。是燒安格斯牛肉肉柳串。好有肉汁的香味,又夠「淋」完全沒有辜負安格斯牛牛。其他都好值得試的。Bbq我都好鐘意食棉

由於太肚餓,先點了這個。鰻魚汁芝士撈面

好鐘意食芝士,所以又點了這個。燒芝士餈飯。

芝士味不算勁,但燒過的餈飯好吃好好食有咬口。幾香口

推介的還有燒魚皮餃。

加上孜然食,味道不錯。又是幾有咬口。

另外,牛肉呢。是燒安格斯牛肉肉柳串。
好有肉汁的香味,又夠「淋」完全沒有辜負安格斯牛牛。

其他都好值得試的。
Bbq我都好鐘意食棉花糖。見到餐牌有呢個燒棉花糖夾餅就點了來吃。果然不負所望,口感十分特別。食完個人都甜左

飲品有手工啤酒!但因為叫了青島才見到有手工啤酒就錯過了。

其實還點了很多,例如鴨舌都好味!

最後都飽到上頸,埋單才不過每人百六蚊。絕對抵食
另外啊,餐廳環境不錯的

2017-05-01 187 浏览
安安燒其實已經吃了數次,水準仍然保持高水準,是筲箕灣其中一個必食的串燒店。這次與一位朋友來到這店聚舊聊天。我真的很喜歡這店的餐牌,因為真的很有心思,圖文並茂加顏色鮮豔的餐牌非常奪目,而且食物的圖片真的能更吸引客人挑選食物。芝士撈丁是這店必點的招牌食物,因為用了三種芝士,所以芝士極濃厚,芝士配公仔麵是絕配,麵煮得剛剛好,很彈牙,唯這次的撈丁有少許鹹。這個麻辣田雞是我朋友推薦的,以前吃過數次也沒有叫過吃,因為看到田雞便覺得不太吸引。但嚐過後,發現雖然賣相不吸引,但味道卻挺驚喜,麻辣滲透整個田雞,但麻辣的味道也是我能接受的範圍內,所以辣得「過癮」。烤魷魚是吃串燒必食之物,還沒有吃,魷魚的香已經不斷飄,我嘗試過沒點醬汁及點醬汁,發現點醬汁能中和烤魷魚的少許苦味,但少了一層口感。因此我會點一邊的魷魚,使能保持口感之餘能減低苦味。車厘茄煙腩卷和雙重芝心丸是我很喜歡的燒物,烤得香脆的煙腩卷包著微熱的JUICY車厘茄,口感豐富且十分匹配;而身為芝士迷的我當然不會錯過任何一個關於芝士的燒物,看見雙重芝士丸這四字想也沒想便點了。雙重芝士丸的確比起在街上買的普通芝士丸多少許芝士,而且丸煎的金黃香口,實在滋味
芝士撈丁
麻辣田雞脾
燒魷魚仔
燒車厘茄煙腩卷及雙重芝心丸
車厘茄煙腩卷和雙重芝心丸是我很喜歡的燒物,烤得香脆的煙腩卷包著微熱的JUICY車厘茄,口感豐富且十分匹配;而身為芝士迷的我當然不會錯過任何一個關於芝士的燒物,看見雙重芝士丸這四字想也沒想便點了。雙重芝士丸的確比起在街上買的普通芝士丸多少許芝士,而且丸煎的金黃香口,實在滋味。
柑桔蜜
吃串燒其實應係配啤酒或燒酒,但我較養生,喝一杯柑桔蜜滋潤一下喉嚨,畢竟吃了這麼多烤物。
2017-04-28
  • 芝士撈丁
  • 麻辣田雞脾
  • 車厘茄煙腩卷及雙重芝心丸
  • 燒魷魚仔
2017-04-30 168 浏览
約朋友係筲箕灣食野,一唸就唸到安安燒,唸起撲鼻而來和香噴噴的串燒肉串,食慾大大提升,7:30前雜坐又有折頭,點可唔食呢間!!我自己叫左4串串燒,麻吉年糕燒$18,中間煙煙韌韌,口感有d似軟糯的糯米糍,甜甜地,黏黏地,非常有味兒。燒得熱熱的,十分可口。燒車厘茄煙腩卷$22,把整個放入口,一口咬爆令嘴被已熔掉的車厘茄浸滿,味道又甜又酸,實在清新!!!煙肉 煙肉的外皮煎得金黃 火後啱啱好唔會太大 配上煙肉的鹹香,微微的脂肪位,十分好食,一串怎會夠呢??炙燒雙重芝心丸$18,芝心丸中間d芝士好滑,熔左之後勁多,好好食。呢度值得推介嘅係安格斯肉眼牛柳串$39,相信牛柳食材十分高質,燒至大約7成熟,質感唔會un 或者咬唔到,效果係肥瘦各佔一半。所以可以說是嫩滑多汁,不得不提嘅係佢嘅調味,味道不會過濃或鹹,呢d最驚!!濃度適中,喺串燒界嚟講佢算好好食。蒜蓉牛油焗金菇$33,金菇吸收左蒜蓉嘅味道,入口時味道充滿蒜香,變得香氣四溢,味道不俗!口感方面,金菇仍然保存大量水份,夠淋滑又爽,牛油唔會過多,好食。當然唔少得平時最鍾意嘅燒甜美地捫菠蘿$19,呢隻菠蘿又揀得幾好,除咗好新鮮之餘,重點係非常鮮甜,甜味

當然唔少得平時最鍾意嘅燒甜美地捫菠蘿$19,呢隻菠蘿又揀得幾好,除咗好新鮮之餘,重點係非常鮮甜,甜味佔咗八成,其餘兩成係酸味,啱曬我呢啲大細路食,鍾意甜。然之後中心燒到好熱,當又熱又多汁的時候,呢個狀態係最好食,一定要試。

菠蘿啤罐裝(低酒精偏甜) $12,啱曬我呢啲少少想飲酒精,但有鍾意偏甜的味道的人。